Web Analytics
More
    Reklāma

    Suunto 7 Wear OS sporta pulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    Suunto 7 ir ražotāja pirmais mēģinājums flirtēt ar Google Wear OS, kas ir pulksteņa spožums un arī posts. Google Wear OS ir gana universāla pulksteņu operētājsistēma, bet ir jārēķinās, ka Wear OS ir arī ēnas puses – saskarnes pielāgojumu ierobežojumi un arī salīdzinoši īss akumulatora darbības laiks ar vienu uzlādi.

    Suunto 7 pircējs saņem ne tikai pulksteni ar Wear OS, bet tiešām izturīgu instrumentu sporta aktivitātēm. Tā ražošanā tika izmantota visa Suunto pieredze. Suunto 7 rādīts un testēts Somijā. Un lietotājs var uzticēties šim pulkstenim, un droši doties mežā, jūrā u.c. Suunto no konkurentiem atšķir arī tas, ka Suunto ir Somu uzņēmums ar vairāk nekā 80 gadu pieredzi tieši sporta instrumentu ražošanā.

    Reklāma

    Apskata tapšanas laikā Suunto 7 Latvijā ir ļoti reti kur pieejams, bet izskatās, ka pulkstenis pie mums maksās nedaudz zem 500 eiro, kas ir visai branga cena Wear OS ierīcei. Suunto piedāvā arī jūtami lētāku Suunto 3 un Suunto 5 sporta pulksteņu modeļus (attiecīgi ap 200 un 330 eiro) ar ikdienas sekošanu aktivitātēm (miegam, soļiem, kalorijām, stresa līmenim), Suunto 5 ir arī piemērots peldētājiem un tam iespējams pievienot pulsa jostiņu vai izmantot iebūvēto optisko sirdsdarbības sensoru. Suunto 3 un Suunto 5 sporta pulksteņi piedāvā ierobežotu paziņojumu parādīšanu no viedtālruņa.

    Ar Suunto 7 vienā cenā ir Suunto 9 modelis, kas ir izturīgs un uzticams multisporta pulkstenis ar GPS. Suunto 9 akumulatora darbības laiks ir no 25 stundām Performance režīmā, līdz 120 stundām Ultra režīmā. Ikdienas režīmā Suunto 9 darbojas aptuveni divas nedēļas. Suunto 9 ir ērta pulsa nolasīšana no plaukstas locītavas un iespēja pievienot krūšu jostiņu. Pulkstenis arī piedāvā dažādu paziņojumu parādīšanu no viedtālruņa.

    Tādējādi Suunto 7 nākas konkurēt ar jau ļoti dārgiem īsteniem sporta pulksteņiem (īstens sporta pulkstenis šajā gadījumā ir tāds, kas ar uzlādi darbojas nedēļu, divas vai pat vairāk, kā arī tam var pievienot sirdsdarbības jostiņu un citus Bluetooth Smart vai ANT+ aksesuārus) ar visu safīra stiklu. No viedajiem pulksteņiem Apple Watch Series 5 (nedaudz dārgāks), Samsung Galaxy Watch Active 2 (jūtami lētāks) un Huawei Watch GT 2 (arī stipri lētāks) varētu būt lielākie Suunto 7 pretinieki.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: 1.37″ AMOLED ar 454 x 454 izšķirtspēju un 1000 cd/m2 spilgtumu
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon Wear 3100
    • Atmiņa: 1 GB RAM, 8 GB iebūvētā (ar 4.5 GB brīvi)
    • Operētājsistēma: Wear OS
    • Sensori: akselerometrs, žiroskops, magnometrs, barometrs, wHR, apkārtējā gaisma, ķermeņa tuvuma sensors
    • Savienojumi: Wi-Fi, Bluetooth LE 4.2, NFC, USB, iebūvēts mikrofons
    • GPS: GPS, Glonass, Galileo
    • Akumulators: 450 mAh
    • Savietojamība: iOS un Android viedtālruņi, Bluetooth austiņas
    • Materiāli: nerūsējošais tērauds, Gorilla Glass un silikona siksna ar metāla aizdari
    • Izmēri: 50 x 50 x 15.3 mm
    • Svars: 70g
    • Cena: ap 500 eiro

    Izskats un uzbūve

    Sāksim ar to, ka Suunto 7 noteikti ir izmēros viens no lielākajiem redzētajiem viedpulksteņiem, tā korpusa izmērs ir 50 mm, attiecīgi diez vai šo pulksteni izvēlēsies sievietes. Suunto 7 ir arī 15.3 mm biezs, PowerWatch 2 bija biezāks, bet arī Suunto 7 ir gana jūtams uz rokas. Faktiski gan jāsaka, ka pulksteņa biezums ir pieraduma jautājums, bet jārēķinās, ka biezāks pulkstenis biežāk kaut kur atsitīsies pret durvju apmali un sprūdīs jaku piedurknēs. Ikdienā gan Suunto 7 nerada pārlieku lielas problēmas, jo pulkstenis ir noapaļots.

    Suunto 7 ticis pie 1.37 collu apaļa AMOLED ekrāna ar 454 x 454 izšķirtspēju un 1000 cd/m2 spilgtumu. Noteikti jāuzteic spilgtums, tas nodrošina, ka Suunto 7 ekrāns ir redzams arī gandrīz tiešā Saules gaismā. Protams, jārēķinās, ka ekrāna spīdināšana pamatīgi papluinīs akumulatoru. Ekrānu sargā Gorilla Glass aizsargstikls. Pat viedā sporta pulksteņa ekrānu sūdzēties nevaru – te viss ir nostrādāts perfekti. Tīmeklī redzēju sūdzības par Suunto 7 ekrāna atsaucību uz skārieniem, bet izmēģināšanas sākumā viedais pulkstenis tika pie atjauninājuma, kas, iespējams, izlaboja šo problēmu. Īsāk sakot – es šādu problēmu nenovēroju.

    Suunto 7 ir silikona rokas siksna izskatās visai kvalitatīva, tai ir metāla aizdare, kā arī tā saucamais quick-release, lai būtu iespējams ātri nomainīt siksniņas ar jebkuru 24 mm standarta siksniņu. Attiecīgi varēsi eBay, Amazon vai kādā citā veikalā iegādāt jebko pēc sirds patikas. Silikonam gan ir arī viena ne pārāk jauka nianse – tas savāc visus putekļus. Siksniņu nāksies gandrīz katru dienu mazgāt zem tekoša ūdens, kā arī to nevar slaucīt ar papīra dvieli vai salveti, jo siksniņa savāc arī papīra šķiedru putekļus. Suunto 7 palietoju aptuveni divas nedēļas un šķita, ka siksniņa sāk nolietoties vietās, kur tā saskaras ar galdu, kad raksti ar datoru.

    Suunto 7 izmanto skārienekrānu un arī četras fiziskas pogas, lai pārvaldītu Wear OS saskarni. Pogas ir laba lieta, bet to skaits šķiet par lielu – ikdienā faktiski pietiktu ar vienu vai divām pogām un skārienekrāna vadību. Suunto 7 pogas darbojas kā atgriešanās sākuma ekrānā, startēt hronometru, startēt Suunto sporta lietotni un pārvaldīt mūzikas atskaņošanu. Divas no četrām pogām ir pārdefinējamas, tās arī man šķita liekas. Wear OS saskarnes specifika nosaka, ka paiešana vienu soli atpakaļ ir iespējama tikai ar pavilkšanu ekrānā no kreisās uz labo pusi, ar pogu tu vari nokļūt atpakaļ tikai uzreiz sākuma ekrānā.

    Suunto 7 apakšdaļā ir optiskais sirdsdarbības sensors, kā arī kontakti uzlādei. Uzlāde norit ar speciāla USB vada palīdzību, Suunto 7 nepiedāvā bezvadu uzlādi. Te gan jāsaka, ka varbūt pat šis ir pluss, jo pilnai uzlādei no 10% līdz 100% pietiek ar aptuveni 50 minūtēm. No aptuveni 40% līdz 100% Suunto 7 uzlādējas aptuveni 25 līdz 30 minūtēs. Ja jau runājam par uzlādi, tad jāsaka, ka Suunto 7 ar vienu uzlādes reizi nodzīvos ilgāk par citiem redzētajiem Wear OS pulksteņiem, bet tāpat tukšgaitā Suunto 7 izvilks maksimums 2.5 diennaktis. Un tas ir pie noteikuma, ja netiek izmantots sporta režīms.

    Sporta režīmā ar aktīvu GPS Suunto 7 noēd aptuveni 25% enerģijas stundas laikā. Pieļauju, ka lielākā problēma ir nevis GPS vai sporta mērījumu veikšana (kas pati par sevi ir neizbēgama), bet gan tas, ka sporta laikā ekrāns tā arī nekad neizslēdzas pilnībā. Ekrāns ir daļēji iedegts, tas rāda, ko tieši dara katra fiziskā poga. Ideja nav slikta, bet enerģijas tēriņi ir kopumā sanāk grandiozi.

    Ekrāns ir daļēji iedegts, tas rāda, ko tieši dara katra fiziskā poga

    Wear OS un Suunto lietotne

    Uzreiz atzīšos, ka neesmu nekad bijis liels Wear OS (Android Wear) fans, jo šī pulksteņu operētājsistēma pārāk cenšas skriet pakaļ viedtālruņu iespējām, tās netiek panāktas, bet rezultātā mums ir ļoti īss akumulatora darbības laiks. Jā, ar jaunajiem Snapdragon Wear procesoriem situācija ir redzami uzlabota (no aptuveni vienas dienas vecākos pulksteņu modeļos uz aptuveni 2.5 dienām Suunto 7), bet tāpat sporta pulksteņi un kaut vai tas pats Huawei ar Watch GT un GT 2 nodrošina gandrīz divu nedēļu darbību ar vienu uzlādi. Minētās ~36 stundas ir bez sportošanas un bez aktīvas pulksteņa spaidīšanas. Turklāt pēdējās pāris stundas tika pavadītas enerģijas taupīšanas režīmā, kas pats automātiski aktivizējas pie zema uzlādes līmeņa.

    Wear OS ļauj pāris nianses pielāgot – varēsi uzlikt vai noņemt dažādu papildu mājas ekrānus, varēsi ielādēt lietotnes, kā arī izmantot ekrāna tastatūru, bet tas viss mazajā pulksteņa ekrānā ir neveikli. It kā jau var sacīt, ka Wear OS varēsi uzstādīt gandrīz jebkuru digitālo ciparnīcu, bet jau atkal – jāielādē speciāla lietotne, jāčakarējas… Suunto 7 līdzi nāk ielādētas jau četras ražotāja izveidotas ciparnīcas. Starp citu, viena no Suunto 7 ciparnīcām fonā rāda vēsturisko skrējienu karti, kas mainās, kad tu pārvietojies.

    Protams, viedai operētājsistēmai būs arī pāris jaukas nianses – Suunto 7 uzstādīta ražotāja izstrādāta sporta lietotne, kas ļauj ielādēt kartes izmantošanai bezsaistē, kā arī lietotnē ir aptuveni 70 dažādi sporta veidi. Suunto sporta lietotni var izsaukt ar vienu no pogām, atliek ar pirkstu pavilkt ekrānā, un Suunto 7 uzsāk uzskaitīt biežāk izmantoto sporta viedu. Šis ir tiešām ērti un pārdomāti.

    Wear OS ļauj pārvaldīt viedtālrunī skanošo mūziku (pulkstenis sadarbojas ar YouTube, Google Play Music un citām lietotnēm), ka arī varēsi pārvaldīt pulkstenī ielādēto mūziku. Mūziku gan varēsi ielādēt no Google Play Music maksas lietotāja konta. Vismaz es neatradu iespēju ielādēt mūziku no Spotify vai kādas citas vietas. Mūzikas un karšu uzglabāšanai Suunto 7 atvēlēti aptuveni 4.5 GB brīvas vietas.

    Wear OS rāda visus paziņojumu, vari pulkstenī lasīt pilnus e-pastu tekstus, pētīt WhatsApp saņemtos attēlus, atbildēt uz ziņām, uzstādīt un atjaunināt lietotnes. Wear OS pat ir sava veida ekrāna tastatūra.

    Par Wear OS varētu vēl rakstīt daudz un dikti, bet ne tāds ir šodienas uzdevums. Atļaušos uzskatīt, ka šī pulksteņu operētājsistēma ir gājusi uz priekšu, bet tā noteikti nav pati labākā izvēle sporta pulkstenim, jo enerģijas tēriņi sanāk pārāk brangi, pulksteni nāksies lādēt katru dienu, ja to kaut 60 minūtes dienā izmantosi sporta režīmā (braucot ar velosipēdu uz darbu vai izskrienot kādu līkumu no rīta).

    Sportošana

    Ar skriešanu neaizraujos, bet ik pa laikam izbraucu kādu loku ar velosipēdu. Te gan jāsaka, ka ar velosipēdu kratīšanās un roku kustības ir būtiski mazākas, kad tās salīdzina ar skriešanu, attiecīgi pulkstenim uz rokas ir mazāka iespēja izkratīties un veikt nepareizus sirdsdarbības mērījumus. Šoreiz jāatzīst, ka Suunto 7 veiktie mērījumi ar optisko sirdsdarbības sensoru bija ļoti tuvi tiem, ko es paralēli veicu ar viedtālruni + Endomondo + Bluetooth Smart krūšu siksniņu.

    Tāpat tikai labus vārdus varu veltīt GPS precizitātei, kas arī bija ļoti tuva viedtālruņa mērījumiem.

    Pamatā visi sporta dati tiek padoti uz Google Fit lietotni, kas pieejama tikai un vienīgi viedtālrunī. Google pirms kāda laika slēdza pieeju Fit lietotnei no tīmekļa pārlūka, kas manās acīs padarīja Fit visai neērti lietojamu. Manuprāt, Google Fit pārlieku uzspiež uz bezjēdzīgiem datiem – mēs varam atrast noskrietos kilometrus, noietos soļus un sirdsdarbību, bet pamatā Fit rāda aktīvām minūtes un pilnīgi bezjēdzīgu un ne ar ko nesalīdzināmu rādījumu Heart Points. Nopietni sporta entuziasti un profesionāļi šādiem datiem metīs ļoti plašu loku apkārt.

    Google Fit lietotne arī prot automātiski mērīt dažādus sporta veidus – ja būsi minies ar velosipēdu pēc piena, Fit lietotne pēcāk uzprasīs, vai tas bija velobrauciens. Man gan radās iespaids, ka šādam automātiski uzsāktam mērījumam iztrūkst pirmās aptuveni 3 līdz 5 minūtes ceļā. Automātiskajā sporta noteikšanas režīmā sirdsdarbība netiek mērīta. Arī maršruta karte ir kaut kādas drumslas no maršruta.

    Vēl viena sūdzība, kurai gan nezinu iemeslu, ir Suunto 7 nespēja veikt vai vismaz uz Google Fit padot gulēšanas datus.

    Nobeigumā

    Suunto 7 ir pilntiesīgs viedpulkstenis ar ļoti glītu uzbūvi un spilgtu ekrānu, bet manī nav pārliecības, ka Suunto 7 būtu dēvējams par īstenu sporta pulksteni. Suunto 7 izmantoti visai augstvērtīgi materiāli, tam ir plašs viedo iespēju klāsts, iebūvēts precīzs GPS un ļoti precīzs sirdsdarbības sensors, kā arī bezsaistes kartes.

    Bet jāņem arī vērā Wear OS iespēju un saskarnes nianses, kas ne viesiem sporta faniem būs pa prātam. Ikdienai Wear OS iespēju klāsts ir grandiozs, tomēr mani nepamet sajūta, ka uz rokas nevēlos vēl vienu viedtālruni, bet gan pulksteni, kas pirmkārt prot ideāli būt par pulksteni, spēj ļoti labi veikt sporta sekošanas funkcijas un tikai trešajā vietā man ir nepieciešamība uz rokas pētīt saņemtās WhatsApp bildes ar piemīlīgiem mincīšiem. Šī, protams, nav tieša Suunto vaina vai nespēja (ja neskaita izvēli par labu šai pulksteņu operētājsistēmai), bet Wear OS filozofija man neiet kopā ar 500 eiro pulksteni.

    Kopumā man jāsaka, ka Suunto 7 ir lielisks Wear OS pulkstenis ar ciešamu akumulatora darbības ilgumu un patīkamām Suunto pievienotajām iespējām, bet 500 eiro par Wear OS ir šaušalīgi daudz. Faktiski cena vismaz manās acīs ir vienīgais Suunto 7 mīnuss.

    Patika

    • Liels, atsaucīgs, spilgts ekrāns
    • Uzbūves kvalitāte (siksniņa gan varēja būt labāka šajā cenā)
    • Bezsaistes kartes

    Nepatika

    • Cena
    • Lādēšana katru dienu
    • Siksniņa ļoti cūkojas un to ir gandrīz neiespējami dabūt tīru
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    03.04.2020 08:52

    Citos apskatos tieši pretēji tika minēts, ka pulsa mērītājs ir diezgan neprecīzs

    Kursors.lv
    03.04.2020 11:08
    Reply to  Oskars

    Kuros apskatos? Padalies, lūdzu, ar saitēm.

    Oskars
    03.04.2020 16:27

    Tas pats DCrainmaker: “The Suunto 7’s optical HR sensor is the worst optical HR sensor I’ve tested in years, perhaps even ever.”
    Arī the5krunner nebija pārāk apmierināts

    Artis 🍏
    03.04.2020 18:05
    Reply to  Oskars

    Parasti nekautrējos pateikt, ka kaut kas nav īsti labs jebšu populārzinātniskā valodā – sūds. Šoreiz man šķita, ka pulkstenis mēra tuvu tam, kas tika parādīts telefonā no Polar jostiņas.

    Kamēr pulkstenis bija pie manis, tas saņēma 2 apdeitus. Change log mūsdienās neviens nedod, bet, iespējams, kaut kas tika piečiņīts.

    Reklāma