Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA šodien uzsāk savu Mēness misiju “Artemis I”

    Jaunākie raksti

    Pagājuši jau apaļi 50 gadi, kopš cilvēki pēdējoreiz staigāja pa Mēness virsmu. Tas notika NASA rīkotās “Apollo 17” misijas laikā. Pēc pusgadsimta NASA nav zudusi vēlme atkal nosūtīt cilvēkus uz Mēness un vairākus desmitus gadu šo mērķi centusies īstenot. Liels solis tuvāk tam tiks sperts jau šodien, 29. augustā, kad NASA sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru un citiem partneriem veiks Mēness misiju “Artemis I”, kuras ietvaros plānots labāk sagatavoties cilvēku nosēdināšanai uz Mēness.

    Paredzēts, ka “Artemis I” tiks uzsākta no NASA Kenedija kosmosa centra. Misijas ietvaros dziļajā kosmosā tiks palaista NASA kosmosa sistēma “Space Launch System” (SLS). Tā sastāv no raķetes un kosmosa kuģa “Oreon”. Tā būs bezapkalpes misija, kuras laikā kosmiskais aparāts aplidos apkārt Mēnesim, 42 dienās mērojot kopumā 2,1 miljonu kilometru. Plānots, ka misijas finišs gaidāms 10. oktobrī, kad kosmiskais aparāts nolaidīsies Klusajā okeānā ASV piekrastē. 

    Reklāma

    “Artemis I” nepiedalīsies cilvēki. Taču, lai saprastu, kādu ietekmi šāda misija atstāj uz cilvēka organismu, kosmosa kuģī atradīsies manekeni, ietērpti skafandros un aprīkoti ar sensoriem. Tas ļaus krietni labāk sagatavoties “Artemis II” misijai, kas plānota 2025. gadā un kurā piedalīsies četri astronauti, kuri iezīmēs cilvēku atgriešanos uz Mēness pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma.

    Jāpiezīmē, ka SLS sākotnēji bija plānots palaist jau 2017. gadā, taču dažādu neveiksmju dēļ misija visu laiku atlikta. Pa šo laiku arī krietni palielinājušās misijas izmaksas. Piemēram, raķetes izstrāde izmaksāja 11 miljardus dolāru, kamēr viena palaišana – 4,1 miljardu dolāru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Munins
    29.08.2022 16:18

    Citur raksta, ka SLS un Oriona izstrāde izmaksāja 43 miljardus dolāru.

    29.08.2022 19:21
    Reply to  Munins

    the Verge samuldējies, pašiem 2020. gada rakstā iztērētā summa ir 14+ miljardi ar prognozi līdz gada beigām ~17 miljardi. un tas bija 2 gadus atpakaļ.

    29.08.2022 20:02

    var droši labot virsrakstu uz «NASA šodien neuzsāk savu Mēness misiju “Artemis I”» :D
    pārcelts uz 02.09.2022

    Kursors.lv
    29.08.2022 20:11
    Reply to  digitalk

    :/

    Reklāma