Web Analytics
More
    Reklāma

    Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Dažos pēdējos gados AMD atkal ir kļuvis interesants daudziem datoru būvētājiem, kas meklē ekonomiski izdevīgus piedāvājumus. Jaunie Ryzen 3000 centrālie procesori padara nervozu Intel, jo principā tādu pašu veiktspēju piedāvā jūtami lētāk. Līdzīgu triku AMD vēlas izspēlēt arī videokaršu pasaulē, šovasar izlaižot Radeon RX 5700 un Radeon RX 5700 XT videokartes. Ja ar jauno Ryzen 7 3700X procesoru jau esam iepazinušies testējot vairākas AMD X570 čipseta sistēmplates un atzinuši to par sīvu konkurentu Intel Corei i9 9900K, tad beidzot ir pienākusi kārta iepazīties ar jauno Radeon RX 5700 XT videokarti. Šoreiz testējam Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G.

    Šo videokarti uz testu centos nomedīt jau kopš brīža, kad to šovasar oficiāli izziņoja. Vairākas reizes prasīju mūsu dzelžu partneriem, taču tie tā arī nespēja (vai negribēja) mums šādu produktu sarūpēt uz testu. Šonedēļ nospļāvos un nopirku šo videokarti pats, jo ļoti vēlējos iepazīties ar tās spējām un par pieredzēto pastāstīt jums.

    Reklāma

    Būtiskākie Radeon RX 5700 XT jaunieviesumi

    Abas jaunās videokartes ir veidotas uz 7nm Navi (RDNA arhitektūras) platformas un XT modelis ir mazliet virstaktējams, kamēr parastais Radeon RX 5700 šajā ziņā ir ierobežotāks un operēsi ar to, kas darbojas izņemot karti no kastes. Jaunās videokartes ir aprīkotas ar 8GB lielu GDDR6 video atmiņu un izmanto pavisam svaigo PCI Express 4.0 savienojuma standartu, kas nozīmē, ka šobrīd šīs videokartes visu savu maksimālo potenciālu var izmantot tikai uz AMD X570 čipseta sistēmplatēm. Bet, protams, videokartes darbojas arī uz Intel sistēmplatēm, kas vēl nav tikušas pie PCIe 4.0 atbalsta. Lai arī AMD uzskata, ka agrāk vai vēlāk savos produktos iestrādās arī Ray Tracing tehnoloģijas atbalstu, tā pagaidām nav pieejama Radeon RX 5700 sērijas produktos, tāpēc tie pavisam tieši nav salīdzināmi ar NVIDIA GeForce RTX sērijas videokartēm, kam šāda iespēja ir. Taisnības labad gan jāsaka, ka joprojām nav pārāk daudz spēļu, kas piedāvā Ray Tracing atbalstu vai piedāvā to tā, ka nesabojā spēlēšanu.

    AMD Radeon RX 5700 XT video procesors

    Diemžēl AMD mārketinga nodaļa ir ņēmusi virsroku un ražotājs ir izveidojis labu putru ar frekvencēm. Vienkāršoti runājot, Base Clock ir bāzes takts frekvence ar kuru darbojas videokarte (bet tāpat šī frekvence var tikt samazināta), Game Clock ir aptuveni tas pats, kas Boost Clock NVIDIA pasaulē (frekvence ar kuru videokarte darbojas pie samērīgas slodzes, piemēram, spēlējot videospēles) un tad ir ēteriska Boost Clock frekvence, kas ir kaut kas teorētisks un atrauts no realitātes.

    Kā redzam attēlos augstāk, abas Radeon 5700 sērijas references kartes ir iestrādātas slēgtos korpusos un tās dzesē viens ventilators, kas pūš gaisu uz radiatora, kas izvietots uz video procesora un atmiņas, un dzen to laukā no datora pa videokartes aizmuguri. Apskatnieki ir atklājuši, ka šāds dizains jaunās videokartes padara ļoti karstas un arī skaļas, tāpēc labāk uzreiz skatīties uz citu ražotāju (ASUS, Gigabyte, MSI u.c.) produktiem, kur par dzesēšanu ir padomāts labāk.

    AMD Radeon RX 5700 XT cenas Latvijā sākas no aptuveni 440 eiro par Sapphire un XFX produktiem un dārgākie Radeon RX 5700 XT modeļi no ASUS var maksā pat virs 550 eiro. Par šiem simts eiro pamatā nopirksim labāku dzesēšanu un vairāk gaismiņas, taču nopietnie apskatnieki savos testos ir noskaidrojuši, ka starp šīm Radeon videokartēm nav vērā ņemamas veiktspējas atšķirības.

    Lai arī cenas ziņā Radeon RX 5700 konkurē ar GeForce RTX 2060 SUPER, Veiktspējas ziņā šī videokarte piedāvā sniegumu, kas ir aptuveni GeForce RTX 2070 vai pat GeForce RTX 2070 SUPER līmenī. Būtiskā starpība ir cenā, jo šādas NVIDIA videokartes maksā sākot no aptuveni 550 eiro līdz pat 750 eiro. Lai arī dažās spēlēs varēsim pārsniegt 50 fps robežu arī pie 4K izšķirtspējas, šī tomēr savā būtībā ir videokarte spēlēšanai 1440p izšķirtspējā.

    Konkrētā apskatāmā Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G videokarte man izmaksāja ap 470 eiro. Izvēli par labu tieši šai Radeon RX 5700 XT versijai pamatā noteica ārzemju apskatnieki, kas atzinīgi novērtēja Gigabyte izstrādāto dzesēšanas sistēmu un rūpnīcas virstaktētos iestatījumus. Eksistē arī “parastā” Gigabyte Radeon RX 5700 XT versija, taču tā maksā tikai 15 eiro mazāk un es neredzu nekādu jēgu to pirkt.

    Videokartes iepakojumā nav nekādu papildus labumu. Ne vadu savilcēju, ne draiveru diska un no papīrīšiem ir tikai uzstādīšanas pamācība.

    Videokartes dizains un uzbūves kvalitāte

    Vizuāli šī videokarte ir praktiski identiska Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G videokartei, ko apskatīju šovasar. Tāds pats korpuss, tāda pati dzesēšana un arī RGB izgaismotais logo nekur nav pazudis. Reāli atšķiras tikai pamatplate un izejas. Šī videokarte ir ar 279.85 x 114.35 x 49.55 mm izmēriem. Tātad, pamatīga izmēra videokarte!

    Videokartes aizmuguri sedz pamatīga metāla plāksne, kas ne tikai karti padara stingrāku, bet kalpo arī kā dzesētājs. Pozitīvi, ka Gigabyte skrūves nav noslēpis zem garantijas uzlīmēm un principā tas ļauj mums noskrūvēt nost šo plāksni un nezaudēt garantiju. Visā visumā videokarte šķiet pamatīgi uzbūvēta un dzesēšanas sistēma izskatās pārliecinoši.

    Attēlā zemāk mēs redzam vienīgo vietu šajā videokartē, kuru izgaismo daudzkrāsu gaismas diodes. Es runāju par Gigabyte logo. Apgaismojumu var kontrolēt ar RGB Fusion 2.0 programmu. Ar šo programmu varam kontrolēt un savā starpā sinhronizēt dažādu atbalstīto produktu gaismas spēles. Manā gadījumā RGB Fusion programma atrada arī Patriot Viper RGB operatīvo atmiņu un varēju to iekrāsot tādā pašā krāsā un stilā kā Gigabyte videokarti. Savukārt, ASUS komponentes ar RGB Fusion nenokontrolēsi. Tā ražotāji spiež mūs visu datoru un aksesuārus salasīt no viņu plauktiem.

    AMD savā Radeon RX 5700 XT specifikācijā norāda, ka šī videokarte var pieprasīt pat 225W jaudu un ražotājs rekomendē izmantot barošanas bloku ar vismaz 600W jaudu. Ar noklusētajiem iestatījumiem jaudas patēriņš bija zem 200W (vairāk ap 190W), taču mums ir iespēja videokarti padzīt uz priekšu, ja padosim tai augstāku spriegumu. Veiktspējas ieguvums nebūs tik jūtams (maksimums daži kadri sekundē videospēlēs), taču enerģiju gan šī videokarte patērēs stabili virs 200W un var pat tuvoties 300W atzīmei. Protams, paaugstināsies arī temperatūras un video procesora temperatūras redzēsim virs 80 grādiem, kas ir jaudīgāko Nvidia videokaršu līmenī (GeForce RTX 2080 SUPER un GeForce RTX 2080 Ti). Enerģija tiek padota izmantojot divus 8 un 6 kontaktu konektorus. Virs tiem ir gaismas diodes, kas informē, ja videokartei ir problēmas ar enerģijas padevi.

    Videokartei ir trīs DisplayPort 1.4 un viena HDMI 2.0b video izejas. Pie šīs videokartes varam pieslēgt līdz četriem monitoriem ar maksimālo izšķirtspēju 7680 x 4320 @ 60Hz. Jaunā platforma ļauj darbināt 4K monitorus līdz pat 240Hz vai 8K monitorus līdz 60Hz, taču monitoriem ir jābūt DSC (Display Stream Compression) tehnoloģijas atbalstam.

    Tāpat kā citas Gigabyte videokartes, arī šī karte tikusi pie WINDFORCE 3X trīs ventilatoru dzesēšanas sistēmas. Ražotājs izmanto trīs 80mm ventilators un vidējais no tiem griežas pretējā virzienā. Gigabyte skaidro, ka šāds risinājums labāk nodrošina gaisa apmaiņu, jo trīs ventilatori, kas griežas vienā virzienā, rada turbulenci un tādējādi sliktāku gaisa apmaiņu ar radiatoru. Tāpat ventilatoru lāpstiņām ir unikāls dizains un Gigabyte norāda, ka tas tāds veidots, lai nodrošinātu pamatīgāku gaisa plūsmu un paveiktu to klusāk.

    Ja runājam par radiatoru, tad tas ir pamatīgs alumīnija radiators, kuram cauri iet piecas vara caurulītes, kas pieguļ arī pašam videokartes grafiskajam procesoram. Radiators dzesē arī video atmiņu un MOSFET’us. Atmiņa, starp citu, šai videokartei ir ne tikai ātra, bet arī ļoti karsta. Neatminos nevienu citu videokarti, kurai redzēju video atmiņas temperatūras virs 100 Celsija grādiem. Karsti, karsti, karsti!

    Tomēr neskatoties uz ļoti karsto atmiņu un konservatīvo dzesēšanas līkni (ventilatori ļoti negribīgi iegriežas pilnā jaudā), videokarte ir samērā labi dzesēta. Pie slodzes temperatūras turas zem 80 grādiem un tas ir pieņemami. Daudzas citas Radeon RX 5700 XT videokartes versijas ir krietni karstākas. Te laikam lomu nospēlē normāla izmēra radiators un trīs ventilatori. Tiesa, tie ir pamatīgi skaļi, kad darbojas pilnā ātrumā. Tas gan notiek reti, jo kā jau minēju – to ātrums pieaug negribīgi. Skaidrs ir viens – es noteikti neizvēlētos Radeon RX 5700 XT videokarti slēgtā korpusā ar vienu ventilatoru.

    Šī noteikti nebūs videokarte ar kuru pazīmēties draudzeņu priekšā, jo tas ir diezgan neuzkrītošs produkts. Ja izslēgsim Gigabyte logo apgaismojumu, videokarte vispār pazudīs datora iekšējā ansamblī. Tas ir pluss tiem, kas nemeklē krāšņas Ziemassvētku eglītes.

    Programmatūra ir problemātiska

    Par Radeon draiveriem atbild Radeon Software Adrenalin programmatūra. Tajā bez draiveriem un to iestatījumiem ir iestrādāta arī ReLive sadaļa (instalējama papildus), kas ļauj kontrolēt mūsu spēlēšanas straumēšanas sesijas.

    Global WattMan sadaļa ir aptuveni tas pats, kas MSI Afterburner programma, jo ļauj ne tikai redzēt videokartes komponenšu temperatūras, bet arī veikt videokartes automātisko virstaktēšanu (video procesoram un video atmiņai) un pielāgot videokartes ventilatoru darbību. Gigabyte piedāvā arī paši savu virstaktēšanas un monitoringa AORUS ENGINE programmu, taču tā man likās pārāk vizuāli nomācoša un neērta.

    Šī programma ļauj noskaidrot vai datorā uzstādītās komponentes apmierina šajā pašā datorā uzstādīto videospēļu sistēmas prasības, kā arī katrai spēlei varam pielāgot dažādus iestatījumus, jeb veidot profilus. Tieši to pašu NVIDIA pasaulē dara GeForce Experience programma.

    Tomēr šajā ansamblī kaut kas totāli nedarbojas. Kamēr šī videokarte bija datorā, es vairākas reizes dienā piedzīvoju pilnīgu sistēmas uzkāršanos vai restartus. Iepriekšējos NVIDIA draiverus aizvācu ar Display Driver Unistaller programmu, bet labāk nepalika. Mēģināju nomainīt operatīvo atmiņu, jo uz testu nesen esmu saņēmis Goodram IRDM X, bet labāk nepalika. Pat skapī atradu SSD ar citu Windows instalāciju, iestartējos tajā, taču arī tas situāciju neuzlaboja un dators turpināja uzkārties/restartēties.

    Kārtības labad jāsaka, ka vienu līdzīga paskata uzkāršanos (skatoties YouTube video) uz tās pašas sistēmas sanāca novērot arī tad, kad atpakaļ datorā iespraudu iepriekš izmantoto Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G videokarti. Tomēr sistēma kombinācijā ar testējamo Radeon RX 5700 XT ir krietni, krietni nestabilāka un mēdz uzkārties pat vairākas reizes stundā.

    Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testēšana notiek uz šāda datora:

    Šovasar esam labi pastrādājuši un vairākām videokartēm sagatavojuši veiktspējas testu un spēļu testu rezultātu datubāzi, ko tagad varam ērti izmantot salīdzināšanai. Uzreiz piezīmēšu, ka tabulās diemžēl iztrūks NVIDIA GeForce RTX 2070 videokarte, kas mums ir pieejama, taču diemžēl tā nefunkcionē korekti un nevaru to izmantot testos. Žēl, bet neko nepadarīsi, dažkārt mēs saņemam gļukainas testa ierīces.

    Sāksim ar sintētiskajiem veiktspējas testiem no 3DMark un Unigine. Rezultātos redzams, ka Radeon RX 5700 XT ir priekšā GeForce RTX 2060, bet piekāpjas GeForce RTX 2080 SUPER. Tas arī bija sagaidāms.

    OK, viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Videospēļu testos redzam, ka šī videokarte vislabāk darbojas 1440p izšķirtspējā, taču atsevišķās spēlēs spēja sasniegt pieklājīgu >60fps rezultātu arī 4K izšķirtspējā. Kopumā, tāpat kā sintētiskajos veiktspējas testos, arī spēlēs Radeon RX 5700 XT atrodas starp GeForce RTX 2060 un GeForce RTX 2080 SUPER.

    Secinājumi: Cienījams sniegums, bet pietrūkst stabilitātes

    Pirms ķeramies pie konkrētā testējamā produkta apskata noslēguma vārdiem, vēlos piezīmēt, ka, manuprāt, jauno RDNA arhitektūras Radeon videokaršu izlaišana ir ļoti svarīgs notikums. Es to salīdzinu ar 2016. gadā izlaistiem pirmajiem Ryzen procesoriem, kas šobrīd pamatīgi mainījuši situāciju procesoru tirgū un likuši satrūkties Intel. Pat ja šobrīd Radeon RX 5700 sērijas videokartes ir vidējās klases produkti un pavisam nesen izziņotā Radeon RX 5500 piedāvājuma ziņā ir vēl par pakāpi zemāks produkts, pats fakts, ka AMD ir atgriezies pie “normālas” GDDR6 videoatmiņas un pirmie sāk izmantot 7nm ražošanas procesu, nostāda to uz stingras zemes. Sākums ir labs un tagad ir gudri un aktīvi jāstrādā, lai pēc dažiem gadiem var pamatīgi sašūpot laivu, kurā līdz šim ērti gulšņāja NVIDIA. Tas ir svarīgi arī mums patērētājiem, jo par mazāk naudiņām iegūsim vairāk fps.

    Ja meklē videokarti, kas nemaksā kosmosu un tev krietni svarīgāka tās jauda (fps) nevis visādi papildus labumi, kā Ray Tracing, tad Radeon RX 5700 XT (vai pat parastā Radeon RX 5700) ir izskatāms pirkums. Šī videokarte maksā sākot no 440 eiro, kas ir GeForce 2060 SUPER cenu teritorija, bet piedāvā jūtami augstāku veiktspēju.

    Vienīgi es silti iesaku izvēlēties tādu kartes versiju, kurai ir pamatīgāks dzesētājs. Noteikti nav laba doma pirkt references dizaina karti ar vienu ventilatoru – karte ļoti karsīs un ventilators bezdievīgi trokšņos. Otra lieta ir stabilitāte. Gan ārzemju apskatnieki, gan es savos testos redzu, ka līdz galam stabila šī videokarte nav. Ar GeForce kartēm un to draiveriem man praktiski nekad nav bijušas būtiskas problēmas, taču Radeon karte šajā testā šajā ziņā radīja pamatīgas galvassāpes. Es, protams, pamēģināšu kādā brīdī pārcelt sistēmu uz citu sistēmplati, taču šaubos, ka tas uzlabos situāciju, jo uz esošās testa sistēmas GeForce kartes darbojas stabili.

    Esi jau nopircis un lieto kādu Radeon RX 5700 sērijas videokarti? Lūdzu, padalies ar savu pieredzi. Kāpēc izvēlējies tieši šo karti (kāda ražotāja kuru modeli lieto) un kā karte uzvedas ikdienā? Kādas ir temperatūras un kā ar stabilitāti?

    P.S. Pārdodu Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G. Lētāk nekā veikalā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    10.11.2019 05:29

    Ir lietošanā Sapphire Pulse 5700, caur powertechup atrodama instrukcija šīs kartes flešam uz 5700XT. Viss veiksmīgi strādā, Sapphire ir stabila, bez gļukiem. Divi solīdi ventilatori, zemāku prasību spēlēs un līdz 90 grādiem ventilatori stāv uz vietas un troksni nerada. Labs pirkums

    Alberts Kviesis
    10.11.2019 13:40

    Apstiprinu. Galvenais, lai izvēlētais BIOS ir atbilstošs ražotājam. Pulse 5700XT bija šajā sarakstā, tādēļ var lietot droši

    UserVulgaris
    10.11.2019 15:39

    Paga, paga.. Es nopērku Pulse 5700 un pārtaisu viņu par 5700XT ar soft mod? Visu rakstu un tutorial izlasīšu vēlāk. Ieintriģēji. :D

    Alberts Kviesis
    11.11.2019 19:25
    Reply to  UserVulgaris

    Intrigai ir ierobežojums. Ieteicams ņemt vērā šo:
    Recommended RX 5700 XT BIOS for flashing:
    Radeon RX 5700 Reference Design
    ASRock RX 5700 Challenger
    Gigabyte RX 5700 Gaming OC
    MSI RX 5700 Gaming X
    PowerColor RX 5700 Red Dragon
    Sapphire RX 5700 Pulse
    Attiecīgi, zinot, ka man ir Sapphire RX5700, vieglu roku tā tika pāršūta uz Sapphire RX5700XT. Darbojas tikpat klusi

    Bubis
    10.11.2019 15:37

    Sorry, bet nu par references dizainu gan ir pilnīgs BS, vai testa autors maz ir reāli darbinājis 5700XT references versiju? Man pašam ir 50th annyversary versija, kas kā zināms, ir tikai reference izpildījumā, un tai nav nedz nejēdzīgas karšanas, nedz arī novēroti jaudas zudumi pēc ilgākas darbināšanas. Protams, visas šīs alternatīvās versijas ir klusākas, bet vai tas ir teiksim 100 eur vērts? Diez vai…

    Jānis Lāčaunieks
    11.11.2019 10:50

    Kā reizi pagājšmēnes sev paņēmu tieši tādu pašu un sūdzēties galīgi nevaru.

    Enerģijas patēriņš un attiecīgi arī temperatūras turās apmēram tādas pašas – tērē ap 190W, junction temp. pie slodzes ap 90 grādiem.

    Par ventilatoriem jāpiekrīt – griežās paslinki, bet kad uzgriežās, tad tas ir labi dzirdams. Kaut kad jāpaeksperimentē ar līknēm – gan jau pareizi sakonfigurējot varētu dabūt klusāku un vēsāku darbību. Tev, Kristap, ik pa laikam nebija sajūta, ka kartes ventilators aizķer kādu vadu? Jo man ik pa laikam līdzīgs troksnis parādās, bet vizuāli tur nekā, ko venķikam aizķert neredzu.

    Par stabilitāti gan nezinu. Vai nu es uzvarēju silikona loteriju, vai nu tu viņu zaudēji :D Katrā ziņā man problēmu ar stabilitāti nav – pat RDR2 griežās ^^

    Ar RGB Fusion gan man nekas nesanāk. Ir arī Gigabyte mātene – uz tās krāsas mainīt izdodās, bet, neskatoties uz to, ka pats softs rāda arī videokarti kā periferāli, logo kā maina, tā maina krāsas, neatkarīgi no tā, ko es mainu softā. Bet tas ir sīkums.

    Kopumā – labs pirkums. Strādā raiti, nekādus gļukus pagaidām piefiksējis neesmu, un cena diezgan pieņemama.

    Jānis Šēfers
    16.11.2019 09:30

    Izmantoju MSI RX 5700 XT MECH OC, temperatūra līdz 77°C, strādā stabili un bez gļukiem.

    Reklāma