Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia varētu nodrošināt mobilos sakarus uz Mēness

    Jaunākie raksti

    Aptuveni pirms mēneša tika publicēts NASA programmas “Artemis” paziņojums par plāniem pēc 50 gadu pārtraukuma, 2024. gadā, sūtīt cilvēkus uz Mēness. Viens no izaicinājumiem, šajā sakarā ir efektīvas un drošas komunikācijas nodrošināšana starp astronautiem. Šo darbiņu plānots uzticēt kompānijai “Nokia”. Kosmosa aģentūra jau paziņojusi, ka plāno Nokia sniegt 14.1 miljona ASV dolāru lielu finansējumu, lai tā uz Mēness izveidotu 4G LTE mobilo sakaru tīklu.

    Ar NASA finansējumu Nokia izpētīs, kā tehnoloģiju, kas darbojas uz Zemes, varētu pielāgot arī Mēness videi, lai tur starp astronautiem un kosmosa kuģiem tiktu sniegti uzticami un ātri sakari.

    Reklāma

    Līgums ar Nokia veido daļu no 370 miljoniem ASV dolāru liela finansējuma, kas novirzīti Artemis programmai šim projektam. Vēl ievērojamu daļu naudas saņēmusi Īlona Maska kompānija “SpaceX” un raķešu ražotājs “United Launch Alliance”.

    Zīmīgi, ka šis nav Nokia pirmais mēģinājums nogādāt LTE uz Mēness. 2018. gadā uzņēmums sadarbojās ar vācu kosmosa jomā darbojošos firmu “PTScientists” un Lielbritānijas telekomunikāciju kompāniju “Vodafone”, lai nodrošinātu mobilos sakarus Apollo 17 nolaišanās vietā. Projekta ietvaros Nokia un Vodafone bija plānojuši uzstādīt LTE tīklu, ar kura palīdzību no Mēness uz Zemi varētu nosūtīt augstas izšķirtspējas video. Diemžēl šis projekts izgāzās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Murnieks
    20.10.2020 11:16

    Alieniem beidzot būs iespēja skatīties dokumentālos kino no “dzīvnieku pasaule” sērijas , bez tiešas tumšā gala analīžu veikšanas …

    Krotow
    20.10.2020 18:18
    Reply to  Janis Murnieks

    Ko viņi tur augšā bezgaisā uz aukstiem akmeņiem meklēs. Jau sen skatās klātienē tepat uz Zemes. Tumšā gala analīžu aparātus gan viņi vairs nelietojot (2:53-3:09).

    Reklāma