Web Analytics
More
    Reklāma

    Baltais nams liek NASA izveidot jaunu Mēness laika joslu

    Jaunākie raksti

    Nedēļas sākumā Baltais nams informēja, ka vēlas, lai NASA līdz 2026. gadam izveidotu jaunu Mēness laika standartu jeb laika joslu. Tā sauktais Koordinētais Mēness laiks (Coordinated Lunar Time – LTC) noteiks oficiālu laika atskaiti, lai palīdzētu labāk organizēt un īstenot turpmākās Mēness misijas.

    Norādīts, ka šajā jomā NASA jāsadarbojas ar Tirdzniecības, Aizsardzības, Valsts un Transporta departamentiem, lai līdz 2026. gada 31. decembrim kopīgi izplānotu stratēģiju LTC ieviešanai praksē. Tāpat šo plānu īstenošanā nozīme būs starptautiskajai sadarbībai, kas ietver 37 valstis (neieskaitot Ķīnu un Krieviju), kas regulē kosmosa izpēti un darbības principus.

    Reklāma

    Zinātnes un tehnoloģiju politikas departamenta Nacionālās drošības direktora vietnieks Stīvs Velbijs uzsver, ka laikā, kad NASA, privātie uzņēmumi un citas kosmosa aģentūras visā pasaulē plāno misijas uz Mēnesi, Marsu, svarīgi, lai tiktu noteikti laika standarti, kas nodrošinātu šo misiju precizitāti un drošību. Viņaprāt, konsekventa laika definīcija ir būtiska kosmosa navigācijā, saziņā.

    Einšteina relativitātes teorija nosaka, ka laiks mainās atkarībā no ātruma un gravitācijas. Tā kā uz Mēness gravitācija ir vājāka, laiks tur rit mazliet ātrāk nekā uz Zemes. Precīzāk, dienas ietvaros šī atšķirība ir par 58,7 mikrosekundēm. Tā kā ASV un citas valstis plāno Mēness misijas, kā arī vēlas tur uzstādīt savas bāzes pastāvīgiem pētījumiem, vienota laika standarta izveidošana un izmantošana palīdzēs labāk plānot misijas, kur būtisks ir precīzs laiks.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma