Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms dažām nedēļām gatavoju apskatu MSI MAG B550M MORTAR sistēmplatei, kas ne tikai izmanto jauno AMD B550 čipsetu, bet ir arī realizēta izmēros mazajā micro-ATX formfaktorā. Šodien apskatīsim vēl interesantāku un arī mazāku produktu –  ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT sistēmplati, kas būvēta uz AMD X570 čipseta un realizēta vēl mazākā mini-DTX formfaktorā. Īsumā – ASUS šoreiz ir mēģinājis maksimāli mazā sistēmplatē salikt maksimāli daudz AMD platformas labumus. Šajā apskatā pārbaudīsim, kas no šī mērķa ir reāli sanācis.

    Kas ir ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT?

    Mini-DTX nav pats mazākais iespējamais personālo datoru sistēmplašu izmērs un ASUS nācās izšķirties par labu tam, jo mini-ITX izmēra sistēmplatē gluži vienkārši fiziski nav iespējams iestrādāt visus labumus, ko sev līdzi var nest AMD X570 čipsets. Lasi apskatu tālāk, parādīšu ASUS inženieru domas lidojuma augstumu.

    Reklāma

    Šī ap 420 eiro vērtā sistēmplate ir veidota uz AMD X570 čipseta un tādējādi nodrošina PCIe 4.0 savienojumus, atbalsta DDR4 operatīvo atmiņu līdz 4800MHz, piedāvā divus M.2 slotus ar ASUS SO-DIMM.2 paplašinājuma karti, Wi-Fi 6 (802.11 ax) bezvadu interneta savienojumu un Gigabit vada tīkla savienojumu, kā arī Aura Sync apgaismojuma efektus un SupremeFX S1220 audio. Plus, ASUS ir padomājis arī par mērenu sistēmplates virstaktēšanu, jo iebūvējis vairākas noderīgas funkcijas, kā BIOS iestatījumu dzēšanas un startēšanas pogu uz pašas sistēmplates, kā arī sistēmas ielādes procesa fāzes attēlojošas gaismas diodes un Q-Code displeju, kas parāda sistēmas ielādes kodu paziņojumus.

    Veidojot šī produkta iepakojumu, ir ieturētas vislabākās ASUS ROG produktu dizaina vadlīnijas. Tumša kartona kaste ar spilgti sarkaniem elementiem. Ja iepakojuma priekšpuse nav pārlieku informatīva, tad aizmugurē gan uzskatāmi redzam visu svarīgāko produkta informāciju un sistēmplates, kā arī I/O paneļa attēlu.

    Kopā ar pašu sistēmplati kastē atradīsim ne tikai ierasto papīra pamācību, draiveru disku un dažas uzlīmes, bet arī Wi-Fi antenu, M.2 ierīču skrūvītes un sauju kabeļu. Komplektā iekļauti četri SATA kabeļi, divi RGB apgaismojuma kabeļi, kā arī ROG SO-DIMM.2 paplašināšanas karte un speciāls kabelis (2 gab.), kas savieno datora korpusa priekšējā paneļa elementus ar sistēmplati.

    Šis ir tas priekšējā paneļa elementu kabelis. Iepriekš no ASUS esam redzējuši mazus adapterus, kuros var saspraust priekšējā paneļa vadus un tad vienā gabalā tos pievienot pie sistēmplates. Te risinājums ir līdzīgs, taču izpildīts kā īss kabelītis. Piezīmēšu, ka uz sistēmplates šie kontakti ir paralēli platei un vērsti uz leju, lai plates mazo izmēru dēļ netraucētu elementiem, kas tajā pievienoti (piemēram, videokartei).

    Līdzīgu SO-DIMM.2 paplašinājuma karti mēs esam redzējuši arī citos ASUS produktos un tās uzdevums ir ierobežotas vietas apstākļos ļaut pievienot vairāk ierīču, tipiski M.2 atmiņas ierīces. Uz sistēmplates virs vienīgā PCIe slota ir īpašs DIMM.2 slots, kurā tad šo karti var ievietot.

    Kartes abas puses sedz atskrūvējami vāki, kas kopā ar pielīmētām termolentām kalpo kā dzesētāji M.2 ierīcēm. Tādas uz šīs paplašinājuma kartes varam pievienot veselas divas un vēl papildus šeit pieslēdzami pāris ventilatori un RGB apgaismojuma lenta. Arī uz pašas kartes ASUS nav piemirsis uzstādīt vairākas gaismas diodes. Skaistums un daile!

    Ļoti neparasti raudzīties uz tik mazu sistēmplati, kuras būtisku daļu aizņem AM4 procesora ligzda. Ja uzmanīgi palūkojamies, uz sistēmplates redzēsim ļoti daudz interesantus elementus, tāpēc paldies jāsaka ASUS inženieriem, kas spējuši to visu iestrādāt tik mazu izmēru produktā. Patiešām iespaidīgi!

    Pati plate ieturēta tumšos toņos un es to pat gribu nosaukt par ļoti gaumīgu. Uz tās neatradīsim nekādus kliedzošus uzrakstus vai cita veida grafiskos elementus. Plates aizmugurē redzam pamatīgu biezu metāla pamatni, kas visu produktu padara ļoti stingru un diezgan smagu. Tas, protams, svarīgi arī dzesēšanas uzlabošanai. Aiz I/O paneļa ir iebūvēti divi mazi ventilatori, kas dzesē procesora barošanas elementus un ar siltumvada (heatpipe) palīdzību dzesē arī pašu čipsetu.

    Attēlā zemāk varam redzēt sistēmplates labo apakšējo stūri, kurā ar augstāk aprakstīto pāreju varam pieslēgt datora korpusa elementus. Tepat arī pāris fiziskas pogas virstaktētājiem, kas ļauj ērtāk pārstartē datoru saglabājot BIOS iestatījumus. Starp citu, ASUS ir paredzējis, ka šo sistēmplati var virstaktēt dzesējot ar sašķidrināto slāpekli. Maksimālais teorētiskais Vcore strāvas stiprums, ko šī sistēmplate var apstrādāt ir 560A un ar to pietiek, lai pilnībā apstrādātu AMD Ryzen 3950X vajadzības LN2 virstaktēšanas režīmā. Un tā jau ir virstaktēšanas lielo puiku teritorija!

    Ja runājam par atmiņas iekārtu atbalstu, tad uz pašas sistēmplates atradīsim četrus SATA 6Gb/s portus no kuriem divi vērsti paralēli un divi perpendikulāri platei. Vēl divas M.2 PCIe 4.0 x4 vai SATA režīmā darbojošas ierīces pievienojamas uz augstāk aprakstītās SO-DIMM.2 paplašinājuma plates. Lielākai veiktspējai vai datu drošībai varam šīs ierīces slēgt RAID 0, 1, 10 slēgumos.

    Sistēmplate piedāvā vienu PCIe 4.0 x16 slotu mūsu videokartei un tas ir spēcināts ar metāla ietvaru. Tā ir normāla prakse, jo mūsdienīgas videokartes ir lielas un smagas.

    Acīgākajiem noteikti būs jautājums par to, kas tad slēpjas zem metāla vairoga pašā sistēmplates apakšā. Zem tā varam atrast vēl vienu PCIe 4.0 x4 M.2 slotu, kurā ir iesprausta SupremeFX S1220A HD audio kodeka un ESS ES9023P DAC paplašinājuma karte. Lai pie tās varētu normāli pieslēgties, karti varam noskrūvēt nost un noņemt tās aizsargplāksni. Interesants risinājums, kas samazina elementu skaitu uz pašas sistēmplates iznesot tos uz šādu paplašinājuma karti. Katrā ziņā šādu pieeju vēl iepriekš nebiju redzējis.

    Šim produktam ir divi operatīvās atmiņas sloti, kuros varam ievietot DDR4-4800 operatīvo atmiņu līdz 64 GB. Šāda divu moduļu pieeja ir izplatīta virstaktētājiem paredzētās sistēmplatēs, kur ir lielāka nozīme atmiņas frekvencei (ātrumam) nevis tās apjomam. Tāpat atbalstīti ir dubultā augstuma un dubultās ietilpības moduļi, kas pagaidām gan vēl ir ļoti reti pieejami.

    Sistēmplates augšējā labajā stūrī redzam vienu 4 kontaktu procesora barošanas pieslēgvietu, kam ražotājs arī uzbūvējis metāla aptveri un skaidro, ka tas palīdzēs dzesēt šo vietu un tādējādi uzlabot kopējo sistēmas stabilitāti. Turpat blakus redzam dažas mazas gaismas diodes, kas var palīdzēt saprast, kurā vietā mums apstājas sistēmas ielāde.

    Kā jau augstāk minēju, arī šī AMD X570 čipseta plate izmanto aktīvo dzesēšanu čipsetam un šoreiz pie darba likti divi 30mm ventilatori, kas iebūvēti aiz I/O paneļa. Papildus uz pašas sistēmplates papildus datora korpusa un procesora ventilatoru pieslēgvietām, ir arī šķidruma dzeses pieslēgvietas. Apvienojumā ar pāris šādiem portiem arī uz SO.DIMM2 kartes, varam šo sistēmplati korekti dzesēt ar pašu izveidotu šķidruma dzesēšanas sistēmu.

    Arī aizmugurējais I/O panelis ir bagātīgi aprīkots un principā neatšķiras no tā, ko redzēsim teju ikvienai dārgā gala pilnā ATX izmēra sistēmplatei. Mums tiek piedāvātas piecas USB 3.1 Gen2 Type-A pieslēgvietas, divas USB 3.1 Gen1 Type-A pieslēgvietas, viena USB 3.1 Gen2 Type-C pieslēgvieta, kā arī Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu interneta kartes porti (šī karte nodrošina arī Bluetooth 5.0 savienojumus) un Intel I211-AT gigabita Ethernet tīkla pieslēgvieta. Virstaktētājiem noderēs mazais panelis, kas ļauj ērti redzēt POST kodus un restartēt sistēmu vajadzīgajos režīmos. Visbeidzot portu plejādi noslēdz 3.5mm un S/PDIF audio pieslēgvietas.

    Šāda maza sistēmplate ļoti savādi izskatās ATX izmēra korpusā. Procesora dzesētājs un videokarte gandrīz pilnībā nosedz šo plati. Kā redzam, RGB apgaismojums iestrādāts tikai labajā sistēmplates pusē.

    Programmatūra

    ASUS nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta un mēs jau citos ASUS produktu apskatos esam labi iepazinušies ar programmatūru, kas pavada šī zīmola sistēmplates. Draiveru ielādei, kā arī Aura Sync apgaismojuma kontrolei tagad tiek izmantota Armoury Crate programma. Tajā mēs varam arī veikt pielāgojumus videospēlēm.

    Ja vēlamies padziļinātāk ietekmēt sistēmas darbību gan no virstaktēšanas, gan dzesēšanas jomām, tad iesaku uzstādīt AI Suite 3. Tā piedāvā gan automātiskus virstaktēšanas un dzesēšanas rīkus, gan ļauj šo procesu pielāgot manuāli. Ja vēlies pielāgot tīkla karšu darbību, tad vari izmantot ASUS Gamefirst V. Ar šo programmu varēsim visu tīkla resursu novirzīt mūsu tīkla videospēlēm vai citām programmām, kam kritiski svarīgs nepātraukts un citu programmu neietekmēts tīkla savienojums.

    Tāpat noderīga ir Sonic Studio 3 programma, kas var kalpot kā ekvalaizers mūsu programmām un spēlēm, kā arī rīks ar ko varam sadalīt uz kurām audio izejām iet laukā kuru programmu audio. Te noderīgas funkcijas atradīs gan vienkārši geimeri, gan strīmeri.

    BIOS pusē pārsteigumu nav, arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms (EZ Mode), kur pat bērnam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu. Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu (Q-Fan konfigurators) – gan sistēmas ventilatorus (arī tos, kas dzesē čipsetu), gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Salīdzinot ar iepriekšējo testu sistēmu, mums šobrīd ir lēnāka SSD atmiņa, cita operatīvā atmiņa un mazāk jaudīgs barošanas bloks. Tas mazliet ietekmē rezultātus salīdzinot ar iepriekšējo sistēmu, bet nedomāju, ka būtiski. Laika gaitā ieliksim ātrāku SSD arī šajā testu datorā un pakāpsimies uz funkcionālāku (modulāru) barošanas bloku ar lielāku jaudu. Šovasar testēšana notiek uz šāda datora:

    • Sistēmplate: ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT
    • ProcesorsAMD Ryzen 7 3700X
    • Videokarte: GIGABYTE AORUS GeForce RTX 2070 SUPER
    • Operatīvā atmiņa: Corsair Vengeance LPX 8GB 3000MHz DDR4 CL15
    • SSD: Samsung 860 EVO 250GB 2.5″ SATAIII
    • Barošanas bloks: Cooler Master PSU MasterWatt Series 700W
    • MonitorsLG 34UM88C-P
    • Windows 10 64-bit

    Pirms ķeros pie sintētiskajiem veiktspējas testiem, jāpārbauda uz ko ir spējīgs procesora dzesētājs un vai sistēmai nav tendence pārāk ātri pārkarst un tādējādi samazināt savu veiktspēju. Nesen testēju MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI kopā ar Intel Core i7-10700 komplektā nākošo dzesētāju un rezultāts bija bēdīgs. Šeit viss kārtībā, procesora temperatūra nesasniedza 85 grādus un sistēmplate pilnā slodzē darbojās ar 39 grādu temperatūru.

    Lai varētu saprast kā testētā sistēmplate izskatās uz citu salīdzināmu produktu fona, veiktspējas testu rezultātus būs interesanti salīdzināt ar iepriekš testētajām MSI MEG X570 ACE un ASUS PRIME X570-PRO sistēmplatēm.

    Cinebench ir klasisks procesora veiktspējas tests un tā izpildes laikā tiek uzrenderēts attēls. Izrausim cauri gan R15, gan R20 testa versijas. Abos testos ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT plate uzrādīja labākus rezultātus par MSI (R15 – 2023 un R20 – 4546 punkti) un ASUS konkurentiem (R15 – 1829 un R20 – 4141 punkti).

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 9.610 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. Identisku rezultātu sasniedza arī MSI MEG X570 ACE, kamēr ASUS PRIME X570-PRO šo testu izpildīja 11.218 sekundēs.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Te rezultāts interesantāks, jo 32M skaitļa aprēķins ātrāk sanāca gan MSI (3.158 sekundes), gan ASUS konkurentam (4.482 sekundes), bet 1024M testā šī sistēmplate pārspēja ASUS (98.505 sekundes), bet piekāpās MSI produktam (84.703 sekundes).

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. Gan x265 Benchmark, gan HEVC Decode Benchmark testos šoreiz testētā plate pārspēj abus konkurentus. MSI produkts HEVC Decode Benchmark testā sasniedza 1406.86 punktus, bet ASUS – 1411.27 punktus.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā šoreiz testētā plate pārspēj abus konkurentus ar 74951 MIPS rezultātu, kamēr MSI plate uzrādīja 55006 MIPS, bet ASUS plate – 67280 MIPS rezultātu.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Procesora testā ar šo plati esam priekšā ASUS produktam (1101 – Single-Core un 7747 Multi-Core) un arī MSI platei (1256 – Single Core un 6858 – Multi-Core).

    Arī RealBench testā ar 177 624 punktiem esam priekšā MSI (135 883 punkti) un ASUS (173 015 punkti) produktiem.

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu. Interesantā kārtā šajā testā šoreiz testētais ASUS produkts izgāzās pret salīdzinātajiem MSI (6661 punkti) un ASUS (5655 punkti) produktiem.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem un šajā testā šoreiz testētā sistēmplate nostājās pa vidu starp MSI (7210) un ASUS plati (6547 punkti).

    Manuprāt, atsevišķos testos varētu iegūt labākus rezultātus, ja arī šajā otrajā testu datorā mēs izmantotu ātrāku NVMe atmiņu, labāku operatīvo atmiņu un par kādu pakāpi augstākas klases videokarti.

    Secinājumi – unikāls produkts

    ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT ir absolūti unikāls un sasodīti interesants produkts! Par to vispār nav nekādu šaubu. Nopērkot šo sistēmplati, mēs iegūstam super mazu formfaktoru, kurā vienlaicīgi tomēr saņemam arī teju visas spicākās tehnoloģijas. Ar ļoti interesanti izveidoto SO-DIMM.2 paplašinājuma karti varam pieslēgt divas M.2 atmiņas iekārtas un pārdomātā barošana ļauj izmantot pašus jaudīgākus Ryzen procesorus un super ātru operatīvo atmiņu. ASUS nav aizmirsis arī par virstaktēšanas entuziastiem un piedāvā vairākas tieši viņiem noderīgas funkcijas, tostarp iespēju LN2 režīmā iebraukt negatīvās temperatūrās.

    Jā, ar savu ap  420 eiro cenu šī ir ļoti dārga sistēmplate, tomēr tā ļaus tev neko daudz nezaudējot uzbūvēt ļoti konkurētspējīgu, un, galvenais, unikālu sistēmu.

    Ja meklē uz AMD X570 čipseta būvētas maza izmēra (mITX) sistēmplates, tad izvēle ir gaužām maza. ASUS ROG STRIX X570-I GAMING maksā ap 305 eiro, bet Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI – ap 240 eiro. Tās ir vēl mazākas plates, tehniski līdzīgas, tomēr nesaņem tik unikālas lietas kā SO-DIMM.2 karti vai plašākas virstaktēšanas iespējas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma