Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Instinct Solar apskats – Bolīvijas augstkalnes Tevi jau sauc!

    Jaunākie raksti

    Garmin Instinct Solar ir sava veida hibrīds starp sporta pulksteni, izturīgu pulksteni un viedpulksteni. Tehniskajos datos norādīts, ka Garmin Instinct Solar iztur -20 līdz par +60 grādu temperatūru, tātad āliņģī peldēties var, bet pirtī iet ar šo pulksteni uz rokas nevajadzētu.

    Pulkstenis atbilst vairākām MIL-STD-810G standarta specifikācijām, kā arī tā izskats vēsta, ka šoreiz ir darīšana ar pirmām kārtām izturīgu, viedu pulksteni. Garmin Instinct Solar daudz neprotestēs, ja netīšām to nometīsi uz zemes vai atsitīsi pret durvju stenderi, jo tā ekrāns ir visai dziļi paslēpts korpusā.

    Reklāma

    Lai Garmin Instinct Solar būtu ērtāk nēsāt, tam ir pamatīgi samazināts svars, bet tas neko daudz neatsaucas uz akumulatora darbības laiku. Piestrādāts arī pie siksniņas, lai tā nesviedrētu un nenospiestu roku.

    Faktiski Garmin Instinct Solar būtu dēvējams par pārgājienu pulksteni ar viedām iespējām, bet pulkstenis izmatojams arī skriešanai, velobraukšanai, ziemas sportiem, peldēšanai, pārgājieniem utt.

    Tehniskā specifikācija

    • Aizsargstikls: PowerGlass
    • Korpusa materiāls: šķiedru stiegrots polimērs
    • Izmēri: 45 x 45 x 15.3 mm
    • Ekrāns: 23 x 23 mm, 128 x 128 pikseļi, nav skārienjūtīgs
    • Svars: 53 g
    • Izturība: atbilst militāriem standartiem 810G,  termiski izturīgs, triecienizturīgs un ūdensizturīgs (līdz 100 metriem)
    • Akumulators: Li-Ion, viedpulksteņa režīmā līdz 24/ 54* dienām, Battery saver režīmā līdz 56 dienām, GPS režīmā līdz 30h/ 38h*, Expedition GPS režīmā līdz 28/ 68* dienām (* Solar modelim 3h dienā ar 50 000 luksu Saules gaismu)
    • Ūdens izturība: 10 ATM
    • Atrašanās vieta: GPS + GLONASS + Galileo
    • Ielādējamas kartes:
    • Sensori: sirdsdarbības, barometrs, SpO2, kompass, termometrs, akselerometrs
    • Pievienojamie sensori: ANT+ atbalsts, velosipēda ātrums un kadence, bet ne jauda
    • Move IQ automātiska aktivitātes noteikšana:
    • Krāsas: graphite, tidal blue, graphite, orchid, sunburst, flame red
    • Cena: ap 350 eiro, parastais modelis bez papildu Saules panelīša ap 235 eiro

    Izskats un uzbūve

    Garmin Instinct Solar varētu uzskatīt par sava veida Garmin Fenix mazāko brāli – Garmin Instinct Solar ir ilgs akumulatora darbības laiks, spēja noteikt augstumu, bet tas viss ielikts lētāku materiālu un ekrāna korpusā. Kamēr Fenix 6 Solar var piešķirt sporta pulkstenim vēl klāt pāris stundu darbību (protams, ja atrodies spilgtā gaismā), Garmin Instinct Solar spēj visai pamatīgi uzpildīt akumulatoru ar Saules enerģiju.

    Te uzreiz ar milzu burtiem jānorāda, ka Garmin savus aprēķinus balsta uz Saules gaismu, kas atbilst 50 000 luksiem, tātad tā ir ļoti spilgta vasaras gaisma. Uzreiz pačukstēšu, ka man Garmin Instinct Solar novembra dienas gaismā uzrādīja tikai 9% no tā enerģijas apjoma, ko pulkstenis spēj paņemt no dienas gaismas. Tātad pie mums, visticamāk, Garmin Instinct Solar no Saules enerģijas pilnībā nobaroties nespēs.

    Garmin aplēses par Instinct Solar akumulatora darbības laiku tiek balstītas uz to, ka atrodies ļoti spilgtā Saules gaismā vismaz 3 stundas dienā, tad ar vienu uzlādi pulkstenis darbotos līdz 54 dienām pilnā viedajā režīmā, kamēr enerģijas taupīšanas režīmā pulkstenis nekad neizlādētos. Garmin Instinct Solar GPS darbību Saules gaisma teorētiski spēj pagarināt no 30 uz 38 stundām, Expedition GPS Activity režīmā (GPS tiek aktivizēts vienu reizi stundā) pulkstenis darbotos līdz 68 dienām.

    Aizpļāpājos par akumulatoru, bet tā darbības laiks ir viena no svarīgākajām Garmin Instinct Solar pazīmēm. Tagad ķeramies pie uzbūves.

    Garmin Instinct Solar pieejams vairākās krāsās, no sākuma šķita, ka dzeltenā laikam nebūtu mana pirmā izvēle, bet šī krāsa ar laiku iepatikās, laikam nemaz melno nevēlētos tagad, varētu varbūt vēl sarkano valkāt…

    Pulksteņa uzbūvē izmantots polimērs, kas atgādina cietu plastmasu, bet tā nav trausla. Ekrānu sargā PowerGlass stikls, bet tas nav skārienjutīgs. Pulkstenim ir piecas vadības pogas un gumijota materiāla siksniņa. Turklāt siksniņa ir pietiekami gara. Man ir 20.5 cm rokas apkārtmērs, un vēl pāri paliek 8 siksniņas caurumi. Tātad, visticamāk, varēsi nēsāt Garmin Instinct Solar arī virs plānas jakas vai džempera, lai pagarinātu tā darbības laiku (tad gan pulsa mērīšana nestrādās). Varētu teikt, ka Garmin Instinct Solar ir sava veida Casio G-SHOCK idejas līdzinieks.

    Aizmugures daļā Garmin Instinct Solar ticis pie optiskā sirdsdarbības sensora, kas vismaz man darbojās drīzāk neprecīzi, kad to salīdzina ar nu jau skuju taku ejošo Endomondo kopā ar Polar sirdsdarbības jostiņu.

    Lai arī Garmin Instinct Solar viedots no plastmasas, tas nešķiet dikti lēts. Vienīgā metāla detaļa ir siksniņas aizdare. Pie šādas 350 eiro cenas būtu gribējies redzēt un sajust kādus foršākus materiālus, Huawei šajā cenā ir titāns un safīra stikls.

    Ekrāns

    Garmin Instinct Solar ekrāns ir melnbalts, transflektīvs (visu laiku ieslēgts, nolasāms Saules gaismā), tiek solīta 128 x 128 izšķirtspēja, kā arī pulksteņa ikdienas režīmā tas visu laiku rāda Saules lēkta un rieta laikus. Ikdienas režīmā tiek rādīta arī informācija par akumulatora uzlādi ar gaismu pēdējo stundu laikā , atlikušais akumulatora laiks dienās, tiek rādīts datums un pulksteņa laiks.

    Laikam var sacīts, ka ekrāns sadalīts divās daļās – augšā, labajā stūrī izdalīts apaļa ekrāna daļa, kas rāda datumu vai pulsu sporta laikā. Tur arī ik pa laikam parādās iespējas apzīmējošas ikoniņas. Sporta režīmā Garmin Instinct Solar ekrānā izvietojas četri dažādi datu lauki – mazajā, apaļajā ekrāna daļā ir sirdsdarbība, bet lielajā ekrānā var redzēt attālumu, laiku un ātrumu, bet šie lauki ir pielāgojami. Pielāgošana gan norit pašā pulkstenī, lietotne te nenāks talkā. Te uzreiz pieminēšu, ka gandrīz visi Garmin Instinct Solar pielāgojumi veicami pulkstenī, lietotne ļoti maz iejaucas saskarnes izmaiņās. Pat paziņojumi, kas tiek saņemti no savienotā viedtālruņa, pielāgojami tikai pulkstenī, kas nav diez ko ērti.

    Ap ekrānu izvietots visai liels lauks, kur izvietots Saules panelītis. Tas jūtami ierobežo ekrāna laukumu un attiecīgi arī burti izmērus. Melnbaltam ekrānam šis ir piedodami, bet nav ideāli. Ekrānam ikdienas darbības režīmā kopā ar paziņojumiem vienmēr tiek iedegts ekrāna izgaismojums, kas visai jūtami paplucina akumulatoru, bet to nevar atslēgt, vai vismaz es neatradu iespēju paziņojumiem izslēgt ekrāna apgaismojumu.

    Sportošana

    Garmin Instinct Solar tiek dēvēts par outdoors watch, kas nozīmē, ka tā pamata pielietojums būs pārgājienos un dažādās aktivitātēs ārpus telpām, bet sporta režīmi te iebūvēti kā papildu iespēja. Sporta režīmi nav atstāti pilnīgi novērtā, bet var just, ka uz tiem nav likts uzsvars, piemēram, uz VO2 Max, pēctreniņu atkopšanos un citām iespējām, kas ir Garmin Forerunner un Fenix pulksteņu sērijās. Nevajag pārprast – VO2 Max šajā pulkstenī ir.

    Garmin Instinct Solar ir iebūvēti peldēšanas, velobraukšanas, kardio, jogas un citi sportu sekošanas režīmi, bet tie visi ir būtiski mazāk detalizēti par Forerunner un Fenix pulksteņu sēriju spējām.

    Pulkstenī varēsi ielādēt GPX maršrutu un doties vairāku dienu pārgājienā, tam arī Garmin Instinct Solar ir pamatā paredzēts. Ja būs ielādēts GPX maršruts, pulkstenis brīdinās par vajadzību pagriezties, tātad tas veic sava veida navigāciju. Te pieminēšu, ka Garmin Instinct Solar jebkāda vieda skaņas paziņojumi šķiet ļoti klusi, pilsētā tos nekādi nevar dzirdēt, bet mežā ar šo skaļumu pilnīgi pietiek.

    UltraTrac režīms paredzēts tam, lai pulkstenis gūtu maksimāli ilgu darbības laiku no Saules enerģijas. Pārgājienu režīmā Garmin Instinct Solar seko līdzi kāpumiem un kritumiem, pulkstenim ir iebūvēts arī kompass. Kompass ir visai lēnīgs.

    Garmin Instinct ir piemērots arī peldēšanai un tas mācēs izmērīt peldēšanas distanci gan peldot atklātos ūdeņos, gan baseinā. Pulsu ūdenī gan nekādi nevarēs ar pulksteni mērīt, jo optiskais sensors ūdenī tiek atslēgts, bet speciālās pulsa jostas, kas strādā ūdenī, šis pulkstenis neatbalsta.

    VO2 Max iespēja tiek izmantota, lai precīzāk veiktu miega mērījumus. Es gan nekad neesmu uzticējies miega pieskatīšanai pulksteņos, jo šie dati pašam lietotājam nav īsti nekā pārbaudāmi. Te gan jānorāda, ka šie mērījumi miega režīmā samazinās akumulatora darbības laiku uz pusi.

    VO2 Max darbojas arī kopā ar Acclimation logrīku (widget), šis gan ir rīks, kas paredzēts augstkalnu apstākļiem, pie mums jūras līmenī ar to nav īsti ko iesākt. Bolīvijā un Argentīnā, tur gan šī iespēja varētu noderēt.

    Ja esi pazaudējis ceļu mājās, TrackBack funkcija piedāvās atgriezties pa to pašu maršrutu, bet tā arī spēj parādīt taisnu līniju uz sākumpunktu.

    Dažas reizes izbraucu ar velosipēdu un Garmin Instinct Solar uz rokas, un man šķita, ka pulkstenis pieņemami mēra pulsu un ātrumu, kamēr tu kusties kaut cik vienmērīgi, bet lielākos kāpumos pie straujas pulsa maiņas no aptuveni 130…140 sitieniem uz aptuveni 180 sitieniem minūtē pulkstenim ir visai ilga aizture, lai atjauninātu ekrānā redzamo. Šķiet, ka aizture ir aptuveni 20…30 sekundes līdz pulkstenis parāda aktuālos sirdsdarbības datus. Nez kāpēc lielākajā kāpumā vispār netika reģistrētas nekādas sirdsdarbības izmaiņas. Ik pa laikam lasīts, ka optiskos sensorus var ietekmēt aukstums, tajā rītā bija kādi 2 vai 3 grādi, nekāds dikti komfortablais kruīzēšanas laiciņš vis nebija. Garmin Instinct Solar savienojams ar kadences sensoru, bet to nevar savienot ar viedajiem telpu trenažieriem vai ar jaudas sensoriem.

    Aptuveni divu stundu braucienā akumulatora indikators nogāzās no 22 atlikušām dienām uz 9 dienām. Es gan neizmantoju nekādu enerģijas taupīšanas režīmu. Iespējams, pēc tam pulkstenis ņem vērā sportošanas ieradumus un nemaz vairs nesola 22 dienas, bet gan 12 dienas ar 100% uzlādētu akumulatoru.

    Garmin Explore lietotne

    Pastāv iespēja izmantot arī Garmin Explore lietotni, lai izveidotu pats savu maršrutu, ievadītu koordinātas, pēc tam to visu ielādētu pulkstenī. Pamatā gan Garmin Explore lietotne ir paredzēta pārgājieniem. Arī pašā pulkstenī katrs pats vari izveidot maršruta punktus, ja zini vēlamās koordinātas, pēc tam pastāv iespēja izveidot maršrutu no ievadītajiem punktiem.

    Visi sporta dati tiek padoti uz Garmin Connect lietotni un tie ir apskatāmi arī Connect mājaslapā no datora.

    Nobeigumā

    Visu Garmin Instinct Solar izmantošanas laiku nepameta sajūta, ka šis pulkstenis nav īsti radīts mūsu plakanajai zemītei ar salīdzinoši niecīgo gaismas intensitāti. Ziemas mēnešos Saules panelītis nedod neko, par Latvijas vasaru diemžēl nevarēšu neko komentēt.

    Tāpat var stipri sajust, ka Garmin Instinct Solar ir garu pārgājienu, nevis salīdzinoši īsu skrējienu pulkstenis. Enerģijas taupīšana un tās iegūšana no Saules enerģijas panelīša ir novietota pār sporta iespējām un papildu iespējām, kas saistāmas ar sportu un redzētas īstos sporta pulksteņos. Ja plāno iegādāties Garmin Instinct Solar, noteikti veikalā pamēģini, vai šis pulkstenis spēs nodrošināt to, ko gaidi no Garmin sporta pulksteņa. Gluži kā citi Garmin pulksteņi, arī Garmin Instinct Solar skaitīs soļus, uzkāptos stāvus, kalorijas, stresa līmeni un nakts miega ilgumu un kvalitāti.

    Visai uzmanīgam jābūt arī to, ko sagaidi no viedajām Garmin Instinct Solar iespējām, kad tas savienots ar viedtālruni. Paziņojumi nāk, latviešu valodas rakstzīmes Garmin iemācījies dekodēt, bet smailiju vietā vēl arvien tiek parādītas treknas jautājuma zīmes. Pulkstenī var regulēt mūziku, kas tiek spēlēta viedtālrunī – pārslēgt Spotify dziesmas, regulēt skaļumu. Pašā pulkstenī gan mūziku nevar ielādēt un ar bezvadu austiņām to nesavienosi.

    Laikam visvairāk Garmin Instinct Solar filozofijā vismaz man pietrūka universāluma – pulkstenis nav īsti glīts un tajā nav nekādu feinu materiālu, attiecīgi to negribētos vilkt pie ikdienas tērpa darbam ofisā. Tāpat var ik uz soļa just, ka domāts ir par pārgājieniem kalnos, bet citiem sporta viediem ir uzlikti lielāki vai mazāki ierobežojumi (atbalsta tikai daļu no velo sensoriem, nav nekāda sirdsdarbības atbalsta peldēšanai u.tml.). Te gan jāsaprot, ka Garmin Instinct Solar cena ir knapa puse vai pat trešā daļa no Garmin Fenix pulksteņu sērijas cenām.

    Patika

    • pulkstenis ir pamatīgi būvēts
    • ērta, gara siksniņa
    • garš akumulatora darbības laiks
    • iespēja pagarināt akumulatora darbības laiku ar Saules enerģiju

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • sporta iespējas atstumtas otrajā plānā
    • apgraizīts sporta sensoru atbalsts
    • nav iespēju lietotnē regulēt paziņojumus
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alex
    03.12.2020 15:25

    “nav iespēju lietotnē regulēt paziņojumus” – ir, un diezgān detalizēti var regulēt. Connectā zem settings=>notificationa=>all notifications

    Screenshot_20201203-151121_Connect.jpg
    Edgars Briedis
    04.12.2020 16:24
    Reply to  Alex

    Šķiet, ka šāda iespēja ir tikai Androīdiem. Sev uz iOS versijas neatradu šādas opcijas.

    Ēriks Ēriks
    03.12.2020 17:15

    Aš sasmējos… Neizlasot virsrakstu, padomāju, ka apskatat North Edge Mars, kas ir šī gārmina low tech, Aļikā nopērkama vizuālā kopija.

    Mahmuds
    03.12.2020 19:30

    Pieliekot 50€, var nopirkt Garmin Fenix 5 Plus. Lai arī pulkstenis izlaists vairāk kā 2 gadus atpakaļ, bet tas bija flagmanis un ir daudz funkcionālāks un arī izskatīgāks par šo ķīniešu parodiju! Protams, būs jāiztiek bez ne pārāk noderīgā saules paneļa.

    Nelabojams
    03.12.2020 23:05
    Reply to  Mahmuds

    Ikdienas skrējējam mūsu platuma grādos – piekrītu, tas saules panelis nav vajadzīgs. Ko arī apskatnieks raksta. Bet tieši šamā dēļ nopirku šo verķi. Alpīnistam tas ir nenovērtējami, jo gadās būt kalnos (kur saules parasti netrūkst) 2 – 3 nedēļas bez piekļuves elektrībai un powerbanku tur apkārt nestaipīsi, ja katrs liekais grams spiež uz skausta. Lietoju nu jau vairāk kā 2 mēnešus (kalnos gan vēl neesmu ar to bijis) un esmu visai apmierināts. Sensori varbūt nav ideāli precīzi, bet vidējo bildi dod pietiekami labu. Vismaz, tas, ko šie rāda, labi saskan ar paša sajūtām un iepriekšējo pieredzi. Pārējais jā, ne viss ir ideāli, bet neesmu izlepis un mani apmierina. Apskats arī visumā saskan ar paša viedokli + kā Alex pareizi norāda, paziņojumi ir konfigurējami + mirklī nepateikšu kā, bet apgaismojums ir izslēdzams. Paziņojumu vājā skaņa nav traucēklis, jo pulkstenis skaidri sajūtami novibrē, kad tam ir kas sakāms.

    Edgars Briedis
    04.12.2020 16:25
    Reply to  Mahmuds

    Gaumes jautājums. Ir daudz ļaužu, kuriem tīkams ir vecais, klasiskais Casio dizains. Īpaši militārās aprindās tādus zinu daudz. Tam arī šī pulksteņa dizains ir tāds.

    Nelabojams
    16.02.2022 15:42
    Reply to  Edgars Briedis

    Izmēģināju novembrī mēnesi ilgā augstkalnu ekspedīcijā Himalajos. “Miera” režīmā praktiski nav jālādē, virs kādiem 3500 metriem saules gaismas pilnīgi pietiek. GPS/treniņa režīmā desmit stundu pārgājienam enerģijas nepietika. Dabūju noņemt no rokas un likt pie powerbankas, lai pilnā mērā saglabātu vismaz maršruta datus. Interesanti: šeit, zemienē altimetrs melo par pāris simtiem metru, bet augšā bija pat ļoti precīzs. Konstatētais mīnuss: režīmu pogas viegli piespiežas kad nevajag – ar piedurknes atloku pārģērbjoties, bāžot roku kabatā u.tml. Skabekļa mērītājs arī nav īpaši precīzs, uzrāda par 2 – 3% samazinātus rezultātus, salīdzinot ar medicīnisko (mums bija). Tomēr veselības pamata kontrolei apmierinoši.

    Didzis Lūsis
    05.12.2020 16:21

    Izskatās, ka nedaudz ir sajaukts…”VO2 Max iespēja tiek izmantota, lai precīzāk veiktu miega mērījumus” …. gadījumā nav domāts Pulse Ox skābekļa līmeņa asinīs uzraudzība – SpO2 ?

    Didzis Lūsis
    05.12.2020 16:34
    Alex
    05.12.2020 16:51
    Reply to  Didzis Lūsis

    Jā, pulss darbojas zem ūdens

    05.12.2020 18:23
    Reply to  Didzis Lūsis

    vai tad kāds cits aparāts ar IP68 nemēra? tā tak ir tikai diode un uztvērējs.

    Čiekurs
    05.12.2020 20:22
    Reply to  digitalk

    Mērīt mēra, bet ja nav īpaši uzsvērts, ka to dara zem ūdens, tad precizitāte būs pilnīgi auzās.

    05.12.2020 20:42
    Reply to  Čiekurs

    es no tehniskā viedokļa, kas tur var būt sarežģītāks? pulsu un skābekļa piesātinājumu lasa ar diodi spīdinot rokā un ar sensoru nolasot datus. virs ūdens, zem ūdens — kāda šķirba, ja pulkstenis ir pareizi cieši piesprādzēts pie rokas? un ja nav cieši piesprādzēts, tad arī bez ūdens dati būs pilnīgi garām.

    Jurčiks
    08.12.2020 03:12

    būs jāiegādājas pirms braukšu ekspedīcijā uz Gaiziņu!

    Nelabojams
    19.11.2022 12:41

    Nu jau divu augstkalnu ekspedīciju pieredze. Slikta. Par pirmo ekspedīciju jau rakstīju. It kā nebiju vīlies, ja neskaida dažus sīkumus. Taču otro (nupat Nepālā iziets Upper Mustang treks ar 6020 m pāreju) pat negribas atcerēties. 1. Jau pirms pasākuma pulkstenis sāka slikti lādēties kā no powerbankas, tā no tīkla. Kad pievieno, pusminūti palādē un tas apstājas. Sēdi klāt un spraudelē. Pēc kāda laika sāk lādēties normāli, bet ne vienmēr un ne vairāk, kā līdz kādiem 92-93%. 2. Atmiņā saglabāja tikai daļu workout’u, kas ir vissliktākais. Līdz ar to nav iespējams iegūt kopējo pārskatu par ekspedīciju. Pirmās nedēļas (no trim) workouti atmiņā nav atrodami, taču tā nav atmiņas vaina – virkne vecāku (treniņi tepat Latvijā) ir saglabājušies. 3. Datu apmaiņa ar telefonu tikai caur wifi/internetu… piedodiet, kalnos wifi? Vai tiešām Bluetooth tur nelīda iekšā? Kaut vai atsevišķi ieslēdzams, lai taupītu enerģiju. 4. Pilnībā uzlādēts, workouta (GPS, sirdsdarbība) režīmā iet mazliet vairāk par 7 stundām. Ļoti nepietiekoši. 5. GPS ļoti slikti nosaka augstumu. Līknes vietā lielākoties ir kaut kāds raustīgs zāģis (bet viņš var arī smuki, ja grib). Tas pats arī ar sirdsdarbību. 6. GPS pa laikam mēdz uzkārties. No sākuma domāju, ka vaina ir lielā aizsegtu debesu daļā kaut kur dziļi… Read more »

    Last edited 1 year ago by Nelabojams
    Kursors.lv
    19.11.2022 14:19
    Reply to  Nelabojams

    Paldies par plašo pieredzes stāstu!

    Nelabojams
    19.11.2022 14:33

    Labojums: pēc vairākkārtīgiem mēģinājumiem šķietami nesaglabātie dati tomēr atradās. 5.p. attiecas uz nelielām augstuma distancēm.

    Last edited 1 year ago by Nelabojams
    Reklāma