Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPhone 14 Pro Max apskats – lielākais, labākais un dārgākais no jaunā vezuma

    Apple iPhone 14 Pro Max šajā gadā nenesīs neko kardināli jaunu, taču ir vērts pievērst uzmanību jaunajam ekrāna izgriezumam un tā integrācijai ikdienas lietošanā, kā arī novērtēt jaunās 48MP izšķirtspējas kameras darbību.

    Jaunākie raksti

    Šajā gadā nav jāizlīdzās ar savu iegādāto jauno iPhone viedtālruni, un ir iespējams veikt pilnvērtīgu apskatu ar pašu lielāko un jaudīgāko iPhone 14 Pro Max modeli, kas tika izziņots šī gada 8. septembrī, kad norisinājās Apple produktu prezentācija.

    Protams, uzsvars nebija par mani, bet gan lielisko iespēju pašam izmēģināt labāko un jaudīgāko Apple flagmani, jo pēdējo Pro modeli lietoju 2019. gadā, kad uzsāku savu karjeru Kursorā. Principā savā veidā zīmīgs notikums un laika atskaite, taču pie malas sentimentālo pusi, un laiks kārtīgam apskatam no manas puses. Šajā reizē uzsvaru likšu tieši uz to, kas jauns un raksturīgs iPhone 14 Pro sērijai – jaunais ekrāna dizains, kameras un ekrāna izgriezuma pielietojums.

    Mūsu ikdienas lasītāji un podkāsta klausītāji būs pamanījuši, ka es pārsvarā runāju un rakstu par Apple tēmām, jo pats ikdienā lietoju šos produktus. Taču vairāku gadu garumā man ir izveidojusies sava pieredze, tāpēc nesaku, ka šis ir pats labākais tehnoloģiju zīmols un iPhone ir viedtālruņu etalons. Kaut gan nevar noliegt, ka savulaik pats pimais iPhone, kas nu jau nosvinējis 15 gadu jubileju, radīja mūsdienu viedtālruņa zelta standartu.

    Apple iPhone 14 Pro Max tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Apple iOS 16.0.3
    • Ekrāns: Super Retina XDR OLED, 6,7 collas, 2778 x 1284, 458ppi, HDR atbalsts, True Tone krāsu pielāgojumu funkcija, Haptic Touch, 800 cd/m² spilgtums. 120Hz atsvaidze
    • Procesors: Apple A16 Bionic čipkopa, seškodolu 3,46GHz procesors, piecu kodolu Apple GPU, 16 kodolu Neural Engine
    • RAM: 6GB
    • Atmiņa: 128/256/512GB/1TB iebūvētā atmiņa bez iespējas to palielināt
    • Savienojumi: 5G, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.3, Gigabit kategorijas LTE, NFC, 2 SIM (nano, līdz divām eSIM), UWB
    • Kameras: trīs kameru sistēma, 48MP galvenā kamera (F/1.8 ar Sensor-shift OIS), 2 x 12 megapikseļi (telefoto, F/2.8 ar Sensor-shift OIS, ultraplatleņķa F/2.2 ar 120 grādu skatu leņķi), autofokuss, Smart HDR 4, 4K video ar 24/25/30/60 fps, HDR video ieraksts ar Dolby Vision, Cinematic un Action filmēšanas režīmi, portreta foto režīms ar 6 stiliem, 12 megapikseļu (F/1.9) priekšējā kamera ar autofokusu
    • GPS: iebūvēts GPS, GLONASS, Galileo, QZSS un BeiDou
    • Izmēri un svars: 160,7 x 77,6 x 7,85mm, 240g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 4323mAh (Qi bezvadu uzlāde), MagSafe
    • Krāsas: melna, balta, zelta, violeta
    • Cena: no 1489 EUR

    Dizains

    Uzreiz varu teikt, ka iPhone 13 Pro sērijas modeļu lietotājiem šī modeļa izmēri un uzbūve principā neraisīs nekādas emocijas, jo tie ir gandrīz identiski. Vienīgās izmaiņas būs vēl lielāks kameras izbīdījums, kas tiešām ir milzīgs, kā arī jaunais ekrāna ovālveida izgriezums, ko Apple nosaucis par Dynamic Island (latviski dinamiskā sala), bet izvairīšos no šādas latviskošanas.

    Toties man kā lietotājam, kas ikdienā lieto parasto iPhone 13 modeli, šī maiņa uz nedēļu likās kā pietiekami lielas pārmaiņas un jaunas emocijas. Nerunāju gan no programmatūras viedokļa, bet tieši no vizuālā viedokļa, kā arī telefona sajūtas rokā. Man liekas, ka tā arī ir svarīga, vismaz esošajiem un potenciālajiem iPhone lietotājiem. Īpaši, ja runājam par vairāk nekā vienu tūkstoti eiro vērtu viedtālruni.

    Apple iPhone 14 Pro Max (sasodīti garš nosaukums, bet joprojām nobāl Sony priekšā) ekrāna diagonāles izmērs ir 6,7 collas, un tas man likās ļoti liels un brangs. Taču es zinu, ka būs lietotāji, kuriem šis izmērs neliksies nemaz tik milzīgs, jo viņi ir pieraduši šādu lielāka izmēra ierīci izmantot video skatīšanai un informācijas uztveršanai, kad visi citi gadžeti ir aizņemti. Gribētos to savilkt kopā ar informāciju, kāpēc nav iedzīvojies iepriekš divus gadus piedāvātais mini modelis ar 5,4 collu diagonāli.

    Man ir liela plauksta, tomēr man šis 160,7 x 77,6 x 7,85mm izmēra tālrunis likās tiešām liels, taču jau pēc pāris dienām pie tā pieradu. Nemaz nerunāsim par svaru, jo tas sver 240g, par ko rūpēsies nerūsējošā tērauda izmantošana korpusa izveidē, kas tika darīts arī iPhone 13 Pro sērijā. Interesanti, ka jaunais iPhone 14 Plus modelis, kas arī ir 6,7 collu izmērā, svērs 203 gramus, un būs vieglāks par iPhone 14 Pro modeli – 206 grami. Tas salīdzinājumam, cik tomēr liela atšķirība ir nerūsējošā tērauda izmantošanai un milzīgajam kameru izbīdījumam.

    Tīri sajūtu ziņā tiešām varēja just, ka mans iPhone 13 liekas ļoti viegls un trausls, salīdzinājumā ar šo “kluci”. Tomēr ejot dienām, un, lietojot to arvien vairāk, es sāku pierast. Pat tik ļoti, ka sāku apdomāt iespēju, ka arī vēlētos viedtālruni ar šādu ekrāna izmēru, tomēr tam ir savi mīnusi, ka to ir ļoti grūti pārvaldīt ar vienu roku. Kā arī papildu pavada nedrošības sajūta, ka šo modeli ir krietni vieglāk izmest no rokām, vai arī vieglāk izsist no tām.

    Apple iPhone 14 Pro Max un iPhone 13 Pro

    Nerūsējošā tērauda rāmis šo modeli padara nedaudz “asāku”, ar ko domāju tiešu sānu apmales, kuras radīja šādu sajūtu. Vismaz kā ziņo citi apskatnieki, tad nedaudz samazinātas ekrāna apmales, taču joprojām šis nebūs ekrāns, kas pārklās visu telefona priekšpusi. Es gan palieku pie tā, ka tas nemaz nav nepieciešams tīri no lietošanas ērtuma.

    Uz apskatu saņēmu jaunās violetās krāsas modeli, kurš ne vienmēr izskatās violets. Tas būs ļoti saistīts ar gaismas krišanu, jo ēnā tas var izskatīties arī melns, taču jāatzīst, ka šī krāsa bija patīkamā tumšā tonī, kas piesaistīja uzmanību. Tāpat tā nebūt nebija tik spilgta vai neparasta, lai ļoti kristu acīs. Arī apmale bija spīdīgi violetā tonī, bet šajā reizē telefona aizmugure ir matēta. Kā arī tumšāku toņu maliņas, ekrānam liek izskatīties lielākam.

    Jaunā iPhone 14 Pro Max modeļa kameras izbīdījums ir 4,18mm augsts, kas ir vairāk par pusi no telefona biezuma. Tas nozīmē, ka tā kopējais augstums sasniegs 12,03mm, kas ir vairāk nekā oriģinālajam iPhone modelim. Redz kā atkal esam atgriežusies pie saknēm, tikai nedaudz ar citu mērķi. Ja godīgi, šis izbīdījums tiešām liekas milzīgs, un varu iedomāties to kontrastu uz mazāka izmēra iPhone 14 Pro modeļa. Bet vai tas kaut ko maina ikdienā, lielākoties jau nē, tāpēc ka turot telefonu, rokas vairāk atradīsies lejasdaļā, un kamera netiks aizskarta. Vienkārši šāds gigantisks izbīdījums telefonu un kameras sadaļu pakļauj lielākai ārējai ietekmei, kā putekļiem, skrāpējumiem un triecieniem.

    Un pats lielākais dizainiskais jaunums ir ekrāna izgriezums, kas vairs nav savienots ar rāmja augšējo daļu, bet ir kļuvis par ovālu un slēgtu veidojumu ekrāna augšdaļā, pāris milimetru attālumā no rāmja. Patiesībā, tie ir divi atvērumi, no kuriem viens ir apaļs, bet otrs ovāls, un savienojums starp tiem ar programmatūras palīdzību izveidots melns, lai izskatītos pēc viendabīga veidojuma. Tiešā saules gaismā, apskatot baltu attēlu telefona ekrānā, to būs visai viegli pamanīt, un savā ziņā tas pat kritīs acīs. Taču Apple, domājot pie detaļām, ir spējis šo risinājumu un elementu pārvērst efektā, bet par to jau vairāk funkcionalitātes sadaļā.

    Jaunā 48MP izšķirtspējas kamera

    Pačukstēšu jau pašā sākumā, kaut arī iPhone 14 Pro sērijai ir jauna 48MP galvenā kamera, šādā izšķirtspējā tā bildēs tikai ieslēdzot speciālo ProRAW režīmu, kurā bildes aizņems vairākus desmitus vai pat simt megabaitus. Principā ikdienas lietošanā no tās nav liela jēga, bet jebkurā gadījumā tā uzlabo foto kvalitāti.

    Apple iPhone nav iedomājams bez labām kamerām, ar kurām iespējams uzņemt ļoti skaistus attēlus un video. Īpaši, ja runājam par Pro sērijas modeļiem, kuri tiek izcelti ar labākajām kamerām, un šis gads nav bijis atškirīgs, jo tieši šie modeļi saņēmuši jauno Apple 48MP galvenās kameras sensoru. Kā jau minēju iepriekš, ka ikdienas foto uzņemšanā, tas netiks izmantots.

    Šī trīs kameru sistēma būs aprīkota ar 12MP izšķirtspējas ultra platleņķa kameru, kā arī trešo 12MP telefoto kameru. Te var daudz ieslīgt tehniskajās detaļās, par ko Apple nekautrējas ne runāt, ne norādīt oficiālajā tehniskajā specifikācija, taču domāju, ka tas viss ir par reālo fotogāfēšanas pieredzi un iespējām, ko izspiest no telefona, kā parastajam lietotājam.

    Pirmā lieta, kas bija jūtama, pārnākot no divu kameru modeļa iPhone 13, bija iespēja normāli nobildēt tuvumā esošas lietas. Tās neizplūda, bet bija asas, un makro fotogrāfiju uzņemšana ir viens no iPhone 13 Pro un iPhone 14 Pro bonusiem. Līdz ar to tā nav pavisam jauna lieta, bet gan tieši raksturīga Pro sērijai. Vispār jāatzīst, ka šis režims ir noderīgs, kaut vai bildējot tos pašus produktus apskatam, kā arī kaut ko ļoti tuvu. Tāpēc, ka iPhone 13 bija lielas problēmas ar fokusa ķeršanu un asu attēlu lietām, kas atrodas pāris centimetrus no kameras.

    Ļoti interesanti ir vērot kameru pārslēgšanos, jo tuvinot to tuvāk priekšmetam, iPhone automātiski pārslēgsies no galvenās kameras uz ultra platleņķa, kas atbild par šiem tuvajiem foto. Tā būs pavisam neliela aizture un pārslēgšanās, taču būs fiziski novērojams, kurā brīdī telefons pārslēdz izmantojamās kameras. Protams, ikdienas foto bija ļoti spilgti un krāsaini, bet iPhone joprojām ir problēmas ar tumšādaino cilvēku sejas krāsas attēlošanu, kā arī baltas krāsas elementiem. Abi var tikt izgaismoti par daudz.

    Ar katras jaunās viedtālruņu paaudzes kamerām parasti tiek uzlabota foto uzņemšana slikta apgaismojuma apstākļos. Arī iPhone 14 Pro Max modelis nav izņēmums, un šogad tiek solīti labāki foto sliktā apgaismojumā vai tumsā, izmantojot īpašo izgaismošanas režīmu. Jāatzīst, ka rezultāts tiešām ir labs un ass, ja runājam par bildēm, kas uzņemtas vakarā ar krītošām laternu gaismās. Vismaz parastajā palielinājumā tās ir ļoti asas un nav šie fona trokšņi vai neskaidrs un izplūdis attēls.

    Izskatās, ka iPhone vakara apgaismojumā un tumsā itin labi tiek galā ar dažādu toņu gaismām, jo var redzēt atšķirību, kad laterna ir vairāk oranžas krāsas un kad dzeltena. Līdz ar to krāsu detalizācija ir pietiekami atbilstoša tam, ko redz cilvēks. Kas skar dienas apgaismojumu, tad tur uz aci gan nevarētu redzēt tik lielu atšķirību, jo bilde pati par sevi izskatīsies ar atbilstošām krāsām un dzidrumu. Taču šī kvalitāte un reālie toņi ir acij ļoti tīkami, par ko parūpējās arī iPhone 14 Pro Max lielais un spilgtais OLED ekrāns.

    Toties interesantāks un nozīmīgāks jaunums ir iespēja ar šīs sērijas Pro viedtālruņa modeļiem uzņemt Apple ProRAW formāta bildes, kas nozīmē, ka tās pēc tam var labāk apstrādāt. Jaunais A16 Bionic procesors būs spējīgs uzņemt un apstrādāt šādā formātā uzņemtās bildes, kļūstot par mazo mobilo digitālā satura radīšanas ierīci. PRotams, to varēja darīt arī iepriekš, bet Apple patīk savilkt dažādas lietas kopā, un izcelt jauno procesoru pielāgotību šim ProRAW foto formātam.

    Tieši šis formāts spēs izmantot visas iespējas no jaunās 48MP kameras, bet to būs speciāli jāieslēdz iestatījumos, bet pēc tam kameras lietotnē to varēs ērti ieslēgt un izslēgt. Uzreiz brīdinu, ka bildējot šajā režīmā būs nepieciešamas dažas sekundes, lai bildi apstrādātu, un nevajadzētu raustīt roku, kā arī bilde var aizņemt dažus desmitus un pat simt megabaitus. Tas atkal atsauksies uz telefona atmiņas aizpildīšanu, un lētākais modelis joprojām aprīkots ar 128GB ietilpību. Domāju, ka pievienotās bildes tomēr ir apgrieztas platformas ierobežojumu dēļ.

    Ja tā godīgi, no ikdienas viedokļa, un tagad pārskatot bildes savā iPhone 13 modelī, protams, nekādu atšķirību starp ProRAW un parasto foto nebūs iespējams redzēt, bet tas sāls būs pēcapstrādē. Te gan retorisks jautājums, cik liela ir tā daļa, kas speciāli apstrādā bildes pirms tās kaut kur publicē. Nešaubos, ka tas klūst arvien vienkāršāk un ērtāk izdarāms, kā arī tāda iespēja noteikti patiktu influenseriem un satura veidotājiem. Vismaz šajā reizē nav bijusi nepiešama lielākas ietilpības iPhone versija, kā tas bija ar ProRAW video uzņemšanu iPhone 13 Pro līnijā.

    Viens no jaunumiem, kas pieejams tikai iPhone 14 Pro sērijas telefoniem, būs iespēja automātiski izvēlēties 2x palielinājumu. Protams, to var manuāli palielināt iepriekšējās paaudzes telefonos, bet iPhone 14 Pro tas būs automātiski pieejams kameras lietotnē, papildinot 1x un 3x palielinājuma pogas. Tas it kā neliekas nekas īpašs, bet tieši šim modelim, pateicoties arī 48MP kamerai, divkāršs palielinājums būs augstas izšķirtspējas. It kā tas būtu paveikts ar optisko palielinājumu nevis digitālo, tāpēc to ir vērts izcelt.

    Jaunās kameras uzlabos video uzņemšanu, taču patiešām interesantā lieta ir jaunais Action režīms, jeb iespēja iPhone 14 Pro Max kamerai ieslēgt automātisko stabilizāciju. Tā ar programmatūras palīdzību mēģina darboties līdzīgi tam stāvoklim, kāds būtu, ja telefons tiktu ievietots atsevišķā stabilizatorā. Mēģināju nedaudz ar to paeksperimentēt, un spriediet paši.

    Vismaz man likās, ka kaut kāds efekts ir jūtams vai arī es vienkārši biju par daudz sapriecājies, tāpēc domāju, ka tas strādā. Vēl ir trešā versija, ka man ir ļoti stabila roka, bet tik un tā, esot kustībā, ir gūti rokās stabili noturēt šāda makanu telefonu. Līdzīgi kā iepriekšējās paaudzes modelī, būs pieejams Cinematic režīms, kas video laikā izpludina fona attēlu.

    Visam pa virsu arī priekšējā kamera saņēmusi jaunu “‘fīču”, un tas ir automātiskais fokus. Beidzot. Beidzot Apple iPhone 14 Pro un Pro Max priekšējās kameras būs spējīgas automātiski nofokusēt selfijus, padarot attēlu vēl asāku un precīzāku. Var teikt, ka šī ir diezgan liela lieta. Protams, pirms tam pašportretu bildes bija labā kvalitātē. Tāpat priekšējā kamera atbalstīs ProRAW formāta bildes.

    Jaunais displeja izgriezums Dynamic Island

    Šajā reizē un apskatā par jaunā iPhone 14 Pro Max ekrānu izcelšu divas lietas, kas ir jaunais ovālais ekrāna izgriezums, ko uzņēmums nosaucis par Dynamic Island (latviski digitāla sala), kā arī Always-On režīmu jeb vienmēr ieslēgto ekrānu.

    Šie Pro modeļi būs paņēmuši labāko no iepriekšējās paaudzes, kas ir spilgtais un augstas izšķirtspējas ekrāns ar 120Hz atsvaidzi, to papildinot ar diviem jaunumiem. Kā lielākais un vizuāli pamanāmākais ir jaunais ekrāna izgriezums augšējā daļā. Tagad tas vairs nav taisnstūra formas objekts, kas savienots ar rāmja augšējo daļu, bet gan ovālas formas noslēgta daļa. Patiesībā, tā ir atsevišķi izdalīta priekšējā kamera un sejas atpazīšanas sensors, kuriem pa vidu ar programmatūras palīdzību izveidots melns laukums, padarot to viendabīgu.

    Protams, līdzīgus risinājums esam redzējuši konkurentu izpildījumā jau pirms vairākiem gadiem, piemēram, dubultā priekšējā kamera Samsung Galaxy S10 Plus modelī. Apple, iespējams, būs vinnējis ar šī elementa integāciju un pārvēršana par efektu. Tas nav tikai vienkāršs kameras un sensora izgriezums, bet tas būs daļa no paziņojumiem un telefona pārvaldības. Pie tā var diezgan ātri pierast, un tiem, kas jau lieto jaunā dizaina iPhone kopš 2017. gada, jaunais risinājums neliksies kaut kas ārkārtējs. Pa lielam jau visi esam pieraduši vai nu pie šī taisnstūra veidojuma, vai tagad būs jāpierod pie ovālās formas.

    Šādā veidā gan ir iegūts papildu ekrāna laukums starp izgriezumu un telefona augšējo rāmja daļa, bet nevarētu teikt, ka to kaut kā efektīvi var izmantot. Savā ziņā video baudīšanai šāds risinājums var pat traucēt. Tas ko minēju jau iepriekš, ka realitātē tie ir divi atsevišķi izgriezumi, ļoti labi varēs redzēt tiešā saules gaismā, apskatot attēlu ar baltām malām. Tajā brīdī šis elements ļoti labi izcelsies no uzbūves viedokļa, un radīs tādu nepabeigtības sajūtu. Vismaz tādas asociācijas radās man. Īpaši jau par šo ļoti augsto cenu.

    Vēl viens no jaunumiem ir tas, ka iPhone 14 Pro sērijai ar ProMotion displeju beidzot ir pieejams Always-On režīms jeb latviski es to dēvēju par vienmēr ieslēgto ekrānu. Šī funkcionalitāte noteikti nav nekas jauns Android pasaulē, un nevarētu teikt, ka Apple izceltos ar kaut ko īpašu. Kā norāda citi lietotāji un testētāji, tas ir pat nedaudz par krāsainu un līdz ar to uzkrītošu ikdienas lietošanā. Mani personīgie novērojumi nebija tik kritiski, bet es vispār neesmu liels Always-On iespējas fans, jo es, kad paņemšu rokā telefonu, tad arī redzēšu, ko man vajag. No malas visu laiku uz to skatīties arī nevēlos, ja nu vienīgi redzēt laiku.

    Es domāju, ka iPhone gadījumā vienmēr ieslēgtais ekrāns būs tīri gaumes jautājums. Protams, Apple savā prezentācijā daudz runā par tehnisko pusi, kā tas ir risināts, ka krāsu iespēja ir tieši tehnoloģisks panākums, bet lielākoties jau lietotājs vēlēsies redzēt informācijas priekšskatu. Šo rezīmu varēs atslēgt, lai par to nebūtu jādomā. Nedēļas testa laikā, protams, es to izmantoju, bet būtu jāpaiet ilgākam laikam, lai pateiktu gala slēdzienu par tā ērtumu ikdienas lietošanā. Man ir aizdomas, ka Apple Watch lietošana veicina to, ka info vienmēr būs uz rokas, līdz ar to mazāk laika jāskatās ekrānā. Viens var aizstāt otru.

    Lietojamība

    Apple iPhone 14 Pro Max darbinās iOS 16 versija, kas ir diezgan līdzīga iOS 15, un arī daļu ieguvumu apskatīju jau jūnijā, kad notika Apple izstrādātāju konferencē, kurā varēsiet izlasīt par lielajām iietām. Tāpēc tās šeit atsevišķi neuzskatīšu, bet padalīšos, kas tieši īpašs ir jaunajiem Pro sērijas telefoniem. Tāpat arī par jaunumiem dalījāmies podkāsta 3. epizodē.

    Visu beidzot kāds ieskats par lietojamību, kas savieno iepriekš apskatītās lietas kopā. Apple iPhone 14 Pro un Pro Max modeļi būs aprīkoti ar jauno A16 Bionic procesoru, kamēr iPhone 14 sērija saņems iepriekšējās paaudzes A15 Bionic, papildinot to ar grafisko kodolu. Šajā gadījumā A16 Bionic varēs atbildēt par bilžu apstrādi, izmantojot jauno 48MP sensoru, kā arī darbinot Always-On ekrānu. Pa lielam, tas arī viss, un vērā ņemamus ieguvumus, salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi, tas nesniegs.

    Šajā sakarā jāpiekrīt citu tehnoloģijas entuziastu izteiktajai domai, ka mūsdienās tehnoloģiskie jauninājumi nenesīs krasas izmaiņas, bet tie uzlabos to sadaļu, kam paredzēts telefons. Apple iPhone 14 Pro Max sakarā tās būs kameras un vienmēr ieslēgtais ekrāns, lai tas arī nenotērētu par daudz bateriju, un varētu darboties efektīvi.

    Jaunie iPhone modeļi ir aprīkoti iOS 16 versiju, un jau pirmajās nedēļās liels pārsteigums bija tas, ka Pro modeļiem bija problēmas ar kameru, kad tā tika lietota caur trešo pušu lietotnēm. Tā kratījās, un attēls bija ļoti slikts, taču tas tika salabots ar atjauninājumu, bet pēc tam bija problēmas ar ienākošajiem zvaniem un paziņojumiem. Katrā ziņā diezgan neveiksmīgs iesākums ar jauno iPhone operētājsistēmas versiju, bet tādi laikam ir bijuši kādi pēdējie trīs četri gadi. Sāk jau kļūt par ieradumi, un arī Apple pasaulē viss nav ideāli.

    Par ātrdarbību šajā telefonā sūdzēties nevar, un noteikti nevarēs vēl nākamos pāris gadus. No lielajiem jaunumiem, ko tiešām reāli sajutīs lietotājs ir darbības ar Dynamic Island. Nevarētu pat teikt, ka darbības, bet tie vairāk būs paziņojumi un iespēja caur šo ovālo elementu pārslēgties uz lietotnēm. Uzreiz varu teikt, ka Apple prezentācijā šī integrācija tika reklamēta ļoti iespaidīgi, bet pagaidām realitātē funkcionalitāte ir ierobežota.

    Tomēr gribas izcelt uzņēmuma piegājienu, šo elementu integrējos kā daļu no telefona ar programmatūras palīdzību, lai tas nepildītu tikai kameras un sejas skenēšanas funkciju. Tātad Dynamic Island kopā ar iOS 16 kļūs par daļu no paziņojumu atrādīšanas, jo viss parādīsies caur šo elementu. Piemēram, ienākošais zvans, kad telefons ir atbloķēts, parādīsies kā ovāls, un šis elements saplūdīs ar to.

    Līdzīgu paziņojumu redzēsim, kad kādu lietotni atbloķēsim ar FaceID palīdzību, un ir redzama atslēdziņas ikona. No funkcionālās puses šajā elementā redzēsim, ka fonā klausāmies mūziku no Spotify, Apple Music vai arī podkāstu servisiem. Kreisajā pusē no Dynamic Island redzēsiet albuma attēlu vai podkāsta bildi, bet labajā pusē strīpiņas, kas norāda uz mūzikas klausīšanos.

    Pēc tam, uzspiežot uz šī paziņojuma, ekrāna augšpusē atvērsies papildu kontroles logs, kas aizņems aptuveni ceturto daļu no ekrāna. Ja spiediens būs stiprāks, tad tiks atvērta paša lietotne. Līdz ar to šis elements kalpo kā iespēja pārvietoties pa telefonu un kontrolēt citas lietotnes. Vismaz reklāmu materiālus, kā noderīga lieta sporta entuziastiem būs iespēja redzēt noslēgtajā ekrānā vai pie Dynamic Island spēļu rezultātus, piemēram, basketbolu vai hokeju, taču pagaidām tas nebija iespējams.

    Apple iPhone 14 Pro Max varēs uzskatīt par ilgdzīvošanas ekspertu viedtālruņu tirgū, ko apliecināja iPhone 13 Pro Max modelis. Ar jaunāko paaudzi situācija ir līdzīga, taču akumulatoru noteikti vairāk patērēs Always-On režīms, taču to varam atslēgt. Testa laikā, kad telefonu lietoju pietiekami aktīvi 3 līdz 5 stundas dienā, nākamās dienas rītā akumulatorā vēl bija 37%, bet pulksten 16:00 – 14%. Domāju, ka pie normālas ikdienas lietošanas ar vienu uzlādi telefons darbosies pusotru dienu. Always-On režīms šajā laikā netika izslēgts. Jaunajiem iPhone joprojām nav pieejama kāda super ātra uzlāde, un joprojām varēs izmantot MagSafe magnētisko lādētāju.

    Kas man iekrita acīs ikdienas lietošanā bija tas, ka daļa no Instagram pieejamajiem video brīžiem likās ļoti dzidri un augstas izšķirtspējas. Es līdz galam nesapratu, vai tas ir konkrēti iPhone 14 Pro sērijas ekrāna ieguvums vai šo video kvalitāte, bet krāsu dzidrums bija ļoti izteikts. Tas uzreiz piedeva “wow” sajūtu. Nezinu, cik šis liksies noderīgi, bet ekrāna sakarā varu atzīmēt, ka tieši Pro Max modelī daļa lietotņu darbosies horizontālajā skatā. Piemēram, Facebook Messenger lietotne.

    Man šķiet, ka par šo liela sajūsma parādījās pirms vairākiem gadiem, kad tika izlaisti Plus sērijas telefoni, bet domāju, ka ideja īsti nav iedzīvojusies praksē. Man tā nelikās pārāk noderīga, jo tomēr telefonu ikdienā lietojam vertikālā stāvoklī, neskaitot video uzņemšanu un skatīšanos.

    Galu galā iPhone paliek iPhone, un tie, kuri pārnāks no kāda vecāka modeļa, lielas izmaiņas nejūtis, to varu apgalvot. Runājot par šo pāreju, tā ir Apple filozofija, ka lietotājiem neradīsies daudz emociju, sliktu vai labu, bet viss notiks plūdeni. Ar iCloud palīdzību jaunais telefons būs spējīgs pārnest visus uzstādījumus, lejupielādēt lietotnes un visu sakārtot, līdz ar to nekas nav jādara dubultā. Šajā reizē piefiksēju, ka daļā lietotņu pat nebūs vēlreiz jāielogojas, jo šī informācija jau bija pārnesta. Vēl viena no ērtajām lietām būt Apple ekosistēmā.

    Noslēgumā

    Apple iPhone 14 Pro Max ir premium klases telefons gan pēc vērtības, gan pēc uzbūves un darbības kvalitātes. Tas ir veidots no augstvērtīgiem materiāliem, un man patīk lietot vārdu pamatīgs. Šis ir lielākais iPhone modelis, kāds pieejams tirgū, ar labāko un jaunāko kameru, bateriju un procesoru. Pats par sevi, tas ir Apple iPhone, kas neprasa daudz komentāru, jo sniegs lielisku darbību gan pieredzējušiem iPhone lietotājiem, gan arī uzticami kalpos tiem, kas pārnāks no Android saimes.

    Šajā gadā uzņēmums ir koncentrējies, lai uzlabotu ārējo estētiku ar jaunu ekrāna izgriezumu, kas nodēvēts par Dynamic Island, nosacītu defektu pārvēršot efektā. Ekrāna iegriezums kalpos kā daļa no paziņojumiem, tādējādi padarot telefona lietošanu nedaudz interesantāku un piešķirs odziņu. Šo iespēju sākuši kopēt arī citi viedtālruņu zīmoli, un atkal pierādās tas, kā Apple ar koncentrēšanos detaļām spēj ietekmēt tirgu.

    Viens no tehniskajiem ieguvumiem būs jaunais 48MP kameras sensors, kas uzlabos gan “svētdienas” fotogrāfētāja ceļojumu un rudens bildes, kā arī nedaudz nopietnāki speciālisti varēs talkā ņemt augsto izšķirtspēju un ProRAW režīmu, kas ļaus precīzāk apstrādāt bildes. Pa virsu tam arī iespēja uzfilmēt stabilākus video.

    Taču beigu beigās šis lielais un jaudīgais telefons prasīs attiecīgus ieguldījumus. Lētākais modelis ar 128GB atmiņu maksās 1489 EUR, bet 1TB versija 2139 EUR. Jā, vairāk nekā divi tūkstoši par viedtālruni, kādos interesantos laikos dzīvojam. Bet šoreiz noteikti apskats nebija par to. Apple iPhone 14 Pro Max būs pieejams četrās krāsās: zelta, balta, melna un violeta. Paldies iDeal par iespēju notestēt tieši jaunās violetās krāsas modeli, kas varētu būt ļoti pieprasīts.

    Apple iPhone 14 Pro Max šajā gadā nenesīs neko kardināli jaunu, taču ir vērts pievērst uzmanību jaunajam ekrāna izgriezumam un tā integrācijai ikdienas lietošanā, kā arī novērtēt jaunās 48MP izšķirtspējas kameras darbību.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Ekrāns
    9
    Kamera
    10
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    10
    Cena
    6
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    64 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    20.10.2022 12:47

    Lai izdodas pierast pie ovālās formas izgriezuma (iepriekš taisnstūra) un baudiet Allways-On displeja režīmu. Turās!

    Aleks
    20.10.2022 14:46

    Vai telefonu iegādājies pie LMT?

    Biteme
    20.10.2022 15:02

    Vai aifounu var nopirkt par bitkoiniem? Domāju, jāpasteidzas pirms to cena atgriežas 20usd robežās. Un es nerunāju par 20tkusd.

    ddd
    25.10.2022 00:47
    Reply to  Biteme

    neuztraucies, es nopirksu tavus bitkoinus par 100, kad tie maksās 20

    digitalk
    20.10.2022 15:14

    10 par pusotras dienas akumulatoru? nu, nu…
    9 par 24h
    8 par 20h
    7 par 16 h
    6 par 12 h
    5 par 10 h
    4 par 6 h
    3 par 3 h
    2 par to, ka uzpūtās
    1 par to, ka aizdegās

    Tītars
    20.10.2022 17:44

    Paldies par apskatu! Atkarīgs no citām ierīcēm, Max ir ļoti parocīgs liels ekrāns pa kabatai. Lai gan ir sanācis saplēst vairākas biksu kabatas lielā izmēra dēļ.

    Elektriķis
    20.10.2022 17:52

    Jautājums Henrijam: vai melnajiem Iphone 14 Pro, ne tikai Max, ir melnas malas? No bildēm nevar saprast. Gaišajiem ir spīdīgas, kas vismaz man ir absolūts “no go” faktors.

    Andris
    20.10.2022 18:26

    2000€ maksāt par telefonu…tā jau ir diagnoze, ar ko arī apsveicu! :)

    Āboļa fans
    20.10.2022 19:11
    Reply to  Andris

    Nākošgad, kad būs ar type-C portu, domāju ābolim nodot visus 4000€, sev un sievai telefons jāpērk.

    Tītars
    21.10.2022 17:30
    Reply to  Āboļa fans

    Nākošgad vēl varētu nebūt usb-c, drīzāk aiznākamo gadu.

    Tītars
    21.10.2022 17:29
    Reply to  Andris

    Andris, budžeta vārtsargs? Cilvēki pērk, ko vēlas. Neredzēju Tavu komentāru pie Rolls-Royce raksta.

    Basics
    21.10.2022 17:45
    Reply to  Tītars

    Taisnība jau ir – kuram kāda darīšana. Ar RR tik nianse ir tāda, ka tos nepērk uz krīta tie, kas to nevar atļauties (kas nozīmē – zaudējuma gadījumā aizstāt ar tādu pašu bez lieliem kreņķiem).

    Tītars
    21.10.2022 17:56
    Reply to  Basics

    Ir tā pati problēma, tikai ne tik populāra un aprunāta. Arī turīgāki cilvēki ņem lietas uz krīta un bankrotē. Kur mums ir iphone tur citiem ir RR vai privāta lidmašīna. Nepārdomāti pirkumi eksistē visās kategorijās.

    Zurabs
    22.10.2022 11:42
    Reply to  Tītars

    Tā viš i. Austrumeiropā jo īpaši, kad vizuali cilveks noekipējies ar 14pro un fancy ūzinjām, bet patiesibā pat tas vinam nepieder, jo nemts nereti uz krīta. Makā zirneklis tīklu ieaudis, dzivo faktiski ar ubaga tarbu kaklā, toties ārēji spožs

    Vjačeslavs
    23.10.2022 01:42
    Reply to  Basics

    Neēsmu pārliecināts ka arī katrs RR pircējs var aiziet un nopirk tādu pašu..

    ddd
    25.10.2022 00:50
    Reply to  Basics

    miljardieri visu perk uz kredita, un tam ir iemesls, bet tev tas nekad nebus aktuali, kapeiku skaititaj.

    ddd
    25.10.2022 00:48
    Reply to  Andris

    kad iemacisies naudu pelnit, tev tas neliksies dargi. Pagaida pastaigā ar savu Meizu

    Edgars Briedis
    20.10.2022 19:01

    Cena šim dzelzim jau ir ļoti slima 🤦🏻‍♂️
    Skatos, ka kamerām esi ielicis 10. Vai var gaidīt, ka Pixel 7 Pro būs 11? 😜

    Tītars
    21.10.2022 17:44
    Reply to  Edgars Briedis

    Visas “bleeding edge” tehnoloģijas maksās vairāk un būs nostāk no ekanomiskās līknes. Tev ir visas iespējas šo summu nemaksāt, un saņemt to pašu tehnoloģiju +/- 3 gadu laikā, standarta iPhone versijā.

    Gribi auto ar visu jaunāko R&D sagrūstu vienā šasijā? Pēct S klasi, ja gribi to pašu tikai ar 10 gadus vecāku tehniku, pērc C klasi.
    To ir tik grūti saprast, vai arī komentārs tīrī ažiotāžai?

    Edgars Briedis
    25.10.2022 11:11

    Diezgan daudzos apskatos tiek pieminēts, ka vairākos parametros Pixel 7 Pro kameras izgriež pogas jaunajiem āboliem, tāpēc Pixel kameras uzskata par labākām (dažs labs nebaidās saukt pat par pašām labākajām), it īpaši tumsā uzņemtu fotogrāfiju detaļās.

    BTR
    04.11.2022 02:31

    Kamerām ielikt 10 :D nu nav nav, 8 stabili jā, līdz desmit vēl tālu, tumšos apstākļos malači, dienas apstākļos S22 ULTRA izpogā vienos vārtos, video uz robežas šur tur viens, šur tur otrs, par Pixel, jā daudzos parametros ābolu sagrauj vienos vārtos. Taču jāatzīst šur tur piekāpjās.

    Kopumā nav pamata likt vairāk par 8. 10, nu tad jābūt visos parametros, apstākļos labākajam, a tādu telefonu āboli vēl nav uzražojuši, jo nespēj (jāpaskatās ko konkurenti uzražos, kādas tehnoloģijas ieviesīs)

    Bet nu labi nebūšu bargs par autoru, jo pirmais autors, kurš par cenu ielika tiešām normālu vērtējumu, pareizāk gan būtu 5, bet ok, priekš kursors.lv tas jau ir progress. Kameru vērtējumos, gan tāls ceļš ejams :).

    Janis
    20.10.2022 21:02

    7 par iOS softu? WTF? :D

    digitalk
    21.10.2022 08:47
    Reply to  Janis
    digitalk
    21.10.2022 14:11
    Reply to  Janis

    starp citu, izrādās, ka iOS 16 joprojām nevar izslēgt zvanīšanas taustiņu DTMF skaņu, tas iespējams tikai pilnībā izslēdzot skaņu :`D
    tiešām WTF…

    Tītars
    21.10.2022 17:35
    Reply to  Janis

    Nu labi, labi: 7.5

    Cauraudzis
    20.10.2022 23:12

    Nezinu, vai ar to fotoaparātu var arī piezvanīt, bet zāles zaļums ir diezgan šķībs.
    Mans fotoaparāts arī maksā apmēram 2000 un bildes sanāk nesalīdzināmi dzīvākas. Vienīgā neērtība, ar to nevar zvanīt draugiem..

    Tītars
    21.10.2022 17:34
    Reply to  Cauraudzis

    Sanāk ka Tev nācās vismaz 60 pa virsu savai kamerai uzlikt lai vari arī kādam ārpus mājas piezvanīt, vai arī vismaz 100 lai vari atvērt kursoru un atstāt šo komentāru. Nezinu kurš šajā gadijumā ir zaudētajs.

    Biteme
    22.10.2022 00:27
    Reply to  Tītars

    Par 2000 foto ir aparāts, bet telefonā – foto izstrādājums. Tāda tā atšķirība….

    digitalk
    22.10.2022 09:33
    Reply to  Biteme

    *nanodators ar foto un zvana funkcijām.

    Basics
    22.10.2022 10:10
    Reply to  digitalk

    Tieši tā – dators, “kas aprīkots ar fotografēšanas funkciju” un kas “attēlu departamentā” taisnīgi zaudē fotoaparātam (kursora stilistika saglabāta).

    Tītars
    22.10.2022 14:09
    Reply to  Biteme

    Reizēm nepieciešama fotogrāfija, reizēm foto izstrādājums, abi varianti labi savam nolūkam.
    Lai uzņemtu fotoattēlu skaitītajam, es neiešu pakaļ savam 2k body, un nerakšu augša 3k objektīvu lai tikai nofokusētu. Tad vēl rēķināties ar laiku kas japavada atputekļojot body pirms likšanas nost.
    Ne pa velti ziepju trauki savu laik bija populāri, ne katram vajadzēja Zeiss lai tikai dabūtu visu ģimeni vienā bildē, vai arī noķertu kaķa smieklīgo pozu.

    Basics
    22.10.2022 16:51
    Reply to  Tītars

    True, true. Tikai telefonā kameras kvalitātes pieaugums izmaksā krietni dārgāk kā fotoaparātā. Toties vienmēr līdzi un kompakti.

    Druvis
    24.10.2022 10:57
    Reply to  Tītars

    Baigo jau sviestu uzrakstiji par to “atputekļošanu”, ja vien nebildē kaut ko liti specifisku nekas tur nav jādara, iemet to foķiku stūrī no kurienes viņš nācis!
    Savukārt es ar iphonu fotogrāfēju Latvijas medijiem un pilnīgi katrā žurnālā ir manis uzņemti photo (iphone 13pro).
    Ja “printi” nav lieli un nepeiciešams uzņemt foto no liela attāluma, tad pilnigi vienalaga.

    Tītars
    24.10.2022 11:07
    Reply to  Druvis

    Dramatizēju? Jā. Sviestu? Nepavisam. Ja ir mājdzīvnieki tad tur nav tik vienkārši.

    Druvis
    24.10.2022 23:04
    Reply to  Tītars

    Pastāstīsi kas konkrēti nav tik viegli?

    Basics
    22.10.2022 11:24

    Aifonus tagad ved vezumos? Vai domāts vedums? Vai kas cits?

    Tītars
    22.10.2022 14:10
    Reply to  Basics

    Atbilde C. Visi iepriekš minētie.

    grh
    23.10.2022 13:51

    Vai ir kāda info, kāpēc tik ļoti nepieejami tie telefoni ir pie mums? Tajā pašā LMT 128GB max modelis solās būt pieejams janvāra vidū. 256GB+ vispār nav zināms, kad būs pieejams. Iepriekš novembrī jau bija iespējams aiziet uz bodi un nopirkt. Šobrīd izskatās diezgan skarbi.

    Lauris
    23.10.2022 17:47
    Reply to  grh

    Pusvadītāju krīzi neviens nav atcēlis, un mūsu tirgus ir ļoti mazs un neprioritārs…Var sūtīt no Amazones, tikai tad jābūt gatavam nolocīt visu summu uzreiz, kas pie mums laikam nav ļoti populāri.

    Biteme
    23.10.2022 20:52
    Reply to  Lauris

    Nolocīt – tā varētu teikt par summu, kas ir virs maksātspējas. Kāda jēga pirkt telefonu uz krīta kā māju?

    digitalk
    23.10.2022 21:00
    Reply to  Biteme

    āboļtelefonus gandrīz vienmēr, jo tiem ir strikti noteiktas cenas un inflācija spēlē tavā labā.

    ps. nolocīt pēc nozīmes nenozīmē virs maksātspējas, imho.

    Biteme
    23.10.2022 21:51
    Reply to  digitalk

    Vārdu nozīme cilvēku valodās mainās atkarībā no vietas, loka, situācijas utt. tāpēc arī saku “varētu teikt”. Tam arī nav izšķirošas nozīmes, drīzāk interesanti par āboļa pirkšanu pa daļām. Es kā vecmodīgs pircējs prātoju – tās beigu galā nesanāk dārgāk?

    digitalk
    24.10.2022 08:53
    Reply to  Biteme

    noskaitīt naudu (pie pirkšanas) jēga arī mainīsies no vietas, loka un situācijas? ;) nolocīt cēlies no naudas noskaitīšanas no biezas naudas pakas, kas pārlocīta uz pusēm.

    Biteme
    24.10.2022 08:59
    Reply to  digitalk

    eh….you win

    Oskars
    25.10.2022 09:25
    Reply to  grh

    Tas nav tikai Latvija. Kad veicu preorder iPhone 14 Pro Max 512Gb, atraka piegade ko noradija bija pec 3 ned.

    Oskars
    23.10.2022 22:33

    Always On ekrans ir tik kretinejos ne tikai ar to ka tere bateriju, bet ari ka ekrans prieks always on ir par gaisu. To labi var izjust, kad dodies gulet. Dynamic Island ir par lielu, protams shis ir vairak ka gimmick. 120Hz ekrana atsvaidzi, teiksu godigi neesu izjutis, ne ari ieverojis, ka teiktu, ja esmu sajusma. Salidzinot, pret 11 Pro Max, 12 Pro Max, vienalga kuru, nemanu atskiribu. Nakamais out of box, telefons nak diezgan jau aizpildits. Sobrid ar visam programmam, kas tiek lietotas aktivak ietilpibu aiznnem 36Gb. Ta teikt pec visiem procesiem, programmu uzstadisanam utt., briva vieta ir 475.72Varam noskaitit nost 11.48Gb ir Sygic ar offline kartem, 791Mb Whatsapp, Office 413Mb utt. Apmeram sarekinaju out of box iPhone aiznjem jau 22Gb. Un ja iesledz RAW formata 48MP bildet bildes, tad videji viens foto aiznjem 57Mb. Nobildeju kaki gulam, foto aiznjem 64.7Mb, nekas traks nav foto. (Iesaku uzreiz nemt ari tad iCloud abonementu, kur glabat foto.) Ja Apple ko tadu piedava, tad nu vajadzetu piedavat ne mazak par 256Gb ietilpibu.

    Last edited 1 year ago by Oskars
    Tītars
    24.10.2022 10:53
    Reply to  Oskars

    Par “Always On” – vari uzlikt Shortcuts automation, lai bed time režīmā, vai arī pēc pulksteņa slēdz iekša enerģijas taupīšanas režīmu, kas arī always on izslēdz un vispār taupa bateriju nakts laikā.
    Sanāk 2 automatizācijas, viena kad iet gulēt, viena kad ceļas. Pārējais izklausās tīri pēc gaumes un rocības iespējām.

    Ejus
    27.10.2022 04:25

    Vai #Cameragate ir atrisinājies?

    Kursors.lv
    27.10.2022 07:18
    Reply to  Ejus

    Jau sen?

    Ēriks
    06.01.2023 22:45

    Mēsls nevis telefons , atdotu man kāds par brīvu viņu , paņemtu pret asfaltu šķiestu ,tā lai visas iekšas šķīstu .Vēl jo vairāk mēsls ka nav iekšā Latviešu valoda, 1500 eiro kaķim zem astes un tehniskie parametri atpaliek no laba mūsdienu telefona , atstojs , izsviesta nauda par neko.

    Jaans
    10.02.2023 13:57

    Akmens laikmetā tie iphoni dzīvo! Kas tā par atpalicību no androīda. Neatbalsta vairāku ekrānu iespēju! Un lepojas te ar olways on displeju, kurš tādā izpildījumā nav vajadzīgs!

    Liene
    30.04.2023 16:04

    Vai iphone savienojams ar galaxy smart watch 5 pro?

    Reklāma
    Apple iPhone 14 Pro Max šajā gadā nenesīs neko kardināli jaunu, taču ir vērts pievērst uzmanību jaunajam ekrāna izgriezumam un tā integrācijai ikdienas lietošanā, kā arī novērtēt jaunās 48MP izšķirtspējas kameras darbību.Apple iPhone 14 Pro Max apskats - lielākais, labākais un dārgākais no jaunā vezuma