Web Analytics
More
    Reklāma

    2023. gada viedtelefonu tendences un “Subjektīvākais tops pasaulē!”

    Jaunākie raksti

    Taisni vai neticas, ka gads jau riņķī. Tomēr negribas ļauties saldsērīgai apcerei, bet priekam par padarīto. Patiešām, ja atskatās uz 30 viedtālruņu apskatiem, kas gada laikā sastrādāti, tad jāteic, ka šis gads industrijā bijis raibs. Kā jau ierasts, ja visu gadu esam mērījuši, testējuši un iedziļinājušies tehniskajās specifikācijās, tad laiks atskatīties uz šo gadu vieglākā formā. Sākšu ar tendencēm, kas raksturo šo gadu, bet lielāko intrigu – kas ieņems pjedestālu budžeta, vidējā un flagmaņu klasēs – atstāšu uz raksta beigām.

    Reklāma

    Veiktspēja – Android čipkopas beidzot ir saņēmušās

    Ja pagājušajā gadā sūdzējos, ka Android sirsniņas pukst ātri, bet mīl pārāk karsti, tad šogad ražotāji krietni labojušies. Runa ir par čipkopām, kam vājprātīgajai jaudai netika līdzi dzesēšana. Šī gada Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 spēkstacija dienas gaismu ieraudzīja vēl pagājušā gada beigās. Pirmā (vismaz mūsu platuma grādos) šī gada sākumā to prezentēja Samsung Galaxy S23 sērija. Šito prieku, šito laimi, uzzināt, ka Samsung vairs negrasās pasauli dalīt divās daļās, bet visi tiks pie Qualcomm darbinātām ierīcēm. Turklāt ne jau šādām tādām, bet virstaktētām, lai Samsung jau atkal varētu pozitīvi izcelties no pūļa. Gada vidū gan Xiaomi arī tika pie šādas “ekskluzīvas” Snapdragon versijas, bet, ko tur daudz par modeļiem, kas līdz Latvijas ārēm neatceļoja. Patiešām Galaxy S23 sērija bija kļūdu labojums teju visām pagājušā gada Exynos nespējām. Tiesa gan laime nebija gara, jo baumas norāda, ka pie Snapdragon procesoriem tiks vien Galaxy S24 Ultra, pārējos sērijas modeļus atstājot ar garu degunu (lasi Exynos degunu). Toties nākošgad pie tiem tiksm agrāk, kā ierasts. Šogad šo spēkstaciju redzējām arī OnePlus, ASUS un Sony flagmaņos. Patiešām, procesors ir jaudīgs, nekarst, ir energoefektīvs un atbalsta visātrāko UFS 4.0 atmiņu, kas arī debitēja šogad. Īsta leiputrija. Tā vismaz uzskata pats Qualcomm, tādēļ uzlaboto versiju, kā citus gadus, nemaz neizlaida. Vienīgais trūkums ir procesora cena, kas citiem ražotājiem izrādījās pārāk sāļš kumoss, tādēļ Nothing, Motorola un POCO nolēma palikt pie pagājušā gada Snapdragon 8+ Gen 1, kas izrādās gana sprauns vēl šobaltdien.

    Šo izdevību pamanījās izmantot Mediatek, lai tomēr izlaistu uzlabotu savu flagmaņu čipkopu. Pie mums atceļoja Xiaomi 13T Pro, ko darbina Mediatek Dimensity 9200+. Procesors sintētiskajos veiktspējas testos tikai par pusmatu atpaliek no Qualcomm, kliedējot aizspriedumus par agrāko pastarīti. Turklāt Mediatek nodrošina stabilāku darbību ilgāk par Snapdragon. Tā nu esam nodzīvojušies tik tālu, ka mierīgi var uzticēties Mediatek Dimensity sērijai. Īpaši labi tai veicies vidējā klasē, kur par zemāku cenu mierīgi izpogā dārgāko Qualcomm un Exynos neveiksminieku.

