Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo RV30 gandrīz budžeta klases robotizētā putekļu sūcēja apskats

    Jaunākie raksti

    Dārgo mājas uzkopšanas robotu pievilcība ir nenoliedzama – ne tev jādomā par putekļu tvertnes iztukšošanu, ne par slapjas lupatas žāvēšanu, bet tas viss nāk kopā ar savu cenu. Un šī cena nav zema. Uzkopšanas robots ar smalku dokstaciju maksā ap 700 līdz 1000 un pat vairāk eiro.

    Ja nevēlies šādu naudu maksāt par šādu mājas uzkopēju, tad vienmēr pastāv iespēja iegādāties ko lētāku, bet ne būtiski vājāku. TP-Link Tapo RV30 putekļus sūcošais un grīdas mazgājošais robots varētu būt viens no sapratīgākajiem pirkumiem, lai arī tāpat te nāksies šķirties no aptuveni 300 eiro.

    Reklāma

    Ja neskaita dokstaciju, Tapo RV30 piedāvā funkciju klāstu, kas aptuveni atbilst divas un trīs reizes dārgāko robotu putekļu sūcēju līmenim – te ir Lidar navigācija, jaudīga putekļu sūkšana, mitrā uzkopšana un pāris citi labumi.

    Robota tehniskie dati:

    • Izmēri: 342.2 × 341.8 × 95 mm
    • Svars: aptuveni 3 kg
    • Akumulators: 5000 mAh (līdz 5 h darbības laiks)
    • Putekļu konteiners: 400 ml
    • Tīrā ūdens konteiners: 300 ml
    • Max sūkšanas jauda: 4200 Pa
    • Komplektā: papildu sānu birste, papildu grīdas mitrās uzkopšanas lupatiņa, uzlādes doks, robota tīrīšanas rīks
    • Cena: no aptuveni 300 eiro

    Izskats un uzbūve

    Šajā disciplīnā Tapo RV30 robotiņam ir gan plusi, gan arī pāris neveiklības mirkļi. Tapo RV30 ir 95 mm augsts, kas nozīmē, ka tas palīdīs zem skapjiem, jo tie parasti ir 10 cm augstu no grīdas. Tāpat jāpiezīmē, ka Tapo RV30 ir salīdzinoši mazs diametrs, kas arī var palīdzēt izložņāt starp mēbeļu kājām.

    Uzbūves ziņā Tapo RV30 robots daudz neatpaliek aiz citiem līdzīgas un augstākas cenas uzkopšanas robotiem, te ir jēdzīga plastmasa, saprotami apzīmētas pogas, visai ērta iespēja noņemt ūdens un putekļu tvertnes. Sānu birste gan izvietota tikai vienā pusē, bet tā tas ir absolūtam vairumam uzkopšanas robotu.

    Ja par kaut ko var pasūdzēties, tad tā ir mitrā uzkopšana un lupatiņa. Mitrā uzkopšana pat minimālajā režīmā man šķiet daudz par mitru, kā arī lupatiņa stiprinās uz diviem plastmasas puļķiem, kas to ne vienmēr notur vietā. Lupatiņa ar savu stiprinājumu mēdz palikt pie mīkstajiem grīdu segumiem, ja robots neveiklāk pagriežas. Tad Tapo RV30 robots atsakās turpināt darboties un pat atgriezties uzlādes dokā.

    Uzlādes doks ir visai vienkāršs, tam vienīgais pluss ir iespēja elektrības vadu ievadīt no abām pusēm un lieko vada garumu ietīt uzlādes dokā iekšā. Vienkārši, eleganti, bet daudzi konkurenti šādu iespēju neizmanto.

    Tapo RV30 robotam līdzi tiek doti papildu aksesuāri – vēl viena sānu birste, vēl viena mitrās uzkopšanas lupatiņa, kā arī vēl viens HEPA gaisa filtrs. Attiecīgi var sacīt, ka ar šiem papildu aksesuāriem robota dzīve tiek teju divkāršota pirms nākas meklēt jaunus šos dilstošos robota elementus.

    Iestatīšana un lietotne

    Tapo RV30 robotu pavada TP-Link Tapo lietotne, tā būtiski neatšķiras no citu ražotāju lietotnēm. Ar Tapo lietotni varēsi ērti uzsākt lietot Tapo RV30 robotu, te ir visas nepieciešamās pamācības, kā arī robota iestatīšana ir ļoti labi paskaidrota. Nākas vien sekot lietotnes instrukcijām. Tapo RV30 robots izmanto tikai 2.4 GHz Wi-Fi, kas gan nebūs nekāds jaunums viedās mājas ierīcēm.

    Pirmā Tapo RV30 robota darbība ir aptuvena mājokļa kartes izveide, lai robotam nenāktos taustīties tumsā. Aptuveni 65 kvadrātmetru mitekli Tapo RV30 robots izošņāja 5 minūšu laikā un pats sāka uzkopšanu.

    Sākotnēji lietotnē parādās visai daudz un uzbāzīgas pamācības, bet pēcāk tās neatkārtojas. Standarta Tapo RV30 robota iestatījumi ir pietiekami uzkopšanai, es gan ieteiktu samazināt izmantot mitruma apjomu, jo jau minimālais mitrums šķiet koka grīdām par traku.

    Pēc pirmās uzkopšanas parādās pāris jaunas iespējas, jo robots ir sadalījis mājokli visai loģiskās zonās. Vari arī nospraust zonas, kurās robots nedrīkst doties (vadi, bērnu spēļmantas, kaķu barības trauki u.tml.).

