Web Analytics
More
    Reklāma

    Honor 8A apskats – vienkāršs, bet ne parasts

    Patīkami, ka šoreiz neviens nesola zelta kalnus, tas ļauj tālruņa pāris trūkumus retušēt līdz pieņemšanai. Vienkāršs tālrunis vienkāršu vajadzību apmierināšanai.

    Jaunākie raksti

    Jau kādu laiku apskatu sadaļā Kursors tālruņus iedala flagmaņos, vidējās un budžeta klases tālruņos. Ja pirmajās divās klasēs novērojama drūzma, tad budžeta daļa pildās gausi. Tas gan attiecas tikai uz mūsu platuma grādiem, jo pasaulē šī klase ir gana piesātināta, bet pie mums ne visi šie tālruņi nokļūst. Kamēr citas lielās firmas no budžeta klases atteikušās, nespējot konkurēt ar Ķīnas izstrādājumiem, Honor, kā jau kārtīga Ķīnas firma, papildus saviem vidējās klases tālruņiem piepulcinājusi budžeta klasē ietilpstošo Honor 8A, kas atceļojis arī pie mums.

    Honor pie mums nebūtu uzskatāms par svešu ražotāju. Jau labu laiku varam iegādāties labas cenas un ieguvuma attiecības tālruņus, ko ražotājs piedāvā. Un kā paši apgalvo, tad tie domāti jaunajai paaudzei. Un tiem, kas visu laiku burkšķ, ka Honor tas pats Huawei vien ir, pateikšu, tā nedariet – lai gan līdzīga, bet meita nekad nav tas pats, kas māte. Tas, ka Honor gadu gaitā attīstījies par vērā ņemamu zīmolu, redzams ne tikai zīmola popularitātē, bet arī nesen prezentētajā flagmanī Honor View 20. Galu galā zīmolu, kam GSMarena izšķīrusi atsevišķu sadaļu tā pat kā citiem lielajiem ražotājiem, nedrīkst uztvert kā joku. Bet nu gan ķeršos vērsītim (atļaujiet man tā nosaukt flagmaņu un vidējās klases mazāko budžeta brālīti) pie radziņiem.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9 Pie, EMUI 9
    • Ekrāns: 6.01 collu LCD, 720 x 1560, ap 283 ppi, ap 78.8% ekrāna un korpusa attiecība
    • Procesors: Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm), astoņi kodoli (4 x 2.3 GHz Cortex-A53 un 4 x 1.8 GHz Cortex A53), PowerVR GE8320 video apakšprogramma
    • RAM: 3 GB
    • Atmiņa: 32*/64 GB, microSD atmiņas kartes lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v4.2 (A2DP, LE), 4G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs, microUSB 2.0, FM radio, 3.5 mm austiņu ligzda
    • Kameras: Aizmugurē: 13 MP, f/1.8, HDR, PDAF, LED zibspuldze, video 1080@30fps; priekšā: 8 MP, f/2.0, HDR, video 1080@30fps
    • Akumulators: nenomaināms Li-Po 3020 mAh
    • Cena: internetveikalos no 160 eiro līdz 220 eiro

    *testa ierīcei

    Plastmasas renesanse

    Esmu nedaudz apmulsis: ja pieķeros frāzei “nu ko no tādas cenas var gaidīt?”, tad jāteic, ka ar korpusu viss ir kārtībā; ja skatos uz nelielo konkurenci, kas tomēr pat šajā cenu kategorijā piedāvā premium materiālus paliek tāda kā mazuma piegarša. Par visu pēc kārtas.

    Honor 8A korpuss būtu dēvējams par taustei tīkamu. Man nav iebildumu pret plastmasu korpusos, jo tā ir izturīgāka par stiklu un nevāc pirkstu nospiedumus, tomēr šī nav tā reize. Korpusa sāni un aizmugure ir vienlaidus materiāls, bet to forma… Šoreiz vilšanos sagādā dizaina koncepcija. Proti aizmugure imitē stiklu, bet izdalītie sāni alumīnija rāmi, lai gan tie veidoti Unibody tehnikā (sāni un aizmugure ir vienlaidus materiāls). Huawei P smart 2019 rāda, ka šāds vienlaidus korpuss ir daudz ergonomiskāks. Šoreiz taustei jūtama gan grope, kas savieno sānus ar priekšas stiklu, gan grope, kas imitē savienojumu ar aizmuguri. Toties aizmugure dēvējama par elegantu. Lielākā daļa aizmugures veidota no glancētas plastmasas, kas vāc pirkstu nospiedumus, skrāpējumus un citas šmuces kā traka, bet personības vaibstus dizaina aizmugurei piešķir aptuveni ceturtdaļu plata, matēta josla, kas gluži pretēji daudz mazāk šmulējas, tādēļ šo proporciju labprāt redzētu otrādi. Matētā josla un horizontālie uzraksti dizainiski liek domāt par 8A kā kamerfonu, bet jāteic, ka tā drīzāk ir atsauce uz dārgāko brāļu Honor 8X un 8X Max dizainu.

    Citādi viss kā nākas. Labajā sānā pietiekami stingri ekrāna bloķēšanas un skaļuma regulēšanas taustiņi. Kreisajā sānā izvietojusies tikai karšu atvilktne, kas jāuzslavē, jo papildus divām SIM kartēm pieejams atmiņas kartes slots un nav jāizvēlas starp vienu vai otru. Augšā izvietota 3.5 mm austiņu ligzda, ko ergonomisku apsvērumu dēļ labprātāk novirzītu uz apakšu, bet paldies par šīs tehnoloģijas neaizmiršanu. Apakšā starp divām restēm, no kurām tikai viena pilda skaļruņa pienākumus, iespiesta microUSB ligzda.

    Nepārprotiet mani, dizainam nav ne vainas. Tas ir gana prasmīgi salikts kopā, nekur negrab, bet vēlme imitēt premium materiālus, liek skatīties īsto premium materiālu virzienā, ko šajā cenu kategorijā piedāvā Xiaomi vai jaunā Nokia, turklāt vecākā Honor 7A aizmuguri sedza alumīnijs.

    Pieklājīgs ekrāns

    Ekrāns ticis pie šī gada aktualitātēm – tas ir izstiepts, 19.5:9 malu attiecība pirmajā mirklī to padara par ļoti garu, bet pie tā ātri pierod. Tas ticis pie pusapļa izgrauzuma, kurš sevī ietver pašiņu kameru. Virs kameras izvietota skaļruņa reste ar iestrādātu paziņojumu diodi. Ja runājam par augšas un sānu apmalēm, tās nav mazas, bet ir atbilstošas tālruņa cenai. Apakšas zods ir paliels, bet pieradumam ir brīnumains spēks, ja blakus pārāk bieži negozēsies flagmaņi, tad zods nebūs šķerslis. Jāteic, ka zods atrisina arī kādu problēmu, ar ko saskaras šaurapmaļu telefonu īpašnieki. Proti – ir kur pieturēties, turot tālruni horizontāli, un pirksti neaizsedz saturu.

    Pats ekrāns ir patīkami spilgts, spilgta Saules gaisma tam nebūs šķērslis. Ar skata leņķiem viss ir kārtībā. Krāsas ir piesātinātas, pēc noklusējuma vairāk uz silto pusi, ja vajag, programmatūra ļauj veikt krāsu pielāgojumus. Vienīgais, kas reizēm pieviļ ir ekrāna izšķirtspēja. Lai cilvēka acs nespētu saskatīt pikseļus būtu nepieciešami vismaz 330 pikseļi uz collu, šim tālrunim ir tikai 283. Tas gan nebūtu uzskatāms par kriminālu noziegumu pret cilvēci, bet melns teksts uz balta fona vai atsevišķas animācijas mēdz izskatīties pikseļaini. Arī straumēto video saturs būs pikseļains.

    Ja parasti esmu spļaudījies par Huawei un Honor pārāk noapaļotajiem ekrānu stūriem, tad šoreiz apakšējie stūri ir tieši tik apaļi, lai labi sadzīvotu ar interfeisu. Augšējiem stūriem jau atkal izmantots cits rādiuss, turklāt, paslēpjot iegrauzumu, pieejams vēl cits rādiuss. Horizontāli simetriju saturam nav iespējams iegūt.

    Veiktspējas kompromiss

    Nekad neesmu bijis sajūsmā par Mediatek procesoriem. Mans viedoklis nav mainījies, lai gan šķiet, ka procesors strādā veiklāk kā Kirin 710 Huawei P smart 2019 gadījumā. Sintētiskajos testos procesors gozējas aptuveni tur, kur Samsung Galaxy S6. Kā vienmēr Mediatek vājais punkts ir grafiskais sniegums, tieši tā ir arī šoreiz. Ja tālrunis nebūs piebāzts ar ēdelīgām spēlēm, tad ātrdarbība pat būs pieņemama un tikai dažreiz tālrunis aizrīsies. Ikdienā pārslēgāšana starp aplikācijām ir veikla, bet jārēķinās, ka pie lielākas slodzes tālrunis mēdz uzkarst.

