Web Analytics
More
    Reklāma

    Šogad “Bite” 5G bāzes staciju skaits sasniegs 550

    Jaunākie raksti

    Šī gada martā aprit gads, kopš IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite” uzsāka vērienīgu nākamās paaudzes 5G tīkla infrastruktūras attīstību un ieslēdza pirmās 172 5G bāzes stacijas. Gada laikā izdevies strauji kāpināt 5G tīkla pārklājumu, un šobrīd “Bite” 5G tīklā darbojas jau 389 5G bāzes stacijas, nodrošinot 5G pieejamību 55 % Latvijas iedzīvotāju. Arī šogad plānots turpināt 5G tīkla pilnveidošanu, līdz gada beigām ar 5G tehnoloģiju aprīkojot vēl 161 bāzes staciju, tā nodrošinot 5G pieejamību līdz 75 % Latvijas iedzīvotāju.

    Kopš pērnā gada marta “Bite” 5G tīkls ir pieejams gan lielākās, gan mazākās Latvijas pilsētās, un šobrīd aktīvākais mobilo datu lietojums 5G tīklā tiek novērots Rīgā, Liepājā, Ogrē, Jūrmalā un Jelgavā. Līdz ar 5G bāzes staciju iedarbināšanu “Bite” sāka piedāvāt arī trīs dažādus 5G tarifu plānus mājsaimniecībām un birojiem. Proti, ar interneta ātrumu līdz 150 Mbit/s, 400 Mbit/s, kā arī tarifu plānu, kas piedāvā pat 1 Gbps lielu interneta ātrumu.

    “Ar katru dienu redzam, ka pieprasījums pēc ātra interneta nemitīgi pieaug, ko veicina iedzīvotāju paradumu maiņa, piemēram, aktīvi straumējot video saturu, regulāri izmantojot sociālos tīklus un dažādas citas mobilās lietotnes. Ievērojami audzis arī ierīču skaits, kas pieslēdzas tīklam, turklāt runa vairs nav tikai mobilajiem telefoniem un datoriem, bet arī dažādām viedierīcēm mājsaimniecībās, automašīnām. Līdz ar to jau šobrīd varam teikt, ka 5G no pavisam jaunas tehnoloģijas straujiem soļiem kļūst par būtisku mobilo sakaru pamatelementu, kas pilnībā spēj nodrošināt cilvēku, biznesa un publiskā sektora vajadzības,” stāsta “Bite” ģenerāldirektors Arunas Mickevicius.

    Viņš papildina, ka pērn kopējais datu patēriņš “Bite” tīklā ir palielinājies par 28 %, tikmēr 5G plūsma 17 % no kopējā datu patēriņa, un šis skaitlis turpina augt. To veicinājis arī augošais pieprasījums pēc “Bite” mājas interneta, mājas TV un biroja interneta pakalpojumiem, kas darbojas 5G tīklā. Piemēram, biznesa klientu vidū kopējā datu plūsma ir palielinājusies par 24 %, no tiem 13 % patērēti 5G tīklā, bet 9 % – 4G tīklā. Populārākās nozares, kas izmanto 5G ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, profesionālā, zinātniskā un tehniskā darbība, būvniecība un ražošana.

    Strauji pieaug 5G ierīču skaits tīklā – 30 % Latvijas iedzīvotāju mobilo ierīču atbalsta 5G

    A.Mickevicius skaidro, ka 30 % viedtālruņu lietotāju ierīces ir ar 5G funkcionalitāti, un pārmaiņas notiek strauji, jo gada laikā šis īpatsvars ir pieaudzis no 20 % līdz 30 %: “Ņemot vērā, ka tehnoloģijām ir fundamentāli svarīga loma, attīstot uzņēmējdarbību, efektivizējot darba procesus un gluži vienkārši organizējot mūsu ikdienu, paredzams, ka 5G tehnoloģija jau drīzumā kļūs par privātpersonu un biznesa klientu pirmo izvēli, tiecoties pēc augstas kvalitātes standarta pakalpojumiem. Īpaši tādēļ, ka šī tehnoloģija spēj piedāvāt optiskā tīkla kvalitātes interneta pakalpojumus bez kabeļu infrastruktūras tiem iedzīvotājiem, kuri līdz šim bija grūti aizsniedzamās teritorijā.”

    Šogad “Bite” tīklā investēs 20,5 miljonus eiro, aktivizējot vēl 161 5G bāzes stacijas

    Lai nodrošinātu nākamās paaudzes mobilo sakaru pakalpojumus, “Bite” šogad turpinās pilnveidot tīkla infrastruktūru un tās attīstīšanā, tai skaitā 5G pieejamības paplašināšanā, investēs 20,5 miljonus eiro. Plānota ne vien jaunu bāzes staciju būvniecība, bet arī 200 esošo bāzes staciju modernizēšana un citi tīkla uzlabošanas darbi.

    Tāpat “Bite” aktīvi paplašina tīkla pārklājumu uz ceļiem, pašlaik koncentrējoties uz Pierīgu, kur vērojama augsta satiksmes intensitāte un ir vislielākā nepieciešamība pēc stabila, ātra tīkla savienojuma.

    Vienlaikus, lai gan šobrīd praktiski visi jaunie mobilo ierīču modeļi atbalsta 5G, ”Bite” turpina investēt arī 4G tīkla modernizēšanā, kamēr lielākā daļa iekārtu joprojām darbojas 4G tīklā un aizvien nodrošina kvalitatīvas iespējas interneta lietošanai, saziņai, video straumēšanai, televīzijai u.c. iedzīvotāju nepieciešamībām.

    Spilgtākie pirmā gada 5G ieviešanas izaicinājumi: vētra, plūdi un grauzēji

    Atskatoties uz izaicinājumiem, ar kuriem pirmajā 5G ieviešanas gadā saskarās “Bite” tehniskā komanda, ģenerāldirektors Arunas Mickevicius kā tipiskākos min izaicinājumus, kas saitīti ar Latvijas laikapstākļiem, piemēram, plūdi Jēkabpilī, apledojuši vadi, iestrēgušas mašīnas dubļos un sniegā. Tomēr ir bijuši arī vairāki negaidīti pārsteigumi, kad darbiniekiem bija jārisina nestandarta situācijas, piemēram, ārtelpu sakaru skapī bija iekārtojušies grauzēji, tāpat īssavienojuma dēļ radies ugunsgrēks un sakaru traucējumi, kas bija saistīti ar Latvijai netipiski spēcīgo vētru. “Par spīti visiem izaicinājumiem, Bites profesionālā tehniķu komanda vienmēr operatīvi strādāja, lai maksimāli ātri novērstu bojājumus un atjaunotu sakarus mūsu klientiem,” piebilst Mickevicius.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    che
    20.03.2024 16:41

    Ne dienu Kursorā bez pozitīvām ziņām no bites!!! Viņi jūs tur ar bezmaksas telefoniem uzpērk? :D :D :D

    Kursors.lv
    20.03.2024 17:39
    Reply to  che

    Jā, es šodien par to pašu aizdomājos :D Bet ja Bite sūta relevantas relīzes, tad neredzu jēgu tās nepublicēt. Pārējie operatori varētu ņemt mācību un arī informēt par savām aktualitātēm tīkla jomā.

    Robčiks
    20.03.2024 20:36
    Reply to  che

    Būtu jauki, ja kādreizējais celmlauzis LMT informētu ar līdzīgiem jaunumiem, īpaši, kad sakaru kvalitāte krītas.
    Ja Bite kādreiz bija tālos iedzinējos(zonas pārklājums, kvalitāte,…), tad tagad stipri uzlabo savus rādītājus.
    Ja LMT kādreiz bija ar labāko zonas pārklājumu un kvalitāti, tad tagad gremdē savus rādītājus.
    Tele2 stabili rādītāji – visu laiku uz vidusceļa.

    Reklāma