Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Watch SE apskats – lielisks sniegums, ko diezgan ierobežo baterija

    Jaunākie raksti

    15. septembrī Apple nāca klajā ar saviem jaunākajiem viedpulksteņiem, prezentējot Apple Watch Series 6 un budžeta tipa modeli Apple Watch SE. Lai arī varētu domāt, ka Watch SE variants izpildījuma ziņā krietni iepaliek aiz Apple Watch 6, tā gluži nav. Gan izskata, gan funkciju ziņā tie ir gluži līdzīgi. Lielākās atšķirības meklējamas tehniskajās niansēs, sensoru piedāvājumā, kā arī, protams, cenā. Lasi tālāk, lai uzzinātu vairāk!

    Manā īpašumā Apple Watch SE nonāca decembra sākumā. Izvēlējos 40 mm versiju tumši pelēkā (space grey) krāsā. Šis ir pirmais Apple zīmola viedpulkstenis, ko esmu iegādājusies, tāpēc šajā apskatā koncentrēšos uz tā salīdzinājumu ar citu ražotāju ierīcēm. Pavisam nesen apskatīju Fitbit Sense un Garmin Venu Sq viedpulksteņus. Vienlaikus esmu pārliecināta, ka neviens vien šaubās, kuru gan no abiem Apple jaunajiem pulksteņiem iegādāties, ar ko tie tieši atšķiras, kādas katram ir priekšrocības utt. Tāpēc šajā apskatā noteikti parādīsies arī Apple Watch SE un Apple Watch 6 salīdzinājums.

    Tehniskā specifikācija

    Apple Watch SE pieejams gan 40mm, gan 44 mm variantā.

    Izmēri:

    40 mm modelim
    44 mm modelim

     

    40x34x10.4 mm
    44x38x10.4 mm

    Svars:

    40 mm modelim
    44 mm modelim

     

    30.49g
    36.2g

    Ekrāna izmērs:

    40 mm modelim
    44 mm modelim

     

    1.57 collas
    1.78 collas

    Izšķirtspēja:

    40 mm modelim
    44 mm modelim

     

    394 x 324 pikseļi
    448 x 368 pikseļi

    Displejs Retina LTPO OLED
    Materiāls Displejs izgatavots no Ion-X glass, tam ir alumīnija korpuss, aizmugure no kompozītmateriāla. Siksniņa – silikona
    Akumulatora tips Li-Ion
    Baterijas darbības laiks:

    viedpulksteņa režīmā – 90 reizes pārbaudot laiku, saņemot 90 paziņojumus, 45 minūtes lietojot aplikācijas un 60 minūtes nodarbojoties ar sportiskām aktivitātēm ar mūzikas atskaņošanu.

     

    18 stundas

    Baterijas uzlāde Darbojas ar bezvadu uzlādi

    80% 1.5 stundu laikā

    100% 2.5 stundu laikā

    Savienojamība Bluetooth 5.0, Wi-Fi, NFC, GPS+GLONASS
    Sensori Sirdsdarbības sensors, akselerometrs, barometrs, žiroskops, apkārtējās gaismas sensors
    Operētājsistēma WatchOS 7

    Lai savienotu ar telefonu, nepieciešams iPhone 6s vai jaunāks modelis ar iOS 14 vai jaunāku operētājsistēmas versiju

    Funkcijas Paziņojumi no telefona, mūzikas atskaņošana, uzrāda kaloriju patēriņu, sirdssitienu biežumu, ātruma un distances rādījumi, Apple Pay, mikrofons, skaļrunis, kompass, digitālais asistents Siri, laikapstākļu prognoze, iespēja nosūtīt SMS un piezvanīt, palīdzība ārkārtas situācijā, e-pasts
    Atpazīst fiziskās aktivitātes Skriešanu, iešanu/nūjošanu, peldēšanu, riteņbraukšanu, aktīvus spēka treniņus, alpīnismu, dejošanu, jogu
    Ūdens noturība Ar pulksteni droši vari peldēties līdz pat 50 m dziļumā
    Pieejamās krāsas Sudraba, astropelēka un zelta
    Atmiņa 32 GB iebūvētā atmiņa

     

    Izskats un uzbūve

    Kā jau parasti Apple ierīču izpakošana ir īsta bauda, kas sniedz labu pirmo iespaidu par nopirkto. Apple Watch SE komplektācijā ietilpst pulkstenis, divas nomaināmas siksniņas, lietošanas instrukcija un magnētiskais uzlādes kabelis, kas pulkstenim sniedz bezvadu uzlādes iespējas. Principā tas no komplektācijas arī viss. Tāpat kā jaunākajiem iPhone modeļiem, arī svaigākajiem Apple Watch līdzi vairs nenāk strāvas adapteris. Iesaku nepazaudēt lādētāju, jo oriģinālais Apple lādētājs maksā dārgi.

    Apple Watch SE izskata ziņā īsti ne ar ko neatšķiras no Apple Watch Series 6. Izmēri šiem abiem modeļiem ir identiski. Pulkstenis nav zaudējis savu kvadrātveida dizainu, kas saglabājies jau kopš pirmo Apple Watch izlaišanas 2015. gadā.

    Apple Watch 6 un Apple Watch SE

    Tā kā es iegādājos 40 mm versiju, tad šajā rakstā apskatīšu Apple Watch SE, kas sver nedaudz vairāk kā 30 gramus, kopējie izmēri 40x34x10.4 mm, savukārt ekrāns ir 1.57 collas liels.

    Apple Watch SE ir Retina LTPO OLED displejs, kas izgatavots no Ion-X glass. Materiāls ir diezgan izturīgs un tas savu kvalitāti lieliski tur jau trešo nedēļu. Visi Apple Watch SE modeļi ir izgatavoti no 100% pārstrādāta 7000. sērijas alumīnija, kas ir viegls un lēts. Aizmugure veidota no melna keramiskā materiāla un safīra kristāla, kas pasargā optisko sirdsdarbības sensoru, ar ko ierīce var mērīt tās valkātāja pulsu.

    SE modeļa korpuss pieejams trīs krāsās – sudraba, zelta un astropelēkā. Es izvēlējos astropelēku krāsu – tā nav tik uzkrītoša un iespējams viegli pieskaņot dažādām drēbēm. Salīdzinājumam Apple Watch 6 pieejama nedaudz plašāka krāsu palete un tas nopērkams arī zilā un sarkanā krāsā. Kas attiecas uz siksniņu izvēli, ja apnikusi vecā, iespējams izvēlēties un piepirkt klāt kādu no dažnedažādiem citiem dizainiem.

    Pulksteņa vienā pusē atrodas skaļrunis, otrā – mikrofons un sānu poga, kas parāda izmantotās lietotnes, ar tās palīdzību iespējams piekļūt arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, apstiprināt Apple Pay pirkumus un daudz ko citu. Tomēr primāri visu vajadzīgo mierīgi iespējams paveikt ar skārienvadību. Apple Watch SE aprīkots ar vēl vienu pogu, kam dots nosaukums “Digital Crown”. Tā primāri ļauj pārvietoties pa pulksteni, ritināt sarakstus, kā arī palielināt/samazināt ekrānā esošās ikonas.

    Veiktspējas ziņā daudz neatpaliek no Apple Watch 6

    SE modelis salīdzinājumā ar Series 6 kopumā piedāvā tādu pašu displeja specifikāciju.  Izņēmums ir Always-On funkcija, kas Apple Watch 6 displejam ļauj būt vienmēr ieslēgtam. Tikmēr Watch SE būs jāpaceļ un tas automātiski ieslēgs displeju. Kā mīnuss Always-On funkcijai jāpiemin tas, ka šādi pulkstenis ātrāk izlādēsies. Kopumā tas ir ļoti kvalitatīvs, košs un precīzs displejs, kādu neredzēsi kurā katrā alternatīvā viedpulkstenī.

    Pateicoties iebūvētajam S5 čipam un divkodolu procesoram, Apple Watch SE nodrošina ļoti ātru veiktspēju, kas tādējādi šo modeli padara trīs reizes ātrāku par Apple Watch Series 3. Praksē tas nozīmē, ka pulkstenī visas lietotnes darbojas bez aizķeres.

    Apple Watch SE aprīkots ar jaunāko skaļruni un mikrofonu, kas īpaši noderīgi ir zvanot vai komunicējot ar balss asistentu Siri.

    Savukārt Bluetooth 5.0 nodrošina ļoti labu savienojumu ar tālruni. Līdz šim bez iemesla abas ierīces nav atvienojušās viena no otras. Ir ļoti jūtams tas, ka Apple Watch SE un  Apple viedpulksteņi kopumā radīti, lai būtu savienoti tikai un vienīgi ar iPhone. Salīdzinot ar citiem viedpulksteņiem, šī atšķirība ir pat diezgan jūtama. Un tas arī ir diezgan loģiski, ka viena ražotāja ierīces sastrādājas krietni labāk nekā dažādu kompāniju piedāvātās. Japiezīmē, ka Apple Watch nebūs iespējams normāli savienot ar citām ierīcēm, piemēram, Android viedtālruņiem. Šis ir izteikts Apple produkts, kas sadarbojas tikai ar citiem Apple produktiem.

    Kontrole un vadība

    Visas svarīgākās Apple Watch SE kontroles iespējas nodrošina iPhone jau esošā aplikācija “Watch”. Ar tās palīdzību iespējams rediģēt un kontrolēt paziņojumus un to saņemšanu, pulkstenī esošās aplikācijas, uzstādījumus, pielāgot iespējas, kas saistītas ar balss asistentu Siri, aktivitātēm, kalendāru, veselību, mūziku, zvaniem, miegu, laikapstākļiem, Apple Pay un daudz ko citu. Ar “Watch” lietotni uzstādījumus pulkstenī iespējams rediģēt ātri un bez aizķeršanās.

    Tomēr tas, kas īpaši atšķir Apple Watch, tostarp SE modeli, no citu ražotāju piedāvātajiem viedpulksteņiem, varētu būt tieši plašais funkciju klāsts, kas principā ļauj šo ierīci lietot kā telefonu. Apple Watch SE var izmantot zvaniem un SMS, kā modinātāju, kalendāru, kompasu un kalkulatoru, atgādinātāju par ieplānotiem pasākumiem, App Store un bilžu galeriju caurlūkošanai, sociālajiem tīkliem un e-pastiem, sarunas ierakstīšanai, mūzikas un podkāstu atskaņošanai, sarunai ar balss asistentu. Tas arīdzan parāda jaunāko laikapstākļu prognozi, ļauj veikt norēķinus ar Apple Pay, sniedz navigācijas iespējas un piedāvā vēl virkni citu funkciju.

    Veselība un drošība

    Apple Watch SE piedāvā gandrīz tās pašas ar veselību saistītās funkcijas, ko Apple Watch Series 6. Izņēmums ir sensors, kas mēra skābekļa līmeni asinīs, kā arī iespēja nolasīt elektrokardiogrammas rādītājus. Man šīs divas funkcijas nav tik ļoti nepieciešamas un pilnībā pietiek ar to, ko piedāvā SE variants. Pie tam, ne visas šīs papildus funkcijas ir vienādi pieejamas visā pasaulē.

    Apple Watch SE iebūvēts otrās paaudzes optiskais sirdsdarbības sensors, kas aprēķina, piemēram, nodedzinātās kalorijas, aktivitātes līmeni, sirdsdarbības ātrumu un citus rādītājus. Tas arī var noteikt, kad sirds sitas pa lēnu vai ātru, kā arī fiksē citus ar iespējamiem sirdsdarbības traucējumiem saistītus rādītājus. Pulkstenī iebūvēts arī akselerometrs un žiroskops, kas nosaka, kad lietotājs krīt. Analizējot plaukstas trajektoriju un trieciena paātrinājumu, Apple Watch SE pēc spēcīga kritiena nosūta lietotājam brīdinājumu, kuru var noraidīt vai izmantot, lai sāktu zvanu ārkārtas dienestiem. Ja pulkstenis aptuveni 60 sekundes pēc kritiena izjūt nekustīgumu, tas automātiski zvana ārkārtas dienestiem un atskaņo audio ziņojumu, kurā norādīta lietotāja atrašanās vieta.

    Apple Watch SE izmanto jaunākās paaudzes mikrofonu, lai izmērītu apkārtējās vides skaņas līmeni. Pulkstenis automātiski nosūta paziņojumu, ja apkārtējās vides trokšņu līmenis ir pieaudzis līdz tādam, kas var izraisīt dzirdes bojājumus.

    Kā jau liela daļa citu viedpulksteņu, arī Apple Watch SE pieejama miega analīze. Jāsaka gan, ka tā nav ļoti detalizēta un neiedziļinās miega ciklos. Lietotājs var iegūt vispārēju priekšstatu par to, cik ilgi gulēts un salīdzināt šo rādījumu ar citām naktīm. Toties labi šķiet, ka var uzstādīt savu gulētiešanas un celšanās laiku, un pulkstenis ar brīdinājumiem atgādinās, kad laiks doties pie miera un kad celties.

    Tāpat Apple Watch SE mudina ik pa laikam piecelties un izkustēties, kā arī nomierināt prātu, veicot dziļas ieelpas un izelpas. Jāatzīstas, ka es šīs iespējas vairs tik aktīvi neizmantoju kā sākumā, taču atslodzei tās der labi. Kad šīs funkcijas apnīk, tās var viegli atslēgt.

    Viena iespēja, ko piedāvā gan Samsung, gan arī Apple, ir funkcija, kas automātiski fiksē roku mazgāšanas procesu un mudina to darīt vismaz 20 sekundes. Ņemot vērā šī brīža situāciju pasaulē, tā ir visai noderīga iespēja, kas arī man likusi nedaudz mainīt paradumus un rokas mazgāt maķenīt ilgāk.

    Fizisko aktivitāšu iespējas

    Apple Watch SE aktivitāšu monitoringa ziņā neko diži neatšķiras no citiem viedpulksteņiem. Tas uzskaita noietos soļus, sadedzinātās kalorijas aktīvā un miera režīmā, fiksē, cik liela distance veikta skrienot vai soļojot. Arī stāvu skaits tiek piefiksēts, kas pēc pašreizējiem novērojumiem ir precīzs. Šos rādītājus, ja ir interese, var apskatīties arī detalizētāk. Pulkstenis zina un atpazīst vairākus aktivitāšu veidus – skriešanu, iešanu, peldēšanu, riteņbraukšanu, aktīvus spēka treniņus, alpīnismu, dejošanu, jogu. Diži vairāk iespēju saistībā ar aktivitātēm Apple Watch SE nepiedāvā.

    Nelielu vilšanos sagādā baterija

    Salīdzinot Apple Watch SE ar citu ražotāju viedpulksteņiem, ko esmu iepriekš lietojusi, lielākā atšķirība noteikti atrodama baterijas darbības laikā. Ja, piemēram, Garmin Venu Sq vai Fitbit Sense ar vienu uzlādi spēja darboties gandrīz nedēļu, Apple Watch SE, lietojot apmēram tikpat intensīvi, jāuzlādē apmēram katru otro dienu. Vidēji baterija tur 18 stundas. Ar manu lietošanas intensitāti (paziņojumu saņemšana un izlasīšana, jauno funkciju izpēte utml.) tās ir ap 40 stundām. Ņemot vērā, cik daudz iespēju piedāvā Apple Watch SE, gribētos, lai baterijas darbības laiks ir garāks. Arī ceļš līdz pilnai baterijai nav tas īsākais – 80% iespējams dabūt 1.5h, savukārt pilna uzlāde prasa 2.5h. Tā kā dažādas pulksteņa iespējas izmantoju visu diennakti, ir diezgan neparocīgi to ik pārdienu uzlādēt. Vienlaikus jāatzīst, ka baterija ir vājā vieta ne tikai Apple Watch SE, bet arī citās Apple ierīcēs, kā iPhone 12.

    Katrai dienai jauns fona attēls

    Apskatot, ko vēl piedāvā Apple Watch SE, acīs iekrita plašā fona attēlu izvēle.

    Cena un pieejamība

    Decembra beigās par Apple Watch SE pieejamību vairs nebūtu jāsūdzas. Tas ir atrodams vairumā internetveikalu. Apskata tapšanas brīdī Vācijas Apple internetveikalā 40 mm modelis maksā sākot no 291 eiro. iDeal.lv internetveikalā tas maksā 299 eiro, bet Tet.lv Apple Watch SE 40 mm pieejams par 306 eiro. Arī RD Electronics tas maksā 299 eiro.

    Pāris vārdi nobeigumā

    Rezumējot visu iepriekš izklāstīto, kopumā man šķiet, ka Apple Watch SE ir ļoti labs viedpulkstenis, kas nodrošina ikdienā nepieciešamās iespējas. Tās, manuprāt, īpaši novērtēs lietotāji, kuri bieži vien atrodas steigā, un tā vietā, lai ikreiz sniegtos pēc telefona, visu nepieciešamo var izdarīt ar šo viedpulksteni. Apple Watch SE no Apple Watch Series 6 galvenokārt atšķiras ar to, ka tā displejs nav aprīkots ar Always On funkciju, tas nedod iespēju noteikt skābekļa līmeni asinīs, kā arī neuzrāda elektrokardiogrammas datus. Ja šīs iespējas ir nebūtiskas, domāju, nav īsti jēgas pirkt par 120 eiro dārgāko Apple Watch 6. Kā jau minēju – lielākā sāpe saistībā ar Apple Watch SE ir baterija, kas, manuprāt, neļauj tik pilnvērtīgi izbaudīt un izmantot esošo iespēju klāstu. Tomēr kopumā ierīce man patīk un tā jau šobrīd ir ļoti labs palīgs ikdienā.

    Patika:

    • Ļoti plašs iespēju klāsts;
    • Pilda svarīgākās viedtālruņa funkcijas;
    • Vienkārša uzstādīšana un ātra savienošanās ar telefonu;
    • Funkciju ziņā tikai nedaudz atpaliek no Apple Watch 6, vienlaikus atšķirība cenā ir 120 eiro (40 mm modeļiem).

    Nepatika:

    • Īss baterijas darbības laiks;
    • Salīdzinoši virspusēja miega kvalitātes analīze;
    • Varēja būt plašāks veselības un aktivitāšu monitorings.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    28.12.2020 13:58

    Nekorekti noradīt cenu no apple asv lapas. Tur ir cena dolāros, un bez nodokļiem. Piemērotāk būtu paņemt cenu, piemēram, no Vācijas veikala, kur tā ir 291€

    Kursors.lv
    28.12.2020 14:19

    Taisnība. Šo mēs salabosim. Paldies par norādi!

    Nelabojams
    29.12.2020 07:48

    Viss jau izskatās skaisti, bet pulkstenis, kurš iet 18 stundas, manā uztverē ir vienkārši ķiņķēziņš, kas derīgs vien ofisa planktonam…

    Kursors.lv
    29.12.2020 16:34
    Reply to  Nelabojams

    Jā, nekādus Ironman sacīkstes ar šo pulksteni normāli neaizvadīsi. Tomēr ir gana daudz cilvēku, kas necenšas no lādētājiem nokāpt ilgāk par vienu dienu un tiem ar Apple Watch būs viss labi. Ar laiku sapērkas dārgus lādētājus mājās, darbā, mašīnā un pierod pie atkarības no tiem :) Un viss tikai tāpēc, ka Apple lēmis, ka neviens cits pulkstenis ar citam šīs ekosistēmas ierīcēm nesadarbosies tik labi.

    Elektriķis
    29.12.2020 17:08

    Joprojām gaidu no LMT iespēju lietot Ābolpulksteni ar e-SIM.
    Vai Tev ir kādas ziņas par šo lietu?

    Kursors.lv
    29.12.2020 17:26
    Reply to  Elektriķis

    Nav ziņu. Manuprāt, tas īsti nav LMT lēmums. Kā Apple teiks, tā arī būs. Manuprāt, Apple Watch LTE versijas Latvijā oficiāli nemaz netirgo.

    Elektriķis
    29.12.2020 17:50

    Tad šie droši vien rāda ar pirkstu viens uz otru…
    Protams ka netirgo, kāda no tā jēga, ja nav pieliekams ne pie viena mobilā tīkla, ja būs, tad tirgos.

    Kursors.lv
    29.12.2020 18:13
    Reply to  Elektriķis

    Ne gluži. Kad Apple pateiks, ka tādā un šitādā valstī ir jāsāk tirgot šo konkrēto produktu, tad un tikai tad operatori tehniski sakārtos šo jautājumu. Bez Apple ziņas operatori tādas lietas nelemj.

    Rūdolfs Rancāns
    29.12.2020 17:41
    Reply to  Nelabojams

    Jautājums vai vispār Tev ir nepieciešams viedpulkstenis? Līdzīgi varētu salīdzināt parasto telefonu pie vada, kas nekad nav jālāde ar jebkuru viedtālruni, kas tur 1-2 dienas. Arī tāds pats ķinķēziņš vien sanāk.
    Jā, uz papīra 18h tiešām izklausās nožēlojami, bet reālā lietošanā tas nerada pilnīgi nekādas problēmas. Savu apple watch lādēju faktiski tikai, kad eju dušā, un ar to pilnībā pietiek. Tikai dažreiz to uzlādēju līdz 100%, un ļoti reti tas izlādējas līdz sarkanajiem procentiem.

    Kristaps
    30.12.2020 10:13

    Pokemonu pulksteņi !!!

    Markss
    02.01.2021 14:18

    Nav pārāk nopietna ierīce, bet jenkju rednekiem un gultā rasinošai amorfajai masai noteikti notirgot var labi.

    Artuzs
    11.08.2021 07:10

    Pasūtīju pie Capital, gaidu, drīz jābūt klāt! Pamēģināju drauga sesto un paņēmu tomēr SE versiju. Skābekli un kardiogrammu tik pāris reizes apskatīju, vairāk bija ziņkāre nevis kā nopietns pielietojums man. Cena nedaudz pieaugus – 7 EUR :D

    Rūdolfs Rancāns
    11.08.2021 08:03
    Reply to  Artuzs

    Varēji tuč, tuč paciesties. Tepat aiz stūra jābūt jau SE2.
    Es savulaik nosliecos par labu sestajam, bet tikai un vienīgi dēļ always on displeja. Jāatzīst, ka šī funkcija ir ne līdz galam izdevusies un nestrādā kā es to biju iedomājies. Tā pa īstam tā noder tikai sportojot ar iebūvēto workout aplikāciju. Visādi citādi jebkuram, kurš svārstās starp abiem modeļiem, noteikti iesaku SE.

    Rainers
    27.08.2021 13:18

    Vai ir zināms, kad iznāks SE2? Šogad?

    Lauris
    11.08.2021 10:41

    Arī lietoju SE, un ir labs visā, ko no tā var sagaidīt. Baterija vispār nav problēma, pa nakti vairums tāpat pulksteni ņem nost, un nav starpības, vai to nolikt uz galda, vai lādētāja.

    Reklāma