Web Analytics
More
    Reklāma

    NVIDIA šefs saka, ka programmētāju profesijas dienas ir skaitītas

    Jaunākie raksti

    Kamēr liela daļa citu tehnoloģiju uzņēmumu vadītāju aicina bērnus un jauniešus domāt par karjerām tehnoloģiju jomā, tieši pretējus izteikumus ir veltījis NVIDIA vadītājs Jensens Huangs (Jensen Huang).

    Nesen Dubajā notikušajā Pasaules valdību samitā viņš ir izteicies, ka jau šobrīd var redzēt, ka mākslīgais intelekts pat tā šī brīža attīstības fāzē spēj radīt programmatūru un programmēšana vairs nav tāda specialitāte, ko viņš varētu ieteikt apgūt mūsdienu jauniešiem. Tā vietā labāk veltīt laiku tādām jomām kā bioloģija, izglītība, ražošana vai lauksaimniecība.

    Reklāma

    Viņš uzskata, ka tehnoloģiju kompāniju uzdevums ir radīt tādas sistēmas, lai vairs nevienam dzīvam cilvēkam nebūtu nepieciešamības pašiem izstrādāt programmatūru. Nākotnē katrs cilvēks varēs būt programmētājs, jo mākslīgais intelekts spēs realizēt kodā visas cilvēku idejas un vēlmes. Protams, būs jāapgūst mākslīgā intelekta rīku lietošana.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    04.03.2024 11:21

    Kādās specialitātēs Latvijā ir lielākais konkurss??! Gan LU un RTU, gan RTK un RVT. Vismz man pieejamis MI kārtīgu programmu uzrakstīt nespēj. Viņš savos neironu tīklos var atrast līdzīgu paraugu, un viss… Derīgs palīgs labam programmerim. Var jau būt, ka kādreiz MI mūs aizvietos, bet ne tuvākajā laikā!

    xs1
    04.03.2024 12:51
    Reply to  Jānis

    Jāni, es nezinu kā Jums tur programmēšanā, bet mēs būvniecība kā atpaliekam pacmit gadus no rietumiem ( algas, tehnoloģijas, dokumentācijas ) tā arī atpaliekam. Attiecīgi var mierīgi teikt, ka tuvākais laiks priekš mums iespējams jau ir iestājies vakar :)

    Ivis
    04.03.2024 14:38
    Reply to  xs1

    Cik zinu, būvniecībā jau darbojas liela daļa “paņem-padod” biorobotu ar mākslīgo intelektu, kuri darbojas ar baltmaizes/kefīra un spirta/’udens šķīdumu noteiktā proporcijā :)

    Krotow
    04.03.2024 11:57

    Viņš būs pirmais no kura MI atbrīvosies.

    bobis
    04.03.2024 12:46

    Nice.

    Oskars
    04.03.2024 13:47

    Ar maksliga intelekta speju rakstit kodu, parvaldit lietas, but laiks atteikties no vaditaja ari.

    Martins
    04.03.2024 14:11

    Tātad programmēsim augstāka līmeņa valodās?

    Dan
    08.03.2024 01:04
    Reply to  Martins

    Tiesi taa, un pieaugs IT vakances jo vajadzes zinat kaa parvaldit jaunas programmas, nekas bez cikveka nenotiks shaa vai taa.

    Reinis Rozitis
    04.03.2024 18:34

    Oriģinālu neesmu skatījies, līdz ar to varbūt nianses tulkojumā/interpretācijā, bet visai amazinati:

    > Nākotnē katrs cilvēks varēs būt programmētājs, jo mākslīgais intelekts spēs realizēt kodā visas cilvēku idejas un vēlmes.

    Varētu būt vēl interesants viiedoklis par to, kādi ir/būs iemesli MI “realizēt visas cilvēku vēlmes”, kas viņam to “liks”.

    > Viņš uzskata, ka tehnoloģiju kompāniju uzdevums ir radīt tādas sistēmas ..

    Tehnoloģiju kompānijas no kā sastāvēs? Biologiem, skolotājiem un lauksaimniekiem?

    > .. būs jāapgūst mākslīgā intelekta rīku lietošana.

    Kas tas par MI, kur man jāapgūst kaut kādi rīki ? Kas tas par “intelektu” tad?
    Izstāstu (vai iedomājos (lasi Neurolink)), ko vēlos un viss “maģiski” top (kā šobrīd projvads saviem kodieriem) :)

    Bet ja nopietni – tā grūti teikt.. varbūt kaut kādai āžiotāžai akciju tirgum/investoriem vai vienkārši vecuma marazms :)

    Aaa
    05.03.2024 13:01
    Reply to  Reinis Rozitis

    “Kas tas par MI, kur man jāapgūst kaut kādi rīki ? Kas tas par “intelektu” tad?”
    Būs jāapgūst komunikācija ar to “mi”. Tāpat kā cilvēkiem jāapgūst spēja savā starpā komunicēt. Ja vien otram pretim stāv ķīnietis un latvietis un viens prot tikai ķīniešu valodu, otrs tikai latviešu, arī viņiem tur nekas spīdošs sadarbībā nesanāks, bet tas jau neatļauj apgalvot, ka ne ķīnietim, ne latvietim nav intelekta. Jau tagad visiem tiem gpt utt. ir “jāmāk” paprasīt. Kuri to pratīs, tie arī rullēs, parējie blisinās acis un teiks, ka tas “sūds” neko nemāk. Protams, pagaidām grūti iztēloties, ka mi varētu komplicētas biznesa loģikas saprogrammēt, izštukot kā optimizēt biznesa procesus utt., bet nu skatoties, ka uz to šobrīd tiek vērsti milzīgi resursi un progress tomēr ir, izslegt tādu varbūtību, ka tuvakajās desmitgadēs tā var notikt, es toč neņemtos.Nu un ja viņš to attiecina uz bērniem un jauniešiem, nu teiksim vidēji tas varētu būt uz cilvēkiem <20 gadu veciem, kuriem līdz pensijai vēl 40-50gadi, tad jā…varbūt ir viņam pamatota parliecība, ka tajā laika nogrieznī tādas lietas varētu notikt. Dzīvos redzēs, ko tur daudz iespringt.

    mbs
    04.03.2024 23:14

    Tad jau nebūs vajadzīgas vairs MS, Adobe, Autodesk etc, jo katrs varēs uzprogrammēt sev vajadzīgās lietojumprogrammas lokāli savā datorā ar MI palīdzību. Un vēl tālākā nākotnē pat to nevajadzēs programmēt jo visu varēs izdarīt pa tiešo ar MI palīdzību 😊

    Vietnieks
    05.03.2024 08:11

    Iemācies metināt vai skrūvēt robotus ☝️

    Lllllll
    05.03.2024 13:02

    Neesmu eksperts, bet cik AI programma sver? Piem 2007gads 130 mb ramun 2024 gads 350mb ram atšķirība ir 220mb ram.
    Un saturs ir pilnīgs mēsls.

    Zorge
    05.03.2024 13:25

    Izklausās pārāk optimistiski. Excelim jau pamatā programēšanu nevajag, programmai jau kādi 20gadi, bet lielāka daļa to lietot neprot.

    Romaxsoft
    06.03.2024 11:43

    MI vēl ļoti daudz jāmācas, lai varētu aizstāt cilvēku, kaut gan atsevišķi saprāta iedīgļi sāk veidoties – ja neizdodas sameklēt precīzu informāciju, tas sāk sacerēt pasakas un uzdot savus sacerējumus par informāciju ar visiem meklēšanas avotiem, kur, protams, šāda informācija nav atrodama.

    Reklāma