Web Analytics
More
    Reklāma

    QNAP TS-251A NAS apskats – vienkārša, droša un ērta datu uzglabāšana

    Plašas iespējas, ērta sinhornizācija datoriem un telefoniem. Noderēs tiem, kuri mājās iztiek ar viedtālruni, planšetdatoru, bet bez īsta datora. Maza ofisa darbarūķis.

    Jaunākie raksti

    Mīļam bērnam daudzi vārdi. Ko ikdienā pazīstam ar kodolīgu nosaukumu NAS (network-attached storage), to mūsu dižie valodas teorētiķi dēvē par tīkla piekļuves serveri. Dažviet NAS nolamāts arī par tīkla disku masīvu un citos mīļvārdiņos.

    Mūsdienās ikkatram ir savs mazs vai pat niecīgs stūrītis neskaitāmos mākoņdatu servisos – cits krāj pa 2 GB vienu reizi gadā izejot Google piedāvāto Drive mākoņdatu servisa drošības pārbaudi, citam Apple atļāvies par 1000 eiro ierīces iegādi dāsni piešķirt 5 GB “mākonī”. Vēl kāds cits izlīdzas ar Google Photos fotoattēlu kompresēšanu vai salīdzinoši mežonīgu 1 TB fotogrāfijām zem ne visai daudzsološā Yahoo zīmola Flickr servisā. Viss pārējais ir maksas servisi, kas lietotājam atņems ap 10 eiro mēnesī par 1 TB “mākonī”.

    Reklāma

    Ļaudis izlīdzas dažādi – vieni pie bezvadu maršrutētāja ar USB piesprauž ārējo cieto disku, citi būvē veselas datorsistēmas. Bet pastāv arī iespēja iegādāties speciāli paredzētu NAS ierīci, kas faktiski arī būtu dēvējama par neliela izmēra datoru. Mūsdienās NAS piedāvās jau gatavu iespēju un programmatūras paketi, lietotājam atliks to pievienot mājas vau ofisa tīklam, viedtālrunī palaist lietotni un ar pāris skārieniem tavs privātais “mākonis” būs gatavs darbam. Turklāt NAS ir ne tikai datu uzglabāšanas ierīce, tas nodrošina arī automātisku datu rezerves kopijas izveidi, dažādu lietotņu darbināšanu un pat video pārraidi ar HDMI vada palīdzību vai straumēšanu.

    img_0710

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Celeron N3060, divi 1.6 GHz kodoli (līdz 2.48 GHz)
    • RAM: 2 GB DDR3L (divas SODIMM pieslēgvietas, max 8 GB)
    • HDD: atbalsta 2 x 3.5” vai 2.5” SATA, līdz 2x 8 TB HDD
    • Tīkla savienojums: 2 gabali Gigabit RJ45 LAN porti
    • Savienojumi: 3 x USB 3.0 (1 priekšā, 2 aizmugurē), SD karšu lasītājs, HDMI ar maksimālo izšķirtspēju 3840 x 2160 @ 30Hz, 2 x 3.5mm audio (mikrofona ieeja un austiņu izeja)
    • Izmēri: 169 x 102 x 219 mm, svars bez HDD 1.28 kg, ar diviem HDD aptuveni 2.70 kg
    • Skaļums: 18.3 dB (7 cm ventilatoram), kopējais skaļums atkarīgs no izmantotajiem HDD
    • Enerģijas patēriņš: sistēma gaidstāvē 0.72 W, HDD gaidstāvē ap 7.9 W, strādājot ap 16.2 W
    • Cena: 325 eiro (HDD cenā nav iekļauti)

    img_0705

    Izskats un uzbūve

    Izmēģināšanai saņemts NAS standartiem visai lēts modelis QNAP TS-251A ar divām cieto disku pieslēgvietām. QNAP TS-251A piedāvā arī visai interesantas iespējas – HDMI pieslēgvietu un pat tālvadības pulti. Šīs divas iespējas parasti ir atrodamas dārgākiem NAS modeļiem.

    Atšķirībā no tiem, kuri sevi cenšas dēvēt par mājas mākoņdiskiem, piemēram, WD My Cloud, NAS ierīces nekad nav bijušas dikti glītas. QNAP TS-251A ieturēts baltā un grūti aprakstāmi zaļā krāsā, LED gaismiņas papildinās mitekļa noformējumu Ziemassvētkos. Ja kāds man dotu vaļu, gribētos NAS ierīces redzēt tikai melnā vai pilnīgi baltā krāsā. Protams, jāsaprot, ka NAS parasti neatradīsies uz žurnālu galdiņa blakus jaunajam 400 dolāru Apple fotoalbuma izdevumam. Tomēr šādu iespēju nevar izslēgt, jo QNAP TS-251A ir paredzēts novietot televizora tuvumā, arī infrasarkano staru tālvadības pults darbosies tikai tiešā redzamībā.

    img_0702

    Kā jau nelielam datoriņam pieklājas, arī QNAP TS-251A ir aktīvā dzesēšanas sistēma ar visai klusu ventilatoru. Izmantotais Intel Celeron N3060 procesors teorētiski ir paredzēts arī pasīvās dzesēšanas sistēmas klēpjdatoriem, tāpēc vismaz man nav īsti skaidra vēlme izmantot aktīvo dzesēšanu. Tā varētu nākt talkā cieto disku atvēsināšanai.

    Cieto disku uzstādīšana paredzēta ar instrumentu kastes virināšanas. Atliek vien izvilkt ārā atvilktni, ievietot disku, ieskrūvēt četras mazas skrūvītes un atkal aizvērt. Ar 3.5″ HDD viss ir skaidrs – skrūvē, kur sakrīt caurumi. 2.5″ HDD nāksies pameklēt uz diska turētāja plastmasas, kur tieši jāsāk skrūvēt.

    img_0708

    Cietie diski komplektā ar QNAP TS-251A nenāk. QNAP TS-251A vienlaikus darbina divus diskus, taču nav aizliegts izmantot arī vienu. Pieejami RAID1 (mirroring) un RAID0 (striping) slēgumi. RAID1 veido divus identiska satura cietos diskus, protams, zaudējot glabāšanai paredzēto vietu. Piemēram, divi 2 TB cietie diski RAID1 slēgumā uzrādās kā 2 TB, nevis 4 TB. Toties tavi dati būs drošībā. RAID0 slēgums nozīmē abu 2 TB disku sapludināšanu vienā milzīgā 4 TB klucī. Bet, ja kāds no RAID0 diskiem mirst, tad gan ir baisas ziepes. QNAP TS-251A atbalsta līdz diviem 8 TB cietajiem diskiem.

    img_0712

    Komplektā ir iekļauta visai lēta izskata tālvadības pults. Tā šķiet par vieglu, pogas veidotas no pacietas plastmasas un tās ne visai patīkami spiežas. Manuprāt, ražotājs varēja netaupīt naudu uz faktiski vienīgo detaļu, ar ko lietotājam ikdienā nākas veidot fizisku kontaktu.

    QNAP TS-251A stāv uz ļoti mīkstām, nedaudz lipīgām gumijas kājām, kas ļauj samazināt troksni, vibrācijas un iespēju NAS kaut kur “aizbraukt”.

    Darba sākšana

    QNAP TS-251A pirmreizējā iestatīšana iespējama trīs veidos – izmantojot HDMI kabeli, atbilstošu televizoru vai monitoru un datorpeli ar vadu; izmantojot tīmekļa pārlūka saskarni; izmantojot Qmanager lietotni.

    Iesācējam droši vien būtu noderīgi kaut kur izrušināt HDMI kabeli un veco datorpeli, izmantojot pirmo iestatīšanas metodi ar televizora pievienošanu NAS. Var arī visai ērti uzstādīšanu paveikt ar Qmanager lietotni. Ātrākais, protams, būs ar tīmekļa pārlūka saskarni, jo atliks vien iebakstīt maršrutētāja izsniegto IP adresi.

    Nevaru apgalvot, ka QNAP izveidotā tīmekļa pārlūka saskarne būtu nezkāda medusmaize. Bieži peltais Western Digital saviem My Cloud produktiem izveidojis drusku ērtāku saskarni, Synology DiskStation gan ir jūtami glaunāka un ātrāk aptverama saskarne.

    Manuprāt, ērtākais ir vienkārši atrast maršrutētāja piešķirto IP adresi (maršrutētāja saskarnē pie DHCP piešķirtajām adresēm), to iekopēt tīmekļa pārlūkā, visa atlikusī pirmreizējās uzstādīšanas daļa ir ļoti vienkārša. Pāris klikšķi, nomainām admin paroli un QNAP TS-251A ir gatavs darbam.

    clipboard01
    clipboard02

    Iespēju klāsts

    Jāsaka, kā ir – NAS iespēju klāsts droši vien atduras tikai pret lietotāja iztēli, jo to iespējams izmantot ne tikai kā datu glabātuvi un video atskaņotāju, bet NAS kalpos arī dažādu datu lejupielādei (arī torrent) neatkarīgi no datora, novērošanas kameru ieraksta glabāšanai u.tml. Pieejamas uzstādīšanai pat Skype, Facebook, Chrome un mediju satura straumēšanas lietotne Plex.

    Ja mājās ir tīklam pievienoti viedi televizori, QNAP TS-251A spēs uz vairākiem televizoriem straumēt video (piemēram, LG ar webOS un Samsung TV modeļi ar Tizen OS), kas varētu būt visai liels ieguvums, salīdzinot ar Apple TV vai Android “kastītēm” – tās nāksies novietot pie katra televizora. Ja NAS kaut ko nespēj, tad tās ir spēles, šajā kategorijā Apple TV vai Android bez pūlēm pārspēj QNAP TS-251A. Bet NAS un Apple TV ir pilnīgi dažādas ierīces ar dažādiem uzdevumiem.

    Video atskaņošana

    QNAP TS-251A ir “dzimtā” Video Station lietotne video straumēšanai, bet man labāk tīk Plex, jo to jau izmantoju ikdienā kopā ar Chromecast un Chromecast Audio. Plex piedāvā ļoti ērtu web-saskarni, kā arī lietotnes Android un iOS viedierīcēm.

    QNAP Video Station lietotne piedāvās līdzvērtīgas iespējas, tomēr sātans esot detaļās un te Video Station pamatīgi zaudē Plex. Plex spēj izmantot tiešsaistes datus, lai savāktu metadatus par seriāliem, piekoriģētu nosaukumus, iznākšanas datumus, mūzikai atrastu vāka noformējumu. Plex ieviesīs kārtību tavas digitālās bibliotēkas haosā. Video Station lietotne gan parāda spējas, kad nākas pārkodēt kādu straumēto filmu, tomēr MP4 izmantotāji par to var nesatraukties. MP4 atbalstīs Apple TV un Chromecast.

    clipboard07

    Jāpiezīmē, ka vienlaikus pārkodēt vairākus video straumēšanai gan QNAP TS-251A nespēs. Dzimtajos formātos (lasi – turi savu iecienītāko filmu bibliotēku MP4) satumēt uz vairākām ierīcēm QNAP TS-251A spēj bez problēmām.

    HDMI pieslēgvieta nav raksturīga tik lētiem NAS, tā ir patīkama nianse, kas ļauj pieslēgt vienu televizoru pie QNAP TS-251A, lai netiktu noslogots tīkls. Te video atskaņošanai talkā nāks līdzi dotā tālvadības pults. HDMI maksimālā izšķirtspēja ir 3840 x 2160 ar 30Hz.

    QNAP TS-251A nav saņēmis AirPlay iespējas, un šis ir paliels mīnuss Apple tehnikas izmantotājiem. QNAP TS-251A toties piedāvās Time Machine datu dublēšanas iespējas.

    img_0706

    Datu sinhronizācija

    Ar Qfile mobilās lietotnes palīdzību varēsi ātri un ērti piekļūt QNAP TS-251A esošajiem datiem no Android un Apple iOS viedierīcēm. Qfile darbojas līdzīgi Dropbox viedierīču lietotnei, tomēr Qfile iespējas būs plašākas. Pieejama arī uzņemto fotogrāfiju tūlītēja sinhronizācija ar NAS, līdzīgi darbojas Google Photos lietotne, ja ļauj tai uzreiz sinhronizēt fotogrāfijas.

    Qfile mobilās lietotnes pirmreizējā darba uzsākšana ir elementāra, ja atrodies vienā tīklā ar NAS – lietotne pati to atradīs un piedāvās pievienot.

    No datoriem pieejamas vairāku veidu sinhronizācijas. Iespējams uzstādīt automātisku rezerves kopijas veidošanu, tāpat datorā ir izdalīta speciāla mape, kas tiek sinhronizēta, tikko ievelc tajā jaunu dokumentu vai fotogrāfiju. Smart Sync ļauj dzēst datus no datoru, saglabājot tos NAS.

    QNAP nodrošina rezerves kopiju veidošanu pat Chromebook, atliek vien uzstādīt Qfinder Pro no Chrome Web Store. QNAP TS-251A nodrošina arī ērtas Apple Time Machine datu dublēšanas iespējas.

    Noslēgumā

    QNAP ir izdevies izveidot pieņemamas cenas NAS QNAP TS-251A, kas spēs draudzēties ar visām mājas un maza ofisa ierīcēm, pat Chromebook datoriem un novērošanas kamerām. QNAP TS-251A piedāvā visas populārākās datu rezerves kopijas iespējas, nekur nav pazudušas arī mākoņdatu pārsūtīšanas un dalīšanās iespējas. Apple izmantotāji novērtēs Time Machine iespējas.

    Patīkami, ka QNAP TS-251A piedāvā dažādas NAS pirmreizējās iestatīšanas iespējas. Pieredzēts, ka konkurentu produktiem ir tikai web-saskarne, kas ne vienmēr darbojas gludi un pilnīgam iesācējam var sagādāt galvassāpes, lai vispār līdz tai tiktu.

    img_0699

    QNAP TS-251A ir gana plašs pieejamo lietotņu klāsts, lai papildinātu NAS darbības iespējas – lejupielādē, atskaņo, straumē, ieraksta utt.

    Iespējams, daudzi novērtēs HDMI pieslēgvietu, bet tās izmantošana nozīmēs QNAP TS-251A novietošanu tuvu televizoram. Pilnīgi kluss QNAP TS-251A darbībā nav, dažkārt dzirdams iebūvētais 7 cm ventilators. Ja QNAP TS-251A ir kas sakāms, piemēram, brīdinājums pirms pārstartēšanās, tas nejauki spiedz, līdzīgas skaņas izdod bez elektrības palicis UPS.

    Visticamāk, mājas lietotājam būs atliku likām ar divu cieto disku NAS QNAP TS-251A, bet pieejams arī četru disku modelis TS-451A.

    Dateks.lv kopā ar QNAP TS-251A iegādi iesaka Seagate IronWolf cietos diskus. Cenas ziņā turpat atrodas WD Red sērija. Droši vien nebūtu pats prātīgākais noslogotā NAS likt WD Blue sēriju.

    Patika

    + iespēju klāsts

    + pieslēgvietas (HDMI)

    + vienkārša uzstādīšana un izmantošana

    Nepatika

    – drusku taupīts uz materiāliem

    – iesācējam būs jāaprod ar prāvu iespēju skaitu

    – dažiem varētu nepatikt ventilatora darbība

    Plašas iespējas, ērta sinhornizācija datoriem un telefoniem. Noderēs tiem, kuri mājās iztiek ar viedtālruni, planšetdatoru, bet bez īsta datora. Maza ofisa darbarūķis.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Veiktspēja
    8
    Programmatūra
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    46 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pumba
    29.11.2016 12:36

    Patiesība tas ventilators ir ļoti skaļš. Dzīvoklī tā ir reāla problēma, ja nav kur labi tālu to aparātu nogrūzt. Softs protams ļoti foršs un plašs, bet neizdevās veiksmīgi uzkonfigurēt standarta FTP. Un neizdevās to izdarīt 2 dažādu modeļu QNAPiem. Mēģinājām vairāki cilvēki. Ir kādam izdevies?

    Krotow
    29.11.2016 13:10
    Reply to  Pumba

    Aprakstītais aparāts jau arī šķiet taisīts lietošanai lielākā privātmājā, kur to var nobāzt kaut kur bēniņos vai pagrabā, kur ventilatora skaļums visiem, izņemot tarakānus, pie kājas.

    29.11.2016 14:11
    Reply to  Krotow

    No vienas puses jā, bet tālvadības pults lietošanai gan vajadzēs to atstāt redzamā vietā. Ja neizmanto pulti, tad liec QNAP kur vien sagribas.

    29.11.2016 14:10
    Reply to  Pumba

    Man īsti neizdevās ventilatoru saklausīt, rūc jau arī paši HDD, bet kopumā to īsti par milzu mīnusu uzskatīt nevajadzētu. Protams, būtu bijis feināk neizmantot ventilatoru. Vismaz uz šādu risinājumu ietu visi, kas paši uz līdzīga procesora bāzes būvētu mājas izklaides centru.

    Par FTP konfigurēšanu gan nevarēšu pateikt, daudzas nianses paprovēju, bet ne šo. Bet man šķiet, ka caur web-saskarni varēja aktivizēt FTP. Nevajag gan piemirst par fiksētu IP, portu forvardēšanu, DDNS utt., bet tā ir vairāk rūtera sadaļa, nevis NAS.

    Pumba
    29.11.2016 15:04
    Reply to  Artis Abols

    Tas viss tika salikts, bet nekā. Negribēju vienk. rūterim slēgt iekšā to funkciju, jo qnaps tomēr jaudīgāks.
    Šiem aparātiem ir HDMI 1.4, nevis 2.0.
    Tātad iegūstams tāds kā “4K Ready (no FullHD Ready)”. Tb 30fps nevis 60.
    Tā kā man ir 4K TV, tad gandrīz šādu nopirku… bet nu tie 30 kadri…. un beigās paņēmu vienkāršu TS-212P. Neticās, ka šāds aparāts spētu atskaņot 4K 20GB filmu. Man ar i5 un 8GB RAMu kompītis paziņoja, ka 80% noslodze ir.

    29.11.2016 15:30
    Reply to  Pumba

    Man diemžēl nav 4K ekrāna vai TV, tāpēc nevarēšu komentēt par spēju. Laist 4K uz 720p ekrāna kaut kā neiedomājos… Jebkurā gadījumā – pieļauju, ka ar QNAP iebūvēto video softu, iespējams, 4K@30fps MP4 varbūt arī pavilktu, jo tam ir HW dekodera atbalsts.

    Tagad 100% precīzi neatceros, bet šķiet, ka 4K ar vairākiem priekšnosacījumiem varēja pat uz AMD Brazos palaist.

    NA
    29.11.2016 15:53
    Reply to  Artis Abols

    ta stremosana vispar ir pupu mizas, musdienu TV no parstam sharem atskano gandriz visu, tapec neredzu tai funkcijai vispar jegu.

    30.11.2016 10:12
    Reply to  NA

    Daudzi izmanto vecākus TV kopā ar Chromecast, Apple TV un līdzīgiem rīkiem. Jā, jaunākiem TV tā vairs nav problēma – ņem un spēlē visu ko sagrābsta mājas tīklā.

    x
    29.11.2016 22:16
    Reply to  Pumba

    2016jā standarta ftp saucas sftp ))

    NA
    29.11.2016 15:49

    Labs reklamraksts :D sī fraze vispar iespārda: Izmēģināšanai saņemts NAS standartiem visai lēts modelis.

    29.11.2016 18:11
    Reply to  NA

    Paldies, protams, par uzbraucienu. Ja esi zinošs šādu produktu cenās, tad, lūdzu, padalies ar līdzīgu funkcionalitāti nodrošinošu atpazīstama ražotāja radītiem NAS.

    Ivars
    29.11.2016 19:04

    Paldies par rakstu! Tomēr ar ko “network-attached storage” ir labāks par “tīkla piekļuves serveri”? Manuprāt, gluži labs latviskojums.

    29.11.2016 20:45
    Reply to  Ivars

    Es jau nemaz arī nebiju domājis to latviskot – tikai izskaidrot no kādiem vārdiem veidojas tas saīsinājums NAS. Un, protams, tīkla piekļuves serveris izklausās tīri labi.

    x
    29.11.2016 20:51

    tehniski, protams, tas ir servera apakšgadījums, bet kāpēc [gudro] tīkla disku vajag saukt par serveri?

    29.11.2016 20:54
    Reply to  x

    Tāpēc, ka tik advancētas ierīces gadījumā tas jau pēc definīcijas ir serveris. Proti, tīkla ierīcēm nodrošina daudz un dažādus pakalpojumus.

    x
    29.11.2016 21:58

    pag, ir aplami saukt serveri par tīkla piekļuves serveri jo bez tīkla piekļuves tas nebūtu nekāds serveris!

    nu, kā neviens nesaka ka sviests pēc garšas ir sviestains.

    30.11.2016 10:14
    Reply to  x
    Ivars Neiders
    30.11.2016 14:11

    Es jautāju, jo frāzē “dižie latviešu valodas teorētiķi” saklausīju zināmu ironiju, ko iztulkoju kā mājienu, ka latviskojums nav īsti ok.

    Kāds
    29.11.2016 20:34

    Labāk paskatieties uz šo!
    https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=197

    P.S. Qnap manā skatījumā ir NAS pasaules Apple. Kaut kad ļoooti sen nopirku lētu Qnap NAS risinājumu – software updeitus ar ļooooooooooti daudz un interesantām jaunām fīčām turpinu saņemt vēl joprojām.

    digitalk
    30.11.2016 14:35
    Reply to  Kāds

    konsumeru NAS pasaules Apple drīzāk ir Synology, Qnap biki atpaliek/atpalika…

    digitalk
    30.11.2016 01:09

    > Pieejami RAID1 (mirroring) un RAID0 (striping) slēgumi

    aizmirsi par JBOD, kur ne vietas mazāk paliek, ne arī diskam mirstot otrs aiziet pa pieskari. torrenti uz knapiņa velkas atbilstoši firmas nosaukumam, kaut arī šim vismaz RAMu var pielikt, varbūt pēc apgreida strādās ciešami.

    x
    30.11.2016 09:06
    Reply to  digitalk

    Vakar jau noslinkoju uzrakstīt, ka RAID1 nesamazina diska vietu, bet izmanto to savādāk kā RAID0. Neviens jau to vietu neaiznes prom.

    digitalk
    30.11.2016 14:31
    Reply to  x

    [yawns]
    lietotājam vienalga, kur tā pazudusi, bet pieejamās vietas paliek tikai viena (mazākā) diska izmērā.

    x
    30.11.2016 16:55
    Reply to  digitalk

    lietotājam, kas nesaprot ka viņa dati ir divos eksemplāros, varbūt arī ir vienalga. nu tam, kurš pērk tumbiņas par eur10 jo tās par 80 noteikti ir tikai naudas izkrāpšana.

    digitalk
    01.12.2016 06:10
    Reply to  x

    vispār jau es norādīju Artim par neprecizitāti, bet ja saruna ievirzās par RAID1, tad neiesaku glabāt uz tā datus bez bekapa. cik nav redzēts – te kontrolieris vai softraids sagļukojas, te pārgudrā sistēma godprātīgi noreplicē gļukainā diska info uz veselo, te lietotājs kļūdaini nodzēš datus. uz RAID1 var glabāt opsistēmu serverī, ja būs ziepes, tad sanāks dīkstāve un pārinstalācija, nevis svarīgu datu zaude.

    lietotājam RAID1 drīzāk radīs mānīgu drošības sajūtu.

    Jānis
    30.11.2016 11:04

    Kādam ir pieredze ar WD My Cloud EX2 iekārtu?

    30.11.2016 12:16
    Reply to  Jānis

    Artis šobrīd tieši darbojas ar šādu ierīci. Varbūt būs kāds komentārs ieķēries?

    Pumba
    30.11.2016 13:12
    Reply to  Jānis

    Man MyCloud mētājas atvilknē. Reti riebīgs ražojums. Vienīgais, kas tur bija labi – nav ventilatora. Softs sūdīgs un kārās augšā. Telefonu aplikācijas zemā līmenī. Vienreiz atjaunojoties paspēja arī sačakarēt visu failu sistēmu. Ar Youtube un kradītkaršu palīdzību atlauzu kasti vaļā un caur kreisiem linkiem dabūju MyCloud softa img failu. To uzliku un atjaunoju uz jaunāko versiju. Par failiem lieki piebilst, ka pazaudēju visu. Ar ex2 versiju tad vismaz 2 diski bet neglābs ja sabeigs failu sistēmu. Nekādā gadījumā neiesaku šo produktu. Qnap vai Synology būs noteikti labāki.

    Jānis
    30.11.2016 13:28
    Reply to  Pumba

    Man šķiet, ka ex2 ir ar ventilatora dzesēšanu

    30.11.2016 16:11
    Reply to  Jānis

    Kaut kāda it kā ir, bet pēc pieredzes un forumiem tā neslēdzas gana ātri iekšā. Tikai pie 60’C.

    EX2 laikam skaitās novecojis, tagad aktuālais ir My Cloud Mirror.

    Jānis
    30.11.2016 13:45
    Reply to  Pumba

    Tad sanāk, ja nojūk kas ar apdeitiem, var pazaudēt visus failus?

    Pumba
    30.11.2016 14:05
    Reply to  Jānis

    Slēdzoties iekšā mirgo sarkana lampiņa (zilas vietā), disks tīklā vairs nav atrodams un web-admins arī vairs nav pieejams. Pati kaste arī civilizēti nav atverama. Softa manuāla pārlikšana man prasīja vismaz 8h. Jāformatē partīcijas vairākas utt. Tas aparāts ir pilnīgi dumjš bez HDD. Pats sevī neko neglabā atšķirībā no Qnapa, kurā iemet cietni un viss tiek zolīdi salikts.

    30.11.2016 16:17
    Reply to  Pumba

    WD My Cloud un My Cloud Mirror (vecajā versijā EX2) ir divas diezgan dažādas ierīces. Uz lētāko WD My Cloud nevarēsi salikt lietotnes (Transmission), kaut kādas vēl iespējas nebija. WD My Cloud vispār vajag uzskatīt tikai par pliku bekapu un iespēju ar lietotni piekļūt saglabātajam. Visi nodrošina mediju servera iespējas. Straumēt uz Chromecast vai Apple TV nevar.

    Uz EX2 var pāris lietotnes uzlikt, nedaudz labāk iet ar ierīces izslēgšanu. Bet vispār īsti par ko priecāties nav…

    My Cloud Mirror gan nav izdevies dzīvē padarbināt.

    Teiksim tā – EX2 vai Mirror versiju pirkt nav īsti jēgas, jo iespējas ir dikti apgraizītas. Tad jāņem vai nu lētais WD My Cloud, vai arī pilntiesīgs NAS.

    Janis
    01.12.2016 17:40

    Vai ir plānots testēt WD My Cloud EX4100 un WD My Cloud DL2100 NAS ?

    Janis
    01.12.2016 18:05

    Vēl būtu labi notestēt WD My Cloud PR4100 – tas ir jaunākais modelis

    Jarek
    02.12.2016 09:41
    Reply to  Janis

    gribēju tadu ierīci kur varetu samest mājas video, foto (sakrājie ir ap pāris tb) un lai to varētu, straumēt uz dažādām ierīcēm, televizoriem, planšetēm, mobiljiem, lai ja aizej kur ciemos nebūtu grūti pieslēgties pie diska, no sveša televizora, un lai būtu iespēja automātiski dublēt uzņemtās bildes no telefona uz disku, un lai tajā diskā tas viss smuķi škirotos pēc laika utt. ir iespēja nobāst bēņiņos un pieslēgt pie optikas , gandrīz nopirku mycloud mirror bet šeit to norej, ko citu ieteiksiet ?, labi būtu ar jau iebūvētiem diskiem, lai vēlāk nav jālauž galva, kādus izvēlēties

    10.12.2016 14:38
    Reply to  Jarek

    Teiksim tā, aizejot ciemos tu straumēt nevarēsi no šādām ierīcēm. Varēsi līdz galam lejupielādēt un tad atskaņot.

    Pārējo visu minēto nodrošina gan WD lētucis, gan QNAP.

    Jānis Balodis
    06.01.2017 17:40
    Reply to  Jarek

    Straumēšanai (precīzāk transkodēšanai) nepieciešami lieli CPU resursi. Šīs spēļu mantiņas to nekad nedarīs. Citādi tās nebūs LOW COST NAS.

    Transkodēšana nepieciešama, lai jebkura formāta video failu varētu reālā laikā pārveidot uz tādu, kādu atbalsta ierīce, no kuras skaties video.

    Vispār tā būtu liela izvirtība šajās likt pat nTB diskus (ar vai bez raid – vienalga). Vienkārši vienā momentā – viss pazūd. Un bekapi neko nedod, diemžēl.

    Tās visas ir pārbāztas ar fīčām, bet pa lielam tikai neliela daļa kaut ko dara. Varētu teikt, ka drošāk būtu šīs NAS iekārtas izmantot vienam risinājumam, nevis aktivēt visu ko redzi :)

    Jarek
    07.02.2017 21:59
    Reply to  Jānis Balodis

    Synology DS216play , ASUSTOR NAS ir ar iebūvētiem media plejeriem ?

    Jānis Balodis
    08.02.2017 10:31
    Reply to  Jarek

    Precīzi nezinu, bet, spriežot pēc reklāmas, kaut kāds soft risinājums ir. Tomēr tas nav atkarīgs no softa, bet hardware. Transkodēšana (vienkāršoti) tiek izmantota tad, kad video fails ir vienā formātā, bet konkrētā ierīce, uz kuras skatās šo video – šo formātu neatbalsta. Šādā gadījumā tiek izmantoti CPU resursi, lai šo transkodēšanu veiktu reālā laikā (kad skaties). Attiecīgi – tiek konvertēts formāts, lai skatāmā ierīcē tas būtu lietojams. Transkodēšana nav vajadzīga, ja skaties faila formātu, kurš ir atbalstīts uz konkrētās ierīces. Diemžēl, vēl mūsdienās, nav tāda universāla formāta, kas darbojas visur. Vai vajag, vai nevajag transkodēšanu, arī ir atkarīgs no vajadzībām un tehniskiem apstākļiem. Tā kā rakstīji, ka gribi paņemt līdz, un skatīties citur, tad būtu jārēķinās, ka “tajā vietā” var būt kaut kādas citādas tehnikas vienības, kuras nevari paredzēt. Pretējā gadījumā – varētu vienkārši failus salikt uz ārējā HDD, pieslēgt pie aparāta ar USB, un raut vaļā no turienes. Tam pat NAS tad nav vajadzīgs. Transkodēšanai vienam FullHD strīmam vajag aptuveni 1.5k-2k pēc CPU PasMark parametriem (https://www.cpubenchmark.net). Attiecīgi, jo vairāk var būt iespēja, ka vajag skatīties vairākus strīmus vienlaicīgi, jo lielākas ir nepieciešamas CPU jaudas. Protams, CPU tajā brīdī netiek izmantots, ja netiek veikta strīmošana. Kā arī – ja faila… Read more »

    edgku
    02.12.2016 10:18

    Imho aizejošas ēras produkts.

    digitalk
    02.12.2016 12:49
    Reply to  edgku

    в смысле? mākoņus tu nekontrolē, tavu datu saglabāšanas garantijas neviens nedod un tu nezini, kuras firmas un/vai organizācijas pa taviem datiem šņakarējas bez tavas ziņas.

    Nelabojams
    12.12.2016 10:20
    Reply to  edgku

    Jocīgais kaut kāds…
    Man bija šis tas uz google drive, labi, dažus mēnešus nekustināts un nekas īpaši vērtīgs, tagad savajadzējās mazliet parevidēt. Gribu ielogoties un saņemu paziņojumu – jūsu konts ir dzēsts un nav atjaunojams. Bez jebkādām aktivitātēm no manas puses. Tā lūk ar tiem “mūsdienīgajiem” produktiem.

    Jānis Balodis
    06.01.2017 17:41
    Reply to  Nelabojams

    Bez maksas, paliek bez maksas :)

    Nelabojams
    02.12.2016 19:20

    Neesmu pārāk plaši pazīstams ar šiem verķiem, bet man šķiet, ka nekas labāks par Blackarmor šai jomā vēl uztaisīts nav.

    Ivars Unda
    16.01.2017 10:42
    Reply to  Nelabojams

    Es īsumā varētu teikt tā, ka QNAP dara savu lietu labi.Izmantoju dažādus modeļus gan darba vajadzībām, gan mājās. Ja vēlies izmantot viņu kā multimedia iekārtu, tad paķer SilentNAS, pats lietoju, nomests zem TV, un netraucē itin nemaz. Ja tomēr ir kāds cits modelis, tad neaizmirstat, ka Qnap darbojas ekselenti ar Qremote app, kas nozīmē,ka vari turēt arī pagrabā vai kur tālāk no TV, tika jāskata HDMI kā pievilkt. Kāds arī minēja,ka serveris bez tīkla nav serveris, gribētu oponēt – arī LAN ir tīkls, bet tas tāds sīkums :) Ar backup lietām nav nācies nodarboties, jo nekas līdz šim nav nobiris(~6 gados), ja neskaita vienu HDD, bet tas jau neattiecas uz QNAP, bet gan uz HDD ražotāju. Severiem paredzētais Seagate nobira pēc 14 dienām, tad bija pārsteigums :) Mēģināju pirms tam lietot WD NAS risinājumus un varu teikt tikai to,ka vairs to nedarīšu. Datu ātrums bēdīgs, UI bēdīgs. Personīgā pieredze – 1 dead WD NAS verķis.

    Reklāma
    Plašas iespējas, ērta sinhornizācija datoriem un telefoniem. Noderēs tiem, kuri mājās iztiek ar viedtālruni, planšetdatoru, bet bez īsta datora. Maza ofisa darbarūķis.QNAP TS-251A NAS apskats - vienkārša, droša un ērta datu uzglabāšana