    Protams, jāpiemin sintētisko testu līderis Apple iPhone 15 Pro ar Apple A17 Pro čipkopu. Lai gan, kā vienmēr, ābolam izdevies ekseļu tabulās uzrāpties augstāk par Android, šoreiz arī tas neiztika bez trūkumiem. Šis ir industrijā pirmais 3nm procesors, bet šito karšanu. Šoreiz Apple nācās ar vairākiem atjauninājumiem apdzēst ugunsgrēku un pusizcepto iOS 17, kas netipiski ābolam nebija salāgota ar lietotnēm. Līdzīgu karšanu novēroju arī Google Tensor G2 darbībā. Tomēr, jāteic, ka gada izskaņā šīs jau šķiet vecas ziņas, jo iznākuši gan svaigais Snapdragon 8 Gen 3, ko redzēsim vairumā nākamā gada flagmaņu, gan Tensor G3, kas debitēja Google Pixel 8 sērijā. Arī Mediatek nesnauž, jau parādījušies pirmie modeļi ar svaigāko Dimensity 9300. Procesoru ražotāji lielu uzsvaru likuši uz MI darbināšanu. Kamēr līdz Snapdragon 8 Gen 3 nokļūšanai līdz rietumiem vēl jāpaciešas, tikmēr ārzemju apskatnieki jau paspējuši papukstēt par Tensor G3 veikumu. Proti, nav noslēpums, ka Samsung projektētais procesors nedavelk līdz testu augšgalam. Godīgi sakot, par to jau nemaz nav stāsts, jo viss salāgots tā, lai ikdienas darbība būtu gana raita. Tomēr, Google un Pixel ir slaveni ar savām MI spējām, ko procesors nemaz nevarot pavilkt, tādēļ lielākā daļa jauno fīču notiekot tiešsaistē, nevis reāli Pixel 8 iekšās. Internetā pat netrūkst video, kur Apple A17 Pro ar šiem uzdevumiem tiek galā krietni ātrāk, turklāt bez tiešsaistes. Lai tur vai kā, nākamajā gadā liela daļa procesoru jaudas tiks novirzīta tieši MI darbināšanai.

    Tikmēr aukstu dušu lielajiem procesoru ražotājiem un ASV noteiktajām sankcijām šogad sagādāja Huawei. Mate 60 Pro bija pirmais modelis, kas ticis pie pilnībā ražotāja veidota Kirin 9000S (7 nm) procesora. Te gan neskaidrību ir vairāk, kā saprašana, tādēļ SK Hynix uzsācis izmeklēšanu, kā Huawei izdevies apiet sankcijas un tikt pie ražotāja atmiņas čipiem. Kamēr šī čipkopa nespēj konkurēt ar lielajiem procesoru ražotājiem, vienalga ir iespaidīgi, kā ķīniešiem izdevies nokopēt tik ļoti monopolizētu un noslepenotu litogrāfijas tehnoloģiju. Tas protams uzdod jautājumu par sankciju produktivitāti un ir kārtējais Trampa administrācijas abloms.

    Programmatūra – laipni lūgti MI gadsimtā!

    Šogad par mākslīgā intelekta spējām un potenciālajiem draudiem šķiet runājuši teju visi. Kamēr sekretāres, dzerot vīnu, priecājas par MI atvieglojumiem darbā, kamēr amatieri pa lēto ģenerē bildes un mūziku, kamēr akadēmiķi grauž nagus, nesaprotot, ko ar šo visu iesākt, tikmēr viedtālruņu industrija aizvien naskāk integrē MI risinājumus. Šī gada spilgtākais piemērs ir Google Pixel 8 sērija. Google paralēli maģiskajai dzēšgumijai nu piedāvā iespēju uzlabot video, izgriezt kustīgus objektus no tiem un pat piemērot sejas grimases katram grupas bildes dalībniekam. Tas protams uzdod ētiskas dabas un mēdijpratības jautājumus, kas ir īsts, un kas nav, tādēļ Sony jau paziņojis, ka Xperia viedtālruņi saņems digitālo parakstu autentiskiem attēliem un video. Android 14 piedāvā arī iespēju ģenerēt individuālu fona attēlu. Tiesa gan, pagaidām uztraukumam par to, ka MI pārņems varu pār cilvēci, aizvien nav pamata. Lai gan integrēti, šie risinājumi vēl aizvien ir tērpti pamperos. Kamēr tie sasniegs pubertāti, gan jau Eiropas Savienība būs izcepusi kārtējo regulējumu. Tikmēr jaunuzņēmums Huamne lepni paziņoja, ka Ai Pin drīz aizstāšot viedtālruņus. Nesatraucieties, tik strauji tas nenotiks un nākamgad aizvien glāstīsim ierastās stikla sviestmaizes. Šī gan ir tikai tendence, kam arī nākamgad tiks pievērsta uzmanība, citu jaunumu nav. Ja nu vienīgi, ka Xiaomi aizlaidis pensijā apskatnieku ne vienmēr mīlēto MIUI, to aizstājot ar Xiaomi Hyper OS. Mūsu platuma grādos to arī redzēsim vien nākamgad.

    Tomēr atcerējos vienu tendenci. Runa ir par ilgstošu programmatūras atbalstu. Šajā ziņā jau pierasts, ka ābols uzstāda latiņu, tomēr šogad Google ar Pixel 8 sēriju prezentē septiņu gadu ilgu atbalstu. Tas protams uzdod jautājumus, kā pikseļi izskatīsies pēc septiņiem gadiem, un vai šis nebūs kārtējais Google projekts, kas uzsprikšķī spoži, bet pēc gada tiek likvidēts? Gada beigās Ansis gana nozākāja “zaļās domāšanas” pārpratumu Fairphone 5, kas programmatūru atbalstīs līdz 2031. gadam. Katrā ziņā, tā gan ir tendence, nodrošināt aizvien ilgāku programmatūras atbalstu. Pat Xiaomi šogad ieleca četru lielo atjauninājumu vagonā.

    Garlaicīgs gads dizainā, bet ir daži izņēmumi

    Dizaina tendences šogad tiešām ir garlaicīgas. To apliecina Apple, Samsung un Sony flagmaņi, kam mainījušās vien detaļas, bet lielos vilcienos, ātri uzmetot aci, atšķirību nevarēs manīt no pērnajiem flagmaņiem. Tomēr ir daži piemēri, kas patīkami izceļas. Tiem, kas meklē kompaktu, ērti plaukstā noturamu flagmani, šogad jāskatās uz ASUS Zenfone 10 vai Sony Xperia 5 V. Kiborgu cienīgu krāšņumu var meklēt spēļu entuziastiem domātajā ASUS ROG Phone 7 Ultimate. Protams, atšķirīgāku estētiku piedāvā Samsung Galaxy Fold5, kas beidzot ticis pie pilnībā aizveramas eņģes un Galaxy Flip5, kas ticis pie uzlabotas eņģes un lielāka ārējā ekrāna. Citādi, garlaicīgs gads. Tomēr arī šogad par vienu no oriģinālākajiem dizaineru darbiem jāpasludina Nothing Phone (2), kas saņēmis ne vien prātā paliekošu korpusu, bet arī lieliski veidotu saskarni, signālus un aksesuārus.

    Ko piedāvā āboļraža?

    Neraudiet susuriņi, ka jaunākais iPhone neatbrauca pie mums uz testu. Faktiski jaunumu sadaļā un Kursora podkāstā par ābolu runājām tik daudz, ka ir sajūta, ka esam notestējuši arī to. Un nevajag aizmirst, ka Ziemassvētku laiks ir arī piedošanas laiks. Godīgi sakot, iPhone 15 sērija šķiet gauži garlaicīga, jo neievieš neko kardināli jaunu. Titāna rāmis? Android nometnē tādu jau pirms pieciem gadiem izmantoja Essential PH-1. Periskopa kamera? Arī jau n’tos gadus izmantota tehnoloģija. Arī pamanāmākais jaunums – USB Type-C ligzda – ir jau daudzus gadus atrodama Android nometnē. Turklāt svaigāko USB versiju piedāvā vien Pro modeļi. Ok, ir skaidrs, ka iPhone ir atteicies no inovēšanas, tā vietā aprobē jau vairākus gadus Android ierīcēs esošas tehnoloģijas. Tiesa gan, noslīpējot tās teju līdz perfekcijai. Tas rezultējas lieliskā produktā, mega daudz apmierinātos lietotājos un Android ražotāju mazvērtības kompleksā, kas liek kopēt ābolu. Piemēram, šogad Xiaomi 13 Lite konkrēti nospieda dinamisko salu, ko iPhone aizņēmās no Huawei/Honor, bet baumas norāda, ka Color OS šādu risinājumu integrēs jau saskarnes līmenī. Ķīnā jau dienasgaismu ieraudzījis Xiaomi 14 Pro, kas arī saņēmis titāna rāmja versiju, bet baumas norāda, ka tādu saņems arī Samsung Galaxy S24 Ultra.

    Avots: Apple

    Interesants gads kameru departamentā

    Šogad attīstījusies gan pēcapstrāde, gan dzelži. Pagājušā gada tendenču apkopojumā prognozēju, ka flagmaņos dominēs collas izmēra sensori. Tieši tā arī notika. Vienīgi, ka runa ir par flagmaņiem, kas līdz Baltijas tirgum tā arī neatceļoja. Izņēmums ir Xiaomi 13 Pro, kas pie mums ir pieejams, bet, diemžēl, neatbrauca uz Kursora redakciju. Toties otrs mans minējums neapstiprinājās. Proti, pagājušajā gadā pravietoju, ka šogad redzēsim inovatīvo LG Innotek optiskā palielinājuma risinājumu flagmaņos, tomēr šī prognoze neapstiprinājās. Vēl aizvien tuvākais tam ir Sony Xperia 1 V, kas piedāvā inovatīvu periskopa kameru ar kustīgiem elementiem un reālu 3.5x-5.2x (85mm-125mm) optisko palielinājumu. Tikmēr par tuvinājuma čempionu aizvien jākronē Samsung Galaxy S23 Ultra ar 10x periskopa kameru. Tiesa gan baumas norāda, ka S24 Ultra varētu atteikties no šīs kameras, kas ir bijis Samsung atšķirības elements trīs gadus. Beidzot šai tendencei pievilcies arī ābols ar 5x periskopa kameru. Šogad Samsung prezentēja 200 MP galveno kameru S23 Ultra modelī, bet vidējā klasē šādu izšķirtspēju redzējām arī Honor un pat jaunpienācēja Infinix modeļos. Šāda izšķirtspēja gan negarantē augstu kvalitāti, tomēr virtuālā pikseļu saspiešana ļauj tikt pie labāka snieguma nakts kadros un ļauj veikt dažus programmatūras trikus. Gan jau nākamgad vidējā klasē redzēsim ne vienu vien šādas, vājprātīgas izšķirtspējas galveno kameru.

    Otra kameru departamenta tendence ir tāda, ka beidzot viedtālruņu ražotāju sadarbība ar lielajiem foto tehnikas vārdiem sāk atmaksāties. Gada sākumā OnePlus 11 sadarbībā ar Hasselblad prezentēja relatīvi piezemētu kameru komplektu, bet ar nobriedušu krāsu pēcapstrādi, kas beidzot nekautrējas un neslēpjas tikai Pro režīmā. Sniegums atsevišķos scenārijos pat šķita patīkamāks par multenīgo Samsung pēcapstrādi, turklāt piedāvāja mazāku graudainību nakts režīmā. Otrs patīkamais pārsteigums ir Xiaomi sadarbība ar Leica. Xiaomi 13T Pro prezentēja, ne vien uzlabotu pēcapstrādi, bet arī vienu no labākajiem portretu risinājumiem industrijā. Šogad vienu no pilnvērtīgākajiem kameru komplektiem piedāvāja Xiaomi 13 Ultra, kas sadarbībā ar Leica ticis pie collas galvenā sensora ar maināmu diafragmas atvērumu un pat divām palielinājuma kamerām. Protams, oficiāli pie mums šis foto brīnums neatbrauca, tomēr nākamgad varēsim mūsu tirgū sagaidīt Xiaomi 14 sēriju, kam Pro modeļa galvenais sensors saņēmis plūstošu diafragmas atvēruma maiņu. Katrā gadījumā, abas sadarbības tiešām pacēlušas agrākos foto pastarīšus līdz lielo puišu līgai.

    Reālu ieskatu nākotnes tehnoloģijā prezentēja Sony Xperia 1 V un 5 V. Runa ir par Sony ExmorT IMX 888 sensoru, kas izmanto divu slāņu tranzistoru pikseļu tehnoloģiju. Šī ir jauna tipa sensoru arhitektūra, kas ievāc vairāk gaismas un nodrošina tīrāku attēla signālu bez graudainības. Šis ir tik nozīmīgs lēciens mobilo sensoru attīstībā, ka pat Tims Kuks pirms Xperia 1 V izziņošanas apmeklēja Sony rūpnīcu. Proti, jaunā tehnoloģija ievāc tik daudz vairāk gaismas un informāciju, ka mazākiem sensoriem iespējams uzvesties, kā krietni lielākiem. Šo priekšrocību var izmantot salokāmie viedtālruņi, kam vienkārši nav rūmes, kur izvietot lielos sensorus. Tiešs piemērs ir vēl šogad izziņotais OnePlus Open, kas jau lielās, ka beidzot atveramu viedtālruņu kameras pievilkušās klasiskajiem flagmaņiem. Katrā ziņā, šis ir vērā ņemams izrāviens, tādēļ šādu tehnoloģiju nākamgad redzēsim gan OnePlus 12, gan vairumā citu flagmaņu. Tikmēr Sony šādas tehnoloģijas sensoru līniju labskanības dēļ nodēvējis par Sony LYTIA. Šī tehnoloģija tiešām ir nākamais lielais solis mobilajā fotogrāfijā, ne velti konkurenti to jau sākuši kopēt. Piemēram, OmniVision paziņojis par ļoti līdzīgu sensoru principu, kas tiks izmantots nākamā gada Honor Magic6.

    Programmatūras galā arī bijuši uzlabojumi. Piemēram, Sony beidzot ierubījis skaitļošanas fotogrāfiju (computational photography), kas beidzot arī Xperia ļauj tikt pie nakts režīma. Lai gan šis protams citiem ražotājiem liek justies, kā populārajiem tīņiem pret nūģiem, iesaku atvērt Sony Xperia 1 V apskatu, lai saprastu, kādēļ es šo kameru sistēmu uzskatu par vienu no šī gada veiksmes stāstiem. Pat ja tā ir elitāra tējas tase, kas nebūs pa prātam masām. Tikmēr nākamgad redzēsim gana daudz MI uzlabojumu, kas ļaus koriģēt sejas izteiksmes pēc attēla uzņemšanas. Šogad šādu iespēju jau prezentēja Google Pixel 8 sērija, tādēļ nākamgad varam, ko līdzīgu gaidīt gan One UI, gan MIUI (atvainojiet Hyper OS).

    Šī gada iepriecas un pabēdas

    Šogad iztikām bez būtiskiem skandāliem, tādēļ nolēmu, vēl pirms topa, vienkārši uzskaitīt dažus modeļus un tendences, kas iepriecināja, un dažus, kas lika nīgrumā raukt pieri.

    Iepriecināja

    • Galaxy vairs nedala pasauli divās daļās – lai gan baumas šajā ziņā nav iepriecinošas par nākamo gadu, šogad beidzot tikām pie meinstrīmīgākā Android flagmaņa, bez kompromisiem. Beidzot arī mēs varējām notestēt vienādu sniegumu, par kādu līdz šim jūsmojuši pārokeāna apskatnieki. Jau varu pačukstēt, tas rezultējas ar iespaidīgiem panākumiem arī mūsu topā.
    • OnePlus gandrīz atgriežas pie saknēm – OnePlus tiešām vairs nav tas pats ražotājs, kāds tas bija Karla Pei laikos, toties OP 11 šķiet, kā atgriešanās pie pamatiem. Ja var pieciest, ka OxygenOS šobrīd ir tikai rebrendota ColorOS/RealmeUI, tad pārējos departamentos sūdzību nav, un šis tiešām ir viens no gada labākajiem cenas/ieguvuma piemēriem.
    • Xiaomi T sērijas izaugsme – IP68 putekļu un ūdens noturība, Leica kameru sistēma bez kameru apendicītiem un četru gadu programmatūras atbalsts. Šī laikam ir šī gada lielākā izaugsme, kādu var manīt, salīdzinot ar pagājušā gada modeli. Laiks Xiaomi uztvert nopietni arī flagmaņu augšgalā. Turklāt Xiaomi 13T standarta versija uzskatāma par vidējās klases hailaitu, pat ja to neesam notestējuši.
    • Kompaktie flagmaņi tomēr ir – jā, šī ir niša, tomēr patīkami, ka iespējams tikt pie jaudīgas ierīces, kam ar īkšķi var aizsniegt ekrāna augšējo stūri. Kā labie piemēri jāmin Sony Xperia 5 V un ASUS Zenfone 10.

    Neiepriecināja

    • Cenu augstlēkšana – inflācija un globālās dižķibeles izraisījušas tādu cenu lēcienu, ka faktiski flagmaņu slepkavu segments, kas vēl pirms diviem gadiem ietilpa vidējā klasē (līdz 500 eiro), šogad jau maksā līdz 999 eiro. Vājprāts! Ja vēlies pašu svaigāko un labāko, ko ražotāji piedāvā, jārēķinās ar vismaz 1300 eiro un uz augšu. Šajā ziņā neko iepriecinošu nesolu arī nākamajam gadam.
    • Atveramo viedtālruņu attīstība ir pārāk lēna – šī vēl aizvien ir aizraujoša niša, tomēr kosmiskā cena un konkurences trūkums tās attīstību neveicina. Runa ir par Samsung, kas piedāvā mūsu platuma grādos aktuālus modeļus, kam konkurence ir tikai Āzijā. Tomēr tas ir par maz, lai Samsung iespringtu uz inovācijām, ko izdevies sasniegt Honor, Xiaomi un pat OnePlus.
    • Gaidīšu Nothing Phone (3) – nepārprotiet mani, vēl aizvien esmu ražotāja fans un ļoti izbaudīju Phone (2) testēšanu. Tomēr Phone (2) uzskatāms tikai par ieeju ASV tirgū, nevis kardinālu izaugsmi. Tādēļ palikšu pie Phone (1) un gaidīšu būtiskākus uzlabojumus no Phone (3).
    • Satelītu komunikācija nav uz palikšanu – pagājušajā gadā ābols visai skaļi izbazūnēja satelītu komunikāciju. Android pusē šogad to redzēju vien CAT S75. Turklāt Qualcomm atmetis ar roku savas versijas izveidei, kas šo “it kā būtisko” lietu atstāj uz katra ražotāja pleciem.

    Subjektīvākais tops pasaulē!

    Nu gan laiks atkorķēt dzirkstošos, jo esam gatavi paziņot uzvarētājus gada subjektīvākajā topā pasaulē! Topa metodika ir nemainīga – sarindot viedtālruņus pa klasēm pēc to punktiem. Tā kā apskatnieki ir dažādi, ierīču iznākšanas laiki ir dažādi, vērtējumi arī ir dažādi. Tas ievieš šajā, objektīvos kritērijos balstītajā apkopojumā, subjektivitāti, bet tas jau arī padara šo topu tik aizraujošu un līdz pat gada beigām saglabā intrigu. Neraudiet susuriņi, ja nu kāds modelis nav topā ticis, tas tikai tāpēc, ka apskatīts pēc šī raksta vai nav atceļojis līdz mūsu redakcijai. Ziemassvētku laiks tomēr ir piedošanas laiks. Bet nu gan metamies topā!

    Budžeta klase

    Realme 10
    1. Realme 107.9
    2. Samsung Galaxy A14 5G7.1
    3. Infinix Note 12 (2023)5.6

    Diemžēl, no trim budžeta klases viedtālrunīšiem riktīgi aizraujošs tops nesanāk. Bet tas arī parāda tendenci, ko ieviesusi inflācija – skops piedāvājums par augstāku cenu, kā pagājušajā gadā. Tādēļ šajā klasē piedāvājums ir tieši gandrīz nekāds. Un tomēr, jau otro gadu pēc kārtas par šīs klases uzvarētāju jāsumina Realme. Realme 10 padevies tīri elegants, tas piedāvā vienu no klasē labākajiem AMOLED ekrāniem, izcilu akumulatora darbību un cenā pieņemamu veiktspēju. Uz pārējo gan ietaupīts. Tomēr šo nevar norādīt, kā trūkumu, jo konkurentiem ir tā pat. Piemēram, Samsung piedāvā diezgan labu galveno kameru, lielisku akumulatora darbību un pat 5G, bet iepaliek korpusa smalkumā un ekrāna kvalitātē. Savukārt, patīkami, ka klasē ir jaunpienācējs Infinix, kas arī piedāvā tīri labu kopējo komplektu, bet iebrauc grāvī ar pārspīlēto programmatūru un kameru sniegumu.

    Samsung Galaxy A14 5G

    Vidējā klase

    1. Google Pixel 7 / POCO F5 Pro8.1
    2. Honor 908
    3. Samsung Galaxy A547.7
    4. Sony Xperia 10 V / Xiaomi 13 Lite / Redmi Note 12 Pro 5G7.6
    5. POCO X5 Pro7.4
    6. POCO X5 / Samsung Galaxy XCover 6 Pro / CAT S756.6
    7. Infinix ZERO ULTRA 5G6.3

    Beidzot intriga un arī gana negaidīts rezultāts. Šogad vidējā klasē ir divi karaļi. POCO jau esam kronējuši par vidējās klases karali arī agrāk, bet Google šajā statusā vēl nav bijusi. Par abiem secīgi. POCO F5 Pro tiešām nes agrāko flagmaņkāvēju mantojumu, jo piedāvā 2022. gada flagmaņu veiktspēju, ekrānu ar augstāko izšķirtspēju vidējā klasē, ļoti dāsnu komplektāciju, ietilpīgu akumulatoru un pat bezvadu uzlādi, kas ir retums vidējā klasē. Lai gan kameru darbība ir stipri viduvēja, F5 Pro vienalga ir šī gada cenas/ieguvuma attiecības labais piemērs. Toties Google Pixel 7 ir no pavisam citas operas. Tas piedāvā kompaktu, elegantu, ūdens izturīgu, premium materiālu korpusu, tīru programmatūru ar ilgu atbalstu un vidējā klasē labāko kameru sniegumu. Tiesa gan, to ieteikt šobrīd nebūtu korekti, jo jau iznācis Pixel 7a un arī Pixel 8 sērija (mūsu platuma grādos) nav aiz kalniem. Te gan jāatgādina, ka Google oficiāli Latvijā pikseļus nepiedāvā un visas fīčas nebūs iespējamas. Pirms mest aci uz pikseļiem, izlasi, kā ar Pixel 7 Pro gāja Kristapam.

    Honor 90

    Toties patīkami augstu uzrāpies Honor 90 ar 200 MP kameru vidējā klasē. Uz pjedestāla vieta atradusies arī Samsung Galaxy A54. Pat neskatoties uz Exynos veiktspējas kompromisiem, šis ir lielākais kāpums topā, ja salīdzina ar pērno modeli. Pieminēšanas vērti ir arī divi modeļi, kas līdz Kursora redakcijai neatbrauca – Xiaomi 13T, kas piedāvā Leica kameras vidējā klasē un OnePlus Nord 3, kas ir riktīgi visaptverošs vidējās klases pārstāvis. Kopējā aina ir gana interesanta. Ir saprotams arī kādēļ. Proti, šī ir lielākā pīrāga šķēle, no kuras gabaliņu grib gandrīz katrs ražotājs.

    Samsung Galaxy A54

    Flagmaņu klase

    Samsung Galaxy S23 Ultra
    1. Samsung Galaxy S23 Ultra / Samsung Galaxy S238.9
    2. Sony Xperia 1 V8.6
    3. Sony Xperia 5 V / Nothing Phone (2) / Apple iPhone 15Pro* – 8.4
    4. OnePlus 11 / Xiaomi 13T Pro  – 8.3
    5. ASUS Zenfone 10 / Samsung Galaxy Fold5 / ASUS ROG Phone 7 Ultimate8
    6. ThinkPhone by Motorola7.9
    7. Samsung Galaxy S23+7.7
    8. Samsung Galaxy Flip57.4
    9. Fairphone 5*5.4

    *ierīce topā pievienota pēc topa publicēšanas

    Pirms kronēt flagmaņu klases karaļus, jāpiemin, ka pirmo vietu no astotās šķir vien 1.5 punkti (šoreiz Fairphone 5 zemais vērtējums neskaitās, jo tika pievienots pēc topa apkopošanas). Tātad konkurence ir ļoti sīva un pjedestālā vietas atšķiras vien par 2 vai 3 desmitdaļām. Ar to gribēju teikt, ka ne ar vienu no topā iekļautajiem flagmaņiem Tu nenošausi greizi. Tomēr šoreiz triumfē Samsung Galaxy S23 sērija un pelnīti, jo šogad Qualcomm veiktspēja izlabojusi visas pagājušā gada sūdzības un pacēlusi Samsung vēl neredzētos augstumos. Galaxy S23 Ultra tiešām ir pirmklasīgs flagmanis, kas arī gada beigās nav zaudējis asumu (lasi konkurētspēju). Tas piedāvā izcilu ekrānu, ietilpīgu akumulatoru, lielisku veiktspēju, pilnvērtīgāko kameru komplektu un ķirsīti kūkai – irbuli. Uzvara pelnīta, bet liels pārsteigums, ka tā tiek dalīta ar sērijas mazo brāli Galaxy S23. Par šo esmu ļoti priecīgs, jo tā apskatu veidoja mūsu skaistākā apskatniece – Keitija, kas to rakstīja no iPhone lietotāja perspektīvas. Tātad šis ir objektivitātē balstīts pliķis sejā ābolam no iPhone lietotājas. Abi modeļi tiešām ir pelnījuši valkāt šī gada flagmaņu klases kroņus!

    Sony Xperia 1 V

    Šo gribas nosaukt arī par Sony gadu, jo ražotāja abi flagmaņi uzrāpušies līdz pjedestālam. Neskatoties uz to savdabīgo formātu, abi spēj piedāvāt atšķirīgu, bet ļoti augstvērtīgu sniegumu. Turklāt jāuzteic Sony ieviestā inovācija – galvenās kameras sensors, kādu nākamgad redzēsim ne vienā vien flagmanī. Necerēts pārsteigums ir, ka Nothing izdevies sasniegt pjedestālu. Nothing Phone (2) ir tiešām lielisks viedtālrunis, tomēr, salīdzinot ar Phone (1) izaugsme nav tik izteikta, lai tā īpašnieki apgreidotos.

    Papildināts! Ziemassvētki ir brīnumu laiks un krietnu laiciņu pēc topa publicēšanas arī iPhone 15 Pro ir atbraucis uz testu. Apskata tekstu gan kardināli tādēļ nemainīšu, tomēr jānorāda, ka ābols, kā vienmēr, spēj uzrādīt lielisku sniegumu. Arī šoreiz ābols ir nokļuvis uz pjedestāla. Apple iPhone 15 Pro ir lieliska ierīce, tomēr šoreiz Samsung un Qualcomm sadarbība nodrošinājusi ievērojamāku izaugsmi, kādu izdevies piedzīvot ābolam, tādēļ šogad godam pelnīta trešā vieta.

    Laimīgu jauno viedgadu!

    Pēc labi padarīta darba, laiks atpūtai. Siltus svētkus! Atstāj komentāros, kādas tendences viedtālruņu industrijā esi pamanījis Tu, un kā izskatītos Tavs tops!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    06.12.2023 15:03

    Bravo, šo izlasot man ir skaidrs, kas pa gadu ir noticis telefonu industrijā! Uz kādu adresi Jurģim sūtīt cepumus?

    Martell
    06.12.2023 22:14

    Raksts uz 10 ballēm. Malacis!

    Guntars K
    06.12.2023 23:48

    Jūs flagmaņus nodaliet pēc cenas? Vai, ka tas ražotājs nav spējis neko labāku piedāvāt par to overpraisu?
    Poco F5 pro izpogā pārīti no pašpasludinātajiem flagmaņiem. :D

    07.12.2023 09:36
    Reply to  Guntars K

    Šis noteikti nav slikts, mums tikai ne visam ir apskati, attiecīgi neiekļaujam topā. Es gan teiktu, ka Poco F5 Pro ar Snapdragon 8 Gen 1 aptuveni tajā pašā cenā iemainītu pret Xiaomi 13T, jo te būs labākas kameras. Mūsdienās tāds MediaTek nav nemaz zemē metams. Xiaomi 13T arī ir IP68, nevis IP53.

    Artūrs
    07.12.2023 02:07

    Pa Pixel 7pro nesūdzos
    Darbu veic labi, kameras ar labas un 5g septembrī pieslēdza(cerams netikai man)
    Es tik neesmu pamanījis nepieejamās fīčas

    ex P7P lietotājs
    08.12.2023 11:05
    Reply to  Artūrs

    Kurš operators tev Pixel 5G pieslēdza, lūdzu padalies?

    Artūrs
    09.12.2023 23:26

    tele2

    ex P7P lietotājs
    11.12.2023 10:15
    Reply to  Artūrs

    Paldies par INFO!!!

    Trx450
    07.12.2023 04:10

    Vakardien Ķīnā nopirku Samsung s22 256gb. Vienīgā problēma, nav eSim

    KKK
    07.12.2023 09:17

    Pēc raksta izlasīšanas, skaidrs, kas ir autors. Un nejau “rokraksts” tas ir, bet kvalitāte :))
    Paldies par kvalitatīvu saturu šogad Jurģi!

    Raivis
    07.12.2023 09:51

    Nākamajā gadā varētu kādu Nokia apskatīt. Vismaz XR skarbākos apstākļos patestēt.

    Kursors.lv
    07.12.2023 12:40
    Reply to  Raivis

    Jā, kaut kā pēdējos gados Nokia zīmolam ir pazudusi sadarbība ar aģentūrām, kas organizē darbu ar ierīču apskatniekiem. Bet es piekrītu, ka vajadzētu šajā ziņā padarboties un varbūt citos ceļos nākamgad nomedīšu arī kādu Nokia ierīci.

    wils
    07.12.2023 11:30

    Paldies par topu. Interesanta lasāmviela.

    Vilis
    07.12.2023 22:51

    Pēdējo 3,5 gadu laikā esmu nopircis 4 telefonus, pēdējais vārds vienmēr ir bijis Kursoram. Aparātu apskati skaidrā, vienkāršā, saprotamā valodā, plus komentāri no cilvēkiem kuri tādu aparātu jau ir iegādājušies. Uz kādu adresi sūtīt Jums Gotiņas?

    jhj
    10.12.2023 15:27

    samsūds no sākuma raud par ābolu, bet pēc pusgada visu nokopē un dara arī pats.

    LAN
    10.12.2023 21:21

    Ļoti labs atskats!
    Vēl prasītos atskats uz panākumiem VR pasaulē!

    Reklāma