Web Analytics
More
    Reklāma

    “Bites” mājas interneta risinājumi par kuriem, iespējams, vēl nezināji

    Šis raksts ir tapis sadarbībā ar Bite Latvija.

    Jaunākie raksti

    IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite” piedāvā plašu interneta risinājumu klāstu, lielu uzmanību pievēršot tieši mobilajam internetam mājās. Ik pa laikam uzņēmums nāk klajā ar jauniem veidiem, kā ikdienu mājā padarīt vēl komfortablāku ar ātru un stabilu internetu. Kā zināt, ar cik megabitu ātrumu būs pietiekami, kādu tieši rūteri izvēlēties, kādas iespējas sniedz rūteru nomas pakalpojums? Par šo un daudz ko citu mums pastāstīja Pārklājuma eņģelis jeb “Bite” Tehniskā atbalsta komandas vadītājs Raivis Ezergailis.

    “Bite” Tehniskā atbalsta komandas vadītājs Raivis Ezergailis

    Pastāsti mazliet par sevi. Kāda ir Tava profesionālā pieredze?

    “Bitē” strādāju jau 14 gadus. Man ir bijusi pieredze daudzos virzienos – sākot ar darbu zvanu centrā līdz amatiem pārdošanas un tehniskajās nodaļās. Šobrīd darbojos tehniskajā nodaļā, tomēr mans ikdienas darbs ir tieši saistīts arī ar klientu apkalpošanu.

    Reklāma


    Es sevi dažkārt saucu par pārklājuma eņģeli. Mēdzu teikt, ka esmu tas eņģelis, kas atgriež cilvēkos ticību mobilajam tīklam un tā piedāvātajām iespējām. Darbs ir ļoti foršs, jo sanāk pastrādāt kā ar gala lietotājiem, tā arī ar mūsu uzņēmuma speciālistiem, kuri veic nopietnas izmaiņas produktos un pakalpojumos. Līdz ar to varu redzēt gan, kāds ir bijis to izstrādes process, gan, kāda ir klientu pieredze ar to. Esmu tas cilvēks, kurš ikdienā uzklausa klientu ieteikumus, uz kuru pamata iespēju robežās uzlabojam Bites pakalpojumus un ceļam klientu apmierinātību.

    Kādas ir atšķirības starp mobilo internetu mājās un “mājas” internetu?

    Paraugoties no tehniskās puses, SIM kartes ir tās pašas. Arī funkcijas ir līdzīgas, jo tehniski arī no rūtera ir iespējams piezvanīt. Vienkārši tas ir finansiāli ļoti nedraudzīgi. Mobilajam internetam telefonā, savukārt, ir svarīgs tīkla savienojuma kvalitāte. Principā mājas internets darbojas kā mobilais pakalpojums, bet tikai stacionāri, līdz ar to iespējas ir plašākas.

    Kāpēc mums vajag mobilā interneta rūterus un nepietiek ar telefonu?

    Diemžēl ik pa laikam saņemam no klientiem sūdzības, ka, piemēram, “Go3” interaktīvā televīzija slikti strādā. Sarunas gaitā konstatējam, ka šis pakalpojums darbināts izmantojot no telefona koplietotu interneta pieslēgumu (hotspot). Tā šoreiz nav pareizā pieeja. Hotspot funkciju parasti izmanto, kad ir vajadzība kādai iekārtai uz īsu brīdi nodrošināt datu savienojumu un pie rokas ir tikai telefons. Šī funkcija ļauj momentā un īslaicīgi šo jautājumu atrisināt, un kopumā jau strādā diezgan labi. Taču tajā brīdī, kad hotspot sāc lietot stacionāri un mājās, tad, pirmkārt, moki pašu iekārtu – telefonu. Baterija, radio daļa – viss karst. Otrkārt, arī signāls var būt nestabilāks, jo tīkla uztveršana ar telefonu ir švakāka nekā rūteriem. Tehniski izdarīt to vari, bet tas viss ir ļoti nekvalitatīvi un noteikti nevar strādāt ilgtermiņā. Telefons gluži vienkārši nav paredzēts šādam pielietojumam.

    Vai piemērojat kādus limitus datiem? Piemēram saistībā ar godīgas lietošanas politiku?

    “Bite” savulaik piedāvāja tarifu plānus, kuros bija ietverta godīgas lietošanas politika. Lietotājam bija pieejams noteikts datu apjoms konkrētā laika posmā. Ja to pārsniedz, tad uz brīdi interneta ātrums varēja tikt ierobežots. Šobrīd mums neviens tarifu plāns neparedz šāda veida ierobežojumus, izņemot pāris balss pakalpojumus, speciālus produktus, kur ir limitēts datu apjoms, kas pienākas pēc tarifu plāna.

    Es personīgi uz šo visu raugos no klientu apkalpošanas puses. Man nevienu brīdi nav bijusi interese klientu ierobežot, bet tieši otrādi – panākt, lai pakalpojums strādā tā kā klients to ir paredzējis un cik tas ir mūsu iespēju robežās. Cenšamies piemeklēt klientam labāko risinājumu, lai viss strādā un visi ir apmierināti.

    Vai ir iespējams līgumā norādīt vairākas mājas interneta pieslēguma adreses?

    Pagaidām mums šādas funkcionalitātes nav, bet ticu, ka tas varētu būt gana aktuāls jautājums. Šim risinājumam esam piegājuši nedaudz no citas puses un izstrādājuši tā saucamo mājas interneta rūteru nomaa pakalpojumu. Ja klientam rodas nepieciešamība pieslēgt internetu citā adresē, mēs pārtraucam vienu pieslēgumu un pārslēdzam to uz aktuālāku lokāciju, piemēram, vasarnīcu. Protams, te atkal jāskatās pakalpojuma pieejamība, vai vasarnīcā ir pieejams 5G savienojums, ko esam izmantojuši iepriekš. Ja šādas iespējas vēl nav, tad jaunais līgums ietvers 4G sakarus. Tas ir viens no risinājumiem, tāpēc divu adrešu vienlaicīga nepieciešamība, manuprāt, nav vajadzīga. Vienlaikus gribu uzsvērt, ka klientam nevajag baidīties norādīt vairākas interneta pieslēguma adreses. “Bite” saplānos un piedāvās labāko risinājumu konkrētajā adresē.

    Kā īsti darbojas mājas interneta rūteru nomas pakalpojums?

    Es šo pakalpojumu uztveru kā milzīgu plusu. Ir klienti, kuri saka, ka mājās ir foršs internets un vēlētos arī vasarnīcā mobilo internetu, ko lietot vasaras periodā. Taču uzskatu, ka nav jēgas maksāt visu gadu par rūteri un tarifu plānu, ja tas ir vajadzīgs tikai kādus četrus mēnešus gadā. Šādos gadījumos lielisks risinājums ir mājas interneta rūtera nomas pakalpojums, kura ietvaros klients rūteri var paņemt lietošanā uz konkrētu laika periodu un maksāt par to tikai tad, kad tas ir nepieciešams un aktuāli. Tā nomas maksa, manuprāt, ir ļoti sakarīga – sākot no 25 eiro mēnesī. Šajā cenā ietilpst gan nomas maksa par rūteri, gan pašu mobilā interneta pakalpojumu. Tāpat klientam ir iespēja noslēgt arī līgumu ar noteiktu darbības termiņu. Tas arī būs lētāk.

    Kā lietotājam zināt, cik ātrs internets viņam nepieciešams?

    Viena no metodēm, kā to noskaidrot, ir izmērīt pieejamā interneta ātrumu, izmantojot kādu no ātruma mērīšanas lietotnēm, lielāko uzmanību pievēršot tieši lejupielādes ātrumam. Es rēķinātu tā – dators, televizors, planšete, telefons – pats minimums ir 10 megabiti (Mbit/s vai Mbps) uz iekārtu. Ja tev ir pieejami, piemēram, 200 megabiti, tad vari pieslēgt līdz 20 aktīvām iekārtām. Mūsu piedāvātie rūteri tehniski atbalsta līdz 64 iekārtām, kas ir gana pieklājīgs ierīču daudzums.

    Kādas ir atšķirības starp āra un iekštelpu rūteri?

    Kopumā darbības principi ir ļoti līdzīgi. Līdz šim esošās tehnoloģijas – 2G līdz 4G – nepietiekama signāla gadījumā ļāva pievienot rūterim āra antenu, kas deva iespēju pastiprināt signāla stiprumu. Taču 5G gadījumā ir jāizmanto sarežģītākas un arī dārgākas antenas. Šeit ražotāji nāk pretī ar kolosālu risinājumu – āra rūteris. Mobilā interneta rūteris veic divas pamata funkcijas – saņem mobilo signālu un mājoklī dod ārā Wi-Fi. Āra rūteris šīs abas funkcijas sadala. Tā rūtera daļa, kas uztver mobilo tīklu, tiek uzstādīta ārpus telpām, tādējādi samazinot šķēršļus, kas var ietekmēt mobilā signāla saņemšanu. Savukārt rūtera Wi-Fi daļa atrodas iekštelpās.

    Āra rūteriem bieži vien ir virziena antena. Tas nozīmē, ka rūteris nestrādā uz visiem 360 grādiem, bet aptver 120 grādu leņķi. Jo šaurāks leņķis, jo veiksmīgāk iekārta uztver signālu. Uzstādot rūteri ārpus telpām virzienā uz bāzes staciju, klients var iegūt maksimāli labāko iespējamo mobilo signālu. Tālāk šis signāls tiek nodots iekšā ēkā. Šo iemeslu dēļ uzskatu, ka āra rūteris ir  labākais no šobrīd pieejamiem mobilā interneta risinājumiem.

    Kur šo rūtera ārējo daļu uzstāda un kurš to dara?

    Principā tas ir plug & play tipa risinājums, tāpēc klients pats to var uzstādīt. Ļoti bieži dzirdam no klientiem, ka rūteris mētājas uz palodzes. Veco mājas iekštelpu rūteri lielākoties varēja glabāt kur grib. Taču, kā jau minēju, āra rūterim ir šī virziena antena. Ja to uzstāda vienkārši guļus, tas var uztvert mobilo tīklu vēl sliktāk nekā iekštelpu rūteris, kas ir pareizāk uzstādīts. Āra rūteri ir jāuzstāda uz loga, vēlams no ārpuses. Tam ir speciāls stiprinājums, ko pielīmē pie loga un kurā iestiprina rūteri.

    Vai “Bite” piedāvā 5G rūterus, kas darbojas kā klasiskie iekštelpu rūteri?

    “Bite” piedāvā ZTE iekštelpu rūteri, kas darbojas kā standarta rūteris. To var izmantot tad, kad signāls ir diezgan stabils. Šeit gan vēlos ieteikt pamēģināt rūteri novietot uz vairākām palodzēm, lai noķertu labāko savienojumu. 5G īpatnība ir tāda, ka dažkārt, pat uz vienas un tās pašas palodzes pabīdot rūteri 20 cm uz vienu vai otru pusi, var ļoti mainīties savienojuma kvalitāte. 5G ir ļoti jūtīgs saistībā ar izplatīšanos. Citreiz pat viens koks vai mājas siena var visu ļoti sabojāt.

    Vai joprojām ir pieejami 4G rūteri un to antenas?

    Mums pieejamajām 5G iekārtām, neskatoties uz to, ka tās nodrošina gan 4G, gan 5G savienojumu, antenu fiziski nevar pielikt, jo nav savienojuma vietas. Ja signāls ir nepietiekams, var mēģināt ārtelpu rūteri, kas principā kompensē to pašu antenu. Taču 4G rūteriem antenas ir un būs. Šobrīd piedāvājam viena veida antenas, kas dažkārt dara brīnumus un pastiprina signālu līdz pat 16 decibeliem (dB). Ja divi decibeli jau var nedaudz ietekmēt savienojumu, tad ar šīm 16 decibelu antenām vari nonākt no “nav nemaz” līdz “ļoti labi” stāvoklim.

    Līdzīgi kā āra rūteru gadījumā arī antenu biznesa klientiem piedāvājam paši uzstādīt. Privātajiem klientiem drīzumā sāksim sniegt šo pakalpojumu. Protams, individuālos gadījumos mūsu speciālisti ir gatavi palīdzēt, taču par to būs jāmaksā papildus.

    Vai klients var nopirkt rūteri citur, ielikt tajā “Bites” SIM karti un cerēt, ka viss darbosies?

    Rūteri, ko piedāvājam iegādāties, ir speciāli piemeklēti darbībai “Bites” tīklā. Tie darbojas ne tikai 5G, bet arī 5G+ tīklā. Tātad līdz 3 Gbit/s ir maksimālais ātrums, ko šie rūteri tehniski spēj nodrošināt. Mēs neaizliedzam lietot arī citus 5G rūterus, taču šādā gadījumā jārēķinās, ka savienojuma kvalitāte un interneta ātrums var nebūt spīdoši un pašiem vien būs jātiek galā ar to uzstādīšanu un konfigurēšanu.

    Jāuzsver arī, ka taisām iekšējās instrukcijas tiem rūteriem, kurus piedāvājam. Līdz ar to vajadzības gadījumā varam palīdzēt klientam saprast, kā konkrēto funkciju aktivizēt, piemēram, pieslēgt fiksēto IP adresi u.tml. Taču, ja klients izmanto rūteri, ko paši neesam pārbaudījuši, mums būs grūti kaut ko ieteikt un palīdzēt, jo nepārzinām šo iekārtu.

    Ko darīt, ja dzīvo lielā mājā, kur vienā istabā internets darbojas normāli, bet citā – švaki?

    Standarta mobilā interneta rūteris ir paredzēts līdz 70 m2 telpām. Principā dzīvoklī ar vienu iekārtu pietiek, māja gan ir uz jautājuma zīmes. Ja kādā telpā ir švaks internets, vieglākais veids, kā pārliecināties, vai tā ir Wi-Fi vaina, ir izmērīt interneta ātrumu blakus rūterim. Ja ātrumi ievērojami atšķiras, tas nozīmē, ka Wi-Fi signāls ir nepietiekošs. Ja vienā telpā ir švaks internets un blakus rūterim tā ātrums nemainās, te ir jautājums par mobilo signālu. Šeit ir vairāki risinājumi. Pirmais – mazliet pakustināt rūteri un mēģināt uzlabot mobilā signāla uztveršanu. Otrs – samainīt iekārtu no iekštelpu uz ārtelpu rūteri. Ja klients fiksē, ka Wi-Fi ir nepietiekošs, “Bite” piedāvā signālu pastiprinošas iekārtas.

    Vienlaikus te ir vēl viens aspekts – Wi-Fi 6. Līdz ar 5G parādīšanos, kad mobilā interneta ātrums sāka būtiski pieaugt, parādās jautājums, kā šīs priekšrocības saņemt caur Wi-Fi? Standarta jeb līdz šim izmantotās tehnoloģijas Wi-Fi 4 un Wi-Fi 5 nav sliktas, bet tām ir diezgan lieli signāla zudumi.

    Ar ko atšķiras Wi-Fi 4 un Wi-Fi 5 no Wi-Fi 6? Standarta Wi-Fi protokolā internets tiek padots katrai iekārtai pēc kārtas. Savukārt Wi-Fi 6 gadījumā rūteris ar katru iekārtu nodrošina atsevišķu savienojumu – bez pārrāvumiem un ar lielāko maksimālo ātrumu. Piemēram, ja mājās ar Wi-Fi 6 ir pieejams 600 Mbit/s ātrums, tad ar standarta Wi-Fi ātrums tajā pašā telpā būtu ap 200 Mbit/s un signāla zudumiem. Kopumā sakot, Wi-Fi 6 ir norma, ja izvēlamies šobrīd aktuālās ierīces. Iekārtas, kuras ir līdz diviem, trim gadiem vecas, principā jau atbalsta šo funkcionalitāti. Ja ir izvēle, noteikti iesaku iegādāties ierīces ar Wi-Fi 6 atbalstu, kas iespēju robežās nodrošinās   maksimāli labu sniegumu. Konkrēti “Bites” piedāvātajos rūteros jau ir iebūvēts šis standarts.

    Kādas nianses jāievēro saistībā ar 2,4 un 5 GHz frekvenču joslām?

    Pirmkārt, šīs abas frekvences ir brīvi pieejamas. Tas nozīmē, ka ir ļoti daudz iekārtu, kas strādā caur šīm frekvencēm. 2,4 GHz bija pirmā, kas parādījās. Agrāk rūteru nebija tik daudz, tāpēc viss strādāja labi. Šobrīd, kad vairāk kā 90 % dzīvokļu ir vismaz viens rūteris, visas šīs iekārtas, strādājot tajā pašā frekvencē, viena otrai traucē. Principā, jo tuvumā ir vairāk šīs Wi-Fi iekārtas, jo tavs rūteris strādā arvien mazākā rādiusā.

    Vēlāk parādījās 5 GHz frekvenču josla. Tas ir forši, jo augstāka frekvence sniedz lielāku caurplūdumu un interneta ātrumu. Vienlaikus šim tīklam ir arī sava ēnas puse – mazāks darbības radiuss. Taču tā kā iekārtu, kuras atbalsta 5 GHz frekvenci, ir nedaudz mazāk, tas labāk darbojas blīvi apdzīvotās teritorijās.

    Jau vairākus gadus esmu pamanījis, ka līdz ar rūteru attīstību, tiem šīs abas frekvences pēc noklusējuma ir palaistas kopā. Tas nozīmē, ka principā vari tās apvienot zem viena tīkla.

    Balstoties uz klientu sūdzībām un pašu testiem, redzam, ka frekvenču apvienošana ne vienmēr strādā ļoti labi. Piemēram, lielākā daļa viedās mājas ierīču darbojas tikai 2,4 GHz tīklā, attiecīgi tās neredzēs 5 GHz, kā arī apvienoto tīklu. Savukārt lielajām un prasīgajām ierīcēm, kā televizoram, “PlayStation” ieteicams izmantot 5 GHz tīklu, izmantojot maksimumu no tā un ātrāku savienojumu. Tāpēc mans ieteikums ir šos tīklus atdalīt, ko var izdarīt rūtera iestatījumos. Tādā veidā iegūsim divus – 2,4 GHz un 5 GHz tīklus, kas ļaus pieslēgt krietni vairāk iekārtu.

    Varbūt kāds noderīgs ieteikums Kursors.lv lasītājiem?

    Viena lieta, ko visiem vienmēr atgādinu un kas strādā ļoti labi – ierīču restarts. Ražotāji iesaka regulārus ierīču restartus. Piemēram, jau tagad rūtera iestatījumos var ieplānot iekārtas restartu. Arī telefoniem šī funkcija sāk parādīties. Mans ieteikums ir reizi divās nedēļās vai vismaz reizi mēnesī iekārtas restartēt. Tas īpaši attiecas uz telefoniem un citām iekārtām, kuras visu laiku darbojas, arī rūteri. Dators laikam ir vienīgais, ko, ja kaut kas nestrādā, lietotājs restartē. Vienlaikus televizora restartēšana daudziem ir mistika, jo cilvēkiem šķiet, ka, ja viņi to izslēdz, tad savā ziņā restartē, kas nav taisnība. Gandrīz pusē gadījumu tehniskās ķibeles ir risināmas ar ierīču restartu. Otra puse – zvanu atsaucīgajai Bite profesionāļu komandai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    99 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tudiš pīp!
    29.04.2024 18:41

    Ne tikai sadarbībā tapis, bet arī apmaksāts raksts!
    Afēristu kantoris tas Bite! 🤣😂🤣
    Pa gabalu no tās miskastes! 😁

    Larisa
    29.04.2024 18:46
    Reply to  Tudiš pīp!

    Nekada vaina laukos dzivoju internets labs un sarunaties ar normali zona ir c,nau ko cikstet

    Kkā tā
    30.04.2024 09:15
    Reply to  Larisa

    Jā, laukos (Ādažu nov.) dzīvojot, 21:00 par internetu var aizmirst līdz rītam 😂

    larisa
    02.05.2024 17:46
    Reply to  Kkā tā

    nu nezinu butu iespeja aizbrauktu parbauditu,kka neticas,

    Kursors.lv
    29.04.2024 18:53
    Reply to  Tudiš pīp!

    Man izdzēst šo tavu bezjēdzīgo komentāru vai pati pratīsies izskaidrot detalizētāk, kādas problēmas atgadījušās sadarbībā ar šo operatoru? Te nav Delfi komentāru miskaste un diskusiju kvalitātei sekojam līdzi.

    Janis
    29.04.2024 19:18
    Reply to  Tudiš pīp!

    Manā pierīgas miestā visātrākais tornis ir Bitei.

    Ciskudrilis
    29.04.2024 23:05
    Reply to  Janis

    Ko dod tas “tornis”, ja elektroapgādes pārtraukuma brīžos, nav pat ģeneratora nepārtrauktai barošanai.

    Profs
    29.04.2024 19:25
    Reply to  Tudiš pīp!

    visos portālos ir reklāmas un reklāmas raksti! Nepelnīts pārmetums portālam! Par Biti – ir savi plusi un ir savi mīnusi – ilgus laikus bija labākās cenas, bet nu jau kādus gadus cenu līmenis ir samērojams ar LMT cenām. Kas nepatīk Bites politikā – ja esi lojāls klients, tad 0 pretīmnākšana, bet tikko gribi iet prom – tā mega atlaides – tā nav godīga attieksme pret visiem klientiem.

    Bet par internetu runājot – bija laiki, kad Bitei Rīgā bija krimināli tajā jomā, bet pirms gadiem 6-9 to sataisīja un tad bija pat varētu teikt ļoti labi. Bet sākoties covid atkal kaut kas ne tā aizgāja, jo pings/reakcijas laiks bija briesmīgs – brīžiem pārsniedz 30-50ms, kā arī interneta plūsma nebija vairs stabila. Loģisks risinājums – prom no Bites uz LMT – plūsma bija 2x-3x labāka, bet joprojām tie 5G bija nestabili un bremzēja brīžiem – nācās meklēt fiksēto provaideri internetam lai cik tas smieklīgi nebūtu. Pieņemu, ka Rīgā ir ļoti liela datu plūsma, daudzi streamo filmas un tīklu kapacitāte ir tuvu maksimumam visiem operātoriem. Jāgaida visticamāk 6G un tad iespējams būs kāds progress:)

    Krotow
    29.04.2024 19:39
    Reply to  Profs

    Ar Biti un Covid bija tā. Bite sava uznāciena laikā sadempingoja baru ar +- turīgiem klientiem, kuri dzīvo privātmajās Rīgas nomalēs un jaunajos ciematos ap Rīgu. Sākoties C19, vairums šo klientu palika mājās, kur sāka arī strādāt, skatīties tiešsaistes TV un citadi slogot trubu. Tā ka Bites tīkls uz bāzes stacijām ir tik resns cik ir, šāda slodze tam nebija paredzēta un biezo klientu mitināšanās vietās tas reāli panīka. Mārupes biezociemos pēc paziņu sūdzībām pašam nācās pārliecinaties, ka Bite velkas ar max 2..6 Mbps – kā paveicas. Tai pašā vietā LMT iet ar 75 Mbps un Tele 2 ar 50. Tobrīd tiešām viens otrs no Bites aizgāja atpakaļ pie vecā operatora :)

    Profs
    29.04.2024 19:44
    Reply to  Krotow

    nu LMT tos 75 Mbps neesmu nekad izspiedis – arī tur nebija tik izcili, bet nu labāk bija. Tā kā spēlēju šahu, kur vajag ļoti mazu aizturi, tad secināju, ka neviens mobilais tīkls īsti nav piemērots:)

    Skābene
    30.04.2024 09:42
    Reply to  Krotow

    Manā miestā LMT 5g max ko izspiež ir 1,46 Mbps lejuplāde un 2,42 Mbps augšuplāde, kamēr Bites 4g dragā stabili ar 130 Mbps.
    Pamainot lokāciju par 500m LMT jau tuvojas Bites rādītājiem, bet kas ir zīmīgi, Bitei tas ātrums ir stabils, neatkarīgi no tā, kur atrodos. Tajā pašā laikā LMT Rīgas centrā ātrumi jau neatpaliek no budžeta klases optikas. Pieredze noteikti dažāda, atkarībā no dzīves vietas un torņa noslodzes, bet teikt, ka LMT/BITE/TELE2 ir labāks vai sliktās ir ļoti grūti, jo katram ir sava pieredze ar pārklājumu un konkrētu lokāciju.

    Krotow
    30.04.2024 19:14
    Reply to  Skābene

    Par to arī stāsts. Dažādiem operatoriem konkrētajās vietās pievilktā truba un sakaru aparatūra nav vienas un tā pašas. Ja savā dzīves vietā gribi lietot mobilo internetu kā pastāvīgo pieslēgumu mājai vai birojam, ļoti labi ja vari tajā punktā notestēt sakaru kvalitāti visiem tur pieejamajiem operatoriem. Un ārkārtas gadījumos kā C19 tāpat var atklāties ka konkrēto operatoru jaudas rezerves atšķiras.

    rudzu rikas
    29.04.2024 21:02
    Reply to  Profs

    Pilsētā(s) lietot mob tīklu, ja ir pieeja optika – WTF :(

    Krotow
    29.04.2024 23:14
    Reply to  rudzu rikas

    Ja nedzīvo daudzstāvenes dzīvoklī, optika bieži vien ir tikai sapnis.

    Hshs
    29.04.2024 19:28

    Pilnīgs kaktu kantoris tā bite. Pa telefonu vienojāmies pieslēgt mājās internetu ar 2 rūteriem, lai ir labāka uztveršana, otrajam rūterim piedāvāja nomas maksu 2 eiro mēnesī, bet viņi ar kutjeru atsūta vienu rūteri un līgumu par vienu rūteri. Zvanu uz biti noskaidrot kas pa lietu, šie sola izskatīt sarunas ierakstu un atzvanīt nedēļas laikā, protams, neviens man neatzvanīja. Aizeju uz bites salonu un prasu kas par lietu, šie saka, ka varu tikt pie otra rūtera, bet būšot 6 eiro mēnesī nomas maksa.

    Un šāda kompānija te tiek pasniegta par atsaucīgu profesionāļu komandu? Smiekls nāk.

    Profs
    29.04.2024 19:33
    Reply to  Hshs

    tik milzīga māja, ka vajag 2 routerus, bet čīksti par 4 euro:)))) Varbūt laiks pārcelties uz mazāku māju, kur pietiks ar vienu rūteri:)

    m0E TV
    29.04.2024 20:05
    Reply to  Profs

    Nice try bites darbiniek.

    Šeit nav runa par 4 eiro, bet par bites darbinieku profesionalitāti.

    grh
    30.04.2024 00:32
    Reply to  Hshs

    Man nedaudz dīvaini liekas, ka IT n00bu portālā kāds komentētājs raksta, ka ir gatavs pirkt vai īrēt pakalpojuma sniedzēja wifi AP nevis mājās pats uzliek 2 WIFI šķīvjus un aizmirst par kaut kādām īrēm. It īpaši, ja vēl 6e mēnesī prasa, tad 2 gadu laikā tur sanāk pietiekami elitārs WIFI 6e/7 AP

    ltc
    29.04.2024 19:56

    pirms daziem gadiem visiem bija japerk 3G USB spraudni par savu naudu tagad, 3G var iesalit jo 3G atsledz
    Ja salidzin cik latcijas TV kanali ir vismaz 720HD ta ir mazak par pusi, bet Vacija ar vinu avako internetu HD ir virs 80%.

    Latvija ir forma, bet nav nekada satura ar pievienoto vertibu.

    regulari braucot laukos starp 2 novadu centriem puscela regulari pazud Bite balss sakari.

    pats stulbakais viziem operatoriem ir ka samet viena tarifa visu ko vajag un ko nevajag un uzskruve cenu uz 2 gadiem it ka ar atlaidi, bet uznemuma. prieks M2M vajag pasu primitivako SMS un iezvanpieeju pareji tarifa var piepirkt, bet ne obligati ir jaiebaz 100MB vai 1GB kam deriguma termins pec 30dienam beidzas., tads debils prieksapmamsas surogats, labi ka Latvija uzdarbojas arzemju SIM karsu tirgotaji, kas ir letaki par vietejiem nagu maucejiem.

    TAGAD TIRGUS IR SADALITS UN JAUNUS KLIENTUS VAR PIESAISTIT TIKAI IEVIESOT TIESAM JAUNU TEHNOLOGIJU AR LIEVIENOTO VERTIBU UN ESOSO KLIENTU ATNEMOT KADAM KONKURENTAM

    Vacija gan uzradies 4. fiziskais operators ta ka tur notiks aktivaka tirgus pardala, ka Latvijas tarifu celsanas rulete.

    Last edited 16 days ago by ltc
    rudzu rikas
    29.04.2024 19:59

    Tas ieteikums par iekārtu restartu gan tāds padīvains. Wtf…

    Kursors.lv
    29.04.2024 21:59
    Reply to  rudzu rikas

    Vispār ļoti labs ieteikums par ko mēs mēdzam aizmirst.

    KaliLinuxUser
    29.04.2024 21:47

    Īsti nesapratu ideju par risinājuma piesiešanu konkrētai adresei? Kāda nepieciešamība pēc šāda ierobežojuma? Ir praksē pārbaudīts, ka abiem pārējiem operatoriem tādas lietas nav.

    Kursors.lv
    29.04.2024 21:58
    Reply to  KaliLinuxUser

    Tas vairāk nevis par piesiešanu, bet tīri plānošanu. Ja klienti apkārt klejo ar rūteriem, tad grūti plānot, kurā vietā tīklu vajag uzlabot. Ja pēc reģistrācijām izskatās, ka tādā vai šādā vietā būs vairāk interneta lietotāju, tad var veikt tīkla kapacitātes palielināšanas darbus.

    Fixxx
    30.04.2024 12:54

    Ja SIM kartei nr. sākas ar 6 tad tie ir fiksētie sakari un likums paredz, lai līgumā būtu konkrēta fiksētā adrese norādīta. Protams, realitātē lietot būs iespējams jebkur Latvijā.

    Kursors.lv
    30.04.2024 14:06
    Reply to  Fixxx

    Hm, pirmā dzirdēšana par šo. Kurš tieši likums šo nosaka?

    Fixxx
    01.05.2024 04:21

    Jau jutu, ka kāds tā pajautās xD nepateikšu tagad kurš likums, bet līgums ar operatoru gan. Tāpat kā kādreiz mājas telefons, kas kādreiz arī fiziski bija ievilkts ar vadu un sākās ar 6….

    Pedro
    01.05.2024 08:39
    Reply to  Fixxx

    Interesanti, nevienā operatora līguma punkta nekas nav norādīts ka SIMkarte kas sākas ar 6 ir piesaistīta adresei, vari precizēt kur, kaut ko tādu redzēji?

    Fixxx
    02.05.2024 08:49
    Reply to  Pedro

    Piemēram, līgumā par LMT Internets mājai. Arī pakalpojuma aprakstā LMT mājaslapā tas šķiet ir minēts.

    Pedro
    02.05.2024 09:12
    Reply to  Fixxx

    Liela atšķirība šķiet vai arī tas ir līgumā ierakstīts.
    Neesmu nevienam operatoram ka kaut kas tamlīdzīgs būtu.
    un sim numurs ar 6 nesākas.

    Fixxx
    03.05.2024 18:24
    Reply to  Pedro

    Nu sākas tak. Dažiem pakalpojumiem, kā Internets mājai vai Mājas telefons. Ir fiziska SIM, bet tas nav mobilais pieslēguma, bet gan fiksētais, tāpēc arī numurs ar 6. Protams, rūtera gadījumā tas numurs lietotājam bijis nebijis, bet nu ir.

    Pedro
    03.05.2024 22:54
    Reply to  Fixxx

    Izņem SIM no sava telefona un apskaties ar kādiem cipariem sākas SIM kartes numurs, noteikti ka pirmais skaitlis būs 8, ar 8 sāksies jebkura LV sim karte!

    Fixxx
    06.05.2024 19:33
    Reply to  Pedro

    Oi, nepamanīju šo komentu. Tev taisnība, sākas ar astoņi jebkurš LV SIM numurs. Steigā Esmu izteicies pārprotami, kaut gan SIM numurs ir daudznozīmīgs jēdziens. Es nebiju domājis uz SIM uzdrukāto nr. bet gan attiecīgās SIM “telefona numuru” un tas var sākties ar 6

    karlis
    02.05.2024 09:09
    Reply to  Pedro

    sim karte nevar sākties ar 6.
    mobilajam operatoram ir citi numuru diapazoni

    Fixxx
    03.05.2024 18:22
    Reply to  karlis

    Var, un sākas. Aizej, paņem pie LMT Internets mājai, tad redzēsi.

    Profs
    03.05.2024 19:18
    Reply to  Fixxx

    Nu mazliet raksti par tēmu, ko nezini! Ar 6 sākās agrāk fiksēto telefonu numuri – kādā brīdī mobilie operātori nolobēja, ka pāreja uz citu operātoru attiecas arī uz fiksētājiem numuriem un tāpēc, tiem, kam agrāk bija TET vada pieslēgums, pārgāja ar numuru teiksim uz LMT un dabūja sim karti, ko var likt iekšā jebkurā aparātā kurā gribi. Pat ideja, ka mobilais telefons būtu piesaistīts kādai fiksētai vietai jau ir utopisks un līgumā nav nekad bijis nekāds ierobežojums – vismaz LMT par ko pats personiski zinu. LMT starp citu agrākos laikos pie pārejas no TET deva vēl smukus “mobilos” telefonus – no ārienes tie izskatās kā parastie podziņu telefoni, bet var tādus klučus ņemt līdzi pat ceļojumā un zvanīt no tiem jebkurā vietā – izskatās reāli cool un veikalā tādus nekur neesmu redzējis.

    Fixxx
    04.05.2024 02:41
    Reply to  Profs

    Pilnīgas muļķības, paldies, prof.

    meow
    29.04.2024 22:11

    čomam ir Bite. Jā, lieto mājās arī kā hotspot. Kad internets vakaros paliek sūdīgs, piezvana un izlamājas, momentā uz dažiem vakariem, nedēļu, internets ir labs. Kamēr atkal paliek sūdīgs. Tad atkal piezvana, izlamājas, kaktu kantoris pagriež krānu atkal platāk vaļā un tā līdz nākošajai reizei. Kādiem mēsliem jābūt, lai tā biznesu taisītu?

    ZAZ
    02.05.2024 12:58
    Reply to  meow

    Šis interesanti, jo arī izmēģinājuma periodā 2nedēļas viss strādā perfekti arī vakaros un brīvdienās, bet pēc tam gan ir brīži, kad go3 raustās. Viņi nez savā pusē var uzlikt specifiskiem klientiem īpašu pieeju datu plūsmai? Zona visu laiku ir perfekta, tikai visiem lietotājiem vakaros nepietiek tas ātrums.

    Rambo5
    29.04.2024 23:13

    Nesaprotu kāpēc Bite runā par skaitļiem, kurus nekad nav piedāvājusi. 600mbit jums tikai tet optika iedos. Un nesaprotu kāpēc bite tirgo ierīces līdz 3Gbit, ja atkal viņiem nav ko piedāvāt. Tas pats jau ar visiem pārējiem operatoriem.

    eNiistais
    30.04.2024 13:20
    Reply to  Rambo5

    Imanta-1, Rīga / 650 – 800 Mbps, jā, tā pati Bite, ne kamene. Ātrāka par mājas Baltcom pieslēgumu. Pietiek visam.

    ltc
    30.04.2024 17:36
    Reply to  eNiistais

    baltcom kadreiz bija saistiba ar tele2, bet tagad esot bite parpirkusi un tapat ka ltc tirgojot ari elektribu

    Rambo5
    30.04.2024 23:23
    Reply to  eNiistais

    Dirst mazāk vajag. Tu iespējams kbit neatšķir no mbit. Ieej bites mājaslapā un izlasi jebkura pieslēguma ātrumus kuri ir līgumā, un faktiski tiek garantēti.

    eNiistais
    02.05.2024 14:04
    Reply to  Rambo5

    Iedirsis te esi tikai tu (pilnīgi noteikti ar mazo burtu)!
    Ne kilo, ne mega, be bitus, ne baitus es neesmu sajaucis, bet minēju konkrētus mērījumus no sava telefona, ko man dod Bite 5G tīklā.
    Savu žulti, tirliņ, ej izgāz tiktokā!

    Robčiks
    02.05.2024 19:50
    Reply to  Rambo5

    Bitei Rīgā ir labi ātrumi – ja ir telefoni ar 5g, tad ātrums 500-700 ir diezgan plašās zonās. Arī atlaides dod. Var arī dabūt izmēģinājuma SIM karti.

    800
    06.05.2024 08:43
    Reply to  Robčiks

    bite ir vienīgie pagrīdes ICT kuriem nav bezmaksas 800…. numuru pat servisam, faktiski ja ir kadi tikla traucējumi bite ari uz to pelnīs
    vispar latvija ir dumji nosacijumi jo tīkla problēmas var pieteikt tikai numura īpašnieks (ta esot izlēmis SPRK)un problema savienojumos beidzas uz ICT operatoru robežas, tipa, ja nevari piezvanīt citam operatoram bite atbildes ka problēma un restarts ir nepieciešams tele2 vai lmt tikla bet bute viss ir kārtībā. Un iesaka zvanīt lmt, tet vai tele2, bet tur sazvanot standarta atbilde neesat musu klients, bet esat bite klients nu tad zvaniet bite….

    24/7 pecpardosanas serviss visiem ICT ir vel loti uzlabojams un no SPRK sausais atlikums nekāds.

    Jānis Rišis
    30.04.2024 00:01

    3 euro mēnesī ne vairāk, labāk 1.

    Jūrnieks
    30.04.2024 04:14

    Centīšos iespējami īsi.
    Ar Biti bijusi tikai slikta pieredze.
    Sensenos laikos(ap 2008), kad vēl Rīgā īrēju dzīvokli – biju paņēmis Bites internetu. Ļoti ātri “ieslēdzās” viņu godīgā lietošanas politika un ātrums tika iznīcināts. Nelīdzēja skaidrošana, ka sūtu filmētos jūras materiālus.
    Salīdzināšanai – tagad dzīvoju savā īpašumā 3km no Siguldas. Lietoju LMT. Bija brīži, kad LMT švaki “gāja”. Sazvanīju 8076 un pāris dienu laikā pie manis ieradās meistars, kurš uzstādīja gan antenu, gan kkādu retranslētāju(nezinu kā pareizi nosaukt). Bez papildus izmaksām. Ok, varbūt man kādas atlaides, jo ikmēneša rēķins ir ap 260€. Bet fakts kā tāds, Bite mani bremzēja bez iemesla, nebiju torrentos. Lmt to nav darījuši ne reizi, kopš esmu viņu klients ( šķiet, kopš 1999. Gada).

    Skābene
    30.04.2024 09:49
    Reply to  Jūrnieks

    Tava pieredze ir veca un vairs īsti neatbilst mūsdienu patiesībai ! :)

    Jūrnieks
    30.04.2024 15:26
    Reply to  Skābene

    Nestrīdos, tāpēc arī uzrakstīju gadskaitļus, lai nav mulsuma cilvēkos. :)
    Bet viena taisnība ir joprojām(pagājušo gad testēta), kur dzīvoju – Tele2 un Bite ir ļoti slikta sakaru kvalitāte. Par Teli nemāku teikt, bet Bite teica, ka tuvākos gadus neplāno neko uzlabot šai vietā.

    Skābene
    02.05.2024 08:54
    Reply to  Jūrnieks

    Tādā gadījumā tavā dzīves vietā LMT ir labākā izvēle! Manā dzīves vietā ar LMT bieži nāk īsziņas, ka mani nav varējuši sazvanīt, kur nu vēl internets! :) Ir jāņem visu operatoru rūteri un jātestē, kas der vislabāk!

    Jānis
    30.04.2024 09:31

    man Bite arī ātrākais rajonā

    krissss
    30.04.2024 09:48

    Es arī neko labu par Biti nevaru pateikt. Ik pa laikam tikai zvanās un bāžas virsū ar saviem super piedāvājumiem. Vienreiz piekritu izmēģināt uz 14 dienām. Pirmā dienā kad kurjers atveda rūteri vispār nekas negāja, zvanījos, sūdzējos.. visādīgi centās man iegalvot ka nekādas problēmas viņiem nav. Tomēr pēc dienas izrādījās ka kaut kas no viņu puses nebija aktivizēts.. :))) Profesionālitāte!!! Ātrums protams nekāds lielais nebija, salīdzinot ar LMT telefona hotspotu pat.. Tad vēl problēmas ka katru rītu internets nebija pieejams – risinājums bija jārestartē rūteris.. :) laikam tāpēc rakstā tas ieteikums par restartu lietderību.. :))) Tele2 vai LMT rūteriem nekad nekādus restartus katru rītu nebija jātaisa ieslēdzi un aizmirsi..
    Ātri vien atteicos no šī 14 dienu testa un aizsūtīju atpakaļ rūteri. Vot tāda man rūgta pieredze.. Tas bija kādi 1.5 .. 2 gadi atpakaļ.. Var jau būt ka kaut kas mainījies, bet šāda iepriekšējā rūgtā pieredze Bites tēlu manās acīs nespodrina…

    Abols
    30.04.2024 09:53

    Tā jau ir, ka heiteri tikai pārsvarā komentē. Man ir Bite gan mājās, gan darbā, gan telefonos un vispār neko nesūdzos. Esmu bijis gan LMT, gan Tele2 klients un periodiski mani mēģina “nopirkt” atpakaļ. Tik cik man vajag, visi operatori šķiet vienādi labi/slikti.

    rudzu rikas
    30.04.2024 10:03

    Bitei vispār tagad var paņemt tikai sarunu pieslēgumu bez nekādiem sūd* Go3 un citām nevajadzīgām figņām? Taisos pārlikt 1 pensionāru numuru uz Bites priekšapmaksas 7,75, jo tele2 ceļ cenas. Diemžēl visi tarifi visiem operatoriem ir maksimāli sačakarāti – ja ir podziņtelefons kur nets netiek izmantots (100MB pietiek “ar galiem”) un vajag tikai sarunas pa LV, tad tev piedāvās vsu iespējamo (bezlimitu visam) tikai ne to ko tev vajag par adekvātu cenu. :(

    Unowme
    30.04.2024 10:18
    Reply to  rudzu rikas

    Bitei ir speciāls tarifs pensionāriem, tikai sarunas un 100mb “zapaskai”

    JANIS
    30.04.2024 11:07

    Pilnigs mēsls tas 5g internets. Un ne tikai bitei. Ļoti nestabils. Reizi stundā jāpārstartē. Tad kad iet, ātrums labs. Bet reāli noriebies ik pa 1h čakarēties.

    Jēgpilnais internets
    30.04.2024 17:17
    Reply to  JANIS

    Tāpēc, ka 5G ir vajadzīgs 4G, jeb precīzāk pagaidām Latvijā komerciāli ir pieejams 5G non standalone (NSA), kas darbojas kopā tikai ar frekvencēm no 4G, lai tas vispār strādātu, plusā operatori īpaši kā T2 un LMT mīl optimizēt, tā lai maksimāli rāda 5G visā pilsēta, kaut gan 5G tuvākajā bāzes stacijā nemaz nav un tas ir tikai mārketinga triks. Bitei pēc manas pieredzes, kā arī manā skatījumā vienīgajiem pilsētās ir kaut cik sakarīgs 5G tīkls, ar reāliem ieguvumiem vakaros, protams katrā vietā tā situācija ir savādāka, bet kopumā 5G slēdzās klāt tika pie slodzes, tādēļ nekāda stabilitāte tur nebūs, jāgaida 5G standalone (SA), tad sāks parādīties arī stabilitāte.

    karlis
    02.05.2024 09:15

    var vairāk par šo?

    Kaspars
    30.04.2024 11:09

    Zin, kas būtu varen interesanti? Ja kāds paņemtu tehniku un uztaisītu reālu salīdzinājumu braukājot pa Rīgu un ne Rīgu.. Itkā jau viss vienkarši – paņemat testa iekārtas un atrodiet kādu bezdarbieku, kuram kaut cik interesē tehnoloģijas un ir personīgais auto. Varbūt vēl uzsaucat kādu kilovatstundu un aidā :)

    Kursors.lv
    30.04.2024 11:15
    Reply to  Kaspars

    Es esmu domājis par to, ka varētu atkārtot mūsu interneta mērīšanas testu.

    Torsons
    30.04.2024 14:34
    Reply to  Kaspars

    Vispār jau ir tāds kantoris kā SPRK… un tas saka, ka labākais internets ir Tele2. Protams, vispārīgi ņemot, nevis konkrētā lokācijā.
    Vecrīgas alus pagrabā nevienam nav zona.

    Jūrnieks
    30.04.2024 15:30
    Reply to  Torsons

    Tur zona kategoriski nedrīkst būt, lai sieva nevarētu sazvanīt!!!! :)))

    Jēgpilnais internets
    30.04.2024 17:05
    Reply to  Torsons

    Tur joprojām veci dati no 2020 gada, atsāks testēt kad ieviesīs jauno testēšanas rīku, tā arī joprojām nav to paveikuši, tāpēc joprojām Tele2 skaitās ātrākais no viņu puses, kaut gan situāciju par 4 gadiem ir mainījusies ja ne daudz tad vismaz pietikami, lai ietekmētu kopējos rezultātus.

    Puteklis
    30.04.2024 11:24

    Esmu dažādos dzīves posmos izmēģinājis Bite pakalpojumus, bet neesmu bijis klients. Neesmu ļoti prasīgs, bet vairāk interesē stabilitāte un manā pieredzē tā vienmēr ir iztrūkusi. Bezvadu interneta pārklājums un, galvenais, stabilitāte, nav bijusi tik patīkama, kā gribētos. Konkurentiem ir gan labāki ātrumi, gan labāks pārklājums, arī cenā neredzu nekādus lielus ieguvums.

    Pats esmu Tele2 klients un redzu, ka pēdējos gados viņi ir reāli pielikuši pie 5G interneta pārklājuma, kas mani ir patīkami pārsteidzis. Un ātruma testi man dzīvojot Liepājā uzrāda stabilu 400+ Mb/s lejuplādi, kas iepriecina. Pierīgā šķiet aktīvo interneta lietotāju blīvums ir izaicinājums, bet, manuprāt, tur citi piegādātāji tiek galā labāk, kā Bite.

    Ivars
    30.04.2024 23:30
    Reply to  Puteklis

    Runājot par Liepāju, tad nu skatoties kurā vietā – piemērām Tosmarē tieši Bite ir vienīgā kas nodrošina 5G.

    mvu
    30.04.2024 12:13

    darbinieku profesionalitāte ari Tele2 un LMT ir švaka un nav tā kā VID, ST lūdz novērtēt sarunu un sniegto info, jo visur ir izskoloti autoatbildētāji 1. IKT vienmēr taisnība 2. ja IKT nav taisnība skatīt .1.
    salikt vajadzīgo pie visiem IKT ir grūti, jo visi apgalvo ka ir labāki (lētāki?), bet ar 15 numuriem no kuriem 4 balss bite solīja bus letāk, bet neka, kamēr bija Triatel tur bija ideāli gan fiksētie, gan mobilie par loti cilvēcisku samaksu un ienākošie zvani vēl bonus.
    Tagad lai vienmēr sazvanams ES jaņem lielais Paneiropas operators, interesanti – Latvija viesabonesana ir tikai Tele2 un LMT, bite nav vispār, pat lielie negrib čakaret savus klientus ar bite.
    Latvija nav ideālu IKT – tikai kompromisi, vienīgas, kas ir ļoti elastīgs uz augšu cena -retrospektīvi var izsekot forumos, piemēram, celakaja.lv/forumi/latvijas-mobilo-telefonu-operatoru-individualie-piedavajumi

    Lai salidzinātu IKT tiklu kvalitāti ieks gPLAY var atrast APK, kas reāla laika salīdzina uztveramību un var ari notestēt datu ātrumu.

    Labvēlis
    30.04.2024 12:48

    Man bites 5G ar Nokijas antenu un bezvadu raidītāju strādā lieliski bez jebkādām problēmām.
    Ar LMT tieši pirms tam smagas problēmas. 5g visu laiku mētājās starp 4g un 5g, līdz ar to zuda savienojums. Un kad teju uz mēnesi vienkārši zuda savienojums vairākas reizes dienā uz 15 minūtēm, tad šie vispār mēmus un dumjus tēloja.
    Tele2 piedāvājums ir vnk par dārgu un lēnu.
    Vada tur tur dzīvoju nav.

    Biteme
    30.04.2024 12:59

    Paskatījos cik maksā starlink

    STANDARD
    Best for households
    €50/mo
    Unlimited data

    Ja man būtu kreņķis ar mobilo inetu, noteikti aplūkotu šo alternatīvu – cena ir salīdzināma ar mob. pieslēgumu un vismaz pagaidām nevajadzētu būt “ciemata efektam” kad pirmajiem ir labi un tad uz atlaidēm saslēdzas tik daudz ka pēc 3 mēnešiem jau vissirslikti.

    rudzu rikas
    30.04.2024 17:43
    Reply to  Biteme

    Kurā brīdī nez palika 50eur? Man atmiņā vēl cena 100eur , hmm. Principā 50 jau ir “ņemami” (pamatotos gadījumos).

    Biteme
    02.05.2024 09:30
    Reply to  rudzu rikas

    Kļuva, nevis palika) Bet jā, man arī prātā bija ka 100+ – tāpēc arī paskatījos.

    Andža
    01.05.2024 17:05

    Lai viņi vispirms atkrieviskojas un nesūta man spamu divās valodās.

    kontradmiral
    02.05.2024 11:58

    Mazam uzņēmumam Bite iedeva labu dealu un konkrētajā adresē solīja 5G, kur LMT un TELE2 teica, ka būs pašvaks 5G.
    Pārejas procesā pārceļot gan telefona pieslēgumu, gan biroja internetu sapratu, ka TELE2 ir nedaudz krāni, jo izrādās, ka viņi pēc laika pat palielinot savu īpašo cenu (kas joprojām ir mazāka nekā standarta piedāvājums) uzskata, ka ir automātiski pagarinājuši līgumu un ja gribi šķirt laulību, tad prasa atskaitīt ”atlaidi” gandrīz par 2 nākotnes gadiem.
    Savukārt BITE lažoja pa pilnu programmu. Atsūtīja brāķētu rūteri, samainīt to pret strādājošo bija epopeja gandrīz 2 nedēļu garumā. 2x aizsūtīja uz filiāli, kur tiek neko nevarēja izdarīt. Ja nebūtu centīga menedžere, kas vaiga sviedros necenstos visu sastrēbt, būtu izbeiguši visus tikko saslēgtos līgumus. Beigās samainīja pret nepareizo rūteri. Karoč bardaks. Bet neta ātrums salīdzinot ar BITI konkrētajā adresē ir labāks un tad nu viņiem tapa piedots – smieklīgākais, ka par savām lažām kompensācijā piedāvāja 2narvessen kafijas un solīto rēķina atlaidi par pirmo mēnesi aizmirsa pielikt. Otrajā uzņēmumā, kur strādāju, kur ir krietni vairāk pieslēgumu pēc šitā bardaka, ja būšu iepirkuma komisijā – Bitei būs ļoti maz cerības kļūt par piegādātāju.
    LMT savukārt man patīk, jo aktīvi atbalsta LV kino.

    Biteme
    02.05.2024 12:09
    Reply to  kontradmiral

    Man kā LMT klientam liekas dīvaini, ka es piedalos kino atbalstā. Pakalpojuma sniedzējam būtu jārūpējas par saviem klientiem, nevis cilvēkiem kas grib realizēt savas kino veidotāja ambīcijas.

    kontradmiral
    02.05.2024 12:44
    Reply to  Biteme

    korporācijām kaut kā jādalās ar savu peļņu, labāk, lai atbalsta vietējo kino vai kādos citos projektos, kas atdzīvina valsti nekā aiziet dividendēs onkuļiem un tantēm, kas te nemaz nedzīvo

    Biteme
    02.05.2024 15:30
    Reply to  kontradmiral

    Oho, vēl viens komunists kurš ir gatavs apsaimniekot korporāciju peļņu!
    Tavai sievai šodien brīvdiena? Kāds izdomās, ka viņai ir jādalās ar citiem labiem ļaudīm. Ja ne citādi, tad vismaz jāiet kādam vientuļam cilvēkam nomazgāt logus. Nav ko sēdēt, tas nav pareizi!

    Last edited 13 days ago by Biteme
    kontradmiral
    02.05.2024 15:58
    Reply to  Biteme

    Tas +/- ir mūsdienu jaunais standarts, ka tiem, kas pelna jādalās ar sabiedrību, ja negribi, lai žurnālisti Tevi padara par negausīgu kapitālistu, Latvijā vēl gan ne tik izteikti

    Biteme
    02.05.2024 16:03
    Reply to  kontradmiral

    Uzņēmumi maksā nodokļus, vai tā jau nav dalīšanās? “Negausīgs kapitālists” skan ikurāt kā no putinistu leksikas….

    karlis
    02.05.2024 16:13
    Reply to  Biteme

    tiešām? maksā nodokļus? korporācijas?

    Sergejs
    02.05.2024 16:18
    Reply to  Biteme
    Biteme
    02.05.2024 19:52
    Reply to  Sergejs

    Tad jūs visi esat vēl glupāki, kā es domāju)) jums tiešām šķiet, ka visi krāpjas, bet ja krāpjas un nofinansē kaut ko – tad taisnīgums ir atjaunots?!?

    Biteme
    03.05.2024 09:34
    Reply to  Sergejs

    Starp citu. Kā saukt aifonu un maku pircējus, kuri ar savu izvēli atbalsta šiten tos blēžus? Varbūt vajadzētu pakaunināt arī viņus, izdomāt goda titulu, piem. “alkatīgo kapitālistu atbalstītāji”? Nu, tā lai visiem būtu skaidrs, kas ir kas. Citādi pa muguru dabū tikai Redmi pircēji, bet izrādās, ka aifonu pircēji ne par mata tiesu nav labāki)

    kontradmiral
    02.05.2024 12:49
    Reply to  kontradmiral

    pārrakstījos. BITEi tomēr jūtami ātrāks internets konkrētajā adresē nekā TELEi. Bet kopumā šķiet, ka konkurence diezgan skarba un +/- visi 3 cenšas nodrošināt kaut cik līmenī pakalpojumu un izvēle par labu kādas vairāk būs atkarīga no konkrētās lokācijas vai cik šarmējošs pārdošanas cilvēks uztrāpās

    Skābene
    02.05.2024 14:13
    Reply to  kontradmiral

    Ja Konkurences padome nebūtu uzlikusi liegumu Tele2 un Bite kopīgai tīkla attīstībai, mums šodien būtu daudz labāki sakari. Diemžēl Konkurences padomei bija uzdevums aizstāvēt LMT ar zobiem un nagiem un tagad katrs operators liek savus torņus, kaut gan varēja likt vienu uz 2. Būtu vairāk torņu, labāki sakari un zemāka pašizmaksa.

    Reinis Rozitis
    02.05.2024 14:59
    Reply to  Skābene

    > un tagad katrs operators liek savus torņus, kaut gan varēja likt vienu uz 2. Būtu vairāk torņu, labāki sakari un zemāka pašizmaksa.

    Tā gan nav garantija un likumsakarība..

    Par piemēru var skatīties kaut vai elektrotīklu (gaisvadu līnijas), kur vispār eksluzīvas tiesības ir vienam pašam ..
    Un šķiet, ka gala lietotājam no tā ir kas labāk? Pretēji situācijai, ka būtu vismaz 2-3 operatori..

    Last edited 13 days ago by Reinis Rozitis
    Skābene
    03.05.2024 08:18
    Reply to  Reinis Rozitis

    Nav gluži tas pats! Agrāk uz māju jumtiem lika kolektīvās antenas, kur ar vienu antenu visi kaimiņi varēja skatīties TV un nevajadzēja likt 20 antenas uz jumta.
    Un TET, Baltcom jau arī izmanto mobilo sakaru operatoru jaudas, lai sniegtu savus pakalpojumus svešā tīklā.

    Reinis Rozitis
    03.05.2024 08:40
    Reply to  Skābene

    > Agrāk uz māju jumtiem lika kolektīvās antenas, kur ar vienu antenu visi kaimiņi varēja skatīties TV un nevajadzēja likt 20 antenas uz jumta.

    Jā bet vai tad to antenu lika operators vai paši kaimiņi vienojās?

    > Un TET, Baltcom jau arī izmanto mobilo sakaru operatoru jaudas, lai sniegtu savus pakalpojumus svešā tīklā

    Jā tas skaidrs, mums ir arī pat nacionālais platjoslas optiskā tīkla projekts (un kāda tā daļas realizācija), kuram bija tieši tas jānodrošina.. https://www.lvrtc.lv/projekti/platjosla/projekta-gaita/

    Par ko bija mans komentārs ir tas, ka tas ne-obligāti rezultējas gala lietotājam zemākā tarifā un/vai pakalpojuma pieejamībā.

    kontradmiral
    02.05.2024 15:55
    Reply to  Skābene

    šo biju palaidis garām. diezgan skarbi, ka jāiesaista KP šādu problēmu risināšanā, tāpat ir nesmuki publiskā sektora iepirkumi, kur veido sapiņķerētas specifikācijas konkrētu pretendentu vajadzībām

    Skābene
    03.05.2024 08:20
    Reply to  kontradmiral

    Tas stāsts ir vecss kā pasuale, kur speceni pielāgo LMT, kuram ir sadarbība ar Latvijas mežiem par sakaru nodrošināšanu Valsts mežu platībās. Tas nodrošina LMT lielāku torņu skaitu uz papīra un ļauj uzvarēt konkursos.

    kata
    02.05.2024 19:10
    Reply to  Skābene

    kas liedz Latvija uztaisit virtualo tiklu, kas izmanto vismaz 2 operatoru bazes, piemeram vacija lidl ir uztaisijis savu tiklu un piedava to visiem kas velas.

    Kursors.lv
    02.05.2024 20:03
    Reply to  kata

    Latvijā bija šāds mēģinājums, bet tas izgāzās.

    kata
    02.05.2024 22:21

    ja tas ir domats amigo tad tur neko citu nevareja gaidit, tur bija parak maza tauku karta un tadiem biezajiem ka lidl vai vel kads kas prot dabut liekaku pievienoto veribu tas nedraud

    Skābene
    03.05.2024 08:20
    Reply to  kata

    Baltcom un TET jau to dara svešā mobilo sakaru tīklā.

    Trx450
    02.05.2024 14:24

    no šī experta sapratu ka man telefonam jāpievieno papildus antēna un telefonā būs labāks nets.

    Internāts
    02.05.2024 16:11

    Redzu torni pa savu logu – LMT, TELE2, BITE. Visus izmēģināju un vislabāk uzvedās BITE. Nejūtu mākslīgu atruma ierobežošanu vai kādas citas izdarības. Vienīgais kas besī ir Nokia 5G ārējais rūteris, tas gan tāds ne visai, vajag reboot taisīt vismaz 1x nedēļā.

    400mpbs down un ~90mpbs up

    vidējais ap 300mbps down un 60mbps up.

    LMT ļoti krasi krita ātrums un bieži 5G slēdzās ārā un pārgāja tikai uz LTE

    Tele2 kaut kā telefonā OK, bet ar rūteri viss slikti

    Skābene
    03.05.2024 08:28
    Reply to  Internāts

    Operators savā torņa galā var diezgan labi piegriezt skābekli! Tai pašai BITEI ir 5G ar max 150 Mbit/s un 400Mbit/s. Gribi ātrāk, maksā dārgāk.
    Es šī iemesla dēļ neplānoju ņemt to 5g, tai vietā pagriežu savu MikroTik LHGG LTE6 antenu pret tālāku bet mazāk noslogotu torni, kā rezultātā mans 4G+ skrien stipri ātrāk par to apgraizīto 5g. Jo vairāk tautas pāries uz 5g, jo labāk skries 4g+ nets. :)

    Alberts Kviesis
    02.05.2024 18:24

    Rakstā minēti lieliskie ieguvumi, plusi un idilles par šīm iespējām. Ok. Kur varam iepazīties ar objektīvāku viedokli?

    Kursors.lv
    02.05.2024 18:48

    Komentāru sadaļā pie šī raksta :)

    Fixxx
    06.05.2024 19:35

    Aiziet, uztaisam 100+ komentārus šim rakstam! Bite ir citāda kompānija, kā paši saka, visās nozīmēs…

    Alberts Kviesis
    06.05.2024 22:07
    Reply to  Fixxx

    Kompānijai ar pakalpojumiem bez pārmetumiem zem viena raksta 100 komentāru toč nebūtu. Būtu jau nu savus pārklājumus ārpus apdzīvotām vietām pārbaudījuši. Kā jau te pirmīt teica, sagrābās klientus pa LVL 2.99 un pēc tam uzmeta ar uztveršanas zonu un 4G pārklājumu. Pa ceļam uz Rēzekni vai Alūksni ar šo operatoru otrā galā ir kā ir

    Reklāma