Web Analytics
More
    Reklāma

    Synology DiskStation DS716+ NAS apskats

    Pamatīgs ofisa rīks, mājas lietotājs gan droši vien meklēs ko lētāku.

    Jaunākie raksti

    Mūsdienās vislielākā vērtība ir informācijai, bet uzticēties var tikai vienam cilvēkam – sev (un arī tad ne vienmēr). Tieši šo nianšu dēļ daudzi izvēlas datus glabāt pie sevis, turklāt to dara gan uzņēmumi, gan arī ģimenes un pat vientuļnieki. Vienmēr pastāv iespēja samaksāt Google vai Apple par vietu mākoņdatu serveros, bet ko darīt, ja tev svarīgs ir datu pārsūtīšanas ātrums?

    Network-attached storage jeb NAS (centīšos šo netulkot, lai nerodas lieki pārpratumi) pēdējos pāris gados kļuvuši pieejami, klusāki, ātrāki, un, kas nav mazāk būtiski, arī saņēmuši vairākas patīkamas papildus iespējas. Mēs pirms kāda laiciņa apskatījām QNAP TS-251A NAS un tagad ir laiks ķerties pie vēl viena NAS pasaules smagsvara – Synology produkta.

    Reklāma

    DiskStation DS716+ ir viens no Synology veiksmīgākajiem, iespēju bagātākajiem un ātrākajiem NAS modeļiem. Tiesa, šis modelis ir vairāk paredzēts nelielu uzņēmumu vajadzībām, nedaudz ignorējot mājas lietotājam interesantās iespējas. Toties DiskStation DS716+ seņēmis divas Gigabit LAN pieslēgvietas, būtiski uzlabojot datu pārsūtīšanas iespējas divos atdalītos tīklos. Synology nav arī ākstījies ar DiskStation DS716+ tehniskajām niansēm, piedāvājot pietiekamu jaudu, lai DiskStation DS716+ spētu tikt galā ar 4K video pārkodēšanu.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Celeron N3150, četri 1.6 GHz kodoli (Turbo līdz 2.08 GHz)
    • RAM: 2 GB DDR3
    • HDD: atbalsta 2 x 3.5” vai 2.5” SATA, līdz 2x 8 TB HDD
    • Tīkla savienojums: 2 gabali Gigabit RJ45 LAN porti
    • Savienojumi: 3 x USB 3.0 (1 priekšā, 2 aizmugurē), eSATA
    • Izmēri: 157 mm x 103.5 mm x 232 mm, svars bez HDD 1.75 kg, ar diviem HDD aptuveni 3 kg
    • Ventilators: 92 mm, kopējais skaļums atkarīgs no izmantotajiem HDD
    • Enerģijas patēriņš: sistēma gaidstāvē 1 W, strādājot ap 19 W
    • Cena: 470 eiro (HDD cenā nav iekļauti)

    Izskats un uzbūve

    DiskStation DS716+ atgādina melnu, pamatīgu tosteri, kur maizes rikas jāstumj iekšā no viena gala. Šeit nav daudz piedomāts pie mājas lietotājiem paredzētiem niekiem – neatradīsi ne HDMI pieslēgvietu, ne tālvadības pulti. Toties DiskStation DS716+ ir daudz glītāks par neskaitāmiem citiem konkurentiem.

    NAS uzbūvē ar vienkāršiem risinājumiem panākts, ka ievietotie diski tiek gana labi dzesēti, tomēr tik atvērta uzbūve nozīmēs nepieciešamību ik pa laikam DiskStation DS716+ atvērt, izņemt diskus un ierīci atbrīvot no putekļiem.

    Patīkami, ka DiskStation DS716+ 3.5 collu cietie diski ir ievietojami bez instrumentu pielietojuma. Cieto disku ievietošana ir intuitīva, ietvari tiek droši aizdarīti ciet, iestumti NAS korpusā un nostiprināti. Komplektā nav iekļautas nekādas pārejas uz 2.5 collu cietņiem.

    Tāpat Synology nu nemaz nav aizrāvies ar citu aksesuāru pievienošanu. Iepakojumā atradīsi tikai divus LAN vadus un aptuveni 1.5m garu barošanas vadu. Manuprāt, barošanas vads varēja būt garāks.

    Par cieto disku aktivitāti ziņos zaļas LED gaismiņas, DiskStation DS716+ priekšpusē izvietotas arī divas pogas ierīces ieslēgšanai un “C” poga, kas apzīmē ātru kopēšanas iespēju no pievienotas USB 3.0 zibatmiņas.

    Aizmugurē ir divas LAN pieslēgvietas, papildus divas USB 3.0 pieslēgvietas un eSATA pieslēgvieta.

    Programmatūra

    DiskStation DS716+ izmanto ražotāja izstrādātu operētājsistēmu Synology DiskStation Manager, kas pārvaldāma ar datora tīmekļa pārlūku. DiskStation Manager pamatā ir Linux. Protams, Synology ir pamatīgi piepūlējies, lai DiskStation Manager operētājsistēmu aplaimotu ar maksimālu iespēju klāstu, tomēr pat iesācējs varēs iestatīt DiskStation DS716+ darba sākšanai, piekļūt datiem no datora un no viedierīces lietotnes.

    Jā, Synology piedāvā arī privātā datu mākoņa iespējas, ja vien DiskStation DS716+ ir pievienots internetam un šī iespēja ir aktivizēta. Tomēr pamatā DiskStation DS716+ paredzēts izmantošanai iekšējā tīklā, nodrošinot stabilitāti un pamatīgus datu pārraides ātrumus. Te gan būtu jānorāda, ka Synology ir nevajadzīgi sarežģījis piekļuvi datiem no viedierīces, jo piekļuve fotogrāfijām un video tiek realizēta no divām dažādām lietotnēm. Faktiski Synology ir piecūkojis Android un iOS lietotņu veikalus ar kādām desmit lietotnēm (tiešām – gandrīz neiespējami uzskaitīt visas), ko citiem ražotājiem izdevies apvienot vienā pieklājīgā lietotnē.

    Synology ļoti lepojas ar DiskStation DS716+ spēju pārkodēt 4K video, lai to varētu straumēt uz Android vai iOS viedtālruni pat ar 4G mobilo datu starpniecību. Turklāt DiskStation DS716+ nevis vienkārši samazina video bitreitu, bet pielāgo to apskatīšanai viedierīcē.

    Iestatīšana

    Maksimālā DiskStation DS716+ ietilpība ir 16 TB (2x 8 GB HDD), tomēr ražotājs visai sparīgi uzspiež izmantot RAID 1 tipa disku satura spoguļošanu. Ražotājs pats no nodēvējis par Synology Hybrid RAID, bet dziļi sirdī tas ir RAID 1, jeb “spoguli”, kad viens disks dublē otrā diskā esošo informāciju.

    Ja ir traka vēlme pēc papildus cieto disku vietām, vari iegādāties klāt Synology DX513, kas pievienos vēl papildus piecas cieto disku vietas, padarot DiskStation DS716+ par visai nopietnu NAS.

    Pirmreizējā DiskStation DS716+ iestatīšana aizņem aptuveni 20 minūtes. No sākuma NAS operētājsistēma startējas aptuveni 10 minūtes, vēl kādas 10 minūtes paņems lietotāja izveidošana un vienkāršāko iestatījumu koriģēšana.

    Pēcāk jau piekļūsti DiskStation Manager operētājsistēmai, kas attāli atgādina datora operētājsistēmu. Pieejama sava veida Start izvēlne, iestatījumi tiek atvērti atsevišķos logos. Tāpat DiskStation Manager visu laiku rādīs NAS noslodzi, bet šo logu var paslēpt vai izslēgt pavisam.

    DiskStation Manager pieļauj pievienot dažādas lietotnes, tās ir saprātīgi sadalītas kategorijās Backup, Multimedia, Business, Security, Utilities un tamlīdzīgi. Lietotņu klāsts nav neizmērojami plašs, manuprāt, tas piekāpjas QNAP pieejamo lietotņu klāstam.

    Ar pieejamo lietotņu klāstu vienmēr vari iepazīties pirms NAS ražotāja izvēles.

    DiskStation DS716+ dara visu, ko no NAS sagaidi – izveido atsevišķas mapes un piešķir tām dažādas pieejas tiesības, pastāv pat iespēja definēt vairākas lietotāju grupas, piemēram, ģimenei, draugiem un kolēģiem, kādai konkrēta viena projekta dalībniekiem u.t.t.

    Tāpat būs pieejama datu rezerves kopēšana no datoriem, bet tad nāksies uzstādīt Synology Cloud Station lietotni NAS kopā ar lietotni datoram vai viedierīcei.

    Ātrdarbība

    Sākšu ar atrunu, ka biroja tīkli noteikti ir ar lielāku caurlaidību, nekā mans pieticīgais mājas tīkls ar ne pašu spicāko MikroTik maršrutētāju un datoru ar i5 procesoru kopā ar 12 GB RAM un 256 GB SSD. Pieļauju, ka no DiskStation DS716+ var izžmiegt vēl lielākus datu rakstīšanas un nolasīšanas ātrumus.

    Datu kopēšanas ātruma pārbaudei izmantota tika mape, kurā bija 10 GB dati, sastāvoši no lielākām un mazākām datnēm, kā arī šī pati mape tika saarhivēta, iegūstot 7.7 GB ZIP datni. Tāpat izmēģināju solīto 4K video pārkodēšanu un straumēšanu.

    10 GB mapes pārkopēšana no datora uz DiskStation DS716+ aizņēma aptuveni divas minūtes un 50 sekundes. Tāds pats laiks bija nepieciešams šīs pašas mapes kopēšanai no NAS uz datoru. Sazipotais 7.7 GB datu kopums ceļoja daudz ātrāk – minūti un 35 sekundes.

    Kā jau minēju, visticamāk, ar ātrāku datoru un lielāku tīkla caurlaidību varētu iegūt jūtami īsākus datu pārraides laikus.

    Synology DiskStation DS716+ no daudziem citiem NAS atšķiras ar jaudu (četru kodolu Celeron N3150 procesors kopā ar 2 GB RAM), kas ir pietiekama 4K video pārkodēšanai un straumēšanai. Ierīce ļauj mainīt datnes formātu, izšķirtspēju vai abus kopā, lai attēlotu saturu viedtelevizorā vai viedtālrunī. Ar to gan nesaskāros, bet tīmeklī atrodama informācija, ka DiskStation DS716+ ne visus datņu formātus atbalsta un attiecīgi var gadīties 4K video, ko DiskStation DS716+ nespēs straumēt.

    Vislielākās problēmas DiskStation DS716+ ar video apstrādi būs video datnēm, kas saņemtas tieši no digitālajiem fotoaparātiem, DSLR, bezspoguļu fotoaparātiem un video kamerām. Šīs ierīces var filmēt ar augstu birtreitu, kas DiskStation DS716+ var nebūt pa zobam.

    Nobeigumā

    Synology DiskStation DS716+ nekādā gadījumā nevar dēvēt par lētu NAS, turklāt šī ierīce būs visai neinteresanta mājas lietotājiem, jo tai nav ne HDMI izejas, ne arī tālvadības pults. Nelielu ofisu vajadzībām DiskStation DS716+ būs tieši laikā – tas ir neliels, glīts un ļoti ātrs. Synology savu produktu uzskata par video apstrādes entuziastiem piemērotu.

    Mani drusku tramīgu dara Synology izveidotais haoss ar viedierīču lietotnēm. Iespējams, ka zem visa vājprāta apakšā ir kāda saprāta dzirksts, tomēr ikdienas lietotājam viedierīcē turēt atsevišķu lietotni piekļuvei fotogrāfijām, atsevišķu piekļuvei video un atsevišķu, lai tiktu pie Word dokumentiem ir… neparocīgi.

    DiskStation DS716+ pavisam noteikti izceļas ar atturīgu noformējumu, lieliskiem materiāliem un labu dzesēšanas sistēmu. Tāpat patika, ka diskus var ievietot, neizmantojot nevienu skrūvgriezi.

    Pamatīgs DiskStation DS716+ pluss ir klusā darbība, pateicoties visai pamatīgā izmēra dzesēšanas ventilatoram un ventilācijai atstātajām spraugām starp diskiem. Pieļauju, ka ilgākā laika periodā DiskStation DS716+ varētu pamatīgi pieputēt, ja to tur uz grīdas.

    Internetā atradu vairākas atsauksmes, ka DiskStation DS716+ nesadarbojas ar iWork Pages & Numbers dokumentu datnēm. Ar Word un Excel dokumentu datnēm nekādu problēmu nav.

    Ja kāds prasītu manu viedokli, varētu vēlēties nedaudz plašāku iespēju gammu ne tikai ofisa lietotājiem, kad DiskStation DS716+ ir kaut kur novietots klusā stūrītī. Varbūt citu ražotāju NAS ir neglītāki, lētāk uzbūvēti, tomēr iespēju klāsts vismaz no mana skatu punkta mēdz būt plašāks. Arī pati augstākā cena tirgū par divu cieto disku NAS nav diez ko vilinoša.

    DiskStation DS716+ cena ir tik augsta, ka pat lielāki pie mums pazīstamie konkurenti, piemēram, QNAP un Western Digital jau piedāvā par jūtami zemāku cenu NAS ar līdz pat 8 TB cieto disku kopējo ietilpību (Western Digital My Cloud Mirror, 8 TB (2x 4 TB)). Var jau teikt, ka Western Digital nepiedāvā pilntiesīgus NAS, bet mājas lietotājiem un maziem ofisiem ar Western Digital iespējām varētu pietikt. Jā, 4K video Western Digital NAS nespēs pārkodēt straumēšanai uz viedtālruni.

    Vēl visai interesants konkurents varētu būt QNAP Turbo NAS TS-251+, kam RAM atmiņa ir papildināma līdz pat 8 GB. QNAP Turbo NAS TS-251+ piedāvā HDMI izeju un tālvadības pulti video pārslēgšanai un citām ēverģēlībām.

    Pamatīgs ofisa rīks, mājas lietotājs gan droši vien meklēs ko lētāku.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ilvars Liepins
    28.06.2017 11:46

    Izmantojot aplikāciju DS file var piekļūt visam. Pārējās aplikācijas man liekas vairāk piemērotas ja gribi jau smalkāk ko darīt ar bildēm un video. Brutālais un vienkāršais ir File aplikācija

    28.06.2017 12:27
    Reply to  Ilvars Liepins

    Kopēt – jā. Tikko kaut kas drusku cits jādara, tā nākas ielādēt vēl vienu app. Synology reklāmas materiālos ir tieši uzsvērta DiskStation DS716+ piemērotība video māksliniekiem un entuziastiem, tāpēc šāds haoss ar lietotnēm šķiet nepieņemams.

    Bet kopumā man ir jāsaka, ka arī citi NAS ražotāji kaut kā pamanās sataisīt visai baisas Android un iOS lietotnes.

    Opis
    29.06.2017 09:12

    Reāli ir labāks par QNAPu? Varbūt jaudas ziņā viņš atbilst cenai, bet programmatūra izskatās daudz vājāka nekā tā ir qnap.

    29.06.2017 09:43
    Reply to  Opis

    Tie ir divi dažādi agregāti. Mūsu apskatītais QNAP ir mājas lietotāja sapnis ar jēdzīgu video atskaņošanu, ar HDMI, ar pulti. QNAP ir lielāka un neglītāka kaste, jūtami lētāki materiāli, HDD jāmontē iekšā ar skrūvgriezi. Bet QNAP softs bija ērtāks, jāpiekrīt, ka arī pieejamās lietotnes bija draudzīgākas mājas lietotājam un plašākā izvēlē.

    Synology ir ofisa rīks – maksimāls ātrums un arī visai šerpa cena. Synology ir kudī glītāks, manuprāt, Synology ir arī klusāks, to gandrīz vispār nevar dzirdēt strādājam, tikai HDD griešanās skaņas nāk ārā. Ventilators strādā lēnām un klusi.

    Par Synology prasīto cenu var pats miera vējos samontēt kādu NAS kasti uz pasīvi dzesēta, integrēta procesora bāzes, kas pilnībā atbilst tavām vajadzībām. Nauda HDD vēl pāri paliks.

    Jānis
    29.06.2017 19:41

    Izmantoju vecu Synology DS112+ modeli jau gadus četrus. Pa šo laiku esmu nomainījis vienu cieto disku, kas “nomira”, bet pats Synolgy darbojas nevainojami. Interesanti, ka joprojām spēj atjaunoties uz jaunākajām versijām, un šobrīd tas notiek automātiski.

    Mājas vajadzībām izmantoju ne tik daudz failu glabāšanai, bet gan 1) novērošanas kameru nepārtrauktam ierakstam, izmantojot Surveillance softa iespējas 2) video atskaņošanai uz TV caur tīklu – iepriekš izmantoju Video lietotni uz iOS un Chromecast – darbojās lieliski, rādīja ar visiem subtitriem bez aizķeršanās. Kopš esmu iegādājies AppleTV – izmantoju native AppleTV Synology Video lietotni. Interesanti, ka pat šis vecais Synology spēj uzlikt virsū subtitrus (man tas ir būtiski), ko piemēram, ar to pašu iekārtu nespēj Plex. Ir gadījies, ka nespēj atskaņot specifisku kodētus .mkv failus, bet pārsvarā ar visu tiek galā 3) esmu uzinstalējis OpenHAB2 Synology domātu paku mājas automatizācijai, arī šāda iespēja ir. 4) agrāk kad nebija spotify/google play, izmantoju audio lietotni, lai klausītos no mājas savus .mp3 failus.

    Negribētos piekrist par to lietotņu bardaku – šajā gadījumā man ir izvēle izmantot to, kas tiešām ir nepieciešams.

    Reklāma
    Pamatīgs ofisa rīks, mājas lietotājs gan droši vien meklēs ko lētāku.Synology DiskStation DS716+ NAS apskats