Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper VPR100 1TB NVMe SSD apskats – gaismiņas prasa upuri

    Jaunākie raksti

    Aptuveni pirms gada Toms testēja Patriot Viper VPN100 NVMe SSD atmiņu un drīz pēc tam tieši šāda atmiņa iemājoja arī manā testu datorā, kur to veiksmīgi lietoju līdz šim pat brīdim. Tā joprojām darbojas godam un nav pievīlusi ne reizi.

    Pagājušā gala pašā nogalē īsi pirms Ziemassvētkiem Patriot izlaida Viper VPR100 – savu pirmo M.2 NVMe SSD atmiņu ar RGB apgaismojumu. Tas, tāpat kā VPN100, ir PCIe Gen 3 x 4 NVMe atmiņas produkts un izmanto to pašu Phison E12 kontrolieri un Toshiba 3D TLC NAND atmiņas mikroshēmas. Viper VPR100 arī pieejams ar 256GB, 512GB, 1TB un 2TB atmiņu. Jauno VPR100 produktu man bija izdevība apskatīt “dzīvajā” pašā gada sākumā notikušajā CES 2020 tehnoloģiju izstādē.

    Reklāma

    Patriot šo jauno un krāšņo produktu pamatā paredzējis videospēļu cienītājiem, tehnoloģiju entuziastiem, 3D dizaineriem, multimediju radītājiem un video apstrādātājiem. Tātad, visiem, kam ir relatīvi paaugstinātas prasības pret atmiņas ātrdarbību. Patriot šim produktam pirmajam no saviem SSD nodrošina piecu gadu garantiju.

    Ja VPN100 spēja saviem lietotājiem piedāvāt 3500 MB/s secīgo datu lasīšanas un 3000 MB/s secīgo datu rakstīšanas ātrumus, tad VPR100 piedāvā 3300 / 2900 MB/s ātrumus. VPR100 var sasniegt līdz pat 700K lasīšanas un 650K rakstīšanas IOPS abās lielākās atmiņas versijās. Zemāk tabulā vienkopus apvienota informācija par visām četrām VPR100 versijām un to tehniskajām spējām.

    VPR100-256GM28H VPR100-512GM28H VPR100-1TBM28H VPR100-2TBM28H
    Sequential Read (MB/s) 3,300 3,300 3,300 3,300
    Sequential Write (MB/s) 1,000 2,100 2,900 2,900
    Random 4K Read IOPS 300,000 700,000 700,000 700,000
    Random 4K Write IOPS 250,000 400,000 650,000 650,000
    DRAM Cache 512MB 512MB 1GB 2GB
    TBW (Endurance) 380 TB 800 TB 1600 TB 3115 TB

    Kāpēc ātruma kritums salīdzinot ar VPN100? Patriot to skaidro ar RGB apgaismojuma esamību. Atsevišķos apstākļos ātrdarbības samazinājums var būt pat 20-30% un ražotājs konkrēti nepasaka, kādi ir šie apstākļi. Parokoties pa interneta dzīlēm, pie Legitreviews.com atradu Patriot skaidrojumu par to, kurš apgaismojuma režīms un kā tieši ietekmē ātrdarbību.

    Ja gribi gaismiņas, būs jāsamierinās ar mazākiem ātrumiem. Tiesa, ikdienas lietošanā starpība būs teju nejūtama, ja pārej no lēnākām SATA SSD vai HDD atmiņām.

    Latvijā Patriot Viper VPR100 maksā sākot ar nepilniem 100 eiro par 256GB modeli līdz 480 eiro par 2TB modeli. Uz testu saņemtais Patriot Viper VPR100 1TB modelis maksā nepilnus 260 eiro.

    Pakojam vaļā Patriot Viper VPR100

    Kā redzam attēlos, Patriot šo produktu ir iepakojis visnotaļ gaumīgā atveramā iepakojumā. To atverot, mēs uzreiz varam apskatīt produktu, kas tā vien prasās nonākt mūsu datorā.

    Kartona kastītē atradīsim parastu plastmasas blisteri, kurā droši ielikts pats atmiņas produkts. Patriot Viper VPR100 ir M.2 2280 ierīce ar 25 x 80 x 7mm izmēriem un 45 gramu svaru.

    Produktam no abām pusēm ir atmiņas mikroshēmas un vienā tā pusē (augšpusē) ir pielīmēts alumīnija radiators. Tas ir jūtami plānāks un mazliet platāks par to, kas izmantots VPN100 ierīcē.

    Parunāsim par temperatūrām

    Oficiālajā specifikācijā norādīts, ka VPR100 spēj darboties temperatūrās no 0 līdz 70 Celsija grādiem, taču mani pārsteidza tas, ka manos testos no sākuma dīkstāvē atmiņas temperatūra turējās ap 59 grādiem. Tas man šķiet padaudz un salīdzinājumam tajā pašā datorā ievietotais VPN100 modulis normālā darbībā nepārsniedz 50 grādus. Situāciju noteikti neuzlabo tas, ka testu datorā šī atmiņa atrodas blakus karstai videokartei un varbūt citos apstākļos VPR100 temperatūra ir zemāka. Tomēr sākot aktīvāk lietot šo ierīci, temperatūra samazinājās līdz jau ļoti pieņemamiem aptuveni 40 grādiem. Iespējams, kaut kāda programmatūras nianse, jo pirms testu veikšanas biju atjaunojis ierīces programmatūru (firmware).

    Man bija liela interese pārbaudīt, cik ļoti ierīces temperatūru ietekmē apgaismojums, jo gaismas diodes tomēr rada kaut kādu siltumu. Lai izmēģinājumi būtu salīdzināmi, es divas reizes ar vienādiem iestatījumiem veicu ATTO Disk Benchmark testu. No sākumā dīkstāvē pirms testa veikšanas CrystalDiskInfo programma uzrādīja, ka VPR100 temperatūra ir ļoti zemi 38 grādi.

    Pēc tam es izslēdzu atmiņai visu apgaismojumu un izrāvu cauri vienu testu. Tas spēja uzkarsēt VPR100 līdz diezgan augstai 61 grāda atzīmei. Tas tiešām nav maz!

    Pēc tam es ieslēdzu visas uz VPR100 izvietotās gaismas diodes baltā krāsā uz maksimālo spilgtumu un vēlreiz izrāvu cauri šo pašu testu. Temperatūra sasniedza 69 grādus, kas tikai par vienu grādu atpaliek no maksimālās specifikācijā norādītās pieļaujamās temperatūras. Šāds rezultāts man vieš ļoti lielas bažas par ierīces spēju ilgtermiņā tikt galā ar augstas temperatūras radītajām problēmām.

    Diagnostikas un apgaismojuma kontroles programmas

    Katrs sevi cienošs atmiņu ražotājs saviem produktiem cenšas piedāvāt arī informatīvas programmas, kas parāda ierīces statusa informāciju un ļauj veikt diagnostiku vai datu dzēšanu. Patriot gadījumā šī programma ir Patriot PCIe ToolBox. Neizskatās pārlieku gaumīga, bet pamatlietas veic. Kā redzam ekrānšāviņā zemāk, VPR100 atbalsta gan S.M.A.R.T. diagnostiku, gan TRIM funkciju, kas palīdz nodrošināt ilgāku atmiņas mūžu.

    Patriot šim produktam arī piedāvā programmu ar kuru var mainīt atmiņas apgaismojumu. Tā spēj noteikt arī citus Patriot produktus un mūsu gadījumā tā ir Patriot Viper RGB operatīvā atmiņa. Programma piedāvā vairākus apgaismojuma režīmus un iespēju pielāgot apgaismojumu katram no pieciem apgabaliem atsevišķi. Tāpat varam regulēt arī apgaismojuma spilgtumu un to mainīguma ātrumu.

    Jāpiezīmē, ka šis produkts spēj sastrādāties arī ar ASRock Polychrome Sync, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion un MSI Mystic Light Sync apgaismojuma sistēmām un tas var radīt arī aizķeršanos. Proti, piemēram, ja VPR100 izmantosim datorā ar ASUS sistēmplati, kam ir aktivizēts AURA Sync apgaismojums, tad nepiemirsti Armoury Crate programmā atsaistīt VPR100, lai pie tās apgaismojuma kontroles spēj piekļūt Patriot programma.

    Patriot Viper VPR100 veiktspēja

    Testēšana notiek uz šāda datora. Pie reizes piezīmēšu, ka uz testu veikšanas laiku šo SSD biju atsaistījis no ASUS apgaismojuma kontroles sistēmas un ar VIPER RGB APP ieslēdzu atmiņai pulsējošo (Breathing) efektu katram apgabalam ieslēdzot savu krāsu. Galu galā, šo produktu mēs pērkam, lai izmantotu ar ieslēgtu apgaismojumu, tāpēc tas ir testēts šādā režīmā.

    CrystalDiskInfo mums uzskatāmi parāda, ka VPR100 ir PCIe 3.0 x4 NVMe ierīce un tā ir svaigi izpakota, jo vēl ir paspējusi uzskaitīt pavisam maz lasīšanas un rakstīšanas darbības.

    Kopējot lielākus (>20GB) failus uz šo disku, varam novērot, ka no sākuma ātrums būtiski samazinās, bet pēc tam pakāpjas pāri 1 GB/s. To varam redzēt gan vienkārši kopējot failus Windows failu pārlūkā, gan izmantojot DiskBench programmu. Kopējot mapi ar mazākiem failiem, ātrums nokrīt līdz aptuveni 200 MB/s un aptuveni tādā apmērā arī vidēji turās.

    Mērījumos ar CrystalDiskMark mēs redzam, ka secīgās lasīšanas ātrums mazliet pārspēj solītos 3300 MB/s un arī secīgās rakstīšanas ātrums pārspēj solītos 2900 MB/s. Veicot vairākus atkārtotus mērījumus, rezultāti mazliet atšķīrās, bet kopumā ir skaidrs, ka tukša šī atmiņa spēj nodrošināt solītos ātrumus.

    Starp citu, jaunākajā CrystalDiskMark 7 versijā klāt nākuši vairāki noderīgi profili, kas ļauj labāk saprast, piemēram, pīķa un reālo atmiņas veiktspēju.

    Tā kā pats ražotājs atzīst, ka ar “svešām” apgaismojuma vadības sistēmām VPR100 veiktspēja var būtiski kristies, tad es ar Armoury Crate ieslēdzu Strobing efektu, lai VPR100 tirina gaismiņas kopā ar sistēmplati. Pēc tam izlaidu vēlreiz cauri CrystalDiskMark 7 testu Peak profilā un tiešām var redzēt, ka rezultāts ir būtiski zemāks. Notestēju vēlreiz un tas turējās līdzīgi samazinātā apmērā. Gaismiņas tiešām prasa ne tikai temperatūras, bet arī veiktspējas upurus.

    Samsung Magician rīka jaunākajā versijā var ērti izmērīt vairāku disku veiktspēju, lai to tieši salīdzinātu. Ņemot vērā, ka VPN100 un VPR100 tehniski ir ļoti līdzīgas ierīces, varam redzēt, cik ļoti atmiņas ātrdarbību ietekmē tas, ka tā ir aizrakstīta pilna ar datiem.

    AJA System Test ļauj noskaidrot atmiņas veiktspējas rādītājus dažādu video ierakstīšanai un atskaņošanai dažādās izšķirtspējās un ar dažādiem kodekiem. Sniegums ir labs, bet ne solītais.

    AS SSD Benchmark rīks ļauj noskaidrot SSD atmiņas lasīšanas un rakstīšanas ātrumus dažādos režīmos un testa rezultātā piedāvā salīdzināmu rezultātu. Izmērīju veiktspēju arī Viper VPN100 un tur kopējais rezultāts man sanāca 6016 punkti. Papildus šis rīks piedāvā arī kopēšanas un kompresēšanas testus, zemāk vari iepazīties ar to rezultātiem. Salīdzinājumam, super ātrais Patriot Viper VP4100 šajā testā nav aizskrējies pārāk tālu un sasniedza 7054 punktus.

    Ar HD Tune Pro rīku es diskā rakstīju 50GB lielu failu, lai noskaidrotu vai kādā brīdī ātrums samazināsies keša ierobežojuma dēļ. Un te rezultāti atšķīrās veicot vairākus mēģinājumus. Bija reizes, kad rakstīšanas ātrums būtiski nokritās pie ierakstītiem 10GB, bet bija reizes, kad ātrums samazinājās pie 25GB. Bet katrā gadījumā kritums ir labi pamanāms un labi parāda, ka ar šo disku nevarēsim dabūt nemainīgi ātru rakstīšanas ātrumu veicot lielu viengabala failu operācijas.

    AIDA64 testā varam redzēt, ka lineārās lasīšanas testā šī ierīce nodrošina vidējo ātrumu ap 1462 MB/s. Gadījuma lasīšanas testā, kas ir pietuvinātāks reālai ierīces izmantošanai, ātrums ir mazliet zemāks – nepilni 1321 MB/s, bet vidējais lasīšanas piekļuves ātrums ir stabilas 0.04 ms. Pēc grafikiem varam redzēt, ka veiktspēja nav līdz galam stabila un bieži var novērot “bedres”, kad jūtami samazinās atmiņas veiktspēja.

    Ar ATTO Disk Benchmark var ērti notestēt atmiņas ierīču veiktspēju pie dažādiem pārsūtāmo datu izmēriem un tipiem. Rezultātos redzam, ka netiek sasniegti solītie secīgās lasīšanas un rakstīšanas ātrumi, tomēr starpība nav pārlieku liela.

    Anvil’s Storage Utilities veiktspējas testā VPR100 sasniedza 16700 punktus. Salīdzinājumam, VPN100 šajā testā spēja sasniegt 14295 punktus, bet VP4100 – 18424 punktus.

    Secinājumi: Ātra un unikāla NVMe SSD atmiņa

    Patriot Viper VPR100 nenoliedzami ir interesants produkts, kas lielā mērā ir līdzīgs jau sevi labi pierādījušajam Viper VPN100. Veiktspējas ziņā šie abi produkti ir diezgan līdzīgi un tas nepārsteidz, jo tiek izmantota praktiski tāda pati tehniskā platforma.

    Tomēr VPR100 unikalitāte slēpjas kontrolējamajā RGB apgaismojumā un šādu izgaismotu M.2 atmiņas produktu vēl ir diezgan maz. Latvijā man izdevās atrast vien ADATA XPG SPECTRIX S40G (maksā ap 190 eiro par 1TB) un Gigabyte AORUS RGB (maksā ap 150 eiro par 512GB), kas nav tieši salīdzināms, jo to nevar kontrolēt no citām apgaismojuma sistēmām. Ja atmetam ideju par RGB apgaismojumu, tad līdzīgus ātrumus nodrošinoši 1TB lieli atmiņas produkti maksā jau no aptuveni 190 eiro. Tas pats iepriekš jau daudzas reizes pieminētais Viper VPN100 šobrīd maksā ap 205 eiro. Atgādināšu, ka Viper VPR100 1TB versija maksā nepilnus 260 eiro.

    Produkts ir kvalitatīvi uzbūvēts, glīts un tas izmanto spējīgu tehnisko platformu. Ja meklē komponenti, ko vari pielāgot pēc savām vēlmēm un uzbūvēt vizuāli iespaidīgu datoru, tad VPR100 varu rekomendēt. Ņem gan vērā, ka pie ieslēgtiem apgaismojuma efektiem, atmiņas ātrumi var diezgan jūtami samazināties un jūtami pieaug arī temperatūra. Tomēr pat neskatoties uz šo niansi, tā joprojām ir ātra NVMe SSD atmiņa, kas ļaus datoram veiksmīgi apstrādāt lielus datu apjomus vai veiksmīgi darbināt pat pašas prasīgākās videospēles. To, cik svarīgs ir stils, tu izlem pats!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma