Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Watch Series 7 (LTE) izmēģinājums LMT tīklā

    Jaunākie raksti

    Ar Apple Watch man ir mīlu-ienīstu tipa attiecības. Tajos dzīves periodos, kad izmantoju iPhone telefonus, agrāk vai vēlāk nonāku pie šī paša zīmola viedpulksteņa. No vienas puses, ja vien nemeklējam sūrāko sporta pulksteni, Apple Watch ir vislabākais un kvalitatīvāk nostrādātais viss-vienā tipa viedpulkstenis izmantošanai ar iPhone, bet no otras – biežā uzlāde un speciālais lādētājs agrāk vai vēlāk liks ienīst šo ierīci. Kad besis kļūst pārāk liels, es Apple Watch pārdodu un atgriežos pie Garmin Instinct. Atvelku elpu un atkal pērku nākamo Apple Watch.

    Jau no 2017. gada, kad Apple izlaida trešās paaudzes Apple Watch un tam parādījās mobilo sakaru tīklu atbalsts, esmu arī Latvijā dzirdējis neskaitāmas diskusijas par to, kad tad beidzot šī ierīce būs pilnvērtīgi izmantojama Latvijā.

    Kā redzam šajā asprātīgajā LMT tvītā, operators vienīgais Latvijā no šī jūnija piedāvā iespēju savā tīklā izmantot Apple Watch LTE versijas viedpulksteņus. To apstiprina arī Apple.

    Kāpēc ļaudis grib Apple Watch izmantot mobilajos tīklos?

    Bet pirms ķeramies pie izmēģinājuma, mēģināsim saprast, kāpēc vispār cilvēkiem ir interese izmantot Apple Watch mobilo sakaru tīklos. Pirmais un acīmredzamais iemesls – lai pulkstenim ir pieeja internetam tad, kad blakus nav iPhone. Apple Watch LTE versija spēj veikt un saņemt zvanus, sūtīt un saņemt ziņojumus un piekļūt internetam pati par sevi bez telefona starpniecības. Tas var noderēt situācijās, kad mums blakus nav telefons. Bet.. kad un vai vispār mums gadās tik skumjas situācijas? Man prātā nāk reāli tikai sportošanas aktivitātes, kad telefonu varētu būt neērti paņemt līdzi. Bet arī tad mūsu aktivitātes spēs uzskaitīt arī parastā Apple Watch versija un šāds pulkstenis arī varēs atskaņot mūziku, tiesa iepriekš to ierīcē ielādējot. Khem, tas gan Apple Watch gadījumā nav tas saprotamākais uzdevums.

    Interesanta teorētiski izskatās Family Setup funkcija, kas ļauj pie viena iPhone pievienot vairākus Apple Watch pulksteņus un ļauj tiem savā starpā sazināties bez papildus iPhone telefonu nepieciešamības. Šādi varam ar pulksteņiem apveltīt mūsu bērnus un citus radiniekus. Man gan nav līdz galam skaidrs, kura telefona mobilo sakaru plānu izmantos šie papildus pulksteņi. Ja kāds jau ir notestējis šo funkciju, padalieties ar savu pieredzi.

    Ir jāsaprot, ka pulksteņa LTE versija ātrāk izlādēsies un mums ir jārēķinās arī ar regulārām papildus izmaksām, jo mobilo sakaru operators par šo pakalpojumu gribēs iekasēt naudu. Pats pulkstenis arī ir par kādiem 100 eiro dārgāks. Katrs pats izlemj vai šāds pakalpojums vispār ir noderīgs un papildus izmaksu vērts.

    Kā tas vispār tehniski darbojas?

    Mobilo sakaru tīkliem (LTE) spēj pieslēgties Apple Watch sākot no trešās sērijas līdz šobrīd aktuālajai septītajai sērijai, kā arī Apple Watch SE modelis. Un sakari pieejami tikai noteiktos mobilo sakaru tīklos, kas ir ieviesuši Multi-SIM atbalstu. Latvijā šobrīd to piedāvā tikai LMT.

    Izmantojot saderīgu viedpulksteni un operatoru, varam panākt, ka gan mūsu telefonam, gan viedpulkstenim ir viens telefona numurs, ko varam izmantot gan zvaniem, gan ziņojumiem. Šis Multi-SIM pakalpojums maksā noteiktu ikmēneša maksu (LMT gadījumā 3.99 EUR/mēnesī pēc pirmajiem sešiem bezmaksas mēnešiem), taču vairs papildus nav jāabonē citi balss/datu pakalpojumi. Tiks izmantots tas balss/datu plāns, kas pieslēgts telefonam. Tāpat jāņem vērā, ka pakalpojums nedarbosies ārzemēs, jo neeksistē tāds Apple Watch modelis, kas vienlīdz labi spēs darboties visos pasaules mobilo sakaru tīklos.

    Nākamā tehnoloģija, kas ir nepieciešama, lai šis pakalpojums varētu darboties – VoLTE. Ar šo man bija problēma. Nočakarējos vairākas dienas un nekādīgi nevarēju panākt, lai mans testa viedpulkstenis pieslēgtos pie LMT tīkla. Tikai diskusijā ar LMT atbalsta speciālistiem noskaidroju, ka manam numuram nebija aktivizēts VoLTE. Ja Watch lietotnē redzi šādu paziņojumu, tad zini, ka jātiek galā ar VoLTE jautājumu.

    Nākamā lieta, kas ir jāņem vērā ir programmatūras versijas. Multi-SIM pakalpojums darbosies, ja mūsu telefonam būs vismaz iOS 15.5 versija un pulkstenim vismaz watchOS 8.6. LMT norādīja, ka pakalpojuma darbība netiek garantēta ierīcēm, kas izmanto programmatūras beta versijas. Starp citu, ar betām esam uzmanīgi, jo, kā tagad zinu, watchOS beta versiju nevar paša spēkiem atgriezt uz iepriekšējo stabilo versiju un man tagad skapī līdz septembrim stāvēs mans personīgais Apple Watch. Nekas, nākamgad būšu gudrāks! :)

    Pats Multi-SIM aktivizēšanas process nav sarežģīts, ja esam izpildījuši visus augstāk aprakstītos priekšnosacījumus. Tas tiek paveikts vai nu no jauna iestatot Apple Watch pulksteni, vai arī Watch lietotnē. LMT šim procesam ir sagatavojuši uzskatāmu video.

    Pat ja nopērkam Apple Watch LTE modeli un pieslēdzam to pie mobilo sakaru tīkla, tas nenozīmē, ka pulkstenis visu laiku būs pie šī tīkla pieslēdzies. Tas centīsies izmantot labāko pieejamo tīklu automātiski un praksē tas nozīmē, ka blakus iPhone tas slēgsies pie telefona vai Wi-Fi bezvadu interneta tīkla. Tikai tad, kad pulkstenis tiks atrauts no šiem tīkliem, tas varēs uzsākt pilnvērtīgu dzīvi.

    Ja pulksteņa iestatījumos redzam zaļu tīkla ikonu, tad tas nozīmē, ka pulkstenis pieslēdzies mobilajam tīklam. Ja ikona balta – pulkstenis izmanto iPhone vai Wi-Fi tīklu. Tāpat varam uz ciparnīcas iznest informāciju par signāla stiprumu.

    No Watch lietotnes mēs varam pakontrolēt, kurām lietotnēm gribam ļaut izmantot mobilos sakarus. Turpat arī varam atslēgt Multi-SIM pakalpojumu.

    Praktiskā pieredze

    Kopumā jāsaka, ka Apple Watch LTE versija darbojas gandrīz identiski “parastajam” Apple Watch. Proti, pulkstenis dara to pašu, ko “parastais”, tikai ar to atšķirību, ka sakari ir pieejami arī tajos retajos mūsu dzīves brīžos, kad tuvumā nav telefons.

    Atstāju telefonu mājās un devos jaukā vakara pastaigā savā piemājas mežā. Pulkstenī ieslēdzu Workout lietotni, lai uzskaitītu manas pastaigas datus un uz AirPods Pro austiņām palaidu Apple Music radio, lai notestētu skanējuma stabilitāti. Zinu, ka mežā ir vietas, kur LMT signāls nav pārlieku spēcīgs. Pastaigāju daždesmit minūtes, nogāju aptuveni 2 kilometrus un secināju, ka mūzika ne reizi nenoraustījās arī vietās, kur signāla indikators rādīja divus bumbuļus no četriem. Forši, jo “dzīvajā” mūziku klausīties šajā pulkstenī ir ērtāk nekā iepriekš sagatavot un nosinhronizēt mūziku. Vienīgi, šāds sportošanai standarta aktivitāšu kopums diezgan ātri apēd pulksteņa uzlādi. Mana aptuveni pusstundu īsā pastaiga iztērēja kādus 30% no pulksteņa uzlādes.

    Īsziņu lasīšana uz pulksteņa ir pieņemama, taču rakstīt neko diži ērti nebūs. Bet te Apple nāk talkā un piedāvā iespēju ievadīt pulkstenī tekstu… no iPhone. Ļoti savāds risinājums, jo, ja man pie rokas ir telefons, visdrīzāk es ziņas drukāšanu uz tā. Balss

    Ar zvanīšanu ir vienkāršāk. Ienākošais zvans rādās arī pulkstenī, ja telefons ir ieslēgts un pieslēdzies tīklam. Tad šo zvanu varam “pacelt” pulkstenī un parunāties. Nav ērti un publiskās vietās to diez vai darīsim, bet tehniski to varam. Zvans automātiski ir redzams arī telefonā un jebkurā brīdī varam sarunas gaitā to turpināt aizvadīt no telefona. Varam arī pārslēgties atpakaļ uz pulksteni.

    Secinājumi: Tas darbojas, taču kam tas vajadzīgs?

    Jāatzīst, ka biju diezgan pārsteigts par to, ka šī pakalpojuma aktivizēšana nebija pāris klikšķu jautājums. Ir jāizpildās vairākiem būtiskiem priekšnoteikumiem, kas vidusmēra lietotājam var radīt problēmas. Mana rekomendācija būtu šim iestatīšanas posmam iziet cauri uzreiz veikalā, lai klientu konsultants atrisina visas potenciālās problēmas. Kad Multi-SIM ir pieslēgts pulkstenī, tas darbojas.. gluži tāpat kā “parastais” Apple Watch. Atšķirība ir tikai tāda, ka varam nenēsāt līdzi telefonu.

    Bet.. cik bieži mums nav pie rokas telefons? Godīgi. Manā gadījumā šādu brīžu nav principā. Mans telefons ir tik būtisks manas ikdienas palīgs, ka tiešā tuvumā man tas ir 24/7. Tāpēc personīgi man pietiek ar “parasto” Apple Watch, jo abas ierīces spēj paveikt tieši to pašu. Ja telefonu kaut kādās dzīves situācijās līdzi mēdz nenēsāt, bet sakari ir nepieciešami, tad no Apple Watch LTE versijas sāk parādīties jēga. Kāpēc tu gribi šādu pulksteni?

    Bet darboties viss darbojas. Pulkstenis maksimāli centīsies izmantot visus citus tīklus, bet tikai ne mobilo. Ja tomēr nonākam mobilā tīkla apstākļos, tad jārēķinās ar jūtami ātrāku ierīces izlādēšanos, kā arī papildus ikmēneša maksu par Multi-SIM pakalpojumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ingvarz
    03.08.2022 06:22

    Ļoti labs apskats.
    Tikai par zvanu veikšanu caur pulksteni…
    Vai nevar pieslēgt apple austiņas caur bluetooth un tad sarunāties?

    03.08.2022 07:23

    Piebildīšu, ka mūziku Apple Watch var ielikt, izveidojot Playlist, un to pieliekot caur Watch lietotni. Nav tik sarežģīti :D

    Elektriķis
    03.08.2022 07:31

    Šis raksts īsti laikā. Esmu paspējis arī drusku paspēlēties. Ar pieslēgšanu gāja tāpat – kā pa celmiem.
    Novēroju ka pazūd ienākošie zvani uz pulksteni, ja tas ir uz WiFi/Bluetooth savienojuma robežas. Citādi forši – vazājies pa savu mežu un nav jātur kabatā telefons. It sevišķi vasarā, kad gadās apģērbs bez kabatām.

