Web Analytics
More
    Reklāma

    PowerWatch Series 2 apskats – vieds pulkstenis bez nepieciešamības to uzlādēt

    Jaunākie raksti

    Par PowerWatch viedpulksteni (un, protams, PowerWatch 2), iespējams, daudzi būs dzirdējuši vai lasījuši, bet tik pat noteikti būs neticībā grozījuši galvu.

    PowerWatch 2 mums sola visādus brīnumus, no tiem neticamākais šajā vājprātīgajā viedo ierīču laikmetā ir solījums, ka PowerWatch 2 nekad nenāksies lādēt. Skaidrs, ka solītais “nekad” ir saņēmis arī zvaigznīti (*), jo tā gluži nav, ka PowerWatch 2 nekad pie nekādiem apstākļiem nenāksies lādēt. Bet jāsaka, ka standarta ikdienas režīmā tiešām PowerWatch 2 spēj ļoti ilgi noturēt uzlādes līmeni bez nepieciešamības pievienot to lādēšanas dokam.

    Reklāma

    Uzreiz pateikšu, ka PowerWatch 2 tikai sarunas karstumā ir dēvējams par viedpulksteni, tas drīzāk ir gana stilīgs elektronisks pulkstenis ar dažām sporta funkcijām, miega pieskatīšanu, optisko sirdsdarbības sensoru un jau minēto uzlādes doka ignorēšanas iespēju. Man gan šķiet, ka iespēja nelādēt PowerWatch 2 savu labāko pielietojumu atradīs bāra sarunā starp draugiem, kad pretī sēdošā sarunu biedra Apple Watch jau būs ap pusnakti izlaidis garu.

    Izskats un uzbūve

    PowerWatch 2 pieejams trīs dažādās noformējuma versijās, bet tās visas ir vienlīdz funkcionālas. Par tieši 599 eiro saņemsi lētāko PowerWatch 2, kas būs melnā krāsā un ar gumijas siksniņu. Sliktākais šajā visā ir plastmasas aizdare, tā jūtami sabojā iespaidu. Labā ziņa gan ir tā, ka PowerWatch 2 ir 22 mm standarta platuma siksniņa ar tā saucamo quick-release savienojumu, attiecīgi varēsi piemeklēt tuvākajā pulksteņu veikalā, eBay vai aļikā ko nu sirds kāro.

    100 eiro dārgākais PowerWatch 2 Premium modelis ir sudraba krāsā, turklāt tas aplaimots ar nerūsējošā tērauda siksniņu. Ja vēl nav gana, PowerWatch 2 Luxe par 799 eiro piedāvās titāna korpusu un nerūsējošā tērauda tā dēvēto Milanese tipa siksniņu (smalki, kopā gluži kā saausti metāla pavedieni).

    Ja kāds man prasītu, ņemtu lētāko PowerWatch 2 no visa klāsta un aprīkotu to ar pāris kvalitatīvām ādas vai metāla siksniņām.

    PowerWatch 2 ir 16 mm biezs, tātad tas ir ļoti jūtams uz rokas. Pulkstenim ir 47 mm korpuss, kas izdaiļots ar viltotām skrūvēm. Pa PowerWatch 2 perimetru iet sarkana josla, kas arī ir tikai dekoratīva, bet tā laikam mēģina tēlot blīvi vai ko tamlīdzīgu. Ja skaties uz PowerWatch 2 no attāluma, to pat var dēvēt par glītu. Tuvāk pētīt pulksteņi detaļas un dizaina izvēles neiesaku, tad sāk rasties nevajadzīgi jautājumi par iztērētajiem 600+ eiro. Šeit nesaku, ka PowerWatch 2 ir nekvalitatīvs, vienkārši to nevajag salīdzināt ar parastu pulksteni, kas maksā līdzīgu naudu.

    PowerWatch 2 vadība uzticēta četrām pogām, ekrāns nav skārienjūtīgs. Manās acīs PowerWatch 2 pogu izvietojums un pielietojums ļoti atgādina aptuveni 4…5 gadus vecu sporta pulksteņu pamatideju – viena poga ir apstiprināšanai, viena ir atcelšanai, pārējās divas ir uz augšu un uz leju. Senāki Garmin un Suunto pulksteņi piedāvā ļoti līdzīgu pogu skaitu un pielietojumu. Arī šis noteikti nav mīnuss, bet drīzāk pogu daudzums un pielietojums pamatojams ar PowerWatch 2 saskarni. Par to parunāsim nedaudz tālāk apskatā.

    PowerWatch 2 saņēmis 1.2 collu apaļu un daļēji krāsainu (krāsu skaits ir ļoti ierobežots) ekrānu, turklāt ekrānu sargā safīra stikls. Safīrs uzstādīts jau arī lētākajam PowerWatch 2 modelim. Ekrāns būtu dēvējams par always-on (droši vien to būtu jāsauc par transflektīvu, gluži kā Amazfit Stratos vai Garmin Fenix 5 un citiem pulksteņiem), tam pat ir izgaismojums, kas aktivizējams ar labās apakšējās pogas pieturēšanu pāris sekundes. Šeit gan nonākam pie pirmās sūdzības – izgaismojums izdziest pēc pāris sekundēm arī tad, ja turpini spaidīt citas PowerWatch 2 pogas (piemēram, darbojies iestatījumos vai mēģini izvēlēties pareizo sporta režīmu). Protams, šāda pieeja sataupa enerģiju, bet dara to dikti kaitinoši.

    Ap ekrānu ir ļoti plata apmale, tā aizpildīta ar visādiem skaitļiem un svītriņām. Pret šo dizaina īpatnību izturos neitrāli. Tiek solīts, ka PowerWatch 2 ir ar 200 metru ūdens noturību, bet pats ražotājs stingri uzsver, ka PowerWatch 2 nav radīts niršanai.

    Lietotne un viedās iespējas

    PowerWatch lietotne ir visai vienkārša, tā spēj parādīt ikdienas aktivitātes (soļus, kalorijas), sporta aktivitātes, miegu (protams, ja valkāsi pulksteni arī naktī) un akumulatora saņemto enerģiju. Par PowerWatch 2 uzlādi plašāk parunāsim nedaudz vēlāk. Mana pieredze ar PowerWatch 2 norāda, ka pirmreizējā savienošana neiet ideāli gludi, kā arī pāris reizes viedtālrunis pazaudēja PowerWatch 2 savienojumu, nācās pārstartēt pulksteni, viedtālrunī nācās atsiet PowerWatch 2, kā arī izdzēst pulksteni no Bluetooth ierīču saraksta. Tikai tad bija atkal iespējams PowerWatch 2 pievienot viedtālrunim.

    Lietotne izskatās nepabeigta un nepārdomāta, kad to salīdzina ar Garmin vai citu sporta pulksteņu ražotāju veikumu. Ik pa laikam lien ārā pāris kaitinoši sīkumi, piemēram, miega pieskatīšana realizēta maksimāli nejēdzīgi – lietotnes kalendārā diena apraujas 23:59, tad arī tiek apcirsta miega statistika. Attiecīgi no rīta tu redzi tikai to, ko esi miegā darījis kopš 00:00 jebšu pusnakts. Visa nakts pirmā daļa ir jāmeklē kalendāra sadaļā, pārejot uz vakardienu.

    Manuprāt, PowerWatch 2 iebūvētā soļu skaitīšana ir pārlieku optimistiska. Divas reizes skaitīju līdzi soļus līdz 200, tad PowerWatch 2 uzrādīja aptuveni 2 līdz 4 soļu starpību, kas ir 1% līdz 2% kļūda. Bet dienas beigās PowerWatch 2 pamanījās ļoti bieži uzskaitīt papildus aptuveni 4000 soļus, kas ir ļoti daudz un ļoti neprecīzi. Ikdienā nesāju cita ražotāja viedo pulksteni, tas līdzīgas dienas vakarā uzrāda aptuveni 12 000 – 14 000 soļu, kamēr PowerWatch 2 jau dienas vidū man rāda gandrīz 15 000 soļu un noietus 12 kilometrus. Vienu dienu man PowerWatch 2 saskaitīja noietus vairāk nekā 19.3 kilometrus, bet detalizēti izvilkts maršruts Google kartē uzrādīja, ka esmu nogājis 6.5 kilometrus. Līdz kafijas aparātam darbā gluži tik tālu nenākas iet, lai savāktu atlikušos kilometrus.

    Paziņojumu apjoms ir visai ierobežots. Patīkami, ka PowerWatch 2 saprot un attēlo latviskās rakstzīmes (šis ir sveiciens ar mietu nedaudz vecākiem Garmin pulksteņiem, bet Garmin jau arī šobrīd prot smuki parādīt mūsu unikālos burtus), bet PowerWatch 2 prot padot paziņojumus tikai no WhatsApp, Facebook Messenger, Gmail un burtiski pāris citām lietotnēm. Šis apjoms noteikti ir pārāk niecīgs! Mans novērojums ir tāds, ka diemžēl var nākties atslēgt Gmail paziņojumus, jo vismaz man PowerWatch 2 ziņoja par katru reizi, kad Gmail veica sinhronizāciju.

    Pulkstenis nesapratīs, ja tu būsi ziņu apskatījis viedtālrunī, un PowerWatch 2 nemācēs ziņu pats nodzēst vai uzrādīt kā izlasītu. Pēc pēdējā PowerWatch 2 atjauninājuma pulkstenis parādīs pilnu SMS tekstu, bet nevarēšu komentēt, cik tieši garu ziņu varēsi lasīt nelielajā ekrānā. 10 vārdu SMS PowerWatch 2 prot parādīt. Katram paziņojumam nāksies pulkstenī iet cauri, ja vēlēsies izlasīt pilnu ziņu, ekrānā parādās aptuveni 3 līdz 5 vārdi atkarībā no to garuma. Tāpat nāksies katru ziņu atvērt, lai to būtu iespējams dzēst. Ļoti neērti. Nav arī iespējas atbildēt uz ziņām kaut ar iepriekš sagatavotu tekstu.

    Visai liels un ne pārāk pozitīvs pārsteigums man bija PowerWatch 2 nespēja piedāvāt nevienu citu digitālo ciparnīcu, tāpat PowerWatch 2 nepastāv iespējas uzstādīt kādu lietotni vai kā citādi papildināt viedā pulksteņa iespējas.

    Tātad savelkam visu kopā – PowerWatch 2 prot no telefona parādīt SMS, WhatsApp un Facebook Messenger ziņas un ar to arī viedums beidzas. Atpakaļ uz viedtālruni tiek padoti tikai ikdienas aktivitāšu dati, sporta dati, kā arī informācija par savākto enerģiju no ķermeņa siltuma un gaismas. Soļu skaitīšana, cerams, tiks kādu reizi ar programmatūras labojumiem sakārtota, šobrīd tā nav lietojama, soļu skaits arī būtiski ietekmē aprēķinātos kaloriju tēriņus.

    Sports un miegs

    PowerWatch 2 piedāvā nolasīt piecas fiziskās aktivitātes: outdoor run (skriešana ar aktīvu GPS), outdoor walk (ātra soļošana ar GPS), outdoor cycle (velobraukšana ar GPS), indoor run (skriešana bez GPS) un indoor walk (iešana bez GPS). Ražotājs pats uzsver, ka GPS nevajadzētu izmantot vairāk par 30 minūtēm dienā, jo tad ar ķermeņa siltumu nav iespējams noturēt uzlādes līmeni. Tātad, ja grasies sportot, nepiemirsti, kur noliki uzlādes doku. Šī noteikti nav sūdzība vai PowerWatch 2 mīnuss, jo GPS izmantošana jūtami tērē visu ierīču akumulatoru enerģiju.

    No piedāvāto iespēju klāsta man pietrūktu other jeb citas, neuzskaitītas aktivitātes, kā arī peldēšana. Nekādus triatlonus un badmintonu no PowerWatch 2 negaidīju.

    Ja par kaut ko varētu sūdzēties, tad tas ir PowerWatch 2 sniegto datu apjoms sportošanas laikā. Vienā ekrānā tiek parādīts tikai viens parametrs (tikai laiks, tikai ātrums, tikai temps, tikai sirdsdarbība), kā arī cipariņi salīdzinot ar citiem sporta pulksteņiem ir ļoti sīki. Testa laikā gan pulkstenis saņēma programmatūras labojumu, kas tagad parāda lielāku informācijas apjomu, bet cipari vēl arvien ir sīciņi.

    Jāuzteic PowerWatch 2 optiskā sirdsdarbības sensora precizitāte, vismaz uz manas rokas tas darbojās ļoti precīzi. PowerWatch 2 izmēģināšanas laikā arī atnāca programmatūras labojums, kas liedz PowerWatch 2 spīdināt sirdsdarbības sensora gaismiņas, ja pulkstenis nav uz rokas. Attiecīgi netiek tērēta pulksteņa enerģija.

    Kaut kādā mirklī nojuka PowerWatch 2 miega nolasījumi, pulkstenis novērtēja, ka čuču 21 līdz 54 stundas no vietas. Bet tā izskatās pēc sinhronizācijas vainas, jo par pēdējām pāris dienām dati izskatās ticami. Dati sajūk prātā tikai par senākiem (3 un vairāk dienas) nolasījumiem. Tā noteikti nedrīkstētu būt viedpulkstenim.

    Akumulators un uzlādes iespējas

    Aptuveni divas nedēļas pastaigāju ar PowerWatch 2 ikdienas režīmā, pulksteni pārāk nemocīju, nespaidīju, GPS nedarbināju. Radās iespaids, ka tiešām ar ķermeņa siltumu iespējams noturēt akumulatora līmeni tuvu pie 100%. Te uzreiz jāsaka, ka nekur (ne pašā pulkstenī, nedz arī PowerWatch lietotnē) nav iespējams redzēt precīzu akumulatora uzlādes līmeni. Vienīgais uzlādes indikators ir pulksteņa ekrānā neliela akumulatora ikona (tā pirmās aptuveni 7 dienas nenokritās, bet ap desmito dienu tomēr par vienu iedaļu nokrita), kā arī uzlādes dokam ir LED indikators, kas norāda uz 100% uzlādi.

    PowerWatch 2 izmanto termoelektrisku tehnoloģiju, kas spēj no ķermeņa siltuma radīt elektrību. Viss gan nav tik vienkārši, jo ir nepieciešama gana liela temperatūras starpība starp ķermeņa siltumu un apkārtējo vidi. Jo lielāka temperatūru atšķirība, jo efektīvāk iespējams radīt elektrību. Skrējiens ziemā, aukstā laikā radīs lielāku enerģiju par sēdēšanu zālājā karstā vasaras dienā. Tiesa, vasarā PowerWatch 2 vāks enerģiju no Saules gaismas.

    Vienlaicīgi vākt enerģiju no siltuma un gaismas PowerWatch 2 neprot. Ražotājs gan nav paskaidroji, kā tieši PowerWatch 2 izvēlas, kuru no enerģijas iegūšanas veidiem aktivizēt.

    Pēc noklusējuma ražotājs iestatījis, ka būtu labi diennakts laikā savākt 6000 mikro-Wh, kas nav nesasniedzams rādītājs, bet to savākt tiešām var tikai atsevišķos gadījumos. Galvenā enerģijas vākšanas problēma minēta jau augstāk – PowerWatch 2 paļaujas uz temperatūru starpību starp tavu roku un apkārtējās vides temperatūru. Ja dzīvosi komforta zonā (piemēram, mājas-auto-darbs-auto-mājas), tad diennaktī nesavāksi pat 2500 mikro-Wh. Man izdevās trīs dienas pietuvoties 9000 mikro-Wh, kad ar vidēji mazu piepūli aktīvi kustējos lielāko dienas daļu aptuveni +2 grādu āra temperatūrā. 10 000 mikro-Wh pārsniedzu tikai vienu dienu, kad ārā bija aptuveni -6 grādi, ārā pavadīju aptuveni 6 stundas aktīvi darbojoties.

    Novēroju, ka pat 9000 un 10 000 mikro-Wh diennaktī vairākas dienas pēc kārtas nav gana, lai noturētu pulksteņa uzlādi tuvu pie 100%. Šis nozīmē tikai to, ka vingrošana siltā sporta zālē nespēs noturēt PowerWatch 2 uzlādes līmeni. Arī Saules gaisma dod tikai dažus procentus no tā, ko pulkstenis spēj savākt no ķermeņa siltuma. Manā gadījumā gaisma deva 0.78%, bet pieļauju, ka vasarā gaismas enerģija varētu sasniegt varbūt arī 10%, jo Saule spīd ilgāk un spožāk, kā arī nav gana lielas temperatūras starpības starp roku un apkārtējo vidi.

    PowerWatch 2 izmēģināšanas laikā (aptuveni divas nedēļas) savācu 66 500 mikro-Wh no rokas siltuma un tikai 520 mikro-Wh no Saules un mākslīgā apgaismojuma.

    Konkurenti arī piedāvā līdzīgas idejas viedos sporta pulksteņus, piemēram, Garmin ir Fenix 6X Pro Solar modelis.

    Nobeigumā

    PowerWatch 2 pircējam noteikti jāsaprot, ka tiek iegādāts pirmkārt foršs, liela izmēra ikdienas elektroniskais pulkstenis ar pāris interesantām niansēm un safīra stiklu, bet vismaz es PowerWatch 2 negribētu dēvēt par viedpulksteni. Jā, PowerWatch 2 ir pāris iespējas, kas ļauj pulkstenim sadarboties ar viedtālruni, kā arī PowerWatch 2 spēj darboties kā sporta pulkstenis, bet kaut vai tā pati soļu skaitīšanas trīskāršā kļūda būtiski samazina uzticību citiem sniegtajiem datiem.

    No 599 eiro pulksteņa biju gaidījis arī foršāku siksniņu, nu nepiederas tik dārgam rokaspulkstenim gumijas siksna ar plastmasas aizdari.

    PowerWatch 2 izmanto termoelektrisku tehnoloģiju, kas spēj no ķermeņa siltuma radīt enerģiju. Ideja ir fantastiska, un pat izpildījums ir daudzsološs. Pēc divu nedēļu lietošanas ir ļoti grūti pateikt, kā tieši PowerWatch 2 uzlāde no ķermeņa siltuma uzvedīsies vasarā, bet var mēģināt prognozēt, ka vasarā PowerWatch 2 spēs saņemt no siltuma aptuveni vienu piekto daļu enerģijas, kad to salīdzina ar ziemas periodu. Enerģija no Saules gaismas arī neglābs situāciju.

    Pieļauju, ka ziemā PowerWatch 2 bez doka uzlādes (nelietojot GPS, bet ar aktīviem paziņojumiem no viedtālruņa) spēj nodzīvot aptuveni mēnesi, varbūt pat vairāk, ja esi aktīvs un ārā pieturās mīnusi. Par vasaru neņemos spriest, pieļauju, ka divas nedēļas PowerWatch 2 ar vienu uzlādi izturēs.

    Dārgus un gana glītus elektroniskos pulksteņus ražo arī Garmin un Suunto, šiem ražotājiem pieejami modeļi ar safīra stiklu un pat ar Saules gaismas uzlādi. Garmin un Suunto piedāvās nesalīdzināmi plašākus un precīzākus sporta nolasījumus, kā arī minētajiem ražotājiem nav problēmu ar soļu uzskaitēm un pavadošās lietotnes ir slīpētas gadiem.

    Patika

    • Ilgs akumulatora darbības laiks
    • Safīra stikls
    • Interesanta uzlādes tehnoloģija

    Ne tik ļoti patika

    • Ierobežots paziņojumu klāsts no viedtālruņa
    • Nav pievienojamas lietotnes vai digitālās ciparnīcas
    • Ļoti šaurs sporta veidu klāsts
    • Kritiski neprecīzs soļu skaitītājs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tasesmues
    21.02.2020 17:29

    Izskatās pēc pulksteņa no centrāltirgus.

    Aldis Butlers
    21.02.2020 17:35

    Pašlāde idejiski ir burvīga, bet man nav saprotama bezgaumība, kuru piedāvā par šādu ciparu. Apskata autors tiešām pacenties, ļoti detalizēti.

    modano
    21.02.2020 20:03
    Reply to  Aldis Butlers

    Es ar domaju, kas par letu plastmasas gabalu par 600rubuliem, kas jau ir jeedziga Shweices qvarca pulksteņa cena

    trel
    21.02.2020 17:40

    Vēlviens viedpulkstenis, kuram ir problēmas ar sinhronizāciju ar telefonu un dažādu datu pareizu uzrādīšanu.

    Reklāma