Web Analytics
More
    Reklāma

    “Nokia” uz Mēness gatavojas palaist 4G internetu

    Jaunākie raksti

    Pirms apmēram diviem gadiem jau rakstījām par “Nokia” un NASA plāniem uz Mēness veidot 4G mobilo tīklu, kam būtu 5 km darbības rādiuss. Šādā veidā tiktu būtiski uzlabota izpēte, kā arī būtu iespējams uz Zemi ātrāk nosūtīt attēlus un citus datus. “Nokia” nupat nākusi klajā ar savu jaunāko progresa ziņojumu, kurā informē, ka jau šajā gadā uz Mēness gatavojas palaist 4G internetu.

    Uzņēmums norāda, ka 4G interneta darbībai nepieciešamā infrastruktūra uz Mēness tiks nogādāta ar “SpaceX Falcon 9” nesējraķetes palīdzību un izvietota partnera “Intuitive Machines” misijas “IM-2” ietvaros. Misija plānota šī gada novembrī. Paredzēts, ka “Intuitive Machines” Mēness nolaišanās iekārta “Nova-C” nogādās 4G komunikācijas sistēmu un citas lietderīgās kravas uz galamērķi – Šekltonas krāteri Mēness dienvidu reģionā.

    Jāpiezīmē, ka “Nokia” pie šī projekta strādā jau kopš 2020. gada, kad NASA to izvēlējās Mēness apstākļiem piemērotas 4G tehnoloģijas izveidei, piešķirot tam 14,1 miljonu ASV dolāru. Šajos pāris gados “Nokia”, strādājot kopā ar uzņēmumiem “Lunar Outpost” un “Intuitive Machines”, izveidojusi tādu 4G tehnoloģiju, kas darbotos kosmosa skarbajā vidē un apstākļos. Ja testi noritēs veiksmīgi, 4G sakarus varēs izmantot arī turpmākajās NASA “Artemis” misijās. Pēc pašreizējā plāna NASA 2025. gadā uz Mēness nosūtīs divus astronautus. “Nokia” arī norādījusi, ka 4G mobilajam tīklam būs neatsverama nozīme misijās, kas prasa ilgstošu cilvēku klātbūtni uz Mēness un vēlāk arī Marsa.

    “Nokia Bell Labs” prezidents Tjerijs Kleins uzsvēris, ka astronautiem ir obligāti jānodrošina tāda pati pieeja tehnoloģijām kā uz Zemes, lai varētu palaist programmatūru un veikt citas nepieciešamās darbības. Viņš norāda, ka 4G internets uzlabos balss un video saziņu, telemetrijas un biometrisko datu apmaiņu, robotu kontroli utt.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    JĀnis
    31.03.2023 17:39

    Nezinītim un Apalītim tas 4G būs ļoti noderīgs:))))))

    Biteme
    31.03.2023 20:13
    Reply to  JĀnis

    Nezinītim diez vai, bet Apalītis uztaisītu biznesu)

    Krotow
    01.04.2023 12:04
    Reply to  Biteme

    Tikai līdz brīdim kad uz Mēness aizies nekustamo īpašumu bizness. Tad lielās haizivis Apalīti ātri noliks uz diētas. Tie, kuri atceras stāstu par sāli, sapratīs.

    Biteme
    02.04.2023 09:58
    Reply to  Krotow

    Tarifs “Šis tas par velti” – Mēness Mobilais Telefons jums piedāvā neierobežotu datu iespēju par pirmā megabaita cenu. Maziem burtiem paskaidrots ka lai izmantotu kārtējo 1GB, lietotājam pašam ir jāmaksā tikai par pirmo 1MB un pārējais ir par velti, bet tā MB cena tiek noteikta pēc Mēness datu biržas tekošā kursa. And catch is right there….

    Last edited 1 year ago by Biteme
    Slapjais Bebrs
    02.04.2023 23:35

    Hindu code goes into space!

    Reklāma