Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmie iespaidi par Apple Watch Ultra viedpulksteni

    Jaunākie raksti

    Uz nepilnām divām dienām man bija tā retā iespēja palietot un notvert pirmos iespaidus par vienu no jaunajiem Apple viedpulksteņiem Apple Watch Ultra, kas uzsāk pavisam jaunu sēriju, papildinot klasisko Series 8 un vienkāršāko SE 2 modeli. Visi trīs pulksteņi tika prezentēti septembra sākumā notiekošajā Apple rudens produktu prezentācijā, taču Apple Watch Ultra ir noteikti viens no apspriestākajiem uzņēmuma jaunumiem.

    Šis gan nebūs pilnīgs apskats ar padziļinātāku analīzi, jo viedpulkstenis man reāli bija pieejams pusotru dienu, tāpēc ka tie ir ļoti ierobežotā skaitā, līdz ar to šis modelis ir vienīgais, kas šobrīd fiziski pieejams. Tāpēc es varēju pulksteni uzvilkt un paspaidīt, bet kā ilggadējam Apple Watch un arī Garmin skriešanas pulksteņa lietotājam, man diezgan ātri bija skaidrs, ap ko lietas grozās.

    Jāpiezīmē, ka Kursors apcirkņos patiesībā nav pārāk daudz apskatu par Apple Watch viedpulksteņiem, jo viens ir par Apple Watch SE (pirmās paaudzes) modeli, kā arī Kristapam bija iespēja testēt Series 7 modeli ar LTE režīmu, kurā galvenais uzsvars uz mobilo funkcionalitāti. Tāpēc es pēc laika padalīšos ar Apple Watch Series 8 apskatu. kontekstam – Apple Watch lietoju jau vairāk nekā četrus gadus, un pa šo laiku ir izveidojusies sava pieredze ar šo ierīci.

    Starp citu, par šo pulksteni runājām arī mūsu regulārā tehnoloģiju podkāsta “Ko Kursors Tev Neraksta” nesenā epizodē.

    Dizains

    Apple Watch Ultra ir paredzēts ekstrēmiem laikapstākļiem, uz ko norāda gan tā nosaukums, gan uzbūve, gan arī mērķis radīt šādu viedpulksteņa modeli no Apple, jo līdz šim uzņēmums vairāk koncentrējās uz ikdienā lietojama viedpulksteņa radīšanu. Tomēr jau vairākus gadus tika baumots par izturīgāka modeļa izlaišanu, jo līdz šim varēja izlīdzēties ar speciāliem aizsargkorpusiem, kuros ievietot Apple Watch, tomēr tie pulksteni padarīja ļoti bezgaumīgu un masīvu.

    Taču to nevar teikt par Apple Watch Ultra, jo kaut arī tas izskatās gandrīz divas reizes biezāks par klasisko Series 8, nēsājot uz rokas, tas liekas ļoti viegls. Es atļaušos apgalvot skaļi, ka to nemaz nevar just, bet jāņem vērā, ka Apple Watch es ikdienā lietoju jau vairākus gadus, tāpat tas man ir uz rokas guļot, līdz ar to esmu saaudzis ar to. Ultra modeļa vieglo svaru nodrošina titāna korpuss, un tas sver 61,3 gramus, bet Series 8 45mm versija 38,8 gramus. Jāatzīst, ka ciparos atšķirība liekas liela, tomēr uz rokas tā galīgi nelikās, un man netraucē abi modeļi.

    Salīdzinājums ar Apple Watch Series 8

    Kā jau redzams bildēs, tad Ultra modelis ir ļoti biezs, un tā tas tiešām ir, bet kopumā sporta viedpulksteņi vienmēr ir bijuši masīvi, tāpēc domāju, ka tai nevajadzētu būt lielai problēmai. Attiecīgi šī robustā modeļa izmēri ir 49 x 44 x 14,4mm, bet lielais Series 8 izmēros ir 45 x 38 x 10,7mm, tātad Ultra ir par 3,7mm biezāks, bet uz aci bija sajūta, ka pat divas reizes.

    Joprojām ir saglabāta taisnstūrveida forma un kopējais Apple Watch dizaina rokraksts, tomēr šis modelis ir ar pilnībā taisnu ekrānu nevis ar noliektiem stūriem, kas patiesībā uzlabo tā pārvaldīšanu ar pirkstu. Atšķirība bija visai jūtama, un tā bija viena no patīkamajām lietām. Kas saistās ar ekrāna izmēru, tad šis man joprojām palicis kā jautājums, jo diagonāles izmērs ir norādīts 49mm, tomēr ekrānam ir aptuveni 2mm melna apmale, kas man bija pārsteigums. Kaut kā no veiksmīgajiem video materiāliem biju iedomājies, ka tas būs pieejams pa visu ekrāna virsmu, tomēr jārēķinās ar šādu ierobežojumu.

    Tik un tā šis ir līdz šim lielākais Apple Watch viedpulksteņa ekrāns, kāds ir pieejams, bet uz aci tas nelikās krietni lielāks par 45mm diagonāles Series 8. Papildu lietošanas bonus bus tas, ka virs ekrāna būs pavisam šaura apmale, taču tā ļoti labi varēs pasargāt no dažādiem nejaušiem skrāpējumiem gar citām virsmām vai objektiem. Šādu risinājumu itin bieži varam redzēt citu zīmolu sporta viedpulksteņos.

    Apple Watch Ultra pagaidām ir pieejams vienīgi gaiši pelēkā titāna krāsā, un akcents ir oranžas krāsas poga kreisajā malā, kurā arī atrodas gan sirēna, gan skaļrunis. Vēl oranžas krāsas akcentu redzēsim ritošajā pogā. Viena no lielākajām vizuālajām izmaiņām ir speciāla aizsargdaļa ap šo ritošo pogu, kas arī paredzēta papildu drošībai. Pati poga ir palikusi lielāka un ar dziļākām iedobēm, lai to būtu ērtāk lietot ar cimdiem. Arī tās spiešana ir vairāk mīksta nekā asa un cieta, kā Seires 8. Labā sānu poga attiecīgi ir iebūvēta šajā drošības izcilnī, taču dizainiski ir līdzīga citiem Apple Watch.

    Nekas nav mainīts siksniņu pievienošanas mehānismā, un joprojām tās varēs pievienot no sāna, ieslidinot speciālajā iedobē, līdz tās nofiksēsies. Kā norāda pieejamā informācija, Apple Watch Ultra siksniņas varēs savienot ar lielā izmēra Apple Watch, piemēram, Series 7 un Series 8 modeļiem. Manā gadījumā pulkstenis bija aprīkots ar zaļas krāsas auduma aproci, kas speciāli veidota kalnā kāpējiem. Arī tā būs viegla un pietiekami izturīga, lai ērti turētos uz rokas, bet būtu arī viegla un elpojoša. Savienošanai tiks izmantots āķis, tādējādi to nebūs tik viegli atvērt un potenciāli pulkstenim nokrist no rokas. Šo āķi nebija tik viegli izvilkt, bet aiztaisīšana gan bija ērta, kā arī patika izveidotās iedaļas, kas perfekti derēja manam rokas apkārtmēram, lai pulkstenis netiktu pārāk piespiests.

    Tas, ko neredzēsim citos Apple Watch modeļos, ir četri mazi caurumi katrā rāmja stūrī, aiz kuriem atradīsies dažādi sensori. Nelikās, ka tie bojātu dizainu vai kaut kā īpaši kristu acīs, jo tos reāli var ievērot, skatoties uz pulksteni no sāna, bet ikdienas lietošanā tas nenotiks. Viedpulksteņa aizmugurā atrādīsies sensoru izvirzījums apaļa kupola formā, kas būs veidots no stikla, lai veiktu dažādus mērījumus no locītavas. Priekšējo ekrānu šoreiz klās safīrs, kas nodrošinās lielāku izturību, salīdzinot ar citiem Apple Watch modeļiem, jo šis Ultra modelis taču ir par izturību visdažādākajos laikapstākļos.

    Vienīgais stila elements šim pulkstenim būs tieši aproce, bet ikdienā būs jāpierod pie gaiši pelēkās titāna krāsas. Kaut arī balstoties uz pieejamām bildēm un video likās, ka šis labā sāna aizsargizvirzījums neizskatīsies glīti, tomēr realitātē rezultāts ir labāks. Apple Watch Ultra neizskatās tāds milzenis, protams, tas atkarīgs no rokas, kā arī to itin labi var vilkt ikdienā pie dažāda veida apģērba, ja nu vienīgi pieņemšanā pie prezidenta varētu izvairīties no šī aksesuāra.