    Lai samazinātu cenu, kompromiss pieļauts sensoru darbībā. Tālrunis neskaita soļus kā pierasts redzēt EMUI saskarnes bloķēšanas ekrānā. Šoreiz jāiztiek bez atkarību raisošās vēlmes piestaigāt tālruņa noteikto dienas devu. Nav arī NFC. Atbloķēt taļruni var gan ar sejas atpazīšanu, gan pirkstu nospiedumu lasītāju. Pēdējais šķiet par sekundes ceturtdaļu lēnīgāks kā konkurentiem, bet ir gana uzticams, strādā arī ar mikliem pirkstiem.

    Patīkami, ka Honor 8A piedāvā FM radio, kas spēj uztvert dažas stacijas pat bez austiņu pievienošanas. Vēl kāds labs pārsteigums ir apakšā iebūvētais skaļrunis. Tā kā tālrunis nav saņēmis nekādu ūdens izturību, nav nekas, kas slāpētu skaņu. Skaļrunis ir neticami skaļš un rezonē tā, ka vibrē visa tā aizmugure. Patiešām negaidīts pārsteigums.

    3020 mAh baterija uz papīra nešķiet nekas ievērības cienīgs, tomēr biju pārsteigts, ka varēju darboties ar tālruni pusotru dienu. Uzlāde gan nav visai naska, turklāt komplektā iekļautā lādētāja vads ir īsāks kā pierasts.

    EMUI 9

    Saskarne ir tā lieta, kas nākusi mantojumā no mātes uzņēmuma Huawei. Patīkami, ka tālrunis jau uzreiz pieejams ar jaunāko Android 9 Pie. Jāteic, ka gadu gaitā EMUI kļuvusi par nobriedušu saskarni. Šoreiz, iespējams tādēļ, ka ne visas EMUI aplikācijas ir pielāgotas Mediatek procesoram, iespējams kā citādi, bet saskarne šķiet vieglāka. Nav iekļauta veselības aplikācija, kaitinošais HiVision, AI iespējas kamerā un tik ļoti pierastie mainīgie attēli bloķēšanas ekrānā. Iespējams, ka tas pat kādu kripatu palīdz uzlabot ātrdarbību, lai gan par vieglu saskarni nekādi nevar nosaukt. Vieglums tiek tikai imitēts, saskarne vēl aizvien ir piedrazota ar mistiskajiem tālruņa pārvaldniekiem un citiem rīkiem.

    Iestatījumi ir gana plaši, lai pielāgotu tālruni katra individualitātei. Lai atstātu vairāk vietas saturam, var izvēlēties žestu vadību, kas šoreiz strādā ļoti labi un ērti. Izvēloties aplikāciju atvilktni, saskarni var padarīt mazāk līdzīgu ābolam un sakārtot jucekli mājas ekrānos. Kopumā viss kā nākas.

    Budžeta kamera

    Kameru departamenta darbība vienmēr bijusi tieši proporcionāla tālruņu cenai. Ar to jāsaprot, ka flagmaņu cena sola flagmaņcienīgu kameru darbību. Šoreiz gribu uzteikt Honor par to, ka godprātīgi, zinot, ka nespēs uzlēkt augstāk par pēcpusi, netiek izmantotas vairākas kameras, kas reti šajā cenu kategorijā sniedz kaut cik jēdzīgu pienesumu. Lietotāji netiek nepamatoti kārdināti ar iespējām, ar kurām 8A netiek galā.  Tik primitīvu kameras lietotni sen neesmu redzējis. Pieejami skaistuma, foto, video režīmi un viss. Kamerai šajā cenu kategorijā ar to pilnīgi pieteik.

    Aizmugures kameras labākā draudzene ir Saule. Saulainā dienā bildes sanāk pieņemamas. Dinamiskais diapozons nav nekas ievērības cienīgs. Krāsas visbiežāk sliecas vairāk uz vēso pusi, ne visas detaļas būs redzamas, bet sociālajiem tīkliem derēs. Kad saule dodas pie miera, laiks likt mierā arī tālruņa kameras. Par sliktas gaismas bildēm jāaizmirst, arī iekštelpās ar mākslīgo apgaismojumu jābūt uzmanīgam. Iekštelpās bildes mēdz slimot ar akvareļkrāsu slimību.

    Šoreiz kameru darbību pat negribas nosodīt. Darbs tiek padarīts, bet robežas ir gana skaidri novilktas. Paldies par godprātību!

    Konkurence

    Konkurences trūkums, Honor 8A nostāda ekskluzīvā situācijā. Latvijā viedtālruņu cenā līdz 220 eiro ir diezgan maz. Konkurents būtu Xiaomi Mi A2, kas piedāvā premium korpusu un tīru Android, bet akumulatora darbība runā par labu Honor 8A. Vēl var skatīties Nokia 5.1 virzienā, bet variantu tiešām nav daudz.

    Nobeigumā

    Mūsdienās viedtālruņi kļuvuši tik komplicēti, ka budžeta klasē iespējams atrast vai nu kaut ko ne visai lietojamu vai tādu, kas atbilst pāris gadu veciem standartiem. Honor 8A ir mēģinājums ieviest mūsdienu tendences budžeta klasē. Tālrunim ir gaišs, garšs ekrāns, ir izgrauzums, ir spīdīgs dizains. Diemžēl, nekur nepamet sajūta, ka tālrunis salikts no tā, kas palicis pāri noliktavās. Pat Honor logo izmanto veco fontu.

    Domājot par to, kas varētu būt tālruņa mērķauditorija esmu samulsis: pat izmantojot programmatūrā pieejamo vienkāršo režīmu, tālrunis būs par sarežģītu, lai to piedāvātu vectētiņam; pusaudžiem var nepietikt veiktspēja; atliek pirmo klašu skolēni vai cilvēki, kuru prasības ir gana pieticīgas. Kopumā tālrunis savu darbu padara, cena protams prasa kompromisus, bet loģiskais saprāts atgādina, ka šajā cenu kategorijā es negaidu veiktspējas vai kameru brīnumus. Vienkāršs tālrunis, kas apmierina vienkāršas prasības.

    Patika

    • Cena
    • Ļoti skaļš skaļrunis
    • Pieņemams ekrāns (izņemot izšķirtspēju)
    • Elegants dizains
    • Pieņemama akumulatora darbība

    Nepatika

    • Zema ekrāna izšķirtspēja
    • microUSB
    • Nav NFC
    Patīkami, ka šoreiz neviens nesola zelta kalnus, tas ļauj tālruņa pāris trūkumus retušēt līdz pieņemšanai. Vienkāršs tālrunis vienkāršu vajadzību apmierināšanai.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    7
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    6
    Akumulators
    8
    Kameras
    6
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    27.03.2019 10:03

    Piekrītu: “spilgta Saules gaisma tam nebūs šķērslis” – mana spilgtā gaisma nevar būt šķērslis…

    Jurģis Spulenieks
    27.03.2019 10:04
    Reply to  Madara Saule

    :)

    27.03.2019 11:21

    Vai Samsung A6 nav uzskatāms par konkurentu? Pie Tele2 cena tagad ir 169 EUR

    Jurģis Spulenieks
    27.03.2019 12:38

    Ja cena noktitusi tik tālu,tad noteikti var uzskatīt par konkurentu

    wils
    27.03.2019 13:49

    Fui, MTK iekš kursors.lv? Pēc tā tak rokas ar ziepēm divas dienas jāmazgā un mute ar Listerin jāskalo.

    Kursors.lv
    27.03.2019 13:50
    Reply to  wils

    Nu, diemžēl budžeta galā Mediatek ir norma un ir jāstrādā ar to, kas tur ir pieejams.

    Jurģis Spulenieks
    27.03.2019 14:06
    Reply to  wils

    Jāteic,ka MTK nav medusmaize, bet šoreiz arī šie nav stāvējuši uz vietas. Kā vienmēr ar grafiku iet kā pa celmiem,bet šoreiz vismaz ar GPS viss kā nākas.

    itanium
    28.03.2019 09:28

    Nez, pat normālos internetveikalos (X**t) sāk parādīties Redmi Note 7, kas iekļaujas tajos pašos 220 EUR, kas minēti rakstā.
    Note 7 būs asāks ekrāns, Gorilla, jaudīgāks gan CPU (SD 660), gan GPU (Adreno 512), labākas kameras, pirkstu nospiedumu lasītājs, labāka savietojamība (Wi-Fi ac un BT 5.0), kā arī ilgāks darbības laiks no akumulatora.

    Jurģis Spulenieks
    28.03.2019 09:33
    Reply to  itanium

    Xiaomi izkonkurēt šajā cenu kategorijā ir pagrūti, šķiet, ka vienīgais, kas traucē uzvaras gājienā ir tas,ka xiaomi ne vienmēr ir pieejami pie operatoriem.

    Kursors.lv
    28.03.2019 13:59
    Reply to  itanium

    Jā, Redmi Note 7 mēs arī nomedīsim uz testu.

    Reklāma
    Patīkami, ka šoreiz neviens nesola zelta kalnus, tas ļauj tālruņa pāris trūkumus retušēt līdz pieņemšanai. Vienkāršs tālrunis vienkāršu vajadzību apmierināšanai.Honor 8A apskats - vienkāršs, bet ne parasts