Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate IronWolf Pro 10 TB speciāli NAS paredzētā cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Savu pirmo datoru dabūju deviņdesmito gadu beigās un atceros, ka toreiz tam bija 3.2 GB liels cietais disks. Tiem laikiem tas bija diezgan pieklājīgas ietilpības disks un bez bēdām datorā varēju uzturēt savu pāris simtus lielo mp3 mūzikas failu kolekciju. Tā man bija glīti sakārtota pa mapītēm un pilnais dziesmu saraksts bija pat izdrukāts uz divām A4 formāta lapām. Jutos lepns par tādu lietu kārtību, bet klusībā ilgojos pēc lielākas ietilpības cietā diska.

    Pēc 20 gadiem esmu uz testu saņēmis mazliet ietilpīgāku cieto disku – Seagate IronWolf Pro ar 10 TB ietilpību (ierīces cena ir ap 410 eiro). Seagate IronWolf un IronWolf Pro sērijas diski aptver ietilpības variantus no 1 TB līdz pat iespaidīgiem 16 TB un ir speciāli veidoti pielietojumam tīkla piekļuves serveros (NAS). Līdzīgus cietos diskus WD Red un WD Red Pro sērijās ar maksimālo ietilpību 12 TB piedāvā arī Western Digital un speciāli NAS ierīcēm pielāgotus cietos diskus izstrādā arī Toshiba.

    Reklāma

    Manuprāt, šādus specializētos cietos diskus var salīdzināt ar karotēm. Protams, mēs varam savos NAS likt iekšā arī parastos cietos diskos līdzīgi kā varam ēst zupu ar tējkaroti, taču piekritīsiet taču, ka ar zupas karoti process būs krietni optimālāks. Līdzīgi ir arī ar cietajiem diskiem, jo NAS tomēr uzliek noteiktus darbības parametrus, un, lai arī visdrīzāk diskus slēgsim vismaz RAID 1 (mirror) slēgumā, uzticamībai būs krietni lielāka nozīme nekā vienam atsevišķam datorā ievietotam diskam.

    Seagate IronWolf Pro cietie diski ir paredzēti izmantošanai mazo un vidējo uzņēmumu, kā arī radošo profesionāļu NAS ierīcēs. Šiem ar hēliju pildītajiem 7200 rpm ātrajiem 3.5 collu cietajiem diskiem ir 256 MB kešatmiņa, SATA 6 GB/s interfeiss un tie spēj nodrošināt līdz 214 MB/s ilgtermiņa datu pārraides ātrumu ar vidējo aizturi 4.16 milisekundes. Diski var darboties visu cauru gadu bez apstājas, stabili ierakstīt 300 TB datu un ražotājs sola 1.2 miljonu stundu MTBF (Mean Time Between Failures). Seagate IronWolf Pro patērē vidēji 7.8 W enerģijas un ražotājs ir padomājis, lai disks saņem tikai nepieciešamajā brīdī nepieciešamo enerģijas daudzumu. Tādējādi, ņemot vērā to, ka šādu disku darbināsim 24/7 režīmā, tas palīdzēs ietaupīt elektroenerģiju. Ierīce sver 705 gramus un tai ir 146.99 x 101.85 x 26.11 mm izmērs. Seagate šiem diskiem nodrošina 5 gadu garantiju.

    IronWolf Pro sērijas cietie diski ir veidoti izmantošanai lielākās NAS ierīcēs, kurās var ievietot līdz 24 diskiem. Lai varētu nodrošināt stabilu cieto disku darbību, tie ir aprīkoti ar speciāliem kustības sensoriem, lai pielāgotu diska darbību atkarībā no apkārtējo cieto disku radītajām vibrācijām un tādējādi paildzinātu ierīces dzīves ilgumu.

    Pērkot un pēc tam piereģistrējot savu Seagate IronWolf Pro cieto disku ar izmēru 4 TB un vairāk, uz diviem gadiem bez papildus maksas saņemsim Rescue Data Recovery Service pakalpojumu. Tas ļauj piekļūt datu atgūšanas speciālistiem un avārijas situācijā paaugstina iespēju nepazaudēt mūsu svarīgos datus. Šo pakalpojumu par papildus samaksu var saņemt arī IronWolf sērijas disku pircēji.

    Seagate sadarbojas ar populārākajiem NAS ierīču ražotājiem: QNAP, Synology, QSAN, Terra Master, Thecus, Asustor u.c. un to programmatūrā varam atrast IronWolf Health Management servisu, kas seko līdzi IronWolf un IronWolf Pro sērijas cieto disku veselības stāvoklim (temperatūrai, vibrācijām, savienojumiem u.c. parametriem) un spēj laicīgi pabrīdināt, kad diskam draud probēmas. Ja vēlies pārbaudīt savas NAS ierīces saderību ar Seagate cietajiem diskiem, ielūkojies šajā lapā.

    IronWolf Health Management

    Ja izvēlēsimies šo disku izmantot mūsu datorā, tad var noderēt Seagate sarūpētās programmas (pieejamas Windows un Mac datoriem). Ar SeaTools diagnostikas programmas palīdzību varam noskaidrot cietā diska veselības stāvokli, bet ar DiscWizard varam veikt datu rezerves kopēšanu un atjaunošanu, kā arī pilnīgi izdzēst diskā esošos datus. Tas noderēs gadījumos, kad vēlēsimies cieto disku nodot lietošanā citiem cilvēkiem.

     

    SeaTools (attēls no tomshardware.com)

    Veiktspējas testi

    Ar CrystalDiskInfo rīka palīdzību varam noskaidrot informāciju par konkrēto testa ierīci. Redzam, ka cietais disks ir pavisam svaigs un S.M.A.R.T. nedetektē nekādas problēmas ar šo disku.

    Iesākumā pamēģināsim pārkopēt starp diskiem aptuveni 10 GB lielu video failu, lai pārbaudītu, cik stabili spēj uzturēt ātrumu IronWolf Pro disks. Kopēšana notiek no krietni ātrākā Patriot Viper VPN100 NVMe SSD diska. Kā redzam, kopēšana notiek ar stabilu aptuveni 240 MB/s ātrumu, kas ir diezgan tuvs oficiālajā ierīces specifikācijā norādītajam.

    CrystalDiskMark testā redzam, ka gan sekvenciālās lasīšanas, gan rakstīšanas ātrums arī turās ap 250 MB/s.

    Ar AS SSD Benchmark rīku šie rādījumu gan sanāk mazliet zemāki. Te arī redzam, ka no diska 10 TB lietotājam ir pieejami mazliet mazāk terabaiti (9314 GB, ja vēlamies būt precīzi).

    Noslēdzot sintētisko testu sadaļu, izlēmu izraut šim diskam cauri arī Samsung Magician veiktspējas testu un tas uzrādīja līdzīgus 245-250 MB/s lasīšanas un rakstīšanas ātrumus. Tas man liek domāt, ka šis cietais disks darbojas konsekventi.

    Secinājumi: Lieliska izvēle NAS lietotājiem

    Jo lielāks cietais disks, jo tajā varam uzglabāt vairāk informācijas, kuru būs žēl pazaudēt. Tāpēc es ieteiktu liela apjoma datu uzglabāšanu uzticēt kvalitatīviem produktiem un būt gataviem par to maksāt vairāk.

    Seagate IronWolf Pro gadījumā mēs saņemam uzticamu ierīci, kurai papildus nāk IronWolf Health Management risinājums diska veselības monitorēšanai, paplašināta garantija un vēl papildus datu atgūšanas pakalpojums, ja nu piedzīvojam avāriju. Arī tīri veiktspējas ziņā šis disks neliks vilties un nodrošinās solīto datu pārraides ātrumu.

    Es iesaku apsvērt šī diska iegādi, ja būvē uzticamu NAS risinājumu ar vairākiem cietajiem diskiem (RAID slēgumā) un vēlies to panākt maksimāli uzticamu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    28.06.2019 12:11

    Es atceros 20MB disku, kuru sakompresējot varēja dabūt ap 32MB ietilpību – galviņas motors bija ārpusē un varēja redzēt, kā tas grozās :D Pirms kompja izslēgšanas DOSā vajadzēja palaist komandu, kas noparko galviņu, jo citādi palika kur palika. Loģiski, ka BAD bloku meklēšana bija iknedēļas rutīna :D

    Maigonis
    28.06.2019 16:17

    Vēl pie speciālas NAS disku lietošas der pieminēt ka tie labāk darbojas RAID konfigurācijās nekā parastie darbvirsmas diski. Neliela piezīme pie parastajiem diskiem, tie tiek testēti darbībai 8 stundas piecas dienas nedēļā, NAS diski kā minēts tiek testeti darbam 24/7. Ir pietiekami mazu knifiņu kas NAS diskus pielāgo darbībai šādos mokošos apstākļos kur parastie diski visticamāk atstiepa kājas ātrāk. Ja rūp dati tad kārtīgi divi NAS diski. PS Šie NAS diski ir arī paredzēti desktop RAIDiem.

    digitalk
    30.06.2019 06:16

    firmwāre.
    konkurentam WD liela daļa disku ir mehāniski vienāda, bet ar dažādām firmwārēm un dažādiem nosaukumiem – Blue un Black, piemēram.

    auzas
    05.07.2019 19:49

    Ja uz viena no diskiem uzrodas Bad sector vai cita kļūda, šie HDD “saprot”, ka to nevajag dublēt uz otra RAIDā saslēgtā diska.

    Andron MacBeton
    12.07.2019 20:49
    Reply to  auzas

    Tiešām?
    Pastāsti tehniski kā tas notiek. cik zinu mdadm un geom tā nestrādā. Arī ZFS ne.

    WUT
    28.06.2019 17:18

    Tas nemaz nav labs

    Kengurs
    28.06.2019 23:22

    sēžu un lasu par terabaitiem ar savu 256 GB ietilpīgo ssd disku un priecājos, ka mājas kompis tam tik paredzēts kā kursora un citu interneta avotu pārlasīšanai

    KasparsB
    28.06.2019 23:31
    Reply to  Kengurs

    ikdienas mājas lietotājam principā ar 256-512GB SSD + 1TB HDD (vai 512GB-1TB SSD) pietiek atliektiem galiem..

    janka
    29.06.2019 12:33
    Reply to  KasparsB

    32 kilobytes oughta be enought for everybody

    Janis Murnieks
    01.07.2019 11:04
    Reply to  Kengurs

    256 – tas jau optimālais telefona atmiņas apjoms . Kompīšam vairāk prasītos .. :D

    Andron MacBeton
    12.07.2019 20:54

    Tie pamuļķi varētu vispirms uztaisīt kautvai 1TB disku, bet ar garantētām vismaz 50kh.
    Savādāk 10 gadus vecs 250Gb lētais Maxtors nostrādās vel 10 gadus, bet 10TB Seagate pēc garantijas būs miris.
    Un kā saprast 5 gadu garantiju, bet datu atjaunošana tikai 2 gadus? Tātad viņi paši ZIN ka disks sapisīsies vidēji pēc 3 gadiem. KO tad līdz tā datu atjaunošana?

    Karlis
    26.02.2020 20:04

    Nesapratu, kāpēc RAID1 ir svarīgāka diska uzticamība? Ir taču 2 mirorēti diski. Vienīgais kas rūp – lai diski nenobrūk reizē (vai vismaz nobrukšanas intervāls ir lielāks kā paspēju sagādāt jaunu disku).
    RAID0 uzticamība būtu kritiska – zaudējot vienu disku, tiek zaudēti dati divu disku apjomā.
    Turklāt, ja dati ir patiesi svarīgi, par kādiem 10 eur var dabūt visai lielus mākoņus. Ja nodegs / tiks aplaupīta māja, dati tik un tā būs pieejami.

    Reklāma