Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper VP4100 1TB Gen.4 NVMe SSD apskats

    Jaunākie raksti

    Šoruden Patriot Viper Gaming divīzija izziņoja savu pirmo M.2 PCIe 4.0 x4 SSD produktu – Viper VP4100. Tas būvēts ar 3D TLC NAND atmiņas moduļiem, Phison PS5016-E16 kontrolieri un pieejams 1TB un 2TB versijās. Ražotājs sola iespaidīgus līdz 5000 MB/s secīgās lasīšanas un līdz 4400 MB/s secīgās rakstīšanas ātrumus un abām atmiņas versijām Patriot nodrošina iespaidīgas 800 000 gadījuma lasīšanas un rakstīšanas operācijas sekundē (IOPS). Iepriekš šādu veiktspēju varēja panākt vien RAID slēgumos izmantojot ļoti ātras NVMe atmiņas. Ja runājam par atmiņas ilgmūžību, tad Patriot nodrošina produktam 5 gadu garantiju un 1800 TB ieraksta izturību 1TB versijai un 3600 TB ieraksta izturību 2TB versijai.

    Latvijā šis jaunais produkts maksā ap 250 eiro par 1TB versiju un ap 495 eiro par 2TB versiju. No tiešajiem konkurentiem, Corsair MP600 1TB versija maksā ap 255 eiro un 2TB versija maksā nepilnus 540 eiro. Savukārt Gigabyte AORUS NVMe Gen 4 SSD ar 2TB apjomu maksā nepilnus 450 eiro. Salīdzinājumam, PCIe 3.0 produkti Samsung 970 EVO Plus 2TB versija, kas nodrošina līdz 3500 MB/s secīgās lasīšanas un līdz 3300 MB/s secīgās rakstīšanas ātrumus maksā 530 eiro, bet Samsung 970 Pro 1TB – ap 370 eiro.

    Reklāma

    Esam uzbūvējuši AMD sistēmu un nedēļu šo SSD izmantojuši ikdienas darbībās un veiktspējas testos. Šajā apskatā aplūkosim uz ko šis mūsu testu laboratorijā pirmais PCIe 4.0 atmiņas produkts reāli ir spējīgs un vai tas ir savas augstās cenas vērts pirkums.

    Kas ir PCIe 4.0 un vai no tā ir jēga?

    Šovasar Computex 2019 datortehnoloģiju izstādē tika prezentētas pirmās PCI Express 4.0 standarta ierīces – atmiņas produkti (SSD). Jaunais PCIe 4.0 standarts ļauj nodrošināt augstāku datu pārraides ātrumu salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi. Piemēram, pilnizmēra PCIe 4.0 x16 ierīce var sasniegt teorētisko 32 GB/s datu pārraides ātrumu, kamēr PCIe 3.0 ērā maksimums ir uz pusi mazāks – 16 GB/s. Šis standarts ļauj ražotājiem izstrādāt īpaši ātras NVMe SSD atmiņas un 100 vai pat 200 gigabitu tīkla kartes.

    Jāpiezīmē gan, ka mūsdienās personālajos datoros viena no prasīgākajām komponentēm ir viedokarte, kam ir jāspēj ļoti ātri apstrādāt un nosūtīt procesoram lielus datu apjomus. Tomēr pat šobrīd visjaudīgākā patērētāju kategorijas videokarte (NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti) nespēj izmantot pilnu PCIe 3.0 x16 slēguma potenciālu. Tātad, pagaidām viss PCIe 4.0 diskusijas uzsvars tiek veltīts atmiņas produktiem, kur tiešām ir iespējams sasniegt vērā ņemamu datu pārraides ātruma pieaugumu. Piemēram, Gigabyte AORUS Gen4 AIC SSD 8TB, kas izmanto RAID slēgumā saslēgtas četras 2TB NVMe SSD atmiņas, spēj sasniegt vājprātīgus 15 GBps secīgās lasīšanas un rakstīšanas ātrumus. Kosmoss!

    Bet ir viens “bet”. Pagaidām PCIe 4.0 ierīces pilnvērtīgi varam izmantot tikai AMD sistēmās, jo to pilns atbalsts ir pieejams tikai izmantojot AMD X570 čipseta sistēmplates ar jaunajiem Ryzen Zen 2 paaudzes procesoriem. AMD bija plāni PCIe 4.0 atbalstu piedāvāt arī vecākām sistēmplatēm, tomēr stabilitātes problēmas liedza šim sapnim piepildīties. Intel pagaidām nepiedāvā PCIe 4.0 atbalstu savos produktos un to varbūt redzēsim vien nākamgad. Bet arī tas vēl nav nekur oficiāli paziņots, jo Intel uzskata, ka PCIe 4.0 geimeriem tāpat nedod gandrīz nekādus ieguvumus.

    Tādējādi šobrīd PCIe 4.0 atmiņas produkti ir reta parādība un tie ir interesanti vien entuziastiem, kas meklē pašas modernākās un jaudīgākās pieejamās tehnoloģijas un ir gatavi par to attiecīgi samaksāt.

    Pakojam vaļā Patriot Viper VP4100

    Produkts tiek tirgots mazā gaumīgā atveramā kastītē uz kuras lepni norādīti maksimālie lasīšanas un rakstīšanas ātrumi, kā arī pieejamās atmiņas apjoms. Tāpat uzreiz varam redzēt ierīces dizainu, kas man šķiet izdevies. Kastītes aizmugurē varam izlasīt aptuveni to pašu informāciju dažādās valodās. Kārbiņas priekšpuse atveras kā grāmatiņa un tajā pat iebūvēts magnēts, lai tā turētos kopā. Redzams, ka šoreiz uz iepakojumu nav žēlota nauda.

    Kad esam izķeksējuši atmiņas moduli no plastmasas iepakojuma, redzam, ka tā ir M.2 ierīce ar 2280 izmēru. Mikroshēmas ir pielodētas no abām pusēm un VP4100 augšpusē pielīmēts alumīnija radiators, kura uzdevums ir vienmērīgi dzesēt karstās komponentes un tādējādi nodrošināt stabilu to darbību. Ražotājs arī norāda, ka temperatūras monitoringam izmanto ārēju termosensoru, lai samazinātu iespējamību, ka augsta temperatūra sabojā ierīcē uzglabātos datus.

    Tā kā man pašam ikdienas lietošanā ir mazliet vecāka Patriot Viper VPN100 NVMe SSD 1TB atmiņa, kas vizuāli izskatās līdzīga, bija interesanti nolikt abus produktus blakus un salīdzināt. Pat ja ir saglabāts M.2 2280 izmērs, jaunā VP4100 atmiņa ir būtiski plānāka pat ar visu savu dzesētāju. Tas noteikti ir pluss, jo atsevišķās datoru konfigurācijās biezs dzesētājs var būt problēma, jo tas atduras pret citām komponentēm un tādējādi samazinātas gaisa plūsmas dēļ sliktāk dzesējas.

    Ja izmantojam tumšas krāsas sistēmplati, kādas ir vairums, Viper VP4100 atmiņa tajā organiski iederēsies arī tīri vizuāli. Zemāk vari apskatīties kā abi Patriot atmiņas moduļi izskatās uz ASUS TUF GAMING X570-PLUS (Wi-Fi) sistēmplates. Skaisti, vai ne?

    Pavisam vienkārša programmatūra

    Produkta mājaslapā varam lejuplādēt Patriot PCIe ToolBox programmu, kas ļauj ātri noskaidrot informāciju par mūsu SSD atmiņu (TRIM status un SMART datus), veikt tās drošo izdzēšanu, kā arī programmatūras atjaunināšanu. Šī programma ir ļoti vienkārša, lai neteiktu prasta. Katrā ziņā citi atmiņas produktu ražotāji šajā ziņā ir ieguldījuši lielākus līdzekļus.

    Patriot Viper VP4100 veiktspēja

    Testēšana notiek uz šāda datora.

    Patriot Viper VP4100 izmanto Phison PS5016-E16 kontrolieri, ko var uzskatīt par pasaulē pirmo PCIe 4.0 x4 kontrolieri un to izmanto arī citi ražotāji. VP4100 aprīkots ar Toshiba BiCS4 96 slāņu 3D TLC NAND (TABBG65AWV) atmiņas moduļiem un diviem 512MB (SK hynix H5AN4G8NBJR-UHC) kešatmiņas moduļiem. 2TB atmiņas versijā ir 2GB liels DDR4 kešs. Kā redzam pēc CrystalDiskInfo rīka sniegtās informācijas, ierīce tiešām izmanto PCIe 4.0 standarta 4 kanālus. Ja runājam par temperatūrām, tad bez lielas slodzes šī atmiņa uzsilst līdz nepilniem 50 Celsija grādiem, bet pie augstas slodzes man izdevās sasniegt 63 grādus, kas tāpat ir zem temperatūras augstākās pieļaujamās robežas (70 grādiem).

    Šo produktu, protams, varam izmantot arī citās vecākās AMD vai Intel sistēmās, taču tur tas darbosies PCIe 3.0 x4 režīmā.

    Iesākumā veiksim vienkāršas lielu failu kopēšanas operācijas no viena diska uz VP4100. Kā redzam, ātrums vidēji turas virs 1 GB/s.

    Mērījumos ar CrystalDiskMark mēs redzam, ka secīgās lasīšanas ātrums tuvojas solītajiem 5000 MB/s, bet secīgās rakstīšanas ātrums biežāk bija redzams ap 4200 MB/s, kas ir mazāk nekā solītie 4400 MB/s. Bet arī šāds sniegums ir iespaidīgs, jo labi PCIe 3.0 x4 NVMe SSD produkti sola tikai līdz 3300 MB/s secīgās rakstīšanas ātrumus. Tāpat ir jāņem vērā, ka ātrumi samazinās, kad ierīce ir piepildīta ar datiem, tāpēc zemāk redzamos veiktspējas testu rezultātus drīzāk jāvērtē kā ierīces teorētiskās spējas.

    AS SSD Benchmark rīks ļauj noskaidrot SSD atmiņas lasīšanas un rakstīšanas ātrumus dažādos režīmos un testa rezultātā piedāvā salīdzināmu rezultātu. Izmērīju veiktspēju arī Viper VPN100 un tur kopējais rezultāts man sanāca 6016 punkti. Papildus šis rīks piedāvā arī kopēšanas un kompresēšanas testus, zemāk vari iepazīties ar to rezultātiem.

    Ar HD Tune Pro rīku es diskā rakstīju 50GB lielu failu, lai noskaidrotu vai kādā brīdī ātrums samazināsies keša ierobežojuma dēļ, bet testa gaitā neko tādu nekonstatēju. Process noritēja konstantā rakstīšanas un lasīšanas ātrumā. Citos testos var izlasīt, ka rakstīšanas ātrums diskā būtiski samazinās vien brīdī, kad tajā vienā rāvienā esam ierakstījuši 740GB datu.

    AIDA64 testā varam redzēt, ka lineārās lasīšanas testā šī ierīce nodrošina vidējo ātrumu ap 2500 MB/s. Gadījuma lasīšanas testā, kas ir pietuvinātāks reālai ierīces izmantošanai, ātrums ir mazliet zemāks – nepilni 2200 MB/s, bet vidējais lasīšanas piekļuves ātrums ir stabilas 0.02 ms. Visus šos testus raksturo stabilitāte.

    ATTO Disk Benchmark testā mēs labi varam redzēt, ka Viper VP4100 spēj sasniegt krietni augstākus datu pārraides ātrumus salīdzinot ar labu PCIe 3.0 x4 NVMe SSD – Viper VPN100. Viper VP4100 viennozīmīgi ir ļoti ātra atmiņa un neko ātrāku savos testos neesam pieredzējuši.

    Anvil’s Storage Utilities veiktspējas testā Viper VP4100 sasniedza 18424 punktus. Salīdzinājumam, Viper VPN100 šajā testā spēja sasniegt 14295 punktus.

    Secinājumi – ātrs, ātrs, ātrs PCIe 4.0 NVMe SSD

    Patriot Viper VP4100 ir pirmā mūsu testu laboratorijā nonākusī PCIe 4.0 atmiņas ierīce un testos mēs uzskatāmi redzējām, ka tā tiešām ir jūtami ātrāka par PCIe 3.0 SSD produktiem. Ar Viper VP4100 mēs tiešām varēsim ātrāk pārkopēt savus datus un ierīces piedāvātās 1TB un 2TB atmiņas versijas ļaus uzglabāt lielus datu apjomus. Šāda ātrāka atmiņa arī atsaucas uz kopējo sistēmas lietošanas ātrumu, tomēr te vairs pārsvars ikdienā vairs nav tik ļoti jūtams salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes PCIe 3.0 NVMe SSD ierīcēm, jo arī tās piedāvā lielisku veiktspēju.

    Runājot par šo produktu, nav iespējams nepieminēt ziloni istabā. Šobrīd pilnas PCIe 4.0 iespējas mēs varam izmantot tikai datoros, kurus darbina jaunākās AMD komponentes – X570 čipseta sistēmplate un Zen 2 paaudzes Ryzen procesori. Ja mums šāda sistēma ir, tad, protams, varam izbaudīt visas Viper VP4100 piedāvātās iespējas.

    Viens no PCIe 4.0 augstās veiktspējas blakusproduktiem ir paaugstināta karšana un arī apskatītā atmiņa spēja uzkarst virs 60 grādiem. Te talkā nāk alumīnija dzesētājs, kas, salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes SSD, ir kļuvis plānāks un tādējādi ļauj SSD ievietot arī kompaktākās sistēmās. Tas noteikti ir būtisks pluss, jo citi konkurenti piedāvā produktus ar makanākiem dzesētājiem.

    Ja mums ir saderīga sistēma, meklējam pašas ātrākās un veiktspējīgākās komponentes un esam gatavi maksāt par to, Patriot Viper VP4100 ir labs pirkums, jo nodrošina sniegumu, kas būtiski pārspēj PCIe 3.0 ierīcēs pieredzēto.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma