Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate FireCuda Gaming Dock apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms dažiem mēnešiem man bija iespēja iepazīties ar Seagate Backup Plus Hub ārējo cieto disku un to pavadošo Toolkit programmatūru, kas ļauj ērti veikt datu rezerves kopiju izveidi vai datu atgūšanu no tām. 4TB versija maksā mazliet virs 100 eiro un tādējādi tas joprojām ir viens no lētākajiem šādiem vienkārši lietojamiem ārējiem cietajiem diskiem.

    Šoreiz uz testu esam saņēmuši kādu vēl interesantāku ārējo cieto disku. Seagate FireCuda Gaming Dock piedāvā diezgan unikālu funkciju apvienojumu. Ierīce piedāvā klasiska 4TB ārējā cietā diska funkcionalitāti, bet papildus varam tajā ievietot vēl arī krietni ātrāku M.2 NVMe SSD un pie datora FireCuda Gaming Dock varam pievienot izmantojot Thunderbolt 3 savienojumu. Papildus šī ierīce kalpo arī kā dokstacija pie kuras varam pieslēgt vairākus monitorus un lērumu dažādu aksesuāru. Ak, jā, Seagate nav piemirsis arī par RGB apgaismojumu. Kā redzam, pamatīgs funkciju klāsts un Seagate par šo ierīci prasa diezgan iespaidīgu cenu – ap 400 eiro.

    Reklāma

    Seagate pavisam skaidri šo ierīci mērķē cilvēkiem, kas spēlē videospēles uz portatīvajiem datoriem. Lielai daļai šādu augstas veiktspējas portatīvo datoru ir iebūvēti Thunderbolt porti, taču tiem vienmēr noderēs papildus diska vieta un FireCuda Gaming Dock, izmantojot ātru NVMe SSD atmiņu, ļauj spēles darbināt pa taisno no ārējā cietā diska.

    Ja iepriekš apskatītais Seagate Backup Plus Hub ir nopērkams vairākās atmiņas versijās, tad FireCuda Gaming Dock ir pieejams tikai ar 4TB iebūvēto cieto disku. Manuprāt, tas ir tāds optimāls diska apjoms, kas ļauj saglabāt diezgan lielu multimediju kolekciju.

    Šis izskatās pēc patiešām interesanta produkta! Ķeramies pie tā izpakošanas, slēdzam klāt pie datora un sākam testēt!

    Kastē bez pašas ierīces atradīsim arī atsevišķu barošanas bloku, ne pārāk garu (77cm) Thunderbolt 3 kabeli (USB Type-C spraudnis abos galos) un vairākus elektrības vadus no kuriem jāizvēlas tas, kas der mūsu rozetē.

    Ja Seagate Backup Plus Hub korpuss bija veidots no melnas spīdīgas plastmasas, tad FireCuda Gaming Dock ticis pie, manuprāt, gaumīgāka pelēkos toņos ieturēta matēta korpusa. Tā ir pietiekami neitrāla ierīce, kas vienlīdz labi izskatīsies dažāda dizaina interjeros. Ierīce ir diezgan liela ar savu 51 x 270 x 135mm izmēru un 2.67kg svaru. Tātad, šo dokstaciju apkārt diez vai vadāsim, jo tā sver kā vēl viens portatīvais dators. Kopumā uzbūves kvalitāte neliek vilties, viss izskatās un uz tausti šķiet kvalitatīvi uzbūvēts.

    Ja ierīces augšpusē nav absolūti nekā lieka, tad apakšā redzēsim pamatīgas gumijotas kājas un ventilācijas atveri galvenajam cietajam diskam.

    Thunderbolt 3 un citas noderīgas pieslēgvietas

    Tagad parunāsim par pieslēgvietām. Tādu te ir daudz un tās visas ir noderīgas. Ierīces priekšpusē no kreisās puses redzam ierīces ieslēgšanas/izslēgšanas pogu, divas USB 3.1 Gen 2 pieslēgvietas, kas nodrošina 10 Gbps datu pārraides ātrumu. Viena no šīm pieslēgvietām var arī veikt uzlādi (7.5W / 5V / 1.5A). Tālāk ir atsevišķas austiņu un mikrofona 3.5mm audio pieslēgvietas un statusa indikatorgaismiņa, kas ļauj uzskatāmi saprast kādā režīmā ierīce darbojas.

    FireCuda Gaming Dock aizmugurē no kreisās puses redzam barošanas pieslēgvietu, divas Thunderbolt 3 pieslēgvietas (viens ir hosta ports datora pievienošanai, bet otrs – perifērijas ierīcēm), DisplayPort 1.4 video izeju un vēl trīs USB 3.1 Gen 2 pieslēgvietas, kā arī Ethernet tīkla portu. Svarīgi piezīmēt, ka visi šie porti darbojas bez papildus draiveru uzstādīšanas.

    Seagate norāda, ka abi Thunderbolt 3 porti nenodrošina uzlādes iespēju portatīvajiem datoriem, tomēr manā testā šī dokstacija spēja uzlādēt manu Lenovo ThinkPad T490 portatīvo datoru. Tomēr rēķinies, ka enerģijas ziņā prasīgāku datoru pabarot ar šo dokstaciju nespēsim un būs tas jādara atsevišķi.

    USB portus kontrolē ASMedia ASM235CM un Via Labs Inc VL822-Q7 kontrolieri. Par skaņu atbild Texas Instruments PCM2912A risinājums, bet 1 GbE Ethernet tīkla savienojumu vada Realtek RTL8153 kontrolieris. Thunderbolt 3 portus vada Intel Titan Ridge JHL7440 kontrolieris.

    Ierīces kreisajā sānā arī nav nekādu pieslēgvietu un pogu, bet labajā – stilīga reste caur kuru spīd RGB apgaismojums. Daļa gaismas diožu ir iebūvētas arī pašā restes iekšpusē. Šī restes daļa pie korpusa piestiprināta ar magnētiem, tādējādi viegli noņemama, lai ievietotu M.2 NVMe SSD papildatmiņu.

    Iespēja izmantot ātru NVMe SSD atmiņu

    Ierīcē varam ievietot M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SSD atmiņu ar izmēru 2280. Seagate, protams, iesaka izmantot viņu pašu veidoto FireCuda atmiņu, tomēr mums neviens neliedz izmantot arī cita ražotāja NVMe SSD. Galvenais, lai ievērojam atmiņas tipu un izmēru.

    SSD atmiņa darbojas zem metāla vāciņa, kas to pasargā no putekļiem un palīdz izkliedēt siltumu. Šādas ātras atmiņas iekļaušana ierīcē principā ļauj FireCuda Gaming Dock izmantot kā pamatatmiņu no kuras darbināt programmas vai spēles. Ņem gan vērā, ka NVMe SSD daļa nedarbosies, ja izmantosi parasto USB savienojumu nevis Thunderbolt. To vislabāk var redzēt pēc indikatora gaismiņas ierīces priekšpusē. Ja tā deg zaļa, tu izmanto USB savienojumu, bet ja zila – Thunderbolt.

    Ja izmantosim atmiņu ar jau iekļautu dzesētāju, tad standarta vāciņu virsū vairs neuzskrūvēsim, tomēr tas netraucēs uzlikt restes daļu un principā varēsim lietot arī šādu atmiņu. Konkrētajā piemērā varam redzēt, kā izskatās Seagate FireCuda Gaming Dock apvienojumā ar Patriot Viper VPR100 atmiņu.

    Gaumīgi realizēts RGB apgaismojums

    Kā jau minēju iepriekš, neizgaismota šī ierīce ir pavisam neuzkrītoša un gaumīga. Bet atliek aktivizēt RGB apgaismojumu un sapratīsim, ka tas šoreiz Seagate ir izdevies patiešām labs.

    No Toolkit programmas varam pielāgot apgaismojuma spilgtumu, krāsas un arī dažus mirgošanas vai pulsēšanas efektus.

    Toolkit – vienkārša datu rezerves kopiju izveides programma

    Papildus apgaismojuma pielāgošanai, ar Toolkit programmu varam veikt arī krietni noderīgākus darbus. Proti, veikt datu rezerves kopiju izveidi un datu atgūšanu no tām. Programma ir pagalam vienkārša, taču nodrošina svarīgākās datu uzglabāšanas funkcijas – varam norādīt konkrētus failus/mapes vai failu tipus, ko kopēt vai pilnībā dublēt mūsu datora diskus. Vairāk par Toolkit programmas iespējām vari izlasīt Seagate Backup Plus Hub apskatā, jo abām ierīcēm programmas darbība ir teju identiska.

    FireCuda Gaming Dock ir izmantojams arī ar Mac datoriem un Toolkit programmai šiem datoriem ir sava versija. Atliks vien pārformatēt galveno un SSD disku, lai to var pilnvērtīgi izmantot uz Mac datora, jo pēc noklusējuma šis disks ir sagatavots darbam ar Windows datoriem.

    Seagate šim produktam nodrošina trīs gadu garantiju, taču par papildus naudu var nopirkt datu atgūšanas pakalpojumu. Par nepilniem 10 ASV dolāriem (2 gadiem) Seagate apņemsies nodrošināt tavus datus un ierīci. Ja ar to notiks kaut kas nelāgs, ražotājs centīsies atgūt datus un tos atsūtīs atpakaļ uz jaunas ierīces.

    Veiktspēja

    Kas tad lācītim vēderā? Seagate FireCuda Gaming Dock ir iebūvēts pašu ražots IronWolf Pro (ST4000NE001) cietais disks.  Šāds cietais disks griežas ar 7200 RPM ātrumu, darbojas izmantojot SATA 6 Gbps interfeisu un ir aprīkots ar 128MB DRAM kešu. Pats par sevi šāds disks maksā ap 175 eiro. IronWolf sērijas cietie diski ir paredzēti izmantošanai NAS tīmekļa datu uzglabāšanas ierīcēs un es savulaik testēju Seagate IronWolf Pro 10TB cieto disku.

    FireCuda Gaming Dock pieslēdzu pie Lenovo ThinkPad T490 portatīvā datoram, kam ir iebūvēts Thunderbolt ports un izmērīju iebūvētā cietā diska veiktspēju. Testa rezultātos redzam, ka šis disks uzrāda ļoti labu sniegumu priekš HDD tipa cietā diska un rezultāts principā atbilst specifikācijā norādītajiem datiem.

    Tā kā gribēju FireCuda Gaming Dock notestēt ar NVMe SSD atmiņu bez papildus dzesētāja, izmantoju Kingston KC2000 500GB. Tā ir ātra PCIe 3.0 x4 atmiņa, kas nodrošina līdz 3000 MB/s secīgās lasīšanas un līdz 2000 MB/s secīgās rakstīšanas ātrumus.

    Izmantojot ar FireCuda Garming Dock, ātrumi bija krietni zemāki nekā tie uz kuriem šī atmiņa ir spējīga, tomēr tāpat būtiski augstāki par parasta HDD sniegtajiem ātrumiem, kam veiktspējas griesti atduras pie kādiem 550 Mbps.

    Veicis testus ar Kingston atmiņu, nevarēju noturēties un notestēju FireCuda Gaming Dock arī ar Patriot Viper VPR100, kas vēl bija aizķēries no testiem. Secīgās lasīšanas ātrums ir teju tāds pats, kādu redzējām Kingston atmiņas testā, taču secīgās lasīšanas ātrums ir būtiski augstāks. Pa tiešo datorā testēta šī atmiņa spēja uzrādīt ap 3400 un 3000 secīgās lasīšanas un rakstīšanas ātrumus.

    Tomēr ne visos gadījumos viss būs tik triviāli ar Thunderbolt. Pat ja uz portatīvā datora ir Thunderbold ports, nav teikts, ka ražotājs ir tam pieslēdzis visus pieejamos kanālos un tas varēs izmantot visu šī standarta potenciālu.

    Tāpat arī pie galddatoriem būs jāveic papildus danči. Piemēram, es, kad sapratu, ka manas ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplates USB Type-C ports nemaz neatbalsta Thunderbolt savienojumus, steidzos nopirkt ASUS ThunderboltEX 3 paplašinājuma karti, lai varētu pilnvērtīgi notestēt šo Seagate produktu. Karti datorā ieliku, bet apstulbu no vismaz padsmit dažādiem BIOS iestatījumiem, kā arī ne īsti sanāca šo disku stabili pieslēgt pie nepieciešamā Thunderbolt (Host) porta. Savukārt, kad slēdzu pie Thunderbolt (Peripheral) porta, Toolkit programma lamājas, ka izvēlēts nepareizais ports, kaut gan HDD, gan SSD daļa smuki uzrādās datora failu pārvaldniekā.

    Noslēgumā: Vairākas noderīgas funkcijas vienā ierīcē

    Seagate FireCuda Gaming Dock ir ļoti interesants produkts, kas piedāvā vairākas ļoti noderīgas funkcijas vienā iekārtā. Nopērkot šo produktu, mēs iegūstam pieklājīga apmēra 4TB ārējo cieto disku mūsu datu uzglabāšanai un varam to papildināt ar ļoti ātru NVMe SSD atmiņu no kuras var pat darbināt programmas un spēles, jo ātrums būtiski pārspēj HDD ātrumus. Papildus šī ierīce ir arī pilnvērtīga dokstacija ar video izejām, pieciem 10Gbps USB-A portiem, gigabita tīkla pieslēgvietu un audio portiem. Vislabāk šis produkts būs piemērots tieši portatīvo datoru lietotājiem, kas nu varēs samazināt vadu skaitu, lai pieslēgtos monitoram, perifērijas ierīcēm un varbūt pat eGPU ārējai videokartei. Un man patiešām patīk kā izskatās šis Seagate produkts. Pie tam, glīts tas ir gan ar ieslēgtu, gan izslēgtu RGB apgaismojumu.

    Starp citu, tagad, kad mums testu datorā ir Thunderbolt karte, varbūt ir laiks notestēt kādu eGPU produktu? Varbūt tu pats tādu lieto, kādas atsauksmes?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    08.06.2020 15:50

    Un es naivais nodomāju, ka tur ir arī video karte iemānīta. Nu lai patiesi sauktos par Gaming…

    Reklāma