Web Analytics
More
    Reklāma

    Indija kļuvusi par pirmo valsti, kura veiksmīgi sasniegusi Mēness dienvidu polu

    Jaunākie raksti

    Kamēr Krievija cieta apkaunojošu neveiksmi, cenšoties pēc 47 gadiem atkal nosēsties uz Mēness virsmas, Indija piedzīvojusi īstu triumfu. Tās kosmosa kuģis “Chandryaan-3” vakar, 23. augustā, veiksmīgi nosēdās uz Mēness virsmas. Šis valstij ir milzīgs sasniegums vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šī bija pirmā reize, kad Indija veiksmīgi sasniedza Mēness virsmu. Otrkārt, tā kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kurai izdevies nosēsties tik tuvu Mēness dienvidu polam, kas citām valstīm iepriekš sagādājis problēmas, ņemot vērā šīs teritorijas nelīdzeno reljefu.

    Kosmosa kuģī “Chandryaan-3” atradās nolaišanās iekārta “Vikram”, kas kādu laiku atradīsies dīkstāvē, kamēr nosēdīsies Mēness putekļi. Pēc tam uz Mēness virsmas tiks novietots “Pragyaan” roveris, kas fotografēs un vāks paraugus. “Vikram” un “Pragyaan” kopumā aprīkoti ar pieciem instrumentiem, kas paredzēti Mēness atmosfēras, virsmas un tektoniskās aktivitātes īpašību noteikšanai. Viens no galvenajiem uzdevumiem šīs misijas laikā būs sameklēt ūdens paraugus. Kopumā izpēti paredzēts veikt gadu.

    Reklāma

    Spēja sasniegt un nosēsties tik tuvu Mēness dienvidu polam ievērojami ceļ Indijas pašapziņu, ņemot vērā, ka tās mērķis ir kļūt par kosmosa lielvalsti un ap 2030. gadu palaist savu kosmosa staciju. Mēness virsmas sasniegšana ļāvusi tai kļūt par ceturto valsti aiz Padomju Savienības, ASV un Ķīnas, kam tas izdevies.

    Kamēr Indija var svinēt šo lielo panākumu, Krievijai atliek ar skaudību noskatīties, jo tās mēģinājums pēc 47 gadiem sasniegt Mēness virsmu piedzīvoja fiasko. Krievijas kosmosa zonde “Luna-25” ietriecās Mēness virsmā, pirms tam zaudējot kontaktu ar kosmosa aģentūru “Roscosmos”. Pagaidām vēl tiek meklēti iemesli šai neveiksmei.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma