Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo RV30 Plus robotizētā putekļu sūcēja apskats

    Jaunākie raksti

    Robotizētie putekļu sūcēji pavisam noteikti ir tā elektronikas produktu kategorija, kas ir ne tikai noderīga teju ikvienam no mums, bet arī ar katru gadu šīs ierīces kļūst funkcionālākas un lētākas. Es labi atceros laikus, kad šādi roboti maksāja daudzus simtus eiro, taču tagad jau par 200-300 eiro var nopirkt labu labos robotus, kas mācēs ne tikai uzsūkt putekļus, bet arī izmazgāt grīdas. Pieliekam vēl kādu simtiņu eiro klāt un iegūsim gružu kasti, kurā robots “izlādēs” netīrumus un mums par to nebūs jādomā.

    Tieši šāds produkts ir šodien apskatāmais TP-Link Tapo RV30 Plus, kas sastāv no nesen jau apskatītā Tapo RV30 robota un gružu tvertnes, kurā robots pēc apkopes sesijas automātiski “izlādēs” savāktos putekļus un citus netīrumus. Šis ar precīzu LiDAR radaru aprīkotais robots pilnībā uzlādēts spēj veikt tīrīšanas darbus 5h ilgumā (derēs platībām līdz 360 m2) un ūdens tvertnes izmērs ļauj nodrošināt mazgāšanu līdz 200 m2 lielai platībai. Labā ziņa – Tapo RV30 Plus Latvijā maksā sākot no 350 eiro un tā ir laba cena par šādu spēju kopumu. Bet ķeramies pie apskata, lai saprastu, kā tas viss kopā darbojas!

    Reklāma

    Robota tehniskie dati

    • Izmēri: 342.6 × 342.2 × 95 mm (robots) un 227 × 191.4 × 381.3 mm (putekļu iztukšošanas tvertne)
    • Akumulators: 5000 mAh (līdz 5 h darbības laiks)
    • Putekļu konteiners: 350 ml
    • Ūdens konteiners: 300 ml
    • Max sūkšanas jauda: 4200 Pa (putekļu iztukšošanas sūkšanas jauda – 27000 Pa)
    • Cena: no aptuveni 350 eiro

    Izskats un uzbūve

    Šis ir ripas formas 342.6 × 342.2 × 95 mm liels robots, kas vizuāli izskatās pēc desmitiem citu līdzīgu robotu. Tas manā mājoklī izbrauca visur tur, kur izbrauca citi roboti, tāpēc nevaru teikt, ka tam būtu tendence kaut kur zem mēbelēm iesprūst.

    Robota korpuss veidots no baltas plastmasas un mana pieredze ar melniem robotiem liek teikt, ka uz baltajiem mazāk redz putekļus. Visādi citādi, uzbūves kvalitāte šķiet laba. Visi elementi kopā salikti precīzi un nekas neliecina par to, ka kaut kas var tā uzreiz saplīst. Šis nav tas gadījums, kad par mazāku cenu mēs saņemam mazāk produkta.

    Interesanti, ka mazajai sānu birstei ir vēl ceturtais birstes kušķītis, kas uztur tīru birstes pamatni. Pieņemu, ka šāds risinājums var palīdzēt samazināt matu un spalvu daudzumu, kas var iepīties birstes pamatnē un traucēt tās korektu darbību.

    Robots ir aprīkots ar gumijotiem vilkmes riteņiem un ražotājs sola, ka tas spēs uzbraukt līdz 2cm augstiem šķēršļiem. Piemēram, biezākiem paklājiem vai grīdas līstēm. Tapo RV30 Plus ir aprīkots arī ar sensoru, kas neļaus robotam novelties pa kāpnēm. Ja robota priekšpuse pārkārsies pāri “tukšumam”, tas uz priekšu vairs nebrauks.

    Gružu un ūdens tvertne ir iebūvētas vienotā blokā un uz tā ir uzskatāma uzlīme, kas paskaidro, kā tikt tajā iekšā un kā to pievienot pie robota. Gružu tvertne nav pārāk liela (350ml), taču te talkā nāk automātiskās izsūkšanas spēja. Ūdeni varam ieliet līdz 300ml apjomā un ar to pietiks lai mitri apkpotu līdz 200 m2 platību. Robotam ir trīs mitruma padeves režīmi, tāpēc varēsim savam grīdas segumam izvēlēties piemērotāko. Tāpat bildēs zemāk vari redzēt, ka putekļu nodalījumu “sargā” viens HEPA filtrs un mazāks sietiņa tipa filtrs.

    Arī tīrīšanas birste ir jau pierastas formas. Tā sastāv gan no saru daļas, gan gumijas plāksnītēm. Tāpat gumijas daļa ir arī vāciņam, kas birsti notur pie robota un tas uzkopšanas laikā liegs putekļiem izsprukt ārpus robota.

    Lai robots veiktu grīdu mitro uzkopšanu, būs jāuzstāda šāda papildus tīrīšanas plāksne uz kuras pielipināta lupatiņa. Viss kopā turās stingri un arī tīrīšanas laikā nekas nekur nost nekrīt. Pēc mitrās uzkopšanas pabeigšanas robots pabrīdinās, ka lupatiņa ir jānoņem, lai nesabojātu grīdas segumu.

    Papildus robotam produkta kastē atradīsim arī ekstra tīrīšanas lupatiņu, putekļu maisiņu, tīrīšanas birsti, HEPA filtru un nazīti/birstīti robota apkopšanai. TP-Link Tapo produktiem šie aksesuāri ir diezgan labi nopērkami arī Latvijā. Salidzini.lv vien uzrādīja vairākus veikalus, kur varēsim papildināt netīrumu maisiņu, filtru vai birstīšu krājumus. Tas ir svarīgi aspekts, kad izvēlamies robotu!

    Robotam līdzi nāk gružu kaste, kurā pašā ir iebūvēts jaudīgs (27000 Pa) sūcējs. Tas spēj automātiski no robota izsūkt visus savāktos gružus un uzglabā tos 4 litru maisiņos. Ražotājs sola, ka izsūkšanas procesā putekļi no robota nonāk gružu kastē un nevis kaut kur apkārt. Es arī savos testos nemanīju, ka kaut kāda šmuce lidotu apkārt. Bet nu troksnis ir pamatīgs, kā vecajiem labajiem vada putekļusūcējiem.

    Pašai kastei ir stingras gumijas kājas, lai robots “noparkojoties” to nekur neaizstumtu, un, kā varam redzēt bildē augstāk, ir arī pamatīga gumijas blīve, lai putekļi nelido pa gaisu.

    Es jau arī citos līdzīgu robotu apskatos esmu rakstījis, ka šāda pašizsūkšanās iespēja ir ļoti noderīga, jo praksē tas nozīmē, ka pašam robotam varēsim mazāk pievērst uzmanību. Tas varēs visu nedēļu uzkopt mūsu mājokli un brīvdienās iztukšosim gan gružu kasti, gan satīrīsim pašu robotu. Ražotājs pats norāda, ka gružu kaste var uzkrāt netīrumus līdz 70 dienām ilgi. Bet nu šis ir ļoti atkarīgs no tā, cik daudz netīrumu ir mājās.

    Robota iestatīšana un Tapo lietotne

    Kā jau šādu robotu gadījumā pierasts, arī Tapo RV30 Plus mēs kontrolējam ar mobilo lietotni. TP-Link Tapo lietotne mums jau ir labi zināma no citu TP-Link Tapo testu laikiem un tā darbojas gan uz Android, gan iOS ierīcēm. Šis robots spēj pieslēgties pie 2.4 GHz Wi-Fi tīkliem, kā lielākais vairums šādu ierīču, tāpēc paskaties, kuram tīklam pieslēdzies tavs telefons, ja pēkšņi ir kaut kādas savienošanās problēmas.

    Lietotne ir informatīva un uzskatāmi parādīs, kā iestatīt mūsu robotu. Ekrānšāviņos varam labi redzēt, ka TP-Link ir radījis ļoti daudz dažādu viedās mājas produktu un tam ir nozīme, jo visdrīzāk mēs negribēsim katru produktu pirkt no atsevišķa ražotāja un tad darboties ar daudz atsevišķām lietotnēm.

    Kad esam izvēlējušies no saraksta mūsu robotu, uzstādīšanas vednis soli pa solim vadīs mūs līdz veiksmīgai uzstādīšanai. Telefonā būs jāieslēdz Bluetooth savienojums un jāievada mūsu Wi-Fi bezvadu interneta tīkla parole, lai robots tam spēj pieslēgties. Pievērs uzmanību arī tam, kādā attālumā robots un gružu kaste jānovieto no citiem objektiem.

    Pēc veiksmīga robota uzstādīšanas un tā programmatūras atjaunošanas (man tas sanāca ar kādu otro mēģinājumu), tiksim aicināti izveidot sākotnējo mājokļa karti. Praktiski tas nozīmē, ka robots izbraukās mūsu mājokli un noskenēs telpas. Tapo lietotne palīdzēs šim procesam noritēt pēc iespējas veiksmīgi.

    Nākamais solis ir ierobežojumu atlikšana, jo noteikti mūsu mājoklī ir istabas (piemēram, bērnistaba), kur mēs negribam iesūtīt robotu un tāpat arī paklājus mazgāt šo robotu sūtīt nevajag. Tas ir izdarāms ļoti vienkārši un saprotami. Pievērs uzmanību tam, ka aizliedzošās zonas nevar atrasties tuvu robota “mājām”.

    Kad robots ir gatavs darbam, varam izvēlēties tīrīt visu mājokli, atsevišķas istabas vai pat konkrētas mūsu zonas. Ir iespējams dažādām istabām iestatīt dažādus tīrīšanas režīmus, kā arī robots spēs atcerēties vairākas kartes – piemēram, telpu izkārtojumu vairākstāvu mājoklī.

    Tīrīšanas darbiem varam iestatīt dažādus sūkšanas jaudas režīmus, pielāgot mitruma līmeni, kad veicam mitro uzkopšanu, kā arī varam likt robotam vienu un to pašu zonu iztīrīt vairākas reizes. Ja šmuce atgadījusies kādā konkrētā vietā, varam robotu manuālā veidā aizvadīt uzkopt tieši to vietu.

    Pēc tīrīšanas darbu paveikšanas, varam apskatīt detalizētu informāciju par paveikto darbu. Redzēsim, ko tieši un kā robots ir satīrījis un cik daudz laika tas ir prasījis.

    Pietiekami plaša ir arī robota iestatījumu sadaļa. Te mēs varam pielāgot to, cik skaļi robots ar mums runāsies un kādā valodā (latviešu valodas diemžēl te nav). Tāpat varam iestatīt kluso laiku, kad robotam jāsēž klusumā un mierā. Ja negribam, lai robots iztīrās pēc katras tīrīšanas reizes, varam pamainīt šo regularitāti. Ja mājsaimniecībā ir mazi bērni, kam patīk spaidīt visādas podziņas, tad robotu varam nobloķēt. Bet, ja mājsaimniecībā ir citi rīcībspējīgi cilvēki, kam varam uzticēt robota diriģēšanu, varam to koplietot. Te gan jāsaprot, ka tiem citiem cilvēkiem būs savā telefonā jāuzstāda Tapo mobilā lietotne.

    Šis robots spēj sadarboties ar Amazon Alexa, Google Assistant un Apple Siri balss asistentiem. Varam iestatīt un pat pamainīt balss frāzes ar kurām sūtīt robotu darbā.

    TP-Link Tapo mobilā lietotne ir labs piemērs tam, kādām ir jābūt šādu viedās mājas ierīču lietotnēm. Viss saprotams, vizuāli pievilcīgi nostrādāts un darbojas bez problēmām. Citiem ražotājiem derētu pamācīties no tās!

    Uzkopšanas spējas

    Šādu robotizēto uzkopšanas rīku galvenais uzdevums ir nemanāmi un netraucēti uzkopt mājokli. Robotam nevajadzētu nekur iesprūst un tīrīšanas kvalitātei ir jābūt tādai, lai mums būtu sajūta, ka mājoklī grīdas vienmēr ir tīras. Lai arī vienā tīrīšanas reizē man nesaprotamu iemeslu dēļ robots neuzkopa vienu zonu zem mana darba galda, tomēr visās pārējās reizēs tas cītīgi iztīrīja mājokli un neradīja nekādas problēmas. Tas veiksmīgi apbrauca mēbeles, nekur neaizstūma apavus no koridora un nesapinās aizkaros, kas ir gadījies citiem viņa sugas brāļiem. Mani arī apmierināja mitrās uzkopšanas kvalitāte – grīdas nebija pārlieku mitras un nožuva ļoti ātri. Pēc katras tīrīšanas reizes robots iztukšoja savu gružu konteineri un es pāris nedēļas tam vispār varēju nepievērst uzmanību. Pilnīgi pašam sagribējās šādu robotu, jo pagaidām es pats izmantoju vienkāršāku robotu, kuram ik pēc pāris tīrīšanas reizēm man ir jāizber miskastē gruži.

    Nobeigumā

    TP-Link Tapo RV30 Plus robots man patika, jo par pieņemamu ap 350 eiro cenu mēs saņemam labi nostrādātu ierīci, kas spēj uzticami uzsūkt un izmazgāt grīdas, kā arī atvieglo mūsu ikdienu pateicoties pašiztīrīšanās tvertnei. Tā kā robotu ražojis cienījams un liels uzņēmums, nevajadzētu būt problēmām ar aksesuāriem – tos vēl ilgu laiku varēs iegādāties bez problēmām. Plus, ļoti labi ir nostrādāta arī Tapo mobilā lietotne ar kuru varam kontrolēt ne tikai šo robotu, bet arī daudzus citus TP-Link Tapo viedās mājas sērijas produktus. Varu šo ierīci rekomendēt iegādāties arī Tev!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Bezwifi
    14.03.2024 10:12

    Vai robotu varēs darbinat telpās kur nav Wifi?

    dsfd
    14.03.2024 10:54

    Var pilnvērtīgi izmantot, ja interesē tikai tīrīšana. Aizej ciemos, kur ir pieejams uz brīdi WIFI un uzstādi robotu. Uzliec tīrīšanas grafiku un pēc tam nes robotu mājās, kur nav ne wifi ne 5G starojums. Robots bez wifi tīrīs bez problēmām. Tik cik nesaņemsi automātiskus atgādinājumus iztīrīt tvertnes.

    350e ir sviestmaize.
    Tas pats Xiaomi/Roborock par savu S7/S8 ar tvertni prasīja ap 800e

    LAN
    14.03.2024 22:38
    Reply to  dsfd

    Njā un ja vēl salīdzina ar Irobot, kura modeļi tā pat var apmaldīties, ja pareizi saprotu, jo nav LIDAR>?

    Reklāma