    Te gan sāk parādīties arī Tapo RV30 robota trūkumi – šis modelis nepratīs efektīvi darboties divos mājas stāvos. Tas neapjuks, ja aiznesīsi robotu prom no dokstacijas, bet tas arī nebūs lielā sajūsmā veidojot jaunu karti. Bet vienstāvīgos apartamentos tas neradīs nekādas problēmas.

    Kopumā teiktu, ka Tapo RV30 robotam ir 95% iespēju, ko piedāvā konkurenti un būtiski dārgāki robotu modeļi. Šeit pat ir iespēja iestatīt, lai Tapo RV30 robots uzkopj mājokli uzreiz divas vai pat trīs reizes. Šim gan neredzu īsti pielietojumu, jo Tapo RV30 robots jau pirmajā reizē visu būs savācis.

    Uzkopšana

    Šajā disciplīnā Tapo RV30 robots saņem 9 punktus no 10. Ik pa laikam ir kāds gruzis, kas aizlec pa gaisu no sānu birstes, bet vari iespējot divkāršu mājokļa uzkopšanu, tad gan tiks savākti visi mēsli.

    Kā jau minēju, mitrā uzkopšana šķiet nedaudz par mitru pat minimālajā režīmā. Siltajā laikā, kad logi ir vaļā, tas neko daudz nemaina, bet ziemā var nākties pastiprināti vēdināt telpas, lai tās nešķiet mitras pēc uzkopšanas.

    Tapo RV30 robots nekur manā mājoklī neapjuka un neieķērās, bet te jau esmu pamatīgi pielicis roku pie visiem šķēršļiem, jo man pašam ir stipri untumaināks grīdas uzkopšanas robots. Tapo RV30 robots bez jebkādām problēmām uzkops vienā ņēmienā visas telpas, tas telpas uzkops kā atsevišķas zonas. Viss noritēs loģiski un bez lietotāja iejaukšanās.

    Uzkopšanas tempi ir vidēji, bet nedomāju, ka kādam tas kaut ko mainīs. Manus aptuveni 65 kvadrātmetrus (faktiski jāuzkopj ir ap 45 kvadrātmetriem) Tapo RV30 robots sakopj laikā starp 52 minūtēm un 1 stundu. Uzlādes dokā Tapo RV30 robots atgriežas ar aptuveni 80% uzlādi, bet te jāatzīmē, ka izmantoju normālo sūkšanas jaudu, ir vēl divi jaudīgāki sūkšanas režīmi. Tiem gan pielietojumu redzu mājokļos, kur ir vairāk mīksto grīdas segumu.

    Ja izmantosi agresīvākus sūkšanas režīmus, akumulatora atlikums saruks būtiski straujāk. Pašā jaudīgākajā režīmā Tapo RV30 robots darbosies aptuveni stundu, bet vienlaikus tas būs ļoti skaļš.

    Man ļoti patika, ka Tapo RV30 robots pret mēbelēm izturas ar lielu cieņu, tas gandrīz neskrien mēbelēs, bet, ja arī tajās ieskrien, tad dara to ļoti maigi un uzreiz pats burtiski atlec atpakaļ. Tāpat Tapo RV30 robots negrūsta apkārt to, ko būsi atstājis uz zemes, piemēram, kādu vieglāku iepirkumu maisu vai plastmasas kasti. Mans Xiaomi robots ik pa laikam šādus priekšmetus mēdz bezjēdzīgi pastumt par kādiem 10 cm tālāk.

    Nobeigumā

    Kopumā jāsaka, ka Tapo RV30 robots varētu būt viens no foršākajiem putekļu sūcējiem robotiem, kad ņemam vērā cenas attiecību pret ieguvumiem. Izmēģināšanas laikā neredzēju nevienu neloģisku Tapo RV30 robota darbību, tas ne reizi neapjuka, bet pāris reizes pēc neveiksmīga manevra paklāja priekšā tas pazaudēja mitrās uzkopšanas lupatiņu.

    Te gan jāsaka, ka es Tapo RV30 robotu mitrās uzkopšanas režīmā nelaistu, ja pats neatrastos blakus, jo pēc uzkopšanas lupatiņa gulstas pret grīdu, kas nav īsti ideāli. Nekāds paliktnis Tapo RV30 robotam līdzi netiek dots. Varbūt tas ir pieņemami vietās, kur Tapo RV30 robots uzlādējas uz flīžu grīdas, bet koka un lamināta gadījumā robotu atstāt ar mitro lupatiņu lādēties vis nevajadzētu. Sausās uzkopšanas režīmā Tapo RV30 robots var mierīgi darboties laikā, kad pats neesi mājās.

    Kopumā teiktu, ka Tapo RV30 robots varētu būt viena no labākajām izvēlēm, ja vien neskaties uz robotiem ar pašiztukšošanas un robota tīrīšanas dokstaciju. Bet tur atkal būs pavisam citas cenas. Tapo RV30 robots darbojas kārtīgi un loģiski, tam ir spējīga lietotne, pats robots izmēros ir nedaudz mazāks, kas arī varētu būt patīkami mazāku mājokļu īpašniekiem. Ar vienu uzlādi Tapo RV30 robots varētu iztīrīt arī 150… 180 kvadrātmetru mājokli, varbūt pat visus 200 kvadrātmetrus, ja nebūs jābraukā ap galda kājām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma