Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX B550-E GAMING sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Ir izziņoti jaunie AMD Ryzen 5000 sērijas procesori galddatoriem un pavisam svaigais AMD Ryzen 5 5600X procesora apskats liecina, ka jaunie AMD produkti vairākos aspektos ir priekšā Intel. Tāpēc īpaši aktuālas tagad kļūst arī AMD platformas sistēmplates. Esam iepriekš apskatījuši vairākas AMD X570 čipseta sistēmplates (ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT, ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI), MSI MEG X570 ACE, ASUS PRIME X570-PRO), kas joprojām ir visjaudīgākais šīs platformas čipsets un šovasar sākām iepazīties arī ar AMD B550 čipsetu (MSI MAG B550M MORTAR), kas par zemāku cenu piedāvā nemaz ne tik izteikti zemāku sniegumu.

    Kas ir AMD B550 čipsets?

    Pirms tuvāk iepazīstamies ar konkrēto sistēmplati, vēlos bilst pāris vārdus par AMD B550 čipsetu uz kura tā ir bāzēta. AMD ar šo čipsetu mūs iepazīstināja šī gada vasaras sākumā un tas ir pocizionēts kā mazliet lētāka X570 čipseta versija. B550 jau no aptuveni 100 eiro piedāvā iespēju izmantot modernākos AMD Ryzen procesorus, slēgt kopā divas videokartes (ko nespēja B450), USB 3.2 Gen 2 atbalstu un mums būs pieejams arī PCIe 4.0 līdz divām ierīcēm (videokarte un M.2 atmiņas ierīce). Tiesa, pārējo ierīču saziņai ar čipsetu joprojām tiek izmantots PCIe 3.0 x4 savienojums. Tāpat B550 čipseta sistēmplates būs pieejamas ar uzlabotiem VRM dizainiem, kas nozīmēs labāku procesora barošanas dzesēšanu un tādējādi stabilāku to darbību augstas noslodzes apstākļos.

    Reklāma

    Krietni nozīmīgāka nianse ir procesoru atbalsts. Kā varam redzēt attēlā zemāk, AMD sākotnēji paziņoja, ka tikai X570 un B550 čipseti atbalsta jaunās paaudzes Zen 3 arhitektūras AMD procesorus, kas izmanto AM4 soketu. Pozitīvi, ka AMD nemaina procesora ligdzu, kā to izdarīja Intel ar jaunajiem Comet Lake procesoriem un Intel Z490 čipseta sistēmplatēm. Tomēr pēc cilvēku izrādītā spiediena, AMD nācās paziņot, ka 400’tās sērijas sistēmplates atbalstīs vecākus procesorus. Būs gan jāpaspēlējas ar BIOS, jo visu procesoru paaudžu atbalstam tajos nepietiks vietas. Tomēr no otras puses, ņem vērā, ka oficiāli B550 sistēmplatē nevarēsim izmantot iepriekšējās paaudzes procesorus. Ja to gribēsim darīt, būs jāeksperimentē vai jāpērk X570 plate.

    Principā AMD B550 nozīmē ir jūtami lētākas, bet tehniski ne pārāk vājākas sistēmplates un tas ir patīkams jaunums tiem, kas šobrīd vēlās būvēt sev datoru uz AMD platformas. Tagad atliek iepazīties ar konkrēto sistēmplati un notestēt to, lai saprastu uz ko tā ir spējīga un kā tās sniegums ir samērojams ar iepriekš testētajām AMD X570 čipseta sistēmplatēm.

    Kas ir ASUS ROG STRIX B550-E GAMING?

    ASUS ir sagatavojis vairākas AMD B550 čipseta sistēmplates un tās maksā sākot no aptuveni 100 eiro līdz pat aptuveni 250 eiro.

    Kā redzam sarakstā, ASUS piedāvā diezgan plašu AMD B550 produktu klāstu vairākās sērijās (PRIME, TUF GAMING un ROG STRIX) un pircēji var izvēlēties arī produktus ar iebūvētu Wi-Fi bezvadu interneta adapteri. Konkrētais uz apskatu saņemtais produkts šoreiz ir pati dārgākā un spējīgākā ASUS izstrādātā AMD B550 čipseta sistēmplate. Forši, būs iespēja iepazīties ar tās sniegumu un saprast vai tā piekāpjas iepriekš testētajai MAG B550M MORTAR sistēmplatei.

    ASUS produktu iepakojums, kā ierasts, ir ļoti gaumīgs un informatīvs. Nav lieku pūķu, bet ir uzskatāma sistēmplates fotogrāfija un svarīgāko funkciju apraksts.

    Tā kā šī ir dārgā gala AMD B550 čipseta sistēmplate, arī iepakojuma saturs ir diezgan bagātīgs. Kastē bez pašas sistēmplates atradīsim arī Wi-Fi antentu, 4 x SATA 6Gb/s kabeļus, divus RGB apgaismojuma pagarinātājus, vadu savilcējus, M.2 skrūvītes un gumijas paliktņus, audio uz USB-C kabeli, ROG uzlīmes, atslēgu piekariņu, draiveru disku un lietotāja pamācību.

    Ja ASUS PRIME sērijas sistēmplates ir veidotas gaišos toņos, tad ROG STRIX produkti valkā tumšo krāsojumu. Šī ATX (30.5 cm x 24.4 cm) izmēra sistēmplate ir tumši pelēka no abām pusēm un izrotāta ar ROG uzrakstiem un simboliku, ko paspilgtina vairāki RGB apgaismojuma elementi un tāpat varēsim pieslēgt klāt vēl arī savas RGB apgaismojuma lentas vai ierīces. Sistēmplate ir apveltīta ar uzlabotu procesora barošanu un PCIe 4.0 atbalstu. ASUS uzsver, ka šī sistēmplate ir labs pamats uz kura būvēt savu sapņu geiminga mašīnu.

    Procesors tiek barots izmantojot 8+4 kontaktu ligzdu risinājumu ar ASUS ProCool metāla apvalku labākai siltuma novadei. Sistēmplate izmanto 14+2 pakāpju strāvas padevi procesoram un visu šo saimniecību dzesē masīvi metāla radiatori. Uz sistēmplates ir arī trīs pieslēgvietas šasijas, jeb korpusa ventilatoriem. Tos pēc tam varam kontrolēt vai nu no BIOS, vai no ASUS AI Suite 3 programmas.

    ASUS sola, ka ar šajā sistēmplatē iebūvētajām barošanas un dzesēšanas spējām būs pietiekami, lai mēs varētu pilnvērtīgi darbināt un arī virstaktēt pat jaudīgākos AMD Ryzen 5000 sērijas procesorus. Tāpat šī sistēmplate ir savietojama ar AMD Ryzen 4000 G un Ryzen 3000 sērijas galddatoru procesoriem. Aleluja, AMD!

    Visnotaļ ērtā vietā pa labi no operatīvās atmiņas moduļiem ASUS ir iebūvējis arī informatīvas gaismas diodes, kas ļauj uzskatāmi saprast, kādā sistēmas ielādes fazē mēs atrodamies. Tas var palīdzēt noteikt, kura komponente ir defektīva un traucē mums veiksmīgi iestartēt sistēmu.

    Sistēmplatei ir četras DIMM ligzdas, kurās varam ievietot DDR4 operatīvo atmiņu līdz 128GB kopējam apjomam un sistēmplate atbalsta pat 5100 MHz maksimālo operatīvās atmiņas frekvenci.

    Pa tiešo ar procesoru ar datiem apmainās divi augšējie PCIe 4.0 x16 sloti. Ja izmantojam vienu no tiem, tas darbosies x16 režīmā, bet ja izmantosim uzreiz divus (piemēram, vairāku videokaršu slēgumos – atbalstīti gan NVIDIA SLI, gan AMD CrossFireX slēgumi), tie abi darbosies x8 režīmā. Tāpat abiem augšējiem pilnizmēra slotiem ir spēcināta uzbūve, lai smagās videokartes tos neizlauztu. Trešais PCIe 3.0 x16 slots darbojas x4 režīmā. Mazāku paplašinājuma karšu pieslēgšanai varam izmantot divus PCIe 3.0 x1 slotus.

    Šī sistēmplate piedāvā divas M.2 ligzdas un tās mēs varam izmantot atmiņas moduļu ievietošanai. Fiziski varam tajās ievietot 2242/2260/2280/22110 izmēru ierīces, kas darbosies PCIe 4.0 x4 vai SATA režīmos. Potenciālā datu pārraides ātruma starpība ir divas reizes un tas ir reāli jūtams ieguvums. Jāgaida, kad PCIe 4.0 atmiņas produktu piedāvājums būs plašāks un to cenas zemākas. Izlasi arī mūsu veidoto Patriot Viper VP4100 1TB Gen.4 NVMe atmiņas apskatu.

    Abus M.2 slotus sedz noskrūvējamas dzesēšanas plāksnes, kuras apakšpusē vēl klāj arī termouzlīme, kas labāk no atmiņas moduļa čipiem novada karstumu uz dzesēšanas plāksni.

    Sistēmplatei ir iebūvēta Intel Wi-Fi 6 AX200 bezvadu tīkla karte, kas darbojas gan 2.4GHz, gan 5GHz frekvencēs un nodrošina līdz 2.4Gbps datu pārraides ātrumus, kā arī Bluetooth 5.1 savienojumus. Par vada tīkla savienojumu atbild Intel I225-V 2.5Gb tīkla karte.

    Produkts aprīkots ar ROG SupremeFX 7.1 kanālu High Definition Audio CODEC S1220A audiokarti, kas nodrošina kvalitatīvu skanējumu.

    Sistēmplates pašā apakšā redzam ASUS Q-CODE displeju, kas attēlo sistēmas ielādes kodus un var palīdzēt noteikt problēmas šajā procesā. Ierastāk gan šo displeju redzēt kaut kur augstāk blakus operatīvās atmiņas moduļiem. Vismaz tur tas ērti novietots dārgā gala ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplatei.

    Šī sistēmplate ļauj pieslēgt līdz sešām SATA 6Gb/s ierīcēm un paaugstinātas veiktspējas vai datu drošības nolūkos varam tās savienot RAID 0, 1 un 10 slēgumos.

    Sistēmplates I/O panelis ir nosēts ar noderīgām pieslēgvietām. No kreisās puses varam apskatīt četrus USB 2.0 (Type-A) portus no kuriem viens darbojas kopā ar BIOS Flashback pogu, kas ļauj uzstādīt BIOS programmatūru pat bez sistēmplatei pievienota procesora vai operatīvās atmiņas. Tālāk seko trīs USB 3.2 Gen 2 porti no kuriem viens ir USB-C, bet divi – USB-A. Tāpat ar šo sistēmplati aprīkotam datoram varam pieslēgt tīkla kabeli izmantojot Ethernet portu un monitoru pie HDMI 2.1 vai DisplayPort 1.2 video pieslēgvietām. Tālāk seko Wi-Fi antentas pieslēgvietas un audio bloks ar piecām 3.5mm pieslēgvietām un pierastās S/PDIF optiskās izejas vietā šoreiz iegūstam USB-C uz 3.5mm audio pāreju, kas ir iekļauta sistēmplates kastē.

    Sistēmplatei ir arī Thunderbolt 3 atbalsts un tajā varam ievietot ASUS ThunderboltEX 3-TR paplašinājuma karti ar kuru varam iegūt līdz 40 Gbps ātru datu pārraidi ar perifērijas ierīcēm (piemēram, Seagate FireCuda Gaming Dock). Uz sistēmplates ir arī atsevišķa Thunderbolt 3 pieslēgvieta (header).

    RGB gaismas spēles varam aktivizēt diviem apgabaliem uz šīs sistēmplates – uz I/O paneļa sāna un virs čipseta (to gan nosedz pamatīga izmēra videokarte). Papildus vēl iegūstam divas Aura RGB lentu pieslēgvietas un divas adresējamas Gen 2 apgaismojuma aksesuāru pieslēgvietas. Tāpat ir padomāts arī par adekvātu dzesēšanu, jo uz sistēmplates ir atsevišķas pieslēgvietas AIO un paša veidotas šķidruma dzesēšanas sistēmām.

    Programmatūra

    Arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto UEFI BIOS dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms (EZ Mode), kur pat bērnam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu. Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu (Q-Fan konfigurators) – gan sistēmas ventilatorus (arī tos, kas dzesē čipsetu), gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Armoury Crate programma ļauj ērtāk iegūt draiverus un citu noderīgu programmatūru mūsu ROG sistēmplatēm vai portatīvajiem datoriem. Tāpat no šīs programmas tiek kontrolēts Aura RGB apgaismojums.

    Windows vidē pavisam noteikti ir vērts apskatīt AI Suite 3 programmu, kas piedāvā dažādas noderīgas funkcijas – automātisku virstaktēšanu, ventilatoru/dzesētāju kontroli, kā arī citas noderīgas funkcijas.

    RAMCACHE III programma ļauj paātrināt sistēmas darbību pārnesot datus no datu uzglabāšanas ierīcēm (arī NVMe atmiņas ierīcēm) uz operatīvo atmiņu.

    Noderīga ir arī Sonic Studio 3 programma, kas var kalpot kā ekvalaizers mūsu programmām un spēlēm, kā arī rīks ar ko varam sadalīt uz kurām audio izejām iet laukā kuru programmu audio. Te noderīgas funkcijas atradīs gan vienkārši geimeri, gan strīmeri.

    Mums nav obligāti jāuzstāda visas šīs programmas un dators pilnvērtīgi darbosies arī bez tām, tomēr pozitīvi, ka ASUS piedāvā dažādas noderīgas programmas, ko varam izmantot pēc vajadzības. Tās arī ar katru ierīču paaudzi kļūst arvien nostrādātākas un labākas.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Pēdējo mēnešu laikā esam pamatīgi uzlabojuši arī šo datoru un sapirkuši tam krietni jaudīgāku modulāru barošanas bloku, ātru operatīvo atmiņu un NVMe SSD atmiņu.

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Šajā testā izmantoju nu jau iepriekšējās paaudzes AMD Ryzen 7 3700X procesoru, kas darbojas ar 8 kodoliem un 16 pavedieniem (threads). Šī procesora bāzes frekvence ir 3.6GHz, to var virstaktēt un procesora TDP ir 65W. Pozitīvi, ka kopā ar šo procesoru kastē ir iekļauts arī visnotaļ adekvāts un spējīgs Wraith PRISM dzesētājs, kas spēj pilnīgi nodzesēt šo procesoru. Piemēram, MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplates testā noskaidroju, ka kopā ar Intel Core i7-10700 komplektā nākošais dzesētājs nespēj tikt galā ar tam uzticēto darbu – procesors pārkarst un sabremzējas.

    Testu gaitā procesora temperatūra nepārsniedza 66 grādus un sistēmplate pati neuzkarsa vairāk par 35 grādiem. Tas ir ļoti, ļoti labs sniegums!

    AMD Ryzen Threadripper sistēmplašu testos esam pasākuši izmantot arī AIDA64 atmiņas veiktspējas testus un paredzams, ka tos izmantosim arī turpmāk, lai varam labāk salīdzināt dažādu sistēmplašu reālo veiktspēju tieši atmiņas operācijās.

    Tālāk testējam sistēmu ar Cinebench (R15 un R20 versijas), kas pārbauda procesora spējas. Cinebench R15 testā iegūti 1654 un Cinebench R20 testā – 3811 punkti. Tā kā testu sistēmai kopš MSI MAG B550M MORTAR sistēmplates testa ir pamatīgi uzlabojumi (nomainīta operatīvā atmiņa un SSD), tad rezultāti diemžēl nav tieši salīdzināmi. Interesantā kārtā gan MSI sistēmplates testā Cinebench R15 testā tika iegūti 2009 punkti, bet Cinebench R20 testā – 4596 punkti.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 9.828 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. MSI MAG B550M MORTAR testā tika iegūts mazliet labāks rezultāts – 9.547 sekundes.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Arī šajā testā MSI sistēmplate uzrādīja krietni labākus rezultātus – 3.262 sekundes (32M) un 85.706 sekundes (1024M).

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. x265 Benchmark testā vislabākais rezultāts ir MSI produktam (vidēji 31 sekunde pie vidēji 36 fps) un tāpat notiek arī HEVC Decode Benchmark testā, kur MSI produkts ieguva 1540.18 punktus un izpildīja testu par ~3 sekundēm ātrāk.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā iegūtais 65804 MIPS rezultāts interesantā kārtā ir sliktāks par 75755 MIPS rezultātu, ko ieguva MSI B550 plate pat neskatoties uz to, ka šoreiz bija lielāks potenciāls iegūt labāku rezultātu, jo tika izmantots lielāks operatīvās atmiņas apjoms.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šajā testā ASUS plate ir mazliet priekšā Single-Core testā (MSI – 1275 punkti) un OpenCL testā (MSI – 98242 punkti), taču piekāpjas Multi-Core testā (MSI – 8453 punkti).

    RealBench testā ar 184 237 punktiem līderis ir MSI plate, jo šoreiz esam ieguvuši diezgan necilu 169 033 punktu rezultātu.

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu un te ASUS B550 plate ir priekšā MSI platei (5679 punkti), taču pārsvars šoreiz panākts tikai uz ātrākas pamatatmiņas rēķina (MSI platei Disk Mark rezultāts bija nieka 5484 punkti). Pārējie šī testa apakštestu rezultāti ir ļoti līdzīgi.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem un šajā testā MSI B550 plate atkal ir priekšā ar 7139 punktiem pat neskatoties uz operatīvās un SSD atmiņas priekšrocību šajā testā.

    Salīdzinājumam BMW testu Ryzen Threadripper sistēma norenderēja 1:09 min, bet Intel Core i9-9900K ar šo uzdevumu tika galā tikai 2:48 minūtēs. Šoreiz rezultāts – 3:33min. Classroom tests Ryzen Threadripper gadījumā bija gatavs 3 minūtēs, bet uz Intel Core i9-9900K sistēmas tas tapa veselās 8:40min, bet šoreiz tas renderējās 10:34min. Diezgan ievērojama starpība.

    Kopš AMD Ryzen Threadripper testiem esam pasākuši lietot arī V-RAY testu un renderējam divus attēlus Blender rīkā. V-RAY testā iepriekš testētā ASUS sistēmplate uzrādīja 10 907 punktu rezultātu.

    Secinājumi.. interesanti

    Interesanti rezultāti. No vienas puses ASUS ROG STRIX B550-E GAMING ir glīta un iespējām bagāta AMD B550 čipseta sistēmplate, kas spēj darboties ar jaunākajiem AMD procesoriem un piedāvā iespēju izmantot ātru PCIe 4.0 atmiņu. Šī ir ļoti labi dzesēta sistēmplate, kuru varam izmantot, lai būvētu jaudīgu geiminga sistēmu un virstaktētu procesoru un operatīvo atmiņu. Sistēmplate nodrošina plašas iespējas papildus dzeses risinājumiem, kā arī vizuāli baudāma galddatora uzbūvēšanai piedāvāt plašas RGB apgaismojuma sistēmu uzbūves iespējas. Mēs varam krāmēties ar tīkla vadiem, bet varam izmantot arī ērtu Wi-Fi 6 bezvadu savienojumu. Iespēju daudz, bet reizē arī ap 250 eiro cena nav no zemajām. Tiesa, AMD X570 čipseta sistēmplate var maksāt arī krietni dārgāk un piedāvātie ieguvumi vairs nav tik acīmredzami.

    Šis ir otrais AMD B550 sistēmplates apskats un diezgan liels bija pārsteigums, kad mūsu testos labākus veiktspējas rezultātus gandrīz visos rīkos uzrādīja MSI MAG B550M MORTAR sistēmplate, kas maksā krietni lētāk – ap 150 eiro. Tā ir maza mATX izmēra sistēmplate bez Wi-Fi atbalsta, bet spēj uzrādīt iespaidīgu sniegumu pat ar sliktākām pārējām testa datora komponentēm. Interesanti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    rudzu rikas
    08.11.2020 19:13

    1.05kW barošanas bloks – nekad nesapratīšu, kāpēc tādus monstrus vajag… kvalitatīvs 400W pietiek ar atliektiem galiem (man).

    Krotow
    10.11.2020 20:03
    Reply to  rudzu rikas

    Testējot jaudīgā gala procesorus ar tādām pašām video kartēm un vēl pie tā paša mēģinot tos overklokot, lieka jauda neskādēs. Overklokots AMD 3950X ar RTX3080, visiem izmantotiem 4 RAM slotiem un ūdens dzesi var gribēt arī 1,2 kW un analoģisks komplekts ar Intel procesoru – pat 1,5 kW. Vai katram testam jāpērk savu barošanas bloku? Vai arī tikai vienu pietiekami jaudīgu visiem gadījumiem?

    Ilmārs
    09.11.2020 10:34

    Foršs apraksts!
    Varējāt piestrādāt pie kabeļu sakārtotības korpusā!

    Krotow
    10.11.2020 20:07
    Reply to  Ilmārs

    Te jau vēl gana glīti to pašu salikuši. Pat ar domu ka tas viss tūlīt tiks atkal izjaukts. Ir redzēts papilnam salikto datoru, kur iekšā ir pilnīga makaronu fabrika (un pāris arī sakārtoti). Kristap, varbūt nemocieties ar mātesdēļa skrūvēšanu korpusā, bet kā Linuss, lieciet stendā.

    act_cool
    09.11.2020 11:08

    Es nemāku peldēt, tapēc ūdenī pārāk dziļi nelienu… Autoram vajadzētu ņemt no tā piemēru.
    Apgalvojums par 700W barošanas bloku pierāda to, ka nav nekāda saprašana par to, kas ir ampērs un ko tas ziemā ēd. Skumji.

    Krotow
    25.11.2020 12:37

    Labojums (jo komentāru vairs nevaru izlabot) par max jaudu. Ja video kartes maksimālais patēriņš nav norādīts ražotāja mājas lapā, skaties video čipa izstrādātāja mājas lapā. NVIDIA un AMD čipiem jaudas ir norādītas tieši pilnajā specenē. No “Recommended System Power” atskaitot specenei paredzētā procesora max jaudu un disku/atmiņas/dzeses jaudas (tas viss tur zem specenes ir uzskaitīts), jau +/- var secināt cik daudz pīķa patēriņā karte gribēs.

    Krotow
    10.11.2020 20:10
    Reply to  act_cool

    Procesoriem un videokartēm uzrāda nominālo patēriņu. Pīķa patēriņš var pārsniegt norādīto pat trīsreiz. Ja izmanto overklokošanu, vēl vairāk. Un ja barošanas bloks ir par vāju, būs negaidīta uzkāršanās vai restarts. Lasi ražotāja ieteikumus barošanas bloka jaudai uzmanīgi un divreiz.

    KKTK
    11.11.2020 11:39

    Atrada pie kā piesieties troļļi – barošanas bloka jaudas :D
    Aprakstas labas! Paldies.
    Katru rudeni uznāk vēlme, saskrūvēt kādu jaunu dzelzi, bet ne radiem ne draugiem vairs neko nevajag. Tagad visi bagāti var nopirkt gatavu laptopu. Skatos ar skaudību :) Gan jau katrs builds kā mazi ziemassvētki ;)

    Krotow
    11.11.2020 12:17
    Reply to  KKTK

    Datoru kopā skrūvēšana kā hobijs mūsdienās sanāk tikai dzelžu apskatniekiem un vintage kolekcionāriem.

    Krotow
    25.11.2020 12:49
    Reply to  KKTK

    Izskatās ka ap jauno gadu iznāks saskrūvēt pat 2 datorus – sev un jaunākajam radiniekam. Piebilde par B550 čipsetu, jo kursorā neatradu atsevišķu apskatu: Sākumā domājām pirkt mātesdēļus ar X570 čipsetu. Beigās saskaitot +/- nolēmām pirkt ar B550 čipsetu. X570 reālais ieguvums ir tikai divas PCIe 4.0 NVMe M.2 ligzdas (B550 ir viena PCIe 4.0, otra ir PCIe 3.0), taču kopā nāk mazs kaucošs čipseta dzeses ventilators ar tendenci gada laikā izgrabēt (lietotāju atskaņas no LTT u.tml. forumiem), ko mēs abi negribam. PCIe 4.0 NVMe reāli vajag tikai video kodētājiem (nav mans gadījums) un DirectStorage atbalstam nākotnē. Dārgā gala B550 ar kvalitatīvu VRM maksā lētāk par X570. Un nav jāuztraucas par Zen3 atbalstu pēc noklusējuma. WiFi mātes platē man nevajag, tāpēc savam datoram šobrīd skatos uz Gigabyte B550 Aorus PRO V2.

    Reklāma