Web Analytics
More
    Reklāma

    CAT S62 Pro apskats – “degvīna graķītis malkas cirtējam”

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Cat S62 Pro ir lielisks darba rīks. Gala vārds pieder jums, vai termālā kamera izturīgā korpusā ar vidējās klases iekšām ir 650 eiro vērta.

    Jaunākie raksti

    Ja atvēri šo apskatu, tad vai nu esi Cat fans, kam militāri rūdīti un aizsargāti tālruņi asociējas ar šo zīmolu, vai tādēļ, ka uzķēries uz Žana Marsāna salonkomēdijas citātu virsrakstā, kas norāda uz atvieglojumu sūrā darbā. Cat S62 Pro ir kaut kas no abiem. Tik tiešām, zīmolam izdevies cilvēku apziņā iesēt domu – ja runa ir par izturīgiem viedtālruņiem, tad tikai Cat. Turklāt es mierīgi varu šo viedtālruni iztēloties kā darba rīku profesijās, kam darba vide nav stiklots ofiss – būvlaukumā, policijas, ugunsdzēsēju vai mediķu darbā. Tiesa gan neredzu iemeslu, kādēļ šo viedtālruni iegādāties tāpat. Ar to gribēju teikt, ka būtu lieliski, ja kāds subsidētu tālruni, lai konkrēto profesiju pārstāvji pie tāda varētu tikt. Cat S62 Pro ne pavisam nav lēts. Tā cena grozās ap 650 eiro (atsevišķās internetbodēs var atrast par 100 eiro lētāk), to ievietojot flagmaņu klasē.

    Negribu izklausīties pēc vecas plates, tomēr arī šoreiz jāatkārto mana “garāžas sazvērestība”, ko jau pieminēju Cat S42 apskatā. Proti, izturīgo viedtālruņu ražotāji tikušies kādā slepenā garāžā, kur vienojušies par šo viedtālruņu izskata vadlīnijām un to, ka tiks piedāvātas klasi zemākas iekšas par klasi augstāku cenu. Tā ir arī šoreiz. Par vidējās klases veiktspēju, ekrānu, kameru sniegumu un akumulatoru tiek prasīta flagmaņu cena. Jā, to atspēko ekstrēmiem apstākļiem piemērots korpuss un termālā kamera, kas šo veikumu atšķir no pārējiem. Ja salīdzina ar pieminēto Cat S42, S62 Pro ticis pie elegantāka korpusa uzlabota ekrāna, galvenās kameras, labākas veiktspējas un termālās kameras, bet šoreiz arī cena dubultojusies. Raudzīsim redzēt, vai tā sevi attaisno.

    Cat S62 Pro tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.7 collas, 1080 x 2160, 18:9 malu attiecība, ap 424 ppi, 83.8 cm2, ap 69.0% ekrāna un korpusa attiecība, Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm), astoņi kodoli – 4×2.2 GHz Kryo 260 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 512 video apakšsistēma
    • RAM: 6 GB
    • Atmiņa: 128 GB, microSDXC atmiņas karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, tīklāja režīms, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), NFC, USB: USB 2.0 / Type C USB (ūdens izturīgs), 4G
    • GPS:  A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: IP68 mitruma un putekļu aizsardzība, MIL SPEC 810H aizsardzība, pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, e-kompass, papildus programmējams taustiņš, LED paziņojumu diode
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.8, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, 1080p@30fps video; FLIR termo kamera (Lepton 3.5 modulis); LED zibspuldze; priekšā 8 MP, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 158.5 x 76.7 x 11.9 mm, 248 g
    • Akumulators: Li-Ion 4000 mAh
    • Cena: ap 650 eiro

    Ķiegeļa izmērs, tanka uzbūve

    Ja S62 Pro apskata estētiskās kategorijās, tad tuvākais dizaina līdzinieks būtu Cat S52. Un patiesi, S62 Pro dizains neatgādina transformeru, kas maskējas par viedtālruni. Patiesībā gribu teikt, ka šis ir viens no taustei tīkamākajiem rūdītajiem tālruņiem, kādu esmu turējis rokā. Priekšu sedz Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls. Spriežot pēc kantītēm ap pašiņu kameru un tuvuma sensoru, tam pa virsu uzklāta organiskā stikla aizsargkārta (šis ir tikai mans pieņēmums). Priekšas stikls ir nedaudz iegremdēts, lai, saskaroties ar virsmu, stikls nenonāktu kontaktā ar objektu. Tiesa gan jārēķinās, ka ap piepaceltajām malām krājas grūti izķeksējami putekļi. Netīrumi mēdz krāties arī ap citām kantēm, piemēram, kameru izbīdījuma, bet šoreiz to piedosim, šis taču ir rūdīts aparāts, kas no putekļiem nebaidās.

    Sāni tikuši pie taustei tīkama, matēta alumīnija rāmja. Tā kā 12 mm biezums nav maz, alumīnija ir krietni vairāk kā ierastajās stikla sviestmaizēs. Labais sāns ticis pie patīkama, rievota bloķēšanas taustiņa, gludiem skaļuma taustiņiem un trim korpusa skrūvēm, kas uzsver tālruņa pamatīgo konstrukciju. Paši taustiņi ir optimāla izmēra un ļoti ērti. Diemžēl, bloķēšanas taustiņš novietots virs skaļuma taustiņiem, intuitīvi S62 Pro visu laiku gribas atbloķēt  ar tiem. Jā, daļēji situāciju glābj bloķēšanas taustiņa reljefs, tomēr, ja darbā izmanto cimdus, neko tāpat sajust nevar, tādēļ par organisku šo izvietojumu uzskatīt nevar.

    Apakšā novietota USB ligzda un skaļrunis, bet kreisajā sānā starp trim skrūvēm izvietots programmējamais taustiņš, SIM un atmiņas karšu ligzdas aizsargvāciņš. Žēl, ka programmējamais taustiņš ir no plastmasas, tas nedaudz ļurkājas. Tomēr patīkami, ka USB ligzdai nav aizsargvāciņa, noturību pret mitrumu ligzda pati nodrošina. Tikai esiet uzmanīgi ar putekļiem un smiltīm, kas tajā var sakrāties. Arī citas ligzdas nav tikušas pie vāciņiem – vienkārši, ražotājs atteicies no 3.5 mm austiņu ligzdas vispār. Loģiski, ka alumīnijs nelaiž cauri radio signālus, tādēļ virs rāmja izvietotas pamatīgas antenu strīpas, kas šoreiz padevušās nedaudz mulsinošas. Tās ir nedaudz izvirzītas no rāmja un rodas sajūta, ka netīšām ar nagu tās izdosies izrubināt. Diemžēl, ar visām apjomīgajām antenām uztveršana ir švaka, bet par to nedaudz vēlāk.

    Gumijotā aizmugure ir vienkārša un patīkama. Apakša tikusi pie nagu vīles cienīga reljefa, bet augša ir gludi matēta. Ar saķeri viss kārtībā. Patīkami, ka tālrunis nenodarbojas ar daiļslidošanu un nevāc pirkstu nospiedumus. Pirkstu nospiedumu lasītājs ir patīkami iegremdēts korpusā un atrodas ērtā pozīcijā. Lai arī kameru sistēma ir nedaudz izbīdīta, pašas lēcas ir iegremdētas, ja salīdzina ar malām. Tā aizsargājot tās pret skrāpējumiem.

    Lai gan izmērs ir liels, izdarīts gana daudz, lai tālruni būtu patīkami turēt rokā. Kopumā teicams dizains muskuļainam viedtālrunim.

    Drošība pirmajā vietā

    Te nu ir izskaidrojums manai “garāžas sazvērestībai” – klasi zemākas iekšas izmantotas, lai piedāvātu ūdens un putekļu aizsardzību, triecienu aizsardzību un citu nestandarta situāciju pārdzīvošanu. IP68 ļauj Cat S62 Pro iegremdēt 1.5 m dziļumā uz 35 minūtēm. Tiesa laboratoriski mērījumi atšķiras no reālas dzīves, kur var būt straume un dažādi mitrumi ar piejaukumiem.

    Iespaidīga ir arī triecienu izturība kritieniem no 1.8 m. Te gan ir atruna, ka testi veikti uz tērauda virsmas, kas nozīmē, ka viedtālrunis var zaudēt cīņā ar bruģi, dolomītu vai citiem iežiem. Testēts arī termālais šoks, sāls miglas izraisīta skāde un citi netipiski apstākļi. Kopumā aizsardzība ir lieliska, tomēr nevajag aizmirst, ka Cat S62 Pro nav Dankans Makleods, vienkārši krietni izturīgāks par vairumu stikla sviestmaižu.

    Pieņemams ekrāns

    5.7 collu IPS ekrāns, kas aizņem vien 69% no priekšējā korpusa… Tie protams nav cipari, ko pierasts lasīt vairāk kā 600 eiro tālruņa specifikācijā. Tomēr ar pamatvajadzībām ekrāns tiek galā. Pilnīgi noteikti, šoreiz izmantota labāka matrica par Cat S42. Spilgtums ir pieņemams, izšķirtspēja pietiekama, lai viss izskatītos gana ass. Skata leņķi ir labi. Ekrāns tiek pieņemami galā arī ar spilgtu saules gaismu. Tā īsti jau nav, kur piesieties, bet nav arī par ko sajūsmā lauzt krēslus.

    Labi, ka ir padomāts par atsevišķu cimdu režīmu. Izmēģināju dažādus cimdus, viss strādā.

    Tikai viena, bet laba biometrija

    No vienas puses, varētu pukoties, ka S62 Pro nav ticis pie sejas atpazīšanas. No otras puses, švakais pašiņu kameras sniegums saka priekšā, ka no tās tāpat nekas jēdzīgs nebūtu sanācis. No trešās puses, tā būtu laba alternatīva darbā, kur strādāts tiek ar cimdiem, jo pirkstu nospiedumu lasītāju tādā gadījumā izmantot nevar, un kodu spaidīšana ar nav no ērtākajām ievadēm, cimdotām rokām. Tikmēr pats pirkstu nospiedumu lasītājs ir lielisks. Tas novietots ergonomiskā pozīcijā. Bez problēmām strādā arī ar nedaudz mikliem pirkstiem. Precizitāte nepieviļ un ātrumam nav ne vainas. Vienīgais, kas šķiet kā neizmantota izdevība, ka Cat aizmirsis lasītājam atļaut izsaukt paziņojumu joslu. Tas būtu ļoti ērti.

    Vidējās klases veiktspēja

    Snapdragon 660 noteikti nav procesors, ko gaidītu tālrunī par šādu cenu, bet jau atkal jāskatās S62 Pro mērķauditorijas virzienā. Instagramisti un spēļu dzenātāji, šis tālrunis vienkārši nav domāts jums! Pie tā arī paliksim, jo ar pamatdarbībām vecais procesors, 6GB RAM un relatīvi tīrā programmatūra tiek galā labāk, kā biju cerējis. Ikdienas lietošanā šad tad parādās pa aizturei un darbība nav tik plūdena, kā citiem, bet tā noteikti nav arī katastrofāla. Patīkami, ka S62 Pro ticis pie 128 GB atmiņas un microSD atmiņas karšu lasītāja, nav aizmirsts arī NFC, USB Type-C. Toties šoreiz 3.5 mm austiņu ligzdai vieta nav atradusies. Skaļrunis ir pietiekami skaļš. Principā, domāts, lai ar spalgiem signāliem, tas būtu dzirdams trokšņainā vidē. Par piemērotu mūzikas baudīšanai gan to nenosauksi.

    Tomēr ir kāds trūkums, ko novēroju jau apskatot Cat S42. Kaut kas nav īsti kārtībā ar signālu uztveršanu. Tas protams varētu būt saistīts ar pamatīgo korpusa uzbūvi. Bet zonas rādītājs konstanti rāda mazāku stiprumu, ja salīdzina ar citiem tālruņiem. Arī datu pārraide, bieži tur, kur citi bez problēmām atrada 4G, spēja uztvert vien 3G ātrumu. Vēl kāds trūkums ir zvanu kvalitāte. Ausī padotā skaņa ir klusāka un čerkstošāka kā citiem. To var skaidrot ar to, ka membrānu slāpē mitruma drošie elementi, tomēr skaļākā darba vidē ar šo var nebūt pietiekami.

    Akumulators laikam gaida atjauninājumu

    Pirmkārt, biju vīlies, ka Cat S62 Pro saņēmis par 200 mAh mazākas ietilpības akumulatoru, kā lētākais Cat S42. Izmēri tomēr ir atbilstoši lielākai ietilpībai. Kamēr 4000 mAh ir minimums, kam jābūt šī gada tālrunī, no ekstrēmam darbam piemērota rīka biju gaidījis labāku sniegumu. Šoreiz runa nav par ietilpību, bet programmatūras un dzelžu salāgotību. Te kaut kas ir nogājis greizi. No rīta, atvienojot tālruni no lādētāja, tikai apskatot saņemtās ziņas, pazaudēju 3%. Godīgi sakot, jūtos apzagts. Tālrunis paredzēts darbībai vietās, kur var nebūt kontaktligzda, bet procenti rūk katru reizi, paņemot to rokā, vai pat nelietojot.  Šoreiz nav pat runa par pusotras dienas darbību, bet nāksies kalkulēt, lai izvilktu vienu. Ceru, ka šo var atrisināt ar kādu atjauninājumu.

    Gandrīz tīrs Android

    Tīrs Android ir labākā izvēle, ja runa ir par veiktspējas kompromisu. Pilnai laimei gan gribētos, lai tā būtu Android One programma, lai būtu skaidrība par turpmākiem atjauninājumiem.

    Šo to ražotājs pielicis arī no sevis. Pa vidu maisās gan OfficeSuite aplikācija, gan jau uzreiz ir instalētas vairākas sociālo tīklu aplikācijas. Ar Cat tipiskajiem dzeltenajiem akcentiem atzīmētas ikonas, kur ražotājs piedāvā īsceļus uz savu mājaslapu vai ne visai labi izstrādātas rīku aplikācijas.

    Alumīnija rāmja kreisajā pusē pieejams programmējams taustiņš, kam iespējams pielāgot dubultklikšķi un paturēšanu. Parastais klikšķis atvēlēts PTT režīmam, diemžēl, citu funkciju tam piešķirt nevar.

    Komiskas kameras

    Neviens neizvēlas Cat produkciju to kameru dēļ (nav runa par termo kameru). S62 Pro piedāvā 12 MP, f/1.8, 1/2.55″, 1.4µm aizmugures kameru, kas uz papīra nemaz neizskatās tik slikti un 8 MP priekšas kameru.

    Kameru sniegums būs labāks, ja apkārt būs labs apgaismojums. Bet pat tad nav ko cerēt uz atgūtām detaļām ēnās vai nepārgaismotām debesīm. Dīvaini, ka kameras aplikācija tikusi pie portreta režīma, bet pazudis nakts režīms, kas bija atrodams S42 modelī. Te jau atkal jāatgādina tālruņa mērķauditorija, kam situācijas fiksēšana slikti apgaismotās vietās varētu būt aktuālāka par cilvēka seju ar izpludinātu fonu. Priekšējā kamera atbilst drīzāk budžeta klasei.

    FLIR termālā kamera

    Par laimi, ir kāda kamera, kas Cat S62 Pro padara īpašu, pat uz super izturīgo tālruņu fona. Cat jau labu laiku sadarbojas ar pasaulē lielāko termālo kameru ražotāju FLIR. Lepton 3.5 termālais modulis darbojas kopā ar jau iepriekš aprakstīto kameru. Lai gan termālās kameras izšķirtspēja nav no augstākajām, tā digitāli izstiepta, lai sasniegtu 1440 x 1080 izšķirtspēju. Termālā kamera spēj izmērīt temperatūru amplitūdā no -20°C līdz 400°C. Kā šo unikālo rīku izmantot ikdienā? Lai diagnosticētu mitruma vai siltuma noplūdes, elektriskos īssavienojumus, dažādus aizsprostojumus vai paaugstinātu temperatūru, situācijās, kur acs neredz vizuālu izmaiņu. Var arī izklaidēties, mācot skolēniem fiziku, kur un kā izplatās siltums, ja to neredz.

    My Flir Pro aplikācija ļauj fotografēt, filmēt un pat pārraidīt video iekš YouTube. Aplikācija ir samērā vienkārša un saturu saglabā atsevišķā galerijā. Ikdienā nelielas aiztures gan ir jūtamas un kamera ik pa brīdim mēdz pārkalibrēties. Iespējams ar žiperīgāku procesoru arī darbība būtu veiklāka.

    Termālās atšķirības tiek parādītas, izmantojot kontrastējošas krāsas, turklāt paralēlā kamera nodrošina uztveramāku rezultātu, piemēram, parādot kontūras. Šie iestatījumi ir kontrolējami, līdz ar to attēls nebūs tikai psihodēlisku krāsu kompozīcija, bet reāli uztverams. Interesanti, ka galerijas aplikācijā saglabātajiem attēliem iespējams pavilkt uz leju, lai redzētu reālo attēlu.

    Ar dažādiem rīkiem iespējams atlasīt, lai temperatūra tiktu noteikta konkrētam punktam, oreolam, laukumam vai pusei. Ir pieejami arī dažādi krāsu filtri, lai ērtāk saskatītu nepieciešamo. Interesanti, ka atsevišķi filtri spēj tikt galā arī ar standarta kameras nespēju fotografēt tumsā, saredzot to, ko tā nespēj. Te būs četras bildes, kas uzņemtas vienādos apstākļos ar standarta sensoru un termālās kameras sensoru, izmantojot dažādus filtrus.

    Man nebija pieejami mērinstrumenti, lai salīdzinātu norādītās temperatūras atbilstību, tomēr darbu kamera padara tīri labi. Es mierīgi varu iedomāties celtniekus, kas izmanto šo ierīci, lai meklētu siltuma zudumus; policistus, kam jāmeklē siltuma avots, tomēr medicīniskiem izmeklējumiem gan ieteiktu meklēt industriālāku risinājumu.

    Kopumā ir patīkami redzēt atšķirīgu, patiešām noderīgu rīku dzelžu līmenī.

    Nobeigumā: specifisks produkts

    Cat S62 Pro ir viens specifisks produkts. Vienmēr ir patīkami redzēt, ka tomēr ir kāda niša, kas atšķiras uz pārējo glancēto viedtālruņu fona. Kā jau nišas produkts, S62 Pro nav piemērots visiem. To nevajag izvēlēties multimediju radītājiem un patērētājiem, apjomīgu spēlīšu dzenātājiem un modes upuriem. Cat S62 Pro būs piemērots darba rīks celtniekiem, elektriķiem, policistiem, mediķiem, ugunsdzēsējiem un citiem, kam iztika jāpelna nestandarta vidēs. Uzsveru vārdus “darba rīks“, jo tad S62 Pro sevi parāda, kā lielisku sabiedroto darbā. Ja tālruni ielieku stiklota ofisa darbinieka kabatā, tad veiktspēja, ekrāns, akumulators un kameru sniegums par prasīto cenu nav adekvāts. Jau atkal nākas apstiprināt, ievadā pieminēto “garāžas sazvērestību”, kur muskuļains korpuss tiek piedāvāts ar klasi zemākām iekšām par klasi augstāku cenu.

    Ja Cat S62 Pro vērtēju kā darba rīku, ne izklaides mašīnu, tad te viss ir kārtībā. Korpuss ir ne vien super izturīgs, bet pat nepārspīlēti kantains un taustei patīkams. Veiktspēja protams nav cenai atbilstoša, tomēr dāsnie atmiņu resursi un tīrā programmatūra ar pamatdarbībām tiek pieņemami galā. Turklāt, termālā kamera ir tiešām izmantojams darba rīks, kas šo tālruni patīkami atšķir pat no Samsung un Blackview produktiem. Protams tādi trūkumi, kā neiepriecinošā akumulatora darbība, problēmas ar signālu uztveršanu un kamera, kas ļauj fiksēt vien labi apgaismotas vietas, nerunā par labu Cat S62 Pro.

    Tomēr, skatoties uz citiem rūdītajiem tālruņiem, pēcgarša ir patīkama. Konkurencei var patraucēt vien uzskrūvētā cena, kas ne visiem ies pie dūšas. Gala vārds pieder jums, vai termālā kamera izturīgā korpusā ar vidējās klases iekšām ir 650 eiro vērta.

    Gāja pie dūšas

    • Izturīgs, ergonomisks, taustei tīkams korpuss
    • 6 GB RAM, 128 GB atmiņa
    • Termālā kamera ir reāli izmantojams darba rīks un patīkami atšķir S62 Pro no citiem rūdītajiem tālruņiem

    Negāja pie dūšas

    • Vidējās klases iekšas par flagmaņu klases cenu
    • Akumulatora darbība
    • Signālu uztveršana un zvanu kvalitāte
    Cat S62 Pro ir lielisks darba rīks. Gala vārds pieder jums, vai termālā kamera izturīgā korpusā ar vidējās klases iekšām ir 650 eiro vērta.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    6
    Akumulators
    6
    Kameras
    6
    Termokamera
    9
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Girts Eldmanis
    09.09.2020 12:08

    Tam pa virsu nāk arī aizsargstikls?

    Kārlis
    09.09.2020 12:41

    Nu bāc telefona pamat funkcijas ir labs signāls un zvanu kvalitāte, bet atkal CAT viss ir šķērsām! Signālu uztveršana un zvanu kvalitāte slikta.
    P. S. Meisters zvanot no sava CAT s60 izklausās vienmēr, ka runā mucā un ir aizsmacis. Tagad jau pierasts, jo zinu, kad zvana no CAT
    P. S. Par izturību gan nesūdzas, bet lēnīgs arī esot palicis.

    Gunārs D.
    09.09.2020 14:13

    Hm, ieteiktu salīdzināt ar Blackview BV9800pro. Gan cenas, gan veiktspējas ziņā

    Raķete
    09.09.2020 15:13
    Reply to  Gunārs D.

    Kādi šiem garantijas noteikumi?

    Gunārs D.
    09.09.2020 16:28
    Reply to  Raķete

    Standarta. Pats lietoju 9800 bez pro. Atšķirība – nav termokameras, kuras vietā ir platleņķa objektīvs.

    Aigars
    15.01.2021 17:10

    Vai šim modeliem pēc lietošanas uz ekrāna arī paliek pirkstu nospiedumi, kā tas ir CAT S52?

    OĻEGS
    28.02.2021 07:47

    Termo kameras vietā būtu bateriju ielikuši…un būtu ņemams,ar 4000 mh nauda vējā,lādēsies vairāk nekā lietosies…
    Man s41 jau 2 gadus baterija 2 diennaktis.Jā lēns,bet esu lauku cilvēks un bez tāda telfna traktoristam nu nekā!

    digitalk
    28.02.2021 11:26
    Reply to  OĻEGS

    vai nav laiks jaunam traktoram ar USB lādētājportu? :)

    bet ja nopietni, Bullit Group viedlāpstas ir viduvējas un konkurenti nesnauž.

    Reklāma
    Cat S62 Pro ir lielisks darba rīks. Gala vārds pieder jums, vai termālā kamera izturīgā korpusā ar vidējās klases iekšām ir 650 eiro vērta.CAT S62 Pro apskats - "degvīna graķītis malkas cirtējam"