Web Analytics
More
    Reklāma

    Japāna varētu kļūt par trešo valsti, kas 21. gadsimtā nolaidusies uz Mēness

    Jaunākie raksti

    Lai arī acīmredzami ir ASV centieni ar NASA priekšgalā nogādāt cilvēkus atpakaļ uz Mēness, šī gadsimta laikā ASV vēl nav izdevies veikt arī bezapkalpes nolaišanos uz tā. Turpretī Ķīnai un Indijai tas ir veiksmīgi izdevies. Tikmēr Japānas Aviācijas un kosmosa izpētes aģentūras (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA) paziņojums norāda uz to, ka tā, ļoti iespējams, kļūs par trešo valsti, kurai 21. gadsimtā izdevies nolaisties uz Mēness – tas varētu notikt jau nākamā gada sākumā.

    JAXA nedēļas sākumā paziņoja, ka Mēness nolaižamais aparāts SLIM (saīsināti no Smart Lander for Investigating Moon) sasniedzis būtisku pavērsienu savā vēsturiskajā misijā – kosmosa kuģis sācis riņķot ap Mēnesi. Dažu nākamo nedēļu laikā SLIM turpinās savu ceļu pretī Mēness virsmai. Ja viss notiks kā paredzēts, Japāna šo vēsturisko panākumu varētu sasniegt 19. janvārī, kad centīsies SLIM nolaist uz Mēness virsmas.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka Japāna jau iepriekš ir veikusi Mēness izpēti, taču šī būtu pirmā reize, kad valsts uz tā virsmas mēģinās nogādāt nolaišanās moduli ar roverim līdzīgām zondēm.

    Ja šī Japānas misija būs veiksmīga, tad tā pievienosies Indijai un Ķīnai, kuras šī gadsimta laikā sasniegušas Mēness virsmu. Indijai tas izdevās šogad misijas “Chandrayaan-3” ietvaros, savukārt Ķīna veica vairāku misiju virkni “Chang’e” un arī veiksmīgi sasniedza galamērķi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Parasts latvietis
    29.12.2023 14:32

    ,,asv nav izdevies,, -TIEŚĀM ? viņi mēğināja -bet neizdevās ? KAD? ir dzirdēts ,ka rogozins apdi**ās , to gan tu nepiemini .

    Reklāma