Web Analytics
More
    Reklāma

    Cilvēki uz Mēness uzkāps ne agrāk par 2026. gadu

    Jaunākie raksti

    Dažādu iemeslu dēļ jau vairākkārt bijušas pamatotas bažas par NASA Mēness misiju programmas “Artemis” norisi un to, kad cilvēki atkal varētu nosēsties Mēness. Iepriekš bija paredzēts, ka NASA astronauti misijā uz Mēnesi varētu doties 2024. gadā, tas ir – šogad. Taču NASA savā jaunākajā paziņojumā atklājusi, ka šie plāni tiek pārcelti uz 2025. gadu, kad varētu norisināties “Artemis II” misija.

    “Artemis” programma principā sastāv no četrām lielām Mēness misijām, kuras gala mērķis ir pirmo reizi kopš 1972. gada nogādāt astronautus uz Mēness un veikt padziļinātu tā izpēti. “Artemis I” misija norisinājās pirms gada, kad kosmosa kuģis “Orion” aplidoja apkārt Mēnesim. Šī gada novembrī bija plānota “Artemis II” misija, kuras laikā četru astronautu apkalpe šajā pašā kosmosa kuģī aplidotu apkārt Mēnesim. Savukārt 2025. vai 2026. gadā “Artemis III” NASA kopā ar partneriem “SpaceX”, “Blue Origin” u.c. nosēdinātu astronautus uz Mēness. Taču saskaņā ar NASA jaunāko paziņojumu “Artemis II” misija tagad pārcelta uz 2025. gada septembri, “Artemis III” – 2026. gada septembrī, kas ir kavēšanās par deviņiem mēnešiem. Savukārt “Artemis IV” misijas laiks palicis nemainīgs – 2028. gada septembris, kad Mēness orbītā paredzēts nogādāt kosmosa stacijas moduli “Lunar Gateway”. 

    Reklāma

    Kā galveno iemeslu grafika nobīdei NASA norādījusi uz vēlmi dot komandām vairāk laika sagatavoties šīm misijām un ar to saistītajiem izaicinājumiem. Tāpat papildus laiks tiek dots drošības apsvērumu dēļ, ņemot vērā vairāku jaunu sistēmu un risinājumu izmantošanu “Artemis II” un “Artemis III” laikā. Šāds lēmums pieņemts arī, ņemot vērā “Artemis I” misijā iegūtos datus. 

    Jāpiezīmē, ka NASA paziņojusi par “Artemis” programmas aizkavēšanos pāris dienas pēc neveiksmīgas misijas nogādāt pirmo ASV komerciālo kravu uz Mēnesi. Uzņēmums “Astrobotic” nav spējis veikt nosēšanos ar “Peregrine” Mēness nolaišanās ierīci.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    11.01.2024 13:32

    Ja nosēšanās modulis neietrieksies dziļi virsmā, tad cilvēks uz Mēness virsmas nokāps. Tas taču ir pašsaprotami.

    Karlis
    12.01.2024 08:44
    Reply to  Biteme

    Es drusku zinu fiziku, bet tāpat šķiet netaisnīgi, ka no Zemes pacelties vajag raķeti 30 stāvu augstumā un gadiem garu palaišanas momentu ķert, bet tur uz Mūna pietiek ar autobusa lieluma raķetei līdzīgu izstrādājumu un paceļās kad vien grib. Un galvenais ka atlido mājās.

    Krotow
    12.01.2024 11:50
    Reply to  Karlis

    Gravitāciju proporcionāli objekta masai neviens nav atcēlis. Ja ir reālas idejas kā to apiet, būsi laipni lūgts kosmosa industrijā.

    bobis
    13.01.2024 22:49

    Gravitacija valda par visumu, atliek uz meness tipa planetam rakesbazes turet un no turienes raketes palaist.

    Reklāma