Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA astronauti uz Mēness mēģinās audzēt pārtiku

    Jaunākie raksti

    Teju pirms desmit gadiem astronauti Starptautiskajā kosmosa stacijā nobaudīja pirmo maltīti, kura satur daļēji kosmosā audzētus un novāktus pārtikas produktus, konkrētāk – salātus. Attīstoties tehnoloģijām, palielinās iespējas izdzīvot tikai no kosmosa apstākļos audzētas pārtikas. Tās ir labas ziņas NASA, kas meklē veidus, kā nodrošināt astronautus ar pārtiku dziļā kosmosa misijās, kurās nebūs iespējams ņemt līdzi lielas pārtikas krājumus.

    Šonedēļ kosmosa aģentūra paziņojusi par saviem plāniem eksperimentālajām pārtikas audzēšanas sistēmām. “NASA Artemis III” apkalpes misijas ietvaros paredzēts īstenot eksperimentu “Lunar Effects on Agricultural Flora” (LEAF), kura mērķis ir noskaidrot Mēness vides ietekmi uz kosmosā audzētu pārtiku. Eksperimenta laikā tiks novērota augu fotosintēze, augšana un stresa līmenis kosmosa starojumā un daļējā gravitācijā.

    Reklāma

    Šo eksperimentu izstrādājis “Space Lab Technologies”. Uzņēmums skaidro, ka LEAF Beta lietderīgā krava, kurā ir augu augšanas kamera ar izolētu atmosfēru, aizsargās tajā esošos augus no pārmērīgas Mēness saules gaismas, starojuma un kosmosa vakuuma, vienlaikus novērojot to fotosintēzi, augšanu un reakciju uz stresu. Pēc nedēļas šādos apstākļos astronauti nogādās stādu paraugus detalizētai analīzei laboratorijas apstākļos.

    Būtiski norādīt, ka šī nebūs pirmā reize, kad tiek izmēģināta augu audzēšana uz Mēness virsmas. 2019. gadā Ķīna veica ekspermentu, kura laikā uz Mēness virsmas izaudzēja kokvilnas augu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma