Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar GWM Ora 03 ķīniešu elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Jau ceturto gadu turpinām veikt mūsu 1000km elektroauto testa braucienus un kopā esam šādi notestējuši jau 36 Latvijā pieejamas un populāras elektriskās mašīnas. Pagājušajā nedēļā uz testu ieradās kāds ļoti interesants elektroauto – ķīniešu veidotais GWM Ora 03, ko Latvijā var oficiāli nopirkt pie “Īle auto”. Par ķīniešu elektroauto mēs pēdējos gados rakstām bieži, jo tie ir ļoti aktīvi un nu jau sāk iekarot pasauli. Tāpēc ar lielu interesi ķērāmies pie GWM Ora 03 testa. Zīmīgi, ka dažu mēnešu laikā, kopš šī mašīna Latvijā ir nopērkama, pārdotas jau 50+ šādas mašīnas. Tas ir daudz!

    Bet sākam visu no sākuma un pēc kārtas. GWM, jeb Great Wall Motor ir ķīniešu auto ražotājs, kas dibināts 1984. gadā un līdz šim ar GWM, Haval, Tank un Wey zīmoliem pārsvarā ražojis ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotus auto. GWM ir viens no lielākajiem Ķīnas auto ražotājiem un pēdējos astoņos gados spējis saražot un pārdot vairāk nekā miljonu auto katru gadu. Sadarbībā ar BMW Group, GWM kopš 2019. gada Ķīnā ražo Mini mašīnas. GWM ir rūpnīcas arī mūsu pusē – Bulgārijā sadarbībā ar Litex Motors šis uzņēmums mašīnas komplektē jau kopš 2012. gada. Krietni lielāka GWM rūpnīca ir Krievijā. 2021. gadā kopā ar BMW Group tika atvērts birojs Minhenē un tas šobrīd dažādos izpētes un pārdošanas jautājumus piepalīdz BMW un apkalpo GWM ekspansiju Eiropā.

    Ora ir šī ražotāja elektroauto zīmols un kopš 2020. gada pārdošanā tiek piedāvāts uz apskatu saņemtais GWM Ora 03 modelis. Citos reģionos šo auto dēvē arī par Ora Funkcy Cat vai Ora Good Cat. Tāpēc nebrīnies, ja kaut kur redzi vai dzirdi šādu nosaukumu – tas ir viens un tas pats auto. GWM Ora 03 ir kompaktās klases auto, kas Latvijā nopērkams divās versijās – Ora 03 ar 48kWh akumulatoru (maksā 24 995 eiro) un Ora 03+ ar 63kWh akumulatoru (maksā 32 995 eiro). Ja no šīm cenām vēl atrēķini nost 4500 eiro EKII atbalstu, tad rezultātā iegūsti Latvijā pieejamāko jauno elektroauto, kam pat tuvumā nav konkurentu no mums zināmiem zīmoliem.

    GWM Ora 03

    No 2022. gada tiek ražots arī GWM Ora 07 elektroauto, kas ir vidējā izmēra sedans. Starp citu, šis auto pie mums pārdošanā nonāks jau šovasar.

    GWM Ora 07

    Vēl eksistē arī GWM Ora Ballet Cat modelis, taču neesmu dzirdējis, ka to plāno tirgot mūsu pusē. Un, jā, tas ļoti atgādina VW Beetle. Starp citu, GWM jau iepriekš ir saņēmuši sūdzības un pat tiesas prāvas par citu eiropiešu auto ražotāju produktu kopēšanu.

    GWM Ora Ballet Cat

    Rezumējot šo ievadu, GWM ir sens un veiksmīgs ķīniešu auto ražotājs, kas salīdzinoši nesen ir ķēries arī pie elektroauto ražošanas un to izplatīšanas Eiropā. Cenas un ieguvumu attiecība GWM Ora 03 ir patiešām salda un tikai reāls izbrauciens palīdzēs saprast, kas ir un kas nav šis auto. Ķeramies pie darba!

    Fifīgs un pamanāms dizains

    Sen nebiju braucis ar tādu forša dizaina auto, kas piesaista cilvēku uzmanību. Uz šo bijušā Porsche dizainera radīto auto atskatās cilvēki no blakus mašīnām un galvas tiek pagrieztas arī no ietvju virziena. Tas, protams, ir gaumes jautājums, taču man šis auto šķiet glīts. Tāds stilīgs.

    Īpaši interesanta man šķita šī auto aizmugure. Jā, tā sarkanā josla ir auto bremžu gaisma. Internetos biju apskatos salasījies, ka dubļu laikā aizmugurējais vējstikls (tam nav logu tīrītāja) un bremžu gaisma kļūst ļoti netīri un sliktāk caurredzami, taču mana testa laikā viss bija smuki sauss un praktiski šo niansi nevarēju pārbaudīt.

    Izteikti Porsche’īgie lukturi ir ne tikai stilīgi, bet arī labi darbojas. Tuvās gaismas varbūt prasītos tālākas, taču vismaz apgaismojums ir plašs un gaišs. Tālās gaismas ir lieliskas un labi darbojas arī automātiskā gaismu pārslēgšanas sistēma. Brauciena video vari noskatīties segmentu par gaismām, tur es esmu nofilmējis, kā tās darbojas.

    Interjers gana plašs, bet krēsli prasītos ērtāki

    Auto interjers arī ir diezgan stilīgs un izvēlētie materiāli pretendē uz diezgan premium auto sajūtām. Priekšpusē cietu plastmasu tā baigi nejūt un viss ir diezgan mīksts un glīts.

    Abi priekšējie sēdekļi ir elektriski vadāmi, taču man pietrūka iespējas piepacelt apakšējās sēdekļa daļas priekšpusi. Rezultātā krēsls man šķita pārāk plakans un arī sānu malas ir pārāk plakanas. Nepārprotiet, braukt var un es neteiktu, ka biju pārlieku noguris arī pēc 1000km mērošanas, tomēr ir pieredzēti krietni ērtāki sēdekļi.

    Šim auto ir pamatīga izmēra sānu spoguļi un aizmugurē notiekošais ir labi saskatāms arī aizmugurējā spogulī. Sānu spoguļos ir aklās zonas brīdināšanas indiktori un kopumā šī sistēma darbojas labi.

    To pašu gan es nevaru teikt par vadītāja monitoringa sistēmu. Mašīna ir aprīkota ar sensoru kopumu, kuru uzdevums ir noteikt vadītāja kustības pie stūres un brīdināt, ja tas kļūst aizmāršīgs. Praksē gan tā sistēma ir pārlieku aktīva un visu laiku piesienas. Vispār mašīna ļoti daudz runa. Katru reizi, kad ieslēdzam kruīzkontroli (tā darbojas lieliski), auto par to pateiks. Katru reizi, kad auto šajā režīmā pamana ātruma izmaiņas (nolasot ceļa zīmes, kas darbojas labi), tas par šo pateiks. Ar laiku tas reāli sāk nogurdināt un ne visus audio paziņojumus var atslēgt. Tāpat arī šī apnicīgā vadītāja monitoringa sistēma ieslēdzas no jauna katru reizi, kad iekāpjam auto. Brr. Tāpat pārlieku centīga man likās automātiskās piestūrēšanas funkcija un to arī slēdzu laukā visu laiku, kad atsāku braukt.

    Gan mērinstrumentu, gan multimediju sistēmas izvads tiek attēlots uz smukiem augstas izšķirtspējas displejiem. Tomēr elementi varētu būt lielāki. Pat man kā cilvēkam ar samērā labu redzi tie uzraksti un ikonas šķita pārāk smalkas. Īpaši grūti ir operēt ar multimediju displeju, lai, piemēram, pielāgotu auto apsildi/dzesēšanu. Jo ne visas pogas tu redzi uzreiz (stūre ir priekšā) un kad redzi, tās ir mazliet par tālu un mazliet par mazu.

    Cik grūti bija temperatūras regulatoru pārnest uz šīm no Mini aizlienētajiem fiziskajiem slēdžiem?

    Labā ziņa ir tāda, ka uz stūres pogas, lai arī izskatās pēc skārienjūtīgām, tomēr ir fiziski spiežamas. Tumsā tās ir normāli izgaismotas un saprotamas. Tur pat ir divas pielāgojamas pogas, kurām varam piešķirt kaut kādas sev vēlamas funkcijas.

    Ak, jā, mašīnai nedarbojās navigācija. Karte it kā ir, bet uz tās nerādās nekādi ceļi. Un šobrīd Latvijā nedarbojas arī Apple Carplay un Android Auto, kas citos reģionos ir pieejami. Dīleris teicās, ka tas jau šovasar būs salabots.

    Auto priekšpusē nav papildus bagāžnieka un zem motora pārsega ir pilns visādu elementu. Starp citu, no šejienes var fiziski atvērt uzlādes vāciņu, ja nu tas pats vairs neatveras.

    Bagāžnieks nav diez ko praktisks

    Ražotājs norāda, ka auto bagāžnieka tilpums ir diezgan pieņemami 228 litri, tomēr praksē tas nav diez ko veiksmīgas formas. Proti, bagāžnieks, lai arī diezgan dziļš, ir ļoti šaurs un slīpais (un biezais) bagāžnieka vāks liedz šajā auto pārvadāt kantainus priekšmetus, piemēram, lielākas kastes vai čemodānus. Ir gan risinājums – varam nolocīt aizmugurējo sēdekļu rindu un tad iegūsim krietni plašāku un praktiskāk izmantojamu bagāžas nodalījumu.

    Bet es saprotu, kāpēc ir iets šis ceļš. Uz mazāka bagāžnieka rēķina ir iegūta plašāka telpa pasažieriem. Un šajā ziņā viss ir labi. Priekšpusē braucošajiem vispār ir liels plašums un arī aizmugurē diezgan normāli varēs ievietoties arī pagara auguma cilvēki. Vismaz es ar saviem 1.86cm varēju aizmugurē apsēsties “aiz sevis”. Vieta kājām bija un galva arī spēja ievietoties mašīnas ietvaros.

    Auto ražotājs Ora 03 sola šādus garantijas nosacījumus:

    • 5 gadu garantija bez nobraukuma ierobežojuma jaunam elektromobilim
    • 8 gadu/160 000 km nobraukuma garantija akumulatoram

    Auto ātrā uzlāde nav diez ko ātra

    GWM Ora 03 ir pieejama ar 48kWh LFP tipa vai 63kWH ierastākas litija jonu ķīmijas akumulatoriem. Uz testu saņemtais auto bija aprīkots ar LFP akumulatoru, kas, lai arī var būt ilgmūžīgāks un mazāk prasīgs pret termoregulāciju, taču ir smagāks un spēj nodrošināt lēnākus uzlādes ātrumus. Tas arī bija redzams testā.

    Mašīnai kreisajā sānā priekšpusē ir CCS uzlādes pieslēgvieta un man tā šķiet ērta vieta. Man vispār patīk mašīnas, kurām uzlādes porti ir kaut kur priekšpusē. Pašā mašīnā ir iebūvēts 11kW maiņstrāvas lādētājs, kas ir pavisam normāli. Ja mums ir tik jaudīgs wallbox mājās, auto pilnu varēsim uzlādēt nepilnās 6 stundās. Mazliet knapāk ir ar līdzstrāvas uzlādi.

    Auto specifikācijā norādīts, ka maksimālā līdzstrāvas uzlādes jauda ir 64kW un pēc datiem, ko ieguvu no Viršiem par uzlādi pie viņu 160kW stacijas, secinu, ka uz īsu brīdi mašīna tik tiešām spēja attīstīt šo uzlādes jaudu, tomēr visai ātri tā nokritās līdz 50 un zemāk kW jaudai. Veicot vairākas uzlādes visas dienas garumā, secināju, ka šī ir mašīna, kas vidēji lādēsies ar 40-50kW jaudu. Tas nav kritiski slikti, taču reizē tas arī nav nekas ātrs. Toties uzlādes bija stabilas un nenovēroju nekādas problēmas nedz pie Viršu, nedz Emobi lādētājiem. Viss korekti lādējās arī mājās no mana mājas wallbox lādētāja.

    Ražotājs sola 16.7kWh/100km vidējo patēriņu un testa beigās mēs sasniedzām 17kWh/100km patēriņu, tomēr visas dienas garumā patēriņš bija par kādu 1-2kWh uz 100km augstāks. Tas ir normāls patēriņš. Zem 15kWh/100km es uzskatu patēriņu par zemu un virs 20kWh/100km par augstu. Pa vidiņam tas man šķiet normāls. Aptuveni stundas laikā pie ātrā lādētāja šo mašīnu dabūsim gandrīz pilnu.

    GWM materiālos varam atrast, ka 48kWh versijas Ora 03 ar uzlādi spēj nobraukt līdz 310km (WLTP dati). Pilnībā uzlādēta mašīna man rādīja ap 280km. Ar uzlādētu auto varēju aizbraukt līdz Ventspilij un pāri atlika ap 40km nobraukuma. Tādējādi vasarā ar šo auto varēsim no Rīgas vienā rāvienā aizbraukt uz jebkuru punktu Latvijā. Izlāde ir paredzama, taču ņem vērā, ka pie 11% baterijas atlikuma auto vairs nerāda atlikušos nobraukuma kilometrus. Attiecīgi, pēdējos ~30km brauksi pilnīgā neziņā par to, cik tālu aizbrauksi.

    Ērta mobilā lietotne

    Man pašam ir pavecs elektroauto un par mobilajām lietotnēm varu vien pasapņot, bet jaunākiem un modernākiem auto šādas lietotnes ir izplatīta un noderīga lieta. Arī Ora 03 varam piesaistīt mobilajai lietotnei un tas izdarāms dažu minūšu laikā bez dīlera iesaistes. Lietotne darbojas diezgan labi un uzskatāmi parāda galvenās šī auto funkcijas ar kurām varam arī mijedarboties. Man visnoderīgākā šķita iespēja attālināti aplūkot auto uzlādes līmeni un iestatīt salona apsildi vai dzesēšanu.

    Kā GWM Ora 03 brauc?

    Labi brauc! Lai arī ap 145 Zs priekšpiedziņas jauda un 8.3 sekundes līdz 100km/h neizklausās diži, auto paātrinās jestri gan pilsētas, gan šosejas režīmā. Tiešām, jaudas man šai mašīnai nepietrūka. Uz šosejas gan jāatceras, ka ātrāk par 160km/h šī mašīna nebrauc. Auto stūrējas viegli un bremzējas paredzami. Pa grantenēm arī var braukt, auto man šķita stabils un nekas nekur lieki negrabēja. Tāds viegli braucams auto.

    Galvenās atziņas 1000km braucienā ar GWM Ora 03

    • 1000km brauciena laikā es auto lādēju piecas reizes, tam veltot precīzi 4h. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 47.30 eiro. Uzlādes process stabils gan Emobi, gan Viršu stacijās, taču maksimālā jauda 60kW novērojama vien īsu brīdi.
    • Šajās 4h auto tika ielādētas 166.9 kWh enerģijas ar vidējo uzlādes jaudu 41.73 kW. Stunda pie ātrā lādētāja un auto esam dabūjuši iekšā 220-230 nobraukuma kilometrus.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 17 kWh uz 100km. Tas arī diezgan atbilst GWM solītajam 16.7 kWh/100km patēriņam un šādā ziņā auto ir diezgan precīzs. Man arī nebija būtisku problēmu saprast, cik ilgi būs jālādējas un cik tālu ar šo auto aizbrauksim. Tas ir ļoti paredzams. Vienā rāvienā ar šo auto vasarā varēsim stabili nobraukt ap 250km.
    • Auto ir pietiekami ietilpīgs un ērts diviem braucējiem. Ļoti gariem cilvēkiem (virs 1.85m) aizmugurē galva dursies griestos. Bagāžnieks ir diezgan nepraktiskas formas.
    • Braukt ar GWM Ora 03 ir viegli – tas brauc un stūrējas paredzami un komfortabli. Vienīgi ļoti kaitina uzmanības noteikšanas funkcija. To var atslēgt, taču tā automātiski atkal ieslēgsies, kad no jauna iestartēsim auto.
    • GWM Ora 03 šo testa distanci veica 17h un tādējādi mūsu rezultātu tabulā ierindojās krietni uz beigām. Šādu rezultātu lielā mērā noteica tas, ka šis auto nespēj nodrošināt īpaši ātru uzlādes jaudu līdzstrāvas stacijās.

    Pēcvārds: Šī auto galvenais pārdošanas arguments ir tā cena

    Jāsaka, ka šis ķīniešu elektroauto ir biedējoši labs. Jā, ir lietas, kas man šajā auto ne pārāk patika, taču viss galvenais ir uzbūvēts labi vai ļoti labi. Un es tā teiktu, ja šis auto maksātu 30 tūkstošus eiro (jo par šādu naudu nesanāks daudz citu labu elektroauto). Ja Ora 03 maksātu 25 tūkstošus, mana sajūsma par šo auto vēl vairāk pieaugtu, jo pie šādas cenas tas būtu priekšā tiešajiem konkurentiem ar lielu atrāvienu tajā, ko esam nopirkuši par šo naudu. Tomēr, ja izmantojam valsts atbalstu elektroauto iegādei, šo Ora 03 varam nopirkt par aptuveni 23 tūkstošiem eiro (cena ir pieaugusi kopš mūsu testa) un tas kļūst jau pavisam vilinošs piedāvājums. Ne velti visa pārējā pasaule ir ļoti sabijusies no Ķīnas, kas ar šādām dempinga cenām mēģina Eiropu un ASV pārpludināt ar saviem elektroauto. Esmu patiešām pārsteigts par to, cik lādzīgi uzbūvēts ir šis auto un to, par kādu mazu naudu to var nopirkt. Starp jauniem elektroauto tam gluži vienkārši nav līdzvērtīgu konkurentu šajā cenas kategorijā.

    Protams, no 1000km testa grūti spriest par šīs mašīnas ilgtermiņa ekspluatāciju un izturību, tomēr labā ziņa ir tāda, ka šim zīmolam Latvijā ir dīleris, kuru pazīstam ne pirmo gadu. Tātad, to auto būs kur aizvest, ja atgadīsies kādas apkopes vai remontu vajadzības. Un tad varēsim cerēt, ka rezerves daļas nebūs jāgaida pārlieku ilgi. Bet šeit es jau gribēšu palūgt komentāros iesaistīties tos mūsu lasītājus, kas ir nopirkuši GWM Ora 03 un kādu laiku ar šo auto pārvietojas. Kādas ir jūsu atsauksmes?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    67 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Trx450
    08.05.2024 17:00

    pa vidu viģikam ir romantika un seks? Jeb nav jēga skatīties

    Trx450
    08.05.2024 17:01

    Kā es nobraucu 20.000km ar dīzeli 🤭

    Last edited 11 days ago by Trx450
    Biteme
    08.05.2024 17:12

    auto funkcijas ar kurām varam arī mijedarboties…..mijiedarbība taču ir abpusējs process, vai ne tā? vai arī es vienkārši izjūtu nepatiku pret ķīniešu ražotu auto?

    Sergejs
    09.05.2024 11:14
    Reply to  Biteme

    Man tā nepatika rodās lasot par visām uzbāzīgām lietām ar ko vai nu jākaro visu laiku vai nu jāsadzīvo. Ja jau tās Kristapam sāka piegriezties viena brauciena laikā tad ko tie prātu čakarējošie “palīgi” izdarīs arviduvēja lietotāja psihi pa gadu?
    Citādi ķinieši ir aptuveni turpat kur bija koreja ap 2000g, un ja 2002 gadā man vēl nenāca prātā doma pirkt korejas auto tad jau 2006 tika nopirkta jauna Sonata, ar kuru tika veiksmīgi un laimīgi nobraukts 7 gadus

    azad
    08.05.2024 18:55

    Man nagi niez uztaisīt čelendžu ar 1,5 150z benzīna auto to pašu gabalu nobraukt. Jā, degvielas izmaksas būtu kaut kur x2, bet domāju novilktu ar vienu uzpildi visu gabalu. Un brauktu baigi nepiedomājot par patēriņu, ja piedomātu vidējais būtu ap 5,5 uz 100. Nepiedomājot nebūtu vairāk par 6 uz 100. Samaksātu rupji sakot x2 degvielā, bet nelādētos 4h. Bet tad tas aprēķins būtu jābalsta kaut kā laika nobraukuma attiecībā, jo kādam vajag lētāk, kādam laiks svarīgs.

    Cita labāka realitāte
    08.05.2024 19:53
    Reply to  azad

    Nobrauc, gaidām rezultātus, tikai jābrauc atļautais plus 10

    Dāvids Speriskas
    09.05.2024 23:28

    Vari nebraukt, esmu visu jau testējis , Peugeot 208, 1.4Hdi 45litri bāka, mierīgi nobraucu 1000km un bākā vēl paliek pāri līdz 150km. Visur braucu ar ātrumu +10km

    azad
    08.05.2024 23:18

    Aptuveni tas pats arī būtu manā gadījumā👍🏻 Joprojām benzīns rullē😄

    Mjā
    09.05.2024 16:57
    Reply to  azad

    Pagaidām jau, protams, iekšdedzes dzineklis ir topā. Bet esošā situācija ar to, ka cilvēki izvēlas braukāt pavecās tačkās saduras ar EU ambiciozajiem plāniem ekoloģijā. Piespiedīs pārsēsties tautai uz maziem, lētiem emobīļiem. Tauta noveco un netaisīs lielu pretestību, nekādu grautiņu nebūs. Lēnām, bet uzstājīgi, noņems iekšdedzi no ceļiem. Gaudošana par to, ka nav tas un šitas Briselei neinteresēs.

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3819

    Sāk jau darboties jaunu normu izstrāde par to, kā noteikt, ka konkrētā mašīna ir tā kā end-of-life, kā vecās mašīnas vairāk pārbaudīt un tām dzīvi apgrūtināt, lai cilvēki tās aktīvāk nodod tolmetā un skrien ar kājām vai ņem jaunu vāģi.

    Trands ir Eiropas savienībā piegriezt iekšdedzes dzinējiem skābekli ar katru gadu arvien aktīvāk.

    Kaspars
    09.05.2024 10:48
    Reply to  azad

    4h izklausās daudz, bet ja paņemam kursora topu, tad pirmās 10 vietas (jeb piemērotākie auto, ja jābrauc tādus garos gabalus) lādējas no +/- 1.5h līdz 2h

    protams, tas katram pašam jāizlemj, vai tie ieekonomētie 35eur ir šo stundu vērti (ja salīdzinām ar vidējo algu valstī, tad un kā vēl ir to vērti, bet vidējais Latvijas iedzīvotājs diez vai būs elektro auto pircējs, šobrīd)

    bet tad jautājums, vai Tu arī ar savu benzīna auto uz to 12h braucienu negribi apstāties uz wc, kafiju vai paēst? un vai pusotra līdz divas stundas kopējais laiks tām pauzēm nav adekvāts? Var jau, protams, stāties krūmos nevis DUS, kur var uz rindu uzrauties, termosiņu un maizītes un banānus pie stūres, bet drošāk un veselīgāk tomēr būs piestāt, pie reizes muguru iztaisnot. Teiksi nevajag pusotru stundu, bet pietiek ar stundu – fine, bet arī ar to, laiks, ko ieekonomē uz lādēšanu būs starp 30 min un 1h

    vai 30 min lielāka atpūtas pauze ir liela problēma? attaisno 35eur iegvumu?

    protams, ne visi auto uzlādei patērē tik maz laika, bet ne tuvu ne visi benzīna auto var nobraukt 1000+ km (tas ne tuvu nav standarts)

    Sergejs
    09.05.2024 13:04
    Reply to  Kaspars

    Protams ka pa 12 stundām prasās apstāties un izstaigāties, ir tādi braucieni veikti. Maršruts Rīga-Liepāja-Jūrkalne-Ventspils-Rīga, piemēram.
    Tik kā parasti “devil in details”, stājos es tur kur man gribējās, pārsvarā jaukās vietās jūras krastā, bet šeit ir jāstājās pie štepseļa (ja tas ir brīvs) un atrodas tas štepsels, kā likums, nebūt ne skaistā jūras krastā bet ceļa malā benzīntankā ar attiecīgu troksni no lielceļa un aromātiku.
    Nav uzbrauciens, bet “my 50 cents” jautājumā par to ka “tāpat jau pa laikam jāapstājas izlocīt kājas”

    Last edited 10 days ago by Sergejs
    Kaspars
    09.05.2024 13:41
    Reply to  Sergejs

    Cik cilveki, tik vajadzības un viedokļi, jeb no viena grāvja otrā :)
    Nu man atkal, ja vien nebraucu iklaises nolūkā ar mērķi apmeklēt tieši tādas vietas, pat pie 4-5h brauciena, gribas stāties tieši pie benzīntanka, jo tur būs gan wc, gan kafija un kas uzkožams.

    p.s. Prasās bilde ar to “štepseli”, kas pie Salacgrīvas, stāvvietā, jūras krastā :)

    Sergejs
    09.05.2024 14:18
    Reply to  Kaspars

    “p.s. Prasās bilde ar to “štepseli”, kas pie Salacgrīvas, stāvvietā, jūras krastā :)”
    Papildnosacijums, ko esmu pieminējis: brīvu😉 (iekšējā balss saka ka reāls scenārijs ir: piespraužam un ejam elpot gaisu n stundas, ja kādam dikti vajag tad uzgaidīs)
    Par to ka kādam patīk māte, kādam meita bet kādam kleita pilnībā piekrītu.

    Skābene
    10.05.2024 08:04
    Reply to  Kaspars

    Es parasti garos gabalos plānoju pitstopu ik pēc 4h. Tādā režīmā ar visu piekabi diezgan raiti iet un 24h var nobraukt ~2500km. Ja bez piekabes, tad pa bāņiem varētu arī stipri vairāk nobraukt. Ar EV ceļojumam vajadzētu vēl vismaz 1 dienu klāt, ja ne visas divas, bet ar piekabi ne mazāk kā 3-4 dienas! :D

    Bats
    10.05.2024 17:55
    Reply to  Skābene

    Kaut kas nekalkulējas. 24h nobraukt 2500km AR piekabi? Tātad vidējais ātrums 104km/h 24h posmā? Ieskaitot pitstopus un ceļa posmus, kas nav pa ātrgaitas maģistrālēm (kur atļauts piekabi vilkt nevis 80km/h, bet 100km/h)?

    Sergejs
    09.05.2024 11:19
    Reply to  azad

    Varu pateikt priekšā – ar 97 kruizā un bez pārliekām apdzīšanām1.5TSI (ar pasažieri un ieslēgtu kondicionieri) maršrutu Ventspils-Baldone jūlija vakarā 18-21pabeidz ar 4.8-5.0 vidējo patēriņu. Velkoties aiz fūres var iegūt 4.5 , asi dzenot visu ko panāc būs 5.3-5.6.

    Bats
    13.05.2024 08:21
    Reply to  Sergejs

    Diemžēl jūlija vakars aiz fūres nav indikatīvs vidējam patēriņam. Tad jau arī EV būs ~11kWh/100 jeb 1.4EUR uz simtu. Vidējais patreiz, pa +5C braucot nebūs 4.5-4.8l/100.

    Last edited 6 days ago by Bats
    Ksjd
    08.05.2024 19:30

    Gribu mājās lādēt, pieslēgums, “Daugavā nav ūdens), nordpool biržai cena debesīs, dīzelis izdevīgāks.

    Kaspars
    09.05.2024 10:51
    Reply to  Ksjd

    ja nu uzlec tādās debesīs, kādās pēdejo 5 gadu laikā ir bijis 1x, tad lādejies pie ātrās uzlādes (uz 1000km iztērēsi max 50 eur)
    ar dīzeli nebūs izdevīgak

    Sergejs
    10.05.2024 11:11
    Reply to  Kaspars

    Nu ja rēķina pēc debesīm kuras bija vienu reizi (4eur/kWh 1stundu neņemam vērā) tad izejot no ~17kW/h uz 100km būtu ap 17*10*1eur= 170eur/1000km, nu gandrīz 50🤔
    Jautājums kura enerģija cik un kurā brīdī maksās ir bez konkrētas atbildes, bet kā likums ja elektrība uzleks uz pailgāku laiku pie 1-2eur tad jau arī benzīns ar dīzeli īpaši neatpaliks, gan jau.
    Šis teksts gan ir vairāk par tieksmi visiem spēkiem pavilkt deķi uz sev tīkamo pusi, tai vietā lai ar konkrētiem skaitļiem operētu, tipa: pie patēriņa X un kW/h (litra) cenas Y enerģija priekš 1000km izmaksās S eur, tik vienkārši.
    P.S. Litrus pāris kanniņas nav lielu problēmu turēt garāžā, gan dārza tehnikai gan neparedzētiem gadijumiem (tas tēmai par krīzi). Ar elektrību tā pašvakāk, tur jēdzīga izmēra “kanniņa” dikti sālīti maksā

    Mjā
    09.05.2024 17:21
    Reply to  Ksjd

    Tīri apdomāšanai – krīzes gadījumā(kāds piever LT/PL robežu un apgrītina kuģošanu) dīzelis un benzīns beigsies ātri un tas, kas būs pieejams – savāks pašvaldība, valdība, būs taloni. Savukārt no Inčukalna gāzes mēs varam TEC-2 elektrību ražot vismaz pusgadu un vairāk bez līdzekļiem no ārpuses. Var sanākt, ka emobīlis brauc, bet dīzelis nebrauc.

    Janis
    09.05.2024 20:42
    Reply to  Mjā

    Cik pieejama elektrība būs publiski krīzes apstākļos? Cik iedzīvotājiem ir pieejama elektrība privātmāju lādētājos?

    Mjā
    10.05.2024 10:37
    Reply to  Janis

    Ja jau viss paliek skaudri, tad Pēteris no Pļavnieku bloķenes Salnas ielā var izmest pa nakti vadu no 6.stāva vienfāzes un uzlādēt savu vāģi. Vai paprasīt 1. stāva kaimiņam.

    Variants, ka ir elektrība, bet nav degviela tankos – ir iespējams. Variants, ka nav elektrība, bet ir deviela – praktiski nereāls. Degviela ir saražģīta loģistika, kura bez špaņa darbosies krietni samazinot apjomus un primāri apgādājot prioritāros patērētājus – visādus valsts un pašvaldību “orgānus”.

    Skābene
    10.05.2024 08:07
    Reply to  Mjā

    Ukrainā gan dīzeļi aizbrauca, bet EV palika garāžās! Kā reiz dīzelis nav problēma, bet elektrību ieslēdz uz dažām stundām, lai var uzlādēt telefonus un powerbankas!
    Kāpēc armijai ir dīzeļi, nevis EV?

    Mjā
    10.05.2024 10:31
    Reply to  Skābene

    Ukrainā nav kā mums, kad esam uz faktiski uz salas. Vienīgais, ko paši varam bez apgādes saražot, ja viss nav nobunbots pa tīro, ir elektrība un pārtika. Arī attālumi nav kā Ukrainā.

    Pēdējie dīzeļi, kur var liet spolīšu eļļu un visādus atkritumus kā vecu motoreļļu ir Audi AFN 1.9 vecie, bet to paliek gaužām maz uz ceļiem. Modernā dīzelī ieliesi kaut kādu krīzes miksli pirktu “no rokas” un paliksi uz vietas.

    Par armiju ir kaut kas cits, tiem vienmēr būs degviela, ko nevar teikt par civilajiem, kuriem vajadzēs no A un punktu B tikt. Piemēram, ja dīzeli nogriež uz 80% importu, tad armijai un Rīgas Satiksmei būs, bet Jurim no Piņķiem – nebūs.

    Biteme
    10.05.2024 08:18
    Reply to  Mjā

    TEC neko neražos, jo no tiem “atbrīvos” vispirms.

    Mjā
    10.05.2024 10:46
    Reply to  Biteme

    Tas ir viens no scenārijiem – “pa smago”. Ticamāks liekas scenārijs par mākslīgiem nemieriem uz LT/PL robežas, kas liek krieviem veikt ierobežotus atbildes soļus, lai novērstu apdraudējumu, kā rezultātā tas reģions paliek par 1/2 frontes zonu kur neko cauri vairs nevar izvest normālos apjomos. Savukārt Baltijas jūrā kaut kāde neģēļi izbārstijuši jūras mīnas. Suvalku koridors fiziski nav okupēts, bet tiek apšaudīts un siro labi bruņoti sīriešu bēgļi, kas runā krieviski. Tad arī pēc pāris mēnešiem 3 baltijas valstīs var atnākt tāda kā politiska krīze, kad tankos degvielas nav un daudz kas atrisinās pats par sevi krieviem labvēlīgi – pie šprices Lembis ar Šleseru un Rosļikovs, kas visu atrisina ar degvielu un bažām par drošību. Karš ir politikas turpinājums, tad, kad nevar savādāk. Bet, protams, var arī nonest visu TEC-2.

    Mjā
    10.05.2024 10:50
    Reply to  Biteme

    Es vienkārši par to, ka ir scenāriji, kad emobīlis nodrošina savu funkciju labāk krīzē kā dīzelis. Man pašam ir vairākas mašīnas, kas patērē visu iespējamo degvielu, tostarp spolīšu eļļu un elektrību. Reliģiskas kaujas par dīzelis vs elektība man neliekas saistošas, jo man ir abi. Garākos braucienos es maucu ar dīzeli.

    Sergejs
    10.05.2024 11:14
    Reply to  Mjā

    Realistiska pieeja👍

    Skābene
    10.05.2024 12:05
    Reply to  Mjā

    Tā tas ir, krīzē nevar likt visas ola vienā grozā! Jo vairāk opcijas, jo labāk!
    Arī naudiņu krīzes situācijām vajag glabāt skaidrucī, ja neiet POS termināļi, lai ir varianti.

    Mjā
    10.05.2024 13:28
    Reply to  Skābene

    Ja dīzeli izdomā glabāt šķūnī, tad jāgāž klāt speciālas piedevas, arī biocīdi, jo, ja netīra kanna, var dabūt baktērijas, kas siltā vasarā savairojas dīzelī un aizsit ciet sistēmu, kad ielej modernā mašīnā.

    Edgars
    08.05.2024 22:01

    Ķīnas top ražotāju elektro auto izgriež pogas vienos vārtos eiropiešiem. Zeekr, Li, xpeng, voyah un vesela virkne citu nezināmu mums ražotāju. Tīri pēc sajūtām. Gan dizains, gan (it īpaši) tehnoloģijas. Par kvalitāti grūti spriest objektīvi, bet subjektīvi viss ir labi, nekas negrab, materiāli kvalitatīvi, komforts un ceļa trokšņi līmenī, nobraucamais attālums skatoties vadītāja panelī visiem svaigajiem ar ko sanāca pavizinaties, ap 600km pie +30 ārā temperatūras. A cenas vispār nereālas, uz vietas pa 50-60k var paņemt jebkuru top nopakotu limuzīnu, džipu vai luxury van…

    azad
    09.05.2024 08:06
    Reply to  Edgars

    Pēc sajūtām😄 Kādas tad tur ir tehnoloģijas kas nav autonražotājiem, ekrāns kas neatpazīst Latviju kartē?😄 Sākumā neviena jauna mašīna negrab, pabrauc pāris gadus tad parunāsim. Tad saprot kāpec ir premium un ne premium. Te tā cena man liekas visiem spēlē lielu lomu. Temu par 50€ ar var nopirkt nez cik lietas, bet kad saņem pasūtījumu, var pusi uzreiz izmest miskastē.

    Edgars
    09.05.2024 09:58
    Reply to  azad

    Visi nokarināti ar nezin cik lidariem, radariem, kā vēl to visu sauc, es pat nezinu. 😀
    Nu, tehnoloģijas, piemēram, navigācija, kas pati regulē mašīnas ātrumu tā lai Tu brauktu pa zaļo gaismu luksoforus. Navigācija rāda sekunžu atskaiti priekšā esošo luksoforu gaismām. Sīkums, bet cik gadu desmitus priekšā tas ir Latvijai? Un tādu sīkumu ir daudz, tiešām. ;)
    Nu nez, esmu braucis gan ar jauniem eiropiešiem,, gan mazlietotiem. Tagad pabraukāju Ķīnā, es teikšu, ka Ķīnas premium brendu kvalitāte noteikti neatpaliek no Eiropas. Atkal jau, mans sample periods nebija pārāk garš, bet nu, pirmās sajūtas ir tādas

    Sergejs
    09.05.2024 11:26
    Reply to  Edgars

    Lai brauktu pa zaļo gaismu luksoforos ir jāregulē luksoforu sistēma. Igauņi to māk, sanāk izbraukt cauri Pērnavai bez apstāšanās ar 54-57 uz spidometra. Kad šāds pārgudrs auto sāks pats pieregulēties lai nebūtu jāstājās pie luksofora tad tas kapitāli čakarēs plūsmu un veidos nevajadzīgas situācijas.
    No citām “tehnoloģijām” ķiniešiem patīk uztaisīt logu un durvju atvēršanu caur ekrānu vai arī ka viss priekšējais panelis kustās augšā-lejā. Tehnoloģija tā ir vai nevajadzīgs un prātu čakarējošs murgs katrs priekš sevis pats izlemj.

    Last edited 10 days ago by Sergejs
    Edgars
    09.05.2024 15:54
    Reply to  Sergejs

    Konkrētais piemērs man ienāca prātā tikai tapēc, ka tika minēts, ka ekrāns neatpazīst Latviju ;)

    Nu reāli, atbraucot no ķīnas, iesēžoties taksī man pirmo reizi mūžā, atgriežoties no vienalga kurienes, radās iespaids, ka esmu atgriezies 50 gadus atpakaļ….

    Mēs te čaukstam, ka īsti nerāda elektro uzlādes vietu pieejamību navigācijā. Tur navigācija rāda arī parastu parkingu brīvo/aizņemto vietu skaitu un to lokāciju.

    Ne par auto tēmu, bet cik nākotniski ir tas, ja piebraucot pie benzīntanka Tu redzi, cik tualetes ir brīvas un kāds gaiss ir katrā tualetē, lai zinātu, ka otrajā būdiņā nevajag iet…. :D navigācijā to neredzēju, bet, iespējams, ir kāds settings, kas jāieslēdz…. :D

    Sergejs
    10.05.2024 11:44
    Reply to  Edgars

    Par to ka Ķina ir datorizēta uz nebēdu tas jā, vērīga lielā brāļa acs redz visu un visur. Ar parkinga variantu un tamlīdzīgām lietām tas ir labs pluss, bet vai nebija sajūtas ka pat toletē tevi novēro?

    Biteme
    10.05.2024 13:35
    Reply to  Sergejs

    90% auto gudri brauks “zaļajā vilnī” un viss būs labi visiem, izņemot dinozaurus kas mauks +11 virs atļautā neskatoties ne uz ko, jo tā ir braukts visu mūžu))

    Sergejs
    09.05.2024 11:34
    Reply to  azad

    Nu ir kas jau no pirmssākuma skan kā tukša alus bundža, vairāk tas attiecas uz āzijas auto bet arī eiropas markas, atkarībā no cenas un ražotāja var būt kā bunga. Grabēt tā kā īsti negrab, bet kopējais fons salonā ir tāds ka maz neliekās. Katram, protams, savas prasības, man piemēram 2010g Astra durvju aizvēršanas skaņas kondzervbundžīgums kaitina bet sencim pofig, tamdēļ gan gan 2014g gan 2019g Octavia tika salikta skaņas/vibroizolācija un ir gana ok (vienīgi ka temperatūrām pazeminoties tas pasākums strauji zaudē efektivitāti jo ciets paliek).

    Janis
    08.05.2024 23:41

    Interesanti cik daudz *eksa būs lādējot ziemā

    Sergejs
    09.05.2024 14:24
    Reply to  Janis

    Nu ieskats ziemas erotikā ir Kristapa sāgā par gaitām ar 5g vecu ioniq. Katram tas stāsts būs savs, daudziem ne tik skārbs, bet jasaka ka arī ar ICE ziemā ir vairāk nianšu, atkarīgs kā to auto uztur, ko un cik bieži lej iekšā no visādiem šķidrumiem un kur tas noparkots (ideāls variants silta garāža ar ļoti labu ventilāciju lai no sāls siltumā nerūsē)

    Raimis
    09.05.2024 09:11

    Paldies par materiālā pievienoto tabulu. Informatīvi!

    Sergejs
    09.05.2024 11:07

    Priekšlikums Kristapam.
    Varētu testos iekļaut trokšņa mērīšanu gaitā? Interesanti būtu redzēt ko nozīmē “braukt komfortabli un nekas negrab” kaut kādos ciparos. Nav obligāti to darīt ar mega krutu sertificētu ierīci, pietiks zināt ciparus, kas ir iegūti mērot ar vienu un to pašu aplikāciju telefonā uz viena un tā paša ceļa posma pilota auss tuvumā (ideāli ja tam piemeklē kādu nomaļāku un tukšāku gabalu). Tas varētu dot priekšstatu kur auto atrodas akustiskā komforta ziņā, kas ir viens no nogurdināšanas faktoriem garākos gabalos.

    Last edited 10 days ago by Sergejs
    ant
    09.05.2024 11:20

    viedtalruni vac datus, cik daudz sis austrumu komunisma brinums zino kkp, ja pat vecie G7 zino pilnigi visu
    https://foundation.mozilla.org/en/blog/privacy-nightmare-on-wheels-every-car-brand-reviewed-by-mozilla-including-ford-volkswagen-and-toyota-flunks-privacy-test/

    Gundars
    09.05.2024 12:14

    Cik ļoti sevi nav jāciena, lai pirktu kaut ko tik drausmīgu. Pāris eiro ietupīšana cilvēkus dzen psihozē un gatavi katru ķinas mēslu ar savu naudu atbalstīt. Lai šķībacainie var ražot vēl vairāk mēslus un grūst tos pa visu pasauli. Un tad žēlojamies, ka viss tiek degradēts. Ja tu ar savu naudu 5% ekonomijas dēļ stutē drazas ražošanu. Gan uz pasaules ekoloģijas rēķina, gan uz adekvātas darba vides rēķina, kur par 1$ dienā šķībais liek kopā kārtējo īstermiņa konservbundžu, kura sāks zaudēt savu izskatu jau izbraucot no salona un pēc pusgada jau būs jādomā kur nogrūst to pajukušo mēslu. Tad nebrīnamies, ka pasaule grimst. Cilvēkus var apmānīt ar navigāciju, kas tur skaita sekundes līdz zaļajam, glāstekrānu, kurš nospeķojas pēc minūtes, nemaz nerunājot, par drošību vadot auto un glāstoties pa ekrāna apakšizvēlnēm, un visādiem citādiem nevajadzīgiem garbuļiem.
    Un tas uzspēlētais teksts “var paņemt” , tipa man jau tie 50-60tk ir sīcene, es ieeju un paņemu. Nē, tu nopērc, nevis paņem! Veikalā kaut kā paņemšana saucas zādzība. Bet tas tā trendīgi taču tagad kaut ko “paņemt”, lai pēc līzinga nogrūstu atpakaļ un kamptu nākošo grabuli. Tīra, bezatbildīga, īstemiņa patērētāja attieksme.

    Rudolfs
    09.05.2024 13:49
    Reply to  Gundars

    Kas ir tā Eiropas alternatīva par 5% vairāk?

    Mjā
    09.05.2024 16:47
    Reply to  Rudolfs

    Vispār derētu EU patriotiem paskatīties cik maksā tas pats VW modelis šeit un cik – Ķīnā. Tas par EU alternatīvām.

    ezgg
    09.05.2024 14:31
    Reply to  Gundars

    Es nesen nopirku ekrānu tīrīšanas salvetes. Samaksāju 5 euro un viņas neko netīra. Tikai izsmērē un nožūst ar pleķiem. Tu iedomājies? Pat salvetes normālas vairs nevar nopirkt.

    Sergejs
    09.05.2024 14:53
    Reply to  ezgg

    Cik tas nebūtu smieklīgi (vai pareizāk bēdīgi), bet tā ir, ar stikla tīrīšanas līdzekļiem sanāk viss pleķos pret sauli skatoties, kas tik nav mēģināts. Mikrofibra un destilēts ūdens dod normālu rezultātu, vienīgi ja baigi taukains tad pirms tam ir tomēr ar ziepjūdeni jānomazgā.

    Last edited 10 days ago by Sergejs
    Mjā
    09.05.2024 16:42
    Reply to  Gundars

    Vismaz 10 pakas eiro ietaupīt nav sīcene. Te vēl jāpameklē, kuri LV pieejamie jaunie elektro modeļi NAV ražoti Ķīnas Tautas republikā. Vaidēšana par glāsterāniem, kas acis novērš ir kā vaidēšana par meitenēm īsos bruncīšos mūsdienās – skatu kārtīgam vīram novērš, kur tā pasule iet … Nu neglāsti to mašīnas ekrānu un neskaties uz bruncīšiem, kas staigā. Modernie auto, ko tagad var nopirkt salonos, visi ir aptuveni tā paša līmenņa konservbundžas, kas izjūk vienādi.

    Sergejs
    10.05.2024 11:51
    Reply to  Mjā

    Labprāt neglāstītu un arī neglāstu, pagaidām vēl ir auto ar normālām pogām primārām vajadzībām, bet kādi varianti kad vienīgi stūre vēl nav uz ekrānu pārlikta (nedaudz pārspīlēju, bet nu ar atsevišķiem modeļiem jau tā ir)?
    Ja savā auto, piemēram, lai pieregulētu temperatūru par 2 grādi man neskatoties ir jāpastiepj roka un jāpagriež šaiba pa 4 klikšķiem tad ar ekrānu tā nesanāks

    Mjā
    10.05.2024 13:25
    Reply to  Sergejs

    Manliekas modernā mode ir ar balss vadību gan stiklus virināt, gan siltumu slēgāt.

    Sergejs
    09.05.2024 12:56

    comment image
    Domāju, ko šis man atgādina… Leaf 1, tik pielikti klāt lukturi no Porche

    Sergejs
    09.05.2024 14:27
    Reply to  Sergejs

    Mīnusotāji – argumentus studijā, lūdzu!
    Jeb virsbūves līnijas nesakrīt par 90%, pēc jūsu domām? Par Porsche lukturiem Kristaps arī pats raksta.

    Last edited 10 days ago by Sergejs
    Biteme
    10.05.2024 13:37
    Reply to  Sergejs

    Acīmredzot, cilvēki domā ka tas ir praktiski Porsche par ķīnieša cenu))

    Bats
    13.05.2024 08:28
    Reply to  Sergejs

    Ja ignorējam lukturus, tad jā, diezgan tuvs siluets.

    Krotow
    10.05.2024 11:49

    Par Ora O3 tā reālais īpašnieks radio intervijā pirms mēneša teica ka ziemā temperatūrā ap 0 un zemāk tas esot knapi lietojams. Nobraucamais attālums no vienas uzlādes sarūkot 2x un ārpus pilsētas braucieni ir čau.

    Last edited 9 days ago by Krotow
    Mjā
    10.05.2024 11:56
    Reply to  Krotow

    Veselu čupu bērnu pa pilsētu visu dienu no skolām uz pulciņiem un dejošanām zigzagos turpu-šurpu ir kāreiz labākais vāģis arī ziemā. Vismaz es tā izmantoju.

    Krotow
    10.05.2024 12:08
    Reply to  Mjā

    Tas jā. Taču parastam braucējam ir tikai viens auto. Ko izmanto arī tālajiem braucieniem. Un tur nekā.

    Mjā
    10.05.2024 13:23
    Reply to  Krotow

    Tā ir. Viena lieta – lauki vasarā kādam Pabažos, bet citam Madonā kaut kur purva otrā pusē. Mašīnas ir instrumenti nevis reliģskā kara subjekti.

    Torsons
    10.05.2024 12:22

    Vizuāli – brrr… vismaz man. Kaut kāds Herbie/VW Beetle wannabe.

    Krotow
    10.05.2024 13:24
    Reply to  Torsons

    Pēc skata parastais cacu auto.

    Torsons
    10.05.2024 13:40
    Reply to  Krotow

    Varbūt. Man vienkārši nepatīk šie bumbuļi.

    Reklāma