Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Venu Sq viedpulksteņa apskats – sports un veselība iet roku rokā

    Jaunākie raksti

    Ārkārtīgi lielā viedpulksteņu dažādība tehnoloģiju kārajam cilvēciņam šobrīd uzlikusi milzu pārbaudījumu – kā no plašā klāsta izvēlēties jaudīgāko, izdevīgāko, funkcionālāko, izskatīgāko un vēl visādi citādi labāko viedpalīgu. Iespēju ir patiešām daudz, taču, ja zini, ka vēlies ierīci, kas reizē būs gan tavs sabiedrotais sportiskās aktivitātēs, gan kā medmāsiņa sniegs plašu un detalizētu pārskatu par veselību, pat ļoti labs variants varētu būt kompānijas “Garmin” viens no jaunākajiem veikumiem viedpulkstenis “Venu Sq”. Tāpēc nu uz manas rokas nonācis šī viedpulksteņa sievišķīgais variants, ar kuru kādu laiciņu būsim teju kā viens vesels, lai saprastu, ko Garmin vēlējies pateikt ar šo modeli.

    Elegance un vienkāršība reizē

    Attaisot iepakojumu, gaismu ieraudzīja ceriņu krāsas, rozīgi lillā Garmin viedpulkstenis. Krāsa, manuprāt, ļoti sievišķīga, taču neuzbāzīga, tāpēc arī uz vīrieša rokas izskatīsies eleganti. Tomēr, ja gribas kādu ierastāku krāsu, tad Garmin Venu Sq pieejams arī tumši pelēkā un baltā krāsā.

    Reklāma

    Pirmais, kas iekrita acīs no dizaina iezīmēm, ir siksniņa. Tā kā nevaru lepoties ar ļoti brangām rokām, tad man svarīgi, lai siksniņā būtu iestrādāti caurumi arī tievāku plaukstas locītavu īpašniekiem. Konkrēti Garmin Venu Sq pulksteņa siksnā iestrādāti 17 caurumi. Tas nozīmē, ka aproci var pielāgot ļoti dažādam rokas platumam, kas ir būtiski ne tikai ikdienā, bet arī sportojot.

    Radot Venu Sq, Garmin dizaina ziņā sekojis tehnoloģiju giganta Apple un nu jau arī Huawei piemēram. Tikmēr atšķirībā no citu ražotāju viedpulksteņiem Venu Sq smeļas enerģiju, izmantojot USB Type-C uzlādes vadu, ko iesprauž elektrības spraudnī, kas pats nenāk līdzi. Tomēr bezvadu uzlādes trūkumu, manuprāt, ātri vien atsver tas, ka šim pulkstenim baterijas darbības laiks ar vienu uzlādi sasniedz pat nedēļu, kas patiesībā ir ārkārtīgi ilgs laiks.

    Tehniskie parametri

    • Displejs izgatavots no Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikla. Siksniņa ir no silikona, savukārt korpuss no šķiedrām stiegrota polimērkompozīta;
    • Pats pulkstenis kopumā nav smags un sver 37.6 gramus;
    • Tā kopējie fiziskie izmēri ir 40.6 x 37.0 x 11.5 mm. Piemērots plaukstas locītavām ar apkārtmēru no 12.5 līdz 19 cm;
    • Displeja izmērs sasniedz 1.3 collas pa diagonāli;
    • Izšķirtspēja: 240 x 240 pikseļi;
    • Baterijas darbības laiks viedpulksteņa režīmā līdz 6-7 dienām, savukārt GPS režīmā – līdz 14 stundām;
    • Uzglabā līdz pat 200h vecus aktivitāšu datus.

    Aplikācija, kas sniedz tik daudz

    Kā jau lielākā daļa viedpalīgu, arī Garmin Venu Sq darbojas savienojumā ar Bluetooth, un tā patieso performanci var novērtēt, lejupielādējot tālrunī lietotni “Garmin Connect”. Pats pulkstenis aprīkots ar virkni sensoru, tostarp GPS, Garmin Elevate plaukstas locītavas sirdsdarbības monitoru, akselerometru, galīgi ne visos viedpulksteņos esošo Pulse OX sensoru, kas uzrauga skābekļa līmeni asinīs un citiem. Ar šo sensoru palīdzību ierīce ievāc dažādus datus, ko pēc tam pārskatāmā veidā iespējams redzēt aplikācijā un salīdzināt dienas, nedēļas, mēneša griezumā. Veselības monitorings ir viena no divām lielām funkciju pakotnēm, ko piedāvā Garmin Venu Sq. Otra ietver aktivitāšu izsekošanas, fiziskās sagatavotības aprīkojuma, kā arī treniņu, plānošanas un analīzes funkcijas jeb visu, kas saistīts ar sportošanu. Bet nu visu pēc kārtas.

    Pamata veselības rādītāji vienuviet

    Lai saņemtu pārskatu gan par saviem veselības, gan aktivitāšu rādītājiem, lietotājam Garmin Connect aplikācijā vispirms jānorāda dati par sevi – dzimums, vecums, svars, garums.

    Garmin Venu Sq viedpulkstenis, manuprāt, sniedz visai plašu pārskatu par dažādiem veselības rādītājiem. Viens no tādiem, ko piedāvā vairums viedpulksteņu, ir sirdsdarbības ritma uzraudzība. Šis pulkstenis to dara nepārtraukti, ik sekundi. Taču, kas man šķiet noderīgi un varētu būt nepieciešams sirds un asinsvadu slimniekiem – brīdinājums par sirdsdarbības ritma novirzi no normas, paziņojot par pārāk zemiem vai augstiem rādītājiem. Kā jau liela daļa viedpulksteņu, arī šis veic miega analīzi, informējot arī par to, cik ilgs laiks pavadīts katrā no miega fāzēm.

    Trīs nākamās funkcijas man bija jaunums, jo līdz šim lietotie viedpulksteņi tās nepiedāvāja. Pirmā no tām ļauj sekot līdzi sava ķermeņa enerģijas līmenim (body battery). Grūti pateikt, cik precīzs ir šis rādītājs. Pašreiz tas ir 46/100, lai gan pašai sajūta, ka enerģija ir nedaudz lielāka. Intereses pēc šo rādītāju apskatīju pirms un pēc intensīvas sportošanas, konkrētāk kardio treniņa. Bet par to nedaudz vēlāk.

    Vēl kāda interesanta, bet, manuprāt, ne visai precīza ir stresa līmeņa uzraudzība visas dienas garumā, brīdinot lietotāju par paaugstinātu stresa līmeni. Kāpēc saku, ka neprecīzs – pulkstenis paziņoja par pārāk augstu stresa līmeni brīdī, kad absolūti nekādu stresu neizjutu un darīju savas ikdienas lietas. Interesanti, kāds gan būtu stresa rādītājs, piemēram, pirms kāda svarīga eksāmena.

    Tāpat viena funkcija, ko ne visi viedpulksteņi piedāvā, ir elpošanas ātruma rādītājs (respiration). Skatos, ka man tas ir vienāds, gan guļot, gan esot augšā. Tomēr šo, kā arī pārējos augstāk minētos rādītājus noteikti pārbaudīšu sportojot un skatīšos, kā tie būs mainījušies salīdzinājumā pirms un pēc aktivitātes veikšanas.

    Papildus augstāk minētajiem, protams, ir vēl virkne citu funkciju, kas ziņo par veselības stāvokli. Piemēram, Pulse OX skābekļa līmeņa asinīs rādītājs, atgādinājums par atpūtu, iespējams pievienot datus par izdzertā ūdens daudzumu un attiecīgi saņemt ieteikumus par pareizāku ūdens uzņemšanu. Taču īpaši sievietēm varētu būt noderīga funkcija par menstruālo ciklu. Norādot prasītos datus, iespējams noskaidrot, kurā menstruālā cikla fāzē lietotāja atrodas šobrīd un kad gaidāma nākamā fāze.

    Konkrēti soļu un miega rādījumus iespējams arī savstarpēji salīdzināt. Ņemot vērā lietotāja norādīto vecuma grupu un dzimumu, iespējams salīdzināt dienā pieveikto soļu, kā arī nogulēto stundu skaitu. Tāpat iespējams salīdzināt pieveikto soļu skaitu nedēļas ietvaros, uzzināt vidējo soļu skaitu dienā, vienā nedēļā noieto kilometru skaitu, kā arī kopējo soļu skaitu.

    Mudina paveikt vairāk

    Kaut kas starp veselības uzraudzības un fitnesa funkcijām ir aktivitāšu izsekošana, un Garmin Venu Sq šeit, protams, nepiedāvā tikai soļu skaitīšanu un atgādinājumu vai drīzāk pamudinājumu piecelties beidzot no krēsla izstaipīt kājas. Papildus soļu skaitīšanai lietotājam ir iespēja ieslēgt automātisko mērķa noteikšanas funkciju, kas mēra aktivitātes līmeni un pēc tā nosaka dienas soļu mērķi. Tāpat aplikācijā var redzēt, cik liels bijis dienā pieveiktais attālums. Nedaudz aktīvāk pakustēties, iespējams, pamudinās sadedzināto kaloriju uzskaite. Turklāt lietotnē var redzēt gan, cik kaloriju sadedzināts miera režīmā, gan aktīvā kustībā. Papildus tam visam Garmin šajā pulkstenī ielicis arī TRUEUP, MOVE IQ funkcijas, kā arī tas seko līdzi, cik daudz minūšu pavadītas intensīvā kustībā. Visā visumā Garmin Venu Sq aktivitāšu izsekošanas funkcijas nav nekas jauns. Tomēr datu pasniegšanas veids (ļoti pārskatāmi) varētu šo Garmin viedpulksteni pacelt nedaudz augstāk par konkurentiem.

    Fitnesa funkcijas

    Viena no, manuprāt, labākajām iespējām, ko Garmin Venu Sq piedāvā fitnesa funkciju sadaļā, ir dažādas intensitātes, garuma, dažādām muskuļu grupām domāti treniņi. Video formāts gan tiem netiek piedāvāts, taču lietotnē iespējams iepazīties ar nepieciešamajiem vingrinājumiem un uzdevumu plānu, kas jāizdara, lai treniņš skaitītos izpildīts.

    Fiksē ikdienas steigu un nesteigu

    Jāsaka, ka laikā, kamēr ikdienā lietoju šo Garmin Venu Sq viedpulksteni, aktīvi izkustējos visai bieži. Un viens no stimuliem, lai to darītu, bija tieši apskatīt un salīdzināt veselības, kā arī ar aktivitāšu izsekošanu saistītos rādītājus.

    Taču, sākot ar pašu vienkāršāko kā samērā ātra iešana, pulkstenis kļūdaini atzīmēja šo aktivitāti kā skriešanu. Tomēr, kas man patīk, varu detalizēti iepazīties ar datiem, kā man gājis šajās nepilnās 10 minūtēs.

    Tomēr krietni interesantāk bija salīdzināt datus pirms un pēc 35 minūšu ilga kardio treniņa. Attēlos zemāk piefiksēju veselības un aktivitāšu izsekošanas rādītājus pirms un pēc treniņa.

    Salīdzinot šos rādītājus pirms un pēc, secināju, ka aktivitāte bijusi patiešām intensīva, uz ko norāda arī 22 fiksētās intensitātes minūtes, kas visas sapelnītas viena treniņa laikā. Sirdsritms vienā brīdī bija uzkāpis līdz 154, taču attēla uzņemšanas brīdī tas nedaudz nokritās. Tomēr, kas man šķita interesanti – treniņa laikā nedaudz uzkāpa stresa līmenis. Parasti jau sportiskām aktivitātēm ir tendence samazināt, nevis palielināt stresa līmeni. Taču, tā kā paaugstinātu stresa līmeni viedpulkstenis fiksēja arī pilnīgā miera pozīcijā, īpaši neuzticos šim rādītājam.

    Līdzīgā veidā var skatīties un salīdzināt datus ne tikai par iešanu, skriešanu, bet arī, piemēram, riteņbraukšanu, peldēšanu, jogu un citām aktivitātēm. Savukārt, ja gribas savā dzīvē papildus draivu, lietotne piedāvā pievienoties vai uzstādīt savu izaicinājumu – noteiktā laika periodā pieveikt konkrētu distanci.

    Ko vēl labu piedāvā

    Veselības monitorings, aktivitāšu izsekošana un fitnesa funkcijas ir tas, kas šo ierīci padara par vairāk nekā parastu laikrādi. Tomēr bez jau pieminētajām funkcijām, jāpiemin vēl dažas ne mazāk svarīgas iespējas, ko lietotājam piedāvā Garmin Venu Sq.

    Pirmkārt, tie ir paziņojumi, ko lietotājs saņem no viedtālruņa. Tos var apskatīties, taču atšķirībā, piemēram, no Samsung Galaxy Gear Fit2 Pro viedpulksteņa, šis neļauj atbildēt uz ziņām. Otrkārt, Venu Sq pieejama Garmin Pay funkcija, kas ļauj veikt bezkontakta norēķinus.

    Treškārt, ar šo pulksteni var pārvaldīt viedtālrunī skanošo mūziku. Tas nav mazsvarīgi un būs noderīgi, piemēram, sportojot, kad nav enerģijas un vēlmes ķimerēties gar telefonu, lai pārslēgtu nākamo dziesmu vai kontrolētu skaļumu. Ceturtkārt, kas man šķita ļoti noderīgi, ir modinātāja funkcija. Lai arī varētu būt pierasts, ka no miega pieceļ modinātāja saldsērīgais skanējums, Garmin Venu Sq lietotāju pamodina ar vibrēšanu. Jāatzīst, ka diezgan efektīvi, jo šādā veidā pamosties var ļoti ātri arī tad, ja miegs bijis samērā īss. Papildus šīm ekstrām vai standartam, kā nu kurš to uzskata, Garmin Venu Sq piedāvā arī taimera un hronometra funkcijas. Savukārt, ja telefons pēkšņi būs izdomājis spēlēt paslēpes, to ātri varēs atrast ar “Find My Phone” iespēju.

    Cena un pieejamība

    Ražotāja mājaslapā Garmin Venu Sq viedpulkstenis testa veikšanas laikā nopērkams par 199 eiro, kas, manuprāt, ir diezgan adekvāta cena, ņemot vērā ierīces funkcionalitāti. Tet.lv internetveikalā šis gudrais laikrādis nopērkams par 198 eiro. Savukārt LMT interneta veikalā Garmin Venu Sq pieejams par līdzīgu cenu un, pērkot uzreiz, būs jāšķiras no 199 eiro.

    Galvenās atziņas pāris vārdos

    Kādu brīdi esot kopā ar Garmin Venu Sq viedpulksteni, jāsaka, ka tas būs labs sabiedrotais gan ikdienas gaitās, gan aktīvākos brīžos. Uzslavējams ir ražotāja veikums no dažiem sensoriem un lietotāja pamatdatiem izveidot plašu veselības monitoringu, ko atspoguļo Garmin Connect lietotne. Sensors, kas uzrauga sirdsritmu, strādā nepārtraukti, tāpēc iegūtos datus varētu vērtēt kā drošticamus. Vienlaikus ir nelielas šaubas par pāris mērījumu kvalitāti un atbilstību patiesajam stāvoklim. Tomēr priecē tas, ka bez galvenajām funkcijām, kas saistītas ar veselību un sportu, viedpulkstenis sniedz arī vairākas ikdienā nepieciešamas iespējas, kā modinātājs vai mūzikas pārvaldība.

    Kā jau kārtīgos secinājumos pieklājas, attēlā zemāk nolēmu ielikt arī kopsavilkumu, kas četrās rindiņās vēsta par paveikto vienā no Garmin Venu Sq testa dienām. Manuprāt, uzskatāmi parādīts dienas sniegums, ietverot sadedzinātās kalorijas, noieto soļu skaitu, intensīvo minūšu skaitu, kā arī noskrieto distanci.

    Iepriecināja:

    • Ļoti ilgs baterijas darbības laiks, pārsniedzot ražotāja solīto. Viedpulksteņa darbības režīmā ar vienu uzlādi funkcionēja ilgāk par nedēļu;
    • Vienkāršs, taču elegants dizains. Šeit pozitīvi jāizceļ arī siksniņas regulēšanas iespējas;
    • Garmin Connect lietotne, kas piedāvā plašu veselības monitoringu, aktivitāšu izsekošanas un fitnesa funkciju klāstu;
    • Bezmaksas treniņu plāni;
    • Pieņemama cena.

    Ne visai patika:

    • Ne visai precīzi veselības mērījumi, vismaz kas attiecas uz stresa līmeņa noteikšanu;
    • Nepiedāvā bezvadu uzlādi;
    • Prasītos vairāk pārvaldības un kontroles iespēju, kas iebūvētas pašā viedpulkstenī.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ingus
    28.10.2020 12:27

    Tas stresa līmenis tiek noteikts pēc tā, cik neregulāri sitas sirds.
    Te vairāk info: https://support.garmin.com/en-US/?faq=WT9BmhjacO4ZpxbCc0EKn9

    https://support.garmin.com/en-US/?faq=04pnPSBTYSAYL9FylZoUl5

    Viņš mēdz, protams, nesakrist ar cilvēka pašreizējām sajūtām, bet kopumā tas ir interesants indikators.

    Ko laikam neminēji rakstā pie funkcijām, Gramin meitenēm aplikācijā piedāvā sekot līdzi arī mēneša cikliem, ievadīt īpašās dienas utt.

    KKTK
    28.10.2020 22:11
    Reply to  Ingus

    Domāju, ziemassvētku vakarā pēc laba vīna būs arī 0 :D

    20190604_145736.JPG
    Čiekurs
    28.10.2020 13:51

    Visu apskatu neizlasīju, pieļauju, ka tas bija pieminēts. Ekrāns izskatās skārienjūtīgs. Tas netraucēja ikdienas lietošanā t.i. nejauši pieskārieni slēgā nevajadzīgas funkcijas? Pie vainas nejēdzīga bloķēšanas sistēma, tāpēc interesē kā tas ir aktuālajām ierīcēm.
    Ieteiktu nedaudz piemaksāt (ap 50€) un ņemt Music modeli, kas lieti noderēs, lai nav jāstaipa līdzi telefons treniņa laikā un varēs izlīdzēties ar bezvadu austiņas + pulkstenis.

    Last edited 3 years ago by Čiekurs
    Maris .
    29.10.2020 07:20
    Reply to  Čiekurs

    Par Music funkciju iesaku padomāt 2x.
    Man ir Garmin Venu viedpulkstenis un ir problēmas ar austiņu savienojamību. Lietoju JBL.
    Pēc ilgas sarakstes ar Garmin atbalsta dienestu, viņi ieteica tikai kādus 4-5 modeļus, kas bez problēmām savienojas
    Iesaku pirms Music versijas iegādes, uzzināt kādas bezvadu austiņas derēs.

    edza
    30.10.2020 09:28
    Reply to  Čiekurs

    Paziņai ir jaunākais vivo ar skārienekrānu un regulāri nejauši tiek izveidots un ieslēgts modinātājs. Iespējams viņš pats kaut kā no iphone to nolasa, bet ja tā, tad nemāk nolasīt tā stadiju ieslēgts/izslēgts, jo ik pa laikam parādās no jauna un sāk modināt pat ja telefonā izslēgts un telefonā ir vairāki modinātāji, taču pulkstenis ielasījis tikai vienu un to ieslēdzis.

    Maisinsvaig
    29.10.2020 13:40

    Nav īsti no sāna bilde. Tāds resns izskatās

    Vivoactive
    29.10.2020 18:26

    Bet vai uz šī viedpulksteņa var palaist Tinder lietotni?

    freelifelv
    29.10.2020 23:22

    Ceriņu krāsa uz vīrieša rokas, labrīt :D

    Nelabojams
    30.10.2020 08:17

    Interesants būtu salīdzinājums ar Garmin Instinct Solar. Telefona sinhronizācijas softs tas pats, funkciju klāsts arī, bet dažas lietošanas īpanības ir kardināli atšķirīgas. Mani iespaidi īsumā. Pulkstenis veidots pēc militārā standarta, ar to droši var iet peldēties. Ļoti ekonomisks – baterija nav jālādē pāris nedēļas, bet vasarā, ja dažas stundas dienā uzturies spilgtā saulē, tad to var nedarīt pat pāris mēnešus, kas īpaši svarīgi ceļotājiem pa visādām nomaļām vietām – kā man; šis apstāklis bija noteicošais izvēlē. Displejs ļoti askētisks un nav skārienjutīgs, dažas lietas ne visai intuitīvas, bet kopumā aparāts OK. Viens mīnuss gan ir – sinhronizācija ar telefonu iet nevis pa tiešo, bet caur Garmin serveri. Līdz ar to slikta interneta apstākļos process ir stipri apgrūtināts un ceļojuma apstākļos tāpēc var kļūt pavisam neiespējams. No otras puses, uz pulksteņa displeja visu kritiski svarīgo informāciju dabūt var. Principā trūkums varētu būt arī bezvadu lādēšanas iespējas neesamība, bet tā kā jālādē ir reti, tas faktiski netraucē. Lādēšanas vadu gan nebūtu ieteicams pazaudēt. Vēl viena nianse: ja pulkstenis zema baterijas līmeņa dēļ ir aizgājis energotaupīšanas režīmā, to piekonektēt atpakaļ pie telefona var tikai, telefonā ierīci atvienojot un tad pievienojot par jaunu. Šī nianse nav aprakstīta ne manuālī, ne kaut kur citur un… Read more »

    Reklāma