Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AXE75 Wi-Fi 6E bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Wi-Fi 6E specifikācija tika ieviesta ierīcēs 2021. gada pavasarī. Wi-Fi 6E nodrošina zemāku aizkavi, bet vienlaikus Wi-Fi 6E pievieno arī aptuveni pusgigahercu svaiga elektromagnētiskā spektra telpas 6 GHz frekvencē, lai kaimiņi netraucētu tev un tu kaimiņiem. Precīzu informāciju par Latviju neatradu, bet Eiropa izmanto aptuveni 5.945 – 6.425 GHz.

    Šī papildu spektra bloks, parasti saukts par 6 GHz joslu, ļauj maršrutētājiem izveidot papildu 14 datu kanālus, kas ir 80 MHz plati vai tikpat daudz 160 MHz platus datu kanālus. Reālajā dzīvē tas nozīmē, ka tie, kas spēlē spēles tiešsaistē vai lieto papildinātās realitātes brilles, tagad var izmantot 160 MHz kanālu, netraucējot mājsaimniecībā citām ierīcēm.

    Reklāma

    Ja runa ir par Wi-Fi, tad 6 GHz josla palīdz tiem, kas dzīvo (un bieži strādā) apgabalos, kur ir daudz dažādu Wi-Fi tīklu, piemēram, daudzdzīvokļu ēkās. Citiem vārdiem sakot, ja ir grūti nodrošināt stabilu savienojumu ar savu maršrutētāju ar 5 GHz tīklu, jo tas ir pārapdzīvots, tad Wi-Fi 6E 6 GHz josla, visticamāk, strādās labāk un nodrošinās ātrāku un būtiski stabilāku datu pārsūtīšanu.

    Šī 6 GHz priekšrocība ir arī viens no Wi-Fi 6E lielākajiem trūkumiem. Augstākas frekvences nozīmē īsāku signāla izplatību un šķēršļu radīto signāla stipruma kritumu. 6 GHz frekvence ir tik jūtīga pret šķēršļiem, ka tās izplatības diapazons var būt ierobežots jau tajā pašā telpā, nemaz nerunājot par telpu aiz sienas vai divām. Kad esat ārpus 6 GHz diapazona, maršrutētājs automātiski pārslēgs jūsu savienojumu uz 5 GHz savienojumu.

    Wi-Fi 6E ir arī klasiskā nosacīti jaunas tehnoloģijas problēma – ierīču klāsts ir maigi izsakoties ierobežots, kā arī ierīces ir dārgas. Dārgi ir Wi-Fi 6E viedtālruņi, jo pamatā mēs te runājam par pēdējā gada laikā iznākušiem flagmaņiem ar Snapdargon 8 Gen 2 vai Gen 3 procesoru vai kādu atsevišķu MediaTek modeli, tātad te runājam par kādu kā minimums 800…900 eiro modeli, bet pamatā 1000 eiro vai vairāk izmaksās Wi-Fi 6E atbalsts. Apple ekosistēmā arī neiet spoži ar Wi-Fi 6E, kas pieejams vien iPhone 15 Pro sērijas modeļiem, parastajiem iPhone 15 atbalsta nav. Ar iPad ir līdzīgi – vajadzēs Apple iPad Pro 11 (2022) vai 12.9 collu iPad Pro.

    Klēpjdatoru pasaulē Wi-Fi 6E palēnām sāk parādīties, te gan var arī vecākam datoram piemeklēt kādu atbilstošu Wi-Fi 6E tīkla karti, ja klēpjdators to ļauj nomainīt. Galddatoros jāmeklē dārgākas sistēmplates, tām pēdējos aptuveni divus gadus var atrast Wi-Fi 6E atzīmes uz iepakojuma. Galddatoriem gan arī visai plaši pieejamas PCIe paplašinājuma kartes ar Wi-Fi 6E, bet slinkajiem ir arī USB Wi-Fi 6E antenas. Apple datoru pasaulē pie Wi-Fi 6E tiksi, ja izvēlēsies M3 procesoru datorā vai arī kādu no M2 Max vai M2 Ultra procesoru variantiem.

    TP-Link Archer AXE75 Wi-Fi 6E varētu būt viens no lētākajiem pie mums iegādājamajiem Wi-Fi 6E bezvadu maršrutētājiem. Archer AXE75 ir savi plusi, bet ir arī pa kādam ne tik stipram tehniskam raksturojumam, ko gribētos redzēt no šādas cenas bezvadu ierīces.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: Wi-Fi 6E, tri-band, AX5400 (2402 + 2402 + 574 Mbit/s)
    • Procesors: 1.7 GHz četru kodolu
    • Atmiņas: 512 MB RAM, par iebūvēto atmiņu arī nav datu
    • Antenas: sešas, 4×4 MU-MIMO, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 1 Gigabit LAN/WAN, 3x RJ45 1 Gigabit LAN, USB 3.0
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi, LAN
    • Pogas: Reset, Wi-Fi, LED
    • Izmēri un svars: 272.5 × 147.2 × 49.2 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control, Beamforming, TP-Link OneMesh Technology
    • Cena: apskata tapšanas laikā ir ap 190 eiro

    Izskats un uzbūve

    Būsim godīgi paši pret sevi – TP-Link ir nedaudz slinki, kad runājam par bezvadu maršrutētāju dizainiem. Arī Archer AXE75 nav nekāds izņēmums, ražotāja ierīču klāstā ir vesela sauja ar bezvadu maršrutētājiem, kas izskatās tieši tāpat. Piedodams tas varētu būt cenu kategorijā līdz kādiem 70 vai 80 eiro, bet, kad cenas tuvojas un pārsniedz 200 eiro, tomēr gribētos redzēt kaut ko vizuāli svaigāku. Arī uzbūves materiāli ir tie paši, kas divas un trīs reizes lētākos paša TP-Link maršrutētājos.

    Lielākā Archer AXE75 atšķirība no citām paša ražotāja tīkla ierīcēm ir sudrabots, visai liels uzraksts TP-Link Wi-Fi 6E uz maršrutētāja virspuses, kas arī mani īsti nesajūsmina.

    Ja atmetam visas sūdzības par ražotāja estētikas izjūtu, kas ir aptuveni tāda pati kā žirafēm, tad vairāk sūdzībām par Archer AXE75 uzbūvi nebūtu jārodas. Te ir padomāts par dzesēšanu, par maršrutētāja stiprināšanu pie sienas, komplektā ir tīkla vads un barošana, bet tas ir arī viss. Jāsaka, ka biju gaidījis arī 2.5 gigabitu LAN pieslēgvietu, to gan varēja jau šādā cenā cerēt, bet tad jāskatās uz ko dārgāku un bez Wi-Fi 6E.

    Archer AXE75 aizmugures daļā atrodamas pāris podziņas, kas ir retums šādas klases bezvadu maršrutētājiem – te ir ieslēgšanas poga, tāpat te atradīsi podziņas, kas ieslēdz/ izslēdz LED diodes, iespējo WPS un pat vari izslēgt Wi-Fi ar podziņu.

    Iestatīšana un lietotne

    TP-Link Archer AXE75 iestatīšana ir ļoti vienkārša – pieslēdz ierīci pie elektrības un interneta, ielādē TP-Link Tether viedtālruņa lietotni, pieslēdzies pie Archer AXE75 izveidotā pagaidu Wi-Fi un tālāk jau lietotne visu pateiks priekšā. Pēc tam atliek vien atjaunināt programmatūru.

    Te arī pieminēšu, ka Archer AXE75 ir viens no TP-Link OneMesh bezvadu režģtīkla maršrutētājiem, bet diemžēl nebija otras ar OneMesh saderīgas ierīces, tāpēc par to nevarēšu sīkāk komentēt. Cik noprotams, TP-Link OneMesh darbosies līdzīgi kā ASUS AiMesh, piedāvājot iespējas bezvadu režģtīklā ātri un vienkārši savienot divus vai vairākus saderīgus TP-Link bezvadu maršrutētājus.

    Lietotne uzreiz ziņo, ka būtu jāpainteresējas par Premium maksas iespējām, bet to šoreiz ignorēsim. Uzreiz tiek atrasti potenciāli riski, lai lietotāju iebaidītu uz Premium plāna izvēli.

    Ātrdarbība

    Šoreiz esam tīri labi sagatavojušies, mums ir visai sprauna Netgear Wi-Fi 6E USB antena klēpjdatoram. Viedtālruņu gadījumā gan vēl arvien neesmu saņēmies uz tik dārgiem flagmaņiem, arī pie rokas testiem nebija atbilstoša viedtālruņa, kas mūs viedtālruņu testu kategorijā atspiež pie Wi-Fi 6 bez E nosaukumā.

    Kā jau ierasts, testos izmantojam stacionāro datoru par lokālu serveri datu pārsūtīšanai un ātruma mērīšanai, šoreiz mums 2.5 gigabitu pieslēgvieta datorā nedod neko, jo Archer AXE75 ir tikai gigabita maršrutētājs. Lai nav pārpratumi, mani ir visai maz piedrazots 5 GHz ēters.

    Sāksim ar viedtālruni (Xiaomi 13T, apskats gan ir par Pro modeli), šajos testos redzam ne tikai datu pārsūtīšanas ātrumus, bet arī signāla stiprumu Wi-Fi 6 (bez E). Datu pārsūtīšanas ātrumi nav tie labākie, bet te vismaz daļēji jāvaino ir Xiaomi 13T. Iepriekš gan Archer AX95 gadījumā kopā ar šo pašu viedtālruni tika sasniegts vismaz divkārši lielāks datu pārsūtīšanas ātrums abos virzienos.

    Tālāk ķeramies pie klēpjdatora ar jau minēto Wi-Fi 6E USB tīkla karti. Te veicu mērījumus gan ar Wi-Fi 6E, gan tajās pašās vietās ar Wi-Fi 6 (bez E).

    Pirmie mērījumi ir ar Wi-Fi 6E:

    Kā var redzēt, blakus istabā visai būtiski krītas datu pārraides ātrumi. Uz tālāko istabu nemaz ar Wi-Fi 6E nedevos, tur 6 GHz bezvadu internets nesniedzas.

    Tālāk jau Wi-Fi 6 mērījumi:

    Man 5 GHz ir drusku piemēsloti mājoklī, Wi-Fi 6E ar loģiskiem 6 GHz piedāvā lielākus datu pārraides ātrumus. Tas gan attiecas tikai uz tiešu redzamību, jo jau blakus istabā redzam, ka uzvar parastais Wi-Fi 6. Kopējos rezultātos Archer AXE75 tiek top desmitniekā, bet noteikti biju gaidījis labākus ātrumus.

    Nobeigumā

    TP-Link Archer AXE75 varētu būt visai jēdzīgs pirkums, ja meklē iespēju ātri un stabili pārraidīt datus tiešā redzamībā, piemēram, geiminga dators stāv tajā pašā istabā, bet vads tik tālu nesniedzas. Blakus istabā pat ar pavērtām durvīm Wi-Fi 6E nav variantu, tad ir jāpāriet uz Wi-Fi 6, un Wi-Fi 6 gadījumā ir arī lētāki un vienlīdz ātri bezvadu maršrutētāji.

    Protams, var būt scenāriji, kad tiešām daudzdzīvokļu mājā ir piedrazots 5 GHz ēters, tad Wi-Fi 6E ar 6 GHz ir cienījams risinājums, ko gan stipri ierobežo klientu ierīču izvēle un jau minētā 6 GHz izplatība faktiski tikai tiešā redzamībā.

    Katram pašam nāksies izvērtēt Wi-Fi 6E pielietojumu tieši savā miteklī. Jebkurā gadījumā ir jāņem vērā, ka Wi-Fi 6E nebūt nav visi problēmu risinājums, bet šo to no bezvadu tīmekļa stabilitātes un, iespējams, ātruma uzlabojumiem redzēsi, ja vien klienta ierīce nebūs aiznesta ap stūri un bezvadu maršrutētājam neredzama.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Karlis
    04.03.2024 22:36

    Un tāpat 9x% vēljoprojām dzīvo 2.4ghz tīklā. Papukst, pašņukst un tāpat kačā visnotaļ dzīvelīgi.
    AX standarts to agoniju pagarinās vēl uz 10gadiem.

    grh
    05.03.2024 11:09

    Par to naudu var iegādāties U7 pro ar 2.5Gbps un WIFI 7 + citiem labumiem
    https://eu.store.ui.com/eu/en/pro/category/all-wifi/products/u7-pro
    Tā kā te visticamāk nav runa par cilvēku, kurš pirmo reizi mūžā mājās ievilks internetu un pirks pirmo rūteri, tad mierīgi var veco rūteri izmantot kā maršrutētājju, tam atslēgt WIFI un pie tā pieslēgt šķīvi, kurš būs jūtami labāks un uzticamāks par tplinku.

    Oskars
    05.03.2024 14:45

    Nez cik biezhi jus mainat routerus? 4 gadus lietoju Airport Time Capsule un Airport Extreme, tad sogad nolemu nomainit uz ko citu. Un tagad atkal uz ilgu laiku var atstat darboties. Vismaz stabilitates zina Airport Extreme darbojas ka sveices pulkstenis. Sobrid no janvara Linksys MR9600 ari darbojas stabili un MR7350 pastiprinatajs.

    Pēča
    05.03.2024 16:00

    Likās ka esat tehnoloģiju portals, ne vestures… ‘6E’ ir novecojis, 23/24 gada wifi tehnoloģija par ko būtu jāraksta ir wifi 7…

    Ak pareizi Kristaps tak āboļlietotājs, šiem lietotajiem pēc ‘apple principa’ nevajagot visu jaunāko uzreiz, tāpēc parasti šajās ierīcēs viss stagnē un notiek ar 2-4 gadu aizkavi :D

    p.s. pat 2021 gada pixel 6 ir wifi 6e atbalsts ;)

    Kursors.lv
    05.03.2024 16:08
    Reply to  Pēča

    Es domāju, ka Artis ļoti labi nokomentēs, cik izplatītas un jēgpilnas šobrīd ir WiFi 7 ierīces :)

    Grh
    05.03.2024 16:11
    Reply to  Pēča

    Viss jau forši, bet kā var 6e/7 telefonā izmantot? T.i. Androīdisti tur torrentu klientu telefonā un kačā seriālus telefonā ko skatīties? Īsti neredzu jēgu super ātram wifi limitētā iekārtā.
    Portatīvais jau ir daudz interesantāks, ja grib ātri komunicēt ar mājas NAS pa bezvadu.
    Man pašam šis viss ir interesanti no tehnoloģiju iespēju puses.
    Cik bieži telefonā tev ir nepieciešams 1gbps pa wifi? Kā to izmanto? Es savus 800mbps wifi pa wifi6 izmantoju, lai paspēlētos ar speedtest. Kad būs iekārta ar wifi 6e vai 7, tad nopirkšu atbilstošu šķīvi, jo patīk, ka iekārtām ir pieejams tā brīža maksimums

    Trx450
    05.03.2024 18:02
    Reply to  Grh

    Manam samsung Dex arī patīk ātri komunicēt wifi, internetā. Bet nu es tiešām neredzu vajadzību pēc 6e

    Last edited 1 month ago by Trx450
    Karlis
    05.03.2024 19:59
    Reply to  Grh

    Tas vairāk domāts vietām, kur nezināmu iemeslu dēl pulcējas cilvēki. Tad lai katrs kautcik ciešami varētu ierakstīt nevajadzīgos kometārus, arī ir jaunie foršie 6, 6e, 7, 8d waifaija standarti. Visiem citiem ir pilnīgi pie kājas, kamēr tas strādā.

    Pēča
    06.03.2024 09:35
    Reply to  Grh

    Kapēc uzreiz pirātisms? Tas laikam latviesu standarts un nekas cits nepastāv pie mūsu ek. stāvokļa…. ‘download movies for free’ ir viss kas pastāv. Vai tad mūsdienās pie 4K/8K satura un visām ierīcem vienlaikus nevajag stabilu un ātru wifi bez traucejumiem? Turklāt kāpēc androids nevar komunicēt ar privāto mājas nas? ;) Tur arī ir nepieciešama šī ne.iedirstā frekvence un liels ātrums lai 5..10..20gb lietas nelejupielādētos 1h..2h ar ātruma zudumiem. 6ghz frekvencē caur 6e, stīmā piektdienas vakarā uz laptopa istabā aiz sienas RDR2(~120gb) spēli vilku ar 88-95Mb/s, spēli lejupielādēju aptuveni 20minūtēs. (Tiesa gan stīmā ir uzlikts 95Mb/s download limits, lai ja kāds maksimāli ko velk, tad pārejiem būtu ~30Mb/s ko izmantot lai viss pārejais mājā nepakārtos.) Un cik tev aizņem šāds pats process? Gan jau ka pilnu stundu vai vairāk… savā ‘wifi6’ 5GHz spektrā ka visi apkārtējie ir mājā noslogojot šo spektru… ;) Tur arī izmantoju savu 1Gbps savienojumu, cik vien maksimali iespējams jo dzīvoju daudzstāvenē ne privatmājā, tāpec 5ghz spektrs ir diezgan aizkakāts nav kritiski, bet nu…. (būs trešais gads ar šo wifi 6e rūteri, protams, bija dārgi – 200€ par rūteri) BET pēc spektra analīzes joprojām esmu vienīgais savā mājā, kā arī blakus mājas(apejot 100m attalumā) kurs izmanto 6ghz joslu… Read more »

    Last edited 1 month ago by Pēča
    dsfd
    06.03.2024 10:32
    Reply to  Pēča

    Kāpēc pirātisms uzreiz?
    Par portatīvo datoru nav jēga runāt, jo tur taču viss ir skaidrs. Tas ir dators ar lielu funkcionalitāti. Pilnīgi nopietns jautājums – ko telefonā darīt ar tuvu 1Gbps vai lielāku wifi ātrumu?
    8K saturu tu toč nelieto, bet 4K ne tuvu nevajag 1Gbps. Tur 100Mbps bitrate jau būs daudz. Ja vien kaut ko lielu nekačā telefonā un neglabā (piemēram seriāli), tad īsti neredzu būtisku jēgu šodien no 1Gbps pieejamības telefonā. Ja nu vienīgi pāris minūtes pirms izbraukšanas ceļojumā attopas, ka vajadzētu Netflix veidīgajā nokačāt filmas/seriālu offline variantam, lai pēc tam var nekurienē skatīties, kur nav pieejams bezlimita mobilie dati.
    Šeit runāju par dzīvi dzīvoklī/mājās nevis Arēnu Rīga, kur vienam AP ir jāapkalpo 200 klienti. Un tāpat tak pie tiem 200 klientiem tas 1-2.5Gbbps LAN ports būs nenormāls pudeles kakls, lai interneta ātrums kā tāds būtu zems.
    Es personīgi nespēju iedomāties ko var samērā bieži darīt uz telefona, lai teiktu – man vajag wifi 6e mājās priekš telefona.

    Pēča
    06.03.2024 13:30
    Reply to  dsfd

    Man 3 ist. dzīvoklī, brīvdienā pie rūtera ir pieslēgušās 13 ierīces + divi datori ņem netu pa vadu. (2+3 bērnu ģimene) Katram ir savas vajdzības un vēlmes. Turklāt parasti, izmantot visiem vajag vienlaicīgi bez problēmām(netflix, jaunako spēļu atjauninajumu ĀTRA lejupielāde, kamēr paralēli skatās 4k youtube un vēl izmanto voip servisus un tā katram…) Protams 1 vai 2 cilvēku mūsdienīgajā ‘abreviatūru ģimenē’ 100Mbps pieslegums būs ar atliektiem galiem jo viens vai divi švītiņu ajfōōni pieslēgsies un svaipot savā mīlākajā appā varēsi cik uziet! Tadejādi nemaz i neiespringst, kuros hercos, kādā ātrumā… Galvenais, ka iet…. Bet normālā ģimenes modelī mūsdienās, bez gigabita un ‘6e’ savu dzīvi vairs nevaru iedomāties. Iepriekš bija wifi6 rūteris 5ghz joslā un bija ‘problēmas’ ka momentos ‘kārās’ nācās gaidīt, šad tad paketes krita kas radīja gļukus utml. Rūteris man bija labs, bet vienkārši standarta daudzstāvu namu 5Ghz joslu problēmas…(visiem kā viens rūteros arī ir max pārraidīšanas jauda ir ieslēgta, kas arī ir daļēja problēma, kāpēc šo gaisu nevajadzīgi piedrazo) Tāpēc, pārgāju arī tolaik no tet 500Mbps uz baltcom 1gbps pa labu cenu… Domāju ka problema ir fiziskā ātrumā, bet nē… Tad nopirku archer axe75 un vairs neskatos atpakaļ. Tagad esmu atpakaļ pie tet jo baltcomā pa 1Gbps sāku… Read more »

    Last edited 1 month ago by Pēča
    grh
    06.03.2024 15:56
    Reply to  Pēča

    vēlreiz – kā tu telefonā izmanto lielo ātrumu? Vai tev ir svarīgi, lai telefonā būtu vairāk par 100Mbps? :)
    Interesē no kura resursa tu kaut ko spēj lejuplādēt ar 500mbps+ un kas tas ir? Vai esi rūterī skatījies ar kādu ātrumu tālrunis kaut ko kačā?
    Man arī ir čupa iekārtu no gudrās mājas puses + multimedia un t.t. Šobrīd wifi6 lēkā no 400-500mbps pa dienu un vakarā līdz 800mbps pusnaktī un naktī, kad visi apkārt guļ un nebojā signālu. Nezinu ko telefonā var izdarīt ar 300mbps+ internetu un labprāt uzzinātu.

    grh
    06.03.2024 11:38
    Reply to  Pēča

    Šobrīd ap 700mbps rāda speedtest uz Franciju. Uzliku kačāties Iphone jaunāko apdeitu. Vairāk par 200Mbps Apple serveri nedeva. Uz Macbooka identiski. Atkrīt vēl viena potenciāla opcija, kur izmantot 1Gbps wifi ātrumu telefonā. Maz pieejami tādi resursi, kuri brīvi 1Gbps dod tev pretī. Xbox arī ne tuvu nevar ar tādu ātrumu neko nokačāt. Attiecīgi kaut kā tas wifi lielais ātrums vairāk noder lokālajā tīklā, bet arī tur tas telefons īsti neko nevar noslogot.

    Reklāma