Web Analytics
More
    Reklāma

    “Interluna” plāno līdz 2030. gadam uz Mēness uzsākt derīgo materiālu ieguvi

    Jaunākie raksti

    Jaunuzņēmums Interluna gatavojas kļūt par pirmo privāto uzņēmumu, kas iegūs Mēness resursus un nogādās tos uz Zemes līdz 2030. gadam.

    Sākotnēji Interlune koncentrēsies uz hēliju-3. Hēlija izotopu, ko kodolsintēzes procesā radījusi saule, un šis resurss uz Mēness ir pieejams lielā daudzumā. Uzņēmuma plānos tuvāko gadu laikā ir uz Mēness virsmas nogādāt pirmo ievākšanas iekārtu, kas tiks paveikts kopā ar kādu no NASA komerciālajām misijām.

    Reklāma

    Ja viss būs veiksmīgi, tad ieguves vietas uzstādīšana varētu notikt 2028. gadā, bet pati ieguve uzsākta 2030. gadā. Līdz šim uzņēmums Interlune ir piesaistījis 18 miljonu dolāru lielas investīcijas. Īpaši ražīgs ir bijis pēdējais laika posms, kurā piesaistīti 15 miljoni dolāru. Kā norāda uzņēmuma dibinātājs, tad pirmo reizi cilvēces vēsture ir iespējams gan tehnoloģiski, gan ekonomiski izdevīgi iegūt resursus no Zemes pavadoņa, par ko iepriekš runāts vienīgi filmās.

    Uz Zemes hēliju-3 varētu izmantot kvantu skaitļošanā, medicīniskajā attēlveidošanā un, kādu dienu, iespējams, izmantot kā degvielu kodolsintēzes reaktoriem. Izotopu uz Mēnesi nogādā saules vēji, un tiek uzskatīts, ka tas paliek uz virsmas, iesprostots gruntī, turpretim, kad tas sasniedz Zemi, to bloķē magnetosfēra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nelabojams
    18.03.2024 15:42

    Uz Mēness nav augsnes. Zinu, ka tā Google Translate tulko grunts jēdzienu.

    anjansons
    19.03.2024 14:54
    Reply to  Nelabojams

    Jā, katram jāatceras, ka krieviem bija tāds kosmiskais aparāts kā ”Fobos-Grunt” kas mēģināja uz Marsa pavadoņa Fobosa nolaisties un vākt paraugus

    Biteme
    18.03.2024 16:26

    Varētu uz Mēness iegūt enerģiju un turpat virpot atlikušos bitkoinus (starp citu, cik vēl atlikuši?). Jo tieši bitkoinu mums trūkst laimīgai dzīvošanai. Ek. Un kad visi BK būs saskaitīti, tā varētu atteikties no naudas, bankām utt. un pāriet uz bitkoinu ekonomiku, kurā pirmos 50 gadus strādātu, lai dabūtu savu elektrisko maciņu, un tad atlikumu jau varētu izmantot lai maciņā varētu ielikt mazmazītitiņu BK daļiņu. Un pēc nāves pašiem tikt pārstrādātiem BKs, saprotams, izejvielas lomā, ne jau pa tiešo.

    Zinātnieks
    19.03.2024 11:49

    Sviests. Nu ko var muļķības rakstīt. Ne tur kāds bijis, ne no turienes kāds kaut ko atvedīs. Mēnessērga…
    Nu kā tad, kaut kā taču jāpelna. Tagad šo to atvedīsim no “mēness” un tirgosim par pieklājīgu cenu. Varbūt pirms tam liftu līdz turienei uzbūvēt? Nu tā lai vieglāk to tehniku dabūt augšā un dārgo mantu lejā…
    Lieli ļaudis, bet kā fantazjori. Kur pieaugušajiem tādas idejas rodās…🤣

    Sergejs
    19.03.2024 13:52
    Reply to  Zinātnieks

    Vienkārši neliela kļūda ieviesās, laikam bija 2130 gads domāts.

    Reklāma