Web Analytics
More
    Reklāma

    CAT S75 viedtālruņa apskats – satelītu komunikācija vidējā klasē

    Satelītu komunikācija ir tiešām noderīgs rīks, kas var parūpēties par ekspedīciju dalībnieku, dullu sēņotāju vai ekstrēmu tūristu drošību vai pat dzīvību. Ja CAT S75 uztver, kā šādu nišas rīku, tad tam viss ir kārtībā un tas nepievils pat visskarbākajos apstākļos.

    Jaunākie raksti

    Reti gadās, ka pirms apskata uzsākšanas, ir iespēja pakomunicēt ar ražotāju vadību, lai izprašņātu par jauno produktu. Bullitt grupa šādu iespēju nodrošināja žurnālistu brīfingā. Starp citu, Latvijas žurnālisti šķita aktīvākie no pieaicinātajiem. Lai gan Kursora redakcija netēmē uz klasisku žurnālistiku, bija pat nedaudz saviļņojoši uzdot pāris kutinošus jautājumus, lai saprastu, kādēļ produkts izdevies tāds un ne citādāks. Ak jā, aizmirsu pieminēt, kas tad ir šī apskata galvenais varonis. Bungas, gaismas, priekškars atveras – CAT S75. Tātad šoreiz runa ir par vienu sasodīti izturīgu viedtālruni, kam ir tikai mentāla radniecība ar leģendārajiem Caterpillar traktoriem. Proti, šis ir stāsts, kad Bullitt grupa licencē firmas zīmi, bet pati izlemj, kādi tad būs viņu neiznīcināmie produkti bez traktoru ražotāja piekrišanas. Interesants ir fakts, ka šogad Bullitt grupa sākusi licencēt arī Motorola zīmolu. Piemēram, ASV CAT S75 tiek piedāvāts, kā pārsaukts Motorola Defy 2.

    Reklāma

    Ar ko tad CAT S75 ir īpašs? Tas piedāvā to pašu izturību, ko no ražotāja gaida tā fani. Tomēr šoreiz jaunums ir satelītu komunikācija, kas necerēti atceļojusi uz vidējo klasi. Par CAT S75 tiek prasīti 599 eiro, tomēr dažādās internetbodēs cena pieejama par aptuveni 50 eiro lētāk. Esam jau agrāk apskatījuši vairākus CAT viedtālruņus, parasti rodas jautājums, vai šī ir labākā izvēle, vai tomēr izvēlēties “normālu” viedtālruni un ieģērbt rūdītā maciņā? To arī centīšos noskaidrot šajā apskatā.

    CAT S75 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12
    • Ekrāns: 6.6 collu IPS LCD, 1080 x 2408, 20:9 malu attiecība, ap 400 ppi, 104.9 cm2, ap 76.7% ekrāna un korpusa attiecība, 120Hz ātrā atsvaidze, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Mediatek Dimensity 930 (6 nm), astoņi kodoli: 2×2.2 GHz Cortex-A78 & 6×2.0 GHz Cortex-A55, IMG BXM-8-256 video apakšsistēma
    • RAM: 6 GB
    • Atmiņa: 128 GB, microSDXC atmiņu karšu atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE), USB Type-C 2.0, OTG, NFC, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GALILEO, GLONASS, BDS
    • Papildu: kapacitīvs pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, IP68/IP69K putekļu un ūdens aizsardzība, triecienu aizsardzība, MIL-STD-810H saderība, divi programmējami papildu taustiņi, Bullitt Satellite Connect serviss satelītu komunikācijai
    • Kameras: 50 MP, f/1.8, PDAF galvenā kamera; 8 MP, f/2.2 ultra platleņķa kamera; 2 MP, f/2.4 makro kamera; 2x LED zibspuldze; HDR; 1080p@30fps video; 8 MP, f/2.0 pašiņu kamera, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 171 x 80 x 11.9 mm, 268 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, vada un 15W bezvadu uzlāde
    • Cena: 599 eiro, internetveikalos lētāk

    Dizains kļūst elegantāks arī muskuļainiem telefoniem

    Viena no iebildēm pret rūdītiem viedtālruņiem ir to izskats, kas drīzāk atgādina tanku vai transformeru, tādēļ tos teātra apmeklējumā labāk nemaz nevilkt ārā. Šoreiz CAT S75 dizains kļuvis vienkāršāks un elegantāks. Par to jau pirmā mazā uzslava! Tomēr, neskatoties uz vienkāršoto estētiku, tas vēl aizvien ir pamatīgs ķieģelis, kas nebūs pa kabatai visiem. Šoreiz vārdus “pa kabatai” domāju burtiski, jo pamatīgais izmērs tiešām liek izvēlēties kombinezona kabatu, jo visām biksēm tas nebūs piemērots. Ja aprasts ar izmēru, tad dizains pat šķiet patīkams un simpātisks. Sāni un aizmugure veidota no biezas, pamatīgas, gumijotas plastmasas. Jā, plaukstā varbūt nav premium sajūta, toties šis ir praktiskākais materiāls viedtālrunim bez maciņa. Priekšā sānu rāmis ir nedaudz piepacelts, lai ekrāna aizsargstikls nesaskartos ar virsmu, ja nolikts uz mutes. Aizmugure tikusi pie pirkstu nospiedumu lasītāja un lakoniskas kameru salas. Tā nav ļoti izbīdīta, tomēr pietiekami, lai S75 uz galda nedaudz gāzelētos.

    Interesanti šoreiz ir tieši CAT S75 sāni. Kreisā puse tikusi pie karšu atvilktnes, kas pārklāta ar pašatveramu vāciņu. Nevaru teikt, vai ar ļerpatiņu piestiprinātais vāciņš būs ilgtspēlējošs, tomēr labā ziņa, ka tas sedz SIM un atmiņas karšu atvilktni, tādēļ pārāk bieži tas nebūs jāvirina. Patīkami, ka citām ligzdām šādu vāciņu nav. Kreisajā pusē izvietots arī viens no diviem programmējamiem taustiņiem. Tas saņēmis patīkamu reljefu, lai ar tausti to ātrāk varētu atrast.

    Otrs programmējamais taustiņš izvietots rāmja augšā. Arī tas ir rievots un ticis pie sarkana akcenta. Vienīgā iebilde, ka tas ir vienā līmenī ar korpusu, tādēļ, lietojot darba cimdus, to nebūs ērti lietot.

    Labā puse tikusi pie stingriem bloķēšanas un skaļuma taustiņiem, tomēr te mēs nonākam pie šķietami pārdomātā dizaina lielākā nozieguma. Bloķēšanas taustiņš izvietots virs skaļuma taustiņiem, tādēļ muskuļu atmiņa visbiežāk vēlas bloķēt viedtālruni ar skaļuma taustiņiem. Šādu izvietojumu, kā atšķirības zīmi, izmanto arī Google Pixel viedtālruņi, tomēr CAT S75 gadījumā bloķēšanas taustiņš ir krietni par augstu, tādēļ jānodarbojas ar akrobātiku. Citādi, dizainam nav ne vainas.

    Iespaidīga izturība

    Bullitt grupa savus produktus testē gan laboratoriski, gan reālā vidē. Tas ļauj pielāgot specifiskus izturības rādītājus. CAT S75 saņēmis gan klasisko ūdens izturību, gan trieciendrošību, bet vēl klāt nākuši arī citi uzlabojumi. S75 ticis pie IP68/IP69K putekļu un ūdens noturības. Tas nozīmē, ka ierīce izturēs pusstundas peldi 1.5 metru dziļumā. Preses brīfingā Bullitt grupas vadība pat norādīja, ka tas attiecas arī uz sālsūdeni, kas līdz šim bijis kritisks komponentēm. MIL-STD-810H sertifikāts nozīmē, ka CAT S75 izturējis veselu kaudzi ar dažādiem šoka testiem. Pamatīgā uzbūve saņēmusi arī triecienu izturību, krītot no 1.8 m augstuma. Tiesa gan, tas atkarīgs uz kādas virsmas viedtālrunis piezemētos. Vēl viens jaunums, ka CAT S75 iespējams dezinficēt. Ražotājs sola, ka S75 ir mazgājams ar ziepēm un dezinfekcijas līdzekļiem, bet ārējo komponenšu materiāliem pievienota sudraba jonu pretmikrobu piedeva. Kad mazgā rokas, neaizmirsti nomazgāt telefonu, jo baktērijas uz tā krājas tik pat daudz, kā tualetes podā (šo arī pieminēja ražotāja vadība).

    Uz ekrānu ietaupīts

    Diemžēl, lai sasniegtu augstāk pieminēto izturību un cena saglabātos, kaut cik panesama, šur tur nākas ietaupīt. Šoreiz tas darīts uz ekrāna rēķina. CAT S75 izmanto IPS matricu. Man nav konceptuālu iebildumu pret šādu matricu, jo ir redzēti arī izcili IPS ekrāni, tomēr šoreiz jūtams, ka izmantots tāds risinājums, kam vieta drīzāk atrastos budžeta klasē. Ekrāna vājumu nodod tā spilgtums, kas nav pietiekams, lai cīnītos ar Latvijas vasaras saulīti. Iekštelpās gan problēmu nebūs, bet rodas jautājums, vai S75 mērķauditorija tomēr biežāk neuzturas ārā? Labā ziņa, ka ekrāna izšķirtspēja ir pietiekama, lai pikseļi nebūtu redzami un redze nebūtu jābojā, lasot tekstu. Arī skata leņķi ir ļoti labi. Vēl viens pluss ir 120Hz ātrā atsvaidze. Domājot par potenciālo S75 mērķauditoriju, iekļauts arī cimdu režīms.

    Tipiski rūdītiem viedtālruņiem, rāmis ap ekrānu ir milzīgs. Pašiņu kamera paslēpusies vecmodīgā lāses iegrauzumā. Manuprāt, rāmis ir gana biezs, varēja to kameru likt tur un iegūt ekrānu bez nokostām daļām. Zods zem ekrāna ir riktīgs dubultzods. Tomēr, lai kā arī modernie viedtālruņi nebūtu pieradinājuši pie super šaurajām ekrāna apmalēm, ja gribas nodrošināt izturību, jārēķinās ar visai biezām apmalēm, kas upurē estētiku. Diemžēl, programmatūra nepiedāvā iespēju pielāgot krāsas, toties var mainīt atsvaidzes ātrumu.

    Ar atbloķēšanu viss kārtībā

    CAT S75 aizmugure saņēmusi kapacitīvu pirkstu nospiedumu lasītāju aizmugurē. Tas izvietots organiskā, viegli sasniedzamā vietā. Jāuzteic gan tā jutība, gan precizitāte, jo pirksts tiek atpazīts 9 reizes no 10. Pilnai laimei gan gribētu iespēju ar pirkstu izsaukt paziņojumus, bet visu laikam nevar gribēt. Ir pieejama arī pārsteidzoši ātra atbloķēšana ar seju, tikai jāatceras, ka tas nav drošākais risinājums un ir atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma.

    Ķeramies klāt satelītu komunikācijai

    Pagājušajā gadā Huawei paspēja burtiski pāris dienas pirms Apple prezentēt satelītu komunikāciju savā viedtālrunī. Nepagāja ne gadsimts, kad šī jaunā tendence tika ieviesta arī citu ražotāju veikumos. Godīgi sakot, tādos ekstrēmām vidēm domātos viedtālruņos, kā CAT S75, šī fīča pat šķiet loģiskāka, par smalkajām stikla sviestmaizēm. Turklāt, CAT izdevies šo jaunumu prezentēt vidējā klasē. Par to uzslava! Atšķirībā no Huawei, CAT piedāvā iPhone 14 Pro Max līdzvērtīgu abpusēju satelīta komunikāciju, kas ļauj gan nosūtīt, gan saņemt ziņas. Šāda iespēja noder vietās, kur datu savienojums nav pieejams. Lai cik arī maza būtu Latvija, neticēsiet, ka es arvien sēņojot atrodu jaunas vietas pilnas ar bekām, bet bez zonas. Tā kā šī funkcija lieti var noderēt. Uzreiz gan jāpiebilst, ka šis ir maksas pakalpojums.

    Bullitt grupas vadība uz jautājumu, vai par satelītu komunikāciju jāmaksā, atbildēja apstiprinoši. Pagaidām, šis prieks nebūtu uzskatāms par pavisam lētu, tomēr, ja plānota ekspedīcija vietā, kur tīkla pārklājums nav pieejams, ir vērts pieslēgt pakalpojumu, kaut vai uz limitētu laiku. Satelītu datu plānu izvēle arī ir gana plaša. SOS atbalsts tiek piedāvāts pirmo gadu bez maksas. Šeit gan es saskatu ētikas risku, jo, manuprāt, par cilvēka dzīvības glābšanu nebūtu jāprasa papildu samaksa, bet tā kā Bullitt grupai jāmaksā nodevas par izmantotajiem satelītiem, jārēķinās, ka vienā brīdī šis būs maksas pasākums. Par 5 eiro iespējams tikt pie 30 SMS mēnesī, par 10 eiro – 80 SMS mēnesī, par 30 eiro- 300 SMS mēnesī, bet par 60 eiro – līdz pat 250 SMS gadā. Pēdējais tarifu plāns nozīmē vienu gada maksu un SMS skaitu, kas atjaunojas, kad iepriekšējais iztērēts. Lai tiktu pie Satelītu komunikācijas, jālieto Bullitt lietotne.

    Ko tad lietotne ļauj darīt? SOS asistents – es protams neatļāvos to izmēģināt, arī ražotāja vadība neieteica to darīt, lai neiedzīvotos sodā par falšu izsaukumu. Tomēr šī var būt vitāla funkcija ekstrēmās ekspedīcijās. Jau parādījušās pirmās ziņas, ka, izmantojot šādu funkciju, izglābti vairāki iPhone lietotāji. Tagad drošībā var justies arī CAT S75 īpašnieki. Ziņapmaiņa – CAT S75, izmantojot satelītus ļauj SMS gan nosūtīt, gan saņemt. Pirms to darīt, jāatrod satelīts, tas var aizņemt nedaudz laika. Līdzīgi, kā spēlītē, satelīta ikoniņa, grozoties jāpavērš pret debesīm. Lai šo notestētu, izņēmu SIM karti, lai zinātu, ka dati nav pieejami. Nebrīnieties, ka ekrāna uzņēmumos pavīd rūtera ikona, tos taisīju pēc izmēģinājuma. Ziņu izdevās nosūtīt bez problēmām, tomēr satelītu atrast aizņēma gandrīz 2.5 minūtes. Sūtot ziņu, tā tiek saņemta no Bullitt kontakta, bet, lai tai atbildētu, otrā galā arī jāielādē Bullitt Satellite Messenger lietotne. Ziņām iespējams pievienot arī atrašanās vietas koordinātas. Atzīmēšanās – pavelkot uz augšu šo ikonu, automātiski atzīmētiem kontaktiem tiks nosūtītas koordinātas, ko vēlāk var apskatīt kartē. Izsekošana – šī ir vienīgā funkcija, kas pagaidām vēl nav aktivizēta. Vēl nedaudz jāpaciešas. Tā izmanto atzīmēšanās funkciju konkrētā laika intervālā, ko pats var iestatīt un nosūtīt to sevis izvēlētiem kontaktiem.

    Pamatīgi testējot satelītu komunikāciju secinājums ir šāds – tā patiešām strādā. Jā, tas ir maksas pakalpojums. Jā, iespējas ir limitētas. Tomēr šī funkcija nav domāta ofisā sēdētājiem, bet cilvēkiem, kam jāstrādā ekstremālos apstākļos. Piemēram, zinātniekiem, kas dodas ekspedīcijā, vai ceļotājiem, kam riebjas tūrisma takas, vai senioriem, kam sēņošana ir neatņemams laika kavēklis. Tā iemesla dēļ šķiet loģiskāk, ka šī iespēja ir tieši muskuļainam viedtālrunim, turklāt par vidējās klases cenu. Malacis, CAT!

    Ietilpīgs akumulators

    CAT S75 saņēmis ietilpīgu Li-Po 5000 mAh akumulatoru. Pie vidējas slodzes, man izdevās gandrīz izvilkt divas dienas. Tātad rekordus tas neuzstāda, bet arī neliek par sevi kaunēties. Mana ikrīta rutīna, kas konkurentiem noēd 6-12%, S75 atņēma ap 7%, kas ir tīri labs rādītājs. Patīkami, ka pa nakti pazuda vien 3%. Diemžēl, tehniskajā specifikācijā neatradu, cik ātra uzlāde tiek atbalstīta. Tā kā komplektā lādētājs netiek iekļauts, lādējot ar mājās pieejamo Nothing Power (45W) lādētāju, uzlāde aizņēma nedaudz zem 2h, kas nav visai naski. GSMarena norāda, ka S75 saņēmis 15W bezvadu uzlādi, ko nevaru nedz apstiprināt, nedz noliegt. Proti, man šoreiz nebija pieejams bezvadu lādētājs testam, turklāt ražotāja oficiālajos mārketinga materiālos arī šāda informācija nebija atrodama. Iespējams šoreiz uzticamajai viedtālruņu bibliotēkai ieviesusies kļūda.

    Vidējās klases veiktspēja

    Preses brīfingā diezgan daudz tika pieminēta ražotāja sadarbība ar Mediatek, kas rezultējusies ar S75 īpašo funkciju – satelītu komunikāciju. Tas arī skaidro, kāpēc nav izmantots Qualcomm procesors un kāpēc CAT S53 un Samsung Galaxy XCover6 Pro sintētiskajos veiktspējas testos būs pārāki, bet nespēs jūs izglābt vietās, kur nav tīkla pārklājums. CAT S75 izmanto Mediatek Dimensity 930 (6 nm) čipkopu. Gan viena, gan vairāku kodolu sintētiskajos testos šis procesors piekāpjas Dimensity 1080, kas darbina daudz lētākos Redmi Note 12 Pro 5G un Samsung Galaxy A34. Diemžēl, pie grafiskās veiktspējas testa rezultātiem tā arī neizdevās tikt. Geekbench 6 visas reizes, veicot testu, nokrešoja. Tā nav laba zīme procesora grafiskajām spējām.

     Toties ikdienas darbība nav nemaz tik slikta. Lietotnes atveras vidēji ātri, bet, kad atvērtas tās iet diezgan plūdeni. Spēles gan pēc kādām 7 minūtēm sāk zaudēt kadrus. Ikdienā jūtamas arī dažādas aiztures, tomēr šoreiz tās jāadresē programmatūras virzienā. Toties jāuzteic termoregulācija, jo apskata tapšanas laikā karšanu nenovēroju.

    S75 piedāvā tikai vienu – 128 GB atmiņas versiju. Toties tā ir papildināma ar atmiņu karšu lasītāju. Domāju, ka vajadzētu pietikt, jo šo par satura radīšanas ierīci akurāt nenosauksi. Pieejams arī 6 GB RAM, ar gana sakārtotu menedžmentu, lai atvērtās lietotnes arī turētos atvērtas. Lai arī Dimensity 930 nenodrošina svaigākos savienojumus, tie, kas ir, strādā uzticami. Un 5G arī ir pieejams. 3.5 mm austiņu ligzda gan palikusi aiz borta, toties ir viens mono skaļrunis, kas ir pietiekami skaļš, lai signāli būtu dzirdami arī trokšņainā vidē. Tie papildināti ar jaudīgu, skaļu, bet samērā rupji kalibrētu vibrāciju.

    Vēl aizvien Android 12

    Preses brīfingā tika uzsvērts, ka sadarbība ar Mediatek aizņēma ilgu laiku, lai tiktu pie satelītu komunikācijas, tā tiek skaidrots, kāpēc S75 nāk ar veco Android 12. Ražotājs sola divus lielos atjauninājumus, bet, tā kā izmantota vecāka operētājsistēma, tālāk par Android 14 netiksiet. Žēl, jo ražotāja vadība uzsvēra CAT viedtālruņu ilgtspēju, par ko programmatūras atbalsts neliecina.

    CAT izmanto gandrīz tīru Android. Tas ir prātīgs solis ražotājam, kam acīmredzot nav daudz resursu programmatūras departamentā. Tīrs Android ir ātrs un pārdomāts, tomēr dažādas blusas var manīt arī pēc pirmā atjauninājuma. Tās adresējamas žestu vadības, paziņojumu izsaukšanas un atvērto lietotņu loga virzienā. No sevis ražotājs pielicis klāt vien pāris ikonas, kas pārsvarā tālāk aizved uz interneta lapām. Ir pieejams arī Toolbox, kur pieejamas CAT izstrādātās un ieteiktās lietotnes. Tomēr CAT izstrādātajām visbiežāk parādās “Radās kļūda”, tādēļ uz šo programmatūras departamentu šoreiz tiešām nevar paļauties. Labā ziņa, ka liekprogrammu tikpat kā nav.

    Vēl ražotājs pats no sevis pielicis iespēju izvēlēties funkciju programmējamajam taustiņam sānā un SOS taustiņam augšā, ko šoreiz var savienot ar satelītu komunikāciju.

    Ļoti viduvējas kameras

    Jau rakstīju, ka uz ekrānu ietaupīts, lai nodrošinātu izturību un satelītu komunikāciju par vidējās klases cenu. Līdzīgs stāsts ar kamerām. Kameru trio ir tipisks vidējās klases apakšgalam – normāla galvenā kamera, čābīga ultra platleņķa kamera un makro kameras apendicīts. Kad jautāju, kādēļ nav izmantota noderīgā termālā kamera, kādu izmantoja CAT S62 Pro, bet ir makro kamera, man atbildēja, ka termālā kamera būtu pārāk dārga komponente un makro kamera domāta, lai nofotografētu, piemēram, puķes. Tā nu devos bildēt ziedus.

    CAT S75 ticis pie:

    • 50 MP, f/1.8, PDAF galvenās kameras
    • 8 MP, f/2.2 ultra platleņķa kameras
    • 2 MP, f/2.4 makro kameras
    • 8 MP, f/2.0 pašiņu kameras

    Kameru lietotne neatgādina citu saskarņu lietotnes. Galvenie režīmi ikonu veidā izvietoti apakšā, bet pārslēgšanās starp kamerām notiek ar ikonu labajā stūrī. Pret to laikam arī ir vislielākās iebildes, jo nav atsevišķi izšķirts 2x palielinājums, tas jāmēģina notrāpīt uz īsas palielinājuma skalas, kas ir diezgan grūti. Papildu režīmu nav daudz, tomēr šeit var atrast vienu, kādu neatradīsiet citur – iespēju fotografēt zem ūdens. Šis režīms atslēdz ekrānu un tiek vadīts ar skaļuma taustiņiem.

    CAT S75 piedāvā tikai 5x digitālo palielinājumu, kas šķiet maz. Tomēr gribu atgādināt, ka CAT viedtālruņi netiek pirkti to kameru spēju dēļ, tādēļ nav ko sacerēties. Un šoreiz arī no bilžu iznākuma, nav ko augsto mākslu gaidīt.

    Šoreiz digitālais palielinājums zaudē kvalitāti jau pie 2x palielinājuma, tādēļ iesaku uzticēties tikai 0.6x un 1x optiskajiem lielumiem. Abas kameras kalibrētas atšķirīgi. Galvenā kamera izmanto siltāku toņu gammu, kamēr ultra platleņķa kamera veido kontrastaināku attēlu ar mazāk detaļām un vēsākām krāsām. Abu kameru veidotie attēli izskatās nedaudz pablāvi, tā it kā tie būtu ar nelielu miglu pārklāti. Sākumā domāju, ka esmu nospeķojis kameras, bet tīri, cik gribi, nekas nemainās. Protams ka galvenā kamera iegūst visdetalizētāko attēlu, tomēr arī šeit jūtams, ka detaļas saasinātas mākslīgi un ir pilnas ar pēcapstrādes artefaktiem, kas ir tālu no dabiskas bildes.

    Sliktas gaismas apstākļos vislabākās spējas būs galvenajai kamerai, jo ultra platleņķa kamera tumsā kļūst neizmantojama. Nakts režīms pieejams vien galvenajai kamerai, tas palīdz atgūt detaļas un sakārto pārgaismotās vietas labāk, kā gaidīju, bet ne tik labi, kā Galaxy XCover6 Pro gadījumā.

    Tā kā ražotāja vadība mani sūtīja bildēt ziedus ar makro kameru, to arī devos darīt. Saulainā dienā, ja izdodas notrāpīt pareizo attālumu, var paveikties tikt pie ciešama rezultāta. Tomēr tas vēl aizvien ir diskutabli, vai šāda kamera vispār ir nepieciešama šāda tipa viedtālrunī…

    Pieejams arī portreta režīms, kas savu darbu paveic visai primitīvi. Objekts netiek korekti aprēķināts, jārēķinās ar mākslīgiem artefaktiem ap to un izpludinājums izskatās mākslīgs un samocīts.

    Portreta režīms pieejams arī pašiņu kamerai, kas performē labāk par aizmugures kameru. Tomēr pati selfiju kamera tik ļoti cenšas pēcapstrādē uzlabot attēlu, ka pārvērta manu seju nebaudāmā monstrā. Cerams, ka ikdienā es neizskatos tik draņķīgi.

    Lai gan veltīju visai skarbus vārdus CAT S75 kamerām, tas tikai, ja salīdzina ar konkurentiem. Ja pirms tam esat jau lietojuši, kādu CAT viedtālruni, būsiet priecīgi redzēt labāko kameru pieredzi, kādu CAT ir piedāvājis. Beidzot ir pieejama ultra platleņķa kamera, kas palīdzēs kadrā iekļaut visu būvobjektu. Žēl, ka nav termo kamera, taču tas būtu nesamērīgi sadārdzinājis S75, kam tomēr lielākā ekstra ir satelītu komunikācija.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy XCover6 Pro – arī ir militāri rūdīts viedtālrunis, kura lielākā atšķirības zīme ir paša nomaināms akumulators. Tiesa gan tas nozīmē, ka akumulatora ietilpība būs krietni zemāka un CAT S75 akumulators turēs ilgāk. Samsung piedāvā pārāku veiktspēju, ilgāku programmatūras atbalstu un labāku kameru pieredzi. CAT atspēlējas ar satelītu komunikāciju, kas ir tā īpašais triks.
    • CAT S53 – cena nokritusies 150 eiro zem S75 cenas. Tas ticis pie pārākas veiktspējas un ietilpīgāka akumulatora, bet līdz ar to arī iespaidīgāka izmēra. S75 atspēlējas ar augstākas izšķirtspējas un ātrākas atsvaidzes ekrānu un protams iespēju sazināties, kad tīkla pārklājums nav pieejams.
    • Nokia XR21 – arī saņēmis pilnvērtīgu rūdījumu, bet nepiedāvā satelītu komunikāciju. Nokia tikusi pie mūsdienīgāka dizaina, stereo skaļruņiem un mēļo, ka labākām kamerām. CAT to atspēko ar ietilpīgāku akumulatoru.

    Nobeigumā – satelītu komunikācijai ir potenciāls

    Šobrīd satelītu komunikācija ir samērā limitēta un nav pavisam lēta, tomēr tā prezentē sistēmas potenciālu, kas nākotnē varētu nodrošināt arī balss zvanus un pat datu pārraidi. CAT piedāvāto risinājumu notestēju un atzinu par labu esam. Tas strādā. Turklāt patīkami redzēt, ka šī iespēja pieejama par vidējās klases cenu, kas ir spļāviens sejā satelītu komunikācijas pionieriem – Huawei un Apple. Tikmēr pats CAT S75 atstāj dalītas jūtas. No vienas puses, dizains kļuvis vienkāršāks (lasi elegantāks), no otras puses tā izmērs visiem nebūs patīkams. No trešās puses, viedtālrunis ir tiešām izturīgs un izturējis pat tādus testus, ko konkurenti nav, bet no ceturtās puses, švakais ekrāns, viduvējās kameras un blāvā veiktspēja liek skatīties konkurentu virzienā. Vēl aizvien uzskatu, ka “normāls” viedtālrunis, kas ietērpts mitruma un triecienu drošā maciņā, var sniegt vairāk. Turklāt nebūs jākaunas, ejot uz operu. Vienkārši izņem no maciņa!

    Tomēr CAT S75 atstāj labu pēcgaršu, ka ražotājs ir uz pareizā ceļa. Satelītu komunikācija ir tiešām noderīgs rīks, kas var parūpēties par ekspedīciju dalībnieku, dullu sēņotāju vai ekstrēmu tūristu drošību vai pat dzīvību. Ja CAT S75 uztver, kā šādu nišas rīku, tad tam viss ir kārtībā un tas nepievils pat visskarbākajos apstākļos.

    Iepriecināja

    • Elegants, bet ļoti izturīgs dizains
    • Ļoti labi realizēta satelītu komunikācija, turklāt par vidējās klases cenu
    • Lieliska akumulatoru darbība

    Neiepriecināja

    • Viduvējs ekrāns un kameras
    • Bloķēšanas taustiņa izvietojums ir ergonomiska katastrofa
    • viduvēja veiktspēja
    Satelītu komunikācija ir tiešām noderīgs rīks, kas var parūpēties par ekspedīciju dalībnieku, dullu sēņotāju vai ekstrēmu tūristu drošību vai pat dzīvību. Ja CAT S75 uztver, kā šādu nišas rīku, tad tam viss ir kārtībā un tas nepievils pat visskarbākajos apstākļos.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    9
    Kameras
    5
    Satelītu komunikācija
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kalvis
    12.06.2023 22:48

    CAT mobilie telefoni sākās ar S60 un beidzās ar S61😔

    Edgars
    13.06.2023 06:31

    Samsung xcover6 pro.

    Reklāma
    Satelītu komunikācija ir tiešām noderīgs rīks, kas var parūpēties par ekspedīciju dalībnieku, dullu sēņotāju vai ekstrēmu tūristu drošību vai pat dzīvību. Ja CAT S75 uztver, kā šādu nišas rīku, tad tam viss ir kārtībā un tas nepievils pat visskarbākajos apstākļos.CAT S75 viedtālruņa apskats - satelītu komunikācija vidējā klasē