Web Analytics
More
    Reklāma

    Kosmosa kuģis “Orion” veiksmīgi sasniedz Zemi un noslēdz NASA “Artemis I” Mēness misiju

    Jaunākie raksti

    Jau rakstījām, ka 16. novembrī NASA beidzot uzsāka misiju “Artemis I”, kuras ietvaros kosmosa kuģis “Orion” aplidoja apkārt Mēnesim. Pēc teju 26 dienām, 11. decembra vakarpusē, pēc Latvijas laika šī misija noslēdzās, “Orion” piezemējoties uz platformas pie Sanfrancisko krastiem. Līdz ar to “Artemis I” misiju var uzskatīt par veiksmīgi izpildītu, kas ir būtiski, lai varētu domāt par nākamo – “Artemis II”, kas norisināsies jau pēc dažiem gadiem.

    “Artemis I” bija īpaša vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem – kosmosa kuģis “Orion” uzstādīja jaunu NASA lidojuma rekordu, sasniedzot vēsturiski lielāko attālumu no Zemes – 401 798 kilometrus. Kopumā šīs misijas ietvaros “Orion” veica ap 1,4 miljonu jūdžu jeb 2,25 miljonu kilometru lielu attālumu.

    Reklāma

    Attēlu uzņemšana “Artemis I” misijas laikā nebija prioritāte, taču pāris labas bildes tomēr izdevās uzņemt. Šajā misijā NASA vairāk vēlējās koncentrēties uz “Orion” darbību un veiktspēju, lai varētu izvērtēt, ko uzlabot nākamajās šāda veida misijās, kad kosmosa kuģī jau atradīsies apkalpe.

    Jā, šī bija bezapkalpes misija, taču, lai novērtētu ietekmi uz cilvēku, kosmosa aparātā atradās trīs manekeni, ietērpti skafandros un aprīkoti ar sensoriem. Šādā veidā NASA pēc iespējas labāk vēlējās novērtēt lidojuma ietekmi uz cilvēku.

    Lai arī “Artemis I” ir veiksmīgi paveikta, NASA, protams, nesēdēs, rokas klēpī salikusi. Šobrīd galvenais uzdevums ir iegūto datu izvērtēšana. Pēc tam jau jāķeras pie gatavošanās nākamai Mēness misijai “Artemis II”, kas paredzēta 2024. gadā un kuras laikā astronauti “Orion” kosmosa kuģī aplidos apkārt Mēnesim. Savukārt 2025. vai 2026. gadā “Artemis III” ietvaros pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma cilvēks atkal spers kāju uz Mēness. Šīs misijas ietvaros NASA sadarbojas ar “SpaceX”, kas pērn izcīnīja iespēju ar savu kosmosa kuģi “Starship” nogādāt astronautus uz Mēness.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma