Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX B550-I GAMING sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Turpinām apskatīt AMD B550 čipseta sistēmplates, jo lētākās šīs sērijas plates maksā jau no nepilniem 90 eiro, kamēr AMD X570 čipseta plates maksā krietni dārgāk, no aptuveni 155 eiro. Un kā jau esam noskaidrojuši iepriekš, AMD B550 čipsets piedāvā teju to pašu, ko AMD X570 čipsets, taču maksā krietni lētāk. Iepriekš jau testējām MSI MAG B550M MORTAR (maksā nepilnus 150 eiro) un ASUS ROG STRIX B550-E GAMING (maksā nepilnus 250 eiro) sistēmplates un šodien apskatīsim vēl vienu AMD B550 sistēmplati no ASUS – ASUS ROG STRIX B550-I GAMING (maksā ap 210 eiro). Šī ir īpaši maza Mini-ITX formfaktora sistēmplate, kas piedāvā iespēju izmantot jaunākos Ryzen 5000 sērijas procesorus, 2 operatīvās atmiņas slotus (max 64GB) un iebūvētus Wi-Fi & Bluetooth bezvadu savienojumu moduļus.

    Uz testiem ir sabraukušas vēl dažas AMD B550 sistēmplates: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (Wi-FI) (maksā ap 200 eiro), ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI (maksā 300+ eiro) un MSI MAG B550 TOMAHAWK (maksā ap 190 eiro). To apskati taps jau drīzumā.

    Reklāma

    Kas ir AMD B550 čipsets?

    Pirms tuvāk iepazīstamies ar konkrēto sistēmplati, vēlos bilst pāris vārdus par AMD B550 čipsetu uz kura tā ir bāzēta. AMD ar šo čipsetu mūs iepazīstināja šī gada vasaras sākumā un tas ir pocizionēts kā mazliet lētāka X570 čipseta versija. B550 jau no aptuveni 100 eiro piedāvā iespēju izmantot modernākos AMD Ryzen procesorus, slēgt kopā divas videokartes (ko nespēja B450), USB 3.2 Gen 2 atbalstu un mums būs pieejams arī PCIe 4.0 līdz divām ierīcēm (videokarte un M.2 atmiņas ierīce). Tiesa, pārējo ierīču saziņai ar čipsetu joprojām tiek izmantots PCIe 3.0 x4 savienojums. Tāpat B550 čipseta sistēmplates būs pieejamas ar uzlabotiem VRM dizainiem, kas nozīmēs labāku procesora barošanas dzesēšanu un tādējādi stabilāku to darbību augstas noslodzes apstākļos.

    Krietni nozīmīgāka nianse ir procesoru atbalsts. Kā varam redzēt attēlā zemāk, AMD sākotnēji paziņoja, ka tikai X570 un B550 čipseti atbalsta jaunās paaudzes Zen 3 arhitektūras AMD procesorus, kas izmanto AM4 soketu. Pozitīvi, ka AMD nemaina procesora ligdzu, kā to izdarīja Intel ar jaunajiem Comet Lake procesoriem un Intel Z490 čipseta sistēmplatēm. Tomēr pēc cilvēku izrādītā spiediena, AMD nācās paziņot, ka 400’tās sērijas sistēmplates atbalstīs vecākus procesorus. Būs gan jāpaspēlējas ar BIOS, jo visu procesoru paaudžu atbalstam tajos nepietiks vietas. Tomēr no otras puses, ņem vērā, ka oficiāli B550 sistēmplatē nevarēsim izmantot iepriekšējās paaudzes procesorus. Ja to gribēsim darīt, būs jāeksperimentē vai jāpērk X570 plate.

    Principā AMD B550 nozīmē ir jūtami lētākas, bet tehniski ne pārāk vājākas sistēmplates un tas ir patīkams jaunums tiem, kas šobrīd vēlās būvēt sev datoru uz AMD platformas. Tagad atliek iepazīties ar konkrēto sistēmplati un notestēt to, lai saprastu uz ko tā ir spējīga un kā tās sniegums ir samērojams ar iepriekš testētajām AMD X570 čipseta sistēmplatēm.

    Kas ir ASUS ROG STRIX B550-I GAMING?

    ASUS ir sagatavojis vairākas AMD B550 čipseta sistēmplates un tās maksā sākot no aptuveni 100 eiro līdz pat aptuveni 250 eiro.

    Kā redzam sarakstā, ASUS piedāvā diezgan plašu AMD B550 produktu klāstu vairākās sērijās (PRIME, TUF GAMING un ROG STRIX) un pircēji var izvēlēties arī produktus ar iebūvētu Wi-Fi bezvadu interneta adapteri. Konkrētais uz apskatu saņemtais produkts šoreiz ir otra dārgākā un spējīgākā ASUS izstrādātā AMD B550 čipseta sistēmplate.

    ASUS produktu iepakojums, kā ierasts, ir ļoti gaumīgs un informatīvs. Nav lieku pūķu, bet ir uzskatāma sistēmplates fotogrāfija un svarīgāko funkciju apraksts.

    Tā kā šī ir dārgā gala AMD B550 čipseta sistēmplate, arī iepakojuma saturs ir diezgan bagātīgs. Kastē bez pašas sistēmplates atradīsim arī Wi-Fi antenu, 4 x SATA 6Gb/s kabeļus, vienu RGB apgaismojuma pagarinātāju, vadu savilcējus, M.2 skrūvītes, audio uz USB-C kabeli, kabeli ar kuru pie sistēmplates pievienot datora korpusa vadus, ROG uzlīmes, draiveru disku un lietotāja pamācību.

    Ja ASUS PRIME sērijas sistēmplates ir veidotas gaišos toņos, tad ROG STRIX produkti valkā tumšo krāsojumu. Šī Mini ITX (17 cm x 17 cm) izmēra sistēmplate ir tumši pelēka no abām pusēm un izrotāta ar ROG uzrakstiem un attiecīgo simboliku. Uz pašas sistēmplates šoreiz nav iestrādāts RGB apgaismojums, bet ASUS ir atstājis iespēju pievienot 4 kontaktu AURA RGB ierīces vai 3 kontaktu adresējamās Gen 2 RGB ierīces. Tāpēc varēsim vienkārši savu sistēmu padarīt krāšņāku. Sistēmplate ir apveltīta ar uzlabotu procesora barošanu un PCIe 4.0 atbalstu. ASUS uzsver, ka šī sistēmplate ir labs pamats uz kura būvēt savu kompaktā izmēra sapņu geiminga mašīnu.

    Procesors tiek barots izmantojot 8 kontaktu ligzdas risinājumu ar ASUS ProCool metāla apvalku labākai siltuma novadei. Sistēmplate izmanto 8+2 pakāpju strāvas padevi procesoram un visu šo saimniecību dzesē aktīvā dzesēšanas sistēma, kas izmanto mazu ventilatoru. Uz sistēmplates ir arī divas ventilatoru pieslēgvietas procesoram un pa vienai pieslēgvietai AIO dzesēšanas sistēmas sūknim un datora korpusa ventilatoram. Tos pēc tam varam kontrolēt vai nu no BIOS, vai no ASUS AI Suite 3 programmas.

    ASUS sola, ka ar šajā sistēmplatē iebūvētajām barošanas un dzesēšanas spējām būs pietiekami, lai mēs varētu pilnvērtīgi darbināt un arī virstaktēt pat jaudīgākos AMD Ryzen 5000 sērijas procesorus. Tāpat šī sistēmplate ir savietojama ar AMD Ryzen 4000 G un Ryzen 3000 sērijas galddatoru procesoriem. Aleluja, AMD!

    Sistēmplatei ir divas DIMM ligzdas, kurās varam ievietot DDR4 operatīvo atmiņu līdz 64GB kopējam apjomam un sistēmplate atbalsta pat 5100 MHz maksimālo operatīvās atmiņas frekvenci.

    Ierobežotās fiziskās vietas dēļ ASUS šoreiz ir izmantojuši interesantu pieeju pieslēgvietu izvietojumam. Sistēmplates priekšpusē apakšā redzam M.2 ligzdas dzesēšanas plāksni zem kuras slēpjas viens no diviem M.2 slotiem. Tajā varam ievietot M.2 2242 – 2280 izmēra M.2 ierīces un tās darbosies PCIe 4.0 x4 vai SATA režīmā. Otrs M.2 slots ir izvietots sistēmplates aizmugurē un tas atbalsta M.2 2242 – 2280 izmēra ierīces, bet tikai PCIe 3.0 x4 vai SATA darbības režīmus. Potenciālā datu pārraides ātruma starpība ir divas reizes un tas ir reāli jūtams ieguvums. Jāgaida, kad PCIe 4.0 atmiņas produktu piedāvājums būs plašāks un to cenas zemākas. Izlasi arī mūsu veidoto Patriot Viper VP4100 1TB Gen.4 NVMe atmiņas apskatu.

    Tāpat zem priekšējā M.2 slota dzesēšanas plāksnes ir paslēpusies audio pieslēgvieta. Vietas tur nav daudz un vajadzēs mazus, bet stiprus pirkstiņus, lai kabeli droši pieslēgtu. Sistēmplatei ir tikai viena PCIe ligzda mūs videokartei un tā darbojas PCIe 4.0 x16 režīmā. Tāpat varam redzēt metāla apmales, kas padara visu konstrukciju stingrāku un drošāku mūsdienu milzīgajām un smagajām videokartēm.

    Uz pašas sistēmplates varam pieslēgt vienu USB 3.2 Gen 2 kabeli uz datora korpusa priekšpusi, kā arī 2 x USB 3.2 Gen 1 un 2 x USB 2.0 portus. Sistēmplate ļauj pievienot līdz četrām SATA 6 GB/s ierīcēm, piemēram, SSD diskiem.

    Sistēmplates I/O panelī redzam DisplayPort 1.4 un HDMI 2.1 (4K @ 60Hz) video izejas, kā arī noderīgo BIOS FlashBack pogu, kas ļauj uzstādīt BIOS programmatūru pat bez sistēmplatei pievienota procesora vai operatīvās atmiņas. Pavisam nesen nopirkām testiem jauno Ryzen AMD Ryzen 9 5900X procesoru un gandrīz nekur uz priekšu netikām, jo gribējām to izmantot ar sistēmplati, kurai bija pavecs BIOS un nebija iespējas bez procesa atjaunot tā programmatūru. Labi, ka pie rokas bija vecāks Ryzen procesors. Tālāk redzam četrus USB 3.2 Gen 2 portus no kuriem trīs ir Type-A, bet viens – Type-C formfaktorā. Tālāk seko Ethernet tīkla pieslēgvieta un antenas savienojumi. Visbeidzot, redzam trīs 3.5mm audio pieslēgvietas, kuras ir attiecīgi izgaismotas, lai saprotam, kurā vietā jāsprauž austiņas vai mikrofons. Plus, komplektā ieļauta USB Type-C uz 3.5mm audio pāreja, lai varam mūsu austiņas pieslēgt šādā veidā.

    Produkts aprīkots ar ROG SupremeFX 7.1 kanālu High Definition Audio CODEC S1220A audiokarti, kas nodrošina kvalitatīvu skanējumu. Papildus ar Armoury Crate programmā atrodamo AI Noise Cancelling Microphone funkciju varam automātiski no mūsu saziņas atfiltrēt fona trokšņus, piemēram, peles vai tastatūras skaņas.

    Sistēmplatei ir iebūvēta Intel Wi-Fi 6 AX200 bezvadu tīkla karte, kas darbojas gan 2.4GHz, gan 5GHz frekvencēs un nodrošina līdz 2.4Gbps datu pārraides ātrumus, kā arī Bluetooth 5.1 savienojumus. Par vada tīkla savienojumu atbild Intel I225-V 2.5Gb tīkla karte.

    Šāda maza sistēmplate ļoti savādi izskatās ATX izmēra korpusā. Procesora dzesētājs un videokarte gandrīz pilnībā nosedz šo plati.

    Programmatūra

    Arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto UEFI BIOS dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms (EZ Mode), kur pat bērnam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu. Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu (Q-Fan konfigurators) – gan sistēmas ventilatorus (arī tos, kas dzesē čipsetu), gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Armoury Crate programma ļauj ērtāk iegūt draiverus un citu noderīgu programmatūru mūsu ROG sistēmplatēm vai portatīvajiem datoriem. Tāpat no šīs programmas tiek kontrolēts Aura RGB apgaismojums.

    Windows vidē pavisam noteikti ir vērts apskatīt AI Suite 3 programmu, kas piedāvā dažādas noderīgas funkcijas – automātisku virstaktēšanu, ventilatoru/dzesētāju kontroli, kā arī citas noderīgas funkcijas.

    Noderīga ir arī Sonic Studio 3 programma, kas var kalpot kā ekvalaizers mūsu programmām un spēlēm, kā arī rīks ar ko varam sadalīt uz kurām audio izejām iet laukā kuru programmu audio. Te noderīgas funkcijas atradīs gan vienkārši geimeri, gan strīmeri.

    Mums nav obligāti jāuzstāda visas šīs programmas un dators pilnvērtīgi darbosies arī bez tām, tomēr pozitīvi, ka ASUS piedāvā dažādas noderīgas programmas, ko varam izmantot pēc vajadzības. Tās arī ar katru ierīču paaudzi kļūst arvien nostrādātākas un labākas.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Pēdējo mēnešu laikā esam pamatīgi uzlabojuši arī šo datoru un sapirkuši tam krietni jaudīgāku modulāru barošanas bloku, ātru operatīvo atmiņu un NVMe SSD atmiņu.

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Šajā testā izmantoju nu jau iepriekšējās paaudzes AMD Ryzen 7 3700X procesoru, kas darbojas ar 8 kodoliem un 16 pavedieniem (threads). Šī procesora bāzes frekvence ir 3.6GHz, to var virstaktēt un procesora TDP ir 65W. Pozitīvi, ka kopā ar šo procesoru kastē ir iekļauts arī visnotaļ adekvāts un spējīgs Wraith PRISM dzesētājs, kas spēj pilnīgi nodzesēt šo procesoru. Piemēram, MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplates testā noskaidroju, ka kopā ar Intel Core i7-10700 komplektā nākošais dzesētājs nespēj tikt galā ar tam uzticēto darbu – procesors pārkarst un sabremzējas.

    Testu gaitā procesora temperatūra sasniedza 86 grādus un sistēmplate uzkarsa līdz 42 grādiem. Ja sistēmplates maksimālā temperatūra vēl ir daudz maz OK, tad procesoram 86 grādi jau ir padaudz. Nesen testējām līdzīgu Mini ITX izmēra ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT sistēmplati un tā arī to pašu Ryzen 7 procesoru uzkarsēja līdz nepilniem 83 grādiem. Iespējams, mazāka izmēra sistēmplatēm ap procesoru ir tik saspiests viss, ka dzesēšana kļūst problemātiska.

    AMD Ryzen Threadripper sistēmplašu testos esam pasākuši izmantot arī AIDA64 atmiņas veiktspējas testus un paredzams, ka tos izmantosim arī turpmāk, lai varam labāk salīdzināt dažādu sistēmplašu reālo veiktspēju tieši atmiņas operācijās. Salīdzinot ar ASUS ROG STRIX B550-E GAMING, šoreiz šajos testos pārsvarā redzam mazliet labākus rezultātus. Labs sākums!

    Tālāk testējam sistēmu ar Cinebench (R15 un R20 versijas), kas pārbauda procesora spējas. Cinebench R15 testā iegūti 2029 un Cinebench R20 testā – 4617 punkti. Tā kā testu sistēmai kopš MSI MAG B550M MORTAR sistēmplates testa ir pamatīgi uzlabojumi (nomainīta operatīvā atmiņa un SSD), tad rezultāti diemžēl nav tieši salīdzināmi. Interesantā kārtā gan MSI sistēmplates testā Cinebench R15 testā tika iegūti 2009 punkti, bet Cinebench R20 testā – 4596 punkti. Ja salīdzinām ar iepriekš testēto ASUS ROG STRIX B550-E GAMING sistēmplati, tad abos testos šoreiz esam diezgan tālu priekšā, jo ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testos ieguva attiecīgi 1654 un 3811 punktus. Starpība ir diezgan jūtama!

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 9.531 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. MSI MAG B550M MORTAR testā tika iegūts ļoti līdzīgs rezultāts – 9.547 sekundes, bet ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā – 9.828 sekundes.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Šajā testā MSI sistēmplate uzrādīja labākus rezultātus – 3.262 sekundes (32M) un 85.706 sekundes (1024M), bet ASUS ROG STRIX B550-E GAMING – 5.805 sekundes (32M) un 103.761 sekundes (1024M).

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. x265 Benchmark testā labs rezultāts ir MSI produktam (vidēji 31 sekunde pie vidēji 36 fps) un tāpat notiek arī HEVC Decode Benchmark testā, kur MSI produkts ieguva 1540.18 punktus. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING platei šajos testos gāja čābīgāk – vidēji 35 sekundes pie 32 fps un 1388.73 punkti HEVC Decode Benchmark testā.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora datu arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā iegūtais 76147 MIPS rezultāts ir labāks par 75755 MIPS rezultātu, ko ieguva MSI B550 plate un 65804 MIPS rezultātu, ko redzējām ASUS ROG STRIX B550-E GAMING plates testā.

    Tagad atpakaļ pie klasiskā GeekBench veiktspējas testa. Tas pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šajā testā ASUS plate ir priekšā MSI platei (Single-Core – 1275 punkti un Multi-Core – 8453 punkti). ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā ieguva 1278 punktus Single-Core un 7426 punktus Multi-Core testā.

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu un te ASUS B550 plate ir priekšā MSI platei (5679 punkti), taču pārsvars šoreiz panākts tikai uz ātrākas pamatatmiņas rēķina (MSI platei Disk Mark rezultāts bija nieka 5484 punkti). Pārējie šī testa apakštestu rezultāti ir ļoti līdzīgi. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā tika iegūts 6282 punktu rezultās, tātad ļoti līdzīgi.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem un šajā testā MSI B550 plate atkal ir priekšā ar 7139 punktiem pat neskatoties uz operatīvās un SSD atmiņas priekšrocību šajā testā. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā ieguvām 6592 punktu rezultātu.

    Salīdzinājumam BMW testu Ryzen Threadripper sistēma norenderēja 1:09 min, bet Intel Core i9-9900K ar šo uzdevumu tika galā tikai 2:48 minūtēs. Šoreiz rezultāts – 3:02 min. Classroom tests Ryzen Threadripper gadījumā bija gatavs 3 minūtēs, bet uz Intel Core i9-9900K sistēmas tas tapa veselās 8:40min, bet šoreiz tas renderējās 8:59min. Diezgan ievērojama starpība. ASUS ROG STRIX B550-E GAMING plates testā BMW renderis tapa 3:33 min, bet Classroom renderis – 10:34 min.

    Kopš AMD Ryzen Threadripper testiem esam pasākuši lietot arī V-RAY testu un renderējam divus attēlus Blender rīkā. V-RAY testā iepriekš testētā ASUS sistēmplate uzrādīja 10 907 punktu rezultātu un šoreiz varam redzēt jūtamu uzlabojumu – 12 846 punktus.

    Secinājumi

    ASUS ir tehnoloģiju milzis un spēj AMD B550 čipsetam piedāvāt veselu lērumu sistēmplašu, kuru cenas aptver 100 – 250 eiro diapazonu. Mēs varam atrast vienkāršākas plates, kas piedāvā tikai pašu nepieciešamāko funkciju minimumu, bet varam piemeklēt modeļus, kas atbalsta bezvadu savienojumus un ērtākas operācijas ar BIOS. Viens no šādiem interesantiem modeļiem ir arī šoreiz apskatītā ASUS ROG STRIX B550-I GAMING sistēmplate, kas no vienas puses maksā ievērojamus ~210 eiro, bet no otras – piedāvā iespēju uzbūvēt kompaktu, bet reāli spējīgu geiminga datoru.

    Nevajag bīties no mazā sistēmplates izmēra, to varēsim izmantot ar jaunākajiem un jaudīgākajiem Ryzen 5000 sērijas procesoriem, ievietot līdz 64GB operatīvo atmiņu un darbināt jaudīgu videokarti. Papildus labumi ir iebūvētie gan vadu, gan bezvadu tīkla savienojumi, divi M.2 atmiņas sloti un pieslēgvietas AIO dzesēšanas sistēmām un RGB apgaismojuma ierīcēm. Lai arī mūsu testos varējām novērot to, ka procesora temperatūras var būt augstas, veiktspējas šim produktam pavisam noteikti netrūka un tas pat atsevišķos testos pārspēja iepriekš testēto pašu dārgāko no ASUS piedāvātajām AMD B550 sistēmplatēm – ASUS ROG STRIX B550-E GAMING. Interesanti!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    24.12.2020 02:40

    Aiz puķupoda paslēpjamu geiminga NUC-iem sekretārēm :) un “kubu” korpusiem šāda plate tiešām var būt interesanta.

    Kā tas sanāk, ka šajā un arī citos šeit redzamajos pēdējā laika aprakstos redzamie RAM moduļi pēc pārejas caur saiti uz Dateks lapu vienmēr rādās kā nepieejami (Pasūtījumi šīs preces piegādei netiek pieņemti)? Vai Dateks jums dod kaut kādus vēl vairumtirdzniecībā neizlaistus RAM moduļus?

    Reklāma