Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Flip5 apskats – kad lielais inovators sāk ost pēc vecmammas skapja

    Sajūta, ka jauns ir tika ārējais ekrāns, eņģe ir uzlabota, bet pārējam nav atlicis laiks vai spēki.

    Jaunākie raksti

    Samsung pavisam nesen paziņoja, ka lokano ekrānu Galaxy Flip un Fold sērija pārspējusi pārdošanas apjomos kādreiz tik ļoti iecienīto, bet nu jau vēstures lapām nodoto Galaxy Note sēriju. Te gan ir jāņem vērā, ka Note sērijas viedtālruņi drīzāk bija tā paša gada pavasara Galaxy S sērija, kas kļuvusi izmēros lielāka un tikusi pie digitālā irbuļa. Ne visi bija gatavi gaidīt pusgadu, lai iegādātos teju tos pašus dzelžus, kā arī Note sērija nebija diez ko lēta.

    Lai arī kā nebūtu, nu rudeņus varam sagaidīt ar Galaxy Flip un Galaxy Fold sērijas modeļiem, kas saņem vienus no redzamākajiem uzlabojumiem vai vismaz sava veida inovācijām viedtālruņu segmentā. Sākums gan lokano ekrānu viedtālruņiem nebija viegls, bet nu jau tie kļūst visai izturīgi, turklāt Samsung sniedz saprātīgus risinājumus ekrāna nomaiņai vismaz pirmajā reizē. Tāpat Samsung piedāvā saviem viedtālruņiem ļoti ilgus Android atjauninājums, Galaxy Flip5 un Galaxy Fold5 saņems vēl četrus lielos Android laidienus.

    Reklāma


    No lokano ekrānu viedtālruņiem Galaxy Flip5 būtu droši vien mana pirmā izvēle, bet nevajag piemirst, ka nu pie mums atsevišķos lielos elektronikas veikalos nopērkami arī Motorola Razr 40 Ultra viedtālruņi, kam arī ir savs šarms. Man gan ir aizdomas, ka Latvijā tieši Samsung piedāvās vislabāko atbalstu un servisa iespējas.

    Savā mājaslapā Samsung piedāvā ne tikai Galaxy Flip5 un Galaxy Fold5 ar lielākām atmiņām par to pašu cenu, bet vēl aptuveni mēnesi dabūsi līdzi arī uzlādes ierīci, kas nav mazsvarīgi.

    Avots: Samsung

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13, One UI 5.1.1
    • Ekrāns: 6.7 collu Foldable Dynamic AMOLED 2X, 1080 x 2640, 120 Hz, HDR10+, 1750 cd/m² maksimālais spilgtums, 425 ppi
    • Papildekrāns: Super AMOLED, 3.4 inches, 720 x 748 (Gorilla Glass Victus 2), 306 ppi
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli (1x 3.36 GHz Cortex-X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510), Adreno 740 video apakšsistēma
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 256/ 512 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE), NFC, USB Type-C 3.2, 3G/ 4G/ 5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs ieslēgšanas pogā, IPX8 mitruma izturība, stereo skaļruņi, 32-bitu/ 384 kHz audio, žiroskops, kompass, barometrs
    • Kameras: aizmugurē: 12 megapikseļu, f/1.8, 24 mm (wide), Dual Pixel PDAF, OIS + 12 megapikseļu, f/2.2, 123˚ (ultrawide). 4K@30/ 60 fps, 1080p@60/ 240 fps, 720p@960fps, HDR10+. Priekšā: 10 megapikseļu, f/2.4, 26 mm (wide), 1.22µm. 4K@30fps video
    • Akumulators: Li-Po 3700 mAh, 25 W vada uzlāde, 15 W bezvadu uzlāde, 4.5 W reversā bezvadu lādēšana aksesuāriem
    • Izmēri: aizvērts 85.1 x 71.9 x 15.1 mm, atvāzts 165.1 x 71.9 x 6.9 mm, 187 g
    • Krāsas: Piparmētru, Lavandas, Grafīta, Krēmkrāsas
    • Cena: 1209 eiro (256 GB) līdz 1329 eiro (512 GB)
    Avots: Samsung

    Izskats un uzbūve

    Galaxy Flip5 iepakots mazā, melnā kastītē, iepakojumā iekšā ir tikai pats viedtālrunis un uzlādes vads (Type-C uz Type-C), kā jau tas ir ierasts pēdējos gados. Uz kastītes vēl arvien ir Z burts virsū, to Samsung nav izdevies izdzēst vismaz mūsu reģionam.

    Pats Galaxy Flip5 pirmajā mirklī izskatās visai līdzīgs pagājušā gada Galaxy Flip4, bet tomēr te ir pāris fiziski uzlabojumi. Viens no tiem ir eņģe un ekrāna salocīšana. Eņģe esot kļuvusi vienkāršāka, tā arī teju ideāli aizver ciet Galaxy Flip5, lai nepaliktu šķirba. Nedaudz gan vēl šķirba paliek pie eņģes, bet tas nav kritiski. Galaxy Flip5 aizveras ar smuku klikšķi, vaļējā pozīcijā it kā ir neliela fiksācija, bet tā ne tuvu nav tik patīkama. Viedtālruni var izmantot arī daļēji atvāztu, uz šo gan reaģēs tikai dažas lietotnes.

    Galaxy Flip5 labajā sānā ir skaļuma un ieslēgšanas pogas, ieslēgšanas pogā ir arī pirkstu nospiedumu nolasītājs. Ja kāds man prasītu, teiktu, ka ieslēgšanas poga ir par augstu, bet laikam jau nav iespēju to novietot nedaudz ērtāk tvērienam, jo tur pat poga bijusi arī senākos Galaxy Flip modeļos. Aizmugurē ir divas kameru acis, aizmuguri sedz Gorilla Glass Victus 2 stikls.

    Šogad Galaxy Flip5 ir lielākas atmiņas, bet arī cena kāpusi par 100 eiro lētākajā aprīkojumā.

    Saskarnes jomā lielākās atšķirības no ierindas Samsung viedtālruņa būtu meklējamas tieši Galaxy Fold5 modelī, jo tam tomēr ir teju kvadrātveida ekrāns ar pamatīgu laukumu. Galaxy Flip5 ir drīzāk ierastā Samsung One UI 5.1.1 saskarne, kas drīz tiks atjaunināta uz One UI 6.0. Lielākie pielāgojumi, kas atšķiras no citiem Samsung, meklējami ārējam ekrānam.

    Ekrāni

    Droši vien ekrāni ir arī dēvējami par daļu no lielajiem, redzamajiem Galaxy Flip5 uzlabojumiem. Iekšējais (galvenais) ekrāns ir kļuvis spilgtāks (iepriekš 1200 cd/m², tagad 1750 cd/m²), kā arī tas esot izturīgāks, bet ne man par to spriest pēc aptuveni pusotras nedēļas, kas pavadīta ar Galaxy Flip5. Visādi citādi iekšējais ekrāns ir tāds pats, kā Galaxy Flip4 modelim. It kā ekrāna locījuma vieta esot labāk nostrādāta, bet tā tāpat ir manāma gan vizuāli, gan braucot ar pirkstu pāri. Lielākajam un dārgākajam Galaxy Fold5 locījuma vieta būs mazāka problēma, jo tā ir vertikāla un to tik bieži ar pirkstiem neaizskar, bet Galaxy Flip5 locījuma vietu aizskarsi visu laiku.

    Ja daudz patīk rakstīt, tad iekšējais Galaxy Flip5 ekrāns vīriešu pirkstiem var būt par šauru, lai tur jēdzīgi ietilpinātu ekrāna tastatūru. Manuprāt, man nav tie resnākie pirksti, bet vēl arvien iekšējais ekrāns šķiet tastatūrai par šauru. Tāpat ir jāņem vērā, ka Galaxy Flip5 ekrāns ir izstiepts (malu attiecība ir 22:9), tas var nebūt īsti ērti, ja nākas kaut ko aizsniegt ekrāna augšdaļā. Arī filmām un YouTube video būs melnas sānu malas.

    Ārējais ekrāns būs lielākais uzreiz manāmais uzlabojums, kad jauno Galaxy Flip5 salīdzināsi ar vecākiem modeļiem. Tas kļuvis daudz lielāks un savā ziņā arī funkcijām bagātāks. Sākotnēji ārējais ekrāns saņem vairāk nekā 10 dažādas iespējas, bet Samsung saka, ka ārējā ekrāna logrīku skaits tiks palielināts laika gaitā. Ārējais ekrāns ļauj tagad pat nosūtīt ziņas un pat pielāgot, kā tiek parādīts akumulatora atlikums.

    Interesanti, ka ārējais ekrāns varbūt pat mazāk paredzēts, lai sniegtu informāciju, šoreiz to var izmantot, lai personalizētu tieši tava Galaxy Flip5 ārējo izskatu. Pamatā ārējā ekrāna dizains piesaistīts galvenajam ekrānam, bet nu pastāv iespēja to dažādi pielāgot.

    Te gan jānorāda, ka ārējā ekrāna izmantošana var pamatīgi ietekmēt Galaxy Flip5 akumulatoru, jo šis būtu dēvējams par standarta AMOLED ekrānu ar visiem 60 Hz. Te gan varēja būt kāds viltīgāks ekrāns, kas prot samazināt atsvaidzi līdz 1 Hz vai vismaz 10 Hz.

    Veiktspēja

    Galaxy Flip5 ticis pie Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesora, kas nedaudz pielāgots Samsung vajadzībām. Samsung vajadzības šajā gadījumā ir nedaudz ātrāka darbība un iespēja darīt ar fotogrāfijām to, ko Samsung uzskata par pareizu.

    Sintētiskās veiktspējas testos Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 ir nedaudz ātrāks par pirmās paaudzes Snapdragon 8, kas nebūtu nekāds pārsteigums. Pārsteigums ir tas, ka Galaxy Flip5 gandrīz nekad nekarst, tas mēdz viegli uzsilt uzlādes laikā, bet ikdienā un pat spēlēs var sacīt, ka Galaxy Flip5 ir komfortablā temperatūrā.

    Akumulators

    Galaxy Flip5 akumulators man ir nedaudz noslēpums. Tas noteikti nav kļuvis labāks (ar ilgāku darbības laiku vai ietilpīgāks, vai ar ātrāku uzlādi). Te nepalīdz arī salīdzinoši lielais ārējais ekrāns. Bet pamatā lielā problēma ir tā, ka Galaxy Flip5 pie manis bija kopā ar Galaxy Watch 6, kam nebija līdzi uzlādes ierīces. Attiecīgi Galaxy Flip5 kalpoja par lādētāju viedpulkstenim, kas savukārt ir jālādē katru dienu.

    Jā, Galaxy Flip5 piedāvā reverso bezvadu uzlādi aksesuāriem, piemēram, austiņām vai pulkstenim, bet šāda lādēšana nesamērīgi paplucina Galaxy Flip5 darbības ilgumu, kā arī reversā uzlāde karsē gan Galaxy Flip5, gan arī lādējamo ierīci, lai arī te ir tikai 4.5 W jauda.

    Ja lādēsi Galaxy Flip5 no 10%… 15% līdz 100%, tas aizņems aptuveni pusotru stundu. Vienlaikus lādēt Galaxy Flip5 un veikt reverso bezvadu uzlādi īsti nevar, tad ierīces uzkarst un uzlāde tiek pārtraukta. Galaxy Watch 6 šādi var uzlādēt līdz aptuveni 25%, tad uzlāde pārtrūkst, nākas Galaxy Flip5 atvienot no lādēšanas un tikai tad var pēc kāda laika atsākt pulksteņa uzlādi.

    Kameras

    Kameru jomā šogad nav sajūtas, ka kaut kas gājis uz priekšu. Iespējams, Samsung pievienojis kādu programmatūras triku, kas ļauj galā saņemt kādu izskatīgāku attēlu, bet jau Galaxy Flip4 laikos bija tikai niecīgi kameru uzlabojumi (pāreja galvenajai kamerai no 1.4 mikronu pikseļa izmēra uz 1.8 mikroniem Galaxy Flip4), kad Galaxy Flip4 salīdzina ar Galaxy Flip3.

    Ik pa laikam redzams, ka autofokuss aizšauj garām, manuprāt, arī Galaxy Flip5 kameras visai dīvaini cīnās ar zaļo krāsu (nereti zaudējot), kā arī attēli bieži vien ir ar pārspīlētu kontrastu un arī krāsām. Kopumā rodas sajūta, ka nu jau vajadzēja ielikt viedtālrunī kādu labāku kameru, nevar vairs gluži čučēt uz tik veciem lauriem.

    Dienas gaismā:

    Sliktākā gaismā:

    Var jau it kā saprast iemeslu vājākām kamerām, jo tomēr Galaxy Flip5 ir ļoti plāns atvērtā veidā, nekādas dižās kameras iespiest te nevar. Bet tad atkal atliek pavērties uz Galaxy Flip5 cenu, kas arī nebūt nav no tām zemākajām.

    Nobeigumā

    Kopumā gribētos sacīt, ka Galaxy Flip5 ir atnācis ar saviem uzlabojumiem, lielāku atmiņu un jēdzīgāku ārējo ekrānu, bet arī cena ir pašāvusies uz augšu.

    Ja jāmin kādas mazāk izdevušās nianses, tad Galaxy Flip5 pieklibo akumulatora ietilpībai vai vismaz uzlādes ātrums. Tāpat gribētos, lai jau trešo modeli pēc kārtas netiktu izmantotas vienas un tās pašas kameras, kas jau startā pie Galaxy Flip3 nebija diez ko spožs risinājums.

    Ja par Galaxy Flip4 modeli biju teju gatavs stāvēt un krist, tad šī gada Galaxy Flip5 ar savu stagnāciju atsevišķos elementos un paaugstināto cenu mani vairs tik ļoti neuzrunā. Viedtālrunis nebūt nav slikts, bet biju kaut kā iedomājies, ka uzlabojumi būs plašāki, kad Galaxy Flip5 salīdzina ar Galaxy Flip4. Ar lielāko prieku jauno Sanpdragon procesoru iemainītu pret labāku galveno kameru un kādu nieku ietilpīgāku akumulatoru.

    Iepriekš Galaxy Flip sērija bija teju vienīgais šāda tipa lokanā ekrāna viedtālrunis, ka pie mums pieejams. Tagad ir arī Motorola, iespējams, drīzumā būs OnePlus lokanais viedtālrunis. Pixel Fold pie mums dabūt oficiāli nevar, tuvākās vietas ir Vācija un Lielbritānija. Burtiski tikko arī parādījušās runas par HONOR Magic V2 nonākšanu globālos tirgos, baumas gan norāda, ka šis viedtālrunis ar visu Google veikalu un servisiem maksās pie 1600 eiro. Tiesa, šis gan ir drīzāk Galaxy Fold5 konkurents.

    Sajūta, ka jauns ir tika ārējais ekrāns, eņģe ir uzlabota, bet pārējam nav atlicis laiks vai spēki.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    6
    Kameras
    6
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skaks
    06.09.2023 16:36

    Par pašu ierīci īsumā – it kā kaut kas jauns, it kā nekas īpašs.

    Pēča
    07.09.2023 10:08
    Reply to  Skaks

    Kāda veidā ‘jauns?!??’

    Flip telefoni pasaulē un stilā atnāca 90to vidū… Visi šādu(90% gadījumu- motorolu) jau tad gribēja. ;) Tad šis segments pazuda ar iphone glaudāmo ēras ienāksanu, jo visi gribēja šādu ‘gudro’ ierīci ar lielu jēkrānu, visi razotāji arī pēkšņi parmetās taisīt tikai šādus modeļus…

    Tagad pēc 20 gadiem samsungs(un neviens cits) cenšas aktīvi iebarot patēretājiem, ka TEV VAJAG atpakaļ salokāmo! Jo drošvien 1pret1 kategorijā parastajā glaudamajā viņiem visticamak, ka bija sūdīgi rezultāti, tāpec tagad mārketingu nodaļa, jau kuro gadu tik ļoti cenšas iebarot, ja viņu flip serija ir kaut kas inovatīvs un jauns.

    Skaks
    06.09.2023 16:40

    Interesē arī uzzināt šīs ierīces konkurentus :)

    Vate
    06.09.2023 18:33

    Nē, nu ja tā nem, tad iPhone jau cik gadus nes pēc opja 50 gadus vecā uzvalka.

    Reinholds
    06.09.2023 23:28

    Šķiet, ka jāpārskata dati “izmēru” rindiņā.

    Biteme
    07.09.2023 12:37

    Pēc kā ož jūsu vecmammas skapis?

    Skābene
    07.09.2023 15:03
    Reply to  Biteme

    Tu domā naftalīna bumbiņas!? Kodes jau sintētiku vairs negrauž, vai tad vēl aktuāli!? :D

    Biteme
    07.09.2023 15:58
    Reply to  Skābene

    Tu naftalīnu savā mūžā esi smaržojis? Droši vien nē, tāpat kā es. Un pārējie omītes skapja ekperti.

    Alberts Kviesis
    08.09.2023 06:26

    Interesanti, kā varētu izskatīties šī tālruņa maciņš vai aizsargvāciņš. Kad 90′-tajos bija atlokāmi tālruņi, par to neviens nedomāja, jo korpusi bija salīdzinoši izturīgi, pašas iekārtas arī vieglākas, kā arī nosacīti nebija kam tur plīst

    Kursors.lv
    Alberts Kviesis
    08.09.2023 07:52

    Produkta atsauksmēs diezgan kritisks vērtējums šim izstrādājumam – lietotājiem pret šo inovāciju ir pretenzijas

    Alberts Kviesis
    09.09.2023 01:21
    Reply to  Artis Ābols

    Arti, par Fold4 čeholu šo atsauksmju rakstītājiem kā reizi ir salīdzinoši labas atmiņas. Fold5 izpildījumā šoreiz lietotājiem ir škrobaina pieredze

    NNNN
    08.09.2023 13:00

    Teju pusotru gadu lietoju “Galaxy Flip 3”. Kas patīk: 1. Nav kļuvis ne par gramu bremzīgāks; 2. ne brīdi nav bijusi sajūta, ka ierīce būtu trauslāka un ekrāns kā īpaši ievainojamāks kā klasikam viedtālrunim. Ar to viss kārtībā, bet ekrānam obligāti jābūt aizsargplēvei ( par to arī vēlāk); 3. bezvadu uzlāde aizvērtam Flipam ir super ērta. Palēna, bet ir; 3. lai arī ārējais ekrāns ir mazs, paziņojumu izlasīšana un citi vidžeti ir ērti apskatāmi un izmantojami, neatverot ierīci ( dublē Galaxy viedpulksteņa darbu); 4. telefona atvēršana / aizvēršana tikai sākotnēji likās lieka papildu darbība. Aizverot foršs klikšķis. :) Pāris praktisku iebildumu, kas, visticamāk, attiecināmi arī uz “Flip 5”: 1. Diezgan bieži jāmaina iekšējā ekrāna obligātā aizsargplēve, jo ekrāna vidū – locījuma vietā – tā pakāpeniski atdalās, veidojot kaitinošu un aizvien augošu tulznu. Servisā aizsargplēves maiņu vienreiz izveic bez maksas, otrreiz – virs 20 eiro. Tur arī uzzināju, ka plēvīti nākas mainīt 3-9 mēnešu laikā. Nākamreiz joka pēc mēģināšu to izdarīt pats; 2. ir jāpacenšas, lai ar vienu baterijas uzlādi pietiktu visai dienai; 3. kameras spējas atpaliek. Piemēram, rokkoncertos iekštelpās arī salīdzinoši tuvos foto seju vietā visbiežāk r pārgaismotas pikseļu čupas. Foto vāji apgaismotos apstākļos netiek līdzi. Vidējās klases A52s bildē… Read more »

    NNNN
    08.09.2023 13:07
    Reply to  NNNN

    P.S. Pielabot kļūdas komentārā izrādījās neizpildāmi, lai gan tāda iespēja ir piedāvāta.

    Reklāma
    Sajūta, ka jauns ir tika ārējais ekrāns, eņģe ir uzlabota, bet pārējam nav atlicis laiks vai spēki.Samsung Galaxy Flip5 apskats - kad lielais inovators sāk ost pēc vecmammas skapja