Web Analytics
More
    Reklāma

    Realme 10 apskats – labāks, nekā gaidīju

    Realme 10 prasītajā cenā sniedz visu to, kas vajadzīgs normālai ikdienas darbībai un vēl mazliet. Silti iesaku!

    Jaunākie raksti

    Pirms trim gadiem gada topā Realme mūs pārsteidza ar Realme X2 Pro, ko kronējām par vidējās klases karali un Realme 6, ko kronējām par budžeta klases karali. Toties pagājušā gada topā par budžeta klases čempionu kļuva Realme 9i. Šīs abas klases arī ir ražotāja jājamzirdziņš, kas ļāvis nieka piecos gados kļūt par straujāk augošo viedtālruņu ražotāju pasaulē. Tiesa gan, meteorītiskie panākumi šogad varētu sabremzēties, jo BBK grupai (Oppo, OnePlus, Realme, Vivo īpašniekam) ziepes sagādājusi Nokia, kas uzvarēja patentu tiesā un lika pamest Vācijas un citu valstu tirgus. Baumas liecina, ka tas varētu skart arī pārējo Eiropu. Turēšu īkšķus, lai tā nenotiktu, jo šie ražotāji atraduši gan kaktiņu apskatnieku saltajās sirdīs, gan spējuši atdarīt ne vienu vien lietotāja maciņu. Ar to gribēju teikt,  jo lielāka konkurence, jo lietotāji var saņemt interesantākus produktus. Viens tāds ir atceļojis arī pie mums. Runa ir par Realme 10 – budžeta klases viedtālruni, kam ir ko likt pretī konkurentiem . Bite par Realme 10 prasa 237 eiro.

    https://www.bite.lv/lv/telefoni

    Realme 10 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12, Realme UI 3.0
    • Ekrāns: 6.4 collu Super AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 411 ppi, 98.9 cm2, ap 84.4% ekrāna un korpusa attiecība, 90Hz ātrā atsvaidze, 1000 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Mediatek Helio G99 (6nm), astoņi kodoli: 2×2.2 GHz Cortex-A76 & 6×2.0 GHz Cortex-A55, Mali-G57 MC2 video apakšsistēma
    • RAM: 4/6/8* GB
    • Atmiņa: 64/128*/256 GB, UFS 2.2, microSDXC atmiņu karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, USB Type-C 2.0, 2G/3G/4G
    • Pozicionēšana: GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, kompass
    • Kameras: 50 MP, f/1.8, 27mm, 1/2.76″, PDAF galvenā kamera; 2 MP, f/2.4 dziļuma sensors; 16 MP, f/2.5, 27mm pašiņu kamera; HDR; zibspuldze; 1080p@30fps video
    • Izmērs un svars: 159.9 x 73.3 x 8 mm, 178 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 33W ātrā vada uzlāde, lādētājs komplektā
    • Cena: 237 eiro pie Bite

    *testa ierīcei

    Simpātisks dizains, no kā nav jākaunas

    Budžeta klasē gaidīt pārsteigumus dizainā nevajadzētu, tomēr Realme 10 tādu man sagādāja. Viedtālrunis ir patīkami plāns un pat būtu nosaucams par elegantu. Katrā gadījumā, Realme 10 plaukstā jūtas krietni dārgāks, nekā tas maksā. Šoreiz smalkums panākts ar AMOLED ekrānu un gana šauru rāmi ap to. Zodiņš protams ir, bet arī tas ir krietni plānāks par gruntīgo Samsung Galaxy A14 5G dubultzodu, kas atrodams līdzīgā cenā.

    Arī aizmugure padevusies tīri glīta ar divām simpātiskām kameru acīm. Kameras ir izbīdītas pietiekami, lai Realme 10 uz galda gāzelētos, toties līdzi dotais silikona maciņš šo problēmu atrisina. Testa ierīce saņēmusi zilo noformējumu, kas vairāk gan atgādina violetu krāsu pāreju ar lāsumiņu atspīdumiem. Lai gan es neesmu šādas estētikas cienītājs, jāatzīst, ka arī man bija jautri parotaļāties ar gaismas spēli, ko aizmugure prot. Vienīgi jāņem vērā, ka tā ir glancēta un krāj visas šmuces.

    Realme 10 sānu rāmis ir plakans, tas saņēmis maigi matētu apdari. Labajā pusē izvietoti skaļuma un bloķēšanas taustiņi, bet kreisā puse tikusi pie karšu atvilktnes. Augšā izvietots viens no mikrofoniem, bet apakšā viss pārējais – 3.5 mm austiņu ligzda, otrs mikrofons, USB ligzda un skaļrunis. Gan sāni, gan aizmugure veidota no plastmasas, toties priekšu sedz Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls, kas ir retums budžeta klasē. Tam pa virsu uzklāta aizsargplēve. Lai gan SIM karšu atvilktne tikusi pie silikona riņķīša, oficiāla IP sertifikāta nav. Pie ūdeņiem prātīgi, bet cerams, ka nelieli šļaksti neskādēs. Kopumā dizains ir patīkams pārsteigums, kas neliek par Realme 10 kaunēties arī ofisa vidē.

    Viens no labākajiem ekrāniem budžeta klasē

    Inflācijas dēļ visbiežāk budžeta klasē var sastapt IPS ekrānus, tādēļ otrs patīkamais pārsteigums bija Super AMOLED ekrāns. Jāuzteic tā spēja korekti atainot krāsas. Ekrāns tiešām ir labi kalibrēts un skata leņķi arī ir ļoti labi. Cenu gan nedaudz nodod spilgtums, kas ir zemāks, kā citiem, tomēr man nebija grūtību saturu saskatīt arī spilgtā saulē. Pilnai laimei gan patraucē atspīdumi aizsargstiklā, bet pati matrica pie tā nav vainīga. Patīkami, ka nav aizmirsta 90Hz atsvaidze un skāriena reģistrēšana arī ir laba.

    Ir pieejami arī dažādi pielāgošanas veidi un nav pat aizmirsts personalizējams vienmēr ieslēgtais ekrāns. Kopumā, šis tiešām ir viens no labākajiem ekrāniem budžeta klasē.

    Klasiska atbloķēšana

    Realme 10 ticis gan pie ātras sejas atbloķēšanas, gan pie pirkstu nospiedumu lasītāja. Pēdējais iebūvēts bloķēšanas taustiņā. Par tā novietojumu vienīgie neapmierinātie var būt kreiļi, bet labročiem tā novietojums šķitīs gana ērts. Pirkstu nospiedumu lasītājs ir ātrs, atsaucīgs un atpazīst pirkstu 9 reizes no 10. Arī šajā departamentā nav, kur piesieties.

    Viens, bet skaļš skaļrunis

    Diemžēl, Realme 10 nav saņēmis stereo skaļruņus, kas bija Realme 9i priekšrocība. Multimedijus apkalpo viens, apakšā novietots skaļrunis. Tas ir pietiekami skaļš, turklāt saskarne piedāvā īpaši skaļo režīmu, kam esot jāizdveš 200% skaņa. Tiesa gan, par kvalitatīvu šo skaļuma piešprici nenosauksi. Skaļums tiek panākts, pastiprinot augšējās frekvences, tādēļ nebrīnieties, ja ausis sāk džinkstēt. Kvalitatīvākas skaņas cienītājiem iesaku tomēr atstāt mazāku skaļuma līmeni. Bet ar to pārsteigumi nebeidzas – ir pieejama vecā, labā 3.5 mm austiņu ligzda un pārsteidzoši bagāts bezvadu austiņu kodeksu atbalsts.

    Īpaši skaļais režīms skaņu palielina par 200%

    Iespaidīga akumulatora darbība, ātra uzlāde

    Ja reiz ir viens departaments, kurā Realme 10 spīd, tad tā ir akumulatora darbība. Interesanti, ka tieši budžeta klase parasti uzrāda vislabāko akumulatora sniegumu. Kāds tur brīnums, te vienkārši nav izmantotas enerģiju rijošas tehnoloģijas. Rezultāts – stabila divu dienu darbība. Realme 10 ticis pie Li-Po 5000 mAh akumulatora. Saskarne piedāvā dažādus akumulatora darbību uzlabojošus iestatījumus, pat bez tiem man izdevās tikt pie normālas divu dienu darbības un ne reizi akumulators neiztukšojās zem 50%. Izcils sniegums.

    Arī uzlāde nepieviļ. Realme 10 atbalsta 33W Super Vooc uzlādi, turklāt lādētājs iekļauts komplektā (bez tā ir arī silikona maciņš un štubis). Pēc noklusējuma programmatūra naktī uzlādi padara lēnāku, lai akumulators kalpotu ilgāk. Jauks žests. Pusi piepildīt var pusstundā, bet pilna uzlāde notiek aptuveni stundā. Tas nav rekords, tomēr tas ir ātrāk par citiem budžeta klases konkurentiem. Malacis, Realme!

    Budžeta veiktspēja šoreiz nepieviļ

    Realme 10 darbina Mediatek Helio G99 (6nm) procesors. No vienas puses, varētu pukoties par veiktspēju, no otras puses, budžeta klasei tā ir atbilstoša un pat nedaudz virs vidējā. Sintētiskajos veiktspējas testos procesors pārspēj Snapdragon 680, kas darbina tādus konkurentus, kā Realme 9i un Redmi Note 11. Tomēr skaļāk par skaitļiem runā ikdienas darbība, kas šķiet cenai atbilstoši raita. Jā, reizēm aiztures ir manāmas, bet piedodiet, prasītajā cenā Realme 10 rīstās mazāk, kā daudz dārgākais Samsung Galaxy A54. Ikdienā gan ir manāms, ka lietotnes atveras lēnāk, kā dārgākiem viedtālruņiem, tomēr tas nav kaitinoši. Šoreiz procesora darbība veiksmīgi salāgota ar programmatūru. Īpaši jāuzsver grafiskās spējas, kas ir vienas no labākajām budžeta klasē. Tātad spēlīšu dzenātāji šoreiz arī nav atstāti bešā.

    Vienīgais trūkums, ka procesors neatbalsta 5G. Ja vari bez šīs ikoniņas dzīvot, tad ar pārējiem savienojumiem viss kārtībā. Ir pat necerēti svaiga Bluetooth 5.3 versija, kas atbalsta A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive standartus, kas ir krietni vairāk, kā daudz dārgākiem viedtālruņiem. Vienīgi pozicionēšana ir palēna un ne visai precīza, citu iebilžu nav.

    Testa ierīce saņēmusi 8 GB RAM un 128 GB iekšējo atmiņu, kas šķiet cenai adekvāts lielums. Kopumā, veiktspēja neko pārpasaulīgu nepiedāvā, bet tas, kas ir, izpildīts ļoti labi. Par to uzslava ražotājam!

    Realme UI 3 uz Android 12

    Diemžēl, Realme 10 nāk ar veco Android 12 versiju, un par programmatūras atbalsta ilgumu informāciju neatradu. Ja brīnies, kur šī saskarne jau redzēta, tad tā ir tā pati Color OS, ko izmanto Oppo un Oxygen OS, ko izmanto OnePlus, tikai ar vēl trešo nosaukumu – Realme UI. Teikšu uzreiz, OnePlus tā nepiestāv, jo vecā Oxygen OS šķita pārdomātāka, bet Realme budžeta klasē saskarne šķiet pat tīri patīkama.

    Jau stāstīju, ka dzelži ar programmatūru salāgoti pietiekami labi, lai darbība šķistu pieņemami veikla. Nu, vismaz prasītajā cenā. Saskarne ir visai bieza āda, kas pilna ar iestatījumiem – gan noderīgiem, gan tādiem, kas kaitina. Uzreiz jāpiemin liekprogrammatūras apjoms. Te instalētas gan spēles, gan Realme pašveidotas lietotnes. Uzstādot Realme 10, nākas burties caur iestatījumiem, lai atrastu loģiskus pielāgojumus. Piemēram, pulkstenis pēc noklusējuma ir 12h formātā un jārokas iestatījumos, lai atrastu, kā mājas ekrānā, pavelkot uz leju, neaktivizēt nejēdzīgo meklēšanu, bet noderīgāko paziņojumu bloku.

    Diezgan daudz domāts par pielāgošanu. Mainīt var gan ikonu dizainu, gan fontu, gan visu pārējo, kas vien ienāk prātā. Labā ziņa, ka paziņojumi pienāk laikā un darbība ir salīdzinoši plūstoša. Netrūkst arī mikroskopiska līmeņa pielāgojumi. Spēj tik meklēt, jo ne viss paslēpts loģiskās vietās. Kopumā, Realme UI šķiet sakārtotāka un patīkamāka saskarne par MIUI, ko var atrast Xiaomi/Redmi/POCO veikumos. Tomēr atbalsta ilgums nav precizēts. Šajā ziņā laikam Samsung One UI solītais četru gadu atbalsts būs galvas tiesu pārāks.

    Uz kamerām ietaupīts

    Ja līdz šim Realme 10 mani patīkami pārsteidzis, tad nu nonākam pie sadaļas, kas sajūsmu mazina. Jau kameru dizains mudina domāt, ka aizmugure tikusi pie divām, vienlīdzīgām kamerām. Diemžēl, tā nav. Aizmugure saņēmusi galveno kameru, kas padara visu darbu un dziļuma sensoru, kam šoreiz attaisnojumu nevaru atrast. Mazliet gan mulsinoši, ka trīs gadus vecais Realme 6 bija ticis arī pie lietojamas ultra platleņķa kameras. Šoreiz nekā.

    Realme 10 saņēmis:

    • 50 MP, f/1.8, 27mm, 1/2.76″ galveno kameru
    • 2 MP, f/2.4 dziļuma sensoru
    • 16 MP, f/2.5, 27mm pašiņu kameru

    Kameras lietotne ir vienkārša, tomēr jāuzteic, ka pārslēgšanās starp režīmiem ir veikla un plūstoša. Ir pieejami gana daudz papildu režīmu, kas bieži budžeta klasē tiek atstāti ārpus borta.

    Tā kā Realme 10 nav ticis pie ultra platleņķa kameras, šoreiz jāpaļaujas tikai uz galveno kameru. Tā piedāvā 10x digitālo palielinājumu, tiesa gan, neiesaku ar to aizrauties, jo tam kvalitāte krasi zūd jau pie ierastā 2x lieluma. Lietotne ļauj pie tā ērti tikt, tomēr arī tas ne vienmēr uzrāda labu sniegumu.

    Attēli ir koši. Diezgan pārspīlēti koši. Debesis tiek interpretētas sintētiski, reizēm pat zaļganīgi. Detaļu ir pietiekami, tomēr netrūkst arī graudainības, šīs bildes noteikti nav domātas tuvināšanai. Dinamiskais diapazons ir viduvējs, tas reizēm strādā, reizēm nē. Piemēram, HDR mēdz apjukt pie digitālā palielinājuma, nepamatoti pārgaismojot fonu vai debesis un atklājot hromātisko aberāciju (lillā artefakti ap kontrastainām detaļām). Arī tādas dabas detaļas, kā zālājs vai lapas visbiežāk saskaras ar pēcapstrādes saasinājumu, kas liek attēliem izskatīties nedabiski.

    Lietotnē pieejams arī AI režīms, kas veiksmīgi atpazīst objektus. Piemēram, fotografējot ziedus, parādījās uzraksts “pušķis”. Izmaiņa gan nav liela. Lai gan zieds kļuva spilgtāks ar kontrastainākām detaļām, fons tika pārgaismots. Spriediet nu paši, kurš režīms labāks.

    Samazinoties apgaismojumam, Realme 10 piemēro automātisko nakts režīmu. Tas palīdz atgūt detaļas un sakārtot pārgaismotās vietas, tomēr netrūkst arī graudainības. Bez tā neiesaku bildēt, citādi jārēķinās ar neasiem kadriem.

    Šoreiz jancīgus pigorus izstrādā portreta režīms. Fotografējot Auto režīmā ieguvu pārgaismotu, bet dabisku attēlu. Toties Portreta režīmā tā arī pie izpludināta fona netiku, toties iebliezta HDR, kas atgūst pārgaismotās detaļas, izkrāso debesis un ādai piešķir persika toni.

    Pašiņu kamera priekš budžeta klases šķiet pieņemama. Detaļas tiek atgūtas, bet jārēķinās ar sintētiskiem toņiem pēcapstrādē. Toties šoreiz nostrādāja Portreta režīms, lai gan ar objekta izrēķināšanu tam var nepaveikties.

    Iespējams biju pārāk prasīgs. Budžeta klasē neviens jau arī negaida brīnumus kameru departamentā, tomēr ultra platleņķa neesamība, sintētiskās krāsas, portreta un nakts režīma nekonsekvence atstāj daudz vietas, kur attīstīties. Īpaši, ja konkurence piedāvā tik labu sniegumu, kā Samsung Galaxy A14 5G gadījumā.

    Konkurence

    • Realme 9i – var atrast lētāk par Realme 10, bet jārēķinās, ka tas ir vecāks modelis ar vecāku programmatūru. 9i ticis pie stereo skaļruņiem un makro kameras, toties Realme 10 piedāvā krietni labāku AMOLED ekrānu.
    • Samsung Galaxy A14 5G – ir krietni lētāks, atbalsta 5G, piedāvā labāku kameru sniegumu un ilgāku programmatūras atbalstu. Realme 10 atspēlējas ar daudz labāku ekrānu un elegantāku dizainu.
    • Infinix Note 12 (2023) – uz papīra piedāvā ļoti līdzīgu tehnisko specifikāciju. Šoreiz jautājums, kuram zīmolam jūs vairāk uzticaties.
    • POCO X5 – ir nedaudz dārgāks, bet ticis pie spilgtāka, augstākas atsvaidzes ekrāna, ultra platleņķa kameras un 5G atbalsta. Realme 10 toties piedāvā sakārtotāku saskarni, kas uzvedas labāk par MIUI.

    Nobeigumā – budžeta klase nav bezcerīga

    Lēts ne vienmēr nozīmē švaks. Ar to gribēju teikt, ka Realme 10 ir lielisks piemērs tam, kā, apgriežot pareizos stūrus, iegūt pieklājīgu ikdienas darbību. Realme 10 lielākie plusi ir elegantais dizains un viens no labākajiem ekrāniem budžeta klasē. Veiktspēja ir pieklājīga, turklāt jāuzteic, cik labi saskarne salāgota ar veiktspēju. Jā, viedtālrunis neatbalsta 5G, bet domāju, ka pircējs vulgaris bez šī tehnoloģiju sasnieguma mierīgi var iztikt. Kameru sniegums ir tālu no pilnības un ultra platleņķa kameras sastopamas pat lētākos viedtālruņos. Tomēr kopiespaids ir labs. Realme 10 prasītajā cenā sniedz visu to, kas vajadzīgs normālai ikdienas darbībai un vēl mazliet. Silti iesaku!

    Iepriecināja

    • Elegants dizains
    • Viens no labākajiem ekrāniem budžeta klasē
    • Pieņemama veiktspēja
    • Izcila akumulatora darbība
    • Ir 3.5 mm austiņu ligzda un atmiņu karšu atbalsts

    Negāja pie dūšas

    • Nav 5G atbalsts
    • Vēl aizvien Android 12
    • Švaks kameru sniegums, nav ultra platleņķa kamera
    Realme 10 prasītajā cenā sniedz visu to, kas vajadzīgs normālai ikdienas darbībai un vēl mazliet. Silti iesaku!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    10
    Kameras
    4
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    06.07.2023 14:46

    Jautājums: Vai AI atpazīs “kušķis” un uzliks black-mist filtru? :P

    Krotow
    06.07.2023 14:47
    Reply to  KKTK

    Sajauks ar bārdu un uzliks “ņirbuli” kādam hipsterim uz sejas :D

    Biteme
    06.07.2023 16:04

    negaida brīnumus kameru departamentā = negaida brīnumus kameru sniegumā

    Tasesmues
    06.07.2023 22:51

    Ir jaunāks, aktuālāks modelis

    Run Lola Run
    07.07.2023 08:23

    POCO X5 links ved uz Infinix Note 12 (2023) apskatu.

    Aldis Esmits
    08.07.2023 18:35

    Emmmmm … Štubis – tas ir kas ? ( lādētājs iekļauts komplektā (bez tā ir arī silikona maciņš un štubis). )

    Janis
    03.08.2023 09:19

    Pēc vairākiem Redmi telefoniem, šobrīd esmu nonācis pie Realme 10Pro+ ar 12/256.
    Esmu ļoti apmierināts, tiesa šo telefonu Latvijā neatrast un tas ka tiku pie Global versijas arī ir mazs brīnums.

    Reklāma
    Realme 10 prasītajā cenā sniedz visu to, kas vajadzīgs normālai ikdienas darbībai un vēl mazliet. Silti iesaku!Realme 10 apskats - labāks, nekā gaidīju