Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate Backup Plus Hub ārējā cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Vai tu zināji, ka 31. marts ir World Backup Day, jeb diena, kad mums tiek atgādināts par datu rezerves kopiju veidošanas nepieciešamību? Kad tu pēdējo reizi esi drošā vietā saglabājis savu svarīgo datu rezerves kopiju? Svarīgi dati neglabājas tikai serveros vai datoros, tādus uzkrājam arī mūsu mobilajās ierīcēs un planšetdatoros. Par laimi šobrīd ļoti izplatīti ir dažādi datu uzglabāšanas mākoņservisi, kas automātiski rūpējas par dažādo mūsu ierīču datu drošību. Tomēr arī tiem var atgadīties problēmas vai mēs varam zaudēt piekļuvi mūsu kontam. Tāpēc kaut kādā mērā par datu drošību būtu jādomā mums visiem.

    Nopietnām sistēmām datu rezerves kopiju veidošanas process var tikt realizēts ļoti sarežģītā un dārgā veidā, taču mājas lietotājam vajag maksimāli vienkāršu un cenas ziņā pieejamu risinājumu. Šodien parunāsim par tieši tādu produktu – Seagate Backup Plus Hub.

    Reklāma

     

    Tas ir pie Mac vai Windows datora ar USB vadu pieslēdzams ārējais cietais disks, kam jau komplektā ir iekļauta vienkārša datu rezerves kopiju veidošanas programmatūra. Šoreiz galvenais uzsvars ir veltīts tieši uz maksimāli vienkāršu ierīces lietošanu. Seagate Backup Plus Hub pieejams ar 4TB, 6TB, 8TB vai 10TB atmiņu un Latvijā maksā sākot no aptuveni 100 eiro par 4TB modeli. 6TB un 8TB versijas maksā attiecīgi ap 120 eiro un 175 eiro.

    4TB ir pietiekami, lai uzglabātu 800 000 fotogrāfijas, 1 000 000 dziesmas vai 480 filmas.

    Produkta priekšpusē ir iebūvētas divas USB pieslēgvietas un tas ļaus mums pie ierīces pieslēgt, piemēram, telefonu, lai to uzlādētu. Apstākļos, kad normālu USB pieslēgvietu datoriem kļūst arvien mazāk, šis ir patīkams jaunieviesums!

    Pati ierīce pēc skata ir diezgan vienkārša melna kaste ar spīdīgu plastmasas korpusu (putekļu magnēts) un balti izgaismotu Seagate logo priekšpusē, lai uzskatāmi redzam, ka ierīce ir ieslēgta un darbojas. Seagate Backup Plus Hub izmērs ir 198.1 x 41 x 118 mm un tā sver ap 1 kg.

    Ierīces augšpusē un apakšpusē ir bišu šūnu raksta dizains un apakšā varam saskatīt arī atveres ventilācijai. Iekšpusē tomēr ir vecais labais cietais disks un tā korektai darbībai par ļaunu nenāks nodrošināt adekvātu dzesēšanu. Testos temperatūra nepārsniedza 46 grādus. Ierīce darbībā ir klusa, varam dzirdēt tikai to, ka griežas diski, taču nav nekādu cietajiem diskiem raksturīgo cepumu graušanas skaņu.

    Pati ierīce pie datora ir pieslēdzama pie USB 3.0 pieslēgvietas un arī tās priekšpusē ir divas USB 3.0 pieslēgvietas. Tās spēj nodrošināt 5V 1.5A strāvu katra. Protams, to varam pie datora pievienot arī pie vecāka standarta lēnākām USB 2.0 pieslēgvietām.

    Šim cietajam diskam ir ārējā barošana ar komplektā iekļauto adapteri (12V 3A) un tas nozīmē, ka apkārt šo disku visdrīzāk nevadāsim. Tas smuki stāvēs stacionāri mūsu darba vietā un klusiņām darīs savu darbu. Adapterim ir nomaināma rozetē spraužamā daļa, taču vismaz pie mums tirgotajiem produktiem iepakojumā ir tikai Eiropas un Lielbritānijas spraudņi.

    Tāpat ierīces iepakojumā atradīsim arī USB 3 Micro-B (SuperSpeed) datu kabeli, kas tiek izmantots, lai savienotu Seagate Backup Plus Hub ar datoru. Ja izmanto poratīvo datoru, kam vairs nav USB-A portu, nāksies ķert pēc pārejas.

    Kas lācītim vēderā?

    Tā kā Seagate produkta aprakstā īpaši neuzsver, kas slēpjas zem ierīces korpusa, tas būs jāpārbauda pašiem. Ar CrystalDiskInfo visai vienkārši varam noskaidrot, ka Seagate Backup Plus Hub “sirds” ir Seagate BarraCuda 3.5 collu cietais disks ar SATA 6GB/s interfeisu un 190MB/s solīto datu pārraides ātrumu. Piezīmēšu, ka tas ir 5400 RPM produkts. Interesanti, ka atsevišķi šāds cietais disks Latvijā maksā pat mazliet dārgāk nekā apskatāmais Seagate Backup Plus Hub produkts.

    Pārbaudīsim praksē vai varam sasniegt solītos datu pārraides ātrumus. Seagate Backup Plus Hub produkta lapā ir rakstīts, ka maksimālais datu pārraides ātrums ir 160 MB/s. Kā redzam pēc CrystalDisk Mark 7 un arī vienkāršas liela faila kopēšanas rezultātiem, ierīce spēj nodrošināt solītos ātrumus.

    Tepat arī jāpiezīmē, ka šajā produktā darbojas tikai viens cietais disks, tāpēc varam aizmirst par augstu uzticamības pakāpi. Kad izbeigsies šis disks, izbeigsies arī mūsu dati. Dārgākās ierīcēs tiek iebūvēti vairāki diski, kas dublē datus un tādējādi būtiski paaugstina šādas ierīces uzticamību, taču reizē arī maksā jūtami dārgāk.

    Vienkārši lietojama programmatūra

    Es jau iepriekš minēju, ka Seagate šim produktam sola vienkāršu lietošanu. Pieslēdzot ierīci Windows darbinātam datoram, tai automātiski jāparādās failu pārvaldniekā. Tāpat automātiski būtu jāpalaižas vednim, kas palīdzēs piereģistrēt ierīci un iegūt Toolkit programmu, kas rūpēsies par automātisku datu kopēšanu un atgūšanu. Ja tas nenotiek, vienkārši palaid “Start_Here_Win” vai “Start_Here_Mac” programmu atkarībā no tā, kādu datoru izmanto. Mēs, protams, varam iztikt bez nekādām papildus programmām un kopēt diskā datus pa tiešo vienkārši tos pārvelkot uz “Seagate Backup Plus Drive” disku. Atkārtošos, ka šī ierīce darbosies arī ar Mac datoriem (Paragon draiveri meklē te).

    Toolkit ir vienkārša programma, kas prot automātiski iestartēties kopā ar datoru un ikdienā klusiņām sēž paslēpusies. Tai varam piekļūt uzdevumjoslā pie pulksteņa. Kad atveram Toolkit programmu, uzreiz varam redzēt trīs vienkāršas iespējas – datu rezerves kopēšana, datu atgriešana un spoguļošana. Ja uzspiedīsim virsū diska nosaukumam, iegūsim informāciju par pieejamo diska vietu, kā arī aktuālajiem darbiem, kas šobrīd izpildās. Starp citu, šajā programmā uzrādīsies informācija par atbalstītajiem Seagate un LaCie diskiem.

    Datu rezerves kopēšanu var ieslēgt burtiski pāris klikšķu attālumā, tomēr Toolkit programma piedāvā arī mazliet plašākas rezerves kopiju pielāgošanas iespējas. No sākuma mums tiek piedāvāta iespēja izvēlēties failu tipus vai konkrētus failus un mapes, kam veikt rezerves kopiju veidošanu.

    Pēc tam izvēlamies ierīci uz kuru vēlamies veidot savu datu rezerves kopijas.

    Pēdējais posms ir regularitātes iestatīšana. Te mēs varam norādīt, cik bieži vēlamies veikt savu failu kopēšanu. Ja tas ir vienreizējs pasākums, tad izvēlamies “Snapshot” iespēju, bet, ja vēlamies, lai visi jaunie un izmainītie faili automātiski kopētos uz Backup Plus Hub ierīci, jāizvēlas “Continuously” iespēju. Pārējos gadījumos varam norādīt konkrētu laiku, kad vēlamies veikt datu kopēšanu. Beigās atliek nospiest pogu “Start Backup” un ērtāk atlaisties savā krēslā.

    Toolkit programma datus automātiski kopē uz Toolkit mapē attiecīgi zem Backup vai Mirror mapēm. Tie tur ir brīvi pieejami. Nedz ierīce, nedz Toolkit programma nepiedāvā nekādas šifrēšanas vai arhivēšanas iespējas. Bet tā kā diskam var tikt klāt, tad visu nepieciešamo papildus funkcionalitāti varam iegūt ar jebkuru citu datu rezerves kopēšanas programmu. Tādu ir daudz gan par maksu, gan bez maksas. Es pats savulaik diezgan aktīvi izmantoju bezmaksas Cobian Backup.

    Tāpat programma piedāvā iespēju aplūkot atskaiti par paveikto darbu. Tajā varam redzēt informāciju par failiem/mapēm, kas nokopētas, kā arī informāciju, ja ir kaut kādi izlaisti faili/mapes.

    Datu atgūšana no Backup Plus Hub arī ir maksimāli vienkārša. Toolkit vednī izvēlamies “Restore” funkciju un norādām failus/mapes, ko vēlamies atgriezt, kā arī to versiju pēc datuma. Pēc tam izvēlamies vietu, kur atgriezt failus (tā var būt arī to sākotnējā atrašanās vieta) un Toolkit programma mums uzjautās, kā rīkoties, ja mērķa mapē atgriežamais fails jau ir.

    Seagate šim produktam nodrošina tikai divu gadu garantiju, taču par papildus naudu var nopirkt datu atgūšanas pakalpojumu. Par nepilniem 10 ASV dolāriem (2 gadiem) Seagate apņemsies nodrošināt tavus datus un ierīci. Ja ar to notiks kaut kas nelāgs, ražotājs centīsies atgūt datus un tos atsūtīs atpakaļ uz jaunas ierīces.

    Trešais “Mirror” režīms ir paredzēts kādas konkrētas mapes spoguļošanai. Izvēlamies mapi, kuru vēlamies saglabāt un tā uz Backup Plus Hub tiks uzturēta tieši tādā pašā stāvoklī, kā oriģiālā mape. Proti, tiks spoguļotas visas failu izveidošanas, labošanas un dzēšanas darbības.

    Šo disku varam izmantot, lai veiktu datu rezerves kopiju veidošanu ar Windows 7/8/10 iebūvētajiem failu rezerves kopēšanas rīkiem, kā arī Mac Time Machine.

    Backup Plus Hub darbojas arī ar Seagate Dashboard programmu, kas nodrošina diezgan līdzīgu funkcionalitāti kā iepriekš aprakstītais Toolkit rīks. Šī programma gan izskatās morāli novecojusi un brīžiem paliek lēnīga.

    Papildus Seagate ir sarūpējis arī bezmaksas piekļuvi Adobe Creative Photography plānam uz diviem mēnešiem. Tas sevī ietver piekļuvi Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop programmām un 20GB vietai Adobe mākoņservisā. Parastā šī plāna cena ir 12.09 EUR mēnesī.

    Secinājumi: praktiska un vienkārši lietojama ierīce

    Pat ja Seagate Backup Plus Hub nav izmēros vismazākais ārējais cietais disks un nenodrošina SSD ātrumus, tam ir citi trumpji, kas nav mazāk nozīmīgi. Šis produkts piedāvā līdz 10TB vietu, labu cenu un absolūti vienkāršu lietošanu. Plus, šim produktam ir noderīga iespēja pie tā pieslēgt divas USB ierīce. Tie var būt telefoni uzlādei, USB zibatmiņas vai jebkura cita USB ierīce. Apstākļos, kad pilnizmēra USB portu datoriem paliek arvien mazāk, šis ir pluss, ko nevajadzētu novērtēt par zemu.

    Ar savu ap 100 eiro cenu par 4TB vietu Seagate Backup Plus Hub ir viena no lētākajām Latvijā nopērkamajām šīs kategorijas ierīcēm. Mazliet lētāki produkti ir tikai Seagate Maxtor M3 Portable pārnēsājamais cietais disks un Seagate Expansion+ Desktop. Piemaksājot šos aptuveni 10 eiro iegūstam iespēju ērti pieslēgt divas USB ierīces.

    Ja liekas, ka lētāk ir vienkārši nopirkt vienu lielu 4TB cieto disku un pieslēgt to datoram pa tiešo vai ieliktu kādā korpusā (enclosure), tad būs jāpadomā vēl, jo atsevišķi šāda apmēra diski maksā dārgāk par 100 eiro. Lētākie 2TB cietie diski maksā sākot no 65 eiro un lielākai drošībai tādi būtu jāpērk divi.

    Šis produkts vispiemērotākais būs mājas lietotājam, kas vēlas uzlabot savu datu drošību, taču nav gatavs iespringt uz sarežģītiem dančiem un nevēlas maksāt par rezerves kopiju risinājumu vairākus simtus eiro. Varbūt šim cilvēkam nemaz nav tik aktuāla datu rezerves kopēšana, bet vienkārši vajag neuzkrītošu ārējo cieto disku. Uzņēmumiem, kam datu drošība ir krietni svarīgāka es labāk ieteiktu meklēt ierīci, kas sastāv no vairāk diskiem, kas savienoti RAID slēgumā un nodrošina augstāku drošības pakāpi. Ja nobeigsies kāds no diskiem, tad dati paliks otrā un bizness neapstāsies.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    01.04.2020 13:57

    gadījums iz dzīves — cilvēks Stokmaņa trakajās dienās lēti nopirka Buffalo 12TB RAIDu ar 4 gab. Seagate diskiem mājas lietošanai. pēc ~3-4 gadiem kaut kas sāka “nestrādāt” un izdevās izglābt mazāk par pusi, jo nosprāga visi četri diski. morāle? ja tu nezini, kāds diska modelis ir tavā bekapa sistēmā, tad to nedrīkst uzskatīt par bekapu.

    Osvalds
    01.04.2020 14:09
    Reply to  digitalk

    Uzņēmumiem, kam datu drošība ir krietni svarīgāka es labāk ieteiktu meklēt ierīci, kas sastāv no vairāk diskiem, kas savienoti RAID slēgumā un nodrošina augstāku drošības pakāpi. Kuru Kursors rekomendē? Ari mājai.

    digitalk
    01.04.2020 14:30
    Reply to  Osvalds

    populārākie SOHO RAIDi ir no Synology vai Qnap.

    Osvalds
    01.04.2020 15:35

    Paldies

    Osvalds
    04.04.2020 17:16

    Vai ir bijusi kādam pieredze mājas vajadzībām ar šo produktu?
    https://www.zyxel.com/products_services/2-Bay-Personal-Cloud-Storage-NAS326/introduction

    Ivars Dzerve
    02.04.2020 14:09
    Reply to  digitalk

    Bet tie jau droši vien nebija IronWolf diski?

    digitalk
    04.04.2020 22:06
    Reply to  Ivars Dzerve

    protams, ka ne. par to jau mana “morāle”. ja tu nopērc ārējo disku vai nokomplektētu RAIDu bekapam, tev neviens nesaka, kas tai kastē ir ieskrūvēts.

    yyy
    04.04.2020 17:36

    Tas iekšā esošais disks ir SMR? (Kāda ir random write performance?)

    04.04.2020 19:28
    Reply to  yyy

    Ar SMR vispār ir diezgan bēdīgi, proti, ja var ticēt cilvēku ziņojumiem, tad ražotāji sākuši “slēpt” (jebšu krietni sarežģījuši veidu kā gala lietotājam pēc specifikācijas faktiski atrast vai disks ir SMR vai PMR).

    Piem. ja interesē diskusija no ZFS vēstuļu grupas ( https://zfsonlinux.topicbox.com/groups/zfs-discuss/T759a10612888a9d9/beware-of-smr-drives-in-pmr-clothing un to turienes: “was about ST3000DM007 seagate barracuda .. and YES, it is a shingle technology slightly modified but with all the writing quirks from the original..”
    .. tā kā visdrizāk 4Tb disks ar ir smr..

    19.04.2020 17:31
    30.05.2020 22:19
    digitalk
    31.05.2020 03:35
    Reply to  Reinis Rozitis

    ļoti labi, varbūt iemācīsies korekti marķēt savu produkciju.

    Reklāma