    Funkcionalitāte un lietošana

    Nākamais svarīgais punkts ir lietošana. Uz reizu varu teikt, ka tie, kuri jau šobrīd ikdienā lieto Apple Watch un sevi neuzskata par pusprofesionāliem sportistiem, konkrētajā Ultra modelī neko pārāk jaunu nesajutīs. Pa lielam programmatūras ziņā lielākais jaunums un izmaiņa būs papildu poga pulksteņa kreisajā pusē, ar kuru veikt noteiktas darbības, piemēram, palaist hronometru vai atzīmēt punktus, kamēr notiek kāpšana kalnos. Šīs iespējas būs ierobežotas, līdz ar to angliski nosauktā Action poga neļaus ieslēgt visu pieejamo pulksteņa funkcionalitāti. Apple Watch Ultra darbinās tā pati watchOS 9 operētājsistēma, kas ir pieejama gan Series 4, gan Series 8 un otrās paaudzes SE modeļiem.

    Tiem, kuri iepriekš nav lietojuši Apple Watch, un varētu nākt no zināmāko sporta viedpulksteņu zīmoliem kā Garmin vai Suunto, lielākā izmaiņa būtu tieši programmatūra un interfeiss. Tāpēc, ka Apple Watch jau būs kā mūsdienu viedtālrunis, kuru iespējams vienkārši pārvaldīt ar pieskārieniem, kamēr robustie sporta viedpulksteņi vairāk ir par dažādiem mērījumiem. Tas var būt gan plus, gan mīnuss, bet viss atkarīgs no lietotāja vēlmēm. Man to vienkārši gribas salīdzināt ar maza izmēra viedtālruni uz rokas, jo tāda arī ir šo viedpulksteņu lietošana, jo tie principā dublē iPhone darbību.

    Līdz ar to Apple Watch Ultra nespēj nolasīt kādus īpašus mērījumus (protams, standarta iespējas kā distance, laiks, augstums, pulsa zonas būs pieejamas) vai sniegt ieteikumus par fizisko stāvokli. Taču viens no ieguvumiem varētu būt iespēja noteikt niršanas dziļumu. Tiesa, šo funkcionalitāti man neizdevās pārbaudīt. Viedpulkstenis būs spējīgs no plaukstas nolasīt pulsu un skābekļa daudzumu asinīs, bet tas pa lielam arī viss. Papildu būs jaunā iespēja noteikt sievietes menstruālo ciklu, pateicoties jaunajiem temperatūras sensoriem, bet to varēs attainot arī Series 8 modelis. Viens no ieguvumiem būs dubultā GPS sistēma, kas ļaus noteikt precīzāku atrašanās vietu un distanci, atrodoties starp augstceltnēm.

    Kalnākāpējiem varētu noderēt iespēja atzīmēt punktus kartē, lai pēc tam spētu atgriezties atpakaļ pa to pašu ceļu. Taču līdz šim neesmu atradis kādu iespēju vai lietotni, lai Apple Watch ielādētu atsevišķu karti. Iespējams, to piedāvā Maps.me lietotne, taču šī varētu būt viena no Apple viedpulksteņu vājajām vietām.

    Ļoti iespaidīga man likās skaļā sirēna, kura var sasniegt 86 decibelu skaļumu, un tā tiešām bija skaļa, kas bija pārsteidzoši šai mazajai ierīcei. Sirēnas toni variet dzirdēt Kursors podkāsta ceturtajā epizodē, kur nedaudz to ierakstīju. Vēl viens no jaunumiem būs iespēja vienu no Apple Watch Ultra viedpulksteņiem īpaši izveidotajiem ekrāna izkārtojumiem darbināt sarkanas krāsas režīmā, kas to ļaus labāk redzēt tumsā. Papildu tas arī paildzinās baterijas darbības laiku. Šis sarkanais režīms patiesībā izskatās nedaudz baisi, bet stilīgi.

    Runājot par viedpulksteņa darbības laiku, kas ir zināma Apple Watch viedpulksteņu vājā vieta, tad man nebija iespēja veikt reālu testu, bet tas ko saka citi tehnoloģiju eksperti, tad ar šo viedpulksteni varēs izturēt trīs dienas, attiecīgi divas naktis. Tas jau ir iespadīgi, zinot, ka Apple Watch parastos modeļus parasti ir jālādē katru dienu. Taču pietiekami vāji pret konkurentiem.

    Pats galvenais beigu beigās ir cena, kas ir 999 EUR, un tā ir ļoti liela, kas, pēc manām domām, neatsver ne tehnisko, ne programmatūras pusi, jo tiešām kādi 80% ir programmatūra, un funkcijas būs pieejamas divreiz lētākos Apple Watch modeļos (piemēram, kompass). Taču uzzināju, ka pieprasījums pēc Apple Watch Ultra ir, un jāgaida tikai piegādes, kas nozīmē, ka arī Latvijā ir interesenti, kuri vēlas iegādāties tieši šo viedpulksteņa modeli. Pēc manām domām tas derēs tikai ļoti specifiskai lietotāju grupai. Jāatzīst, ka ja es tiešām vēlētos plašākus sportiskos mērījumos, tad šo tūkstoti investētu kādā citā sporta viedpulkstenī.

    Ja ir kādi jautājumi, droši rakstiet komentāru sadaļā.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    K. Johansons
    11.10.2022 12:54

    Biju pirms kāda laika Apple Watch 7 īpašnieks. Man ir bijuši Garmin un Samsung pulksteņi. Pulksteni pa lielam var nosaukt tikai par viedpulksteni ar treniņa uzskaites iespējām. Jā tas perfekti sadarbojas ar Iphone, bet tas noteikti nemaksā 450 EUR. ULTRA par 999 :) tas ir kā GOLF uzlikt traktora riepas un teikt, ka tas brauks pa purvu. Tas kas mani attur no Apple produkcijas ir šīs produkcijas pārcenošana un tas, ka lietojot Apple produktus, Tu pa lielam neredzi alternatīvu, jo zini, ka vislabāk tas sadarbosies ar Apple. Šobrīd veiksmīgi esmu pametis Apple nometni.

    K. Johansons
    11.10.2022 14:09

    Jā pilnīgi piekrītu, ka softs Apple ir gluds. Šobrīd tā kā pārgāju uz Samsung nometni paņēmu Samsung Watch 5 PRO. Tas, protams, nav Garmin no sporta puses, bet ir kaut kur pa vidu – labi pilda viedpulksteņa funkcijas un ir daudz ar veselību/sportu saistītu lietu – Ķermeņa uzbūves mērījumi, miega mērījumi ir krietni detalizētāki kā Apple. Vēl pirms tam uzspēju palietot Samsung Watch 4 ar LTE, sapratu, ka man nav vērts pārmaksāt par šo funkciju, plus pie rēķina 4eur/mēn, lai sporta zālē saņemtu zvanus uz pulksteņa par kuru runāt tāpat nav ērti. Watch 5 PRO baterija tur ap 3 dienām un tas ir arī gludāks par Watch 4, kaut gan dzelži ir tādi paši.

    Elektriķis
    11.10.2022 13:31
    Reply to  K. Johansons

    Naivais jautājums: cik ilgi darbojas Samsung pulkstenis ar mobilā tīkla pieslēgumu?

    K. Johansons
    11.10.2022 14:14
    Reply to  Elektriķis

    Ar tīkla pieslēgums Samsung Watch 4 darbosies apmēram 1,5 dienas, ja nav treniņu. Ja būs treniņš, tad gan tikai dienu. Bet, kā jau iepriekš rakstīju nav svarīgi kāds pulkstenis, neredzu tam jēgu, ja gribi skriet bez telefonu, tad Es personīgi negribētu saņemt zvanus un paziņojumus. Vienīgais arguments, ja ir maksas Spotify tad varēsi klausīties mūziku. Bet ir analogi risinājumi kur mūziku var ielādēt pulkstenī un klausīties tāpat…

    Diginauts
    11.10.2022 15:02
    Reply to  K. Johansons

    No Apple woča aizgāji kad vēl bija 8. versija vai arī kad jau bija 9. iznākusi?
    Jāsaka, 9. ir nopietns uzlabojams aktivitāšu un miega uzskaites ziņā un citi labumi. Garmins jau nu gan nav.
    Biju pačamdījis Apple piedāvajumus, un ir jau labi, bet tikt līdz epl os noslīpējuma līmenim tur vēl ir ko darīt gana.

    Diginauts
    11.10.2022 18:02

    Operētājsistēmas versija.

    Last edited 1 year ago by Diginauts
    Diginauts
    11.10.2022 18:04
    Reply to  Diginauts

    Fui, un par čamdīšanu domāts ka apskatījos kā strāda samsung pulksteņi, un tiem OS nav tikpat atstrādāta un plūdena kā ābolim.

    K. Johansons
    12.10.2022 12:11
    Reply to  Diginauts

    Bija vēl 8 OS.

    Nelabojams
    11.10.2022 13:55

    “Sarkanais” režīms nav gluži tāpēc, ka būtu tumsā labāk saskatāms. Tad tam vajadzētu būt zaļam, pret ko acs ir visjutīgākā. Sarkanais režīms ir domāts darbam tumsā tā, lai neciestu acs adaptācija tumsai, jo sarkanā gaisma to ietekmē daudz mazāk, nekā zaļā. Pēc tam, kad esam paskatījušies uz sarkano ekrānu, acs atkal pie pierod pie tumsas daudz ātrāk.

    Cauraudzis
    11.10.2022 14:44

    Pēc manām domām tas derēs tikai ļoti specifiskai lietotāju grupai – bagātu vecāku atvasēm un zīmuļiem.
    Pulkstenis ir neglīts un pēc funkcijām ne ar ko nepārsteidz, pat salīdzinājumā ar cita ražotāja pulksteni par 200 eiro.

    Just_to_answer
    11.10.2022 17:55

    Henrij – var gan. Un pat lētāk – https://kursors.lv/2020/10/21/huawei-watch-gt-2-pro-apskats-safirs-titans-tomer-ir-feini/
    Atkarībā kur skaties, Aio pat pa 155 eur iet.

    Last edited 1 year ago by Just_to_answer
    Zutis
    12.10.2022 18:58

    Var jau nolikt 1k eur un tiksminaties par titana korpusu, bet galu gala – so what? Apple fanatikji jau lietotu pat mēness iežu korpusu, bet galu gala tam nozime praktiski nav nekada. Cilveki tic tam, kam korporacijas liek ticet.

    Behinskis
    13.10.2022 12:58
    Reply to  Zutis

    Bet tā jau ir teju ar visu šo nozari.
    Es piemēram nesaprotu, ko visi šeit komentāros esošie mega sporta magnāti tur mēra? Kāds no šejieniešiem vismaz ir profesionālajā sportā un pelna ar to?
    Man kā 90to gadu mileniālim nav skaidra visa šī ņemšanās, ok daļēji ir, bet tas tieši saistīts ar pamatfunkcijām konkrēti ziņojumi un zvani + nedaudz Gps, lai telefons visur nav jāvazā līdzi, bet miega mērīšanas, pulsi utt kam tas viss vajadzīgs, tiešām paši nejūtat savu ķermeni? Pats sportoju, čomi sporto, visādas tur riteņbraukšanas utt, un starp viņiem arī ir šie gadžetu fanāti un oldskooleri, ber viņu rezultāti ir ļoti līdzīgi (ja vien kāds nenomaucas uz mutes).
    Nevienu nenolieku, vienkārši interesē, vai varbūt tas svarīgāk vecākiem cilvēkiem (veselības problēmas), vai gluži pretēji genZ paaudzei?

    aignasty
    11.10.2022 14:57

    Īpašumā ir bijuši 2vi apple watch (1 un 5) un abos ir izdevies ieplēst stiklu.
    Protams ir variants ņemt 8 ar safīra stiklu un LTE, bet tas jau nostājas gandrīz tik pat cik Ultra.
    Nākamais iwatch būs Ultra vismaz man

    Kursors.lv
    11.10.2022 16:36
    Reply to  aignasty

    Paga, Series 8 safīrs ir tikai pulksteņa apakšā virs sensoriem nevis displejam.

    aignasty
    11.10.2022 16:51

    Pareizi, kaut kā biju sapratis ka šoreiz safīra stikls ir arī priekšējais.

    Chimney
    12.10.2022 08:52

    Tērauda versijai arī priekšā ir safīrs: “Sapphire front crystals on stainless steel models.”

    Kursors.lv
    12.10.2022 09:18
    Reply to  Chimney

    Tev ir taisnība! Šo biju palaidis garām. Paldies!

    AppleFan
    13.10.2022 16:12

    Es personīgi esmu Garmin lietotājs jau daudzus gadus sākot ar Fenix 3x un tagad jau kādus 3 vai 4 gadus Fenix 5x Plus. Bet par cik ar pārējiem gadžetiem esmu Apple ekosistēmā, tad lielos vilcienos ar nepacietību gaidu iespēju pāriet uz ULTRA, jo no Garmin piedāvātās informācijas parast mirstīgais, kurš skrien 5-15km, kaut kādā Stirnu Bukā utt izmantos labi ja kādu 1/5 daļu. Savukārt softs Garminam ir kā no akmens laikmeta.

    P.S. Šodien gan no Ideal sapratu ka pieprasījums ir tik liels ka jāgaida apmēram mēnesis. Neesmu vēl pasūtījis jo nevaru saprast starp tām jaunajām ULTRA siksniņām…

    Reklāma