    Diginauts
    03.08.2022 10:13

    Nesen nopirku Mk7 45mm Ne-Sim. Pārgāju no Miband3. Mibands ar iPhone draudzējās sūdīgi, izteikta apendiksa sajūta. Tik cik laikrādis, viss pārējais bija ņemšanās.
    Āboļa versijā funkcijas jau ir daudz vairāk un strādā tiešām patīkāmi, un sajūgts ar telefonu teju izcili. Attālināto mediju vadību izmantoju visu laiku.
    Neteikšu ka katram uz ielas tādu vajag, galīgi ne, jo cena ir ābolim tipiski ne-draudzīga, bet ka nopirku nenožēloju. Rotaļlieta.

    Diginauts
    03.08.2022 10:15
    Reply to  Diginauts

    Ā, un žestu vadība ar dūres un pirkstu savilkšanu tiešām ir noderīga kad otrā rokā cimds vai pagale.

    Valentoros
    03.08.2022 11:24

    Apskats: “viena cilvēka subjektīvs viedoklis”.

    Uz doto brīdi “smart” pulksteņi nav tik smart kā gribētos, bet nākotnē nāk un ar laiku telefonu aizvietos.

    Standalone watch tas ir nākošais solis. Neiešu stāstīt cik neērti nēsāt telefonu: 1) treniņi; 2) peldes; 3) kaut vai laivu brauciens; un citi aktīva cilvēka paradumi. Protams, ja esi ofisa planktons, tad var ērti turēt uz galda telefonu.

    Artūrs
    05.08.2022 12:05

    Šeit jau ir tas stāsts, ka šī LTE funkcija ļauj neņemt līdzi to laika zagli, jo tas ir tieši forši, ka vari kaut kur aiziet bez mobilā, Tev var piezvanīt, nosūtīt ziņu un negribi “paveikt kaut ko vairāk”, ja līdzi telefons, tad vienmēr paveic kaut ko vairāk, paskaties kaut ko vairāk un līdz ar to nozodz pats sev laiku.
    Visam tam papildus pamata lietas, kas ir liels plus: par terniņiem bez telefona laikā, kad Tev jābūt sazvanāmam utt.

    Čiekurs
    03.08.2022 11:30

    Eu, a ko Kristīne gribēja?

    Biteme
    03.08.2022 15:55

    Ja Pastars neiebilst – neredzu problēmu….

    Karloss
    03.08.2022 12:36

    Paldies par apskatu! Tieši ierobežotais Apple Watch darbîbas laiks vēl attur no LTE versijas iegādes. Manuprāt, ne visi vèlas staipīt līdzi telefonus, kas sevī ietver arī “laika zagšanu”, diemžēl, visādi soctīkli, ziņas, kanāli utt.. doma par iespèju būt sazvanāmam un kādu sazvanīt, ja nu kas, bet pie viena arī pabūt bez telefona ir vilinoša. Huawei Watch 3 LTE būt krietni labāka opcija, tam baterija ir daudz labāka kā Apple un arī nostrādàts labi, bet nu jàpagaida jaunās Iwatch versijas nākammèness, ja nu ir kādi uzlabojumu ilgdarbības ziņà..Iphone un Iwatch savietojamība, protams, ir super..

    wils
    03.08.2022 12:57

    Tākā ir gadījies, ka neieplānoju laicīgu uzlādi vai prombūtne no watch lādēšanas vada neparedzēti ievilkusies, tad risinājumam atradu mazu ķīniešu powerbanku, kas der tikai watch uzlādei līdz divām reizēm. Mani apmierina, cena zem 20 eur..

    Brokolis2
    03.08.2022 15:17

    nav nedaudz apmāns par to ka tikai LMT var izmantot ? Izmantoju Samsung ar LTE jau 2 gadus , kur par otru sim maksāju 3 eur mēnesī ar neirobežotu internetu + Tas pats tel. nr uz sim. Man zvana , tad zvana gan pulsktenis gan telefons neatkarīgi viens no otra

    Reklāma