Web Analytics
More
    Reklāma

    QNAP HS-264 NAS iekārtas apskats

    Jaunākie raksti

    QNAP HS-264 tīkla disku masīvs jeb NAS ir visai spējīga ierīce, bet te uzreiz jāsaka, ka to nebūs iespējams nekādi uzlabot, kā arī ir jārēķinās, ka šis divus cietos diskus pretī ņemošais NAS maksās ap 720 eiro, kas jau ir ļoti nopietnu NAS iekārtu cena. Par šo pašu cenu QNAP piedāvā arī TS-653D-4G (ap 610 eiro) vai jaunāku TS-664-4G (šis gan maksā ap 910 eiro) modeli, kurā var ievietot sešus diskus. Arī šim modelim ir HDMI un pat PCIe paplašinājumu kartes pievienošana 10 Gb/s pieslēgumam vai M.2 SSD ievietošanai.

    Protams, nevar piemirst, ka QNAP HS-264 ir bez aktīvās dzesēšanas, kas ir svarīgi mājas lietotājiem. Tāpat QNAP HS-264 ir gana jaudīgs un šim NAS ir 8 GB RAM, kas to padara par jau nopietnu rīku. QNAP HS-264 arī varēsi pastumt zem televizora, lai varētu ar HDMI palīdzību atskaņot kādu filmu no NAS.

    Reklāma

    QNAP HS-264 savu izmēru, izskata un klusuma ziņā ir teju unikāla NAS iekārta. Neviens no lielajiem konkurentiem nepiedāvā neko līdzīgu. Šo NAS iekārtu nevajadzēs slēpt no skatieniem, jo tā ir gana glīta un atturīga. Ierīce ir tieši tik skaļa, cik ātri griežas un attiecīgi skaļi ir iekšā esošie diski, bet pastāv iespēja NAS ierīci aizmidzināt noteiktos laikos, piemēram, naktī. Ar SSD QNAP HS-264 būs pavisam kluss.

    Tehniskie dati

    • Procesors: Intel Celeron N5105 4 kodoli/ 4 pavedieni, līdz 2.9 GHz
    • Atmiņa: 8 GB DDR4 (nav paplašināma)
    • Diski: 2x 3.5 collu vai 2.5 collu SATA HDD/ SSD (diski nav iekļauti cenā)
    • RAID režīmi: Single, JBOD, RAID 0, RAID 1
    • Tīkls: 2x 2.5 GbE LAN
    • USB: 2x USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s)
    • HDMI: 2x HDMI 2.0 (3840 x 2160 @ 60 Hz)
    • OS: QTS 5.0
    • Maksimālā ietilpība: 40 TB (2x 20 TB)
    • Disku formatējums: EXT4
    • Ārējo atmiņu atbalsts: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ un exFAT (nepieciešama atsevišķa licence)
    • Izmēri: 41.3 x 302 x 220 mm
    • Cena: ap 720 eiro raksta tapšanas laikā

    Izskats un uzbūve

    QNAP HS-264 no daudziem citiem vai pat visiem NAS atšķir ierīces izmērs un plakanums. Ierīce ir tika 4 cm augsta un tā iederēsies zem vairuma televizoru, ja plāno to ar HDMI vadu pievienot pie TV.

    Priekšējā QNAP HS-264 daļēji caurspīdīgā plastmasas daļa ir magnētiski piestiprināta, bet zem tās slēpjas tikai cieto disku ievietošanas atvilktnes. Biju gaidījis, ka priekšā vai vismaz sānos būs kāda USB pieslēgvieta, bet tās nez kāpēc ir tikai aizmugurē.

    Cietie diski tiek skrūvēti uzreiz iekšā alumīnija atvilktnēs, te nav nekādu gumijotu šaibiņu vai kas tāds, kad neitralizētu HDD griešanās radīto vibrāciju un skaņas. Pats ražotājs iesaka izmantot 5400 apgr./min cietos diskus, jo tie rada mazāku siltumu un arī tie ir klusāki.

    Komplektācija tik dārgam NAS ir visai nabadzīga – te ir tikai tīkla vads, elektrības vads un skrūves HDD/ SSD stiprināšanai. Tālvadības pults līdzi netiek dota, bet to varot piepirkt klāt vai arī izlīdzēties ar viedtālruņa lietotni.

    QNAP HS-264 aizmugurē izvietotas visas pieslēgvietas – divas 2.5 GbE LAN, divas USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s) un divas HDMI 2.0. Turpat aizmugurē ir ieslēgšanas un atiestatīšanas pogas.

    Apakšdaļā ir gumijotas peciņas un atveres ierīces pasīvai dzesēšanai.

    Iestatīšana

    QNAP HS-264 iestatāms ar datora vai viedtālruņa palīdzību, te nekādiem lieliem jautājumiem nebūtu jārodas. Vismaz ne sākumā. Atliek vien uzstādīt Qmanager lietotni viedtālrunī, tā atradīs mājas tīklā esošo QNAP HS-264 un piedāvās to iestatīt. Izvēlies paroli, iestati laiku un it kā gatavs.

    Kāpēc it kā? Jo tikai tagad sāksies atmiņas masīva izveide un lietotņu uzstādīšana. Jāsaka, ka konkurenti šajā ziņā ir vienkāršāk izmantojami, jo jau iestatīšanas vednī tiek piedāvāts izveidot atmiņas masīvu un nekur nav jālūkojas arī pēc elementāru lietotņu uzstādīšanas.

    No vienas puses, protams, var sacīt, ka QTS 5.0 saskarne it kā pasaka priekšā par šīm darbībām informācijas laukā, bet tas nav gana uzskatāmi. Tāpat kāds bildīs, ka lietotnes netiek uzstādītas, jo tās ir drošības apdraudējums. QNAP gadījumā mediju datnes apkalpojošas lietotnes tiešām ir reāls drauds drošībai. Bet no otras puses QNAP HS-264 tomēr ir mediju rīks, kam vajadzēs foto, skaņas un video datnes kaut kā parādīt televizorā vai viedierīcē.

    Pēc attiecīgo lietotņu uzstādīšanas varēsi piekļūt gan video, gan mūzikai, gan fotogrāfijām, kas glabājas QNAP HS-264. Tāpat varēsi visai ērti tās ielādēt no datora vai viedtālruņa. Vai iebūvētā torrentu klienta.

    Veiktspēja

    QNAP HS-264 ir divas HDMI pieslēgvietas ar 4K (3840 x 2160) izšķirtspēju un 60 Hz. Par HDR ne vārda netiek bilsts.

    Šim NAS ir 8 GB DDR4 operatīvā atmiņa, kas skaitās jau ļoti labs apjoms, lai QNAP HS-264 tiktu galā ar virtualizācijas risinājumiem, mediju datņu atskaņošanu un novērošanas kameru ierakstu.

    Ja izmantosi SSD tipa diskus, tad QNAP HS-264 esošā 2.5 GbE LAN saišu apvienošana (link aggregation) nodrošinās datu pārraidi līdz 400 MB/s. Tam gan vajadzēs arī atbilstošu maršrutētāju. Ar vienu pašu 2.5 GbE LAN savienojumu datu pārraide būs līdz 230 MB/s, bet ierastais gigabita LAN sasniedz 113 MB/s.

    Lietošana ikdienā

    Attālinātai piekļuvei izmantosi myQNAPcloud servisu. Ja par datu rezerves kopijām tā kā būtu skaidrs, tad mazāk skaidra ir QNAP HS-264 izmantošana pie televizora. HDMI pieslēgvietas NAS ierīcēs parasti pavada tālvadības pults, bet ne šoreiz. Te talkā nāks Qvideo lietotne, ar tās palīdzību vari skatīties video viedierīcē, bet šī lietotne arī kalpos par pulti. Pulti tēlo arī Qremote lietotne, bet tās ir vēl viena lieka lietotne viedtālrunī, mierīgi var iztikt ar Qvideo.

    Lietotnē jāatrod vēlamais skatāmais video un pēc tam augšējā labajā stūrī ir tāda kā Cast ikona, zem tās slēpjas HDMI izejas, kas sākumā var šķist ne pārāk intuitīvi.

    Ar mūziku un fotogrāfijām veicas nedaudz vienkāršāk, bet jāatceras, ka mūzikai būs sava lietotne, foto sava, bet video vēl cita viedierīces lietotne. Te gan jāsaka, ka QNAP vismaz lietotņu dizaina un iespēju ziņā ir nedaudz virs konkurentiem. Plex lietotāji priecāsies par QNAP HS-264 lielo operatīvo atmiņu un samērā jaudīgo procesoru.

    Ja ir vēlme, vari QNAP HS-264 izmantot kā nelielu un nedaudz lēnīgu datoru ar Chrome un pat Firefox pārlūkiem. Vari QNAP HS-264 pieslēgt arī tastatūru un peli.

    Protams, visas QNAP HS-264 iespējas nav iespējams te aptvert, bet NAS piedāvā visu to pašu, ko citas šāda vieda ierīces plus klāt nāk HDMI ar iespēju pievienot QNAP HS-264 pie televizora.

    Nobeigumā

    QNAP HS-264 noteikti ir visai unikāls NAS, jo tas ir gana glīts un neliels, lai ierīci izvietotu dzīvojamajā istabā blakus vai pat zem televizora. Man ir jāsaka, ka ar HDD īsti neceļas roka QNAP HS-264 nosaukt par klusu iekārtu, jo HDD griešanās ir dzirdama. Ierīces apakšā ir pamatīgas, gumijotas peciņas, bet ar tām nav gana, lai slāpētu HDD griešanās trokšņus.

    Atļaušos uzskatīt, ka 770 eiro par mājas lietotāja NAS ar divām HDD/ SSD atvilktnēm un bez tālvadības pults ir daudz. Pat ļoti daudz. Ja nekad neko neesi dzirdējis par virtualizācijas risinājumiem, bet vēlies tikai paskatīties kādu filmu un saglabāt fotogrāfiju rezerves kopijas, tad mājas lietotājam pietiek arī ar 1 GB RAM. Viedie televizori atradīs QNAP HS-264 mājas tīklā un nebūs jāmeklē HDMI vads (jā, arī HDMI vadu komplektā neatradīsi) un NAS tālvadības pults, bet varēsi izmantot televizora pulti, lai uzsāktu skatīties filmu. Plex serverim prasītos 2 GB RAM, kas šoreiz ir atliku likām, bet Plex paši saka, ka video transkodēšanai vajag jaudīgāku Core i3 (720p) vai pat Core i5 (1080p) procesoru.

    Šīs ierīces izplatītāji paši norāda: parasti pietiek ar to, ka televizorā var atvērt tīklam pieslēgtās direktorijas, spaidot TV pults pogas. Vai arī izmantojot viedtālruni, kā teikts te iepriekš apskatā. Bet šajā gadījumā tad neredzu vajadzību pēc HDMI izejām, kas tikai lieki sadārdzina NAS iekārtas.

    HDMI pieslēgvietas padara QNAP HS-264 universālāku, mazajā ierīcē slēpjas arī sava veida dators tīmekļa pārlūkošanai. USB pieslēgvietas ir tikai ierīces aizmugurē, kas nu nemaz nav ērti.

    Kopumā jāsaka, ka QNAP HS-264 ir ļoti spējīgs mājas NAS, bet tas arī ir šaušalīgi dārgs. Un šajos 770 eiro pat nav HDMI vads un tālvadības pults, nemaz nerunājot par cietajiem diskiem. 4 TB NAS iekārtām paredzēts HDD ar 5400 apgr./min maksās ap 130 eiro, 6 TB jau maksā ap 200 eiro un tādus vajadzēs divus vienādus. Īsāk sakot, QNAP HS-264 ar diviem 4 TB HDD maksās jau tuvu pie 1000 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    26.09.2022 15:31

    QNAP UI ir bezgala briesmigs, ka parlukprograma, ta ari QNAP applikacija. Lai varetu pa mapem, foto utml, QNAP liek uzetadit vel vairakas programmas. Es to laboju uztaisot SMB share un uzstadiju Material Files applikaciju. Noteikti nakamais NAS nebus no QNAP.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    26.09.2022 17:18

    Diezgan knapa ierīce

    grh
    28.09.2022 11:38

    DLNA šī iekārta neatbalsta? Grūti iedomāties, ka varētu rasties vēlme šādi čakarēties, lai noskatītos kādu mediju materiālu no šīs iekārtas. Normāli, manuprāt, ir to visu darīt no TV puses.

    Reklāma