Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi Redmi 7 apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Budžeta klasē pie mums dominē Xiaomi un nu viņu apakšuzņēmums Redmi. Vēl var skatīties Huawei, Honor un Nokia virzienā, kam labāk veicies ar programmatūru, bet citādi Redmi 7 piedāvājums ir svaigums mūsu platuma grādos.

    Jaunākie raksti

    Iepriekšējo mēnesi esmu aizvadījis Xiaomi zīmē, testējot flagmaņu kāvēju Xiaomi Mi 9 un vidējās klases standartu noteicēju Redmi Note 7. Nu kārta pienākusi triptiha pēdējiem triepieniem – budžeta klases Redmi 7 apskatam. Bez sirdsapziņas pārmetumiem varu atmest priekšā esošo Xiaomi nosaukumu, jo no šī gada sākuma Redmi piešķirta autonomija. Tas darīts, lai iekarotu Indijas tirgu. Aizmugurē zem Redmi firmas zīmes kautrīgi paslēpies “by Xiaomi” uzrakstiņš, kas līdzīgi kā Huawei un Honor attiecībās, saka priekšā, ka būs vien jāpiecieš MIUI kaites, kas ir biežākais arguments, kādēļ neizvēlēties lieliskos Xiaomi/Redmi cenas un ieguvuma attiecības veikumus.

    Budžeta klase mūsu platuma grādos nav pārblīvēta ar piedāvājumiem. Plašā Ķīna gan piedāvā dažādus dīvainu nosaukumu veikumus, bet gan jau nojaušat, ka tad jārēķinās ar apšaubāmu atjauninājumu regularitāti, nemaz nerunājot par servisa un garantijas neesamību. Redmi 7, līdzīgi kā citi Xiaomi vai Redmi veikumi, piedāvā savā klasē lielisku cenas un ieguvuma attiecības piedāvājumu. Budžeta klase pie mums būtu saprotama kā daži ne visai lietojami tālruņi vai pavecāki tālruņi, kam cena izkususi tik tālu, ka no vidējās klases tie pārvākušies uz budžeta. Redmi 7 var uztvert par patīkamu pienesumu šajā klasē.

    Xiaomi savu konkurēt spēju rada, izmantojot Ķīnas un Indijas lēto darba spēku un iekasējot diezgan mazu ciparu no peļņas. Par 150 eiro Redmi 7 piedāvā pieklājīgu veiktspēju, iespaidīgu akumulatoru un mūsdienīgas tendences.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: IPS LCD, 6.26 collas, 720 x 1520, 19:9 malu attiecība, ap 269 ppi, ap 81.5% ekrāna un korpusa attiecība, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Operētājsistēma: Android 9.0 Pie, MIUI 10.2
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 632 (14 nm), astoņi kodoli (4×1.8 GHz Kryo 250 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 250 Silver), Adreno 506 video apakšsistēma
    • RAM: 4/3*/2 GB
    • Atmiņa: 64/32*/16 GB, microSD
    • Savienojumi: 2G/3G/4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, aptX HD, microUSB 2.0
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs, kompass, FM radio, divu SIM karšu atbalsts
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/2.2, 1.25µm, PDAF, 2 MP dziļuma sensors, LED zibspuldze, HDR, video – 1080p@30/60fps. Priekšā: 8 MP, f/2.0, 1.12µm, HDR, 1080p@30fps
    • Izmēri un svars: 158.7 x 75.6 x 8.5 mm, 180 g
    • Akumulators: Li-Po 4000 mAh, 10 W uzlāde
    • Cena: 149 eiro oficiālajā Xiaomi veikalā

    *testa ierīcei

    Moderna dizaina imitācija

    Šoreiz Redmi 7 dizaina apskatu gribu sākt ar astoņgadnieka citātu: “Ļoti ērts un smuki, ka divās krāsas ir, jo parastajiem aifoniem ir tikai viena”. Nu re, uz iespējamo mērķauditoriju strādā.

    Ja nopietni, tad šoreiz dizains sastāv no trīs veidu plastmasām un stikla priekšā. Šis ir retais gadījums, kad budžeta klase tikusi pie Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikla. Pat dārgākajā vidējā klasē ražotāji mēdz grēkot ar oficiāli neapstiprinātiem cietstikliem vai mistiskām ekrānu aizsargplēvēm. Tālruņa sāni sastāv no Xiaomi vidējai cenu kategorijai raksturīgās lielās stikla un sānu savienojuma joslas un matētas plastmasas pārējā sānu rāmī. Izpakojot tālruni bažījos, ka jau atkal starp stiklu un sāniem būs Xiaomi tipiskā neērtā grope. Tā vēl aiz vien ir, tikai šoreiz krietni mazāka un veiklāk saplūst ar ekrānu un pārējo korpusu. Ar to gribēju teikt, ka salaidumu gropes vēl ar vien ir jūtamas, bet nav tik neorganiskas kā citos Xiaomi tālruņos.

    Glancētā aizmugure imitē stiklu. Jau citos apskatos esmu izteicies, ka neatbalstu dizaineru mānīšanos, bet, atgriežoties pie astoņgadnieka citāta, ir skaidrs, kādai mērķauditorijai šāds dizains šķistu tīkams. Man ticis zilais noformējums, kas izmanto košāku, gaišāku toni tālruņa apakšā un tumšāku tālruņa augšā. Viss pārējais ir tieši tur, kur jābūt. Nekādu ergonomisku katastrofu nav. Tipiski Xiaomi, komplektācijā iekļauts silikona maciņš. Man gan šķiet perversi uz plastmasas aizmugures uzstūķēt plastmasas vāciņu, bet vismaz nedaudz izbīdītais kameras modulis būs pasargāts no skrāpējumiem. Aiz cieņas, ka tālrunis nav mans, bet ir testa ierīce, maciņu gan uzvilku. Gan aizmugure, gan ietvars visas šmuces vāc vairumā.

    Kopumā, dizainam tā īsti nav, kur piesieties.

    Pieņemams ekrāns

    Šoreiz Redmi nav ticis pie ekrāna ar augstu kontrasta līmeni, kas spētu pacelt visādus HDR brīnumus. Ekrāna 269 pikseļi uz collu jau saka priekšā, ka būs reizes, kad attēla kvalitāti var patraucēt redzamie pikseļi. Lai pikseļus cilvēka acs nespētu saskatīt vajadzētu vairāk par 300 pikseļiem uz collu. Pikselētība manāma dažādās animācijās un lasot tekstu. Ekrāns ne vienmēr tiek galā ar spilgtu saules gaismu. Kaitinoši strādā automātiskais spilgtuma regulators – lai gan savu darbu tas padara, spilgtums netiek samazināts plūstoši, tas noņem uzmanību no ekrāna satura.

    Kā jau šogad pienākas, ekrānu malu attiecība ir 19:9. Vēl tikai nedaudz un būtu kinemotogrāfiskā 21:9 malu attiecība. Apmales ap ekrānu nav mazas, bet tālruņa cenai atbilstošas. Zods zem ekrāna nav mazs, bet šeit jau atkal noteikumus diktē Redmi 7 cena. U veida izgrauzums ir tipiska šī gada tendence. Labi, ka šoreiz stūri nav apaļoti tik ļoti, lai interfeiss ar tiem netiktu galā. Kopumā ekrānam nav ne vainas, bet likt to blakus dārgākiem veikumiem nebūtu korekti.

    Ar atbloķēšanu viss kārtībā

    Pirkstu nospiedumu lasītājs atrodas tālruņa aizmugurē. Tas ne vien izvietots ērtā pozīcijā, bet ir gana ātrs un uzticams. Ātruma un precizitātes ziņā lasītājs ir pat pārāks par krietni dārgākajiem zem ekrāna izvietotajiem lasītājiem.

    Patīkami, ka beidzot MIUI saņēmis visus atjauninājumus, lai mūsu platuma grādos lietotu sejas atpazīšanu. Vairs nav jāzīlē, kurā reģionā šī funkcija pieejama, kurā nav. Par drošu šo atbloķēšanas veidu uztvert nevar, bet par ātru gan.

    Čakla veiktspēja

    Ko jūs gaidītu no budžeta klases, Qualcomm 400 sēriju, kādu no Mediatek wanabe procesoriem? Tā vietā 150 eiro tālrunis ar HD+ izšķirtspēju piedāvā Qualcomm Snapdragon 632. Jā, mēs šeit nerunājam par spēkstaciju, bet zemā izšķirtspēja un procesors, ko citi ražotāji par krietni augstāku cenu piedāvā vidējā klasē, rezultējas ar pieklājīgu veiktspēju. Protams, sintētisko veiktspējas testu rezultāts, kas Redmi 7 ievieto starp Samsung Galaxy S7 un Google Pixel, liek pavīpsnāt gan par tālruni, gan par veiktspējas testiem vispār. Ikdienā pa aplikācijām var pārvietoties veikli, lai gan aplikāciju ielādēšana notiek maķenīt lēnīgāk un vairākuzdevumu režīmā aplikācijas parasti tiek ielādētas no jauna. Piemēram, ja darbā patīk skatīties YouTube, bet pēkšņi nāk priekšnieks, nospiežot bloķēšanas vai mājas taustiņu, saturs skanēs vēl vismaz pusotru sekundi. Tādēļ vienmēr izmantojiet austiņas. Runājot par austiņām, šim tālrunim 3.5 mm austiņu ligzda ir un atrodas tālruņa augšā blakus infrasarkanajam raidītājam. Ir vēl pāris “aizvēsturisku” tehnoloģiju, ko tālrunis nekautrējas lietot – FM radio, atmiņas karte, kas dzīvo blakus divu SIM karšu atvilktnei un nav jāizvēlas starp vienu vai otru. Žēl vienīgi, ka tālrunis nav ticis pie NFC savienojuma.

    Īpaši jāuzteic akumulators, kura darbība ir lieliska. Prātīgi lietojot Redmi 7, mierīgi var izvilkt divas dienas. Lādēšana nav pati naskākā, bet tā ir žiperīgāka par paši jau ziniet ko. In your face, ābol! Vilšanos sagādā microUSB ligzda, no šī savienojuma labprāt tiktu vaļā, jo ir taču labāks risinājums, ko likt vietā.

    MIUI 10.2

    Eh, kā šobrīd gribētos vienkārši nokopēt saskarnes sadaļu no citiem Xiaomi telefonu apskatiem, lai neiedzīvotos sliktā garastāvoklī. Apskatnieka goda prāts to neļauj, tādēļ, pārmaiņas pēc, sākšu ar saskarnes pozitīvo pusi.

    MIUI regulārie atjauninājumi novieto tālruni pat labākā pozīcijā kā Samsung. Jārēķinās, ka iestatot Redmi 7 uzreiz jau būs pieejams vismaz viens atjauninājums. Saskarnei ir pāris jauki triki. Piemēram, viens no ērtākajiem vairākuzdevumu logiem. Īpaši ērts tas ir kombinācijā ar žestu vadību, jo to izsauc ar vertikālu pirksta kustību, tādēļ arī loģiski, ka ritināšana notiek vertikāli. Jau pieminētie žesti ir vieni no vislabāk izstrādātajiem, kādus var atrast Android saskarnēs. Redmi 7 gadījumā, tie strādā par puskripatu sliktāk kā citos Xiaomi tālruņos, bet nevajag aizmirst tālruņa cenu.

    Un nu ķeramies pie riebeklībām, kuras aizvien Xiaomi “nav pamanījuši” un viņu izdaudzinātā atbalstītāju komūna “nav norādījusi”. Ok, es varu pieciest dažas reklāmas, kas rādās oriģinālajos tīrītājos un drošības aplikācijās, ja tas ir veids, kā nodrošināt lielisko cenas un ieguvuma attiecību, jo neredzu nepieciešamību šīs aplikācijas izmantot vispār. Turklāt Eiropā mums reklāmas tiek piedāvātas mazāk kā citos reģionos, tādēļ laikam maksājam vairāk, kā citur. Tomēr es nespēju samierināties ar MIUI nespēju tikt galā ar paziņojumiem. Tie nerādās bloķēsānas ekrānā, nemaz nepārmetiet man, ja neesmu tos aktivizējis iestatījumos, tā vienkārši nebūtu jābūt. Paziņojumi nekrājas joslā ap izgrauzumu. Vienīgais veids, kā tos uzzināt ir gana regulāri novilkt līdz galam visu paziņojumu bloku, vismaz dažu aplikāciju paziņojumi tur uzkrājas. Šeit lieti noderētu iespēja ātri izmantot pirkstu nospiedumu lasītāju, lai nolaistu notifikeišenus, bet šāda iespēja nav paredzēta. Vēl var regulāri atvērt aplikācijas, bet šādi saskarne tiktu realizēta tikai absurda dramaturģijā.

    Par kamerām

    Divu kameru aizmugures sistēma budžeta klasē visbiežāk nozīmē tikai butaforisku sniegumu. Arī šoreiz nav nekas, kas parādītu 2 MP dziļuma sensora nepieciešamību. Izpludinājums fonā izskatās tik amatieriski, ka skaidrs, ka to panāk programmatūra, ne otrā kamera.

    Šoreiz ir sajūta, ka kartupelim ir mēģināts iemācīt fotogrāfēt. Bildes bieži sanāk neasas. Fotogrāfējot nākas nekustīgi turēt tālruni vēl pussekundi pēc uzņemšanas, lai bildes neizplūstu. HDR nespēj atgūt detaļas ēnās, detaļu nav daudz.

    Brīžos, kad saule lutina ar saviem stariem, bildes sanāk pieņemamas, bet iekštelpās nekas dižs nesanāks. Selfiju kamerai nav iespējams pavisam atslēgt skaistinājumus. No vienas puses, var aizbildināties ar frāzi “nu ko no tādas cenas var gaidīt”, bet citi konkurenti maķenīt veiksmīgāk sabalansējuši kameru darbību arī šajā cenu kategorijā. Nu tad, spriediet par bildēm paši!

    Konkurence

    Honor 8A, Huawei P smart 2019 būtu tiešākie cenas konkurenti, bet vērts ieskatīties pagājušā gada vidējā klasē, kuru veikumu cena beidzot pietuvinājusies budžeta klasei.

    Nobeigumā

    Redmi 7 iet jau labu laiku iemītu taciņu – lielisku cenas un ieguvuma attiecību. Veiktspēja ir pietiekama, akumulators lielisks, dizains ir ergonomiskāks par citiem dārgākajiem Xiaomi tālruņiem. Kameras gribētu drusku labākas, bet šeit cena diktē savus noteikumus. Par prasīto cenu varētu piedot MIUI trūkumus, bet konkurenti piedāvā labāku spēju strādāt ar paziņojumiem, tas arī nemaina faktu, ka dārgākie Xiaomi tālruņi slimo ar tām pašām kaitēm, kas atbaida ptenciālos pircējus.

    Kopumā Xiaomi Mi 9, Redmi Note 7 un Redmi 7 atstājuši ļoti pozitīvu iespaidu (ar vienu vienīgu izņēmumu – MIUI). Diemžēl, Xiaomi/Redmi uzvaras gājienam mūsu platuma grādos patraucē reklāmas trūkums Latvijā un tas, ka vajadzētu iet mūsu platuma grādiem saprotamo, konservatīvo ceļu caur operatoriem. Par prasīto cenu, ieguvumi ir lieliski. Loģiski spriežot, Xiaomi pagaidām neplāno iekarot ASV, kas liek domāt, ka opis Tramps nesagādās šiem tālruņiem Huawei nepatikšanas.

    Patika

    • Cenas un ieguvuma attiecība
    • Ātrs, precīzs pirkstu nospiedumu lasītājs
    • Ar veiktspēju viss kārtībā
    • Lielisks akumulators
    • Ergonomiskāks dizains par citiem Xiaomi vidējās klases tālruņiem
    • FM radio, infrasarkanais raidītājs, divas SIM kartes + atmiņas karte, 3.5 mm austiņu ligzda

    Nepatika

    • MIUI darbs ar paziņojumiem
    • Neprecīzs GPS
    • Nav NFC
    • Viduvējas kameras

     

    Budžeta klasē pie mums dominē Xiaomi un nu viņu apakšuzņēmums Redmi. Vēl var skatīties Huawei, Honor un Nokia virzienā, kam labāk veicies ar programmatūru, bet citādi Redmi 7 piedāvājums ir svaigums mūsu platuma grādos.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    5
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    10
    Kameras
    5
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    darklight
    27.05.2019 10:55

    Smuks Žiks :)
    Bet Xiaomi turpina būt mans ražotājs nr.1, ko tur vēl piebilst?

    darklight
    27.05.2019 11:26

    Lietoju Xiaomi un ar MIUI arī esmu apmierināts. Lielu lomu, protams, spēlē pieradums, jo, kad pirms gadiem iegādājos pirmo Redmi1s, tad tā bija labākā saskarne, ko jebkad biju redzējis, pēc totāli neergonomiskā un neērtā Samsung vai juceklīgā Sony. Arī HTC nestāvēja blakus, kaut bija krietni sakarīgāks par tiem abiem. Palietoju arī tīro Android – neiepatikās. Tagad skaidrs, ka viss ir mainījies, nesen paspaidīju vienu no jaunajiem Samsungiem – nebija ne vainas, bet pie MIUI reāli pierasts un jūtos tur kā mājās.
    Ak jā – to pirmo Redmi1s es gan rūtoju un optimizēju, tagad neko tādu vairs nedaru. Vienam aizvēsturiskam HTC Explorer esmu MIUI uzlicis – darbojas žiperīgāk kā ar oriģinālo softu.

    Mns7@inbox.lv
    27.05.2019 11:26

    Pilnīgi piekrītu, ka lielākais redmi trūkumus ir kamera!!!

    Kaspars
    27.05.2019 11:53

    Nezinu vai esmu vienīgais ar šādu uzskatu, bet 2018 izlaist telefonu ar micro usb vajadzētu ar likumu aizliegt! tiešām tas palielina telefona izmaksas tik būtiski, lai paliktu pie šī vecā standarta?

    wils
    27.05.2019 15:11
    Reply to  Kaspars

    Tas ir budžeta aparāts. Un lielākoties budžeta aparātu pircēji izvēlas micro-USB veco kabeļu dēļ.

    darklight
    27.05.2019 23:16
    Reply to  Kaspars

    Lādētājs mājās, lādētājs darbā, lādētājs vasarnīcā, lādētājs mašīnā, kabelis pie kompja. Pārejot uz jauno standartu man vismaz 4 jauni papildus kabeļi jāiegādājas, tādēļ nebūt pēc tā nealkstu. Un telefons bez 3,5 mm ligzdas man vispār nah* nav vajadzīgs.

    Reklāma
    Budžeta klasē pie mums dominē Xiaomi un nu viņu apakšuzņēmums Redmi. Vēl var skatīties Huawei, Honor un Nokia virzienā, kam labāk veicies ar programmatūru, bet citādi Redmi 7 piedāvājums ir svaigums mūsu platuma grādos.Xiaomi Redmi 7 apskats