Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Deco X10 Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla ierīču apskats

    Jaunākie raksti

    Vismaz man ir radies iespaids, ka bezvadu režģtīkla ierīces ir tāds neliels sapnis teju katram, kurš savā mājoklī sakāries ar Wi-Fi uztveršanas problēmām kādā stūrī. Var jau gari un plaši spriedelēt par interneta vada izvilkšanu visās istabās, katrā pažobelē un vismaz pāris vadu galiem būtu jāmētājas dārzā pie suņubūdas un tālajā bērzā vārnas ligzdā.

    Slinkums, nezināšana, izmaksas, jau gatavs remonts ievācoties, pārspīlēts optimisms un vienkārši neiedomāšanās par interneta vajadzībām parasti pieliek treknu punktu vadu vilkšanai mājoklī. Tad vismaz daļēji talkā var nākt bezvadu režģtīkla ierīces, kas ierasti bijušas visai dārgs prieks, bet šodienas varoņi – TP-Link Deco X10 Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla ierīču komplekts – ir visai taupīgi pret pircēja maciņu. Deco X10 trīs ierīču komplekts maksā zem 170 eiro, kas šādām bezvada režģtīkla ierīcēm ar Wi-Fi 6 nav pārlieku daudz. Jā, tas nav gluži bez maksas, bet cenu sadalot ar trīs nekas šausmīgi kosmisks nesanāk par katru Deco X10 iekārtu.

    Reklāma

    Protams, šādā scenārijā ir jārēķinās, ka bezvada režģtīkla ierīces var kādam piecūkot ēteru, traucējot kaimiņa Wi-Fi ierīcēm, bet diez vai kaimiņš daudz piedomā par tevi, kad pārbīda augšā mēbeles trijos naktī vai augšējā stāvā spēlē basketbolu svētdienas rītā.

    Ar bezvada režģtīkla ierīcēm ir bijusi visai plašs sakars apskatu jomā, arī vecākiem palielākā mājokļa platībā uzstādīti TP-Link Deco ierīču komplekti (tie gan ir Wi-Fi 5), kas nekad nav nekādas galvassāpes sagādājuši. Vēl arvien TP-Link izsūta drošības ielāpus un šādus tādus uzlabojumus, kas šķiet ļoti noderīgi šajos trakajos laikos. Atliek vien gudri izvietot bezvada režģtīkla ierīces mājoklī, ieteicams, lai tās atrodas tiešā redzamībā viena otrai.

    Vecāku miteklī izdevās teju ideāli izvietot trīs bezvada režģtīkla ierīces – galvenā ierīce ir koridora vienā galā, otrā galā aptuveni 12 metru attālumā ir otra ierīce un trešā ierīce ir arī tiešā redzamībā galvenai ierīcei dzīvojamajā istabā aptuveni 8 metru attālumā. Kopā visas trīs ierīces veido trijstūri, kas spēj pilnībā nosegt koka mājokli un daļēji arī nelielo piemājas dārzu. Vēl viens visai spēcīgs TP-Link Deco ekosistēmas rīks ir lietotnē iebūvēts skeneris, kas pārskrien pāri visiem Wi-Fi kanāliem gan 2.4 GHz, gan 5 GHz, lai uzreiz automātiski izvēlētos vismazāk piedraņķotos kanālus. Šis lieti noderēs daudzdzīvokļu mājās.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: Wi-Fi 6, dual-band, AX1500 (1201 + 300 Mbit/s)
    • Antenas: divas iebūvētas, 2×2 MU-MIMO, OFDMA, Beamforming,  20/40/80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2x Gigabit LAN/WAN
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi, LAN
    • Pogas: Reset
    • Izmēri: 110 × 110 × 114 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control
    • Cena: apskata tapšanas laikā ir ap 170 eiro par trīs ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    Deco X10 Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla ierīces ir kā nelieli, balti puķu podiņi. Katra ierīce ir tikai 11 cm augsta un arī 11 cm diametrā, kas varētu patikt mazāku mājokļu īpašniekiem. Jebkurā gadījumā uz plaukta turēt milzīgu, ragainu, melnu bezvadu maršrutētāju nevajadzēs. LED indikators novietots ierīces lejasdaļā, LED daļēji atspīdēs arī pret plauktu vai galu, uz kā Deco X10 atrodas.

    Deco X10 izmantotie materiāli izskatās super kvalitatīvi, te nav gandrīz nekādu izskaistinājumu vai dīvainu dizaina risinājumu, ierīces veidotas tā, lai tās spētu pasīvi dzesēties – apakšdaļā ir atveres un arī augšā ir pa perimetru atstāta gana plata šķirba. Arī elektrības vadi ir gaiši pelēkbalti un pat līdzi dotais interneta vads ir tādā pat krāsā un tas ir plakans, lai varētu to ērtāk ieriktēt aiz plaukta vai skapja.

    Arī manā nosacītajā mājsaimniecībā esošās Deco ierīces ir no tādas pašas vai ļoti līdzīgas plastmasas. Neizskatās, ka tā vairāk nekā divu gadu laikā būtu nodzeltējusi vai kā citādi mainījusi krāsu. Viena no Deco ierīcēm stāv uz palodzes rietumu pusē, arī tai gaisma neko ļaunu nav nodarījusi.

    Parasti tā nesaku, bet par Deco ierīcēm laikam varētu pat galvot, ka neviens to uzbūvē neko sliktu vai dumju neatradīs. Ideāli, protams, būtu, ja vadi tiktu paslēpti pašā ierīcē un tie iznāktu ārā no Deco apakšdaļas, nevis būtu redzamas pieslēgvietas, bet tas būtiski (par vismaz trešo daļu) palielinātu katras ierīces augstumu. Protams, varētu vēlēties arī kādu USB pieslēgvietu, bet tad jāmeklē būs dārgākus ierīču modeļus.

    Lietotne un iestatīšana

    Iestatīšana ir lietotājam ļoti draudzīga – atliek vien ielādēt viedierīcē TP-Link Deco lietotni, tā uzreiz piedāvās noskenēt QR kodu Deco X10 apakšā un pārējais viss tiks paveikts lietotnē. Protams, Deco X10 būtu jāpieslēdz pie elektrības un jāpievieno ar vadu internetam, bet arī to lietotne atgādinās.

    Tālākais viss lietotnē arī ir vienkāršots, varbūt pat pārāk vienkāršots. Te ir iespēja izslēgt LED vai pārslēgt tos režīmā, ka naktī paši izslēdzas. Iespējams rezervēt IP adresi, piemēram, NAS iekārtai vai kādai citai tīkla ierīcei, kam tas ir būtiski. Ir arī visai vienkārša bērnu darbības tīmeklī pārraudzība. Neko diži plašāku Deco X10 un citas Deco sērijas iekārtas nepiedāvā.

    Ātrdarbība

    Šoreiz mērīsim visu divas reizes – pirmajā reizē izmantosim vienu pašu Deco X10 ierīci, otrajā reizē saslēgsim iekšā visas trīs Deco X10 ierīces, novietojot tās visai loģiskā izkārtojumā, lai maksimāli nosegtu visu mājokli. Deco X10 ierīces savā starpā sazināsies bezvadu režīmā.

    Kā jau ierasts, izmantoju datoru kā lokālu serveri testiem, nevis Speedtest vai kādu citu tiešsaistes servisu. Daļēji tāpēc, ka tie nav super uzticami, bet pārsvarā tāpēc, ka man mājoklī ir vien 250 Mbit/s pieslēgums un mani draugi Baltcom (nu jau laimīgi Bite paspārnē) atsakās piedāvāt nešeipotu internetu par spīti savām reklāmām par maksimālo ātrumu visiem un visur.

    Pirmie dati ir no vienas pašas Deco X10 ierīces kopā ar klēpjdatoru, testēju trīs vietās – tiešā redzamībā, blakus istabā (aptuveni 8 metri un viena siena starpā), kā arī tālākajā istabā (aptuveni 11 metri un divas reģipša sienas starpā). Ātrumi ir visai labi un ticami, te nekādu problēmu nav.

    Tālāk saslēdzam iekšā visas trīs Deco X10 ierīces, novietojam tās kaut cik jēdzīgā izkārtojumā istabās. Te gan jāsaka, ka mani stipri pieticīgie nepilnie 70 kvadrātmetri ir par maz, lai kaut ko saprātīgu pateiktu par komplektu no trim režģtīkla ierīcēm.

    Sākotnēji izskatījās, ka visas trīs Deco X10 ierīces taisa kaut kādus nevajadzīgus pigorus. Mēģināju pārstartēt, atvienot ierīces no lietotnes, atiestatīt, un tas palīdzēja. Ātrumi visās istabās ir ļoti samērīgi un vienlaikus arī gana augsti, lai neteiktu, ka ļoti augsti.

    Kopējā salīdzinājumu skatā Deco X10 ierindojas visai zemu, kas arī droši vien tā varētu būt. Šādas bezvadu režģtīkla ierīces bez atsevišķi izdalīta tā dēvētā wireless backhaul (jebšu bezvadu starpsavienojuma starp pašām režģtīkla ierīcēm) bieži vien zaudē ātrumu un dažkārt arī savienojuma stabilitāti. Kā jau ierasts, ideāli būtu izmantot Ethernet backhaul, tas, visticamāk, būtiski uzlabotu Deco X10 ierīču kopdarbību.

    Tagad pāris vārdi par viedtālruņa Wi-Fi 6 ātruma testiem. Sākam ar vienas Deco X10 ierīces ieslēgšanu. Te izskatās, ka signāla stiprums un arī ātrumi ar vienu pašu Deco X10 saglabājas tīri labi arī tālākās istabās.

    Tagad kārta atkal saslēgt iekšā visas pārējās Deco X10 ierīces un vēl pēdējo reizi izmēģināt Wi-Fi mājoklī. Nu var sacīt, ka gan signāla stiprums, gan arī ātrumi tālākajās istabās ir labāki. Vēlreiz atļaušos atkārtot, ka nepilni 70 kvadrātmetri ir tālu no tā, kam trīs Deco X10 ierīces ir paredzētas. Ja mājoklim ir ap 100 kvadrātmetriem, pat tad pietiktu ar divām Deco X10 ierīcēm. Pie kādiem 150+ kvadrātmetriem jau noderētu arī trīs Deco X10 ierīču komplekts.

    Nobeigumā

    TP-Link ir labi pastrādājis pie Deco X10 bezvadu režģtīkla ierīcēm, te viss ir paveikts tā, lai parasts mājas lietotājs varētu Deco X10 iestatīt un sākt izmantot 10 minūšu laikā bez priekšzināšanām un apbruņojies ar vienu pašu viedtālruni. Pēc lielā Deco X10 atjauninājuma gan man nācās pilnībā atiestatīt visas Deco X10 ierīces, jo tās sāka darboties lēnāk, bet pēc tam tās atkal aizlidoja.

    Manos nepilnajos 70 kvadrātmetros kaut kāds ieguvums ir vērojams, bet spārnus pilnībā atplēst Deco X10 spēs tikai lielākās platībās. Pats TP-Link sola ar Wi-Fi 6 noklāt līdz 520 kvadrātmetriem, bet dzīve rāda, ka trīs ierīču komplekts ir pietiekams aptuveni 200 mājas kvadrātmetriem, ja izdodas bezvadu režģtīkla ierīces salikt vienu otras redzamībā.

    TP-Link Deco X10 trīs ierīču komplekts maksā zem 170 eiro, kas varētu būt ļoti laba cena, ja ir piemirsies izvilkt vadus istabās, bet labus interneta ātrumus ir vēlme baudīt arī tālākajos mājas kaktos. Šis ir trīs super ierīču komplekts, ļoti labprāt tādu izmantotu, ja būtu lielāka dzīvojamā platība.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Trx450
    06.03.2024 13:07

    Atļaušos piebilst ka mani nesanāks pierunāt iegātāties redeli, 6e vai carlinKIT.

    Reklāma