Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX95 AX7800 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Sākšu apskatu ar nelielu atzīšanos – man bija sajūta, ka šoreiz būs runa par Wi-Fi 6E bezvadu maršrutētāju, visādos veidos iztribulierēju mūsu lādzīgo Kristapu, pat izžmiedzu no viņa Wi-Fi 6E USB antenu. Bet tikai pēc TP-Link Archer AX95 izpakošanas un piešķilšanas konstatēju, ka te tomēr ir vecais, labais Wi-Fi 6, nevis 6E.

    Jautāsi – kā rodas šādi izcili muļķīgi pārpratumi? Protams, manā galā ir steiga, nepārliecināšanās par speceni un paļaušanās uz tīmekļa meklētāja izdotajiem rezultātiem. Bet vienlaikus gribētos iemest akmeni ražotāja dārziņā par nosaukumu veidošanu un dizainera slinkošanu.

    Reklāma

    Īsāk sakot, atrodi atšķirības! Protams, atšķirības ir, bet tīmekļa meklētājs tādas ne vienmēr saskata un es akli paļāvos uz pirmajiem izmestajiem rezultātiem.

    TP-Link Archer AX95

    Pie mums atceļojis TP-Link Archer AX95 bezvadu maršrutētāja modelis ar Wi-Fi 6 un 2.5 gigabitu LAN/WAN pieslēgvietu. Tādējādi Archer AX95 varētu būt nākamais solis mājas lietotāja tīkla aprīkojumā, lai pārietu uz jūtami ātrāku datu apmaiņu mājās. Man pat ir klusa aizdoma, ja vismaz es nemaz neskatītos uz Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāju bez 2.5 gigabitu LAN/WAN pieslēgvietas, vienlaikus gan tas nozīmētu, ka kaut kam mājās ir jāatbalsta šos 2.5 gigabitus. Pirmais, kas nāk prātā, būtu kāds spējīgāks NAS.

    Archer AX95 nav izmēros pārāk liels, lielas ir bezvadu maršrutētāja antenas. Faktiski Archer AX95 varētu būt izmēru ziņā viens no mazākajiem šādas vai līdzīgas jaudas (tehniskās specifikācijas) bezvadu maršrutētājiem. Ierīce veidota pamatā no plastmasas, bet tā šķiet kvalitatīvāka par ierindas 60 eiro maršrutētājos izmantoto. Apakšdaļā ir pamatīgas atveres dzesēšanai, kas mēdz būt problēma šādos jaudīgos maršrutētājos.

    Iepakojuma kaste gan šķiet mūsdienām par izšķērdīgu, Archer AX95 antenas kastē saceltas vertikāli, tilpumu tas nu nekādi nesamazina. Te gan jānorāda, ka antenas nav noņemamas, tās var noliekt, bet šaubos, vai ar tik lielu antenu skaitu būtu iespējams jūtami samazināt iepakojuma izmērus.

    Pieslēgvietu klāsts ir ierastais, te ir RJ45 2.5 Gigabit LAN/WAN, RJ45 1 Gigabit LAN/WAN, trīs RJ45 1 Gigabit LAN, kā arī USB 3.0 (ārējai atmiņa) un USB 2.0.

    Avots: TP-Link

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: tri-band, AX7800 (574 + 4802 + 2402 Mbit/s)
    • Procesors: 1.7 GHz četru kodolu
    • Atmiņas: 512 MB RAM, par iebūvēto atmiņu arī nav datu
    • Antenas: astoņas, 4×4 MU-MIMO, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2.5 Gigabit LAN/WAN, RJ45 1 Gigabit LAN/WAN, 3x RJ45 1 Gigabit LAN, USB 3.0 un USB 2.0
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi, LAN
    • Pogas: Reset, Wi-Fi, LED
    • Izmēri un svars: 311 × 207 × 174 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control, Beamforming, TP-Link OneMesh Technology
    • Cena: apskata tapšanas laikā ir ap 300 eiro

    Iestatīšana un lietotne

    TP-Link Archer AX95 iestatīšana ir ļoti vienkārša – pieslēdz ierīci pie elektrības un interneta, ielādē TP-Link Tether viedtālruņa lietotni, pieslēdzies pie Archer AX95 izveidotā pagaidu Wi-Fi un tālāk jau lietotne visu pateiks priekšā. Pēc tam atliek vien atjaunināt programmatūru.

    Te arī pieminēšu, ka Archer AX95 ir viens no TP-Link OneMesh bezvadu režģtīkla maršrutētājiem, bet diemžēl nebija otras ar OneMesh saderīgas ierīces, tāpēc par to nevarēšu sīkāk komentēt. Cik noprotams, TP-Link OneMesh darbosies līdzīgi kā ASUS AiMesh, piedāvājot iespējas bezvadu režģtīklā ātri un vienkārši savienot divus vai vairākus saderīgus TP-Link bezvadu maršrutētājus.

    Lietotne uzreiz ziņo, ka būtu jāpainteresējas par Premium maksas iespējām, bet to šoreiz ignorēsim. Uzreiz tiek atrasti potenciāli riski, lai lietotāju iebaidītu uz Premium plāna izvēli.

    Ātrdarbība

    Kā jau ierasts, cenšamies bezvadu maršrutētāju ātrdarbību pārbaudīt ar datoru un arī viedtālruni. Jau iepriekš esam saskārušies ar tā paša Galaxy S23 Plus modeļa Wi-Fi ātrdarbības problēmām. Pašā viedtālrunī ikdienā nejūt bezvadu interneta lēnumu, bet šādos mērījumos Galaxy S23 Plus mēdza pamatīgi klibot. Šoreiz nez kāpēc kārta ir klēpjdatoram ar Windows 11, kas nu nekādi nevēlējās kopā ar Archer AX95 uzrādīt labus datu pārraides ātrumus.

    Vairākas reizes pārbaudīju gan Windows 11 iestatījumus, gan arī paša Archer AX95 iestatījumus, atjauninājumus, bet tā arī gudrāks netiku. Šī gan nav pirmā reize, kad kāda bezvadu ierīce nevēlas pilnā jaudā sadarboties ar bezvadu maršrutētāju. Šoreiz talkā nenāca arī 2.5 gigabitu LAN pieslēgvieta, pie tās stāvēja mūsu testu PC kā testu serveris ar atbilstošu 2.5 gigabitu LAN pieslēgvietu.

    Ar klēpjdatoru (Intel 10. paaudzes i5 + Netgear Nighthawk AXE3000 USB antena) ieguvu sekojošus rezultātus, bet tos nevajadzētu ņemt vērā, jo Archer AX95 noteikti var labāk. Iespējams, vaina ir kādā Windows 11 atjauninājumā. Šajos datu pārsūtīšanas testos vajadzēja sagaidīt aptuveni 1200…1300 Mbit/s.

    Ar viedtālruni situācija ir nedaudz labāka, pat drīzāk atbilstoša tai, ko varētu no Xiaomi 13T viedtālruņa sagaidīt. Aptuveni 460 Mbit/s lejupielādei ir nedaudz par maz, bet ne tādi vien pigori redzēti no viedtālruņiem. Tuvu pie 890 Mbit/s augšupielādei gan ir tīri labi viedtālrunim.

    Kopējā mūsu bezvadu maršrutētāju salīdzinājumā Archer AX95 ierindojas ļoti zemu, vienlaikus piedāvājot trešo lielāko augšupielādes ātrumu. Sliktā ziņa ir tā, ka Archer AX95 vajadzēja ar visu 2.5 gigabitu pieslēgvietu uzrādīt aptuveni 1300 Mbit/s gan augšupielādei, gan lejupielādei ar klēpjdatoru, kā tas bija iepriekš Archer AX80 gadījumā. Te gan jānorāda, ka kopš Archer AX80 mums ir stipri mainījušies dzelži – daļēji nemainīgs palicis tikai lielais galddators, ko izmantoju par serveri datu pārsūtīšanas ātruma testiem. Diemžēl uz rokām mums šobrīd nav plašāks dzelžu klāsts, kas ļautu pārbaudīt un izslēgt kādas esošo dzelžu problēmas vai nesaderības.

    Nobeigumā

    Uzbūves jomā TP-Link Archer AX95 ir pārliecinošs maršrutētājs, tam ir pamatīgas dzeses atveres, kas mēdz pieklibot citiem ražotājiem. Ja būs vajadzība, varēsi Archer AX95 piekarināt pie sienas. Komplektā ir barošanas vads un LAN vads, lai arī pamatīgais iepakojums liek domāt, ka kaut kas vēl tiek saņemts kopā ar maršrutētāju.

    TP-Link Archer AX95 izskatās pēc tīri jēdzīga bezvadu maršrutētāja, signāls ir stabils un visai spēcīgs, bet vismaz ar man pieejamajiem klēpjdatoru dzelžiem Archer AX95 sadarbojas ļoti lēni. Pārbaudīju, ka teorētiskais maksimālais bezvadu savienojuma ātrums rādās pareizi, savienojumā ar vadu Archer AX95 arī darbojās korekti. Mūsu pieredzē ir bijušas vismaz divas līdzīgas reizes, kad bezvadu maršrutētājam nelabpatīkas pilnvērtīgi sadarboties ar kādu no pieejamajiem testu dzelžiem. Te arī jānorāda, ka apskata tapšanas laikā Windows 11 saskaras ar Wi-Fi problēmām. Iespējams, Archer AX95 ir kritis tieši Windows 11 problēmu nežēlastībā.

    Kopā ar viedtālruni Archer AX95 darbojās aptuveni atbilstoši tam, ko varam sagaidīt no šāda ierīču pāra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Žumapel
    21.12.2023 15:54

    Nemīz. Es pirku wifi 6ghz šķīvi un nopirku wifi6 nevis wifi6e. Aizmāršība un grāmatiņas neizlasīšana pirms pirkuma. Gribēju dzīvoklī tikt pie netraucētas 6ghz frekvences un paša stulbuma dēļ nākas lietot to pašu 5ghz no kā bēgu prom

    Žumapel
    21.12.2023 15:55
    Reply to  Žumapel

    Rezultātā man ir 200e wifi šķīvis mājās, kurš tiešā redzamībā dažus metrus no tā vairāk par 700mbps nespēj iedot. Tieši to pašu spēj tplinks pa 50e

    Karlis
    21.12.2023 21:03
    Reply to  Žumapel

    A kam vairāk.?

    Žumapel
    21.12.2023 21:23
    Reply to  Karlis

    6ghz būtu jāspēj vairāk daudzdzīvokļu namā. Ne jau skrienu pēc 1gbps wifi, jo instagrams nevelk. Te bija vairāk zinātniskā interese par 6ghz, jo 5ghz tīklā bija regulāri neizskaidrojami gļuki ar dažādiem brenda wifi risinājumiem. Nu neko. Nopirks kaut kad 6e un testēs.

    Kerčas Mosts
    24.12.2023 01:30
    Reply to  Žumapel

    Ja mērķis ir pirkt sūdus tad tu to veiksmīgi izpildi.
    Zinātniska interese būtu ja tu iemācītos noskenēt ēteru. Un tam nevajag TP-Link pa 50€, pietiek ar 5€ (WR740 to prot).

    Reinis Rozitis
    22.12.2023 12:25
    Reply to  Artis Ābols

    > Protams, par 2.5 gigabitu portiem nākas diezgan jūtami maksāt, daudz kas maksā teju x2.

    Par x2 jau ir 10Ge – piem no tā paša TP-Link https://www.tp-link.com/us/home-networking/wifi-router/archer-be800/ šobrīd ~$499

    Reinis Rozitis
    22.12.2023 14:12
    Reply to  Artis Ābols

    10G ir maksimums, ko var, pēc tam jau optika.

    dsfd
    23.12.2023 13:24
    Reply to  Artis Ābols

    Man ir brenda šķīvis ar 1Gbps portu un 4.8Gbps wifi throughput 5ghz frekvencē.
    Vari izskaidrot to kāda ir jēga WIFI 4.8Gbps, ja tu tiec ierobežots pie 1Gbps LAN porta?
    Vienīgais ko varu iedomāties – wifi iekārtas savā starpā var sarunāties līdz 4.8Gbps ātrumā vai kopējais wifi datu pārraides ātrums visām iekārtām var būt 4.8Gbps.
    1. visi klienti var izmantot maximums 1Gbps internetu.
    2. Kur izmantot pārējos 3.8Gbps no wifi pieejamā ātruma? Sanāk, ka iekārtām jāsarunājas savā starpā starp šķīvi. Ko var telefoni savā starpā pārsūtīt? Ko var 2 portatīvie datori pārsūtīt? Nav vairs Windows 98/2000 laiki, kad katrs uz savas iekārtas šārēja kādu tīkla folderi. Ok, varbūt vienam datoram ir liela STEAM spēļu kolekcija un tad var wifi ietvaros šērot datus. Bet kā vēl var lokāli wifi izmantot tādu ātrumu? Kurš NAS liktu uz wifi?
    Tad beigu beigās sanāk, ka ražotājs kā lohs ieliek 1Gbps pudeles kaklu tam šķīvim un tad uz papīra zīmējas par 4.8Gbps caurlaidi wifi, kuru dzīvē nevar izmantot. Ok, vēl var Mesh režīmā krāmēt šķīvjus vienu aiz otra, bet nu tāpat 1Gbps lan ports visu limitē.

    karlis
    23.12.2023 18:47
    Reply to  dsfd

    kuš, pārējie arī sāks uzdot jautājumus

    Kerčas Mosts
    24.12.2023 01:27
    Reply to  Žumapel

    Patch cord maksā 3€.

    freelife
    22.12.2023 02:07

    Šobrīd ~2iem naktī ātrums no LMT rūtera WiFi savienojumā ir 425 Mbps down un up 27.1 Mbps. Izmantoju ikdien’ā 4 telefoniem, nesūdzos.
    Stacionārājam kompim, kurš dzīvoklī galvenais, TET optika ar vadu, tiko samērīts 500 Mbps down un 425 up. Protams uz LV serveri.
    Spēlējot online ping is the case, bet nu tas arī abos pieslēguma veidos diži nelien virs 50ms…

    karlis
    23.12.2023 18:48
    Reply to  freelife

    kā šo iztulkot- online ping is the case

    Kerčas Mosts
    24.12.2023 01:35
    Reklāma