Web Analytics
More
    Reklāma

    Indija šonedēļ uzsāks savu ilgi plānoto Mēness misiju “Chandrayaan-3”

    Jaunākie raksti

    Piektdiena, 14. jūlijs, būs ļoti svarīgs datums Indijai, kura cer uzsākt savu Mēness izpētes misiju “Chandrayaan-3”. Tās ietvaros plānots nolaisties uz Mēness virsmas un veikt zinātniskus eksperimentus. Ja viss notiks kā plānots, Indija kļūs par ceturto valsti (aiz ASV, Padomju Savienības un Ķīnas), kas veikusi nosēšanos uz Mēness virsmas.

    “Chandrayaan-3” ir turpinājums 2019. gadā uzsāktajai Indijas Mēness izpētes programmai. Indijas Kosmosa pētniecības organizācija uzsāks savu nākamo “Chandrayaan” (tulkojumā “Mēness transportlīdzeklis”) misiju ar nesējraķetes “Mark-III” palīdzību no Satish Dhawan kosmosa centra Dienvidindijā 14. jūlijā 14.35 pēc vietējā laika. Misija ar kodēto nosaukumu LVM3 M4 sastāvēs no Mēness nolaišanās ierīces, dzinējspēka moduļa un rovera. Mērķis ir augustā droši nolaisties uz Mēness virsmas, kur tiks veikta augsnes un iešu sastāva izpēte.

    Reklāma

    Mēness misija “Chandrayaan-3” pirmo reizi tika izziņota 2020. gada janvārī. Sākotnēji bija paredzēts, ka tā tiks īstenota 2022. gadā, taču dažādu apstākļu dēļ to nācās pārcelt uz šī gada jūliju. Jāpiezīmē arī, ka Indija 2019. gada jūlijā rīkoja līdzīgu, 140 miljonu dolāru vērtu misiju, taču dažas minūtes pirms nolaišanās uz Mēness virsmas, tika piedzīvota neveiksme.

    Indijas sasniegumus kosmosa jomā sekmē dažos pēdējos gados panāktais. Liela nozīme te ir valdības pieņemtajai kosmosa politikai, kas atvieglo sadarbību starp valsts iestādēm, tostarp Indijas Kosmosa pētniecības organizāciju, un kosmosa tehnoloģiju startapiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma