Web Analytics
More
    Reklāma

    Amazfit Stratos viedpulksteņa apskats

    Pilsētas kundziņiem ar aktīvu dzīvesveidu piemērots pulkstenis. Nopietnākiem sportotājiem jāskatās krietni dārgāku rīku virzienā. Patīkamā cena šoreiz diktē noteikumus.

    Jaunākie raksti

    Mani piedzīvojumi plašajā Xiaomi pasaulē turpinās. Pēc tam, kad Xiaomi Mi 9, Redmi 7 Note un Redmi 7 centās pārliecināt, ka spēj piedāvāt labāko cenas/ieguvuma attiecību katrā viedtālruņu klasē, patīkamais Xiaomi veikals Rīgā, Tērbatas ielā uz manas testēt kārās rokas uzmauca Amazfit Stratos viedpulksteni. Jā, nosaukumā nav minēts Xiaomi, bet tas nemaina faktu, ka pulksteni ražo tā pati kompānija, kas pasauli aplaimo ar viedtālruņiem, TV, viedajiem mājas gadžetiem un pat viedajiem rīsu vārītājiem.

    Kas tad īsti Amazfit Stratos ir par zvēru? To varētu nodēvēt par pilnvērtīgu pulksteni ar fitnesa funkcijām, bet līdz viedpulksteņa nosaukumam tas nedavelk. Stratos ietilpst starpžanrā starp fitnesa aprocēm un viedpulksteņiem. Starpžanrs arī nosaka ierīces pieņemamo cenu – ap 179 eiro. Ejot Xiaomi ierasto taciņu, arī Amazfit Stratos piedāvā lielisku piedāvājumu par prasīto cenu.

    Reklāma

    Ūdens izturīgs korpuss, GPS un patīkamā cena par tiešāko konkurentu padara Honor Watch Magic. Nu tad mēģināšu saprast, ar ko Amazfit Stratos ir īpašs un vai tas spēj mainīt manu skepsi pret valkājamiem viedpalīgiem.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: skārienjutīgs, 1.34 collas, transflektīvs LCD, 320 x 300, Corning Gorilla Glass
    • Korpuss: plastmasa, keramisks rāmis, trīs nerūsējošā tērauda taustiņi, 22mm standarta siksniņas
    • Operētājsistēmu atbalsts: iOS un Android
    • Procesors: divu kodolu 1.2 GHz
    • Atmiņa: RAM 512 MB, 4 GB iekšējā atmiņa
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11b/g 2.4GHz, Bluetooth 4.0
    • GPS: ir
    • Sensori: otiskais sirdsdarbības sensors, trīs asu akselerometrs, žiroskops, altimetrs, gaismas sensors
    • Akumulators: Li-Po 290 mAh
    • Cena: ap 179 eiro oficiālajā Xiaomi veikalā Latvijā

    Kārtīgs veču pulkstenis

    Korpusa uzbūves un dizaina sadaļu gribu sākt ar apgalvojumu, ka pulksteņa biezums, rāmis un konstrukcija vispār šķiet vīrišķīga. Dizains ir gana sabalansēts, lai tas labi izskatītos gan pie treniņtērpa, gan uzvalka. Ne velti Amazfit Stratos lepojas ar Red Dot un Good Design apbalvojumiem. Tas gan nenozīmē, ka dāmām nevajadzētu skatīties pulksteņa virzienā, tomēr pie vakarkleitas vai dāmu treniņtērpa piestāvētu, kas ne tik robusts, piemēram, Amazfit Pace. Kā vienmēr, pirms pirkšanas tomēr pielaikojiet pulksteni.

    Korpuss veidots no plastmasas apakšā un sānos, keramikas rāmja, kas nosegts ar Corning Gorilla aizsargstiklu un nerūsējošā tērauda pogām labajā pusē. Tiem, kas spļaudās par plastmasas izmantojumu korpusā, gribu teikt, ka šoreiz ir divas priekšrocības, ko polikarbonāts sniedz: izmantotais raksts atgrūž pirkstu nospiedumus un citas šmuces; materiāls nav tik vēss, lai būtu nepatīkams ziemas mēnešos, mūsu platuma grādos tas tomēr ir svarīgi. Izmēru ziņā pulkstenis nav dēvējams par mazu. Arī rāmis ap ekrānu ir paliels, tas sastāv gan no keramikas joslas, gan stikla daļas, kas tikusi pie ciparnīcas iedalījuma svītriņām. Lai gan pieņemts, ka labročiem pulkstenis jāliek uz kreisās rokas, Amazfit Stratos labāk jūtas tieši uz labās, jo kreisās rokas plaukstas virspusē nepatīkami iespiežas ļoti izvirzītie trīs taustiņi.

    Amazfit Stratos ticis pie klasiskām 22 mm siksniņām, kas nozīmē, ka pieejama plaša izvēle ar dažādu materiālu siksniņām. Lai gan esmu ādas vai metāla piekritējs, komplektā iekļautas silikona. Pat, ja tas nav mans iecienītākais materiāls, silikons ir praktiska izvēle sportojot, jo vieglāk tikt vaļā no sviedru sekām. Siksniņu stiprinājumi ir tik smalki, ka to nomaiņai nepieciešami smalki pirkstiņi un nadziņi – dāmas, little help?!

    Kopumā dizainam nav īsti, kur piesieties. Korpuss ir prasmīgi likts kopā un ir patīkams. Pulksteņa izmērs ir gaumes lieta, bet tā pamatīgums padara to vīrišķīgu un ļauj pulkstenim piešķirt 5 ATM ūdens izturību.

    Savdabīgs ekrāns

    Amazfit Stratos sola iespaidīgu akumulatora darbību, kas panākta izmantojot energoefektīvu ekrāna risinājumu. Transflektīvā ekrāna priekšrocība ir tāda, ka tas kļūst skaidrāk saredzams spilgtā gaismā, tādēļ pārsvarā var iztikt bez fona izgaismojuma. Ikdienā tas nozīmē, jo spilgtāka būs āra saule vai iekšas apgaismojums, jo labāk varēs saskatīt ekrānā notiekošo. Tumšos apstākļos ekrānā notiekošo pagrūti saskatīt, Stratos to risina ar fona gaismu, kas aktivizējas pakustinot roku vai atkarīga no apkārtējā apgaismojuma, ja ieslēgts auto režīms. Energo efektīvā ekrāna lielākā priekšrocība ir tā, ka tas ir vienmēr ieslēgts.

    Tiem, kas pieraduši pie AMOLED vai IPS ekrāniem, risinājums var šķist neierasts. Spilgtu krāsu vietā ir cita ekrāna pieredze, kas balstīta apkārtējās gaismas atstarošanā. Tas nozīmē, ka krāsu atainojums ir ļoti tālu no precīza. Gan melns, gan balts izskatās pelēcīgi, situāciju neglābj fona izgaismojums. Spilgtas krāsas ekrāns nevar parādīt. Par lielu trūkumu to neuztveru, jo pulkstenī aplūkot bildes vai video būtu absurdi. Tomēr neceriet, ka aplikācijā esošās pulksteņa sejas būs tik pat košas Stratos ekrānā. Neliels fui, ka mārketinga materiālos pieejamos attēlos ekrāns atainots teju ar AMOLED kontrastu. Būtu runājuši tiešu valodu.

    Ekrāna forma nav pavisam apaļa. Apakša upurēta par labu pleķītim, kur paslēpt sensorus. To par lielu mīnusu neuzskatu, jo interfeiss ar visu tik labi tiek galā, ka visbiežāk pat aizmirstas, ka ekrānam nozagta apakša.

    Sākam lietot!

    Lai sāktu lietot pulksteni, iesaku to pievienot pie lādētāja un apbruņoties ar pacietību. Vispirms jāielādē tālrunī Amazefit Watch aplikācija. Izmantojot aplikāciju, pulksteni savienot ar tālruni ir viegli, tikai nolasot pulksteņa ekrānā kubkodu. Pacietība nepieciešama, jo pēc aktivizēšanas pieejami vismaz trīs pulksteņa programmatūras atjauninājumi. Pulkstenis ļauj atjaunināties, ja tā akumulatorā ir vismaz 40%.

    Kad tas paveikts, var sākt lietot Amazfit Stratos. Pulksteņa atbloķēšana notiek ar augšējo taustiņu. Tas dublējas arī kā mājas taustiņš izvēlnē. Vidējais taustiņš izsauc sporta režīmus un izmantojams kā akcepta taustiņš. Apakštaustiņš strādā kā “atpakaļ” poga. Taustiņi mēdz būt noderīgi nelielā ekrāna dēļ un peldēšanas režīmā, kad ekrāns zem ūdens nereģistrē pieskārienus.

    Par pamatekrānu izmantota, kāda no sejām, ko var mainīt gan aplikācijā, gan pašā pulkstenī. Pavelkot no lejas var tikt pie paziņojumiem. Bluetooth savienojums strādā lieliski, paziņojumi pienāk momentā. Te gan jārēķinās, ka ne visi paziņojumi tiks rādīti, bet ar populārākajām aplikācijām strādā. Pavelkot no augšas var tikt pie īsceļiem. Kreisajā pusē apslēpti sporta režīmi un dienas dati. Labajā pusē glabājas sirdsdarbības, miega dati, laika prognoze un dažas aplikācijas, kas pulkstenim pieejamas. Trešo pušu aplikācijas gan nav pieejamas.

    Amazfit Watch aplikācija uzglabā visus pulksteņa ievāktos datus. Aplikācija ir vienkārša, saprotama. Vienīgais, kas tai pietrūkst, ir spēja darboties ar pulksteņa iestatījumiem. Pašā pulkstenī tas ne vienmēr ir ērti mazā ekrāna izmēra dēļ.

    Aplikācijā iespējams niansēti aplūkot savu aktivitāšu diagrammas. Tiek ievākti dati par miegu, tiesa pulksteņa izmēru dēļ ar to gulēt nav visai ērti. Viena no pulksteņa priekšrocībām ir iebūvētais GPS. Tas ļauj aplūkot skrējiena, pastaigas vai riteņbraukšanas trajektoriju. GPS savienojumu izveidot reti, kad sanāk telpās, iesaku to darīt ārā. Arī laiks, kamēr GPS savienojums iznāk sekmīgs ir pailgs, kas nozīmē, ka datu ievākšana tiks sākta vien krietnu laiku pēc treniņa uzsākšanas. Kad savienojums izveidots, dati ir gana precīzi.

    Amazfit Stratos no iebūvētajiem 4 GB lietotājam atstājuši aptuveni 2 GB. Tos var aizpildīt ar mūzikas failiem no tālruņa. Aplikācija ļauj to ērti izdarīt. Tas nozīmē, ka skrējiena laikā varat telefonu atstāt mājās, savienot pulksteni ar bezvadu austiņām un skriet Sound Poets iedvesmojošo dziesmu pavadībā. Jautājums, vai šobrīd vispār vēl kāds glabā reālus audio failus tieši telefonā?  Šis ir visai arhajisks risinājums, bet daļēji aizvieto pulksteņa nespēju sazināties ar Spotify.

    Ķeramies klāt sportam!

    Pulkstenis piedāvā atsevišķus režīmus staigāšanai, skriešanai, riteņbraukšanai, baseina peldēšanai, āra peldēšanai, skrejceliņam, riteņbraukšanas trenažierim, elipses trenažierim, kalnos kāpšanai, brīvdabas skrējienam, triatlonam, slēpošanai, tenisam, futbolam, lecamauklai un saliktajiem sporta veidiem. Peldēšanas režīmi atslēdz ekrānu un ļauj izmantot taustiņus, citi režīmi izmanto GPS. Visos tiek mērīta sirdsdarbība, šie dati vēlāk apskatāmi aplikācijā.

    Režīmu klāsts ir bagātīgs, bet vai ar to pietiek? Nē! Sava pamatdarba specifikas dēļ mājās izmantoju airēšanas trenažieri un trenējos ar tādiem klasiskiem paņēmieniem kā presītes, atspiešanās un planki, šiem elementārajiem treniņa pamatprincipiem aizvien nav pieejama režīma.

    Pieejama iespēja sastādīt pulksteņa ieteiktu treniņprogrammu, kas ļaus attīstīt spējas līdz pat maratona līmenim. Kad gadās retā reize ar “slinkajām dienām”, kad tā vien gribas zvilnēt uz dīvāna ar Netflix fonā, Stratos diezgan uzmācīgi atgādina, ka pārāk ilgi sēdēts, laiks izkustēties.

    Lielākoties sensori, kas uztver aktivitātes strādā kā nākas, tomēr pie lielākas slodzes tie mēdz piekust un strādāt neprecīzi. Mirkļi, kad sensori piekūst nav prognozējami, tādēļ iegūtie dati jāuztver tikai aptuveni. Tas attiecas gan uz sirdsdarbības sensoru, gan soļu skaitītāju. Šeit noteikumus diktē cena, lielāku precizitāti var prasīt no krietni dārgākiem rīkiem.

    Akumulators

    Amazfit Stratos sola piecu dienu darbību bez uzlādes. Energoefektīvais ekrāns dara savu lietu, bet vai ar to pietiek? Šeit jāapzinās, ka paziņojumu saņemšana, pulsa mērīšana un GPS akumulatoru izēd kā ķiršu saldējumu karstā vasaras dienā. Šoreiz mārketinga cilvēki krietni pāršāvuši pār strīpu, solot piecu dienu darbību. To var panākt, atslēdzot fona gaismu, bet tad jārēķinās, ka tumšākā vidē pulkstenis būs nesaredzams; atslēdzot paziņojumus; nelietojot sporta režīmus (GPS/pulsa mērījumi). Atkarīgs no papildus funkciju noslodzes, man izdevās pulksteni lietot 2.5 dienas, kas nav slikts rādītājs.

    Komplektā iekļautais lādētājs lādē pietiekami žiperīgu, tomēr gribu piesieties pie tā formas. Jāizmanto diezgan liels spēks, lai Stratos iespiestu lādētāja pamatnē. Zināmas bažas ilgtspējai rada lādētāja tievais vads.

    Nobeigumā

    Diezgan apnicīgi, bet jau atkal jāizmanto frāze, ka Xiaomi (lasi Amazfit) prot atrast lielisku balansu cenas un ieguvumu attiecībā. Pulksteņa uzbūve ir kārtīga, piedāvātā savienojumu un sensoru gūzma patīkama. To visu, pārlejot ar pieņemamas cenas mērci, iegūstam lielisku pulksteni. Kādēļ to nesaucu par viedpulksteni, tādēļ, ka trešo pušu aplikāciju nav.

    Cena gan saka priekšā, ka ne visi ievāktie dati būs tik precīzi, kā dārgākām ierīcēm. Te arī nonākam pie verdikta: ja aktīvu dzīves stilu salāgojat ar dzīvi pilsētā un tajā pieejamām aktivitātēm, pulkstenis būs piemērota izvēle. Pēc treniņa ar to pat nebūs kauns aiziet uz teātri. Ja tomēr nodedzināto kaloriju uzskaiti uztverat nopietnāk, precīzākus mērījumus nodrošinās dārgākas ierīces. Kādam var neiet pie dūšas ekrāna risinājums, jo AMOLED ekrāni mūs pieradinājuši pie domas, ka visām krāsām jābūt spilgtām, man gan ar to nav problēmu. Kopumā interesants piedāvājums par adekvātu cenu.

    Man patika

    • Kvalitatīva uzbūve
    • Cenas/ieguvuma attiecība
    • GPS
    • Regulāri programmatūras atjauninājumi

    Man nepatika

    • Pārāk masīvs smalkām rokām
    • Sensori reizēm mēdz būt neprecīzi
    • Nav trešo pušu lietotņu
    Pilsētas kundziņiem ar aktīvu dzīvesveidu piemērots pulkstenis. Nopietnākiem sportotājiem jāskatās krietni dārgāku rīku virzienā. Patīkamā cena šoreiz diktē noteikumus.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    7
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Opis
    06.06.2019 09:00

    Šo pulksteni lietoju jau vairāk kā gadu un esmu ļoti apmierināts. Tiklīdz iznāca nopirku iekš AliExpress pa 139Eur. No sākuma bija problēmas ar bluetooth savienojumu un regulāri zuda saikne ar telefonu (iOS). Taču programmatūras atjauninājumi nāk samērā bieži un šķiet, ka to ražotāji būs atrisinājuši. Ar pusa sensoru tur tiešām ir tā švakāk, tāpēc skriešanai pievienoju Polar H7 jostiņu un ir ok. Galvenokārt pirku dēļ vienmēr ieslēgtā displeja. Krāsas ir pietiekami labas un tumšos vakaros nav problēma pacelt to roku lai ieslēgtos fona apgaismojums.

    Prusljix
    06.06.2019 09:23
    Reply to  Opis

    Pievienojos Opim. Arī lietoju jau vairāk kā gadu (no 2018.gada aprīļa sākuma). Par to cenu esmu ļoti apmierināts.
    Vienīgi nesaprotu, kā jums izdevās bateriju noēst divās dienās. Man tās piecas dienas droši iztur, ja esmu bijis slinkāks- visas septiņas. Tāpat par GPS- Ja telefons ir bijis savienojies ar telefonu un atjaunojis kartes, tad man GPS atrod pēc 10-15 sec…Daudz pa to laiku paspēt neko neizdarīsi.
    Par Mūzikas atskaņotāju gan jāpiekrīt- šī fīča būtu akuāla cilvēkiem, kam pāri 40…vai arī vienkārši laikā pirms Spotify.

    Jurģis Spulenieks
    06.06.2019 09:42
    Reply to  Prusljix

    Par to bateriju, pieļauju, ka jāgaida atjauninājums, kas situāciju uzlabo. Testējot diezgan daudz lietoju sporta režīmus, domāju, ka saudzīgāk lietojot varētu izvilkt ilgāk.

    Janis Liepins
    06.06.2019 10:32

    Lietoju kādu laiku un vienīgais iebildums par datu ielasi, kad telefons bezsaistē. Piemēram šoziem slēpojot Alpos, pulkstenis nespēja ievākt nekādus datus. Gluži tāpat kā telefons. Iemeslu nesaprotu, bet ir acīmredzami, ka dati neievācas, ja telefonam nav datu pieslēguma.

    assa
    06.06.2019 11:31
    Reply to  Janis Liepins

    Nešķiet loģiski, ņemot vērā, ka pulkstenim ir pašam savs GPS, kam datu pieslēgumu nevajag…

    Janis Liepins
    06.06.2019 13:07
    Reply to  assa

    Man arī nešķiet loģiski. Šķiet ka kautkas tur nav kārtībā ar datu ierakstu, ja nav kartes.
    Divi telefoni gan izpildīja tieši to pašu. Iespējams, ka kalnos kkur satelītu nevarēja pilnu buntīti savākt. Kas gan nav loģiski spicē.

    assa
    06.06.2019 11:39

    Vai es pareizi saprotu, ka pulkstenim ir sava specifiska aplikācija Amazefit Watch, kas nav vienota visiem Xiaomi?
    Kāds ir aplikācijas lietotāja konts?
    Aplikāciju neredzu pie sava Endomondo pievienojamo kontu saraksta, bet varbūt ir kāds apkārtceļš caur 3.puses kontiem, piemēram, ka savieno Xiaomi ar google kontu un to synco ar Endomondo kontu, lai tomēr visas manas skriešanas turpinātu krāties vienā gadiem lolotā Endomondo kontā, nemētājoties pa dažādiem specifiskiem (ķīniešu) gadžetu kontiem?

    Arturs Onzuls
    06.06.2019 14:03
    Reply to  assa

    Var sinhroniznēt Strava Endo caur https://tapiriik.com

    Assa
    07.06.2019 07:45
    Reply to  Arturs Onzuls

    Kā Stravas un Endo kontu savstarpējais sync palīdz savilkt datus no Amazefit Watch,kas Tapiriiik nav minēts?

    assa
    12.06.2019 09:23
    Reply to  assa

    aaa, ērti:(
    Internets: “I usually use my Pace with Endomondo, when i finish a run i save the session then from “Activities” screen i export in a .gpx file and connect my Amazfit to my pc. From Endomondo page ( pc ) i select “import from file” and i simply select and import the created .gpx file. Sorry for my bad english, i hope you can understand.”

    Gastons Gašpuitis
    06.06.2019 12:34

    Trīs reizes tekestā pieminēts ka ierīce ir paliela, bet nav minēts cik liela!
    Parasti, pulksteņu apskatos, piemin tā ārējo diametru, biezumu un kopējo garumu ieskaitot siksnu stiprinājuma ausis. Kopumā diezgan plaši aprakstīts, info noderēs!

    Stratosowner
    07.06.2019 10:09

    Man jau arī ir kādu labu laiku -viss OK, gandrīz kā lētāka Garmin versija, reiz bija arī Garmin Fenix 3 HR sapphire. Bet kā vecam Pebble lietotājam pietrūkst smart fīčas. Fitness galā man pietiek, bet smart fīčas defultā variantā pietrūkst . ar AmazMod + Springboard+ Widgets var dabūt vairāk smart lietas – kalendāru, spotify mūzikas kontrolēšanu, agenda widget – pebble timeline līdzinieku. Un tad jau ir OK gandrīz ideāls balanss starp fitness/smart watch un baterijas laiks lielāks kā jebkuram wear OS

    assa
    07.06.2019 11:41

    Šitais brīnums pašreiz Ķīnā iapzŗdodas par 120$, bet pa ceļam muita jānomaksā

    Reklāma
    Pilsētas kundziņiem ar aktīvu dzīvesveidu piemērots pulkstenis. Nopietnākiem sportotājiem jāskatās krietni dārgāku rīku virzienā. Patīkamā cena šoreiz diktē noteikumus.Amazfit Stratos viedpulksteņa apskats