Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Klāt ir jauna diena un jauns AMD B550 čipseta sistēmplates apskats. Šī čipseta produktus ierīču ražotāji mums uz testiem sasūtījuši diezgan kuplā skaitā, jo labi redz, ka tie ir pieprasīti. Un kā nu nebūs, ja AMD procesori kļūst arvien saistošāki un AMD B550 čipsets piedāvā galvenos AMD platformas labumus pie reizes neprasot premium maksu kā par savu AMD X570 čipsetu. Lētākās AMD B550 sērijas plates maksā jau no nepilniem 90 eiro, kamēr AMD X570 čipseta plates maksā krietni dārgāk, no aptuveni 155 eiro.

    Iepriekš jau testējām MSI MAG B550M MORTAR (maksā nepilnus 150 eiro), ASUS ROG STRIX B550-E GAMING (maksā nepilnus 250 eiro), ASUS ROG STRIX B550-I GAMING (maksā ap 210 eiro) un šodien mūsu uzmanību vērsīsim uz ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI, ko var uzskatīt tehniski spējīgāko AMD B550 produktu no ASUS. Šī ir ATX formfaktora sistēmplate, kas piedāvā iespēju izmantot jaunākos Ryzen 5000 sērijas procesorus, 4 operatīvās atmiņas slotus (max 128 GB) un iebūvētus Wi-Fi & Bluetooth bezvadu savienojumu moduļus. Šī sistēmplate ir piemērota prasīgākiem datoru būvētājiem, jo piedāvā plašākas veiktspējas, dzesēšanas un atmiņas ierīču izmantošanas iespējas. Latvijā šis produkts maksā sākot no aptuveni 300 eiro.

    Reklāma

    Kas ir AMD B550 čipsets?

    Pirms tuvāk iepazīstamies ar konkrēto sistēmplati, vēlos bilst pāris vārdus par AMD B550 čipsetu uz kura tā ir bāzēta. AMD ar šo čipsetu mūs iepazīstināja šī gada vasaras sākumā un tas ir pocizionēts kā mazliet lētāka X570 čipseta versija. B550 jau no aptuveni 100 eiro piedāvā iespēju izmantot modernākos AMD Ryzen procesorus, slēgt kopā divas videokartes (ko nespēja B450), USB 3.2 Gen 2 atbalstu un mums būs pieejams arī PCIe 4.0 līdz divām ierīcēm (videokarte un M.2 atmiņas ierīce). Tiesa, pārējo ierīču saziņai ar čipsetu joprojām tiek izmantots PCIe 3.0 x4 savienojums. Tāpat B550 čipseta sistēmplates būs pieejamas ar uzlabotiem VRM dizainiem, kas nozīmēs labāku procesora barošanas dzesēšanu un tādējādi stabilāku to darbību augstas noslodzes apstākļos.

    Krietni nozīmīgāka nianse ir procesoru atbalsts. Kā varam redzēt attēlā zemāk, AMD sākotnēji paziņoja, ka tikai X570 un B550 čipseti atbalsta jaunās paaudzes Zen 3 arhitektūras AMD procesorus, kas izmanto AM4 soketu. Pozitīvi, ka AMD nemaina procesora ligdzu, kā to izdarīja Intel ar jaunajiem Comet Lake procesoriem un Intel Z490 čipseta sistēmplatēm. Tomēr pēc cilvēku izrādītā spiediena, AMD nācās paziņot, ka 400’tās sērijas sistēmplates atbalstīs vecākus procesorus. Būs gan jāpaspēlējas ar BIOS, jo visu procesoru paaudžu atbalstam tajos nepietiks vietas. Tomēr no otras puses, ņem vērā, ka oficiāli B550 sistēmplatē nevarēsim izmantot iepriekšējās paaudzes procesorus. Ja to gribēsim darīt, būs jāeksperimentē vai jāpērk X570 plate.

    Principā AMD B550 nozīmē ir jūtami lētākas, bet tehniski ne pārāk vājākas sistēmplates un tas ir patīkams jaunums tiem, kas šobrīd vēlās būvēt sev datoru uz AMD platformas. Tagad atliek iepazīties ar konkrēto sistēmplati un notestēt to, lai saprastu uz ko tā ir spējīga un kā tās sniegums ir samērojams ar iepriekš testētajām AMD X570 čipseta sistēmplatēm.

    Kas ir ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI?

    ASUS ir sagatavojis vairākas AMD B550 čipseta sistēmplates un tās maksā sākot no aptuveni 100 eiro līdz pat aptuveni 250 eiro.

    Kā redzam sarakstā, ASUS piedāvā diezgan plašu AMD B550 produktu klāstu vairākās sērijās (PRIME, TUF GAMING un ROG STRIX) un pircēji var izvēlēties arī produktus ar iebūvētu Wi-Fi bezvadu interneta adapteri. Konkrētais uz apskatu saņemtais produkts šoreiz ir dārgākā un spējīgākā ASUS izstrādātā AMD B550 čipseta sistēmplate.

    ASUS produktu iepakojums, kā ierasts, ir ļoti gaumīgs un informatīvs. Nav lieku pūķu, bet ir uzskatāma sistēmplates fotogrāfija un svarīgāko funkciju apraksts. Kastes aizmugurē redzam pieminētu Hyper M.2 X16 Gen 4 Card. Hmm, diez kas tas ir? Pakojam produktu vaļā un ķeramies pie testiem!

    Šī ir dārgā gala AMD B550 čipseta sistēmplate, tāpēc arī iepakojuma saturs ir bagātīgs. Kastē bez pašas sistēmplates atradīsim arī Wi-Fi antenu, 4 x SATA 6Gb/s kabeļus, RGB apgaismojuma un adresējamo RGB LED lentu pagarinātājus, vadu savilcējus, kaudzi ar M.2 skrūvītēm un gumijas pamatnītēm, audio uz USB-C kabeli, ROG uzlīmes, draiveru disku un lietotāja pamācību. Tāpat komplektā ir iekļauta Hyper M.2 x16 Gen 4 Card paplašināšanas karte, kurā var ievietot līdz četrām NVMe M.2 atmiņas ierīcēm. Atsevišķi šī karte maksā ap 50 eiro.

    Ja ASUS PRIME sērijas sistēmplates ir veidotas gaišos toņos, tad ROG STRIX produkti valkā tumšo krāsojumu, ko vietām paspilgtina sarkanīgi akcenti. Šī ATX (30.5 cm x 24.4 cm) izmēra sistēmplate ir tumši pelēka no abām pusēm un izrotāta ar ROG uzrakstiem un attiecīgo simboliku. Uz pašas sistēmplates divos apgabalos ir iestrādāts RGB apgaismojums un ASUS ir atstājis iespēju pievienot 2 x 4 kontaktu AURA RGB ierīces vai 2 x 3 kontaktu adresējamās Gen 2 RGB ierīces. Tāpēc varēsim vienkārši savu sistēmu padarīt krāšņāku. Sistēmplate ir apveltīta ar uzlabotu procesora barošanu un PCIe 4.0 atbalstu. ASUS uzsver, ka šī sistēmplate ir labs pamats uz kura būvēt savu sapņu geiminga mašīnu.

    Procesors tiek barots izmantojot 8 + 4 kontaktu ligzdu risinājumu ar ASUS ProCool metāla apvalku labākai siltuma novadei. Sistēmplate izmanto 14+2 pakāpju strāvas padevi procesoram un visu šo saimniecību dzesē pamatīgi alumīnija radiatori uz VRM un I/O paneļa blokiem un papildus radiatori arī čipsetam un abām M.2 atmiņas ierīcēm. Uz sistēmplates ir arī divas ventilatoru pieslēgvietas procesoram. Tāpat ir viena pieslēgvieta AIO dzesēšanas sistēmas sūknim un 3 pieslēgvietas datora korpusa ventilatoriem. Tos pēc tam varam kontrolēt vai nu no BIOS, vai no ASUS AI Suite 3 programmas. Papildus mums ir pieejama arī temperatūras sensora pieslēgvieta, tādējādi šo jaudīgo sistēmplati varēsim pienācīgi nodzesēt.

    ASUS sola, ka ar šajā sistēmplatē iebūvētajām barošanas un dzesēšanas spējām būs pietiekami, lai mēs varētu pilnvērtīgi darbināt un arī virstaktēt pat jaudīgākos AMD Ryzen 5000 sērijas procesorus. Tāpat šī sistēmplate ir savietojama ar AMD Ryzen 4000 G un Ryzen 3000 sērijas galddatoru procesoriem.

    Sistēmplatei ir četras DIMM ligzdas, kurās varam ievietot DDR4 operatīvo atmiņu līdz 128 GB kopējam apjomam un sistēmplate atbalsta pat 5100 MHz maksimālo operatīvās atmiņas frekvenci.

    Uz pašas sistēmplates ir divas M.2 atmiņas ierīču ligzdas, kurās fiziski varam ievietot 2242/2260/2280/22110 izmēru moduļus. Jāņem vērā, ka tikai augšējā ligzda nodrošina PCIe 4.0 x4 (plus, SATA) darbības režīmu un apakšējā M.2_2 ligzda piedāvā tikai SATA vai PCIe 3.0 x4 režīmu. Pie tam, apakšējā ligzda dala datu kanālus ar abiem PCIe 3.0 x1 slotiem. Citiem vārdiem sakot, savu ātro PCIe 4.0 atmiņu liec augšējā slotā, lai spētu izmantot pilnas tās iespējas. Potenciālā datu pārraides ātruma starpība salīdzinot ar PCIe 3.0 x4 režīmu ir divas reizes un tas ir reāli jūtams ieguvums. Jāgaida, kad PCIe 4.0 atmiņas produktu piedāvājums būs plašāks un to cenas zemākas. Izlasi arī mūsu veidoto Patriot Viper VP4100 1TB Gen.4 NVMe atmiņas apskatu.

    Šai sistēmplatei ir ne tikai Q-LED diagnostikas diodes (augšā pa labi), bet arī Q-CODE digitālais displejs (apakšā pa kreisi), kas ļauj uzskatāmi redzēt sistēmas darbības statusu un ja rodas kaut kādas problēmas ar tās iestartēšanos, pēc kodiem var mēģināt ātrāk noteikt, kura tieši komponente ir pie vainas.

    Uz sistēmplates ir veseli pieci PCIe sloti, kas ļauj pieslēgt lielu daudzumu dažādu paplašināšanas karšu vai arī izmantot vairāku videokaršu slēgumus. Sistēmplate atbalsta gan NVIDIA SLI, gan AMD CrossFireX videokaršu slēgumus. Mums ir pieejami divi pilnizmēra un ar metāla rāmi spēcināti PCIe 4.0 x16 sloti, kas atsevišķi darbojas x16, bet kopā x8 režīmos. Šie sloti nodrošina tiešu savienojumu ar procesoru. Savukārt, čipsets savienots ar pārējiem PCIe slotiem no kuriem divi ir PCIe 3.0 x1 un trešais ir PCIe 3.0 x16, kas darbojas x4 režīmā. Ņem šo vērā, kad domāsi, kur slēgt klāt Hyper M.2 X16 Gen 4 Card, lai vari izmantot visas PCIe 4.0 piedāvātās iespējas.

    Uz datora aizmuguri varam dabūt 8 USB portus, bet uz priekšu – 7. Sistēmplate ļauj pievienot līdz sešām SATA 6 GB/s ierīcēm, piemēram, SSD diskiem. Jāpiezīmē, ka uz sistēmplates ir arī Thunderbolt pieslēgvieta, tātad varēsim piepirkt ThunderboltEX 3 paplašināšanas karti un pieslēgt Thunderbolt ierīces.

    Sistēmplates I/O panelī redzam DisplayPort 1.4 un HDMI 2.1 (4K @ 60Hz) video izejas, kā arī noderīgo BIOS FlashBack pogu, kas ļauj uzstādīt BIOS programmatūru pat bez sistēmplatei pievienota procesora vai operatīvās atmiņas. Pavisam nesen nopirkām testiem jauno Ryzen AMD Ryzen 9 5900X procesoru un gandrīz nekur uz priekšu netikām, jo gribējām to izmantot ar sistēmplati, kurai bija pavecs BIOS un nebija iespējas bez procesora atjaunot tā programmatūru. Labi, ka pie rokas bija vecāks Ryzen procesors. Tālāk redzam četrus USB 2.0 portus un trīs USB 3.2 Gen 2 portus no kuriem divi ir Type-A un viens Type-C ports. Tad seko Ethernet tīkla pieslēgvieta un antenas savienojumi. Visbeidzot, redzam piecas 3.5mm audio pieslēgvietas. Plus, komplektā ieļauta USB Type-C uz 3.5mm audio pāreja, lai varam mūsu austiņas pieslēgt šādā veidā.

    Produkts aprīkots ar ROG SupremeFX 7.1 kanālu High Definition Audio CODEC S1220A audiokarti, kas nodrošina kvalitatīvu skanējumu. Papildus ar Armoury Crate programmā atrodamo AI Noise Cancelling Microphone funkciju varam automātiski no mūsu saziņas atfiltrēt fona trokšņus, piemēram, peles vai tastatūras skaņas. Papildus, šim produktam ir iestrādāts DTS Audio skaņas uzlabojumu atbalsts. Atliek vien piemeklēt spēles un programmas, kas to atbalsta un varēsim izbaudīt skanējumu.

    Sistēmplatei ir iebūvēta Intel Wi-Fi 6 AX200 bezvadu tīkla karte, kas darbojas gan 2.4GHz, gan 5GHz frekvencēs un nodrošina līdz 2.4Gbps datu pārraides ātrumus, kā arī Bluetooth 5.1 savienojumus. Par vada tīkla savienojumu atbild Intel I225-V 2.5Gb tīkla karte.

    Hyper M.2 X16 Gen 4 Card

    Viena no interesantākajām šīs sistēmplates iezīmēm ir komplektā iekļautā Hyper M.2 X16 Gen 4 Card paplašināšanas karte. Tā spraužama PCIe 4.0 x16 slotā uz sistēmplates un kartē varam ievietot līdz četrām M.2 NVMe atmiņas ierīcēm, kas kopā piedāvā līdz 256 Gbps datu pārraides ātrumu. Šis ir interesants produkts, ko var izmantot arī sistēmās ar Intel X299, Z390, Z490, Z370 un AMD TRX40, X570 čipsetiem. Karte ļauj NVMe atmiņas slēgt RAID slēgumos un no tās varam arī iestartēt sistēmu.

    Pašu karti sedz pamatīgs alumīnija vāks, kas kalpo kā radiators un papildus tam karte vēl tiek aktīvi dzesēta ar mazu ventilatoru. To var ieslēgt vai izslēgt no kartes aizmugures un četras mazas diodes uzskatāmi parāda, kura atmiņas ierīce tiek izmantota.

    Tā kā pie rokas ir jaunā Samsung 980 PRO SSD PCIe Gen 4.0 atmiņa, tad būtu grēks to nenotestēt ar šo karti. Skrūvējam iekšā un beidzot slēdzam iekšā datoru!

    Uuun varam ieskriet ar pieri sienā. Tā kā šī atmiņas paplašināšanas karte ir izmēros liela un negribēju to likt uzreiz blakus videokartei, tad izvēlējos apakšējo PCIe slotu. Pirmajos testos apjuku par Samsung atmiņas ierīces vājo sniegumu. Tad uzmanīgāk paskatījos CrystalDiskInfo rīka datos un secināju, ka esmu paplašināšanas karti iespraudis PCIe slotā, kas atbalsta tikai PCIe 3.0 darbības režīm. Pārspraudu to augstāk pareizajā PCIe 4.0 slotā un spēju attīstīt teju visu Samsung 980 PRO atmiņas sniegumu. Tādējādi šāda karte ir ļoti labs variants, ja mums ir sauja NVMe atmiņas ierīču, kuras vēlamies veiktspējas vai datu drošības uzlabošanas nolūkos slēgt kopā.

    Kā redzam, karte aizņem daudz vietas un tā kā arī videokarte nav nekāda mazā, ir jāpadomā par to, kā korekti tās abas izvietot sistēmā, lai tiekam gan pie PCIe 4.0 iespējas, gan neizcepam savas komponentes.

    Programmatūra

    Arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto UEFI BIOS dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms (EZ Mode), kur pat bērnam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu. Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu (Q-Fan konfigurators) – gan sistēmas ventilatorus (arī tos, kas dzesē čipsetu), gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Armoury Crate programma ļauj ērtāk iegūt draiverus un citu noderīgu programmatūru mūsu ROG sistēmplatēm vai portatīvajiem datoriem. Tāpat no šīs programmas tiek kontrolēts Aura RGB apgaismojums.

    Windows vidē pavisam noteikti ir vērts apskatīt AI Suite 3 programmu, kas piedāvā dažādas noderīgas funkcijas – automātisku virstaktēšanu, ventilatoru/dzesētāju kontroli, kā arī citas noderīgas funkcijas.

    Noderīga ir arī Sonic Studio 3 programma, kas var kalpot kā ekvalaizers mūsu programmām un spēlēm, kā arī rīks ar ko varam sadalīt uz kurām audio izejām iet laukā kuru programmu audio. Te noderīgas funkcijas atradīs gan vienkārši geimeri, gan strīmeri.

    Mums nav obligāti jāuzstāda visas šīs programmas un dators pilnvērtīgi darbosies arī bez tām, tomēr pozitīvi, ka ASUS piedāvā dažādas noderīgas programmas, ko varam izmantot pēc vajadzības. Tās arī ar katru ierīču paaudzi kļūst arvien nostrādātākas un labākas.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Pēdējo mēnešu laikā esam pamatīgi uzlabojuši arī šo datoru un sapirkuši tam krietni jaudīgāku modulāru barošanas bloku, ātru operatīvo atmiņu un NVMe SSD atmiņu.

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Šajā testā izmantoju nu jau iepriekšējās paaudzes AMD Ryzen 7 3700X procesoru, kas darbojas ar 8 kodoliem un 16 pavedieniem (threads). Šī procesora bāzes frekvence ir 3.6GHz, to var virstaktēt un procesora TDP ir 65W. Pozitīvi, ka kopā ar šo procesoru kastē ir iekļauts arī visnotaļ adekvāts un spējīgs Wraith PRISM dzesētājs, kas spēj pilnīgi nodzesēt šo procesoru. Piemēram, MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplates testā noskaidroju, ka kopā ar Intel Core i7-10700 komplektā nākošais dzesētājs nespēj tikt galā ar tam uzticēto darbu – procesors pārkarst un sabremzējas. Bet šoreiz testā izmantoju vienkāršu un nedārgu AIO šķidruma dzesētāju – Cooler Master MasterLiquid 240, kas sevi labi parādīja arī citos testos.

    Testu gaitā procesora temperatūra sasniedza 85 grādus un sistēmplate uzkarsa līdz 39 grādiem. Ja sistēmplates maksimālā temperatūra vēl ir daudz maz OK, tad procesoram 86 grādi jau ir padaudz un nav tālu līdz konkrētā procesora maksimāli pieļautajiem 95 grādiem. Nesen testējām ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT sistēmplati un tā arī to pašu Ryzen 7 procesoru uzkarsēja līdz nepilniem 83 grādiem.

    AMD Ryzen Threadripper sistēmplašu testos esam pasākuši izmantot arī AIDA64 atmiņas veiktspējas testus un paredzams, ka tos izmantosim arī turpmāk, lai varam labāk salīdzināt dažādu sistēmplašu reālo veiktspēju tieši atmiņas operācijās. Salīdzinot ar ASUS ROG STRIX B550-E GAMING un ASUS ROG STRIX B550-I GAMING, šoreiz šajos testos pārsvarā redzam mazliet labākus rezultātus. Labs sākums!

    Tālāk testējam sistēmu ar Cinebench (R15 un R20 versijas), kas pārbauda procesora spējas. Cinebench R15 testā iegūti 2054 un Cinebench R20 testā – 4701 punkti. Tā kā testu sistēmai kopš MSI MAG B550M MORTAR sistēmplates testa ir pamatīgi uzlabojumi (nomainīta operatīvā atmiņa un SSD), tad rezultāti diemžēl nav tieši salīdzināmi ar MSI produktu, tomēr varam salīdzināt ar ASUS ROG STRIX B550-E GAMING un ASUS ROG STRIX B550-I GAMING platēm. Interesantā kārtā gan MSI sistēmplates testā Cinebench R15 testā tika iegūti 2009 punkti, bet Cinebench R20 testā – 4596 punkti. Ja salīdzinām ar iepriekš testēto ASUS ROG STRIX B550-E GAMING sistēmplati, tad abos testos šoreiz esam diezgan tālu priekšā, jo ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testos ieguva attiecīgi 1654 un 3811 punktus. Starpība ir diezgan jūtama! Savukārt, kompaktā izmēra ASUS ROG STRIX B550-I GAMING plate uzrādīja attiecīgi 2029 un 4617 punktu rezultātus.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 9.531 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. MSI MAG B550M MORTAR testā tika iegūts ļoti līdzīgs rezultāts – 9.547 sekundes, bet ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā – 9.828 sekundes un ASUS ROG STRIX B550-I GAMING testā – 9.531 sekunde. Atkal esam ātrāki.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Šajā testā MSI sistēmplate uzrādīja labākus rezultātus – 3.262 sekundes (32M) un 85.706 sekundes (1024M), bet ASUS ROG STRIX B550-E GAMING – 5.805 sekundes (32M) un 103.761 sekundes (1024M). ASUS ROG STRIX B550-I GAMING testā attiecīgi 5.233 un 86.256 sekunžu rezultāti.

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. x265 Benchmark testā labs rezultāts ir MSI produktam (vidēji 31 sekunde pie vidēji 36 fps) un tāpat notiek arī HEVC Decode Benchmark testā, kur MSI produkts ieguva 1540.18 punktus. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING platei šajos testos gāja čābīgāk – vidēji 35 sekundes pie 32 fps un 1388.73 punkti HEVC Decode Benchmark testā. ASUS ROG STRIX B550-I GAMING uzrādīja šoreiz testētajai platei vairāk līdzīgu sniegumu – arī ap 31 sekundi pie 35 fps un 1580.59 punkti HEVC Decode Benchmark testā.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora datu arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā iegūtais 76147 MIPS rezultāts ir labāks par 75755 MIPS rezultātu, ko ieguva MSI B550 plate un 65804 MIPS rezultātu, ko redzējām ASUS ROG STRIX B550-E GAMING plates testā. ASUS ROG STRIX B550-I GAMING testā ieguvām mazliet labāku 76147 punktu rezultātu.

    Tagad atpakaļ pie klasiskā GeekBench veiktspējas testa. Tas pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šajā testā ASUS plate ir priekšā MSI platei (Single-Core – 1275 punkti un Multi-Core – 8453 punkti). ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā ieguva 1278 punktus Single-Core un 7426 punktus Multi-Core testā, bet ASUS ROG STRIX B550-I GAMING attiecīgi – 1292 un 8687 punktus. Vēl viena uzvara!

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu un te ASUS B550 plate ir priekšā MSI platei (5679 punkti), taču pārsvars šoreiz panākts tikai uz ātrākas pamatatmiņas rēķina (MSI platei Disk Mark rezultāts bija nieka 5484 punkti). Pārējie šī testa apakštestu rezultāti ir ļoti līdzīgi. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā tika iegūts 6282 punktu rezultāts, bet ASUS ROG STRIX B550-I GAMING sasniedza 6385 punktu rezultātu. Tātad ļoti līdzīgi.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem un šajā testā MSI B550 plate atkal ir priekšā ar 7139 punktiem pat neskatoties uz operatīvās un SSD atmiņas priekšrocību šajā testā. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā ieguvām 6592 punktu rezultātu, bet ASUS ROG STRIX B550-I GAMING – 6789 punktu rezultātu.

    Salīdzinājumam BMW testu Ryzen Threadripper sistēma norenderēja 1:09 min, bet Intel Core i9-9900K ar šo uzdevumu tika galā tikai 2:48 minūtēs. Šoreiz rezultāts – 2:57 min. Classroom tests Ryzen Threadripper gadījumā bija gatavs 3 minūtēs, bet uz Intel Core i9-9900K sistēmas tas tapa veselās 8:40min, bet šoreiz tas renderējās 8:40min. Diezgan ievērojama starpība. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING plates testā BMW renderis tapa 3:33 min, bet Classroom renderis – 10:34 min, bet sistēma ar ASUS ROG STRIX B550-I GAMING plati šos testus paveica attiecīgi 3:02min un 8:59min.

    Kopš AMD Ryzen Threadripper testiem esam pasākuši lietot arī V-RAY testu un renderējam divus attēlus Blender rīkā. V-RAY testā iepriekš testētā ASUS ROG STRIX B550-E GAMING  sistēmplate uzrādīja 10 907 punktu rezultātu un šoreiz varam redzēt jūtamu uzlabojumu – 13 221 punktus. ASUS ROG STRIX B550-I GAMING apskatā redzējām 12 846 punktu rezultātu.

    Kā uzskatāmi redzam, gandrīz visos testos šī dārgā un tehniski spējīgā sistēmplate ir priekšā visām citām iepriekš testētajām AMD B550 čipseta sistēmplatēm. Atliek tikai izvērtēt vai šī starpība ir to līdz 100 eiro vērta.

    Secinājumi – viss, ko vien var vēlēties no AMD B550!

    ASUS ir tehnoloģiju milzis un spēj AMD B550 čipsetam piedāvāt veselu lērumu sistēmplašu, kuru cenas aptver 100 – 300+ eiro diapazonu. Mēs varam atrast vienkāršākas plates, kas piedāvā tikai pašu nepieciešamāko funkciju minimumu, bet varam piemeklēt modeļus, kas atbalsta bezvadu savienojumus un ērtākas operācijas ar BIOS.

    Šoreiz testētais AMD B550 produktu sērijas flagmanis ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI faktiski parāda maksimumu uz ko ir spējīgs AMD B550 čipsets. Ja mums nav vajadzības pēc vairāku videokaršu slēgumiem, tad es neredzu lielu jēgu pirkt dārgāku AMD X570 čipseta sistēmplati. Šoreiz testētā plate piedāvā iespēju izmantot jaunos Ryzen 5000 paaudzes procesorus un spēs to gan adekvāti nobarot ar elektrību, gan noturēt temperatūru nomas robežās. Tāpat varēsim aprīkot sistēmu ar lielu operatīvās atmiņas apjomu (max atbalstītā atmiņa ir 128 GB) un papildus diviem M.2 NVMe slotiem uz pašas plates varēsim atmiņu papildināt izmantojot Hyper M.2 X16 Gen 4 Card paplašināšanas karti. Tas ļaus izveidot super ātru RAID slēgumu no PCIe Gen 4.0 NVMe atmiņas ierīcēm un tas ir reāli ātrākais, ko varam izveidot šādā patērētāju klases datorā. Atgādināšu, ka salīdzināmās Intel sistēmās mums nav iespējas izmantot tik ātru atmiņu, lai vai kā mēs to gribētu.

    Plus, plate piedāvā gan AURA apgaismojumu jau pašā produktā, gan iespēju pieslēgt klāt papildus RGB lentas un citas izgaismotas ierīces. Vajag labāku dzesēšanu? No problemo! Slēdz tik klāt savu AIO sistēmu un datora korpusa ventilatorus. Un noslēdzot – produktā ir iebūvēts arī Wi-Fi un Bluetooth bezvadu savienojumu atbalsts. Šobrīd pats ikdienā lietoju ASUS PRIME X570-PRO un visu laiku besos par to, ka savas SteelSeries Arctis 3 Bluetooth austiņas jāizmanto ar vadu.

    Komentāri te vairs lieki. Ja esi gatavs par sistēmplati samaksāt ~300 eiro, tad ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI pavisam noteikti ir laba izvēle!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    29.12.2020 14:09

    Paplašinājuma karte PCIe 4.0 diskiem izskatās pēc veida kā nosegt starpību starp B550 un X570, kur jau mātesdēlī iebūvētas 1-2 papildus M.2 ligzdas PCIe 4.0 NVMe diskiem. Savukārt pat PCIe 4.0 videokartes (RTX 30xx un AMD XT 5700 un uz augšu) šobrīd reāli darbojoties PCIe 3.0 ātrumā, tāpēc tās var mierīgi spraust PCIe 3.0 ligzdā. Ar to šis mātesdēlis fe dacto pārvēršas par X570 mātesdēli bez mazā sīcošā čipseta ventilatora. Nav slikti. Tikai dārgi :) Un būtu labi ja paplašinājuma platē ventilatora vietā būtu liels alumīnija klucis ar ribām.

    Vienīgi jautājums vai tad, kad Nvidia beidzot relīzēs RTX IO un AMD videokartēs parādīsies kaut kas līdzīgs, kā būs ar DirectStorage un kā tur tā analogs Linux sauksies atbalstu PCIe 3.0 ligzdai. Teorētiski starp PCIe 3.0 un 4.0 būtu jāparādās jūtamai ātruma atšķirībai spēļu līmeņu tekstūru un video kodēšanas vai hešošanas datu ielādē pa tiešo.

    Krotow
    29.12.2020 23:13

    Jā, PCIe 4.0 videokartei arī interesē DirectStorage sakarā. Ir vēlme tikt pie RTX 3070, kad pašreizējais haips beigsies. Samsung 980 PRO SSD 1TB apskatu arī gaidu. Rīt tieši tādam (MZ-V8P1T0BW) eju pakaļ. Jaunajā datorā tur būs spēļu kešs :)

    Reklāma