Web Analytics
More
    Reklāma

    “Tele2” līdz 2025. gadam pakāpeniski atteiksies no 3G tehnoloģijas, lai izmantotu frekvences 4G un 5G attīstībai

    Jaunākie raksti

    “Tele2” līdz 2025. gadam plāno pakāpeniski atteikties no 3G tehnoloģijas, lai izmantotu frekvences, kas ir ierobežots resurss, 4G un 5G tīkla attīstībai. 3G šobrīd vairs nespēj konkurēt ar jaunāku paaudžu mobilo sakaru tehnoloģijām un nav piemērota mūsdienu mobilo sakaru lietošanas paradumiem. Šobrīd tikai 1 % no mobilajiem datiem tiek patērēti 3G tīklā, turklāt aizvien vairāk klientu arī balss zvanus veic 4G tīklā, izmantojot moderno VoLTE tehnoloģiju, kas nodrošina ātrāku zvana savienojuma laiku, augstāku balss un video zvanu kvalitāti.

    Kā atzīmē “Tele2”, balss zvani turpmāk tiks veikti 2G un 4G tīklā, izmantojot VoLTE tehnoloģiju, kā arī drīzumā visiem klientiem būs pieejama VoWiFi tehnoloģija, kas ļaus veikt balss zvanus WiFi tīklā. Jāatzīmē, ka visās “Tele2” bāzes stacijās, kurās ir uzstādīta 3G tehnoloģija, atrodas arī 2G un 4G iekārtas, kā arī šobrīd tiek aktīvi uzstādīta 5G tehnoloģija.

    “Tele2” par saviem plāniem informēs tos klientus, kuriem vēl ir telefoni, kas atbalsta tikai 2G un 3G, vai arī iekārtās vēl joprojām ir ievietotas 3G SIM kartes. Klienti tiks aicināti SIM kartes un telefonus aizstāt ar jauniem. SIM karšu maiņa ir bez maksas, bet vecās ierīces būs iespējams izmantot kā pirmo iemaksu jaunas ierīces iegādei. Uzņēmums aicina klientus, kas saņem no “Tele2” individuālu ziņu par nepieciešamību nomainīt SIM karti vai ierīci, to noteikti izdarīt un neatlikt uz vēlāku laiku.

    “Pēdējo desmit gadu laikā mobilo sakaru tehnoloģiju attīstība ir bijusi elpu aizraujoša, kā arī pieprasījums pēc mobilajiem datiem aizvien pieaug. Lēmums pakāpeniski atteikties no 3G tehnoloģijas mums ļaus atbrīvot tik ļoti nepieciešamās radiofrekvences 4G un 5G attīstībai. Praktiski tas nozīmē, ka atbrīvoto frekvenču pārizmantošana 4G un 5G vajadzībām ļaus uzlabot to veiktspēju, kas savukārt iepriecinās mūsu klientus viņu ikdienā,” stāsta “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. “Redzam, ka līdzīgu praksi piekopj mobilo sakaru operatori arī citās valstīs – daudzviet 3G tehnoloģija jau ir slēgta, bet, piemēram, Lietuvā un Igaunijā šis process pašreiz norit pilnā sparā.”

    Šīs izmaiņas neietekmēs klientus, kuriem ir pēdējo trīs līdz četru gadu laikā ražoti viedtelefoni, kas darbojas 4G vai 5G režīmā. Savukārt tie mūsu klienti, kuri joprojām izmanto, piemēram, vecākās paaudzes telefonus ar taustiņiem un SIM karti nav mainījuši daudzus gadus, ir aicināti apmeklēt interneta lapu https://www.tele2.lv/3g/ vai vērsties klientu centrā, lai pārliecinātos par SIM kartes derīgumu un veiktu tās maiņu, kā arī nepieciešamības gadījumā iegādātos jaunāku, attiecīgās datu pārraides tehnoloģijas atbalstošu telefonu.

    “Informācija par 3G tehnoloģijas slēgšanu mūsu klientiem ir pieejama uzņēmuma mājaslapā https://www.tele2.lv/3g/, kā arī par to var interesēties “Tele2” klientu centros, kur konsultanti nomainīs vecās 3G SIM kartes un palīdzēs izvēlēties piemērotāko telefona modeli. Vecais telefons varēs kalpot kā pirmā iemaksa jauna telefona iegādei. Proti, atnesot veco telefonu uz klientu centru, tas tiks novērtēts, un klients varēs saņemt atlaidi jaunas iekārtas iegādei. Turklāt klientiem esam sagādājuši īpašu piedāvājumu jaunas ierīces iegādei,” saka V.Vancovičs. “Vienlaikus tie klienti, kuriem mobilais tālrunis nepieciešams tikai zvanīšanai, varēs turpināt izmantot savus esošos telefonus, jo zvani tiks veikti 2G tīklā. Noteikti iesakām klientiem, kuriem ir augstākas prasības pret zvanu kvalitāti, aktivizēt VoLTE tehnoloģiju, kas nodrošina būtiski ātrāku zvana savienojuma laiku, labāku balss un video zvanu kvalitāti.”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    eh3434
    05.03.2024 17:01

    Kursors varētu tomēr paprasīt šiem operatoriem ko nozīmē atteikšanās no 3G tajos reģionos, kur 4G nav pieejams? Ja 4G nebija pieejams, tad taču pēkšņi pa 3G frekvenci neradīsies iespēja 4G palaist? Vai tomēr tā tas notiks?
    Ko darīt apdzīvotajās vietās, kur šobrīd ir pieejams 3G tikai stāvot ārpus ēkas (ēkā zona praktiski nav)?

    Kursors.lv
    05.03.2024 17:11
    Reply to  eh3434

    Jāpēta pārklājuma kartes, tur tad arī būs visa aktuālā informācija par tīkliem, kas konkrētajā vietā būs pieejami.

    Krotow
    05.03.2024 18:17

    Un ko līdzēs kartes pētīšana, ja konkrētajā vietā tāpat ir tikai knaps 3G. Ir pieredze ar 4G aiz kalna, kur majā rāda 4 strīpas, bet internets nedarbojas. Un darbojas tikai ja izdodas saslegties ar citu torni, kas atrodas mājas otrā pusē 2+ km tālāk.

    grh
    05.03.2024 18:19

    kartes rāda to, kas konkrētajās vietās jau šobrīd ir pieejams. Jautājums ir par to – ja pēc kartes ir pieejams tikai 2G/3G un to atslēgs, tad vietā neko nedos? Vai arī atbrīvoto 3G frekvenci izmantos 4G pārklājuma stiprināšanai?
    Lūk šis ir jautājums.

    Karlis
    05.03.2024 20:05

    Atslēdz, lai liktu citas 5g iekārtas. Un ja iepriekš 3g bija knaps, tad uz nākotni 5g noteikti būs ar vairāk strīpiņām. Un ne vairāk. Tā ir 800 vai 2100 frekfence pa lielam.

    Raivis Terinks
    05.03.2024 20:08

    Problēma ir plašāka, nekā tikai tie kas lieto telefonus un rūterus. Ļoti ļoti daudz iekārtas IoT un M2M (machine to machine) darbojas tieši 2g un 3g tīklā. Ir milzum daudz irīces kurās ir 5-15 gadus vecāki modemi – dažādu tehnisku iekārtu vadībai, telemetrijai un iekārtu attālinātai minitorēšanai, barjeru un vārtu automātikai, luksoforiem, viedajām mājām, viedierīcēm, mājas video sistēmām, automašīnu drošības vai traktoru vadības sistēmām, … vai vai vai cik daudz kam. Ļoti daudz uzņēmumi un arī iedzīvotāji būs pārsteigti (jau ir pārsteigti) kad dažādās vietās torņi izslēdz 3g, un apstājas kaut kadas iekārtas. Problēma ir mērāma desmitos tūkstošu iekārtu un milzīgās naudās lai to aizstātu ar jauniem modemiem. P.S Tas neattiecas tikai uz šo, bet arī citiem operatoriem. Un problēma ir ne tikai LV bet visā eiropā.

    Eins
    05.03.2024 21:19

    Nu vēl jau arī fakts, ka šobrīd vakaros 3G ir jaudīgāks par 4G. 4G nu galīgi galīgi netur vakarus. Nezinu, kā ir ar kaut kādiem TV rūteriem (iespējams tiem piedāvā kaut kādu minimālo ātrumu vismaz TV nodrošināšanai), bet 4G telefonā te pat Rīgā Avotu ielā pēc plkst. 18:00 ir lēnāks par 3G.

    p.s. šobrīd 5G šeit pat 7 Mbit/s. Iespaidīgi! Upload 2 Mbit/s

    Last edited 1 month ago by Eins
    Agris
    05.03.2024 22:20

    Ir daudz vietu, kur h+, nu 3g 🤣 pilna zona, bet neta ta nav, force tikai lte, zonas vsp nav
    Bardaks un marketings karo4

    nedarata
    06.03.2024 08:23

    Ja jums kaut kur nav zonas, tad par to jāziņo savam sakaru operatoram nevis kursoram.

    assasa
    07.03.2024 14:04
    Reply to  nedarata

    Ko tas dod? Esmu ziņojis vairākkārt, atbilde, ka “tuvākajā laikā zonu pastiprināt šajā rajona nav paredzēts”. Piemēri nemaz nav jāmeklē dziļos mežos – tepat Kalngales, Carnikavas jurmalās LMT un TELE2 zonas ir švakas. Pat braucot ar auto pa LV šosejām ir brīži, kad Spotify nepietiek ielasītā cash un tas apstājas dēļ tīkla nespējas nodrošināt datu plūsmu.
    Ja 5G “velk” mazāku attālumu kā 3G, ar sakariem būs auzas

    Andis
    06.03.2024 21:43

    Runā par VoLTE, tik nepasaka, ka LV tas pieejams praktiski tikai Samsung un Apple. Pārējiem nav, pat ja ražotājs ir paredzējis tādu iespēju.

    Kursors.lv
    06.03.2024 21:49
    Reply to  Andis

    Kāpēc šie ražotāji nevēlas, lai Latvijā viņu ierīcēm darbotos VoLTE?

    Karlis
    06.03.2024 23:02

    Pēc idejas tas nav ražotāju jautājums. Bet dīvaina izpratne par standartu ievērošanu

    Kursors.lv
    06.03.2024 23:03
    Reply to  Karlis

    Kāpēc nav? Ar ko šis atšķiras no 5G? Tur taču arī ražotājs izlemj, kurā tīklā tas savām ierīcēm aktivizēs 5G.

    Raivis Terinks
    07.03.2024 08:29

    Ar 5G bija tas pats. Tie kas lietoja LMT pašā 5G sākumā, zina, ka iekš LMT mājaslapas bija saite, kur bija “atbalstitās iekārtas”. Un izrādījās ka visi 5G telefoni konkrētajā tīkla nevar darboties. Piemēram, Man Sony Xperia negāja LMT bet strādāja tele2 tīkla. Kolēģim tas pats bija ar Nothing-phone. Pēc tam lēnām lēnām LMT kaut ko izdarīja, un iekārtu saraksts paplašinājās. Šķiet tas ir saistīts ar operatoru, kurš pieļauj tīkla darboties kaut kādiem iestatījumiem vai modemu modeļiem vai sakaru protokoliem. Kamēr operators konkrēto protokolu savā tīklā neatļauj, tikmēr iekārta nestrādā (bet es neesmu tik tehniski zinošs lai šo izskaidrotu).

    Kursors.lv
    07.03.2024 08:41
    Reply to  Raivis Terinks

    Ir otrādi. Telefonu ražotāji nosaka to, kuros tīklos un kādos standartos darbosies viņu ierīces. Ir ražotāji, kas šim pieiet ļoti skrupulozi un ir tādi, kuriem vairāk pie vienas vietas. Īpaši tādos niecīgos tirdziņos, kā Latvija.

    Biteme
    07.03.2024 09:09
    Reply to  Raivis Terinks

    LMT pat VoLTE ieslēdz selektīvi – vienam xiaomi iet, otram (cita modeļa) – nē.

    dsfd
    07.03.2024 14:39
    Reply to  Biteme

    true story. Nācās iet uz klientu apkalpošanas centru, kur darbiniece zvanīja tehniskajiem cilvēkiem, lai pieslēgtu man VoLTE.

    Reklāma